"Изборът" на ромските деца

"Изборът" на ромските деца

© Иван КутузовАз съм ромка и живея в България. Това е моята родина. Малкото ми сърце се разкъсва от съжаление, че някои в тази страна гледат на нас, ромите, като на втора ръка хора." Така започва есето на момиче от шести клас, спечелило първа награда в конкурс на тема "Да си ром в България през 2010 г.".


Конкурсът е обявен от "Фейсбук" групата "Солидарна България", по обхват е регионален и е със скромен награден фонд, осигурен от анонимно частно дарение. При все това или именно заради това предизвиква неочакван отклик сред ромските деца от един град, и по-точно в ромското училище на този град.


Защото им дава възможност да се изявят, да бъдат чути, да им се зарадват, да ги наградят най-сетне в едно общество, което ги мрази, или в малко по-добрия случай се прави, че не ги вижда.
Но те са там, т.е. тук. И те имат мечти. Перспективите им обаче, уви, не са много по-различни от онази безпощадна реплика във филма на сръбския режисьор Александър Петрович "Срещал съм и щастливи цигани": "У чисточу или да си курва."
Да работи в чистотата или да проституира – това е изборът


на младото ромско момиче, добрало се само до столицата. Е, има и други две възможности за ромите – просия и престъпност. Това предлага родината. А родината сме ние, затова няма как да им обърнем гръб, това ни засяга пряко и ни се връща тъпкано.


Ясно е, за да имат ромите и други възможности извън гореизброените, за да има с какво да се изправят пред масовите ни предразсъдъци и да си изкарват достойно хляба, изходът е един - училището. Каква обаче е картинката там в това отношение?


На скорошна конференция във връзка с проектозакона за училищното образование работна група от ромски неправителствени организации се срещна с представители на министерството на образованието, за да представи свои предложения към нормативния акт. Бяха изнесени впечатляващи факти: 30% от българските ученици са от малцинствата.


Същевременно от 100 ромчета в първи клас едва 14 учат средно образование (сетете се къде отиват останалите). Основното настояване на хората от ромските организации е за интеграция и интеркултурност на образованието; да се въведе гражданско образование; да спре практиката ромите да живеят в гета и да учат в гета; директорите на училища да смесват децата от малцинствата с останалите, а не да им отказват записване и да ги изолират.


Учителка от Видин разказа, че имат успех с интеграцията, но е трагично положението в ромските училища. Там в най-добрия случай вратите се заключвали, а учителките гледали сутрин сериали, докато децата правят бог знае какво в стаите (което все пак е по-добре от това да го правят навън). Ромските активисти виждат голям проблем в регионалните инспекторати и в кметовете, които според тях дирижират сегрегацията.


Свикнали сме да мислим, че ромите са мързеливи, не искат да учат, но


всъщност какво и къде да учат, какво им предлагаме


Струва ми се, най-неприятното следствие от изговореното на конференцията е, че настъпва вторично затваряне - ромските родители си казват "защо да пращам децата на училище, като от него няма никаква полза". И ги обричат отново на омагьосания кръг в гетото: безпросветност-безработица-бедност-озлобление-насилие-изоставени деца и т.н.


По мои откъслечни наблюдения текат и обратни процеси, и то именно "отдолу", в по-малките градове. Недостигът на ученици за сформиране на паралелки, особено в горния курс, кара учителите като апостоли да предприемат обиколки из махалите и да убеждават родителите да записват децата си на училище.


Всяка спечелена душа е малка победа. И доколкото са разбрали, че от това зависи хлябът им, в повечето случаи тези учители не правят разлика между учениците си, отнасят се еднакво към всички, стимулират и ромските деца да не се отказват от ученето. Нуждата разделя, но оказва се, може и да събира. Крехката стена на благоденствието, която уж ни охранява, все повече изтънява, особено в днешните времена на криза.


Впрочем момичето, с чиито редове започнахме, в пети клас било откраднато за булка, но после я върнали.


Вместо да пише есета, можеше да е една от онези 12-13-годишни родилки


за които детството, свободата, развитието, бъдещето – всичко свършва. Зад патетичното й възклицание по-нататък в есето "Майки, не продавайте чедата си, като ги харизвате в чужд дом малки! Животът е пред тях, прогледнете, не бъдете слепи!", стои реален опит.


Въпросът е какво могат да направят тези майки – самите те лишени от образование, професия, нормален доход, зависими от мъжете и родителите си, съсипани от раждания, недоимък, домашно насилие. И все пак обръщението е основателно, именно майките закрилят и съчувстват, именно те са по-адаптивни, по-гъвкави, по-малко консервативни от бащите.


Какво гарантира на въпросното момиче, че ако сватосването й се е разминало в пети клас, няма да я сполети пак година-две по-късно? Ще ми се да вярвам, че си е извоювала известни гаранции тъкмо чрез награденото есе, че спечеленото с писане и ум може би ще помогне не само на нея, но и на сестрите и братята й.


И така по уж обиколен път стигаме отново до училището. То е основният фактор срещу чудовищната краткост на детството, срещу бедността и експлоатацията на жените и децата от малцинствата. Но училището трябва да се докаже в тази си функция – включително пред консервативните бащи от гетата.


Трябва да ги убеди, че ще имат полза от дъщерите си и ако учат достатъчно дълго, а не само ако ги продават като невръстни булки. Че синовете им ще станат мъже и ако не се женят на 16. Това трябва да е една от големите каузи на днешната образователна реформа. Ако не искаме да се потвърди репликата на един от участниците в конференцията: "Министерството на образованието превърна сегрегацията в жива дискриминация."


* Авторката е старши асистент по теория на литературата в НБУ и главен редактор на списанието за университетска култура СЛЕДВА


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (141)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jethrotull
  jethrotull
  Рейтинг: Неутрално

  Както се казва в литературната класика : "Делото по спасяването на давещите се е дело на самите давещи се". Воплите за дискриминация се надават от организации ,които имат интерес да поддържат тази теза, за да получават повече средства. А рецептата е много проста: родители ,които работят упорито, възпитават и мотивират децата си , деца които имат амбиции и работят упорито да ги осъществят в конкуренция с останалите. Всякакви приказки от рода "дайте да дадем" са просто наливане на пари в каца без дъно.

  А бедността не е порок нито пък оправдание. Аз познавам няколко българи от много скромни семейства , чиито родители бяха виждали университет само на снимка, но държаха изключително много на образованието. Единият в момента е професор във водещ американски университет без някой да му давал привилегии и отстъпки , и без да се е вайкал от дискриминация.

  Така че завършвам както започнах " Делото по спасяването на образователно давещите се цигани е дело на самите цигани". Трудно е, но когато човек постигне победата си сам е много по-сладко.

 2. 2 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 697 Любопитно

  Не знам колко от въпросните ,,роми" ще прочетат тази иначе симпатична статия.
  Знам само че са единици,не повече от 50!

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 3. 3 Профил на Венко
  Венко
  Рейтинг: 367 Неутрално

  А кой да им предлага на ромските деца нещо по-различно?
  Какво по-малко предлага държавата на ромските деца?
  На моите деца кой освен мене и майка им им предлага нещо повече отколкото на ромските деца?
  Даже напротив - за моите деца нямаше "десетилетие на включването" и разни подобни ...

 4. 4 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1690 Разстроено

  Моето дете е българче. Записах го в предучилищна група в най-близкото училище. В началото на годината се оказа, че с рейсове докарват ромчета да се интегрират. С течение на времето се оказа, че доста от ромчетата не знаят езика и моето дете изостава. В първи клас моето дете вече не се интегрира, но за сметка ня това трябва да пътуваме дълго от и до новото училище, а ромчетата също бият излишен път и интегрират към себе си само най-пресните софиянци.
  Та това е положението извън слъзливите публикации.

 5. 5 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1181 Весело

  Много ми е смешно, когато автори обвиняват кого ли не за тежкото положение на циганите?..........След като има цигани професори, хуманни доктори, даскали....Държавата е виновна!!! Нулева толерантност към циганската престъпност, циганската педофилия, плоденето на циганите с цел пари, НЕ на "позитивната дискриминация" към българите, диференциран подход за поощряване на раждаемоста/не може един неграмотен мангал и неговата еднотипна жена, живеещи в коптор, да бъдат стимулирани финансово да имат много деца .......това е решението на проблема!

 6. 6 Профил на arripedi
  arripedi
  Рейтинг: Неутрално

  Сърцераздирателно!!! Юруш на интегриращи се ромчета- по 2-3 на умилена bgmammmma-му стара. Действителността, както винаги е малко по груба- не ви пожелавам сладкото ви отроче да оцелява сред мургави съученици. А вие да общувате с почерпените им муруци на родителска среща.

 7. 7 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1181 Весело

  ...."работна група от ромски неправителствени организации се срещна с представители на министерството на образованието, за да представи свои предложения към нормативния акт"....хахахахахаха......Абе тях най малко требва да ги питате!!! Това са едни обикновенни измамници на еврофондове, които години живеят от това. И немат никакъв интерес да се оправят нещата...

 8. 8 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Стига с това "Роми"! Цигани са си! Има ли причина да се срамуват от етническата си принадлежност? Нека да назоваваме нещата с истинските им имена.

  Да разлая троловете!!
 9. 9 Профил на Минаващ
  Минаващ
  Рейтинг: 624 Неутрално

  "да спре практиката ромите да учат в гета"

  А защо училищата отделят циганчетата в отделни паралелки?

  Позната учителка каза - защото дори с едно циганче в класа не може да се преподава. То разваляло дисциплината, говорило, биело се. Учителката вместо да преподава, трябва да прекара часа да го усмирява. В резултат на това "нормалните" деца не могат да учат.

  Защо училищата нямат проблем с децата от каракачански произход? Или с китайчетата, виетнамчета или негърчетата?

  "На нож препасан и на звяр, на тиха бара, на женски поглед и на цар да нямаш вяра." - Панчатантра
 10. 10 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Интересни са ми исканията на циганските неправителствени организации:
  1. "да се въведе гражданско образование" - образованието така или иначе е гражданско, светско, а не религиозно. Какво ли са имали предвид с това си желание? Вероятно активистите на НПО-то не владеят добре бълг. език и бъркат терминологията.
  2. "да спре практиката ромите да живеят в гета и да учат в гета". Е, как да спре от само себе си или със заповед от ББ? В моя квартал имаше 10-тина цигански семейства и децата им ми бяха съученци. След 10.11. те сами продадоха апартаментите си, вероятно изпиха парите и се изселиха в гетото.
  3. "директорите на училища да смесват децата от малцинствата с останалите". Това вече е вредно. Най-кратко защото подготвените почват да назадват вместо обратното.
  4. "интеркултурност на образованието". Бог знае какво си представят, че значи това. Отново непознаване на българския. Ако се има предвид да изучават чужди култури, това и сега го има в програмите под една или друга форма. Ако трябва българчетата да изучават циганската култура, мисля, че няма нужда. Без друго циганията доминира наоколо.
  Нищо не може да се направи за циганите ,докато те не искат да станат нормални хора. 500 години са живяли редом с българите и нищо не са постигнали в тая посока. Според мен правилния подход е НПО-тата да раздават безплатни презервативи в гетата и да не се изплащат помощи за трето и следващи деца. За да отмре професията самотна безработна майка на 10 чавета. Всички женещи се под 18 г. да се съдят за педофилия.

 11. 11 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 813 Неутрално

  "Дневник" за съжаление надскочихте потенциала на аудиторията си с тази статия...

 12. 12 Профил на Jivago
  Jivago
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До авторката на статията:
  Ще се абстрахирам от подробната изчерпателност на фамилията ви, но с тази статия, вие хем ни слагате к-р на нас българите, хем си правите и та-ак с нас. В неравностойно положение са българите а не ромите. Прочетете внимателно мненията във форума и ще видите аргументи, а не гола сълзливост. Омръзна ми да слушам хора, които не са имали контакти на живо с циганите а са затънали в тъгата на световните неправди.

 13. 13 Профил на УЛАФ
  УЛАФ
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До Биляна Курташева, която и каквато и да е.
  Ето една заповед на кадията на град Битоля от от 1634 г. Кой ли им е виновен на черните, че цели 400 години са останали на приматското си равнище, питам аз. Така че айде стига добре платени рев сълзи, ред сополи.

  ЦИТАТ:
  “Това е: Зиммиите на село Сръбци Паша, Битолска каза, дойдоха в съда и заявиха и казаха:
  “Циганите чергари често идват в нашето село. Живеят по празните къщи и плевни и не мирясват и досаждат. Крадат кокошки, агнета, овце, дрехи и секат нашите дървета наоколо и ги горят. Голяма вреда има от тях. Отсега нататък нека не идват в нашето село”.
  Нарежда се в случай, че дойдат и някому причинят щета, да я платят. Случилото се се регистрира по искане [на ищците].
  Написано на споменатата дата.
  [Свидетели]: Хасан-ефенди, кадия, Мустафа-бег, Синан-бег, царски слуга, Хасан-бег, Ахмет Челеби, имам”.


 14. 14 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  Противно на мнението, че децата трябва да се омешват от първи клас аз застъпвам тезата, че децата поне до четвърти клас трябва да учат в различни паралелки в зависимост от степента на владене на български език. Тези с по-слаба езикова подготовка трябва да учат по различни програми с усилено изучаване и на говоримия език. Заетостта в училище за тях да бъде целодневна.
  Тук не става дума за сегрегация, а за по-прагматичен подход. На ромчетата не им е интересно в училище, защото трудно се справят с материала и не го разбират. Когато наваксат с езика нека да учат в паралелки с останалите.

 15. 15 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 470 Неутрално

  За кои цигани авторката пише?За тези от Факултето?Които бягаха на тълпа пред очите на милиционерите,пардон,пУлицаите,ма ,како,и викаха,*Къде са българите,ще колим*и размахваха брадви?За тези от Столипиново - най-голямото циганско гето в Източна Европа,както *гордо* е обозначено в Гугъл?Или за циганите по селата - раждащи още на 12-13 години,без да могат да четат,пишат,но МОГАТ да гласуват,имат ГСМ апарати - как и откъде кат онямат доходи,и т.н.Слезте от жълтите павета и елате в провинцията - друго ще заговорите!

 16. 16 Профил на Blagovesta A Kenarova
  Blagovesta A Kenarova
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Защо такава омраза към ромите? Защо да не сме по-толерантни? Толкова ли е трудно да приемем ромското дете наравно със своето? Не разбирам аргументите на тези, които се мислят за по-висши от останалите. А статията ми харесва. Дори и само фактът, че провокира дискусии, е достатъчен като резултат. Трябва повече гласност на ромските проблеми!

 17. 17 Профил на mdaa
  mdaa
  Рейтинг: 572 Гневно

  Вместо да пишете есета защо не подведохте под съдебна отговорност оня мангал дето е забременил 12 годишно момиче?
  Накарайте ги да пишат за това, например.
  Да видим, как българите и държавата пак ще са им виновни.

 18. 18 Профил на savova1010
  savova1010
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ама вие съвсем ме отчаяхте. Как е вузможно да са ви толкова промити мозъците? Ако някой не се справя добре с материала (независимо българче или циганче), нали педагозите (защото те не са само учители, или поне не трябва да бъдат) са там заради това? Нали няма да ви е добре,ако на вашето дете му е трудно с материала и учителите си го подхвърлят като парцал, само и само да не се занимават с него, защото то е "глупаво"!!! няма глупави деца, има некадърни педагози!!! Аз лично сум учила с циганче в класа си цели 7 години. Много му беше трудно, беше последен по успех. Всички деца му се подиграваха, а учителките въобще не се занимаваха с него. Отиде да учи в технически техникум въпреки това и сега сигурно получава повече от по-горе коментиращите. Родителите му не му позволиха мнението на всички 'българи' да му повлияе! Засрамете се! Не мога да повярвам,че хората все още може да имат толкова назадничево мислене като вашето!

 19. 19 Профил на elady
  elady
  Рейтинг: Неутрално

  старши асистентката по теория на литературата в НБУ и главен редактор на нещо си откровено лъже и интерпретира невярно фактите, като че ли чака европейска субсидия за тъпата си разработка.
  А това НБУ какво е? като няма професори - тая как е станала асистентка?

 20. 20 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#16] от "bb":

  Ни мой го приема наравно с моето. А и не искам!

  Ти как ще реагираш,ако цигането седящо до твоето в училище е с краста или нещо такова ?  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 21. 21 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  До #18
  Нали затова предлагам усилено изучаване на български за децата от други етноси. Ако вие отидете в училище, където ви преподават на език, който не разбирате и не говорите добре как ще се чувствате? Като не може да се справяте с уроците ще се откажете и няма да учите повече.
  За тези деца трябва специална учебна програма поне първите четири години за да могат да наваксат. Може срокът за наваксване да се окаже по-дълъг, но тези, които се справят добре могат да се преместят в обикновена паралелка и по-рано.

 22. 22 Профил на Blagovesta A Kenarova
  Blagovesta A Kenarova
  Рейтинг: 682 Неутрално

  до #19
  овладей злобата си. нищо не се постига с омраза

 23. 23 Профил на kony
  kony
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#18] от "savova1010":

  И аз съм учила с две ромки-едната беше добра ученичка, даже над средно ниво и какво стана? Напусна в 7-ми клас за да я омъжат, другата също не изкара и средно образование! След като завърших висшето пак се видяхме- беше с две деца, имаше сергия на пазара(и изкарва повече от някои висшисти)...така, че които иска и се труди навсякъде ще успее!

 24. 24 Профил на savova1010
  savova1010
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар #23 на kony:

  Съгласна съм с вас!

 25. 25 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 958 Неутрално

  До коментар [#18] от "savova1010":

  прати децата си в циганско училище, ако ги имаш и давай мнения след това.

 26. 26 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1467 Разстроено

  За съжаление негативната спирала, така добре описана от авторката, няма никаква тенденция да си обърне посоката.

  Перспективите пред циганите, било то работливи или мързеливи, заинтересувани да се образоват или не, са предимно ужасяващите описани - просия, кражби, чистене, проституция.

  Гражданско задължение на по-знаещите, можещите, заможните и многобройните, демек на българите, е да мислят и работят, разбира се със съдействието на малцинствата, за да им се даде една смислена перспектива.
  Това в едно гражданско общество, каквото НЕ е това в БГ, за съжаление.
  Така че има бомба, която цъка. Но има прекалено много заинтересувани (и от двете страни) които печелят буквално (и пари и власт) от сегашното положение...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 27. 27 Профил на poik
  poik
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Повтарям се, но и статиите за българското образование се повтарят:

  В една държава като Финландия в училище се помага на тези, които изостават. Не на тези, които са най-добри -- на тях не им трябва. В класните стаи има по 2-3 учители! Резултатите са на всички известни, а именно, най-добре подготвените гимназисти в Европа. Защото наистина, един единствен ученик е в състояние да бойкотира целия учебен процес (нагледал съм се на това многократно, и в България, и в Германия). За да се избегне това, е нужна много работа, търпение и знания от страна на учителите.

  Това при нас няма да стане. Просто искам да дам и друга гледна точка, не само "а защо моето дете да учи с циганета", което за нашата действителност си е много добър аргумент против опитите за интеграция.

 28. 28 Профил на Warior
  Warior
  Рейтинг: 8 Гневно

  Проблема със циганите ,само няколко въпроса .
  Защо циганите имат по 5,6 деца като едно не магат да отгледат.
  Защо циганите всички са на соцялни помощи.
  Защо са все със инвалидни пенсии.
  Защо крадът и затриват нашите села .
  Защо са гратисчии ,нали и плащат помощи.
  Защо циганите не ПЛАЩАТ ТОК И ВОДА ,кои и го плаща.
  ЗАЩО БЪЛГАРИТЕ ДА СЕ ЧУВСТВАТ ИМИГРАНТИ ВЪВ СОБСТВЕНАТА СИ СТРАНА .
  ЗАЩО ЦИГАНИ ИМАТ ПО 7,8 ВИСЯЩИ ДЕЛА И СА НА СВОБОДА.
  ЗАЩО НАС НИ ГЛОБЯВАТ АКО СИ ИЗХВЪРЛИМ ФАСА НА УЛИЦАТА . а тях............
  ЗАЩО,ЗАЩО,
  ЗАЩО
  ЗАЩО
  Така мога да продължавам до утре .
  Ако някои ме обвИни във расизъм или фашизам и каквото си иска , да такъв съм . ЗАЩОТО НЯКОИ Е ВИНОВЕН И НЕ СЪМ АЗ .
  А И ИМАМ ПЪЛНО ПРАВО ДА ХАРЕСВАМ И МРАЗЯ КОИТО СИ ПОИСКАМ .

  Da go duhat bednite / Neizvesten Rimski senator/
 29. 29 Профил на mladen84
  mladen84
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Свикнали сме да мислим, че ромите са мързеливи, не искат да учат"

  ами приятел е наемал роми на работа - е само гледат дали ги гледаш и гледат да се подпрат.

 30. 30 Профил на Blagovesta A Kenarova
  Blagovesta A Kenarova
  Рейтинг: 682 Неутрално

  До коментар [#28] от "Warior":

  Ако вземеш да научиш и поне малко правописа...

 31. 31 Профил на Warior
  Warior
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#30] от "bb":

  не ми трябва ,ползвам други езици

  Da go duhat bednite / Neizvesten Rimski senator/
 32. 32 Профил на Blagovesta A Kenarova
  Blagovesta A Kenarova
  Рейтинг: 682 Неутрално

  До коментар [#31] от "Warior":

  След като бг език не ти трябва, значи не би трябвало да те интересуват и бг роми. И как си представяш един полуграмотен човек, да ме убеждава, че нещо трябва да се промени в собствената ми страна. Промяната при ромите трябва да тръгне от образованието. Същото важи и за полуграмотните българи, които се обявяват против ромите

 33. 33 Профил на ispor
  ispor
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Не знам какво им е на ромите,не познавам роми.Обаче познавам доста цигани,и трябва да ви кажа,че на тях също не им е лесно!!!

 34. 34 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  Нека всеки помисли добре - би ли позволил на детето си да учи в училище с ромчета??? Но добре си помислете - искате ли в 4 клас да го карат да се размножава, а пък вече отлично да познава ромските бит, култура и език? Имате ли бегла представа каква "музика" се лее в междучасията? Дори не споменавам нивото на обучение и хигиената....

 35. 35 Профил на theseus
  theseus
  Рейтинг: Гневно

  До коментар [#9] от "Минаващ":

  Ти в ред ли си???
  Не се сърди, че така емоционално реагирам, но каракачаните са етнически гърци и с такова самосъзнание. Така, както поставяш въпроса, все едно ги приравняваш към тази маса, към масата на ромите. На теб ясно ли ти е, че това са деца отличници в училищата, които печелят награди по олимпиади и разни други първенства. Сещам се и за думите на една дългогодишна математичка в едно училище в Сливен, която с възхищение говореше за своите ученици-каракачани и успехите им по нейния предмет. Я се заинтересувай първо, преди да пишеш господинчо. За твое сведение първото място по английски език тази година за 9-тите класове е на ученик от такъв произход и минава връстниците си от Първа Английска гимназия с доста точки. И още нещо не маловажно, за беден каракачанин да си чувал?

 36. 36 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Интеграцията минава през секса.
  Не оня на магистралата, а съпружеския, в общото легло с брачно свидетелство.
  Това е интеграцията - да учите с циганета, да споделята живота си с циганета и у тре да правите циганета.
  Вие друго ли си мислехте че е?
  И това е ваше задължение защото другаде не ги искат, защото ги смятат именно за втора ръка хора, произлизаща от втора ръка страна.
  Именно за това се настоява за комфортната им обстановка тука, че да нямат мотиваця да щъкат навън.
  И авторката много моля да не хлипа как нямали избор.
  Напротив, избор има и това баш цигани ще ви го кажат. Те са избрали да са такива - необразовани, прости, тъпи и манипулириуеми, лъжливи, отчаяни и отвратени от всичко.
  Това е тяхния мироглед. А има и други цигани които не го споделят и те са като мен и теб.
  И те казват - избор има.
  Но трябва да си мобилен. Да се откъснеш от стадото, да емигирираш.
  Хората които са стояли на едно място не са еволюирали.
  Всички сме тръгнали от Кения, а сме стигнали до Анкъридж.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 37. 37 Профил на theseus
  theseus
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#36] от "Десен":

  +++++, така е. Имам познати цигани, образовани, почтенни. Хора, за които и през ум не ти минава думата циганин, а името му и само то. Заначи може за тези, които го искат, за тези които са решили, че го искат. Останалите са цигани.

 38. 38 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  До коментар [#20] от "Bullet":

  Ще реагирам по същия начин, както ако твоето неромско дете има краста и седи до моето.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 39. 39 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  До коментар [#34] от "ju.li":

  Джули, ако ромчетата, които са 30% от първокласниците, не се интегрират, утре от данъците на твоето дете ще им се изплащат социалните помощи--на тях, на родителите им и на децата им. Твоето дете ще харчи луди пари за аларми, за да се пази от набезите на неинтегрирани роми. И, не дай Боже, един ден ти може да трепериш ще си дойде ли твоето дете живо и здраво вкъщи или сюрии неинтегрирани роми ще го нападнат по пътя--както е в село Мечка в момента. Или твоето дете да трепери ще се върне ли застарялата му майка жива от пазар.

  Съгласна съм, че интеграцията на ромите хич не е лесна; че държавата абдикира от задълженията си, като не преследва по съдебен път родители, които женят малолетните си щерки, позволяват щерките им да забременеят преди 16 и не пращат децата си на училище. Държавата абдикира от задълженията си и като не настоява ромските деца да ходят на училище редовно и да усвояват реални знания. И всички, които казват "ама не моето дете с ромчетата" и до там им се изчерпват аргументите подкрепят абдикацията на държавата и осъждат собствените си неромски деца на лошо бъдеще.


  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 40. 40 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Българите трябва да проумеем, че успешната интеграция на ромите в обществото не е само някаква абстрактна хуманна цел (хуманните цели не са много на почит у нас), а съвсем непосредствено условие за развитието на българското общество. Защото тези 30% от днешните ученици, които идват от малцинствата, след 10-20 години могат да бъдат или проститутки, джебчии и каквито там други негативни стереотипи ви хрумнат, или хора с професия, работещи и плащащи данъци. И не може хем да плюете по усилията за интеграция, хем да псувате циганите, че не се били интегрирали!

  До коментар [#11] от "nqma zna4ka koi":
  --Май си прав, но потенциалът няма как да се вдигне от само себе си, без малко ръчкане. Аз съм благодарен на "Дневник", че от време на време публикува подобни прогресивни (за българските условия) материали.

  До коментар [#27] от "poik":
  "а защо моето дете да учи с циганета", което за нашата действителност си е много добър аргумент против опитите за интеграция."
  --Аз не виждам логически аргумент (камо ли добър такъв) в подобни изказвания, само нескрит расизъм.

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 41. 41 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#39] от "7777":

  --Не видях коментара Ви преди да пусна своето мнение, но напълно споделям Вашето мнение.

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 42. 42 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 726 Неутрално

  От НБУ изпълзя и Египтолога... И това ми било университет... Статията е по-тенденциозна дори и от тези на платените еничари на Отворено Общество. (Много загрижени за правата на малцинствата, само де не питат гнидавия дърт гущер - спонсора им, как е направил парите и защо е персона нон-грата в повечето цивилизовани страни)

 43. 43 Профил на kurvare
  kurvare
  Рейтинг: Весело

  Думата циганин обидна ли се води вече, че ги наричате роми? Абе, ако питате мене няма значение роми ли са или цигани. Просто искам един ден да се събудя и тях да ги няма вече.

 44. 44 Профил на sceptic
  sceptic
  Рейтинг: Неутрално

  Дневник, ако претендирате да сте десен вестник, не пускайте такива лигочи. Оставете това на лявата преса ... каквато в БГ няма, ама това е друга тема.

  За циганите: отговорността за отвратителното положение, в което голямата част от тях живеят, си е 100% тяхна. Както виждате от примера с арменците, напълно е възможно друг етнос да се интегрира добре в БГ обществото и да живее смислено. Циганите водят примитивен, нецивилизован живот и резултатът е налице.

  Държавата не е длъжна на циганите с нищо повече от това, което дължи на всеки свой гражданин. Циганите трябва да си плащат сметките и да се съобразяват с правилата на обществото. Това започва с ходене на училище. В днешно време образованието е всичко - човек без образование е пълен аутсайдер. При тях е дори по-лошо, те нямат базова грамотност. Щом нямаш базова грамотност, каква професия искаш, банков директор ли? Много ясно, че остава изборът между метенето на улиците и проституцията. За да имаш по-добър избор, трябва САМ да си подредиш нещата.

 45. 45 Профил на Bilkis
  Bilkis
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "какво има предлагаме".... що за глупост! за тях винаги държавата и обществото трябва да правят всичко, а за българските граждани - нищо. защо българите сами трябва да се оправят, без никаква помощ от по- висшите инстанции, но за ромите трбва да се грижим като за почетни гости? като не искат да работят, нищо повече не може и не бива да им се предлага.

 46. 46 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Да бяха зле интегрирани в България, а едни добри граждани и данъкоплатци в Унгария, Словакия, Франция... да приемем, че проблема е в нас и не сме си свършили добре работата. Каквато е масата от тях днес, такава ще е и след 100 години, без сами да търсят промяна няма как да им се помогне. По реално е да гледаме как да ограничим развъждането им чрез ограничаване на помощи, затвор за педофили и подтикващи към педофилия, преследване на престъпноста.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 47. 47 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  Статията не говори за основните проблеми, а е опит за оправдаване на харченето на средства за интегриране. Има закони, няма спазване, но това все убягва на "загрижените" за т.нар. роми(примерно във френски вестник в статия за престъпление е писано "роми(цигани)" и никой не се инати, че се дават двете имена на етноса). В училищата за роми(Айде да ги наричам така.) проблемът е един- гони се субсидия, съответно деца не влизат, а учителите отчитат присъствието им, за да не се закрият щатовете. Това е известно на МОН, точно тези училища получават най-големите субсидии и се ремонтират много по-често от другите(А защо свети непосещавано училище, там преподавателите по програми си докарват повече пари и т.н., а в другите все едно не е нужно да се субсидира повече, даже да вадят ниво в пъти над средното за страната, никой не знае.). В нормалните училища често има практика да се пишат ромчета в паралелки, за да се попълнят и да има щат за учител. Ромчето се появява на 15 и 16.09 и след това никой не го вижда, но няма едно отсъствие, инспекторите не санкционират никой, че се фалшифицира, и т.н. Някой да следи, че и сега има в законите спиране на помощите на семейство, чието дете не ходи на училище? Някой да направи простата стъпка да се спре фалшифицирането и да не се изплащат помощи? Само с това ромчета ще трябва да ходят на училище или поне ще е ясно чий е изборът да не го правят, а има и куп други нормативни актове по въпроса докога е задължително образованието със съответните наказания, има си и закони срещу педофилията, т.е. спокойно може да се ограничат лошите практики, но това определено не е в интереса на "правозащитниците", защото не само не би им увеличило субсидиите, а би довело до намалянето им.
  Наистина за куп неща има лобита, които търсят само едно- прокарване на нещо, което би оправдало поредна субсидия- СФУКовете във Варна, ранно тръгване на децата на училище на 5 години при липсващи детски градини и учебна база(ама нали ще се плаща за обучаване на нови учители, изготвяне на учебни планове, обучения с консултанти психолози от съответните лобита около Фандъкова), наскоро се вдигна кампания срещу слагането на ботокс от други освен дерматолози и пластични хирурзи от шефката на дерматологията на ВМА, която неофициално държи 90% от лазерите и ботокса, но реално се бори срещу това, че в момента има курсове за ботокс за стоматолози, а я е страх от новата конкуренция, но само как се води кампания за озаконяване на нейния интерес, в транспорта е пълен хаос пак поради подобни лобирания... Давам скорошни примери, но ние сме буквално затрупани от такива навсякъде. Това лобиране съсипва страната ни, но няма нищо. Важното е да се оправдават субсидии, регулации, конгреси, семинари и да се въртят хонорари. Вече май властта се взима с идеята, че ще се прокара някоя простотия, която сигурно ще отпадне някой ден или нищо няма да излезе от самото начало, но за нея ще се завъртят едни пари от порядъка на стотици хиляди или милиони и това е важното. Професията консултант за участие в програми в момента е май най-доходоносната.

 48. 48 Профил на Язе
  Язе
  Рейтинг: 470 Гневно

  "Да работи в чистотата или да проституира – това е изборътна младото ромско момиче.... има и други две възможности за ромите – просия и престъпност. Това предлага родината."
  Уааааааааааа? "Това предлага родината"?!?!?!
  А какво трябва да предложи родината на някой със незавършен 3-ти клас, крадлив, мръсен и едва говорещ български?
  СЕО или НР сигурно. Родината това предлагала..Абе ей! Ша мааана да ви прибия бе д@$ба.

 49. 49 Профил на poik
  poik
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много псувни и простотия се излива тука, и циганите били мързеливи, крадливи... ми така си е! Те са си виновни -- и това е вярно!

  Обаче това е НАШ ПРОБЛЕМ! И затова трябва да има най-малкото дискусия как да се реши, а не коментари от рода на "Просто искам един ден да се събудя и тях да ги няма вече," щото това НЯМА ДА СЕ СЛУЧИ!

 50. 50 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Имаше (а може и оше да го има) едно печатно издание (списание) "Жетан" (което на френски ез. значи, мисля, "ром"
  Запознах се с гл.редактор, циганин, който общува с Франция, от там получава парите за издаването. В броя, който ми подари, той беше написал уводната статия, която въвеждаше в ромския проблем. Статията започваше така: "България е страна с преобладаващо ромско население." Попитах го,какво значи думата "преобладаващо". "Ами,каза той, значи че има много роми!" Поспорихме по значението на тази дума,но...не стигнахме до единомислие.
  Та...такъв беше този "главен редактор" ! Завършил бил френска филология.

  Хенриета
 51. 51 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1118 Весело

  * Авторката е старши асистент по теория на литературата в НБУ и главен редактор на списанието за университетска култура СЛЕДВА ............... това авторката на есето ли е или на статията за есето или и 2-те?

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 52. 52 Профил на Язе
  Язе
  Рейтинг: 470 Разстроено

  Както каза някой по-горе почнете да преследвате женитбите на по 12-13 години. Това е педофилия и е наказуема. Не трябва да се подминава като някаква "културна особенност"! От тук идват много проблеми.
  Пример:
  Моя позната живееше и учеше в село в СБ, в което има много цигани. Имаше една добра приятелка циганка - много скромно и умно дете. Тя се учеше се и се справяше добре, живееше като нормален тийнейджър и в един момент почна да излиза с момче, в следствие на което родителите и започнаха насила да я карат да се ожени и да престане да ходи на училище. Момичето не искаше да престава да учи и разбираше, че това не е правилно(беше в 10-ти клас) но най-накрая мнението на семейството надделя. Сега не учи, има дете и не работи.
  Кой е виновен в случая?

 53. 53 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  49,
  Прав си за това, че е наш проблем да ги интегрираме, но това просто не става по начина на търсещите субсидии, който просто налива пари в лобита. Как интегрираш с помощи(като често се вижда опашка от роми с по кило злато пред социалните), позволяване да не си плащат тока и водата за сметка на другите, по-леки наказания, защото иначе би било дискриминация, разни субсидии за нови жилища в гетата, които се съсипват за дни, толериране на забранени и подлежащи на затвор престъпления като педофилия, проституция и сводничество(Не че самите полицаи не пазят срещу дребни суми нарушителите...). При сегашното лобиране няма да стане. Иначе да се замислим за една връзка- египтолог и собственик на НБУ, асистентка в НБУ- консултант на програма за интеграция чрез, о изненада, образование(което е в юрисдикцията на предния), конкурс субсидиран по програма, завъртане на пари в идея за интегриране и субсидиране на дейности свързани с ромчетата. За предучилищната на 5г- Фандъкова, Иван Гигов(психолог, който води разни обучения за МОН отдавна, но е близък на Фандъкова и е директор на НПМГ), жената на един от министрите(не помня кой точно), която се занимава с т.нар. "индигови деца"(т.е. деца, които се развиват по-рано интелектуално), пускане на идея за предучилищна от 5 години вместо 6, изготвяне на нови учебни програми, обучения за преподаватели, учебни пособия. Такива са странни нещата и просто изнервят, защото субсидията е и на наш гръб от нашите данъци освен усвояването за ненужни дейности от ЕС. Дали в тези връзки има и капчица идея реално да се помогне или всичко е свързано с това, че конкретната дейност оправдава харченето?

 54. 54 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  До коментар [#39] от "7777":

  Да теорията е такава. Аз се сблъсках с проблема миналата година и практиката е следната: В нашия квартал няма гето и не ми е минало през ума, че с рейсове ще карат ромчета за интеграция. Записах детео си и в първия учебен ден се шокирах. Ромчетата бяха около половината от децата. Отминавам официалните анцузи и джапанки с които започна уч. година.
  Цяла година се опитвах да разбера дали положението ще се промени. Учители, възпитатели и директори се правеха,че не разбират за какво става дума. Проверих в интернет и се оказа, че във въпросното училище учат около 350 деца, а в най-близкото подобно - 1300. По късно разбрах, че някаква фондация поема част от разходите на училището, а работещите в него се радват на отлични условия на труд.
  И тогава се питам - интеграция ли е ромчетата на тумби да се интегрират, и с кого, като те пак учат в ромско училище макар и в неромски квартал.....

 55. 55 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#40] от "WOI":и другите защитници на циганите ....

  абе хора вие учили ли сте със цигани ,защото аз няколко седмици имах двама съученици цигани .... миришат на гадно ,никаква заинтересованост ......
  аз лично не бих си пратил детето в клас ,където има повече от едно циганче ,две са много ,а защитниците ще попитам ,във класовете на вашите деца ,колко цигани има ,сигурно нито едно цигане ,но карате на другите децата да са опитни зайчета........
  з

 56. 56 Профил на Torlak
  Torlak
  Рейтинг: 675 Весело

  Може да искате да интегрирате циганите, ама дали те искат? Това е като във вица дето Иванчо помогнал на една баба да пресече улицата, само дето тя не искала...
  Има един сериозем проблем и това е циганският расизъм. В циганската общност има един термин - "мехриме". Той обозначава расовата чистота на циганина. Когато един циганин/циганка наруши правилата на михримето, то той бива отлъчен от общността. Нещо като гражданска смърт. Това е едно от най-страшните неща които могат да му се случат.
  Ако един циганин се ожени за българка, това е в нарушение на правилата, но все пак, макар и с някои предубеждения ще го приемат в циганската община, но ако циганка се омъжи за българин, то тя ще бъде низвергната завинаги. Тя никога повече няма да може да разчита на общността за каквото и да е. Циганите наричат българите "гаджо". Тове е дума за нециганин, която е силно негативна, а понякога е използвана и като обида.
  Мисълта ми е, че расизма, добре де, да го наречем етническата неприязън винаги има две страни. И недейте да си мислите че циганите много страдат от това, че не са се родили българи. Те си се харесват такива каквито са и презират всички останали.

  Като съм торлак, да не съм ахмак, да ям зелени краставици!
 57. 57 Профил на istorika
  istorika
  Рейтинг: 624 Неутрално

  "Да работи в чистотата или да проституира – това е изборът"
  ПЪЛНА ЛЪЖА! Никой не е спрял циганите да работят или учат! Повече от 60 години циганите в България са привилигеровани! Забравихте ли програмите на ОФ, строежа на жилижни блокове и как малцинствата имаха възможност да кандидатстват във ВУЗ без приемен изпит! Безкрайните помощи през последните 20 години от чужбина и от нашия бщджет, т.е. от залъъка на всички нас?! Повече от 650милиона лева струват циганите на България! И ДА СТЕ ВИДЯЛИ ЦИГАНИН ФЛОТСКИ ОФИЦЕР, АГРОНОМ, МОНТЬОР, ВАТМАН ИЛИ ЦИГАНКА - АПТЕКАРКА, ЛЕКАРКА ИЛИ УЧИТЕЛКА! КОЙ ИМ Е ВИНОВЕН??!!!

  Аз знам много малко.
 58. 58 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Боже каква неграмотна омраза се лее из форума...
  Хора, първо въпросните цигани са наши сънародници, както и турците, гагаузите, власите, евреите, арменците и т.н. Държавата и обществото са колкото наши, толкова и техни - няма къде другаде да отидат. Съгласен съм, че не сме длъжни да ги "храним", но истината е, че за сегашното им окаяно положение и пълно безхаберие, е виновен най-вече тоталитарният режим, който ги набута в гета и ги превърна в неквалифициран персонал (още от 50-те). Тъй наречените "сегрегирани" училища (в циганските махали) им преподаваха предимно трудово обучение, и завършилите ги нямаха право да кандидатстват висше образование, съответно ставаха хамали, чистачи и т.н. По тези въпроси има една чудесна статия в списание "Етнология", която четох като студент, но не мога да си спомня броя и годината. Мисълта ми е, че и ние трябва да им помогнем да се измъкнат от това положение. Като създадем условия за децата им да учат, предпазим ги от ранни бракове, както и от расова дискриминация при търсене на работа. За разлика от мюсюлманите-имигранти в Западна Европа циганите не са враждебни на нашето общество и порядки и не искат да ги променят. Даже напротив - харесват го и искат да са част от него, но поради политиката на пълно изключване на всички нива (от "моето дете няма да си играе с циганета" до "спрете им помощите" и "как пък ще наема мангал на работа - те крадат" в един момент отпадат и се капсулират в единствената общност, където се чувстват приети - гетото. Съответно за да съществуват, трябва да паразитират върху обществото, което е "зад оградата" и е враждебно към тях. Пак казвам - и те трябва да положат усилия, но и ние трябва да поемем инициатива. И тук не става дума да се дават помощи, а за цялостна политика към тази група от нацията ни.

 59. 59 Профил на istorika
  istorika
  Рейтинг: 624 Неутрално

  "...на младото ромско момиче, добрало се само до столицата."
  Каква демагогия!!! Значи българите и българките могат да стоят по другите градове и да се опитват да решават трудностите проблемите, а циганите - В СОФИЯ! И то без образование или квалификация! И да искат, едва ли не, апартамент на Дондуков и заплата хиляда лева! (Може и евро!) Защото са нещастни... дискриминират ги...

  Аз знам много малко.
 60. 60 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#57] от "istorika":

  Глупак. Чирков какъв е бе? Боксьорите Ивайло Маринов и Серафим Тодоров какви са? И още мога да спомена. Например цветарят в нашия квартал, на който баща му му беше отрязъл палеца, за да го прави джебчия, но човекът се беше измъкнал и си изкарваше честно прехраната - усилие, което повечето българи, които съм срещал в живота си не биха могли да направят. И не говори глупости за програмите по соца, защото всички знаем, че бяха пълна пародия - първо набутаха циганите в гета, после (през 80-те) се сетиха, че трябвало да им дадат жилища. А това за ВУЗ-овете важеше предимно за турците, защото както споменах и по-горе, завършлите "циганските" училища нямаха право да продължат образованието си.

 61. 61 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#59] от "istorika":

  Кой иска апартамент на "Дондуков" бе? Какво слагаш пак на хората в устата думи, които не са изрекли? Единственото, което искат е шанс и възможност да се развиват. Обаче национал-болшевики като теб им отричат това право. Бащите и дядовците ви партийни секретари навремето изсалваха циганските семейства от центъра на градовете, щото ако дойде някоя делегация на посещение ще ги види, навряха ги в смърдящи дупки тип "Факултето", а сега наследниците се мръщят че били мръсни. Би ли ми обяснил, с какво един циганин е по-лош от теб, че да няма право да учи и държавата да го защити от произвола на родителите му например?

 62. 62 Профил на kKk
  kKk
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Някой неща са неоспорими факти! Всички цигани са БЪлгарски граждани! Не са Турски, не са Съветски а са Български. Няма къде да отидат! Въпреки имиграцията това е капка в морето. И 10, 20 ...100 хиляди да имигрират пак огромното мнозинство ще са в България. Същото важи и за Турците, Арменци и всякъкви други малцинства които имаме.
  Много хора тук се оплакват че циганите били крадливи и мързеливи. Същите настроения има и в САЩ срещу негрите и мексиканците. И това е ОК за хората но не и за държавата. В САЩ никой няма да посмее да говори за тези групи така както се говори за циганите в БЪлгария. И точно тук е проблема. Държавата не си върши работата. Помощи и отстъпки, неплащане на ток и вода, катуни толерирани от "европейските" ни правителства са грешка. Да се направи като в САЩ (не че е най-добре но е по-добре). Всяка бременност на момиче под 16г се счита за задочно изнасилване и се наказва с 15г затвор. За да се ожени някой на 16г се изискват тон документи и е много, много трудно. Ако някой се опита да продаде детето си за брак ... не знам какво ще стане но е страшно. Със сигурност някой ще отиде в затвора за доста дълго. Катуни и лагери не може да има! Държавата е длъжна да ги затваря. Не е разрешено 10 човека да са регистрирани и да живеят в една стая. Не може цял квартал да не си плаща сметките. Не е възможно децата да не ходят на училище! Ако не можеш да им осигуриш обучение ти ги отнемат и ги пращат по осиновителни семейства на които се плаща за всяко дете. Има жени които гледат по 5,6 деца и от това се издържат. Не е най-доброто решение но в 90% от случаите децата са нахранени, облечени и ходят на училище докъто завършат гимназия. Тези които са буйни и не могат и в такива семейства да живеят отиват в приюти кедето дисциплината се налага по-строго. Държавата е отговорна за това. Ама на някой културата му била да си продава децата, друг иска да заколи жена си... ами това не е култура и се наказва строго от закона. В България такава култура никога не е имало и никога не е била законна. Същото и в САЩ, затова 72% от затворниците са черни. И затова се строят повече затвори. Държавата е длъжна да спазва и изпълнява законите. По времето на диктатора Тошо поне едно нещо не може да се отрече - малцинствата ги държаха строго. Или поне по-строго от сега. Това сега е криворазбрана демокрация която не е добре нито за БЪлгарите, нито за циганите. Винаги ще има идиоти и от едните и от другите но като цяло трябва да се намери начин точно идиотите да отидат в затворите а на останалите да се даде шанс. Ако продължаваме така ще унищожим циганите морално и ще ги направим животни но и ние ще загинем с тях.

  And was Jerusalem builded here, Among these dark Satanic Mills?
 63. 63 Профил на red_army
  red_army
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Ако продължават да облъчват здравата част от нацията,и да превръщат чалгата и попфолка,от музика на циганското малцинството с антените,в музика на българското мнозинство с Планета "Пайнер" без антени.Да спрат да канят и показват поп-фолк простакеси, в това число и цигански такива,и да превръщат един изрусен циганин в коректив, не само по музикални,а вече и обществено-политически теми по всевъзможни предавания и телевизии.След 50 години ще има два големи града в двата краища на държавата,а в останалата част скитащо и плячкостващо циганско-номадско племе.Това естествено не става без "подкрепа" и насърчаване от страна на политиците... кючека и гюбека само до преди 1 година бяха в управлението чрез ДПС.Понеже българките едва ли скоро ще почнат да раждат повече деца,не виждам държавата да стимулира това,тоест за да се използват правилно наличните средства е целесъобразно да се оптимизират помощите които се дават на ромите и на младите български семейства, по конкретно...да изкарат ромите със семейства и работа от гетата докато децата са малки даже още от родилния дом,тези които имат работа да живеят извън гетата,къщите им там да се събарят,за да не се заселват нови от близките селата.Да живеят сред българи не повече от едно семейство в блок,казвам блок....не вход...и не безплатно и никога повече от едно семейство,има евро фондове.Държавата в лицето на общината да поощрява и финансира саниране и други дейности свързани с реновирането на такива сгради,това се финансира активно от ромските евро програми. Програмите да се исземат от ръцете на т.н телевизионни"ромски лидери" и да се управляват целесъобразно.Ромчетата от такива семейства да тръгват на училище само от първи клас ,не повече от 1 ромче в клас,и 15 в училище.Не образуват компактна маса от ромски деца.На такива училища да се дават финансови и други стимули.Ще се ги откъснат от гетата и навиците им.Ще се социализират,ще раждат по-малко и по-късно,ще работят,ще си плащат тока,респективно няма да натоварват социалната ни система.Този живот им харесва,знам такива цигани,срам ги е да си изхвърлят боклука през балкона,и да не си платят за асансьор и консумативи,децата им да са добре облечени и ходят редовно на училище.Става добър пример за останалите.Непрекъснат контрол и мониторинг на този бавен процес,....бавно но за 20 години ще се намали раждаемоста с 15-20%,кат се има предвид как се разможават, до 50 години ще раждат наполовина.Олекват на социалната система,средствата се насочват към млади български семейства, има повече пари и стимулира по-добре български семейства да отглеждат повече деца.Останалото е отбиване на номера,и голяма съпротива от ромски организации.

 64. 64 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  До коментар [#58] от "Alien":

  Сложих ти един плюс заради човешкото отношение, но съм длъжен да поправя някои грешки.
  "но истината е, че за сегашното им окаяно положение и пълно безхаберие, е виновен най-вече тоталитарният режим, който ги набута в гета и ги превърна в неквалифициран персонал (още от 50-те). Тъй наречените "сегрегирани" училища (в циганските махали) им преподаваха предимно трудово обучение, и завършилите ги нямаха право да кандидатстват висше образование, съответно ставаха хамали, чистачи и т.н."
  Тотално невярно. Никога не са съществували "училища за роми" със собствена програма и учебни планове. Сегрегирането на циганите протичаше по естествен път, а нивото на образованост сред тях през периода на тоталитарната държава беше изключително висок. До 1989 г. броят на неграмотните български граждани беше по-нисък от 4%, докато в момента гони 17%. Причината е обяснима. Тоталитарната държава разполагаше с инструментариума да вкара децата им в училищата. Циганската образователна катастрофа е продукт на "либерализма".. По-точно, на извратеното му българско проявление. Ето ти един от налудните му примери: http://de-zorata.de/sites/oshte-info/oshte.info/democracy/01authors/marinov2/marinov18.htm

  Ecrasez l’infâme
 65. 65 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#64] от "Graf":

  Ааа не - поинтересувай се малко повече за училищата, които по времето на Костов се опитаха да премахнат. Можеш да видиш и в образователния закон от онова време. Не си спомням как точно се водеха тези училища, но завършилите ги нямаха право да продължават образованието си - говоря защо няма почти никакви цигани-висшисти, не че по онова време не ги учеха поне да пишат. Отделно, че въпреки това още по соца масово ги оставяха да не завършат, защото бяха "цигани" и на никой не му се занимаваше с тях. Като станеха на 18 ги прибираха в КЕЧ-а и после - хамали в "Кремиковци".

 66. 66 Профил на zapoznat_2
  zapoznat_2
  Рейтинг: Гневно

  Аз имам друго предложение.
  Всяка година изпит в училищата, и помощи за следващата година, само ако детето изкара 3.
  Само че изпитът от София да се проверява във Варна, от Варна - във Враца, а от Враца - в Пловдив.

  Иначе, съм абсолютно съгласен, че трябва да се обучават ромите и че това е ЕДИНСТВЕНИЯТ начин тази държава да върви напред. И също толкова НЕ СЪМ съгласен детето ми да го дърпат назад ромчета, които са в същия клас.

  И малко толитаризъм и диктатура не е излишен... Онзи ден имаше един циганин в автобуса, в който пътувах. Не вонеше, освен устата му на цигари. Не беше облечен зле, с риза и панталон. Но на излизане от тоалетната не си плати, като ВСИЧКИ останали БЪЛГАРИ. Каза, че няма пари, и на никой не му се занимаваше. Тези хора трябва да свикнат, че се плаща навсякъде!!!

 67. 67 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1118 Весело

  До коментар [#64] от "Graf":

  До 1989 г. броят на неграмотни...

  Прочитане на целия коментар те български граждани беше по-нисък от 4%, докато в момента гони 17%.... ти вярваш ли на комунистическата статистика? дори в момента нашите "учени" имат отклонения от данните на Евростат. Аз помня, че през 1984-5, в апогеля на българския соц. столичен ромски крартал се използва за декор на филм за гетата в Гватемала, защтото излизало по-евтино на чуждия режисьор отколкото да отиде при оригиналите.... няма какво да коменирам повече

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 68. 68 Профил на Хесапов
  Хесапов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Една много тъпа и необективна статия!
  Препоръчвам на авторката да поживее малко в близост до някоя циганска къща и след това да пише за интеграцията на циганите, ако е жива, здрава и все още с желание за интегриране!

  Хесапов - герой на нашето време
 69. 69 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  Графе,
  Маринов дрънка много глупости, но е прав в някои неща. Правилно е това, че държавата не трябва да налива пари за интеграция заради самото наливане, а да следи просто спазването на законите от всички. Вече либерализмът му е наистина краен и не би дал резултат- всеки има личен избор, но държавата трябва да следи дали дете на 10 ходи на училище и да парира избора на родителите му да го оженят(Тук примерът му със САЩ и санкциите за непускане на дете да ходи на училище, които стигат до отнемането му и аване за осиновяване, е добър.). Пак държавата чрез репресия бори престъпленията и нормално за неплатени сметки да може да се ходи в затвора, да се отказват помощи или на принципа на съдебното изпълнение да се удържат дължимите суми от помощите, може да се спира тока като на хората от "мнозинството". Нали се гони равенство? Интеграционните програми просто засилват проблема и дискриминират коректните.
  За ромските училища не знам доколко си прав, не съм имал възможността да следя как се е учило там. Знам едно- по времето на соца държавата имаше силата да кара ромите да работят, да ходят на училище, даже за отбиване на номера. Откакто има борба за интеграция, положението само се влошава, защото те вече не са равни с останалите, няма сила, която да им пречи да се женят рано, а така да останат неграмотни, няма строителни войски, които им даваха занаят, примерно, няма насилствено каране да почнеш работа, защото си "съмнителен елемент" без такава, няма плащане на комунални сметки, страх от затвор и равни с останалите присъди. Е, как да се интегрират? 90% от българите при възможност да живеят мизерно, но без никакъв труд, да получават помощи, да не плащат сметки, да нямат страх от наказание за кражби, биха живели като ромите. Наистина масата търси по-лесното, а държавата като орган за налагане на правилата в обществото просто отдавна я няма заради борбата на лобистите да вземат още и още пари, които да потънат.

 70. 70 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  До коментар [#67] от "spas27":

  Вярвам на официалните данни на международните изследвания и позицията на България по индекса за човешко развитие на ООН. Един от ключовите компоненти на индекса е ниво на грамотност.
  Това, че държавата с труд се справяше да задържи циганите до задължителното образователно равнище "основно образование" е една по-дълга тема.

  Ecrasez l’infâme
 71. 71 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#62] от "kKk":

  доколкото знам и в сащ не е престъпление ,когато 15 годишен направи дете на 13 годишна ,а повечето случаи в бг са подобни и закона нищо не може да направи по този въпрос ......

 72. 72 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#70] от "Graf":

  преди 89та са манипулирани данните,но не това е най важното .....във германия децата се разделят,които нямат нужният успех не отиват във гимназия ,а отиват във някакво професионално училище да учат занаят и с тази диплома не могат да кандидатстват във университет .....

 73. 73 Профил на arte
  arte
  Рейтинг: 418 Весело

  Май колкото е нужна програма за интеграция на ромите/циганите, толкова е нужна и програма за окултуряване и цивилизоване на българите, дето ще ги интегрират... Абе колкото е по-бедна една държава, толкова е по-прост народа в нея - и цигани, и българи. В един от малкото смислени постове по-горе човека си го каза - колкото са по-интегрирани ромите, толкова по-малко проблеми ще имат българите. САЩ са интересен и показателен пример (и за трудностите на интеграцията, и за ползите от нея) в това отношение.
  А иначе на всички, които гледат циганите от високо и се пенят срещу тях мога да им кажа, че хората в белите страни гледат на българите по абсолютно същия начин, както ние гледаме на циганите и са прави разбира се. Щото и ние сме тия в Европа, дето лъжем, мажем, измекярим - говоря не за държавата, говоря за хората, за такива като нас, дето пишем в тоя форум. Айде някой с ръка на сърцето да си каже, че не паркира забранено или на тротоара, че не скатава някой данък или осигуровка, че не бута на някое ченге като го спрат, че не си хвърля фаса на земята, че не си е остъклил терасата незаконно, че си хвърля болкука винаги разделно, и т.н. и т.н. Така че драги борци срещу циганите - айде да не се палим толкова, добре, че са циганите, че да не виждаме собствената си простотия и изостаналост. Или така е по-лесно, каато си го избиваш на някой, дето е по-слаб, по-беден, по-прост, по-маргинализиран и от тебе.

  Костов е виновен. И циганите. И колоездачите...
 74. 74 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  До коментар [#69] от "атанас":

  Истината е една. Циганският проблем е налице, в основата стои неграмотността и отсъствието на каквато и да е квалификация сред тази самосегрегирала се група. Това е съчетано с пълен отказа на държавата да наложи силово конституционния текст за задължителност на основното образование. Идеята на Маринов е да ги оставим сами на себе си, а Маринов премълчава факта, че те са в това състояние от двадесет години. Регресът е очевиден и плашещ.

  Ecrasez l’infâme
 75. 75 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  Затова и казвам, че идеите му са глупости около рационално ядро. Взима правилна идея, но я развива грешно.

 76. 76 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  http://lambo.blog.bg/politika/2010/06/02/no-comment-bravo-ani-bravo-colova.555627

  Вчера 1 Юний, бе Празника на детето ... Нещо повече - най-после даже платиха и мизерните детски от 35 лв. на майките - етнически българки ! Които трябваше да бъдат дадени, предишния месец Май. Парите преведоха едва след протестите, на майките в Русе, Силистра, Пловдив, София и т.н. За които протести БНТ и БТВ останаха слепи и глухи ...

  Колкото до тези 550 000 бели деца, които вече 8 години са със спрени детски, поради фашисткия антибял праг от 350 лв. БРУТО - там няма никакъв проблем с изплащането ... Както би казал Йосиф Висарионович - "НЯМА ДЕТСКИ - НЯМА ПРОБЛЕМИ"

  Етническите цигани Амет Исмаил (Доган), Волен Сидеров, Иван Костов, Шимон Дянков (Фройнд) и др. се изпокриха в дън земя. Нали по-големите детски на техните циганчетата, които са по 59,15 лв. за всяко дете + 78 лв. за майките им месечно, ОТД-А-А-АВНА СА ИЗПЛАТЕНИ. Там забавяне няма !

  Без капка свян обаче, другите държавни мъже се впуснаха да участват в разни "мероприятия", по случай датата :
  - Президентът Седефчо на посещение в Александровската болница, по повод пускането на Очна дигитална система
  - Премиерът Борко в Народния театър, главен зрител при връчването наградите на успелите български деца, от фондация "Димитър Бербатов"
  - Министър Найденов открива детски празник във Варна
  - В Деня на детето, министър Тотьо посети Дом за деца, лишени от родителска грижа във Враца.

  Е-е-е за това последното ми е думата. Снощи гледах филма " No Comment " на Ани Цолова. Който бърка с пръст точно в тази рана. За "лишените от родителска грижа" деца. Как тъй "лишени" ба Тотьо ?! Стига с тия лукави евфемизми ! " Изоставени и захвърлени " деца, а не лишени ! Разбра ли г-н Министре ? Знам, че пак ще се направиш на глух ...

  Защото когато има престъпление, има и извършители. Кои са извършителите в случая ? Родителите ?! Да, това е прекия и немного-задълбочен отговор. Но защо тези "родители" изобщо раждат деца, за да ги захвърлят ?! Я си размърдай малко сивото вещество, Г-н Тотьо !

  Ами толкова е просто ... Има поне 5 вида детски плащания, които се дават първоначално. Циганките взимат тези сладки парички, след това захвърлят детето на грижите на държавата (тоест на данъкоплатците), после раждат следващото. И пак ... и пак и т.н. до края на света. Кои са тези 5 първоначални плащания :

  1) 150 лв. еднократно при бременност, 45 дни преди раждането
  На тези пари имат право само "неосигурените" майки, тоест циганките !

  2) Еднократната помощ при раждане на дете -
  250 лв. при първо, 600 лв. при второ и по 200 лв. за всяко следващо.
  Само тези помощи се получават от всички майки.

  3) 100 лв. месечно през първите 12 месеца на детето.
  И на тези пари имат право само "неосигурените" майки, тоест циганките.

  4) Допълнителни 24,15 лв. към детските от 35 лв., така че общо да са 59,15 лв.
  И отново на тези пари имат право само "самотните" майки, тоест циганките.

  5) 78 лв. месечно за самата "самотна" майка
  - тоест циганката. Но само през първите 3 години на детето ! Обаче докато изтече този срок тя ражда друго, и така си продължава тези 78 лв. поне 20-30 години напред !

  Господин Министре, спрете горните привилегии. И петте Тотьо, и петте. Така ще бъде пресечена из дъно, икономическата причина да се раждат деца заради пари, и след това да бъдат захвърляни, като мръсни котетата.

  ПАРИ ЗА РАЖДАЕМОСТ ДА СЕ ДАВАТ, САМО СЛЕД ЗАВЪРШЕН ПОНЕ 8-ми КЛАС НА РОДИТЕЛИТЕ !
  Защо след 8-ми клас ? Прочети член 53, ал.2 от Конституцията, г-н Министре, и ще разбереш защо !

  Да се плащат само месечни детски, до завършване на средно образование. Еднакви за всички, без подоходен праг. И до 3-то дете или раждане. Детските да бъдат поне базови 50 лв., което все пак е по-малко от сегашните 59,15 лв. на циганчетата. И да бъдат диференцирани по следния начин :

  - 25 лв. месечни детски, от раждането до започването на училище
  - 50 лв. месечни детски, от 1-ви до 8-ми клас
  - 75 лв. месечни детски, от 9-ти до 12-ти клас

  Направете горното г-н Министре, и всичко ще бъде в ред. Гаранция ви давам.

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 77. 77 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Тезата,че образованието на циганите е панацея за тяхната интеграция,е химера.Защото причината за аборигенския им начин на живот се корени в собствената им среда,която им налага определена житейска философия.Последната се изчерпва с задоволяване на първични инстинкти- ядене,пиене,е..не,сватба,кючеци,бебе,кръщене,кючеци,друго бебе,пак кръщене,кючеци,следващо бебе,пак пиене и кючеци и така до + безкрайност.Дори и под конвой да ги вкарат в училище и насила да им набият буквите и цифрите в главите,пак няма да променят отношението им към ценностите в живота.Основен житейски приоритет на циганина е да се разгони и наплоди.Както бяхте писали по-горе,ще ходят на училище до фертилна възраст/6-7 клас/ще се оженят,ще изцвъкат няколко чаавета,и пак ще се декласират.Мисленето трябва да се променя,а това не може да стане в тяхната среда,защото те въпроизвеждат нейния модел.Единствения начин е те да бъдат извадени от нея,което практически не може да стане,така че ситуацията е кауза пердута....

 78. 78 Профил на Steve Biko
  Steve Biko
  Рейтинг: 829 Весело

  До коментар [#58] от "Alien":

  Браво, чудесен коментар и много верен!

  П.П.
  +1

  Свобода, справедливост, солидарност!!!
 79. 79 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Омръзна ми да слушам оплаквания колко сме били лоши и нетолерантни. Те първо да започнат да спазват законите а после да искат повече разбиране.

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 80. 80 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Една от формите за подобряването на учебно-възпитателната работа в някои европейски държави е ежегодното прехвърляне на децата (разбира се, по тяхно желание) в по-напредваща или по-изоставаща паралелка. В зависимост от показаните годишни резултати.

 81. 81 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#74] от "Graf":

  Ибрее даскале в тая статия си като в свои води.

  Дай личен пример със себе си и направи нещо за ромите нали си просветен.. има програми по които можеш да кандидатстваш и за финансиране. Ето аз ще ти съдействам. Съгласен ли си или за пореден път просто графоманстваш..

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 82. 82 Профил на Bogi.k
  Bogi.k
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#79] от "Boriaz":

  Напълно съм съгласна с теб! Обаче така им е далеч по-лесно.

 83. 83 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#81] от "Раз печки, раз кюнци":

  мдааа и аз това ги питам ,колко от тези застъпници на интеграцията биха правили експерименти със децата си,то по форумите е лесно .....един път спорих със един и той ми развиваше подобни теории за интеграция ,но накрая си призна ,че като приели някое друго дете от този етнос във групата или класа на детето му ,той го преместил на друго място,не било правилно ,но той все пак го е преместил ......

 84. 84 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1638 Любопитно

  До [#81] "аз пе раз "

  Не разбирам защо Графа трябва да прави усилие за нещо, след като бореца огнеборец е на власт.

 85. 85 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Това е сложен проблем. От една страна циганите са етнос, който като че ли лесно се приспособява към всички условия. Например, преименуването им с български имена никога не е било проблем. Но от друга страна това е съвсем друга цивилизация. И имаме сблъсък на цивилизациите, който засега протича без битки с изключение на няколко жертви, но това още не е фронт. Циганската цивилизация е чергарска, цивилизация от проточовешки тип. Те отглеждат животни и търсят паша за тях. И като тръгнат да търсят паша, непрекъснато са в движение. Оттам не почитат собствеността - всичко, през което минават, е тяхно. Те са като хуни, минават и завличат, крадат от душа и сърце, това е техният начин на живот. Не разбират, че това е престъпление. А ние сме уседнал тип цивилизация, когато кротнеш на едно място, имаш собственост и тя става свещена и неприкосновена. За циганите това е неразбираемо. Така че трябва да говорим не за интеграция, не за ромско включване - това са евфемизми, а за асимилация. Те трябва да променят своето светоусещане за собственост, закон, морал. Освен това раждат по 15 деца, хвърлят ги в калта и се оплакват, че няма кой да им ги гледа. Ами няма да раждат толкова. Спрямо тях трябва да има законово ограничение на раждаемостта така, както стана в Китай и Индия. Това не е нехуманно, това е грижа за бъдещите цигански деца, които ако са по-малко, ще растат в нормални човешки условия.

 86. 86 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Защо ни занимавате с проблемите на циганчетата когато дори българчетата вече не знаят да четат и пишат след 8-ми клас?

  Какви са переспективите пред българчетата днес?

  Какви са формите и стимулите за приобщаването им към идеята, че трябва да произвеждат полезен продукт вместо да консумират Слави Трифонов, Преслава и Доктор Хаус?

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 87. 87 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Айде и аз да разкажа нещо. В основното училище на щерка ми имаше по 4-5 циганета в клас. Когато беше 7-ми клас , една от учителките се оплака , че не внимавала в час /заедно с други деца/.След прочетеното конско се оказа , че си разменяли бележки с момчетиите , в които се напреварвали по обиди и ругатни. Нещо като състезание по остроумие /горе-долу като нашето, но малко по-различно/. Та дъщеря ми била най-активна в тази надпревара с едно от циганетата и обратното. Изненадах се. Понеже и аз съм го правил на подобна възраст, знам , че се комуникира с тези които не са ти безразличини. Независимо дали е в позитивен или негативен смисъл /доколкото можеш да го разбере на тази възраст де./ Но ме учуди и друго , явно и цигането е възприело общите правила на групата. Предполагам не са много такива , дето пишат цели изречения , без това да задължително за изкласяването. По-скоро, и да е задължително, изкласяват, без да им се налага да пишат. Така , че явно донякъде се социализират ,поне някои от тях де. Относително разбира се. Не знам къде учи след 7-ми клас и дали няма да си открадне булка когато е 15-16 годишен. Дано не го направи. Има май някаква светлинка в края на тунела, макар , че едвам мъждука. Похвалих дъщеря ми. Май е съдействала за социализирането на поне едно цигане. За разлика от много организации, които точно за това харчат маса пари. Може ли на базата на постигнатото и аз да поискам някой лев.

 88. 88 Профил на arte
  arte
  Рейтинг: 418 Весело

  до #86
  Е Боби, какво му е на др. Хаус...

  Костов е виновен. И циганите. И колоездачите...
 89. 89 Профил на moreto
  moreto
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#73] от "arte":

  "Айде някой с ръка на сърцето да си каже, че не паркира забранено или на тротоара, че не скатава някой данък или осигуровка, че не бута на някое ченге като го спрат, че не си хвърля фаса на земята, че не си е остъклил терасата незаконно, че си хвърля болкука винаги разделно, и т.н. и т.н. "

  Е, слагам си ръка на сърцето и казвам на всичко "не, не го правя"!
  И сега какво?

 90. 90 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  До коментар [#81] от "Раз печки, раз кюнци":

  Ко викаш, да напраим едно проектче за интеграция и да усвоим едни европейски средства?
  Ся, да ти обясня някои неща. Тези пари(проектните) са пари потъващи в пясъците. Нито вършат работа, нито циганите имат полза от тях.
  Иначе, има едни ентусиасти по въпроса, дето честват разни годишнини в хотел Радисън.. Удачно място за да стане контрастът още по циничен.

  София /КРОСС/ В международния ден на ромите - 8 април, България отбелязва пет години от началото на инициативата "Десетилетие на ромското включване 2005-2015 г.". Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов ще открият форум за изпълнението на международната инициатива. Началото е в 10.00 часа, в хотел „Радисън", съобщиха от Министерство на труда и социалната политика.

  Ecrasez l’infâme
 91. 91 Профил на wiseman
  wiseman
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Факт е, че циганчетата в България приличат на децата от семейство Юел, от книгата „Да убиеш присмехулник” на Харпър Лии. Юеловци идвали на училище само първия учебен ден, защото училищната инспекторка ги заплашвала със закона, а след това не се вясвали до следващата година. Инспекторката не ги притеснявала повече, била доволна, че ги е довела за първия учебен ден и ги е записала в списъците. Така и българските чиновници не си дават зор, пък и никой не ги и зори. Когато в списъците има непосещаващи училището деца, са доволни всички по веригата. Доволни са циганите, защото пак си вземат детските надбавки, доволни са учителите, които не искат да се шуми много и да се разбере, че нямат квота в класните стаи (от това им зависи работата), доволни са и чиновниците, които имат перфектни условия за корупция, като смучат парите от бюджета за образование, предназначен за несъществуващите ученици.

  Редица правозащитни организации мътят водата и постоянно надават вой, че трябва да интегрираме братята роми. Да ама нито те искат, нито политиците имат келепир от тая работа. Тук доктор Данийка от „Параграф 22” на Джоузеф Хелър, би казал: „Имаме засечка – параграф 22”. Ромите трябва да се интегрират, но никой няма интерес от това. Трябва да казваме, че имаме интерес, за да не ни обвинят в дискриминация, но всъщност не ни е еня, защото имаме файда. Циганите също се жалват, че са дискриминирани, но предпочитат да са дискриминирани, за да се оплакват от дискриминация, иначе трябва да са отговорни и пълноценни членове на обществото, но тогава няма да са дискриминирани и няма за какво да се оплакват. Ще трябва да се лишат и от предизборните трапези и безплатните ел. и вик услуги. Политиците нямат нищо против, данъкоплатеца да плаща за мешена скара, ток и вода, но като плаща, дискриминира себе си, а не ромите, но всъщност дискриминира и ромите, защото не им дава възможност да се интегрират и да си плащат сами . . . и така от начало – параграф 22.

 92. 92 Профил на kKk
  kKk
  Рейтинг: 719 Неутрално

  capitalist, ако 13 и 15 годишни имат секс и забременеят във всички щати се води задочно изнасилване но в някой щати (май повечето) има провизия "Ромео и Жулиета" когато и двамата са малолетни да са по-меки в наказанието. Но ако момчето е над 18г е голям проблем. САЩ е интересен експеримент за интеграция. Струва ми се че тук някои хора бъркат интеграцията с наливане на пари и опрощаване на всички идиотщини. Не е така. Поне не трябва да е така. Закона трябва да е свещен! Точно мърльовщината на държавата и нежеланието и насилствено да прилага законите е част от проблема. Не им спират тока на цялото гето когато не си плащат защото така е по-лесно. Иначе ако почнат с бой ще трябва да обясняват защо тези хора не могат или не искат да си плащат тока. Има големи цигански концентрации по градове и села. Къде са им народните представители, кметовете? Как може от 100 деца само 14 да завършат средно образование? Ами това са 86 престъпници които след година две ще ви оберат, изнасилят и дори убият. В интеграцията винаги има репресевен елемент. В САЩ нито белите нито черните са искали да учат заедно. Но ги задължават и дори националната гвардия отива на пази 5, 6 черни да учат в бяло училище. Това обаче не значи че ако някой от тези черни се държи като гъз в училище това ще се толерира! Същото е и с циганчетата. Никъкви помощи за семейството, но безплатна закуска и обяд в училище. Ако иска да яде ще ходи на училище. Ако не се държи добре ще отиде в трудово училище. Системата трябва да е здрава и да няма прошка както за циганите така и за българите. Имам роднина учителка. Няма цигани в класа но и българите са и достатъчни. Това не е правилно. Сина ми в САЩ за едно говорене в час, веднага го изгониха за 24 часа. Исхвърлят го от часа и се обаждат по телефона да си го вземеш и на другия ден да го доведеш по същото време по средата на деня. Скъсах му гъза от бой .. той пък се оплакал на един от съветниците в училище. Пратиха ми социалните служби в къщи. Четоха ми лекция един час. Проверяваха къде спи, къде са му дрехите, каква грана имам в хладилника. Трябваше да се подписвам на сто места. И ми казаха че имам право да го шляпам само с отворена ръка по дупето и ако има някъкви белези ще ми го вземат за 6 месеца. Ами какво да ви кажа, намерих начин да го пердаша без белези и той намери начин да не говори в клас. Не че няма изпуснати деца и идиоти но те отпадат и отиват в по-лоши и по-лоши училища. Все по-далече и по-далече и ако не го караш и взимаш ще ти го вземат. Първо е за 6 месеца и после за по-дълги срокове докъто се оправите или ти отнемат родителските права завинаги. Държавата има дълг към всички деца без значение какви са родителите им. Ако ти си алкохолик или убиец детето ти също както всички останали се нуждае от шанс. Но затова се искат пари и здрава държава. В България не могат да вкарат в затворе доказани мародери та какво говорим за циганчета които не ходят на училище. Държавата просто не си върши работата и е оставила населението да се оправя както може. И как да се оправи обикновения човек дето едвам си плаща сметките. За себе си и децата ци ли да мисли или за децата на другите. Затова е трудно да се живее в такова общество. Затова всеки безнаказано може да каже на някой "абе мангал" и затова и мангала безнаказано ще ви обере.

  And was Jerusalem builded here, Among these dark Satanic Mills?
 93. 93 Профил на Naschenec
  Naschenec
  Рейтинг: 418 Гневно

  До коментар [#46] от "gripen":

  По този повод имам конкретно предложение : ДА СЕ ЗАБРАНИ СЪС ЗАКОН РАЖДАНЕТО НА ПОВЕЧЕ ОТ ДВЕ /ТРИ ДЕЦА ! И това ще се отнася за всички етноси , няма да е дискриминация спрямо когото и да било ! На тези с повече от две/три деца ДА НЕ СЕ ПЛАЩАТ ДЕТСКИ , ДА НЕ СЕ ДАВАТ СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ и ПЕНСИИ , а МАЙЧИНСТВОТО ДА НЕ СЕ ЗАЧИТА ЗА ТРУДОВ СТАЖ !
  Не пристъпим ли към тези крути мерки - ЖАЛНА НИ МАЙКА само след няколко години ! И тогава и децата ни ще ни псуват през надгробните плочи, че не сме предприели тези мерки !!!

  Ненавиждам цензурата , мразя цензурите !
 94. 94 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#92] от "kKk":


  capitalist, ако 13 и 15 годишни имат секс и забременеят във всички щати се води задочно изнасилване но в някой щати (май повечето) има провизия "Ромео и Жулиета" когато и двамата са малолетни да са по-меки в наказанието. Но ако момчето е над 18г е голям проблем.
  =====================================
  аз съм чел други неща , ако и двамата са малолетни не се квалифицира като изнасилване и разликата в годините е 4 години,защото все пак говорим за деца,но не споря .....

 95. 95 Профил на brasnarq
  brasnarq
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Не мога да кажа за себе си, че не съм расист. За съжаление съм такъв. Мразя руснаци, гърци и сърби.
  Към циганите имам симпатии. Те са дюлгерите, построили къщите, в които живеем, пътищата, по които се движим. Имат природни дарби в музиката, танците, добри търговци са,

  Според мен мразят ги аутсайдерите, които изпитват нужда, да упрекнат някой друг, дето им е уж виновен за кофтия живот.

  В райони, където няма безработица, няма крадлив циганин. Но българи има. Хващал съм да ми берат лозето не цигани, а кмета и директора на училището - българи.

 96. 96 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 829 Любопитно

  А защо не спрат майченските при изоставено дете? Изоставя едно дете и повече няма право на майченски помощи и надбавки до края на живота й. Същото да важи и ако не казва кой е бащата. Бащата има задължения към децата си. Като не знае кой е бащата- никакви помопщи докато не каже!

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 97. 97 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#95] от "brasnarq":

  Хайде стига с това "мразят го тия и ония", а? Никой не ги мрази, възмущаваме се от други неща. Ти като си свикнал да слагаш хората под общ знаменател- възхищавай им се. Щом са ти построили къщата и пътя и се възхищаваш толкова много на музиката и танците им- хубаво. Само да не кажеш, че се възхищаваш и на изоставените им деца по домовете?

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 98. 98 Профил на kolokot
  kolokot
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#95] от "brasnarq":

  "Не мога да кажа за себе си, че не съм расист. За съжаление съм такъв. Мразя руснаци, гърци и сърби." - защото гореспоменатите не са от друга раса (някои от тя бих казъл са сродени с нас), бъркаш расизма с ненависта.

 99. 99 Профил на brasnarq
  brasnarq
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ами даскале, ти си тоя, дето ги поставя под общ знаменател. При тях има 2 и 200. Не са всичките еднакви. Веднъж Костов каза, че имали 3 хил студенти. А той не приказва на аба, има инфо.

 100. 100 Профил на brasnarq
  brasnarq
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До колокот
  Па може и така да е. Каква е всъщност разликата между расизъм и ненавист, че не мога да я схвана?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK