Редакционен: След нагледния урок с ЕРП-та


Кабинетът започва кампания сред чуждите инвеститори

От утре правителството започва кампания, в която на поредица срещи ще убеждава чуждите компании да не спират да правят бизнес у нас. Основният аргумент на кабинета ще е стратегията за насърчаване на инвестициите, която трябва да започне да действа от догодина.


А основен приоритет - "да осигури благоприятен инвестиционен климат и стабилна и предвидима бизнес среда", както пише в прессъобщението на Министерството на икономиката и енергетиката.
Тъкмо тези дни обаче това съобщение може да предизвика асоциации с вица за любезния лос - заради безпрецедентната публична кампания, водена при това лично от премиера, спрямо чуждите мажоритарни собственици на електроразпределителните дружества (ЕРП).


Върху тях именно се стовари правителственият гняв за цените на тока, нищо че се определят държавно - от прословутата ДКЕВР. По подобие цената, определяна от монополиста "Булгаргаз", на основната суровина за редица индустриални предприятия, също скача по неясна формула и води след себе си негативни ефекти за всички - и наши, и чужди.


А може ли също така една бизнес среда да се нарече предвидима, след като до декември на всяка година компаниите не знаят размера на данъците, осигуровките и акцизите за следващата.


Вярно е, че данъците у нас са сред най-ниските в Европейския съюз, но вече на дневен ред е въпросът "докога". За сметка на това по корупция сме първи, както и по липса на надеждна правна защита.
А най-вярно е, че без компенсаторната роля на чуждите инвестиции данните за икономиката ни ще са "без маска и без грим" и няма да стават нито за рейтинг, нито за предизборна употреба.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на стафилокок
  стафилокок
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Някой може ли да разкаже вица за лоса че не го знам? Моля!

  Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
 2. 2
  psmid
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 3. 3 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 469 Весело

  Сещам се за няколко варианта, но ще си ги запазя за бъдещето.

 4. 4 Профил на Jivago
  Jivago
  Рейтинг: 8 Весело

  За сведение на инвеститорите: напоследък лосът се промени и поздравява, след като е свършил.

 5. 5 Профил на стафилокок
  стафилокок
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#2] от "psmid":Благодаря !

  Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
 6. 6 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1608 Весело

  По-просто е.
  Няма инвеститори.
  Проблемът не е толкова в лоса, а в неговия екип. А лосът се прави на Цар Лъв. На което лъвовете се чудят да се смеят ли или да се смеят още по-силно.
  Лосът трябва простичко да каже „Добър ден” на Вирусът Дянков. Но за по-безопасни „отношения” да го прати на „топло”. Защото е възможна хипотезата за вирусен ексхибиционизъм.
  Интересно, мечките , орлите и техните амбасадори до кога ще гледат сеира на лоса и двамата под-лоса от Триединната Дясна Лига, след като си платиха сребърниците за този сеир. Качеството на сеира не е завладяващо. Май се стига до връщане на парите за билетите…
  Сложното е с горските животни, които доброволно приеха да станат дървен мат”риал. В днешният век дървото не се котира. Векът е на IT и IQ.

 7. 7 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 807 Весело

  Поредния бездарник решил да пише статия в рубриката! Ако някой някъде в Европа твърди, че знае дали в следващите месеци дали в някоя от страните няма да се въведе нов данък или да се повиши съществуващ такъв то той е ДОЛЕН ЛЪЖЕЦ! Точно за това се събират Г7 и Г20 за да се реши дали е преминал момента на стимулите и е дошло времето за плащане на правителствените дългове или иначе казано повишаване на данъците! В този ред на мисли такива главочи като автора, които нямат елементарни познания, нито пък четат новините, но за сметка на това се изакават компетентно са доста смешни и правят рубриката свърталище на куци разбирачи! А може би то това е и целта... За да довърша ще кажа, че щом водещите икономики не могат да изготвят стратегиите си, то няма как и ние да го сторим защо отражението на политиките на тези страни дава ПРЯК отзвук у нас!
  Също така мисля, че басните за "остров на стабилност" им се смеят и малките деца, но някои журналисти още явно не са ги проумяли! Ако световнатаикономика или само ЕС влезе отново в рецесия, това ще даде пряко отражение у нас, което ще наложи не само вдигане на данъци, но и орязване на пенсии и заплати! Подчертавам за тикви като автора - второто ще е много по важно за повечето инвеститори от колкото дали ще е 10% или 20% данък печалба!
  Накрая искам да кажа, че такива куци анализатори не знам кой им дава да пишат тук, но ако им плащат за това, то това си престъпление!

 8. 8 Профил на Jivago
  Jivago
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#7] от "nqma zna4ka koi":

  Анализът ти е брилянтен и убийствено точен. Дори епитетите от сорта на "такива главочи като автора", лично мен не ме дразнят а ме разсмиват. Тук таме малко си прекалил с "които нямат елементарни познания, нито пък четат новините", защото експерт с четене на новини не се става. Но като цяло добре, много добре. Има много логика в поста ти.

 9. 9 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#7] от "nqma zna4ka koi":
  С цялото уважение към мнението което изразяваш, смятам, че допускаш леко разминаване.
  Събиранията на Г-ХХ са с цел определяне на стратегически цели, които да залегнат в бъдещите им закони. Те за разлика от нашите не се правят в последния момент и след като се приемат не се променят на следващия ден.
  За сведение Англичаните вече приеха бюджета за 2011г., което значи, че са ясни и всички елементи, които влияят върху него - данъци, мита, акцизи.
  Всички правителства в България (включително и настоящото) приемаха тези закони в последните дни на годината, като е имало случаи някои нормативни документи да бъдат публикувани след като е трябвало вече да са в сила.
  За съжаление за 20 години демокрация България доказа, че няма политици с "държавническо мислене", а бързото изникване като гъби на нови политически сили доказва отрицателното отношение на хората към действащите политици и надеждата им за промяна. Да си го кажем обаче честно, новите политици не са нищо друго освен неуспели да се реализират стари.

 10. 10 Профил на Lord
  Lord
  Рейтинг: 684 Разстроено

  Поредната тъпа статия на някой, който явно няма какво да каже, но държи да изкаже някакво мнение. "Дневник" защо не вземете да публикувате имената на тези титани на мисълта, които пишат тези брилянтни произведения?

 11. 11 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До "7": Имате право относно предвидимоста на икономическите явления при условията на икономическата криза в света.Но "поумняването" на правителството на ГЕРБ,което смяташе,че чрез заплахи към ел.разпределителните дружества,чрез акцията на ЦЦ в клиентски центрове на ЧЕЗ за търсене на документи за инвенстиции?????, чрез ругатните на ББ по адрес на "Сименс" ще отклони вниманието на електората от собствената си тотална безпомощност да управлява,не следва ли да се свърже и са идването у нас на германския външен министър,който почти в прав текст ни каза,че така не се разговаря с бизнеса в Европа.

 12. 12 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 807 Неутрално

  До коментар [#9] от "ПАСТОРА":

  Разбирам какво се опитваш да кажеш, но явно си пропуснал информацията,че на срещата не решиха нищо тези Г-хх! Именно от тях зависи световната обстановка, а както вече споменах на основа на тяхните решения ще зависи бъдещата стратегия и у нас! Това, което британците могат да заявят ясно ние не може да си го позволим поради една основна причина - ние сме незначителни и както се вижда дори при показатели многократно по-лоши от нашите те могат да намерят средства на доста по-добри условия! Тоест и да не им излезе сметката с няколко десетки милиарда не е страшно, но при нас ако не излезе с 5 милиарда примерно ще е катстрофа! Така, че такива "ясно заявени стратегии" нашето правителство не може да прави, надявам се че е станало ясно защо!
  Също така няма как да правим съпоставки между нашата икономика и западните! Съпоставки може да правим със съседите ни и част от балтийските страни...

 13. 13 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#12] от "nqma zna4ka koi":

  Хайде да не бъдем чак такива песимисти. Ние също можем, стига да го искаме искренно. Този, който иска търси начини, а този, който не иска или не може търси причини.
  Вярно е, че нашата икономика (ако можем така да я наречем) е твърде малка и силно зависима от големите пазари (особенно при бързо променящи се ситуации), но това не значи, че не могат да се изработят здравомислещи правила, които да не търпят постоянни изменения.
  В много случаи нашите законотрорци страдат от неизживяно себедоказване и вече подготвени нормативни актове отиват на боклука, само защото не са изготвени от тях, дори да не противоречат на техните виждания или политика. Например проектозакона за измерванията, който е чисто професионален и няма политическо отражение (но има много голямо за бизнеса и производството) след достигане на фаза за пленарна зала, на тройната ламя не и достигна време, защото трябваше да приеме закона за амнистия на собствената си дейност, а ГЕРБ го изтри от скорошните си планове. На бизнеса не му остава друго освен да чака и да се ядосва на определени несъответствия.
  Защо да не вземем пример от чехите, словенците, словаците, които изграждат държавна стратегия и я следват през всички правителства.

 14. 14 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 807 Весело

  До коментар [#13] от "ПАСТОРА":

  Напълно се съгласявам, че да искаш винаги повече от правителството е правилна позиция, аз просто изразявам противоположното мнение... Политика
  Моментното състояние на световната икономика е доста динамично, в Европа още повече, а специално на Балканите си имаме 2 бомби до нас - едната на юг е пред фалит и рано или късно ще избухне, а другата на север също не се справя с условията за отпускане на заем от МВФ, което също може да поднесе изненади... Точно за това си мисля, че не трябва да се подценяват изненадите и динамиката на световната икономика, а както добре знаем дори и обективни причини да доведат да промяна на курса - това ще се оцени като грешка на правителството, така че по-скоро да не дават безмислени обещания, които не могат да спазят... Или да го кажа по-простичко и да обещават и да не обещават, то просто не зависи от тях...

 15. 15 Профил на nikoia
  nikoia
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Дневник, като казвате . че сме държавата с най ниски данъци защо не напрвите една съпоставка м/у данъчните закони е ЕС и различните такси и данъкоподобни плащания, които трябва да прави бизнеса.
  По точно искам да знам в различните закони кои разходи се признават за данъчни цели и кои не и дали при ставка 30% не се плаща по малко данъци отколкото в БГ.
  Това като идея за статия или поредица от такива.

  nikoia
 16. 16 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1416 Весело

  искам да попитам защо модератора е скрил вица?

  low riders team
 17. 17 Профил на balina
  balina
  Рейтинг: 458 Весело

  До досадната значка назначена от ГЕРБ да виси във форума на Дневник
  Тожва че си тържествен кретен е отдавна известно на повечето хора тук, но заради тези, които са те ппочели случайно::
  - какво би казало правителството ти на чуждите инвеститори, т.е. нещо, което те да не знаят?
  - че ще направят реформи? хахахаха
  -че т.нар. независими органи ще работят независимо? хахаха- виж КЗК и КРС са сделката с НУРТС, дадено но Цв. Василив от Корпоративна банка
  - на кого искат да дадат ЕРПтата, та ги наподнаха така, а? Пак ли на същия?
  - че ще бъдат поне равнопоставени на олигарсите-спонсори? хахаха
  -че могат да разчитат на независими прокуратура и съд? хахахаха

  Вземи си Г-20, 30 и т.н. и ходи да се гръмнеш някъде

 18. 18 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 789 Разстроено

  Бизнес климат и доверие в държавата се градят с години.
  Ние вече 45+20 г градим мутрообръчощуробадженашко
  блато и го наричаме среда.Наивно е да мислиме ,че някой ще повярва на популиските лъжи на ББ.Бизнеса сериозния гледат делата и резултатите на обещанията любезно и учтиво кимат с глава и се оглеждат за по добро място за парите си.

 19. 19 Профил на ЕМИЛ ИЗМИРЛИЕВ
  ЕМИЛ ИЗМИРЛИЕВ
  Рейтинг: 571 Неутрално

  БАНДИТСКАТА “ТОПЛОФИКАЦИЯ” – 5

  Емил ИЗМИРЛИЕВ,
  обикновен български писател


  или как се разведох с Госпожа Парно, без да консумирам фалшивия ни брак  СЛЕД 4 години и 5 месеца незаконно съжителство с моя милост, с фалшиви подписи за брак, столичната бандитска „Топлофикация” най-после разбра горчивата истина, че няма да я огреят моите интимни ласки и великодушно ми позволи да се разделя с нея. Така на практика станах първият българин, който се е развел с Топлофикация и опровергал печално известният факт – можеш да се разведеш с жена си, но с Топлофикация си до гроб! – рекорд достоен за Книгата на Гинес. С това номинациите ми за вписване в прочутото издание, свързани с Госпожа Парно, станаха ДВЕ. Първата, ако си спомняте, беше за първият жител на Земята, който е станал абонат на октопода „Топлофикация”, чрез документ с невярно съдържание – молба, че съм искал да ползвам нейните услуги! С номерата си бандитското предприятие си вкара автогол, на който могат да завиждат участниците в световното първенство по футбол.
  Защото престъпният й акт роди моята поредица, в която, без капчица свян, разкрих механизмите на гигантската машина за ограбване на българските граждани в особено големи размери от държавна бандитска фирма с помощта на закони, противоречащи на Конституцията на България и на нормите на Европейския съюз! В четири публикации с обем над пет вестникарски страници показах истинското лице на тази престъпна организация, под чието иго пъшкат над 3 милиона българи и никой не иска да им помогне, за което аз лично нямам никаква заслуга!
  Понеже съм стрелян заек, а и не си оставям магарето в калта, открих тайната как да се разведа с бандитската „Топлофикация”. В резултат на бял свят се появи договор от 7 юни 2010 г. между Госпожа Парно и обитателите на блока, в който живея, подписан лично от изпълнителният й директор Петко Милевски, когото аз продължавам да наричам Петко - Студеното и нямам съмнения вече какъв е мъжкия му характер, който някои бъркат със сексуална ориентация. В него категорично се обявява, че от началото на м. юни 2010 г. лицето Емил Измирлиев
  НЯМА ДА СЕ СЧИТА ЗА ПОТРЕБИТЕЛ
  НА ТОПЛИННА ЕНЕРГИЯ

  по смисъла на Закона за енергетиката. Какъв откровен цинизъм се съдържа в последните думи. По текстовете на Директива № 32 от 5 април 2006 г. на Европейския парламент и на Съвета на ЕС (чл. 13), аз никога не съм бил потребител на подобна енергия, а също така и по моето лично волеизявление. Бандитската „Топлофикация” обаче великодушно ме освобождава от брачните си окови, като и дума не обелва, че с фалшив подпис е успяла да стане моя жена, макар че, и децата разбраха, че никога не съм се женил за нея!
  Нещо повече, във въпросния договор за развода ми с Госпожа Парно тя отново използва бандитските си прийоми, като заплашва останалите обитатели в блока, че ако не плащат всеки месец ”моят” дял на топлинна енергия, който се разпределял пропорционално на отопляемите обеми (с прости думи сметките на абонатите в блока се увеличават със смешните 20 ст. на месец) щяла да спре парното на всички като наказателна мярка. Сами виждате, че тя не се отказва дори от тези жълти стотинки, които няма право да получава според европейските норми, с което за кой ли път кандидатства за Книгата на Гинес - за най-безпардонен монополист в света!
  От перипетиите около сключването на въпросния договор, с който става факт развода ми с бандитската „Топлофикация”, научих още доста потресаващи обстоятелства. Шокиращ е фактът в тях, че всички подписи на абонатите от блока, които са съгласни аз да не съм женен за Госпожа Парно, са проверявани многократно да не би случайно да не са фалшиви (не са, Милевски, не са!).
  А когато Вальо - Топлото ме направи през януари 2006 г. абонат на октопода „Топлофикация” и през ум не му е минало да провери дали аз съм се подписал или някой друг. Въпреки, че ясно и категорично бях заявил и доказал с документи, че не искам да ползвам услугите на „Топлофикация” дори и безплатно, че дори ако ми дава заплата не ги искам! А и няма техническа възможност за това (отразено надлежно в нотариалния ми акт!). И с просто око се вижда, че и тук е играл двойният аршин, и то не в моя полза.
  Както и да е – не съм дребнав, но съм длъжен да разкрия поредния парадокс около методите на бандитите, които станаха толкова много, но си струва да ги обсъждаме.
  Все пак трябва да отбележа, че с обявяване на развода ми с Госпожа Парно, без да съм консумирал брака с нея, се промени моят статут в обществото. От роб на „Топлофикация” се превърнах в

  ПЪЛНОПРАВЕН ГРАЖДАНИН
  НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ!

  Нека поясня – когато правих разследването на бандитската държавна фирма, обсъждах нейния статут не с кого да е, а лично с европейския комисар Меглена Кунева, която отговаряше за защитата на потребителите. Тя без свян излъга в ефира на предаването „Сеизмограф”, че българската Топлофикация не била в Европейския съюз. Това ми дава основание да смятам, че вече съм истински европеец.
  Наскоро бях в една от страните на ЕС – Франция. Там разбрах една малка тайна – ако в нея има такава престъпна фирма като българската Топлофикация, тя няма никакъв шанс да граби французите като за световно с рекет, измами, изнудване и заплахи. Може да опита, но веднага ще я хванат

  И НЯМА ДА Й ПРОСТЯТ!

  Това за сведение на Министър - Председателя на България, който заедно с вътрешния министър Цветанов се закани да измете от страната октоподите, наглите, факирите и други видове бандити. До този момент (въпреки че му пратих по пощата моето разследване за бандитската Топлофикация) не съм чул нито звук от премиера, от който да разбера, че поне ги е прочел.
  Г-н Министър - Председателю,
  Имате политическия шанс да освободите българските граждани от игото на „Топлофикация” и по примера на руския цар Александър ІІ да бъдете наречен Бойко Борисов-Освободителя. За целта е необходимо да убедите вашето парламентарно мнозинство да премахне текста от Закона за енергетиката, с който се узаконява незаконната според европейските норми „такса сградна инсталация”. Меглена Кунева пропусна този шанс – надявам се вие да не последвате примера й.
  Казвам Ви го като обикновен български писател, а не като заинтересована страна! Защото в момента се стига до такива парадокси, като този в Бургас, където блок със 108 апартамента напълно се е отказал от услугите на Топлофикация, а обитателите му получават всеки месец сметки за по 0,87 ст. (!)за това, че не ползват услугите на бандитите. И това ако не е рекет, здраве му кажи!
  За Главния прокурор на страната няма да говоря. И той получи разследването ми. И той се прави, че не може да си отвори електронната поща. В кюпа са доста депутати от различни парламентарни групи в Народното събрание, на които също изпратих текста с молба да инициират промяна в закона. А те брилянтно илюстрираха израза „От умрял писмо...”. За главата им е - губят подкрепата на близо 3 милиона роби на „Топлофикация” – да ги светна под секрет!

  Р. S. Забравих да предупредя бандитската „Топлофикация” нещо много важно. Ако 300 дни след развода ми с нея (така е по Семейния кодекс) роди някакви наследници, няма да ги призная за мои деца, защото не съм консумирал брака си с нея. После да си нямаме хър-мър ...
  P. S.-2 Поръчал съм си специална табелка за вратата на апартамента ми , на която със златни букви ще пише „ЗОНА, СВОБОДНА ОТ ТОПЛОФИКАЦИЯ”. А аз започнах да пиша абсурдната пиеса с работно заглавие „Развод с бандитската „Топлофикация”. Следете афишите на театрите за премиерата...


  Публикувано във в. “Словото днес”, издание на СБП, на 24 юни 2010 г.

  ЕМИЛ ИЗМИРЛИЕВ, обикновен български писател
 20. 20 Профил на kalki
  kalki
  Рейтинг: 515 Весело

  "Поръчал съм си специална табелка за вратата на апартамента ми , на която със златни букви ще пише „ЗОНА, СВОБОДНА ОТ ТОПЛОФИКАЦИЯ”.".

  Браво, пич ! Дерзай !

  Можеш да си поръчаш и табелки "Свободна от електрификация", после "от канализация" и накрая - от цивилизация. И да се топлиш на огнище в средата на хола.

 21. 21 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Отдавна забелязах- че ЕРП-тата не са това- което бяха
  Хитрите чужди инвеститори разделиха бизнеса между свои свързани нови фирми
  Източиха основната приватизирана фирма
  В нея не остава никаква печалба за да дължат дивидент на съдружника си-държавата Печалбата или по-скоро тлъстите заплати и други парични потоци се движат извън ЕРП-тата
  Е какво - ние да се правим на наивни слепци!

 22. 22 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Малко упражнения:

  Валентин Златев (съвсем условно), има годишна печалба за 2009г. 320 000 000 лева български пари.
  При 10% плосък данък плаща 32 000 000 данък на държавата.
  При нормалния (прогресивен) данък, който беше премахнат от Станишев и компания той требваше да плати, както следва:

  За доход над 600 лв данъкът беше 87 лв плюс 24% за горницата над 600 лв. т.е. 76 800 087 лв.

  Т.е. в резултат на въвеждането на плоския данък само лицето В.З. ощетява държавата с 44 800 087 лева български пари.

  Та така...

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 23. 23 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 469 Весело

  Онзи Петър Петров, когото познавам, едва ли би реагирал така в разговор с мен. А за 22-ри, ти колко данък плащаш годишно и колко работни места си разкрил? Честничко си признавам, че аз не бих могла да се справя с бизнес с подобни размери. Ти можеш ли?

 24. 24 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 469 Весело

  Колкото до "Кажи ти", ако някой е искал да зная, де ме беше поканил и на бялата покривка преди 20г.

 25. 25 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#1] от "staphylococ":

  Историята за лоса разказва за един любезен лос, който поздравявал любезно, преди мъжествеността му да посети някои интимни части на поздравения въпреки несъгласието на последния.

 26. 26 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 807 Неутрално

  В потвърждение на думите ми днес от Г-20 решиха да започне повишаването на данъците и спиране на стимулите, което очакване е възможно да доведе до нова рецесия, която ОТНОВО НЯМА ДА ПОДМИНЕ ОСТРОВА НА СТАБИЛНОСТ!
  Та няма как да се правим на стабилни на фона на световната нестабилност! Е според някои може, но както гласи така известното правило има едно нещо, което може да раздаваш без да го имаш и то е акъл!

 27. 27 Профил на Kamen Yanakiev
  Kamen Yanakiev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#17] от "balina":
  С какво и къде се гъделичкаш, че така радостно се смееш на глупостите си?
  Крайно време беше някой да се опита да потърси сметка на ЕРП-тата, а и на ДКЕВР, вместо да дели с тях накраденото. ДАНО УСПЕЕ!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK