Редакционен: Натиск и натискане

Талантлив журналист, но вече безработен.
Това е реплика от сериала "Стъклен дом". PR-ката на мола "уволнява" по телефона репортер, дръзнал да задава въпроси за проблеми с общината и разрешения за строеж на мол 2. Тя се обажда на собственика на списание "Бизнес" и го заплашва, че рекламите ще секнат, ако не разкара журналиста.


Българският сериал става все по-популярен, може би заради сценария, който вкарва в телевизионен сюжет истории от новините. И всъщност "превежда" на зрителите какво е офшорна зона, какво се постига през регистрирани там фирми, конфликти между съдружници....и дори отношенията с медии.  


Ако снощи преди поредната серия на "Стъклен дом", зрителите са гледали и новините на БиТиВи, са слушали поредната схватка между премиера и президента. Борисов и Първанов този път кръстосаха реплики заради медиите, а премиерът поиска да му отговорим "честно и публично" на три въпроса.
Зрителите може би са се сетили за бързото решение на русата PR-ката и са предположили, че и политиците правят така - едно-две обаждания и готово.


Твърди се, че го правят. Не можем да го потвърдим, защото пишем само за неща, за които имаме доказателства. Можем да го отречем, защото не се е случвало на "Дневник" (отговор на въпрос 1)Въпросите на премиера:
1. Има ли случаи, в които от името на или чрез представители на българското правителство е бил оказван натиск върху редакционното и новинарско съдържание на медиите, които представлявате?
2. Сте срещали действие или решение на българското правителство, с което са били ограничавани правата на медиите ви да бъдат свободно финансирани, развивани и разпространявани?
3. Тълкувате решението за намаляване броя на членовете на регулаторните органи и в частност СЕМ и КРС като ограничаване независимостта на българските медии и влияние върху редакционната им политика в интерес на правителството.

Но въпрос 1 оказва ли натиск правителството е най-маловажният от трите. Той със сигурност ще получи категорично отричане от всички колеги. Обратното може да се случи, ако има доказателства плюс смелост (защото доказателствата могат да бъдат използвани и по друг начин - за рекет).


Проблемът на медийната среда в България е, че на много медии няма нужда да им се оказва натиск, защото те сами се натискат да се харесат на властимащите (няма разлика кои са те),  други натискат политиците, за да им спестят публикации срещу услуга.


Примерът с "Нова медийна българска група" вече е като за учебник - нейните издания до нощта на изборите атакуваха яростно настоящия премиер, а сега страстно го защитават. Тази медийна група е финансирана от банка, която управлява почти половината от парите на най-големите държавни фирми - и при предишното правителство, и при настоящето. Тази банка може би ще финансира и покупката на мрежата, по която се разпространява радио и тв сигнал. Това създава съвсем различна верига от зависимости и разнообразни форми за натиск между медиите и властта. Далеч по-страшни от телефонни обаждания.


Затова всъщност много по-съществено е да продължи дискусията по другите два въпроса на премиера. Важно е какви действия ще предприеме правителството, за да наложи прозрачна медийна собственост. Както и не дали СЕМ и КРС ще са с 5 или 9 члена, дори няма значение кои ще са те (всяка власт се опитва да скрои регулаторите по своя воля и със свои хора), а какви решения ще вземат. А тези отговори ще започнем да получаваме скоро - от самите тях. Ще забележат ли регулаторите концентрацията на медии, дъмпинга на цените, заобикалянето на забраните за собственост.


Медиите могат да са свободни, само когато са финансово независими и е ясно как се издържат. Тогава нито премиерът, нито PR-ът на мола могат да уволняват журналисти или редакционни позиции с едно телефонно обаждане. За такава медийна среда се изисква смелост и от двете страни.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (64)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Shlosera
  Shlosera
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "Можем да го отречем, защото не се е случвало на "Дневник" (отговор на въпрос 1)"
  Хейде де...
  Медиите никога не са били финансово независими, няма и да бъдат. Това е проблем не само в България...

 2. 2 Профил на popai
  popai
  Рейтинг: 112 Неутрално

  БРАВО че самите медии иска СЕМ ДА БЪДЕ ЗАКРИТ! Отдавна трябваше СЕМ и КРС да се слеят! В САЩ това е един орган от 5човека. Трима се избират от управляващите и двама от опозицията! Там знаете че са две партии-демократи и републиканци. Дано самият Гого Лозанов го поиска той е достоен човек. Нямаме нужда от държавни хрантутници!
  СЕМ СИ Е ЕДНО МАЛКО МИНИСТЕРСТВО! Вижте колко пара халчи само.

 3. 3 Профил на press
  press
  Рейтинг: 419 Неутрално

  цитираната практика е доста разпространена в родните медии. всеки пиар "настоява" за санкции срещу журналист, осмелил се да рови около клиента му. ако заплахите не вършат работа се пристъпва към разпространение на слухове, дирижиране на дела от фирми или засегнати лица от предишни материали, директни заплахи. руската практика вече е и в българия. ако пиарът не направи това - ще загуби работата си или ще бъде прекратен договорът с работодателя му.
  http://22chasa.blogspot.com/2010/05/blog-post_4681.html

  press
 4. 4 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Дрън дрън
  Не работа на държавата да регулира нищо освен честитоите в ефира и то така че слушателя да не си пренстройства радиото във всеки областен град.
  За всички въпроси извън това си има регулаторен орган и той се нарича ПАЗАР.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 5. 5 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Допреди малко гледах един доста страшен филм, след което отворих сайта на Дневник и прочетох тази статия, която много ми хареса, но и ме накара да се замисля, дали реалността не е по страшна ...

  TAKE THE RED PILL!
 6. 6 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 636 Любопитно

  За да продължим в същия ред на мисли: този 22 часа чия собственост е?
  Гледа, мъдри се реклама на някаква Българоруска Търговскопромишлена Палата...
  Преди се мъдреше по-горе тази рекламка, сега са я смъкнали...
  Защо ли, пита се в задачката?

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 7. 7 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 950 Неутрално

  90% от радиата, телевизиите, пресата в България са създадени от кадри на ДС. За каква независимост говорим изобщо?

  «Enjoy yourself. It’s later than you think.» - chinese proverb
 8. 8 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1104 Любопитно

  "Тя се обажда на собственика на списание "Бизнес" и го заплашва, че рекламите ще секнат, ако не разкара журналиста."

  Всъщност понякога е така! Но много по-често е друго яче: вестник си намира рекламодател, който всеки месец му плаща сума за да има банер в него, не за да търси популярност а за да си спечели "неприкосновеност". Вестника спира да пише лоши неща за фирмата а от време на време дори пуска по някоя хубава и ненатрапваща се статия.

  Изобщо процеса с хваленето и уволняването е двустранен. Всичко зависи от това кой колко е силен и кой колко е важен за добруването на другия!

 9. 9 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Абе тия десните с тяхната вяра в пазара направо ми радват душицата.
  Пазарът се срути в резултат на собствената си невъзможност да се регулира и в желанието си да произвежда невъзможни печалби, но те повтарят ли повтарят свещената мантра...
  Все едно не им е ясно, че днешните пазари не са за чушки и домати, а са минали не на мета, а на метаметаметаметаниво и там нормалните регулации просто не действат.

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 10. 10 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 950 Весело

  "Тя се обажда на собственика на списание "Бизнес" и го заплашва, че рекламите ще секнат, ако не разкара журналиста."

  Това е невъзможно поради причината, че журналистът си има главен редактор, който никога няма да го прати там за да задава неудобни въпроси, камо ли пък да пише материали против рекламодател на списанието. В издания от подобен тип няма критични материали и разследваща журналистика.

  «Enjoy yourself. It’s later than you think.» - chinese proverb
 11. 11 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#9] от "liliakostova":
  Ами освен пазарната икономика ти каква ще предложиш тогава?
  Планова ли?
  Да плащаме всички на орган да регулира вместо нас какво да регулираме регулирайки регулациите ли?
  Бе аман от кокошки с два пръста чело, но огромното самочувствие на доценти от БАН.
  Кой пазар драга се е сринал конкретно че не става ясно в писанията ти?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 12. 12 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Най мнго обичам да се смея, когато крадеца казва дръжте крадеца. Е в случая става дума за наглеца.

 13. 13 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#9] от "liliakostova":

  Ето душко, гледай пресен пример от тука.
  Горе се мъдри реклама на "Анасонлийка" - хубав дестилат, уж от Карлово.
  Собственика и е Ковачев, червено партагеносе от кръга на Луканов, инвеститор в тия с детските обувки Колев и Колев и сега в Анасонлийката.
  Продукта е сравнително добър, и си струва, но Дневник съм ги виждал да клякат баш на тоя чешит. Точно обратното - даже го бяха изтипосвали тука.
  Ама хората като теб едно си знаете и едно си баете - дай ви планова икономика - някой друг да ви свърши работата, някой друг да живее вместо вас. Това е продължението на потребителския ви манталитет.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 14. 14 Профил на Кептн
  Кептн
  Рейтинг: 670 Любопитно

  увлекателен отговор, но е малко встрани от конкретните въпроси, т.е. използва се, за да се повдигне дискусия, която безспорно е важна, но това не променя факта, че не отговаряте на опитите на президента манипулативно да забърква медиите в измислена схема, с цел да атакува правителството.

 15. 15 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Малка карта на медийните шефчета в БГ.

  http://www.svobodata.com/images/others/image/i_k_-medii.jpg

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 16. 16 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Ето как се говори като се мълчи. Просто една елементарна булевардна извадка - стеничка на истината за паяжината от лъжи на черната дупка ДПС. Всички политици със снимки във вестник Weekend за месец май без последния брой.

  Борисов
  Цветанов
  Рашидов
  Караджова
  Фидосова
  Цачева
  Костов 2 бр
  Н.Михайлова
  Сидеров 2 бр.
  Крумова
  С.Атанасов 2 бр.
  Лечков 2 бр
  Янев 2 бр.
  Т.Дончева
  Р.Петков
  Данаилов 2 бр.
  Свинаров
  М.Велчев
  Кошлуков
  Ж.Желев

  Единственият споменат политик от ДПС е злия маг Доган и е в заглавие (но без снимка) в положителен план в интервю на медиен експерт като негов състудент. Това не е изненада като се има предвид, че интересите на медиите от повече скандали, конспирации и интриги се припокриват с тези на ДПС.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 17. 17 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 479 Неутрално

  няма нищо по страшно от автоцензурата,още като въведохте това с регистрациите ви казах че тая мярка не я удобрявам.живеца го няма,няма го свободното и разнородно исказване на мнения.

 18. 18 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1547 Любопитно

  Просто играта на раздухване на димни завеси продължава с пълна сила. Създават се изкуствени скандали и противоречия. Специални екипи работят със свръх натоварване. Отчитат се ефекти. Върху "народонаселението", за по-лесно назовавано "матриал".
  През това време икономическата ситуация отива на някъде. Но няма кой да забележи. Всички са вторачени в "гигантската битка на "титаните".
  Толкова е очевидно. Не напразно философите имат твърдение - "очевидното е най-малко познато, понеже всекидневното съзнание се отнася към него като към абсолютна истина". Но кой ли се интересува от философия?
  Къде по лесно е да те сложат в рамките на мача - "наШте с/у ваШте".

  И така в разгара на наддумването има ли или няма натиск на властта върху журналистиката никой НЕ ЗАБЕЛЯЗВА, че САМОТО ПИТАНЕ ОТ СТРАНА НА МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ ВЕЧЕ Е НАТИСК!!!

  А в България медиите изпадат в екстаз при мисълта, че могат да слугуват на ВЛАСТТА. И следват възторжени слънцепреклонения:
  НЯМА, НЯМА, НЯМА...НЯМАААА, НЕ Е ИМАЛО, НЯМА И ДА ИМА...

  ОТВРАТ!

 19. 19 Профил на noshtna_straja
  noshtna_straja
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Вижте какво правят в Исландия с подобни политици:

  http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3018071

 20. 20 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 950 Неутрално

  "Натиск има, името му е безнаказаност":

  http://atanas.fr

  «Enjoy yourself. It’s later than you think.» - chinese proverb
 21. 21 Профил на Ганю
  Ганю
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#18] от "AzDebil":
  До коментар [#9] от "liliakostova":
  Пдържам тези 2 мнениея, но не разбирам накъде бие "Дневника" (или, по-точно досешам се ). "Дневник" и "Капитал" са приемливи издания, но можем ли да знаем, дали наистина се "самоиздържат" а, дами и господа? Това, което знаем, че собственика, г-н Иво Прокопиев е председател на КРИБ и наскоро избран за амбасадор на добра воля на Канада. Знаем, също че има различни бизнес- интереси (индустриални), както и че произхожда от комунистически семейство, близко до Кубадин-Паша (П. Кубадински от ПолитБюро БКП) и, че брат му е бил действуващ офицер от ДС ... Та, за какво ли "ИконоМедиата" ни занимава с борбата си срещу групировката на другарката Кръстева? ...Ами .. 1) Да се харесат на Цара на сичкия мат'риал (Боку-Пушилката); 2) Да захапят "полагаямият" им се (според тях) дял в в медийната какафония в БГ; 3) Да отвличат вниманието на публиката, докато се решава преразпределянето на рушвета (държавните помощи)... Ако някой се сеща за нещо повече, моля ..?!

  Айде сполайте, бай ви Ганя екс- Балкански
 22. 23 Профил на aussie
  aussie
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Аз съм съгласен с Дневник. Дори и да са финансово зависими, поне не го крият за разлика от останалите.
  Плюс това има огромна разлика в това да си праволинеен постоянно или ще се обръщаш като фурнаджийска лопата на всеки 4 години. Това вече сме го виждали партийно с пълна сила от ДПС а сега го виждаме и с медии в лицето на дебелите майка и син представители на същата партия спомената по горе. Така че критиките към Дневник не са толкова съществени колкото проблема застъпен в статията.

 23. 24 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Мутрата става все по-нагъл. Дали оказвал натиск на медиите?
  Какъв беше през 90-те отговорът на въпроса "рекетират ли ви мутрите"? "Не, разбира се. Застрахован съм при тях." Тогава лепяхме стикери на "застрахователите".
  Сега медиите лепят светлия Му образ.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 24. 25 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Първо, Дневник да не се правят на света вода ненапита!
  Второ, какво ще каже Мадам В?!
  Трето, какво ще каже Б.Б. за мултиплекса?! А във Виена?

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 25. 26 Профил на rara avis
  rara avis
  Рейтинг: 479 Гневно

  Познавам отвътре работата в една медия - агенция "Фокус" и радио "Фокус". Собственик там е агент Завадски, ВКР, известен още като Красимир Узунов. Абсолютен помияр, който държи повече на климатиците и компютрите, отколкото на човешкия ресурс. Този боклук открито толерира подлизурството, безмозъчието и посредствеността у служителите си и цялата му агенция и радио са съградени от подобен род люде. Основната дейност на "Фокус" е да обслужва властта, от което следва и основния източник на приходи на "Фокус" - държавния бюджет. Да, всички ние, българските данъкоплатци, издържаме една частна фирма и пълним гушата на собственика й, който при това е част от олигархията, която стопира просперитета на всички нас. Перверзия. Искам да кажа, че няма абсолютно никаква необходимост Б.Б. да се обажда във "Фокус" и да уволнява журналисти, защото Завадски е направил такъв подбор на персонала, че от този персонал никога не можеш да очакваш "изправен гръбнак", отстояване на истината, критичен патос спрямо властта и прочее угодни на гражданството действия. Ето и малко по-подробен очерк на табиетите в тази медия:

  http://anivge.wordpress.com/2009/08/03/%D0%BD%D1%8F%D0%BA%D0%BE%D0%B8-%D1%89%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B8-%D0%BA%D1%8A%D0%BC-%D0%BD%D0%B5%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA/

  Който щади лошите, вреди на добрите
 26. 27 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1435 Любопитно

  Tрагична държава е БГ след като началникът на изпълнителната власт (в родното издание това означава и съвсем формален лидер на законодателната власт) се обръща към т.нар. 4-та власт с молба за "индулгенция" и потвърждения че видите ли той не е т лошите...

  Картинката се допълва от това че обвързаностите между личностите които взимат решения се почти винаги неясни и скрити от масовата публика. Тя обаче не се притеснява явно че и се сервира менте сериал, а баш-босовете се препичат нейде по Монако или Канарските острови...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 27. 28 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#1] от "Shlosera":
  Аз знам един финансово независим вестник и това е френският Монд. Преди доста години беше закъсал и щяха да го закриват , но журналистите се организираха и го купиха. сега си го правят сами.

 28. 29 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#2] от "popai":
  Попайчо, от много спанак се оглупява. Гого Лозанов е бедстивие за медиите. През 2001 година по поръчка на
  Иван Костов ,като председател на СЕМ провали избирането на на генерален директор на БНР като отхвърли трима кандидати и натресе четвърти. Последваха стачки, ако помниш . Сега Бойко го върна , защото е сервилен и подмазвач на властта и ще му върши мръсната работа.

 29. 30 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#4] от "Десен":
  Когато оставиш регулацията на пазара се получава "Женски пазар" , ако си ходил. Когато пазарът регулира икономиката се получава криза.

 30. 31 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1316 Весело

  Тъпанари, разберете, че медиите НЕ МОЖЕ да бъдат независими..просто защото винаги има хора с повече пари от тях и в свободен пазар медиите ВИНАГИ са зависими.. Случая с Бойко е друг ..не може медиите винаги да са опонент на влатта и те трябва да имат някакво съзнание, трябва да има и подкрепа защото ако те правят на гъз, народа ще се надъха.. Повечето медии в Бг са поръчкови жълти парцали!

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 31. 32 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#13] от "Десен":
  Предлагаш да не потребяваме ли ?
  Познавам една страна , която се освободи 1956 г. Приемат, че тъй като икономиката им е свързана със западноевропейската, а тя е либерална и тяхната да е такава . Само за няколко години се разбира, че това създава една тънка прослойка от богатееща класа и останалото - обедняващ народ. Преминават към " централно планирана и държавно контролирана пазарна икономика ". Подробностите ще ти ги спестя, но създадоха разширяваща се средна класа и намаляваща беднотия. Имат строги и точни закони и ги спазват. Ако една фирма докара печалба повече от 10 % , ведната идва държавна ревизия. Та да знаеш , че освен социализъм и слободия , има и умни варианти.

 32. 33 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#17] от "4i4e":
  Чиче, натегачеството е много силно развито у нас. Стар рефлекс. По-близо до властта , по-близо до софрата. Ако едно време Тодор Живков беше попитал медиите има ли натиск върху тях, какво щяха да отговорят ? Няма такова нещо нещо, другарю Живков ! Ние съзнателно и доброволно ! В името на Партията.!

 33. 34 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1363 Весело

  До коментар [#19] от "noshtna_straja":
  То и във Франция през 1981 май един цирков клоун , всеобщ любимец, се кандидатира за президент - Колюш и взе 8 %.

 34. 35 Профил на walle
  walle
  Рейтинг: Неутрално

  С разочарование ще споделя, че Дневник се изнизаха като да не казвам какво из гащи

 35. 36 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  отговорите на някои главни редактори на уникалното Боково писмо.: http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=497178
  ------------------------
  Дами и господа главни редактори, Боко Ви поиска да му издадете едно документче, предназначено да му послужи срещу Вас. Поздравления за бързината на извършената от Вас услуга.
  Good job.

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 36. 37 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1435 Гневно

  До коментар [#31] от "Раз печки, раз кюнци":

  Ало, разбирача... кажете моля за зависимостта на Monde, Figaro, NYTimes, Chicago Tribune, Washington Post...

  Преди да сипете на едро определенията "тъпанари" рочетете примерно за наградите Пулицър. Това че се топлите на парни6ка печка и ходите до кенеф в вдора не означава че по Света цивилизованите хора не са напред с материала. А ние натам се стремим, не към....

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 37. 38 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  За мен също повдигането на въпроса е вече проблем.А че това нещо съществува в България е безспорно и не е от вчера. Вземете ДС миналота на Дарик, събуйте се по пантофи в Труд и се отдайте на един безгрижен Уикенд. Хубавото е че това адски взе да ни дразни, да не говорим че с Интернет нещата са по друг начин. Както БНТ умря след появата на други медии, такова е бъдещето на всички клакьори. Проблемът е в медии, които казват 90% от истината. Там е вече сложно. Само да напомня, че Берлинската стена падна след един журналистически въпрос, но после се оказа че журанлистът е посъветван да го зададе от служител на Щази.

 38. 39 Профил на ddj29393868
  ddj29393868
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Свободата на словото е една от най-важните граждански свободи. Тя се изразява в свободата на всеки да изразява публично мнението и възгледите си без намеса и натиск от страна на публичните власти, упражняване на цензура или налагане на наказание.

  Свободата на словото е тясно свързана със свободата на мнението, на религията и съвестта, защото свободата за формулиране и поддържане на идеи добива реална стойност, когато те могат да бъдат изразени свободно. Всъщност едновременно с поставянето на въпроса за религиозната свобода започва да се търси свобода на изразяването, но исканията за свобода на словото стават все по-настоятелни от 18 век насетне с развиването на Просвещението в Европа. След Втората световна война правото на свобода на мнението и на изразяването е защитено в приетата от ООН през 1948 г. Всеобща декларация за правата на човека. Много държави в света също са включили това право в своето законодателство.

  Все пак на свободата на словото се поставят някои законови ограничения като държавен контрол върху раздаването на телевизионни и радиочестоти, както и ограничения от морален характер, за защита на националната сигурност и др. Необходимите ограничения на свободата на изразяването в демократичните държави са най-ясно обобщени в Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи, приета през 1950 г. от над 40 държави, тогава членки на Съвета на Европа. В чл.10, т.2 от нея е записано, че упражняването на свободно слово „...доколкото е съпроводено със задължения и отговорности, може да бъде обусловено от процедури, условия, ограничения или санкции, които са предвидени от закона и са необходими в едно демократично общество в интерес на националната и обществената сигурност и на териториалната цялост, за предотвратяването на безредици или престъпления, за защитата на здравето и морала, както и на репутацията или правата на другите, за предотвратяване разкриването на информация, получена доверително, или за гарантиране авторитета и безпристрастността на правосъдието”.

  Както свободата на словото е "НЕОГРАНИЧЕНА" , така и свободата на медиите!

  Най-важно е да запазим способноста си за трезва преценка! И както е казано в библията:
  Да не си издигаме кумири!

  Но поне прави чест на премиера за постъпката му!

  И хора, поне сега имаме нещо различно в управлението на страната ни! Нека поне морално го подпомагаме!

 39. 40 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  "И хора, поне сега имаме нещо различно в управлението на страната ни! Нека поне морално го подпомагаме! "
  --------------
  Имаме единственият премиер в света, получил официален сертификат за толерантност към свободата на словото. От медиите.
  Да ни е жив и здрав.
  Морално и всякак.

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 40. 41 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  До коментар [#37] от "B52":

  Фекалния се изходи с несвързани тези и любов към мутрата. Даже и рецепта има за медиите. Да са възхваляващи и обичащи. Нещо като "Работническо дело" вариант 2010 година. Сал един Йордан Йотов му липсва на дебилът, но не съзнава, че агент Бор върши отлична заместваща функция.

  До коментар [#31] от "Раз печки, раз кюнци":

  Кюнец, тъп си като маймуна у зоопарк бе. Гледаш с тъжен поглед и чакаш персонала да ти донесе марулята, щото ем си тъп, па и си гладен маа му стара...
  Уфф май обидих приматите....
  Не кюнец. Не си тъп като маймуна. Тъп си като овца.  Ecrasez l’infâme
 41. 42 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  То и Стефан Софиянски има решение от съда, че е невинен и всичко в София е тип-топ. Да се чудиш защо на някой им звучи като виц.

 42. 43 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  До коментар [#42] от "stoiank":

  мдаа, Софиянски е единственият доказано некорумпиран български политик. Има си бележка човекът.

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 43. 44 Профил на conservoir
  conservoir
  Рейтинг: 426 Неутрално

  много добре казано.
  Гоце си мисли че всички са като него - ако в някое сутрешно предаване се повдигне неудобен въпрос, звънка и уволняват Иво Инджев примерно. Да, Гоце, ама това си ти с твоите комунистически машинации, които рано или късно отиват на бунището на световната история

 44. 45 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Никой не е независим в едно общество. Обратното - всеки зависи от останалите в една или друга степен. Защото всеки от нас се нуждае от останалите в една или друга степен.
  Въпросът според мен е: Може ли една масмедия, въпреки че е зависима, да бъде обективна и да казва истината, дори и тази истина да е неудобна за тези, от които зависи? Тогава на преден план излиза скалата на зависимостите: от кого повече е зависима медията? От рекламодателите или от читателите? Защото хората са читатели днес, а избиратели утре. По същия начин рекламодателите днес са политически спонсори на изборите утре. Каква система за ценности е зададена от управляващите в крайна сметка? Ако ориентацията е към бананова република превеса ще е в интерес на рекламодателите и политическите спонсори. За сметка на читателите и избирателите. А ако ориентацията е към ясно и прозрачно законово разграничаване на ролята на бизнеса от ролята на политиците, както е в т.нар. подредени държави, то тогава превеса ще е в интерес на читателите и избирателите, т. е. на НАС ГРАЖДАНИТЕ.
  Във втория случай политиците работят преди всичко за своите избиратели, а бизнесмените - спонсори влагат в тях, защото имат интерс от богати избиратели, които купуват на пазара техните стоки.
  Във втория случай бизнесмените произвеждат преди всичко за масовия пазар, а не за съмнително спечелени държавни поръчки - производството за масовия пазар ги задължава да произвеждат качествено. Ще отворя скоба и ще попитам депутатите ни кога ще се сетят да въведат в закона за държавните поръчки безусловно изискването фирмата, участник в конкурс за поръчки, да има непрекъснато присъствие на масовия пазар от поне 5 години преди конкурса.
  Във втория случай медиите ще произвеждат новини - истини, в интерес на всички граждани, а не лъжи в интерес на рекламодатели и политици, просто защото ще зависят преди всичко от читателите си. Защото в подредената държава масовия избирател, масовия потребител и масовия читател НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ПОДМЕНЯНИ, гражданите на една държава няма как да бъдат подменени, докато отделния политик, отделния бизнесмен-рекламодател или спонсор, както и отделната медия, могат да бъдат предпочитани или отхвърляни.
  Пп - лилиакостова да пие чаша студена вода и да отиде да поднесе венец на мавзолея на чичко Ленин...

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 45. 46 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Голямо гънене настана. Вчера Ризова рапортува в ефир. Не, сакън, никой не е оказвал натиск. Шефката на Нова телевизия се забави с час, два. И тя - сакън. Всички рапортуват чинно. И хоп, по стара българска традиция, думите заместиха действителността. Няма го нещо, за което е известно на всички мили, родни кратуни, че го има, и то в излишък. "Дневник" се включва. Е, не че съм включен в "Кой, кой е", но ме разочаровате. Поради две причини, който светят в сигнален цвят. Първо, самият факт, че родна тиква може да роди такова искане и да го адресира, говори, че има натиск и то огромен. Второ, уважаваща се медия, просто не би трябвало да отговаря на такава простотия. Медиите били четвърта власт. Хайде холан! Вместо да обърнат внимание на идиота, който не иска да нарича президента на държавата така както прилича на държавници, медиите се наведоха в поредна недостойна поза. Няма да дам по-радикално определение на това какво са българските медии, поради една единствена причина - за запазя добрият тон, все пак пространството е публично. Жалко за народ управляван от лумпени, обслужвани от словоблудци.

 46. 47 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#32] от "ahasver":

  Звучи като в приказка. Като съвременен вариант на идеалната държава на Платон. Сподели моля те името на тази държава. И не търси ирония в моите редове, защото отдавна съм стигнал до убеждението за водещата роля на балансираните ценности от рода на "държавна намеса-свободен пазар" в обществено-икономическото развитие. Всяка от тези ценности, взела доминиращ превес извън балансираната двойка, се превръща в обществено зло: държавната намеса без свободния пазарен избор се изражда до казармена икономика, а свободния пазарен избор без държавна намеса се изражда в стихийни и опустошителни икономически кризи.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 47. 48 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#37] от "B52":

  Заблудени ми приятелю събуди се! Няма смисъл да ти обяснявам! Само се змаисли ако имаше повечко парички дали нямаше да си купиш я вестник я др медия? Медийте винаги са били зависими, вервай ми!

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 48. 49 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#41] от "Graf":

  Ако аз съм маймуна ти си доста по-назад в еволюцията от мен.. някъде към влечугите или безгръбначните!

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 49. 50 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 636 Любопитно

  "Проблемът на медийната среда в България е, че на много медии няма нужда да им се оказва натиск, защото те сами се натискат.."

  Как ли се казваше на жена, дето обича много и непрекъснато да е с различни мъже? Два типа бяха: първите взимат парички за своята страст към мъжки ласки и е по-почтената и древна професия в света, другият тип са българските "медии".

  Прекалено малка и крадлива и завислива държава сме, за да имаме медии, в смисъла, които го разглеждаме.

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 50. 51 Профил на totyumarcovich07
  totyumarcovich07
  Рейтинг: Неутрално

  ХОРА от медиите: Разделиха ви! Като начало на частни и обществени.И вие се хванахте.
  Сега остава да ви обладаят съвсем. Но когато доброволно се отдадеш, няма акт на изнасилване.
  Да ви е сладко. После дано не се обърнат с гръб към вас и захъркат.А вие така обичате ласките!

 51. 52 Профил на van_helsing
  van_helsing
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Има, има натиск.

  Натискът не е груб, по пожарникарски непохватен, а префинен и се нарича АВТОЦЕНЗУРА.

  Защото, който не слушка ще получи един кризисен пиар от лейди ДиДи - Гьобелс.

  Има например един частен град в България и една фамилия, която дерибейства в него, за които нито една централна медия в България не иска да пише.

  Дори вестник "Дневник", който си позволи на два пъти бегло да повдигне информационната завеса, набързо беше насметен като ощипана девойка и вече благоразумно избягва темата.

  А как иначе, след като редакторите много добре знаят, че "начало на всяка мъдрост е страхът..." от властимеющите.

  И кой би дръзнал да се се рови, след като близките връзки на тази фамилия с политици от самия връх на държавата са натрапвани на обществото ежедневно?

 52. 53 Профил на van_helsing
  van_helsing
  Рейтинг: 426 Неутрално

  МАТЕРИАЛ ЗА РАЗМИШЛЕНИЯ:

  Цената на 19-та правешка дупка

  27 май 2010, 09:38

  София, България

  Ако се вярва на голф фолклора, “19-тата дупка” в езика на голфърите е термин за обозначаване на ресторанта в голф комплексите. Откакто Правец – градът на бившия Първи в държавата (Тодор Живков), се сдоби с голф игрище, построено от приятел (Валентин Златев) на настоящия Първи (Бойко Борисов), въпросът за цената става все по-атрактивен.
  “19-тата дупка” в нашия случай не е ресторанта, а само виртуален феномен, който обаче има реална цена. Цена, за която няма чуете нито дума от мениджърите и инвеститора на правешкото голф-игрище*. Цена, за която няма да прочетете в рекламните брошури, колкото и внимателно да се вглеждате между редовете. Въпреки това тя съществува. И част от нея е платена от всеки един от нас.

  С колко олекна бюджетът на държавата

  Държавният бюджет финансира изцяло няколко проекта за изграждане на инфраструктура, обслужваща единствено частния голф-комплекс в Правец:
  - 287 502 лева без ДДС за изграждане на външен довеждащ колектор до голф-клуб Правец (Договор с МРРБ от м. декември 2008 г)
  - 2 272 000 лева без ДДС за изграждане на битова и дъждовна канализация по улици в квартала на голф-комплекса (Договор с МРРБ от 28.01. 2008 г)
  - 1 993 455 лева без ДДС за изграждане на канализационен колектор, успоредно на р. Калница (Договор с МРРБ от 06.04. 2008 г)
  - 239 215 лева без ДДС за трасировка на път в местността “Скърнава” (Договор с МРРБ от 14.04. 2008 г). Изпълнител на този проект е фирма “Обществено строителство – Агробилд”, чийто управител е Васил Златев. Така “инвеститора” на голф-игрището е двойно облагодетелстван – веднъж като бенефициент и втори път като изпълнител.

  Сумарно, до тук, близо 5 млн лева без ДДС са изсипани директно в “19-тата дупка” на голф комплекс “Правец”.

  Защо бюджета е бил така щедър към игрището в Правец и пренебрегнал това в Каварна или Разлог, макар кметовете на тези градове – Цонко Цонев и Любен Татарски също да са искали финансиране. Асен Гагаузов, министър на МРРБ през 2008 г., в култово интервю за в. “Дневник” по темата, така и не дава смислен отговор. Може би “виновен” за откровената нерегламентирана държавна помощ е неустоимия чар на Васил Златев – дългогодишен кмет на Правец по времето на Тодор Живков, сега собственик на “Тера Тур Сервиз” ЕООД, фирмата – инвеститор на голф комплекса. Възможно е всичко това да се дължи на обаянието сина му – Валентин Златев – изпълнителен директор на “Лукойл България” ЕООД, и на ежедневно публично натрапваните му контакти с първите хора в държавата, независимо от смяната на правителствата. Отговора знаят само Златеви. За гражданите остава да гледат, да цъкат удивено, възторжено или примирено, както си изберат. И … да плащат сметката. При това – без да задават въпроси.

  “Приносът" на община Правец

  Община Правец, предоставя години наред язовир Правец на концесия на фирмата инвеститор на голф комплекса, изграден като пръстен около бреговете му. За кмета на общината – Красимир Живков, който смело се разпорежда с чужда собственост, това, че язовирът е на държавната фирма “Напоителни системи” – няма никакво значение. Решение на Върховния Административен съд от 2007 г. сякаш спира безобразието. Но, не! За да легализира фактическото присвояване на язовира от фирмата на Златев, кмета на Правец иска безвъзмездното му прехвърляне от държавата в полза на общината. Разбира се, това се случва – с едно от последните решения на правителството Станишев от 17.06.2009 г. Днес достъпът до язовира е ограничен, дори невъзможен и на практика той е загубил обществения си характер.

  Нивото на язовира е понижено, а освободената от водата земя, която по закон подлежи на реституция, не е възстановена на предишните собственици. Вместо това е продадена на Златеви при цена 4.50 лева за квадратен метър. В същото време, съседни имоти, при това не на първа линия, се продават на цени от 65 лева за квадрат. При 65 000 квадрата, колкото продава общината на “Тера Тур Сервиз” ЕООД, загубата от сделката за общинския бюджет е близо 4 000 000 лева. Този “подарък” обаче изглежда не е достатъчен.
  С решение на ОбС Правец № 83 от 23.04.2010 г. общината става формален собственик на улиците в частния голф комплекс, което означава, че поддръжката им, осветлението, почистването и отводняването ще бъде за сметка на жителите на града. Всички тези дейности вече извършва фирма „СКДУ” ЕООД, наскоро приватизирана от … Васил Златев. Удобно, нали?!! Да поддържаш инфраструктурата в частния си VIP комплекс и общината да ти плаща за това с парите на всички данъкоплатци!

  Тайната стойност на “19-тата дупка”

  Освен сумите, който са публично достъпни и обозрими, има и други, за които не се говори или пък се споменава на четири очи и само сред приятели. Те касаят сделките по придобиване на земите, върху които е построен голф комплекса – над 1 000 дка. От справка в Агенция по вписванията е видно, че терените са купувани по 1-2 лева за квадратен метър, т.е. на данъчна оценка. Реално плащаната цена е по-висока, споделят бивши собственици. Какъв е размерът на сумата, скрита в “19-тата дупка” знаят единствено Златеви. Те могат да дадат отговор на въпроса какво е това – “спестяване” от държавни и нотариални такси или пране на пари. Стига да има кой да се престраши да ги попита.

  Към “тайната” сметка трябва да се добави и цената на премахнатия повърхностен слой почва от терена на голф игрището, обработката на земята с химикали – торове, хербициди и пестициди. Колко тона от тази смес са изсипани, никой не споменава, а и никой не пита. Какви ще са екологичните последствия за региона … можем само да гадаем.

  Тук ще прибавим и унищожената учебна гребна база на Технически университет – София, стотината изрязани тополови дървета в сервитута на язовир „Правец”, премахнатата хидро-мелиоративна система. И на тях можем да сложим етикет с цена. Но как да остойностим посегателството срещу имот на образователна институция или пък гледката от брега на язовира към слънцето, чийто лъчи танцуваха в листата на тополите, след като вече са безвъзвратно загубени.

  И това все още не е всичко. Никой не казва откъде ще се вземе вода, за да се поливат 1000 дка терен на голф игрището. Откъде и за чия сметка ще се докарва водата? Кой ще я плаща?
  Грешите, ако си мислите, че с това се приключва. Голф комплексът се разраства. Продължава изкупуването на терени. Продължава и финансирането на инфраструктурата. Вече по мярка 322 чрез ДФ “Земеделие”.
  Цената на “19-тата правешка дупка” е по-голяма, отколкото можем да понесем. Или отколкото можем да си позволим.

  Някой някога беше обещал, че ще запуши дупките в държавата. Чудя се ще стигне ли и до “19-тата дупка” в Правец …
  ---------------------
  * голф игрището в Правец има стандартните 18 дупки

  Светла Василева
  Павлин Цветков

  от chara.blog.bg

 53. 54 Профил на Руританец
  Руританец
  Рейтинг: 374 Неутрално

  В този ход на мисли е изключително забавен начинът, по който Дневник публикува половината от изпратения му текст на Атанас Чобанов: http://www.dnevnik.bg/analizi/2010/05/30/908954_ima_natisk_imeto_mu_e_beznakazanost/?p=0#addcomment

  И целият текст тук:

  http://www.atanas.fr/articles/categories/cityzens/263-boiko-medii

  Човек се чуди, да се смее ли, ил ида плаче...

 54. 55 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Проблемът не е, че дадена медия е зависима, а че не знаем от кого и защо е зависима!Когато знаеш кой е собственик, кой спонсор и кой е началник, като прочетеш дадена статия веднага ще ти стане ясно какво стой зад нея! А сега имаме призрачни медии. Кой е казал, че зад Корпоративна Банка стой ДПС?! А какво ,ако и ДПС са наемници, както медийната групировка на Корпоративна Банка на някой съвсем друг център ... И тук достигаме до въпроса за генезиса на капитала в България и задкулисните далавери! И в Англия има спиране на статии, но има и широк ИСТИНСКИ спектър, разперен като ветрило, който е в силна конкуренция. А какво става в България?! За кого работи Мадам В?! Каква е гаранцията, че ако и дам някаква информация, те няма да я продаде на Прокопоев, Бареков или Ирена Кръстева?! А общите спонсори на БТВ, Нова,... демек почти всички телевизии?!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 55. 56 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  Едно "репортажче" от "мястото на събитието", което дава някои отговори на премиера на Републиката.

  "Breaking news!"

  Водеща (с тревожно изражение):

  "Добър вечер, вие сте с Новините, аз съм Лелка. Днес около обяд малолетно момиче с червена шапка е изчезнало в гората край Долни Богров. Момичето е било изпратено от майка си да занесе питка и вино на болната си баба. От няколко часа детето е в неизвестност, заподозрян за отвличането е особено опасен педофил с прякор Вълка. От мястото на събитието включваме репортерката Кака. Како?

  Репортерка (с още по-тревожно изражение):

  Намирам се пред къщата на бабата на момиченцето. Момиченцето е в неизвестност, както каза ти, Лелче, а новината от мен е, че и баба му е в неизвестност. Районът е отцепен от служителите на МВР, които по непотвърдени данни са открили в къщата заспал вълк с неестествено подут корем. Според съседите този вълк няма нищо общо с господин Вълка, който е почтен бизнесмен. При мен е министърът на вътрешните работи Цецо Цецев. Г-н Цецев, знаем ли кой е извършителят на престъплението?"
  Продължението - в линка.
  ..........................................................................
  http://www.ivosiromahov.com/2_article/a67.html

  Ecrasez l’infâme
 56. 57 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  До коментар [#56] от "Graf":


  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 57. 58 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1547 Любопитно

  До коментар [#53] от "van helsing":
  До коментар [#56] от "Graf":

  О.К.

 58. 59 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#40] от "wreck":
  Бранислав Нушич пише за един , който ту го вкарвали в лудницата , ту го вадели , в зависимост кой управлява. Накрая му писнало и си извадил документ, че е нормален. После се хвалел, че в цяла Сърбия само той бил официално признат за нормален.

 59. 60 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#47] от "baracuda":
  Става дума за Тунис.Там живях и работих 4 години. Да не занимавам публиката с подробности , но са по-добре от нас.

 60. 61 Профил на kalcho_krivija
  kalcho_krivija
  Рейтинг: 374 Неутрално

  "Проблемът на медийната среда в България е, че на много медии няма нужда да им се оказва натиск, защото те сами се натискат да се харесат на властимащите (няма разлика кои са те), други натискат политиците, за да им спестят публикации срещу услуга."

  "Медиите могат да са свободни, само когато са финансово независими и е ясно как се издържат. Тогава нито премиерът, нито PR-ът на мола могат да уволняват журналисти или редакционни позиции с едно телефонно обаждане. За такава медийна среда се изисква смелост и от двете страни."

  Мисля, че горните два цитата са убийствено точни и изчерпват напълно темата. Каквото и друго да кажем, то ще е все около тези цитати.

 61. 62 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  До коментар [#61] от "kalcho_krivija":

  Медиите могат да са свободни, само когато са финансово независими и е ясно как се издържат. Тогава нито премиерът, нито PR-ът на мола могат да уволняват журналисти или редакционни позиции с едно телефонно обаждане. За такава медийна среда се изисква смелост и от двете страни."
  --------------
  meh...
  Какво става, ако една медия е финансирана от една компания/корпорация?
  По Вашата и на г-жа Прокопиева логика, тази медия е свободна by default .
  Същевременно същата медия е НЕ-зависима от собствените си потребители(читатели, слушатели, зрители, обонятели и т.н.)
  Къде остават те?

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 62. 63 Профил на kalcho_krivija
  kalcho_krivija
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#62] от "wreck":

  "Какво става, ако една медия е финансирана от една компания/корпорация?"

  Няма лошо дадена медия да се издържа от някоя компания/корпорация, но това да е ясно и видно от всички потребители/читатели и всички ще
  знаят чии интереси защитава въпросната медия!

  И всеки ще си направи извода да им вярва или не!

  Какво против това имаш?"

 63. 64 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Имам питане към Дневник.
  Защо когато искам да прочета горната статия за вашата реакция по повод Питането на Премиера се озовавам тук?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK