Редакционен: Нов сезон на сериала

Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) започна поредните дисциплинарни дела - този път срещу четиримата съдии, чиито роднини са получили право на строеж на брега на морето в Приморско като социално слаби.


Изявленията им пред ВСС вчера бяха  под мотото "Всичко е законно" и нито един от висшите магистрати не намери за уместно дори да намекне някакво извинение, камо ли да му дойде наум да подаде оставка.


Николай Урумов от Върховния административен съд (ВАС) например пусна циничната шегичка, че щял да коментира "след световното по футбол".  Колегите му Панайот Генков и Андрей Икономов отминаха въпросите с  мълчание, а председателят на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов обвини "хора в и извън съдебната система", които искат да го махнат от поста му, но ги предупреди, че "няма да стане"
Сюжетът много прилича на нов сезон на сериала с дисциплинарните дела срещу магистратите, приятели на Красьо Черния, повечето от които отърваха кожата с наивни обяснения, че си говорили по телефона за музика, медицина и строителство, на които комисията даде вяра и предпочете да си измие ръцете с краткосрочни наказания.


В същия дух мина производството и срещу прокурора Роман Василев заради "ефектния" арест на бившия военен министър Николай Цонев. Предвид високите постове на новите герои от системата едва ли трябва да очакваме някаква изненада. При тази етика на съдебната система "бедните роднини" също могат да са спокойни.


По ирония в същия  момент  германският президент и британски зам.-министър се оттеглиха сами - за реплика и постъпка, на които българските стандарти за скандал дори не биха обърнали внимание.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Едва ли е законно, да получиш парцел като социално слаб от община в която не си регистриран и след това да правиш регистрация със стара дата, или други хватки.

 2. 2 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Нямам намерение да защищавам магистратите,чиито отрочета са се сдобили с имотите по Черноморието.Даже съм възмутен.Но с тях все пак се занимава някаква дисциплинарна комисия към ВСС.Не подценявам тази комисия.Питам журналистите от Дневник и журналистите от всички печатни и електронни медии.При вас има ли дисциплинарни или етични някакви си комисии,които да ви търсят отговорност за откровени лъжи,клевети,манипулации,кито ежедневно облъчват електората.Пред мен познати журналисти и журналистки откровено са признавали,че и те те ядат хляб,че и те имат семейства,че и те плащат парно,ток,лекарства.Преди няклко дни позната и в напреднала възраст талнтлива журналистка ми каза,че се срамува от тази си професия,гледайки и следейки изявите на по-младите й колеги.

 3. 3 Профил на kalcho_krivija
  kalcho_krivija
  Рейтинг: 388 Весело

  Социално слаби, но пък Цоциално силни!

  Уточнение: Хич не ми е весело - направо ми се реве от мъка и срам за България!

 4. 4 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Според мен след тази случка дори и най-наивните, глухи и незаинтересовани българи изгубиха последното си зрънце вяра в българската съдебна система. Все пак участниците - и децата, и родителите - останаха в системата. Демек запазиха си правото да прилагат закона над съгражданите си. Как да започнеш дело, като знаеш че подобен човек ще ти бъде арбитър? Или пък да се надяваш на справедливост, ако някой е посегнал над имуществото или личността ти? Българите масово се въоръжават, вече и споровете за паркиране започнаха да се решават с газови пистолети. Защото хората се обезвериха и се убедиха че всеки е сам за себе си. Срещу държавата и останалите.

 5. 5 Профил на Красимир Гаджоков
  Красимир Гаджоков
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#2] от "molesan2":

  Без да твърдя, че "Дневник" са безгрешни, да отправяте такива сериозни обвинения бихте имали право САМО ако посочите КОНКРЕТНИ случаи на (цитирам) "... откровени лъжи,клевети,манипулации,кто ежедневно облъчват електората ...".

  В противен случай ВИЕ сте този, който лъже, клевети и манипулира.

  http://www.gadjokov.com
 6. 6 Профил на Красимир Гаджоков
  Красимир Гаджоков
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Начина, по който набедените магситрати "отговарят" на обвиненията, показва до каква степен е паднал морала им.

  Може би някой тярбва да им каже, че не е въпроса само в законността (която може и да се окаже вярна, предвид някои безумни тълкувания на българския съд).

  Въпроса е най-вече МОРАЛНО ли е това, редно ли е.

  Тези магистрати плюят в лицето на всички българи, на практика казвайки "пука ни, че не било редно!".

  http://www.gadjokov.com
 7. 7 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До "5":Следете внимателно медиите и вестниците от империята на Ирена Кръстева.А от мен само един пример,макар и маловажен.В един от многотиражните вестници преди време заглавие на последната страница:Смок на 9-ти етаж на жилищен блок..!Познавам журналиста лично и сме от един град с него.На въпроса ми защо не е посочил адреса и кой е жилищния блок,той ми отговори:"Привечер дежурният редактор в София спешно ми поиска да запълня празно каре на последната страница и аз измислих случая със смока".Но на следващата сутрин този вестник беше изкупен като топъл хляб в областния ни град.

 8. 8 Профил на Красимир Гаджоков
  Красимир Гаджоков
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#7] от "molesan2":

  1) По същия начин аз бих могъл (но не го правя), да обвиня вас в лъжи. Без конкретното име на конкретния журналист няма как да бъде проверено дали казаното от ВАС е вярно или не.

  2) В първоначалното си твърдение вие визирате И Дневник - че и те лъжат и манипулират. Сега сменяте тезата си, посочвайки само медии от "империята" на Кръстева.
  Изяснете, имате ли КОНКРЕТНО обвинение към Дневник в лъжа и манипулация? Ако не, то не виждам как можете да питате "Дневник" защо ДРУГИ медии лъжели и манипулирали. Попитайте въпросните други медии. Пишете им, че се възмущавате от ТЯХ.

  3) Да приемем, че разказаното от вас за жъурналиста, запълващ пространство с измислена новина за смок, е вярно.
  Пишете на въпросното издание, че лъже. Говорете с журналиста, накарайте го да се засрами, че се съгласява да измисля новини за да запълва вестника.

  Но нещо повече: тази ваша история, ако е вярна, доказва брилянтно нещо, което всички си мълчим да си признаем: че корупцията се създава и подкрепя от ВСЕКИ от нас, дори от най-обикновения човек.

  Защото това, което е направил въпрпосният журналист - ако е вярно - е чиста корупция. Той има задължението да информаира обществеността за случилото се, но за да си запази работата, той измисля случки (лъже), т.е. се поддава на подкуп от страна работодателя си.
  И че трябва да си "изкарва хляба" не е би могло да бъде никакво оправдание. Ако ще приемаме подобни аргументи за валидни, просто трябва да се откажем от морала открито.

  http://www.gadjokov.com
 9. 9 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До 9: Самия факт,че вземам участие и то след условието на Дневник за регистрация,говори,че нямам отицателно мнение към тази медия.Вие напразно ме тикате в конфликт с нея.Но аз съм достатъчно откровен и към нейните публикации.Примера е с "приятелството м/у Путин и Берлускони".Вярно е,че това не беше мнение на редакцията на Дневник,а на автор.Независимо от забележките,които ми правите аз ще продължавам да търся новините от сайта на Дневник,но това не ми пречи да изразявам своето мнение.А по въпроса за обективноста на медиите-справка и с интервюто на американския посланик.

 10. 10 Профил на Красимир Гаджоков
  Красимир Гаджоков
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#9] от "molesan2":

  Не ви "тикам" в никакъв конфликт с когото и да било. Прочетете първия си постинг - оставам с впечатлението, че визирате и Дневник. Ако съм се объркал, моля пояснете, и имате моите почитания.

  На какъв "автор" е било въпросното мнение за приятелството Путин-Берлускони - на журналист от Дневник, или на някой коментиращ необвързан с медията (като вас и мен)?
  Потърсих подобна публикация, но не намерих.

  http://www.gadjokov.com
 11. 11 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До "10": Очевидно е,че разговарям с човек,който спори с аргументи.Немога да кажа дали автора беше външен на Дневник или от редакцията.Не става въпрос за участник във форума,а за автор на публикация,по която имаше коментарии тук.Беше преди няколко дена,но не съм сега в състояние да Ви я посоча.А що се касае до моите вп ечатления от поведението на печатните издания у нас,материалното ми положение позволява да купувам макар и част от популярните ежедневници и мога да си позволя да формурилам и собствено мнение.Имам широк кръг от познати журналисти,макар и от провинциални вестници,движа се сред тях и имам някакво и лично впечатление от положението,в което се намират.

 12. 12 Профил на Красимир Гаджоков
  Красимир Гаджоков
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#11] от "molesan2":

  Както се казва, всеки има право на мнение, което обаче въобще не означава, че е базирано на факти.

  Не виждам смисъл да дискутираме сериозно обществени въпроси на базата на неаргументирани твърдения. Всякаква обществена дейност или активност тотално се обезсмисля, ако простото изказване на мнение от някого означава, че това мнение представя реалността.

  Ако е така, който "вика" по-силно и по-"пиперливо", има най-"вярна" картина на действителността>

  Сега конкретно: да не би да имте предвид ето този материал от Иван Опренов - http://www.dnevnik.bg/sport/2010/05/25/905967_berluskoni_pregovaria_s_gazprom_za_prodajba_na_25_ot/ ?

  (цитат оттам): " ... руският министър-председател Владимир Путин, който бил близък приятел на Берлускони ... "

  Ако да, то тезата ви че И Дневник внушава манипулации/лъжи НЕ се подкрепя. Още в самото начало автора казва, че цитира "Гадзета дело спорт". Използването на минало НЕсвидетелско време (не знам как се нарича според българската граматика, нот това е смисъла му) - "бил" - потвърждава, че автора цитира мнението на италианския вестник, че съществува въпросното "приятелство".

  http://www.gadjokov.com
 13. 13 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 875 Гневно

  Лощо е когато в цяла България ,не само в Приморско се вършат далавери/това е точната дума за тези действия /.
  СТРАШНО е обаче ,когато това се прави от хора ,които трябва да се грижат да има ПРАВДА за всички.
  Още по-страшно е ,когато тези хора не чувсват и малка капчица угризение и срам от това ,което са направили и се опитват да се измъкнат като мокра връв.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 14. 14 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Защо прокуратурата не обследва от къде са парите за хотелите на тези " социално слаби " дечица ???

  оанес
 15. 15 Профил на nabliydatel
  nabliydatel
  Рейтинг: Неутрално

  Изобщо - Могат ли да бъдат това съдии?!

 16. 16 Профил на monom
  monom
  Рейтинг: 551 Любопитно

  Законите са такива,недовършени и затова има пролуки, за тоя род дейности.Кой ги приема е ясно,..ако не ги променят то ислед 3-5 год. пак ще се пише същото.

 17. 17 Профил на Красимир Гаджоков
  Красимир Гаджоков
  Рейтинг: 442 Неутрално

  В страна и общество, където хората имат чест и достойнство, човек няма нужда от това формално да наруши закон, за да се махне от обществена позиция.

  Достатъчно е да наруши морала, или елементарната свястност, дори да няма изричен закон по въпроса.

  Германският президент не е нарушил закона. Но подаде оставка, защото смята, че е загубил моралното доверие на упълномощилите го с власт.

  Въпросните съдии и техните деца плюят в лицето на всички нас, използват ни по най-груб начин. Защо се оставяме?
  Защото повечето от българите - за огромно съжаление и болка - са точно като тях. Ако са в подобна ситуация, биха постъпили по същия долен начин.

  Когато обаче не са, са най-върлите и гръмогласните поддръжници на морала.

  http://www.gadjokov.com
 18. 18 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1366 Весело

  Генерал Пенгезов е изключителен....пенгез

  low riders team
 19. 19 Профил на baba55
  baba55
  Рейтинг: 8 Неутрално

  О неразумний бългорино не се надявай на справедливост!Тези които трябва да те защитават и да прилагат закона са над него.Как магистрати без морал,ще бъдат строги моралисти в съдебния казус?Те прилагат закона така;за кокошка няма прошка -за милиони няма закони;-рефрен от стара градска песен.

 20. 20 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 714 Любопитно

  "Всичко е законно." .. или нищо не е незаконно.

  Напомня ми един цитат от "1984":

  "... нищо не беше незаконно, тъй като вече нямаше закони..."

  http://chitanka.info/lib/text/291

  Но ако всичко е законно, защо има съдии изобщо?

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 21. 21 Профил на BoKa
  BoKa
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Мисля, че в конкретните случаи не става дума само и дори толкова дума за морал. Използването на документи с невярно съдържание с цел облагодетелстване не е само неморално, но и престъпно деяние. Има си е текст в НК. Та девойката Урумува би трябвало тутакси да бъде издухана от правораздавателната система. То май и девойката Пенгезова, макар и да се е отказала от евтиното право на строеж, вече е консумирала деянието измама. Та тъй... Ама сега ВСС се върти около морала, пък то туй са си престъпления. (Има и други престъпления.)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK