Царевец, или една българска история

Царевец, или една българска история

© Иван КутузовКогато на едно общество му куца националното самочувствие, то обикновено се подпира на патерицата на историческото минало. България потвърждава правилото – цялата логика на Паисиевата история е, че независимо от жалкото настояще имаме поводи за гордост от Средновековието.


Същата реторика можем да чуем около всеки национален празник, пък и не само - тя  зазвучава още в началните класове.


За да може обаче миналото да ни помага да се харесваме повече като нация, то трябва да бъде представено по достойнство.
С исторически монумент от такова ключово значение като Царевец това означава запазване на археологическите находки от разрушителния ефект на природата, стремеж към максимална достоверност или поне правдоподобност при евентуална възстановка, търсене на възможно най-голям образователен ефект от посещението в крепостта по модела на съвременните музеи – с множество експозиции, включително интерактивни, които да помогнат на посетителя да научи нещо съществено – и за историята на крепостта, и за живота в нея по време на Второто българско царство.


За безопасността на подобни обекти дори не би трябвало да става въпрос – тя е нещо, което следва да се разбира по условие. Всяко място, което е предвидено за посещения – при това за колективни и много често на деца, трябва да е обезопасено до най-дребния детайл.


А ето как всъщност е "решен" този въпрос на Царевец.


Обезопасено с листовки


След като посетителят си купи билет, той получава жълта листовка, която му заръчва да внимава да не се сгромоляса отнякъде. Листовките са сравнително нов момент – миналото лято ги нямаше. Те са част от мерките, взети, след като преди няколко месеца шестгодишно дете загина, падайки от крепостта.


Както се оказва, другите мерки са наслаганите табелки, на които има задраскана рисунка на катерещо се по стените човече. И това е всичко. Няма предпазни мрежи, няма парапети, няма нищо, което да гарантира, че това няма да се случи отново.


Докато гледам как туристите се разминават с мъка по тесните стълби към Балдуиновата кула, която се намира над пропаст и няма външен парапет, размишлявам над въпроса що за хора си измиват ръцете след смърт на дете, разпечатвайки листовки.


В района на кулата, където един отрязък от крепостната стена просто липсва, няма абсолютно никакво заграждение, дори най-проста предпазна мрежа. Встрани от пътеката има просто избуяла растителност, под която е дерето към Янтра.


Какъв отговор дава управата на простия въпрос защо няма обезопасяване на Царевец? Във всички свои коментари по случая, а по-късно и в заучените реплики, които декламира пред телевизионни камери, директорът Иван Църов заявява, че не може да има обезопасяване, защото


това би нарушило "автентичния вид на крепостта"


Не вярвам на ушите си. Стоим до кулата, от която е паднало детето. От едната й страна ясно се вижда непокрит с нищо бетон. На другата стена, горе, има надпис "1976 г.". Крепостните стени са строени по времето на Живков и са точно толкова автентични, колкото и строящата се в момента бутафория на Трапезица, която също се оформя така, че да наподобява руини.


Не съм против възстановките, но те трябва ясно да бъдат заявени като такива, още повече когато на практика не почиват върху безспорни исторически данни.


При обиколката си из Царевец човек вижда следните "автентично средновековни неща": стърчащи арматурни железа над естрада, върху която е провесен огромен винил с отпечатана снимка на стар зид с арки (тук-таме винилът е скъсан и закърпен с бяло парче), панаирджийски автомат за сувенирчета вътре в т.нар. патриаршеска църква на върха, която е изписана в соцстилистика като стенописите с Людмила Живкова в НДК, открит бетон на много места, например по куличките на крепостната стена, невероятен кич на входа, представящ българското Средновековие като мърляви плюшени коне и огъната под формата на "съкровище" и омацана със златна боя ламарина (посетителите могат да се снимат с тях срещу 4 лв.).


Как точно обезопасяването ще наруши "автентичния вид"? И за кой автентичен вид говорим? Автентични, както разбирам от историка Чавдар Маринов, са единствено ниските основи на сгради вътре в крепостта (Балдуиновата кула е строена през 30-те). Те единствено всъщност останали от Второто българско царство, но са


оставени на дъждовете и снеговете


Само над някои от църквите има груб железен навес, чиято предпазна функция е силно съмнителна. Грижата за "автентиката" явно не е подтикнала никого да ги запази, нито да ги снабди с една прилична експозиция, която да придаде поне малко познавателна стойност на посещението.


На този въпрос директорът Църов дава следния отговор: "Ми дайте ми пет хиляди лева да сложа, бе!" Малко преди това същият човек се е похвалил, че годишно в Царевец идват 300 000 посетители. Входният билет е 6 лева; това прави 1 800 000 лева.


Дори да приспаднем почти половината за намаления, остава 1 милион. Община Търново и държавата се борят за стопанисването на крепостта точно заради огромните приходи. Но очевидно никаква част от тях няма да бъдат вложени нито в грижата за археологическите находки (както чета в местния вестник "Борба", Иван Църов иска други 40 000 лева, защото "недобросъвестни туристи му рушали бойниците"!), нито за обезопасяване.
Директорът упорства, че безопасността била грижа и отговорност изцяло на родителите, които били безотговорни и не си държали децата за ръка. Питам го какво тогава за ученическите посещения - коя е тази учителка, която може да държи 30 деца за ръка?


След фантасмагорични разкази как училищата трябвало да отпускат по четири-пет учители на клас (като майка на първокласничка и дъщеря на учителка гарантирам, че това никога не се случва) Църов се предава и казва: "Аз проблем с групите нямам! Проблемът ми са индивидуалните посещения!"


Тук кръгът на абсурда като че ли се затваря. Но не преди журналистката да попита какво всъщност прави управата по поддръжката на крепостта "Царевец" - място с изключително символично значение за българското национално самоуважение. Отговорът като че ли слага венец на всички коментари дотук:


"Ааа, поддържаме я – косим тревата!"


Апелирам към историческата общност да започне дебати за стопанисването на историческото наследство. Апелирам към Агенцията за закрила на детето да реагира възможно най-остро на всички подобни случаи, при които животът на децата е застрашен тъкмо по местата, където те биват водени в името на националното възпитание.


Апелирам към качествените медии или поне тези, които се разпознават като такива, да започнат истинско задълбочено разследване.
Междувременно посещението на Царевец ще продължи да внушава не гордост, а срам.


* Авторката е специализирала постколониална теория в университета в Оксфорд. Занимавала се е конкретно с начина, по който музейните експозиции влияят на представата за миналото. Преводач и журналист.

Коментари (129)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на м
  м
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Много хубава статия, дано има някакъв ефект!

 2. 2 Профил на damned
  damned
  Рейтинг: 245 Неутрално

  Е да, така си е - Царевец не е бутнат от бай Тошово време, този билет от 6 лева за вход със сигурност ще намали годишните приходи... Жалко за историческата стойност на обекта!

 3. 3 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Тц тц тц тц.... а авторката как би реагирала ако се сложат някакви предпазни мрежи на градска сграда от 30-те години на 20-ти век, защото може да падне мазилка или керемида и да я лопне по главата? Да кажем примерно във Виена, може и в Оксфорд. Има ли там такива мрежички?

  Иначе видяла момата на третата порта надписа, но си е спестила 4 лева за екскурзовод, за да и каже, че Балдуиновата кула в този си вид е вдигната през 1930-та.

  И като я е срам да идва в Търново, да не идва. Града няма да загуби от нейното срамуване! Ама че нихилизъм! Как пък не предложи вместо мрежи да се сложи бънджи?

  И гати и внушенията! Никакви пари не се влагали в подръжката! Да заповяда, ако и стиска, през юли да гледа опера по време на "Сцена на вековете". То... добре че беше Стефан Данаилов, за да възстанови фестивала...

  И като историчка, нека се заинтересува от една малка историйка - защо Борис ІІІ не е идвал в Търново, а само с влака до гара Горна Оряховица, и как е изритан баща му с камъни, защото си е позволил да заповяда събарянето на може би единствената оцеляла врата, за да влезе с каляската си!

 4. 4 Профил на Боб Чорбата
  Боб Чорбата
  Рейтинг: 8 Гневно

  До коментар [#3] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Тъп си, ама като гьон си тъп. Толкова си тъп че червенееш от тъпота.

  Загинало е дете поради липсата на парапет ти дрънкаш маймунщини.

  Спомням си като бях малък, примерно 8-9 годишен,беше ме страх от високото и отказах да се кача на въпросната кула точно поради липсата на парапет, качих се чак в гимназията.

  И кмета и директорът си плачат за линчуване, долни гниди ненаяли се.

 5. 5 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1499 Неутрално

  Уви и "историческото ни наследство" е като алкохола ни и музиката ни - менте и чалга едновремено.

  Смятам, обаче, че на директора на Царевец не може да се сърдим. Може да не е съхранил автентичността на крепостта, но, поне е съхранил автентични едни от качествата, които определят националната ни идентичност - безхаберието и дебелоочието.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 6. 6 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 888 Гневно

  До коментар [#4] от "angry_shop":

  Загинало от родителско безхаберие! Как ще го пусне само да се катери по забранени места! От 30 години има забрана да се качват хората по стените! Очертани са ленти като на ЖП гари! А го пуснали да тича и да се катери! После общината виновна, че не му сложила каишка на врата да го пази! То бива безобразие, ама чак пък толкова!

  Цялата тази статия е от завист! Дай да сложим мрежи, за да съсипем чешките лампи, дето вечер правят "Звук и Светлина".
  Дай да опашем с мрежи и Перперикон, че там чукарите не са безопасни! Дай да източим жабуняка около Баба Вида, че току виж някое хлапе се удавило, като ходило да хвърля камъни по жабите!

  А родителите какво правят? Гледат гаргите?

 7. 7 Профил на lp2
  lp2
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#6] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Прочети отново статията, помисли малко... Чак не мога да повярвам че човек може да пише такива неща.

 8. 8 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 854 Разстроено

  Похвала и за автора и за Дневник.
  Аз много пъти съм твърдял, че бъдещето и спасението на България са само и единствено в будните и дейни граждани.
  Написаното в днешния анализ е точно проява на гражданско съзнание, което единствено може да накара "тревясалите" от бюрократизъм български институции да си свършат работата, за която ежемесечно обаче им се плаща.

  Предползгам сте забелязали грозната, наглата безпардонност на директора Църов, който след потресаващият случай с гибелта на дете:
  - не изпитва никаква нужда да промени нещо, камо ли вина
  - е все още на мястото си и КАКТО Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО в България никой не му търси отговорност и РАЗБИРА СЕ никой не прави нищо.

  Знам, че ще има "читатели", които ще се подиграят с темата.
  Често четем мнения от типа "хората няма какво да ядат, те/тя/ Дневник, седнали да се занимават с ...."

  Аз поне съм удоволетворен, че има българи като Зорница Христова и вестник като Дневник. Когато такива като вас станат повече, тогава и България ще стане "европейска".

  ---------------
  Това ще стане ВЪПРЕКИ сдружението на Гражданите за Европейско Развитие на България, което намира за европейско повсеместното пушене, а за развитие пускането на ГМО в природата.

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 9. 9 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  Браво, Зорница! Чудесна статия!

 10. 10 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 781 Неутрално

  Ако наистина има места, които представляват опасност би трябвало да се обезопасят. тук искам да отбележа, че това не означава да опашем всичко с мрежи и парапети, а местата където наистина се вижда, че има крещяща нужда и рабира се места къдете вече е имало злоуполуки... Трябва да се намери златната среда между автентичността и безопасността... Също така струва ми се най-голямо значение трябва да се отделя на предватителните инструктажи за да може посетителите да се настроят, че това не е най-безопасното място и също така не е детска площадка. В крайна сметка ако посетител се държи крайно неразумно никакви мрежи няма да помогнат...
  А колкото до подръжката - това е стар български обичай! Щом е държавно цица се докато може и накря се обвинява някои от далечното минало или международното отношение... Доста специалисти споделят, че България би могла да бъде отлична дестинация за любителите на историята, но разбира се за това се иска да има адекватни хора, които да се занимават с подобен бизнес...

 11. 11 Профил на Боб Чорбата
  Боб Чорбата
  Рейтинг: 8 Гневно

  До коментар [#6] от "Федор Венедиктович Езерский":


  Човече ти в какъв безумен свят живееш? Що за безкрайно болен мозък си? Що ли ми се струва че за теб химическата кастрация не би била лоша идея?

  Навсякъде по цивилизования света децата са под защитата на цялото общество, ти ми говориш простотии как родителите били виновни че пуснали детето.

  По същата логика родителите са виновни че детето им е прегазено от някакъв пиян задник или че са го пуснали на училище където се продава дрога.

  Пак повтарям: отговорност на цялото общество е да се грижи за тези негови членове от него които поради обективни причини не могат да го правят сами.

  Ако това се беше случило в Япония примерно (не че е възможно), и кметът и директорът щяха да са се самоубили ритуално.

 12. 12 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#4] от "angry_shop":


  До коментар [#7] от "Лъчо":

  все пак това е жена ........

 13. 13 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#7] от "Лъчо":

  Какви са нещата Лъчо? Да го затворим? Да го "опаковаме", Да сложим бодлива тел, за да заприлича на концлагер? И това ми го пише историчка? Ми Атина нали по същия начин си изкарват парите? Акропола е унищожен 1687, довършена му е съсипията през 1827-ма, всичко което е сега е бутафория от същия вид. А гърците да са сложили огради? Мрежи? Или той е на едно такова безопасно място, че няма къде да се търколи някое хлапе?
  Или викаш, те са глупави? Затова нищо подобно не са направили, а минават с камиончетата да изсипват камъчета на туристите, за да могат последните да си откраднат нещо!
  Нали с тях се конкурираме? Или да не ги гледаме изобщо, ами да вземем да го позагрозим, щото видиш ли комунистите го вдигнали през 60-те - 70-те с пари събирани от цяла България.

  Завист виждам в тази статия! Сякаш момата още се дразни на приказките от 1987 на Тодор Живков - "Търново е наша национална гордост, наш национален капитал".

  Не смяташ ли че са такива нещата?

 14. 14 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 888 Гневно

  Пак да го кажа! Забраната да се качват по стените я има повече от 30 години! Е, персонален пъдар ли трябва да има за всеки? Ми утре с такава идея ще поискате да асфалтират кълдъръма на Самоводската чаршия, щото някоя кифла тръгната по токчета и си изкълчила краката!
  Как изобщо могат да дойдат такива мисли на интелигентен човек да пише такива статии?!?!?!

 15. 15 Профил на невеж
  невеж
  Рейтинг: 512 Неутрално

  трагедията е станала и времето не може да се върне назад.
  това което може и трябва да стане обаче е родителите да разцепят от съд управата на комплекса. всеки разумен човек, посетил царевец, знае че обезопасяването не е недостатъчно, а напълно липсва. сложили табелки - ама това да не е мокър под в някой ресторатнт или хотел, бре?! проблемът е, че никой няма да понесе персонална отговорност. учреждението, което стопанисва царевец, ще плати като юридическо лице щетите, но общината (май под нейно ръководство се намира обектът) няма да потърси сметка от управителя какво е направил за предотвратяването на такива събития. общината я боли пацата. няма кой друг да търси отговорност в тая проста държава, населена предимно с изпростели хора, освен самите потърпевши.

 16. 16 Профил на невеж
  невеж
  Рейтинг: 512 Неутрално

  До коментар [#14] от "Федор Венедиктович Езерский":

  федоре, не трябва да се слага забрана. трябва да се премахне или да се сведе до минимум възможността такива неща да се случват. сещаш ли се дворянино? това не се постига само със забрана. най-малкото е видно, че тая забрана никога не е вършела работа. затова трябва да се измисли нещо друго.

 17. 17 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 888 Неутрално

  И какво предлагаш? Бодливата тел? Или към всеки посетител да има персонален придружител? И хлапето, хайде, малко е, колко му е акъла, решило да се катери, ама какви са тези родители? Те мозък нямат ли в главата си? Родителски инстикти? Или и те са се вдетинили, че почнали да се катерят и те по половин метрови стъпала, ей така, да се снимат и да си слагат снимките после във Фейсбук! Един вид "Вижте къде бяхме"!
  И за това, естествено, директора на музеите виновен! Гениално!

 18. 18 Профил на Боб Чорбата
  Боб Чорбата
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#17] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Червен боклук!
  Твърдо си против носенето на лична отговорност, типично за червените илитерати.
  Ако не директора кой е виновен бе драги? Кой е отговорен ако не той? Аз ли? Той нали затова е сложен, ДА НОСИ ОТГОВОРНОСТ, не да се държи като путьо.
  Докато не са научим, че всеки един от нас носи лична отговрност, нищо няма да се промени и ще има да си копаем още дълго време дъното.

 19. 19 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 888 Гневно

  До коментар [#18] от "angry_shop":

  МУХЛЬО явно не ме четеш какво пиша вече толкова пъти! Абсолютна лична отговорност носят родителите на това дете! И дори е необходимо прокуратурата да провери това семейство има ли още деца и да помисли за лишаване от родителски права заради възможен рецидив на такава престъпна небрежност, довела до смъртта на едно дете! БАСИ МАМАТА! ВСЕ НЯКОЙ ДРУГ ДА Е ВИНОВЕН! Я КОМУНИСТИТЕ, Я СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ, Я ИМПЕРИАЛИЗЪМА И КАПИТАЛИЗЪМА! Лесно се прехвъля отговорността нали?! Дееба и серсемите!

 20. 20 Профил на Боб Чорбата
  Боб Чорбата
  Рейтинг: 8 Весело

  Абе ти да не си директорът Иван Църов?

  Иначе наблюдавай форума, гледай как гласуват читателите и как се обръщат към теб и прецени дали считат мен за мухльо или теб за отрепка която лично за мен не заслужава и най-малкото човешко отношение, а само бой или най-добре фронтална лоботомия.

 21. 21 Профил на lp2
  lp2
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Я, по-спокойно де...
  Не става дума да се слага бодлива тел нито да има персонален падар за всеки посетител. Ама на високи, тесни стълби/стени да няма парапет е безумие - всеки може да се подхлъзне. По хълмовете на царевец е същата работа. Тук в запада слагат всякакви обезопасителни средства където е необходимо, барабар с табелите - независимо дали е средновековен замък или копаят дупка за тръба.
  Иначе, деца трудно се контролират... явно ти свои нямаш (както и аз нямам), но вземи разходи на някой приятел или роднина да видиш какво е. Никой, ама никой не е застрахован да изпусне детето си за един миг, за една секунда и да се случи лошотията. Ти включително, колкото и да е лесно да упрекваш.

 22. 22 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 635 Неутрално

  През есента на миналата година посетихме римската крепост НИКОПОЛИС АД ИСТРУМ.Имаше екурзовод и той ни показа много интересни запазени старини от римско време.Накрая ни каза,че това което видяхме е само 1/20 и всичко останало е затрупано и са необходими средства за изкопи,реставрация,консервация.Като се има на предвид огромната площ,може да се окаже,че това е най-големия римски град в България.Но се оказа,че пари за този обект няма,защото отивали зая реставрация на Царевец.А от статията ми стана ясно,че реставрация,там на Царевец няма,а има бетонно желязо,бетон,метални конструкции и бутафорно строителство.

 23. 23 Профил на 4ardafon
  4ardafon
  Рейтинг: 594 Гневно

  Смях се през сълзи. Колко добре е разказана шарената патерица на ниското ни национално самочувствие. Но дори Тошовият социализъм да не беше изградил тази евтина и кичозна бутафория на мястото на българската престолнина (и по култура, и по джоб той на друго не беше способен), пак нямаше как да имаме добра възстановка. Защото нямаме задълбочени и подробни изследвания за средновековна България. Но ние нямаме такива и за Възраждането, нито за годините след Освобождението, та дори и комунизмът не сме изследвали като останалите източноевропейци. Впрочем и Царевец не е унищожен от османците, а е разграден от търновци за градеж на къщите. Тук много бързо расте тревата върху миналото, та е цял героизъм дори косенето й.

 24. 24 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  За съжаление многжо хора апелират, но явно проблемът е в следващата стъпка: да се накара стопанисващата държава да си върши работата. Но с Вежди Рашидов и Божидар Димитров (сигурен съм че и двамата имат лично отношение към Царевец) това няма как да стане.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 25. 25 Профил на Kobra
  Kobra
  Рейтинг: 434 Неутрално

  .... Стопаните на Царевеца ще рекат: "Дай некой лев за вход, и не се обеснявай много много!"

  Noone needs the truth.
 26. 26 Профил на nkrivoshiev
  nkrivoshiev
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Царевец е уникално място за посещения, може би едно от първите, които изникват при въпроса: "Охх дошъл ни е чужденец на гости.. Къде да го заведем?? .. ЦАРЕВЕЦ!" Търново също е неописуемо красиво през всички сезони.

  За съжаление стопанисването му може да се опише с 2 думи: безхаберие и непрофесионализъм. Предпазна маркировка няма, за въженца и т.н. да не говорим -- лично се снимах преди няколко месеца над "новоизградена" кула-пропаст от 1976 г. А едно от малкото нови неща направени от тогава е БУДКАТА ЗА СЕМКИ и лимонада по пътеката към патриаршията (частна разбира се).

  И няма нужда да откриваме Америка -- в Англия са ни показали начина:
  http://www.warwick-castle.co.uk/
  http://en.wikipedia.org/wiki/Warwick_Castle

  Бил съм там като ученик, уникално е!! Едно от най-силните преживявания въобще! И е супер забавно за децата, и много образователно за по-възрастните, да не говорим за чуждите туристи, които ахват и се връщат години след това.

  Но горният пример е за професионално управление на исторически обект. ОТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ. С декори, представления по 3-4 на ден (не 1 път в годината), десетки магазини за сувенири, восъчни фигури, "истински" рицари, коне, феи, джуджета, стрелба с лък и т.н. Еми всяко дете ще иска да се върне. И мама и татко с радост ще платят входа от 10-15-20 паунда (не помня колко е).

  В Гърция от 2 камъка правят древна атракция, в Турция от едно блато - "Храмът на Артемида", 7-мото чудо на света. И милионите туристи си минават...

  А да направиш атракция от Царевец не е трудно.. Просто не става само с ядене на вход от 6лв, трябва и акъл! .. и желание..

 27. 27 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#21] от "Лъчо":

  Лъчо, просто никой няма работа на стените. С приятелчета редовно ходим, когато се прибирам в Търново, по същия начин както и прескачаме и до Арбанаси, и с дечурлигата сме ходили, ама и през ум не ми е минавало да се качвам там. Разбира се, до Патриаршята се качваме. Влизаме, ходим и до "Лобната скала" - най-опасното място, пред което има и билбордове на пет езика, че е опасно.

  Мен ме подразни тази кифла - авторката, с "критиката" и за стенописите на Теофан Сокерев, че видиш ли не били по каноните, ама пък да вземе мнението на някой чуждестранен турист? Няма такова нещо. Щото те хората културни, приемат изобразителното изкуство такова, каквото е. Христова я подразнила нещо и "арматурата" и неподържаната сцена, където се правят оперните постановки... три месеца преди сезона... културтрегерка, разбираш ли... Гледам я, сърди се и на разкопките и възстановяването на 30-те църкви на Трапезица, че хората се опитват да спасят стенописите, половината от които са унищожени от 20 годишно безхаберие. Аха, можеха да се видят доскоро останки от 12 - 14 век с "графити" допълнения!
  Направо случката и дойде дюшеш да критикува "грешно похарчваните пари" от предишното Министерство на културата, щото вложиха пари колкото 5 предишни министерства не отделиха.
  Направо с голямата лопата наред!

 28. 28 Профил на Боб Чорбата
  Боб Чорбата
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#27] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Абе ти или верно си или тъп като гъз, или някой ме е изпреварил с идеята за лоботомия.

  Да ти обясня пак : На Балдуиновата кула, стълби широки не повече от метър и минаващи над пропаст стоят необезопасени.
  За какви стени бълнуваш? И е интересно как сравняваш себе си и приятелчетата ти с 6 годишно дете. Говори много за...нека го наречем интелекта ти.

 29. 29 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#26] от "nkrivoshiev":

  Въженца няма и никога не е имало, дори не са и мислени да слагат, но до есента - септември, когато бях последния път, имаше ясно очертана линия при стените, и от страната на "Асенова" махала, и от страната на "Турската" махала. Кой знае, може да им е била калпава боята и да е изкарала колкото да мине втория "демократичен" сезон на фестивала. Гледам и сега програмата, ще е интересна - Дон Карлос, Зорба Гъркът, Лакме, отново едни прекрасни 10 дни. И това ако не е влагане на пари.
  А това, което казваш, за професионалните екскурзоводи с костюмите, артистите и т.н., беше мечтата на Стефан Данаилов. Е, той даваше за пример Генуа, но това няма толкова значение.
  Иначе на Царевец разкопки не се правят от 1985-та, защото всичко е намерено, каквото е можело. И пластовете от "турската махала", която е била и там, и по-предишните. Последно кампанията беше св.40 мъченици, и Трапезица вече. Там е неразработеното.
  Колкото до Никюп, по-добре за момента да не го почват да го ровят, а да го оставят за по-парично време, поне да не се плащат пари за консервации на недовършени разкопки, подобно на свищовското Нове

 30. 30 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#28] от "angry_shop":

  Мухльо, Тая стълба, дето я говориш, и няма и половин метър ширина, да не е вита бре? Или си я представяш една такава дървена, бояджийска? Ходил ли си някога там?

 31. 31 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Или ако си ходил, случайно, въпреки че не вярвам, влиза ли на "първия етаж"? Ама ей така през решетките, да видиш какво е? И как през изгнилите дъски, останали от 30-те години, се вижда реката?

 32. 32 Профил на Боб Чорбата
  Боб Чорбата
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#31] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Хахаха, преглеждали ли са те за шизофрения някога? Така като ти чета постингите бих казал че не би била лоша идея.
  Тук се намесва отново моята идея за лоботомията, която евентуално ще ти помогне за шизофренията от която страдаш...нали знаеш какво е това? Влизат ти в мозъка и ти изрязват разни части, така че да не вредиш на околните с писанията и действията си, мисля ще ти се отрази доста освежаващо.

 33. 33 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 661 Неутрално

  До коментар [#31] от "Федор Венедиктович Езерский":

  В цял свят- където ходят туристи се обезопасява - това е факт и не разбирам защо спориш- Щом е допуснато да се качват по стълбата на кулата- значи трябва да е обезопасена като за идиоти- Правят се стъклени или метални конструкции и никчие чувствително око не се дразни от тях- Явно малко си ходил по света за да поддържаш такава абсурдна теза - родителите били виновни- децата били виновни| Дрън-дрън

 34. 34 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Където ходят туристи и за това се вземат пари за посещение трябва да бъде обезопасено, ако има кърлежи и обезпаразитено.
  Който не си е свършил работата подлежи на санкции.

 35. 35 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 594 Гневно

  До коментар [#4] от "Боб Чорбата":

  Ти си тъпака , бе бобена чорба. Жал ми е за детето, но всички с деца трябва да се опазват от придружителите си. И аз водих дете на белоградчишките скали и крепоста, но си правех сметка докъде може да стигнем и двамата и повече гледах детето а не скалит

 36. 36 Профил на The 8
  The 8
  Рейтинг: 861 Неутрално  Говорим си ние, но наистина има нещо вярно в "това би нарушило "автентичния вид на крепостта" - особено грозно ще е по време на светлинното шоу.

  Решението е да не се допускат деца, без те да са с придружител и то "закопчани" с нещо подобно на гривни - ръка за ръка с възрастния. Елементарно!


  Събуди се, българино! В противен случай ще изчезнеш безславно ...и то сравнително скоро :( НАУЧИ СЕ ЗАДРУЖНО И ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ДА ОТСТОЯВАШ ПРАВДАТА!
 37. 37 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#33] от "aleko":

  За пореден път ))
  От 30 (тридесет) години е забранено качването на стените!
  Than 30 (thirty) years is prohibited embarking on the walls of the fortress!
  Чем 30 лет запрещено приступать к стенам крепости!
  Zaidi ya miaka thelathini ni marufuku embarking juu ya ukuta wa ngome ya!

  Явно българския не ми се разбира! Тц тц тц тц, ама какви хора имало тука! Не четат какво им се пише, искат си оградата...

 38. 38 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#18] от "Боб Чорбата":
  Прав си чорба, лична отговорност за всеки ,включително и за хората довели децата си и забравили да ги контролират.
  Според мен ,директора трябва да назначи охранители с дебели пакети квитанций за глоби на немарливи родители и глупави посатители.
  И си поправи езика щото много олекваш.

 39. 39 Профил на BulgAryan - пикам ви на жидо-болшевишката цензура!
  BulgAryan - пикам ви на жидо-болшевишката цензура!
  Рейтинг: 541 Неутрално

  до Боб 4орбата:

  Абе цървул, сърбай си там 4орбата и не се пени много! Самият на4ин по който реагираш на коментарите на Езерский(най-смислените, които про4етох) говори, 4е ти си за психиятрия. Ходи се прегледай, олигофрен!

  ,,Българите-това е народът,който имаше всичко което е пожелавал. Те никога не се съмняваха в победата си" Енодий 486 г.
 40. 40 Профил на борко
  борко
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  Абе какво се карате и обиждате? Човекът в коментар 10 си го е казал много точно!

  If you want to kiss the sky, better learn how to kneel.
 41. 41 Профил на ivanpeevstyle
  ivanpeevstyle
  Рейтинг: Весело

  директорът и аверите му налазиха форума

 42. 42 Профил на BulgAryan - пикам ви на жидо-болшевишката цензура!
  BulgAryan - пикам ви на жидо-болшевишката цензура!
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Тъпата патка написала тази статия иска да ни каже, 4е в Англия(където е завършила) или на други места по света средновековните крепости, кули и други истори4ески паметници са изцяло автенти4ни и не са достроявани по-късно. Или може би са опасани с парапети и мрежи. Е това би било пълна бутафория. Ако някое дете, оставено без родителски надзор падне от Еdinburgh Castle например, на кого би била отговорността? На кмета на Edinburgh или на родителите му? Наскоро една друга безродница издаде цяла книга в която се опитва да омаловажи Баташката трагедия и да ,,докаже'', 4е страданията на българите (клани като животни) били преувели4ени. Абе кухи лейки, Сорос ли ви плаща да сипете помия върху България?

  ,,Българите-това е народът,който имаше всичко което е пожелавал. Те никога не се съмняваха в победата си" Енодий 486 г.
 43. 43 Профил на Боб Чорбата
  Боб Чорбата
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#37] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Ох ама Вие сте бил счетоводител? Лелелелеле....
  Ама простете тогава за отношението и коментарите.
  Аз със счетоводители намирам същата нужда да споря, говоря и контактувам колкото намирам нужда да контактувам с тухлена стена или дувар.
  Демек еднакво безмислено и непродуктивно, да не кажа контрапродуктивно е.

 44. 44 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Жалка история.
  И историята ни е жалка, на жалки продажници без традиции, на крадци, на убийци и то на детеубийци, на отцеубийци, на некви феодални величия дето не са попадали в границите на империята не заради свободолюбивия си дух а заради алчността си, та заради техните паметници сега Европа ни дава пари, техните алчни наследници ги крадат. Европата казва - пари йок докато не спрете да крадете, а тия отговарят -няма пък.
  Тури му вестник. Тая държава с тоя сбироток наречен народ не е сигурно дали имат право на съществуване.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 45. 45 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Напълно съм съгласен с авторката и по отношение на безопасноста и по отношение на историческото минало. Между другото според историята заточеният в кулата се появява двайсет години след смърта си през 1225 във Фландрия и разлюлял власта на дъщеря си с бунтове и въстания на негови последователи от редиците на селяните. След като бил разбулен и се оказал просто един самозван крепостен селянин бил екзекутиран.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 46. 46 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 594 Любопитно

  До коментар [#43] от "Боб Чорбата":

  Ба тая тъпа бобена чорба, само газове изпуска и нищо смислено. Що ли не си ходи в гората откъдето е излязла?

 47. 47 Профил на dakl
  dakl
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Браво ! Поздравление за автора и за редакцията на вестника!

 48. 48 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#43] от "Боб Чорбата":

  Ми нормално е да нямаме общи текезесарски разбирания ;-D
  С фунията акъл да наливаш, все за краставицата ще ти приказва

 49. 49 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  Отговорността за смъртта на детето е на управителя на комплекса. Нека да си покаже длъжностната характеристика и аз бас държа, че е отговорен за безопасността в поверения му обект. За това той взима заплата. Ако родителите не са потърсили отговрност заради тежката загуба, нека да го направи общината или държавата (който е собственик).
  Аз ходих скоро там и трябва да Ви кажа, че като природен феномен е страхотно, но там наистина са го ударили на алъш вериш. Аз ходих без екскурзовод (щото доста пари искаха), но на входа не ми дадоха никаква листовка. Иначе мястото е наистина неподдържано и мисля, че е голяма излагация да се канят гости на това място. От парите, които влизат като приход според мен минимална част отиват за поддръжка. Аз ходих в средата на април, тревата беше избуяла и никъде не беше окосена.
  Имах възможността да видя и "Звук и светлина" и трябва да ви кажа, че си е една грандоманска простотия. Фойерверките на село по нова година изглеждат доста по-ефектно.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 50. 50 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  До коментар [#1] от "м":

  Има подписка във фейсбук.

  Никола Йорданов
 51. 51 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 541 Разстроено

  Истината е твърде прозаична - пари и възможности - САМО в София ! А прованса да поддържа и изгражда спомена за БЪЛГАРЩИНАТА по тези земи, за да бъде удобно и интересно на ВЕЛИКИТЕ БЪЛГАРИ от София....

 52. 52 Профил на nikolaimi
  nikolaimi
  Рейтинг: 588 Неутрално

  И какво да и гледам на тая кула строена наскоро.Първо Балдуин е бил с .......500 рицари когато е бил победен и пленен.Голяма победа няма що.Ама нали сме си фукльовци....

  Гледай отвисоко падналия,само ако си се навел да му подадеш ръка!You were given the choice between war and dishonour. You chose dishonour, and you will have war
 53. 53 Профил на 228
  228
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Федор, Федька, Феденка, пожалуйста заткнись! Ну надоел уже!

 54. 54 Профил на temp1e
  temp1e
  Рейтинг: Неутрално

  За безхаберието си родителите , трябва да бъдат наказани. По закон до 14 години децата се водят малолетни и родителите са напълно отговорни за вземаните от децата си решения.

  Автентичният вид на Царевец и на всяко подобно място трябва да се запази. Такава е световната практика също.

 55. 55 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  До коментар [#54] от "temp1e":

  Ти какво разбираш под безхаберие. Ти всъщност имаш ли деца, та така лековато обвиняваш хората, че са се отнесли безхаберно към детето си.
  И друг въпрос. Какво правим с учениците дошлил на екскурзия ?
  И един въпрос към Феодор некой си ?
  Като мислиш, че този строеж ще бъде загрозен от парапети, мрежи и други предазни съоръжения, какво ще кажеш за лампите, кабелите и други подобни за "светлина и звук" ?
  Те добре ли се вписват в архитектурния ансамбъл ?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 56. 56 Профил на kdr7
  kdr7
  Рейтинг: 221 Неутрално

  За съжаление положението е подобно на много други места.Като за поддръжка и социализиране са "усвоени" крупни суми по ежропрограми.Ето и един пример.http://wednesdayinwonderland.wordpress.com/2009/06/10/%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0-%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%87-%D0%B4%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%8F/

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  До коментар [#57] от "инж. Филип":

  Много добре си го е написала авторката. Мениджмънта е изключително слаб. Това място въобще не се поддържа. А след случая с детето абсолютно нищо не е направено като поука. Доколкото разбирам от всезнайкото Феодор еди кой си, листовките и табелите ги има от 30 години.
  А това, че е построена 20 век много възможности обекта да стане и смислен и атрактивен.
  Що се отнася до звук и светлина, какво има да се говори за това постно представление наподобяващо сценични ефекти на концерт на чалга изпълнители. Това си е за друг анализ.
  Но мениджърът определени си е само един касиер, който прибира парите и не хае за поверената му собственост.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 59. 59 Профил на damned
  damned
  Рейтинг: 245 Неутрално

  До коментар [#3] от "Федор Венедиктович Езерский":
  Чакай малко - историята със събарянето на единствената оцеляла порта е малко по-различна. Вярно е че е участвал и Фердинанд I , но малко по-различни са обстоятелствата.
  Тогавашния кмет на Велико Търново заповядва да бъде съборена портата тъй като каляската на царя нямало как да мине от там (според едноличното мнение на кмета). Когато Фердинанд идва и вижда що за глупост е направил кмета, публично му зашлевява едни плесник! Та това е историята - не обвинявай без да знаеш реалните събития.

 60. 60 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Винаги трябва да се дават примери и от други места. Не бива да оставяме само в нашенските рамки тъй като сме част от обединена Европа. Ето нещо аналогично с което е разумно да се направи сравнение и в исторически план и в отношението към историята днес.

  http://www.northernfrance-tourism.com/beffrois/the-belfry-of-boulogne-sur-mer.html

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 61. 61 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1889 Неутрално

  Царевец не е автентичен - ако бихме оставили само това, което се е запазило, то са до около 1 метър високи зидове. Още като дете на 9 години, когато го видях за пръв път, ме шокира фалша, който се чувства на това място. И се увеличаваше с годините - кулата над малката порта е със стъкла на прозорците, но още по-страшна е облицовката с бял камък на горния й етаж. Стенописите на патриаршията са гавра с националното минало - има намерени фрагменти от оригиналните стенописи в стил "палеологовски ренесанс", които са невероятно изящни - те са в музея. Там им е мястото.

  Знам че не става, но бих желал надстроеното е ново време да се бутне, за да остане автентичното.
  Относно обезопасяването - трябва да се сложат парапети, защото трябва да е безопасно и за ментално изостанали личности. Такава е и световната практика - колкото и да си тъп, вероятността да се нараниш при посещение на съответната забележителност да е минимална.
  Отговорността за посетителите се носи от управата на паметника. Родителите на непълнолетни или попечителите на хора с ограничена или отнета своеправност (извинявам се, ако това не е точно българският правен термин) имат съотговорност - но не цялата отговорност.

  E PLVRIBVS VNVM
 62. 62 Профил на Mickey Mouse Super Стар
  Mickey Mouse Super Стар
  Рейтинг: 221 Любопитно

  До коментар [#48] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Дааа , жалко че от всички коментиращи тук май само ти си ходил на Царевец , а останалите се упражняват в писане ...

 63. 63 Профил на Ivailo Ivanov
  Ivailo Ivanov
  Рейтинг: 221 Разстроено

  Прочетох статията, после и коментарите. Стана ми мъчно.
  За Царевец ми е мъчно още от дете - така и така е възстановен, защо поне не го възстановиха на 100%? Идеята да се възстановяват руини ми се стори странна и нелепа
  Мъчно ми, е че въпросното възстановяване на руини 30 г.по късно е състои предимно от бетонни руини. Нелепо, неестествено, грозно! Нима хората преди 1000 години са можели повече само с чук и длето? От нас, представителите на индустриалното общество?
  Мъчно ми е и за хората. Искат парапети навсякъде. Искат да се чувстват като удома си. Навсякъде. Да прават това което обикновено правят. Пак навсякъде... Кебабчета навсякъде. Чалга навсякъде. Без грам респект към природата и средата, без грам съобразяване с обстановката. ЗАЩОТО ТАКА ТРЯБВА! Ако нещо не е както го трябва - някой ТРЯБВА да е виновен. Задължително. Ние сме прави, те са крадци и паразити.

  (Не, не познавам нито един административен чиновник от Търново. Даже и от София. Не съм ничий човек, регистрирах се в този форум току що, защото ми стана мъчно да чета подобни безумия)

  И да, страшно ми е мъчно за нелепо загиналото детенце. Това е ужасно, да умират деца... Но нима можем да предотвратим това? Нима можем да сложим парапет на всеки един ТИР, на всеки един Пернишки голф (3)? Да, на еко пътеките сложихме парапети. Хората които ценят природата вече не ходят по тези места. Тези които ходят пък не си дават сметка, че там парапетите са сложени за отбиване на номера, че са изгнили и подвеждащи, че е въпрос на време да загинат много повече деца, отколкото на Царевец, въпреки парапетите.
  Защо ли? Ами защото най-важните парапети са в главите ни. Но да сложим ограничения и дисциплина там където никога не ги е имала е много по-сложно, отколкото да се заведе (и да се спечели!) едно дело срещу някакъв си чиновник. Затова и се пишат такива статии. Защото е по-лесно. По-човешко някак си. И по-глупаво. Безсмислено. Деца ще продължават да умират, не се заблуждавайте! Каквито и парапети да слагаме.

  Преди няколко години 2 деца се удавиха в Дряновската река заедно с учителката си. Не за друго, а защото не можела да плува. Жената не искала да води децата на екскурзия. Имала ли е избор? Сега там няма парапет. Има табелка, с помен за трагедията. И също така - гъмжи от народ, джипове, по тесния път не можеш да се разминеш пеша, камо ли с кола. Но това не е защото сложиха парапети, това е защото направиха заведения. Сред природата. Кебабчета и чалга на чист въздух, оле! Как един от всички тези хора не взе да протестира, че липсва парапет на вира до който преди се ходеше по крива пътека, а сега - може и с джип... Та там са загинали много повече деца от на Царевец?

  Според мен, проблемът е в това, че никой не иска свят в който децата не загиват. Всички искат кебабчета и чалга на теферич, а ако нещо стане - някой задължително да е виновен. Някой, но не и те самите. И затова ми е най-мъчно. Царевец ще го оправим, някой ден. Конакът също е възстановяван, но малцина знаят за това. Защото е възстановен добре. И Царевец един ден ще получи това което заслужава. Добър стопанин, приличен бюджет и малко работа с чук е длето. Но виж хората дали ще се променят... Все по-скептичен ставам.

 64. 64 Профил на moreto
  moreto
  Рейтинг: 594 Весело

  До коментар [#36] от "The 8":

  "..Решението е да не се допускат деца, без те да са с придружител и то "закопчани" с нещо подобно на гривни - ръка за ръка с възрастния. Елементарно..."

  Ама на децата трябва да се сложат и намордници, че да не те ухапят, когато искат да се освободят от "гривничките"!

 65. 65 Профил на igeorge71
  igeorge71
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Прекрасна статия. Поставя много и все важни въпроси. Има естесвено и отговори. Просто хората, които са пряко ангажирани с опазването и поддържането на историческите паметници, тря6ва да я прочетата внимателно и да си направят съответните изводи и поуки.
  А на Федорчо му пожелавм да попътува из света и да посети исторически о6екти от подо6ен тип. Като се върне да седне и да си прочете тукашните писания. Ако има малко мозък ще раз6ере какви глупости е написал.

 66. 66 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 661 Неутрално

  До коментар [#37] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Ех, бе Федя, на стените, та на стените било забранено. Що не четеш фнимателно? Детето е паднало НЕ от стена, а от стълбите на Балдуиновата кула, където качването не е забранено, които са широки 50 см, високи няколко метра и НЕобезопасени. Разминаването по тях е с риск за живота. Едно елементарно обезопасяване с конопено въже би свършило чудесна работа и няма да подбие "автентичността" на бездруго неавтентичната кула, но ще спаси много строшени дървени глави.
  Между другото навремето в Търново имало една много известна баба -уредничка на църквата-музей Св. 40 мъченици. Когато в края на 70-те години започнали подготовката за честванията на 1300-годишнината се водели много спорове между специалисти дали да се вдигне наново Царевец с дворците и къщите, както са си били. Имало няколко рисунки от времето на Второто царство, които достатъчно добре показвали как е изглеждал хълмът. Та тази баба-историчка тогава ратувала да се възстанови градът в приблизително автентичен вид. Казвала, че след 100 години никой няма да помни, че е възстановка, но всички ще се наслаждават на построеното. Е, надделяли противниците й, ратуващи за "чистата" история и се получило това л..но, което сега ни озадачава. А навсякъде по света, където ходят туристи и ученици, се правят такива реконструкции. Преди 10 години във войната в бивша Югославия почти напълно е била срутена крепостта на Дубровник. Тихомълком хората са я вдигнали наново и има само линия по стените , която показва откъде нагоре са надграждали. И какво страшно е станало от това? Дубровник е хай туристическа дестинация в момента с чудесна средновековна атмосфера, където всеки си намира по нещо да се влюби в него. А нашенския стремеж към изключителна "автентичност" по-скоро ми прилича на проява на инат и некадърност от страна на гооолемите ни историци.

 67. 67 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  До коментар [#63] от "stormspell":

  Съгалсен съм с по-голямата част от това, което казваш. Да нистина хората трябва да станат по-цивилизовани.
  Когато обаче отваш на едно място и даваш пари за да влезнеш, тогава управителя(този при когото отиват парите) отговаря за твоята сигурност. Това е разликата с Дряновския гьол (предполагам там не вземат входна такса)

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 68. 68 Профил на Mickey Mouse Super Стар
  Mickey Mouse Super Стар
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#66] от "aleko":

  http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=385463

  Стена , а не от кулата . В статията не е написано правилно.

 69. 69 Профил на Ani Kodzhaivanova
  Ani Kodzhaivanova
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Авторката е учила в чужбина, критикува Царевец, значи директно се класифицира като антипатриот, нали? И как въобще си позволява да плюе по "българщината", а? Навсякъде едни и същи глупости...Статията е чудесна, поздравления. Трябва най-сетне да се започне да се пише за всички тия безумия. В момента Търново кандидатства по проект за близо 7 млн лв. за туристически дейности. Дали ще се намерят от тях 5 хиляди за оградка?

 70. 70 Профил на Seamus
  Seamus
  Рейтинг: 434 Неутрално

  На нос Калиакра е същата работа. Рилски манастир ако щете. "Автентичност" и сергий..

 71. 71 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1128 Разстроено

  Сигурно още 50 г. нихилизъм трябва да минат, за да почнем да ценим живота на децата ни. За справка в Италия, същите артисти като нас, но преди години става инцидент с дете, когато отива на училище и в момента движението на ВСИЧКИ рейсове с туристи е забранено в периода когато децата отиват на училище. За Америка не искам да казвам какво става като засечеш детски автобус или в Англия не спреш на стопа на учителката. Но ние сме страна с 1300 г. история и децата и тяхната безопасност кучетата я яли. Последното беше опита да се прекара поправката "ЛИМ". Все под "добри" намерение.

 72. 72 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#63] от "stormspell":

  Браво прекрасен коментар.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 73. 73 Профил на Lazo
  Lazo
  Рейтинг: 5 Разстроено

  РОДИТЕЛИТЕ на децата трябва да се грижат за тях, а не ДЪРЖАВАТА МАЙКА, на коятопринадлежи Царевец, както и всички останали културни паментици с национално или международно значение в БГ.

  Загубата на автентичност на Царевец е огромна и за това пак е виновна ДЪРЖАВАТА МАЙКА, която я стопанисва вече доста десетилетия. Що за малоумни хора сме, че сме абдикирали от всичките си нормални задължения в полза на тъпата държава и очакваме ТЯ да ни гледа децата, ТЯ да ни пази наследството, ТЯ да ни бърше задниците.

  Близко е до акъла че дастоиш на ръба на стена над Янтра е опасно, кактои да стоиш на покрива на панелен блок, айде дайте сега да обезопасим всичко над 2 метра, че дани е мирна главата...а да не забравя, затова ще трябва да се плати от ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ т.е. ОТ ВАШИТЕ ПАРИ, айде сега си помислете дали ви се плаща или предпочитате просто да внимавате

 74. 74 Профил на cases
  cases
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Тъпо, много тъпо ...
  Деветдесет и няколко процента от писалите мнение под тази статия не са ходили на Царевец през настоящия век, а дават оценки. Моите почитания, но не съм съгласен с авторката на статията. Според мен даже много малко пари се вкарват на съоръжението и таксата е много ниска. Справка - близката чужбина. А за Трапезица какво искаше да каже, че не разбрах - против е да се строи нещо ли? Ами да не идва да го гледа. Както казваше лицето Станислав Т. Трифонов - в Гърция на всеки камък пише - "тук е седял Херакъл", а дали е седял Херакъл или акъл, няма значение, важното е, че събират пари, които влизат в местната икономика.
  Хайде със здраве.

 75. 75 Профил на Хан Крум
  Хан Крум
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Глейте сега, наистина Царевец се превърна в бутафорна атракция, преди четиридесет години горе беше една изравнена руина ,подаваха се керамики от земята (веднъж си гепих оттам средновековна останка), но входните кули(Фердинанд разрушава част от едната ,за да си вкара каляската) и Балдуиновата кула си бяха запазени. Балдуиновата кула е единствената запазена и непокътната старина май в Търново.
  Наистина е страшно опасна тази тясна стълбичка, нищо не пречи да се сложи парапет. Нищо не пречи да се направи един вътрешен асансьор както в измислената кула в Созопол, изобщо права е авторката.
  Когато Теофан Сокеров направи стенописите в "Патриаршията" ( ама те са си готини обаче), се вдигна голям шум. Понеже съм ходил хиляда пъти в Търново през годините, помня точно кое какво беше, от Арбанаси до "Св.40 мъченици". Помня и несъществуващата днес част от улица Крайречна, дето се срути при земетресението във Вранча, даже съм нощувал в една къща.
  Най-мъчителна е постепенната промяна в панорамното извисяване на къщите над ул. Гурко, скоро бетоните ще унищожат уникалната гледка. Паметникът на Крум Дамянов за мен е приемлив, едно от малкото соц-мегаломански неща, които одобрявам. Самоводската чаршия е добро решение, изобщо Търново е великолепен кът в сърцата на всички, обичащи родното. Ханът пък щеше да го взима някакъв американец, какво стана после там, не знам.
  Всичко в Търново е прекрасно.
  Който не е бил там, не знае какво губи.

  този коментар написа безплатно за вас дедо ви Хан Крум
 76. 76 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Двореца си е все така величествен, колкото и да се опитвате да го омаловажите.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 77. 77 Профил на ionka
  ionka
  Рейтинг: 8 Весело

  Вие добре ли сте? За какъв дворец въобще говорите, за каква крепост??? За построените от Тодор Живков ли?
  Я гледайте тук дали ще ги откриете:
  http://retrobulgaria.com/vt/pametnizi.html
  http://retrobulgaria.com/vt/jantra.html
  На първите снимки се вижда единственият запазен до 20 век паметник на Царевец - джамията на Фируз бей от 15 век, срината покрай "възстановяването" на крепостта. Вижда се и на какво прилича т.нар. "Балдуинова кула" преди доизграждането й от арх. Ал. Рашенов през междувоенния период.
  Идеята, че бутафорията на Царевец повтаряла тази на крепости в Европа - да, само че те са "достроявани" през 19 век или началото на 20. А не в края на 20 век и до ден-днешен - случаят на Трапезица. Сравняването с Дубровник е абсурдно. Или със старите квартали, възстановени след Втората световна в германски или полски градове. От тях са останали купища графики, рисунки, снимки, кинопрегледи (от Дубровник и безброй други видеоматериали), архитектурни планове, описания, публикации... Всяка възстановка е проблематична, но Царевец е почти пълна фантазия: реконструкция на нещо отпреди 6 века, недокументирано в надеждни изображения, самото то просъществувало около 2 века...
  Така или иначе, не е това основният проблем в статията: става дума за безхаберието на тези, които би трябвало да имат грижа за обезопасяването на "паметника". Авторката е съвсем права в това отношение. "Аргументът", че така щяла да се наруши "автентиката" е тотален нонсенс и пълен абсурд. Като ще се кефим на менте-крепост, поне ментето да не е опасно за живота - по-специално за децата.

 78. 78 Профил на Lazo
  Lazo
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Нека се изказват само хора с някакво отношение към история, археология, стопанисване на културни паметници и пр. защото възклицания от типа "Кой акал в Гърция" не са сериозни.

  Ясно е, обаче, и за неукия, че и Созопол и Царевец са оакани. Ако автентичните археологически останки са непонятни и неразвлекателни за широката публика, тогава нека ходи в Дисниленд, там има много високи кули и крепости....цяла приказка.

 79. 79 Профил на Хан Крум
  Хан Крум
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#77] от "ionka":

  Да, точно така си изглеждаше Царевец почти до 1973-та, когато започнаха мащабните реставрационни строежи. Ако трябва да гледаме с дилетантски възгледи стореното, то бих напомнил за възстановената от кота нула Варшава, камък по камък, всичко напълно достоверно реставрирано по снимки, спомени , чертежи.
  Но варварството на комунистическия режим през 40-те съсипа уникално красивия център на София и на негово място издигна чудовищните сталинистки сгради , отраждащи днес от три страни Ларгото. Каменното безумие кънти ежедневно в чутурите на одъртелите комунистически варвари.

  А Царевец? Царевец днес има по-импозантен вид откогато и да било. Нека не съдим за стореното по зидовете, имаме право на възстановено самочувствие.

  този коментар написа безплатно за вас дедо ви Хан Крум
 80. 80 Профил на Хан Крум
  Хан Крум
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#77] от "ionka":

  Благодарности за фотографиите, истинско удоволствие са за мен!
  Благодаря!

  този коментар написа безплатно за вас дедо ви Хан Крум
 81. 81 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Много от писалите тук изместват главният въпрос: доколко така наречената "автентичност" би могла да бъде опасна за здравето и живота на хората, които са си платили да я посетят.
  Всеки, който има деца знае, че в момента, който отдели очи от тях, може да възникне извънредна ситуация.
  Много родители са небрежни, но когато и тези, които се изхранват от атракциони не предприемат и елементарни мерки за безопасност, това е престъпление.

 82. 82 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#42] от "Face the Truth":
  До коментар [#57] от "инж. Филип":
  До коментар [#6] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Авторката иска да каже, че когато нещо се достроява, то трябва видимо да се различава от автентичното, и това е нанарушимо правило поне за хората, които малко разбират от реставрация и консервация. Има хиляди начини един паметник да се направи безопасен, без да се загрозява. А специално за Царевец и Трапезица, където чалгата е пълна, мисля че защитните съоръжения са им последният проблем. България наистина има какво да покаже на света - тъжното е че вместо това създава пародии. А на индивида, който обвинява родителите за смъртта на детето ще кажа, че може да си прибере мухлясалите схващания и предприеме някъде към Ориента. Навсякъде в цивилизования свят собственикът на терена/сградата или негов представител е отговорен за безопасността на хората.

 83. 83 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#75] от "Хан Крум":

  Хана "Хаджи Николи" вече работи. Страхотно го е направил американеца. Готино е, че е предвидил изложбени зали. Общо взето е направил нещо много хубаво - хем обект за бизнес - ресторант, хем изложбени зали по горните етажи. За 22 март имаше изложба на икони от Варненския исторически музей

 84. 84 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#82] от "arch_":

  Индивида, горе, ако искаш позаинтересувай се на тема Естонски замъци, иди, виж дали там има огради, мрежи, бънджита и т.н. тиранти, и тогава да си говорим за Ориента и Анадола!
  То ясно, виновни за случката са Станишев и Тройната коалиция!

 85. 85 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#80] от "Хан Крум":

  Това може да ти е интересно
  http://starotyrnovo.hit.bg/

 86. 86 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Търново е чудесен град, но Царевец е толкова осрано и скчуно място...срам за историята, която се е случвала там..някога...Сега всичко е запустяло...Направо се чудя какво привлича 300 000 души там...

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 87. 87 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  Паднало дете - виновни родителите (според господин Недев, пардон - господин Езерский).
  А ако падне възрастен човек, защото от силното слънце му прилошее точно на тесните стълби и залитне?!? Тогава кой ще е виновен?
  Точно това ми се е случвало на мен на Царевец - да ми прилошее от слънцето, за щастие не бях на опасно място.
  Ходил съм по доста забележителности и у нас, и в близка, и в далечна чужбина. Почти навсякъде, където НЕ Е ВЪЗМОЖНО обезопасяване - или няма достъп до мястото, или там стои човек, на който работата му е да следи за безопасността.
  Например в средновековната крепост в Кавала, Гърция, също има опасни стълби, широки около 50-60 см, без парапет. Но там първо, височината е около 3 до 4 метра, и второ - под тях е мека трева. Ето тази снимка показва как там се пази "автентичността": http://image60.webshots.com/160/2/40/50/2821240500028856171apkjfJ_fs.jpg
  Има хиляди начини за вписване на мерки за сигурност в обстановката, без да се нарушава средновековния вид на Царевец. Просто трябва малко съзнание в хората, от които това зависи. Приходите от атракцията там хич не са малки.
  А иначе - като всяко друго нещо съм погнусен от хората, управляващи мястото. Обичам Търново, ходя често там през уикендите само заради атмосферата в града.
  Веднъж бяхме решили с компания да посетим (за кой ли път) "Звук и светлина" - е, такова мутренско изпълнение на управата никъде другаде не срещнахме... Ето цитат от мнението на колега, с който бяхме там от друг форум:
  ".....удоволствието ни беше помръчено от тъпа мутра, която провали спектакъла от светлини и музика при Царевец в Търново.....някой беше чул, че ще има представление и ние цъфнахме в 8.30 на мястото, за да гледаме.....имаше доста хора, включително сериозна група чужденци....представлението започна, но трая буквално секунди, след което спря, включиха наново уличното осветление, последвано от кратка суматоха, при което се появи въпросната тъпа мутра и започна да се жалва, че той поръчал представлението, обещал да го плати / 450 лв./, но като видял колко много хора се бяха събрали, обяви че не можело така и че няма да плати...... Shocked Shocked Shocked ...появи се някакъв от организаторите, който буквално започна да се моли на всички да дадат някой лев, защото хората му висяли от един час горе.....супер грозна гледка, на която не можахме да издържим и се изнесохме....така и не разбрахме имало ли е шоу или не...........да е*ба аз тея скапани мутри, дано се избият едни други по бързо......."
  И още едно:
  "Друг е въпроса изобщо с организацията на светлинното шоу. Според мен би трябвало това да е безплатно за зрителите - все пак не е кино и само който е в салона да го гледа. Вижда се от всякъде. Не е редно едни да плащат, а други да стоят на 10 м от тях и да гледат безплатно. Като е толкова "скъпо" да се обяви ден и час, например веднъж седмично и да се пуска само тогава. (Сметнах че тока му струва около 30 лева на представление - по думи на организатора, прожекторите му били 1 млн вата, или 1000 kW. За работа 11 минути, колкото продължава шоуто ще изхабят около 180 kWh х 0.15 лв = 27 лв. - "много скъпо".)
  Изложихме се пред сериозната група румънци, които също чакаха да гледат. Както вероятно и те казват: "..ми... Българска работа...""

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 88. 88 Профил на Хан Крум
  Хан Крум
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#85] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Еее, браво, сложих си линковете в папка и ще си ги гледам. Много обичам Търново...

  този коментар написа безплатно за вас дедо ви Хан Крум
 89. 89 Профил на Хан Крум
  Хан Крум
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Според мен до голяма степен представата за Царевец е взета от картината на Цанко Лавренов. А и много от костюмите по филмите ни са взаимствани от картините на Гюдженов. Каквото и да е станало в Царевец, по-добро е от голите каменисти баири. Крепостта може и да е съвсем измислена, но е там - българска крепост.

  Навремето германците, напускайки Рим, все пак са имали уважението да не водят разрушителни сражения там. Но представете си турците, които са сринали всеки наш градеж до земята.

  този коментар написа безплатно за вас дедо ви Хан Крум
 90. 90 Профил на kdr7
  kdr7
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Всеки наш градеж?!?
  Пълни глупости!България е осеяна със стотици градежи от средновековието далеч по-добре запазени от въпросното място.Но на тях никой не им обръща внимание.
  Например великолепната средновековна черква в Беренде изписана изцяло с невероятни стенописи от 14в., на която никой не обръща внимание да не говорим да се отпускат средства.Ето вижте я.
  http://wednesdaycastles.blogspot.com/2009/04/berende-heritage-at-risk.html
  Колкото до т.нар. Балдоинова кула.Тя нама нищо общо с какъвто и да е Балдуин;кула там е имало но не точно на това място;била е кръгла, а не правоъгълна като сега.Настоящата е построена като копие на кула та в Червен, която е добрия пример за възстановка.Тя си е съояла непокътната до земетресението във Вранча, което я събаря, но след това е изградена камък по камък по снимка, като всеки един си е на мястото словен там преди 8-9 века.

 91. 91 Профил на zarzawat
  zarzawat
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Всички, които защитават крепостта - били ли сте там да я видите. Няма и помен от автентичност.
  Тук-таме се виждат малко стари зидове - съвсем различни от новите стени, направени от големи кръгли камъни обилно фугирани с цемент. Някои сторежи са 100% бетон - недостроени, със стърчащи железа, с безумно разположение на стаи и стълби. Нямало е и капка желание да се направи поне малко автентично.
  Ако ходите в Търново - радвайте се на крепостта отдалече, иначе ще останете много разочаровани.

 92. 92 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#84] от "Федор Венедиктович Езерский":

  За Естония не знам. Говоря ти за Западна Европа. Може би не трябва да се сравняваме непременно само с Естония, нали?

 93. 93 Профил на dimiitar_kostov
  dimiitar_kostov
  Рейтинг: Неутрално

  Май и защитниците и противниците на мнението на авторката пропускат основния извод, който тя прави. Изводът не е, както е написал някой по-горе, че сме народ от крадци, убийци с незначителна история, гадно настояще и без бъдеще. Изводът е точно обратният-ние сме народ с впечатляващо дълга и изпълнена с достойни, трагични и някои не толкова достойни събития история. Проблемът обаче е, че сме се опростачили до таква степен, че не можем да я оценим по достойнство, такава каквато е и се мятаме в крайности-от хиперболизиране до пълно отхвръляне. Не случайно историята е все в центъра на такива дискусии със съвременен характер-щото отношението ни към нея е показателно към отношението ни към всичко. И за неспособността ни за реална оценка на каквото и да било. Защо обаче след като всички осъзнаваме последното, не направим нещо да го поправим, да станем по-добри сега, да си подобрим настоящето, съгласно повелите на историята и задълженията ни към бъдещето, а не да изкривяваме бъдеще и история спрямо сегашното си не особено добро настояще? НЕ,уважаеми,ние не сме племе от крадци и убийци,възникнали сме като всеки друг от съвременните народи-от племе,на което му е писнало да оцелява и е решило да живее,да си създаде държава,да стане народ и да си отстоява своето до последно. Просто на няколко пъти това "последно" идва-идват византийците, после турците, после комунистите и с правото на по-силния вземат всичко-земята,крепостите,дри правото над животите на предците ни.И въпреки това сме оцеляли и сме тук. Това означава,че сме длъжни да продължаваме да се борим,което включва борба със самите нас-с простащината ни,с невежеството,със склоността да изпадаме в крайности когато не трябва и т.н.Дано има повече съгласни с това мнение хора!

 94. 94 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#92] от "arch_":

  Братле, да го караме стъпка по стъпка, да ги стигнем естонците, пък при късмет да стигнем и шведите
  Някой горе беше споменал и Шотландия, както и да е.
  Може да погледнем и една друга бутафория, с която ако се сравним парите, които изкарва Царевец са смешни. Не е много далеч - Замъка Бран в Румъния.

 95. 95 Профил на nikona
  nikona
  Рейтинг: 0 Гневно

  За тази статия тази родоотстъпница трябва да бъде бита с тояги и разхождана гола из Търново с хлопка на врат.Във всяка нормална държава,тази продажница щеше да бъде низвергната и охулена ,а тук --много добре и т.н.глупости от тъпите дупедавци.Ако искаме да останем българи- Царевец не тряябва да се пипа-къде сте видяли мрежи и и пидобни простотии на подобни обекти по света-ха ха -никъде-хората не са малоумни като нас-- ние оставяме децата да пушат,пият и т.н в собствените си домове и училища , а ще искаме да се подиграваме и поругаваме с величието си -каквото е Царевец.Къде има мрежи и обезопасявания- Акропола -Пирамидите-.
  или проблема е, че Царевец не е в София и за това тая продажница ругае и хули-тази не е българка.

 96. 96 Профил на nikona
  nikona
  Рейтинг: 0 Гневно

  Проблема е-понеже Царевец не е в София-дай да плюем и пишем глупости- ясно-София е великия град---по-голяма простотия от тъпата София няма--София е кочина --тя е срам за България
  авторката е поръчкова и измислена.

 97. 97 Профил на ionka
  ionka
  Рейтинг: 8 Гневно

  Интересна ми е следната особеност на малоумните родни патриотари - реват, че съседите ни били големи фалшификатори на история, но с такава стръв защитават една архитектурна фалшификация като Царевец...
  Да допълня, че бутафорната средновековност в Търново за съжаление не се изчерпва с Царевец. Така например църквата "Св. Димитър"
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:S.Dimitur.jpg
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Detail7.jpg... Δείτε περισσότερα.
  е практически срината
  по време на "реставрацията" и е построена наново неколкократно по-голяма (църквите от Втората бълг. държава често имат неприятната черта да са твърде малки...). Въобще не коментирам "пантеона на българските царе" с фалшивия гроб на Калоян, Аспарух и незнамощекойси в "Св. 40 мъченици", инициатива на един шопар от ДС, пръв приятел на Гоцето и на Тулумбаджята... А продължаващото "надграждане" на Трапезица е сигурен признак, че тази държава се е върнала в 19 век.
  Търново е хубав град - може би единственият с наистина живописна гледка в България. Но хубавото там са къщите и църквите от 19 век, в частност тези на Колю Фичето. А не изградените вчера средновековни паметници. Има и хубави стари градски къщи от началото на 20 век - които се рушат. Ако добре си спомням, кметът имаше безумната идея старите къщи в града систематично да бъдат надграждани със стъклени конструкции - както стана в София с много. Били му малки, а и искал някак си да ги "модернизира". Добър пример за тоталната българска слепота за истинското наследство и последицата от нея - заместването му с фантасмагорично такова.

 98. 98 Профил на Хан Крум
  Хан Крум
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#90] от "kdr7":
  Аз съм се качвал в крепостта Червен, влизал съм в Бабини Видини кули, качвал съм се в крепостта на деспот Слав над Мелник, в Белоградчишката крепост, влизал съм в скалните манастири край с. Иваново, в Аладжа манастир, в Чипровци съм ходил, в Хисаря, в Кюстендил, във всички манастири и манастирчета и исторически музеи, във всички църкви от двете страни на Балкана, докосвал съм се до старите къщи в Смолян Жеравна, Котел, Боженци, Трявна, Арбанаси, Копривщица, Пловдив, Сливен, Медвен, Елена, Ловеч, Троян,Тетевен, Враца, Берковица, дори и в Ивайловград съм ходил, в Русе съм бил, по морето отгоре додолу, в Шумен, Плевен, в "селата на кръстоносците" между Мездра и Ботевград, на Урвичката скала съм се качвал и навсякъде около Сопот, Карлово, Калофер, Казанлък, Асеновград, Бачково и т.н., и т.н. и по изброените места съм ходил по задачи от по десетина и повече дни през последните четиридесет години, по няколко пъти, половината ми живот мина извън София, все по такива места.
  Ходил съм и в мнага други страни, където турците не са ходили. Направил съм си изводите.

  този коментар написа безплатно за вас дедо ви Хан Крум
 99. 99 Профил на majaz
  majaz
  Рейтинг: 434 Гневно

  Преди няколко години само бързата ми реакция спаси детето ми от пропадане в огромна яма, изкопана неясно защо, в района на царския дворец. Така беше маскирана между камъните, че се вижда в последния момент. А си беше повече от 3-4 метра дълбока.Тогава си помислих, че никога няма да стъпя там.

 100. 100 Профил на ionka
  ionka
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Турците са рушили крепости на градове, оказали съпротива. Но на стратегически важни места са ремонтирали и значително достроявали заварените - примери: Видин, Белоградчик, Силистра... А завареното не е било непременно кой знае колко впечатляващо: според археолози, крепостните стени на София например са били вече в лошо състояние преди превземането на града. Другото е, че старите и ненужни крепости - сред тях Царевец - са се използвали векове наред за нови строежи - включително от българското население. Това е било въобще практиката в цяла Европа. През 18 и 19 век огромен брой крепостни стени в западните градове са съборени по чисто градоустройствени причини. И така, докато не започват да ги строят наново от романтични подбуди: например, известният Каркасон
  http://fr.wikipedia.org/wiki/Fichier:Carcassonne_JPG02.jpg
  е в огромна степен дело на архитекта-реставратор Виоле-льо-Дюк
  http://en.wikipedia.org/wiki/Eug%C3%A8ne_Viollet-le-Duc
  Т.е. изпълнения тип Царевец са типични за 19 век. Днес се правят само в Дисниленд.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK