Да спасим www.chitanka.info

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (314)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Евала!!!!!!!!!!!

 2. 2 Профил на м
  м
  Рейтинг: 581 Неутрално
 3. 3 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2370 Неутрално

  Има ли начин сайтът да получи статут на библиотека?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 4. 4 Профил на Димитър Нанев
  Димитър Нанев
  Рейтинг: 412 Неутрално

  Акция "Четящите" - срещу най-опасните за милиционерския режим!

 5. 5 Профил на arripedi
  arripedi
  Рейтинг: Неутрално

  От написаното разбирам, че авторът се занимава с "информационни технологии"- това, извинете нищо не значи. Може да администрира порносайт. Но обича да чете на родния си език- явно другите го затрудняват. Затова намира апокрифни преводи от други подмолни ентусиасти. А простата идея да си купи книга, оттук, отвъд, (чрез любимия му интернет), на роден, или друг език, не е достигнала до него. Затова пък, Андрешковският гъдел, да прекараме системата, му е много близък. За финал:
  1. Не съм от ГДБОП.
  2.Не отива на апологет на четенето да не знае да пише-фразата ... си няма на идея...-кърти мивки.
  3.Електронните четци са навлезли в БГ, колкото кърлингът е национален спорт.

 6. 6 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1492 Неутрално

  Много мек коментар.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 7. 7 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Акцията бе и един вид отблагодаряване от страна на властта към издателите,които първи рапортуваха на запитването на ББорисов към медиите, дали им се оказва натиск. Такова 'навеждане' от Татово време не бе се случвало.
  Срам за така наречената 'интелигенция'.
  А за властта - по делата им ще ги познаете.
  Ще бъдем свидетели на още много панаири.

 8. 8 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1326 Разстроено

  Не си играйте на иезуитщина- всичко,което се върши против правилата, е в нечий частен или корпоративен интерес! Да не забравяме- пътят към ада е павиран с добри намерения!
  Друг е въпросът, че контрадействията на тези нарушения на правилата също могат да бъдат продиктувани от личен или корпоративен интерес! В нашето подобие на държава това е по-скоро правило, отколкото изключение! Тук вдигам ръце и се предавам- гадост, откъдето и да го погледнеш!

 9. 9 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Полицаите при всяка власт са били идиоти, просто защото са само един инструмент на тази власт. И без това сайта продължава да работи, макар и под друго име, за което имат заслуги хората, които го създадоха. Не се плашете, ножа както обикновенно е дървен. Не заради друго, а поради простотията на българските управници, които никога не са били и няма да са наясно какво означава интернет. И слава богу, иначе и в интернет ще настъпи същия хаос като в държавата.

  agent
 10. 10 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#5] от "arripedi":

  Не, авторът иска да има достъпна библиотека с нормален фонд. Библиотеките в България с изключение на 2-3 са под всякаква критика. Цените на книгите на българския пазар са на цените на западните, при положение че на запад срещу нищожна такса мога да наемам всичко излязло, част от което и онлайн и дори могат да ми го пратят по пощата, ако нямам възможност да си го прибера. В България трябва да снасям по 50 стотинки на "Труп" ако искам да чета онлайн текст на Каралийчев, класик и национално богатство. Читанка осигуриха на българските граждани нещо, което европейските такива отдавна имат. "Труп" от друга страна искат да монополизират пазара по начин, който няма аналогия в европейския съюз. И най-абсурдното е, че българското законодателство изобщо няма дефиниця за електронна библиотека и е трудно доказуемо че Читанка изобщо са извършили предстъпление. Освен това, откога за недоказано икономическо престъпление антимафиоти провеждат акция, сякаш става въпрос за търговци на оръжие?

 11. 11 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Библиотеката е много важна за младите хора. Трябва да бъде достъпна. Успех на ентусиастите, които се занимават с нея.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 12. 12 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  Браво! Радвам се, че именно в Дневник излезе такъв материал!
  Преди няколко години, когато за пръв път открих този сайт и когато той още не беше с това име (на домейн), си спомням, че инициаторът му беше споделил на заглавната страница, че Тошо Тошев се е опитал да го осъди за публикуването на книгите, но не е успял (сигурно не съм точна, спомените ми са смътни). Интересно е да научим подробности за тази история.

 13. 13
  ****

  Този коментар беше изтрит в 20:48 на 27/06/2010 от неговия автор.

 14. 14 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  В повечето случаи, истината е някъде по средата.

  1. Законите трябва да се спазват. Всеки може (а в България и си намира) оправдание защо някой закон е лош и следователно може да го игнорира. Ако някой закон не ти харесва, имаш демократичното право да работиш за смяната му. Но докато той е променен, трябва да го спазваш.

  2. Наивно е да се мисли, че безплатния достъп до книги по някакъв магически начин ще доведе до по-висока грамотност. Това е напълно невярно.

  3. Съгласен съм, че полицията има много по-сериозни проблеми от гоненето на онлайн библиотеки.

  4. Собствениците на читанка.инфо трябва да работят активно с авторите и притежателите на авторските права на произведенията за да им позволят да махат или да определят ограничения за достъп до материалите с авторски права. Няма смисъл от директна конфронтация. Като пример, може да видят как Google Books и американската асоциация на авторите се опитват да решат проблема.

  5. Вероятно няма практическа причина сайта да не може да стане онлайн библиотека. Но ще трябва да промени начина за достъп до книгите (например да не позволява копиране на текства, а достъп на ограничен брой потребители за определено време). По света има доста онлайн книжарници, които използват софтуер, позволяващ това.

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 15. 15 Профил на Jivago
  Jivago
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#14] от "|":
  Ако някой закон не ти харесва, имаш демократичното право да работиш за смяната му. Но докато той е променен, трябва да го спазваш.

  Зконът според който, лица занимаващи се с предсказване на времето, трябва да бъдат изгаряни на клада, е отменен в Англия през 1964-та година. Добре, че съдиите там са имали малко повече акъл от теб и не са го прилагали.

 16. 16 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#15] от "Jivago":

  Типично по български, търсим някакво оправдание, нали?

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 17. 17 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#14] от "|":

  Създателите на Читанка правят точно това спрямо авторите, поне с това впечатление съм останала ( например оттук: http://sharkannht.blogspot.com/ ). По принцип и спрямо издателствата, с изключение на на няколко. Просто според мен Читанка поддържат съвсем резонната позиция, че за автори като Йовков (с изтекли права) или Каралийчев (без наследници) не може да претендира едно частно издателство, каквито и еквилибристики да е направило министерството на културата, та да поискара някоя пара. Всъщност е пределно ясно че главният инициатор на тази пародия е "Труп".

 18. 18 Профил на Jivago
  Jivago
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#16] от "|":

  Темата за законите е доста дълбока и едва ли е тук мястото да я обсъждаме. Мисълта ми е, че отмяната на един закон е доста по-бавна работа от приемането му. И ако законът причини щети на обществото, не очаквай депутатите да бъдат осъдени. Затова срещу политическата безотговорност на парламентите, гражданите, в качеството си на върховен суверен на властта "имат правото" на разумно противодействие. И последното съвсем не е "типично по български", защото точно в България, подчертано липсва такава реакция. Затова и безумията на законотворците продължават.
  Апропо: прощавай за обидата в горния ми пост. Виж тя беше типично по български...

 19. 19 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Така наречените "операции" на полиция и ГДБОП по отношение на престъпността се оказаха неефикасни , а трябва да се отчитат бройки и успехи. Едно е да подгониш и арестуваш въоръжен с пушка, пистолет, друго е,много по-лесно и безопасно е си е да гониш интелектуални "престъпници". Затова арестуваха търг, арестуваха и библиотека ,а утре вдругиден качулките ще започнат да нахлуват и по домовете и да ни арестуват, защото не сме съгласни с действията на правителството. Очаква се рязко повишение броя на арестуваните престъпници, ама не на криминалните, а на интелектуалните. Все ще се намери закон или член, който са нарушили, а пък ако няма , ще се приеме нов такъв. Депутатите на герб, атака , а и на ск са на разположение. Закончето за медиите в интернет в предизборния месец, което ни готвят мутромилиционерите, си е един нагледен пример.

  Да ,вероятно при създаването на библиотеката не са спазени всички закони. Разбира се , в нормална държава съответния орган можеше да предупреди създателите на сайта за това и да изиска да спазят законите- това е нормалния път в демократична страна при нарушения от този тип на закон .

  Ама друго си е да нахлуят качулките с автоматите, ехеееей!!!

  Само защо липсваше прокурорът Роман Василев да каже оная култовата фраза, заради която получи цяла забележка???

  Пропуск, ЦвЦв, пропуск,ББ. Губи се ефектът!

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 20. 20 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 1392 Гневно

  Тъпите ченгета и продажните журналисти срещу четящите хора.
  Нека бойкота срещу издателствата поискали акцията започне сега.

  колкото повече,толкова повече
 21. 21 Профил на myvoice
  myvoice
  Рейтинг: 402 Весело

  Проблемът е в "тежкото наследство" Явор Колев, не толкова в ГЕРБ. Дано си оправят ГЕРБ бакиите, наследени им от комунетата.

 22. 22 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Нацията ни затъпява поради липса на ред и законност. Ресурси всеки може да си намери стига да има желание. А за тая читанка ще кажа само че покрай сухото гори и мокрото. Ако има нарушаване на закона да си носят последствията какво ми се правите тука ненормалници безмозъчни!

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1040 Весело

  И какво постигнаха? Размножиха читанката на хиляда места из нета. Което не е лошо.

  «Enjoy yourself. It’s later than you think.» - chinese proverb
 25. 25 Профил на Круммм
  Круммм
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Бандитската държава не се посвени да посегне и на литературата Вместо да направи безплатен интернет за да възстановим позициите си на интелигентна нация в Европа

  zakonitenakrummm
 26. 26 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "Според полицията, групата е действала от две години и е ощетила българската култура и книгоиздателите с милиони левове, предоставяйки безплатен достъп до книгите."

  Хаха колко сте смешни като цъкате минуси показвате какви промити мозъци сте.. много тъпи парчета много..тва българина можеш да си го лъжеш както искаш.. мишока отгоре и графа ако се кандидатират за депутати са избрани отрас без значение измамници ли сап рестъпници хаха демагогия яко - това е тайната на успеха в българия.. народа е прост..

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 27. 27 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#25] от "krummm":

  Идиот виж назапад как е - пробвай да сваляш нещо нелегално! Ше сваляш ама ше изгориш кат всички български тарикатчета.. Наскоро две-три студентчета реваха че са платили 1000 евро.. когато нещо е незаконно си носиш последствията...просто е .. за вас е висша математика..

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 28. 28 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#24] от "Dehumanizer":

  Не е в това въпросът. Читанка в момента витае в сивата зона между законното и незаконното, просто защото няма законодателна дефиниция за подобни библиотеки. Важно е не само да се запази сайта, а да се запази възможността за съществуването на безплатни онлайн библиотеки изобщо. Големите библиотеки в Европа масово дигитализират фондовете си. Според мен до 15 години повечето книги ще са достъпни онлайн. Тъй като в България всичко се случва с 30 години закъснение, всъщност Читанка са направили една солидна крачка в бъдещето. Тъй като обаче това развитие на нещата е ясно и на издателствата, те се опитват с всички средства, законни, незаконни и лобистки, да монополизират българския пазар, така че платеният сурогат на онлайн библиотека да е достъпен много преди другия. Показателно е че и Народна библиотека е имала солидни неприятности с Труд.
  http://narodnabiblioteka.info/index.php/trud_letters

 29. 29 Профил на myvoice
  myvoice
  Рейтинг: 402 Весело

  До коментар [#26] от "Раз печки, раз кюнци":

  Човек - да оставим авторското право за момент настрана. Това е един сайт, дето не го посещават чак толкова хора (уви). Сайт с книги качени на него. Кво лошо има в това - да свалят хората. Както ти самият каза - ако не е от там, ще е от другаде:

  " Ресурси всеки може да си намери стига да има желание."

  Иначе... Много псуваш, бе човек... Аз не знам... се натискам удивителните, не мисля че за някой е приемливо да се псува само в тоя сайт. Вероятно и мене си ме псувал. Все тая. Днеска не ти е ден, печка...

 30. 30 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#23] от "Раз печки, раз кюнци":

  Ха, така, тегли им една една яка, милиционерско-гербаджийск... Ама по-така..., да се научат...
  яко промит мозък си, чак да му стане жал на човек...

 31. 31 Профил на kaubojko
  kaubojko
  Рейтинг: Неутрално

  Просто си личи, че написаното не е от човек кичещ се със звучното, но изпразнено от съдържание "журналист".

 32. 32 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#28] от "arch_":

  Знам, така е за съжаление. Естествено, че не е въпросът в наличието на читанката на няколкостотин или хиляди места. Проблемът е в това, което описваш.

  «Enjoy yourself. It’s later than you think.» - chinese proverb
 33. 33 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#27] от "Раз печки, раз кюнци":

  На Запад нямаш нужда да сваляш книги, защото всичко може да се заеме. Може да заемаш от съседни библиотеки (примерно всички библиотеки в Берлин са в една единствена система), дори и от други градове. Има и доста големи бази данни. Стари и ценни книги са сканирани и можеш да си поръчаш копия. А за пиратството - рапид си върви на Запад. Освен това законодателството бавно се променя, защото е ясно че сегашното положение с авторските права просто много очевидно не работи. Апропо, Народната библиотека пирати ли са според теб? Те също дигитализират стари издания.

 34. 34 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#29] от "myvoice":

  ОФ... мамка му..

  има ли нарушение на закона?

  ПРоблема ти и на останлите е че разсъждавате само от гледната точка на тариката.. и не се опитвате да разберете че има хора които се чувстват ограбени! Бъхтили са се щото да напишеш една книга не е като да изкопаш едно лозе.. та мъчили са се и се появяват некви мошеници които уж правят услуга на обеществото и т..н ми питай всеки който разпространява нелегално музика филми книги дали ще ти каже нещо различно. На мен мие мн готино като си намеря една безплатна книга, но съм готов да си понеса последствията тоест осъзнавам риска! Вие тука искате наготово всичко.. е не стаа..

  И вместо да се провокират такива дразнещи дебати, да направим една инициатива и да замени незаконната читанка..с легална такава иницирана от правителството или от който и да е но ЗАКОННА.. на запад има много такива примери.. а ние тука ще се изядем за глупости.. вместо тия усилия да се впрегнат в изграждането на един подобен законен сайт и т.н
  Само не ми приказвайте че тия са кибичели там без пари и са мислели за доброто на хората ха ха ха..питайте ме да ви кажа как се шравят пари от пиратство..

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 35. 35 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#33] от "arch_":

  А ако всички книги се разпространяваха нелегално, кво правим? Къде отива инсентива на авторите да пишат!??????

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 36. 36 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#28] от "arch_":
  До коментар [#33] от "arch_":

  Много наивно и неточно представяш нещата. Например:

  http://www.ub.hu-berlin.de/literatur-suchen/e-books

  The Library of the Humboldt-University offers e-books solely to its patrons' personal scientific use. Users may not copy, distribute, transmit, or otherwise reproduce licensed content from e-books fully or in parts in any format. Any translation or revision of licensed content is prohibited. The use of roboting systems for automatic indexing, download or automatic search is not allowed.

  И сега, още един път, по-бавно: Библиотеките не вземат произведение без да питат и без съгласието на издателството! И потребителите на тези библиотеки също са обвързани да спазват издателските права!

  http://www.ub.hu-berlin.de/bibliothek-benutzen/unsere-regeln/benutzungsordnung

  СЛАВА НА УКРАЙНА! СЛАВА НА ГЕРОИТЕ!
 37. 37 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#35] от "Раз печки, раз кюнци":

  Не се нарушават интересите на авторите. Повечето хора предпочитат да си имат книгите в библиотеката и използват интернет само за подбор, аз съм от тях. Авторите така и така получават някъде към 5% от цената на книгата, а в България са често на загуба. Това http://drakonche.zavinagi.org/1280/index.htm е един от успешните български писатели на фантастика и той е изцяло зад Читанка. Всъщност загубилите от интернет генерално за издателствата, тоест посредниците.

 38. 38 Профил на Jivago
  Jivago
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#35] от "Раз печки, раз кюнци":

  А ако всички книги се разпространяваха нелегално, кво правим? Къде отива инсентива на авторите да пишат

  Прав си. Но и Ботев е бил разпространяван нелегално в България. Може би затова е събрал 200 души приятели и е тръгнал да си търси авторските права. С оръжие в ръка.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#36] от "_plamen_":

  Човек, ти не разбираш. Не е въпросът Читанка да остане както е сега. Важно е да се изработи законова рамка за онлайн библиотека, която, чрез въвеждането на код за 30 дни и/или такса да позволи запазването на Читанка, защото в диво неграмотната ни държава тя е едно от малкото неща, които наистина работят. Проблемът е че такава законова рамка още няма. Нито пък има доказателства че Читанка са престъпили някакъв закон.

 41. 41 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#38] от "Jivago":

  Без закон няма свобода!

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 42. 42 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#41] от "Раз печки, раз кюнци":

  Именно. Нужен е закон за онлайн библиотеките. Да те извличат за врата без закон и без доказано нарушение е полицейщина.

 43. 43 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#37] от "arch_":

  Е как бе човек не се нарушават! Изобщо четеш ли защо е цялата акция точно защото се нарушават..егати..я..

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 44. 44 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#43] от "Раз печки, раз кюнци":

  Ми не. Нито ГД БОП, нито издателствата-подстрекатеи не показах крайче от документ, който еднозначно да показва нарушени права. А както вече отбелязах, такова животно като онлайн-библиотека в закона няма. Има за хартиена такава, който е 100% в полза на Читанка.

 45. 45 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#42] от "arch_":

  А това в което живееш 20 г се нарича идиотщина! Лайната не ги усещаш защото си свикнал с мириса им!

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 46. 46 Профил на rara avis
  rara avis
  Рейтинг: 698 Гневно

  МВР - организирана престъпна група №1 в България!

  Който щади лошите, вреди на добрите
 47. 47 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#44] от "arch_":

  Те и затова упорито твърдяха, че е книжарница. Та незапознатите, които не са рядкост в България да си мислят, че там нещата се продават, което не е така. Това е библиотека.

  «Enjoy yourself. It’s later than you think.» - chinese proverb
 48. 48 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#44] от "arch_":

  Ами дай да мислим в тая посока де..да градим ..от безполезни критики не се ли убеди че тая държава е на това дередже..плюс много други фактори..

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 49. 49 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Страшна библиотека е а и като прибавиш името Читанка у хората се създава усещането за извор на култура.. ей не си отворихте очите в тая държава.. за вас всичко дет блести е злато..

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 50. 50 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#47] от "Dehumanizer":

  Проблемът е че в общата патардия, хвърляне на лайна (с извинение) и прииначаване на случая се изгуби най-важният проблем - че литературата трябва да е общодостъпна. Народната библиотека също е подела такава кампания, но те са доста назад в сравнение с Читанка. В случая държавата е тази която трябва да реши проблема. Част от съдържанията, ако разбира се се докаже че са неправомерно качени, биха могли да се платят, други, ужасно остарели могат просто да се договорят с издаделствата. Има и една голяма част, които са там със знанието и съгласието на авторите и издателствата и за които ГД БОП и думичка не казаха. След това, вече под шапката на държавата, трябва да се търсят начини за разширяване на фонда. Категоричното отричане на инициативата Читанка просто разчиства терена на издателствата. Сигурно това е било и целта.

 51. 51 Профил на pol
  pol
  Рейтинг: Весело

  Четете отново на http://chitanka.gdbop.com

 52. 52 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1754 Гневно

  България е мутрафонска държава...

  Да, за голямо съжаление и такава ще си остане.
  Началникът на МВР е физкултрник, който обича да трупа активи пред камерата и да отчита "дейност", която като се окаже че е направена с 2 леви ръце все някой друг му е виновен.
  Четенето на книги никога не е било силата на МВР, ама барем да гонеха истинските душмани, а не така да замазват очите на матрЯла... Финалът е симптоматичен, не мога да видя положителното...

  ако тези хора наистина са толкова опасни престъпници, при това организирани в "престъпна група", защо няма предявени никакви официални обвинения, няма задържани...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 53. 53 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#50] от "arch_":

  Ще си стои на хостинг в чужбина и няма да се затрие. Тези хора е крайно време да разберат, че след разпространението на интернет правилата не могат да бъдат същите. Закони ли ще променят, друго ли, не знам. А това, че някой си сваля текстове не означава, че не си купува книги. Аз правя и двете. Просто си обичам да си хвана книгата като предмет и да си я чета. Виж, вече лошото е, както съм писал тук неведнъж, че стари книги - издавани през 60-те, 70-те години, та дори и през 80-те, ако щеш, са почти ненамираеми, ако не са преиздадени. А има доста такива. В това една онлайн библиотека е безценна.

  «Enjoy yourself. It’s later than you think.» - chinese proverb
 54. 54 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#51] от "pol":

  А аз чета в www.google.com А са де кой е по-тарикат?

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 55. 55 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1644 Любопитно

  Защо държавата трябва да дава благословията си за нещо, което работи отлично въпреки нея??? - За да назначи още една дузина чиновници ли???

 56. 56 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#52] от "B52":

  Бежанец, земи скрий флага на швейцария, че не се връзва с коментарите ти. Пиратствай там бе отворенгяс да те видим!

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 57. 57 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#53] от "Dehumanizer":

  Правилата на играта се променят, макар и бавно. Градинко имаше един много хубав пост за посредниците и вредата от които.

 58. 58
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 59. 59 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#57] от "arch_":

  Четох го. В другата тема - за откритото писмо. Ами така си е - основната печалба не е за авторите както се опитват да го изкарат.

  «Enjoy yourself. It’s later than you think.» - chinese proverb
 60. 60 Профил на 3,14
  3,14
  Рейтинг: 8 Гневно

  Заставам зад каузата на читанка. Защото мнението ми е, че тя представлява народен интерес, особено предвид мизерния процент четящи българи, младежи, студенти, пенсионери и т.н.

  Аз поне само едно не разбрах. Този господин Емил Дангов, инициатор на групата във Фейсбул, където и аз съм се включила, каква връзка има с онзи бивш прокурор, уволнен от ВСС за връзки с Христо Ковачки и други подобни корумпирани прояви при изпълнение на служебните си задължения?

  Господинът пише, че се занимава с информационни технологии. И точка, нищо за себе си. Гугъл само за бивш прокурор с такова име се сеща.

  Както всички ние, от изчезващия вид донкихотовци в тази страна, много често чистите каузи от национално значение биват яхани от хора с корумпирани сизнание, задни мисли и цели.

  Ако някой знае нещо повече за биографията на господина, ще се радвам да сподели. След като той самият е пропуснал да го направи в писмото си до Дневник.
  http://www.google.bg/search?q=%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%BB+%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B3%D0%BE%D0%B2&hl=bg&client=firefox-a&hs=v9e&rls=org.mozilla:en-US:official&ei=C78nTLWrBcaWOI-r8LkC&;start=0&sa=N

 61. 61 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Момчета когато създадете нещо.. елементарно.. и ви го откраднат ще разберете и истината. Сега тия неща не ги разбирате, защото нищо не сте създали през живота си.

  ХУбавото на такива статий е че се вижда манталитета на българите т.е чисти овци..

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 62. 62 Профил на Венко
  Венко
  Рейтинг: 412 Неутрално

  До коментар от "|":
  За да се спазват, законите трябва най-напред да се прочетат. Всеки може (а в България и го прави) да обвинява другите в нарушаване на законите.

  Ако например чертичко [#14] беше прочел закона за авторското право, нямаше да два идиотската идея създателите на "читанка" да дават "достъп на ограничен брой потребители за определено време". Защото в закона за авторското право пише, че " Без съгласието на носителя на авторското право и без заплащане на възнаграждение е допустимо възпроизвеждането на вече публикувани произведения от общодостъпни библиотеки, учебни или други образователни заведения, музеи и архивни учреждения, с учебна цел или с цел съхраняване на произведението, ако това не служи за търговски цели".
  Общодостъпни, а не с ограничен достъп, както им се иска на търгашите с чужди права и хартия.
  А единствената причина да не може сайта да стане онлайн библиотека е, че той вече Е такава. При това въпреки напъните на НСБОП е общодостъпна, а не с ограничен достъп, както на търгашите с чужди права им се иска.

 63. 63 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#60] от "3,14":

  Що се мъчиш ами направо не създадеш и ти една нелегална библиотека ? под мотото " Нека покажем че българина е над закона"

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 64. 64 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1644 Неутрално
 65. 65 Профил на 3,14
  3,14
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#63] от "Раз печки, раз кюнци":

  Г-н Печков Кунец, моля да не се заяждаме. "законите са за хората, не хората за законите" - основен принцип на Демокрацията. Има и по-висши обществени интереси, гарантирани от Конституцията на тази дъжава от закрилата на правото на частна собственост и нейните подлежащи на доказване в Граждански съд за всеки конкретен казус граници.

  Питаненето ми беше отнесено до личността на самопровъзгласилия се за Вожд на Каузата, и автор ная горната статия господин и неговата биография.

 66. 66 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#62] от "Венко":

  И кое от тези неща дава на произволен сайт да предоставя произведението без пари? Сайта _не е_ библиотека, колкото и да им се иска на разни Венковци

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 67. 67 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#62] от "Венко":

  Хаха не ме разсмивай! Колкото наркодилърите продават дрога с нетърговска цел, толкова и собственика на сайта го е направил с такава цел!

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 68. 68 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#67] от "Раз печки, раз кюнци":

  Тук не си прав. За толкова години ползване на сайта никой не ни е искал нито стотинка. Реклами нямаше. Каква им е била файдата, според теб? Адски е тъпо да опорочаваш едно от ужасно малкото наистина немеркантилни начинания.

 69. 69
  ****

  Този коментар беше изтрит в 00:51 на 28/06/2010 от неговия автор.

 70. 70 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#65] от "3,14":

  Това е основен принцип на републиката Демокрацията е друго..закона е над демокрацията..

  С тоя пост горе-долу си го самонаби иначе, не знам дали усети..

  Основния проблем на таквиа като теб е че се отклонявате от проблема и тръгвате в грешна посока на разсъждения като едва ли не българина щял да затъпее, почнахте да осъждате МВР ( че си вършат работата ).. виж проблема не е че това е малък проблем и трябва да се пренебрагва..а проблема е че има твърде много проблеми в тая държава...малки, дребни, големи средни всички са еднакво вредни..и винаги съм казвал че се започва от малките проблеми! Така е било в другите страни и историята потвърждава че резултатите са успешни.. просто сте свикнали на беззаконие бе.. а това че си готованец - потърси причините в себе си, защото е много лесно да мързелуваш и да крадеш..масова практика при българите.. крайно време е това да се спре !

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 71. 71 Профил на Трудно е да бъдеш бг
  Трудно е да бъдеш бг
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Печките и кюнците ми звучат като единствения (гениален пушач) режисьор в държавата.

 72. 72 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#68] от "arch_":

  Тука преди всичко говорим за ограбване на труда. А ти си много наивен ако си мислиш че тия дарм са седнали и работят за слава, както е било по комунизма.. за матушка..

  Спонсори със сигурност има ..потърси си в гугъл има много съдебни казуси на тема авторски права пиратство и т.н и ще разбереш как се правят пари от пиратство.

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 73. 73 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#72] от "Раз печки, раз кюнци":

  Ъхъ. Страшни пари се правят от сканиране на плоски фантасти, дето не са издавани от 1986 по тия географски ширини и няма никакви изгледи за което. Къпят се в евра, направо. Не вменявай собственото си меркантилно мислене на цялия свят.

 74. 74 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 810 Неутрално

  полски фантасти, сори

 75. 75 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#66] от "|":

  Хехехех, и библиотеката в къщи не е библиотека, понеже така е казала някаква черта.
  Никъде в закона не се споменава каква трябва да е формата на библиотеката - как съхранява и как предоставя достъп до книгите, нито собствеността - държавна, частна или друга. Така по определение читанката си е библиотека - частна, съхраняваща книгите в електронен вид.
  При това пичовете от читанката са сваляли всяко произведение за което е имало претенции от страна на автори, в случая претенции не е имало имало е "акция".
  Това е закона и се спазва, въпроса е дали службите ни изпълняват самия закон.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 76. 76 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#73] от "arch_":

  "Звездните дневници" са на 9023-то място по продавани книги в немския амазон напр.

  http://www.amazon.de/Sterntageb%C3%BCcher-suhrkamp-taschenbuch-Stanislaw-Lem/dp/3518455346/ref=sr_1_1?ie=UTF8

  СЛАВА НА УКРАЙНА! СЛАВА НА ГЕРОИТЕ!
 77. 77 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#38] от "Jivago":

  Ботев е писал във вестник имал е спонсори така да се каже, рдактиран е от Захари Стоянов.. това е било като хоби на Захари..а после ако са му издали книга със сигурност са му я купували, не се е предавала с преписване, но и да не забравяме времената какви са били.. Тия пушки, барут как се купуват ?

  След смъртта на Ботев вече е по-ралзично..

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 78. 78 Профил на edikojsi
  edikojsi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  По-добре е да се бойкотира в-к Труд и производните на Тошо Тошев. Той е в основата на пъклената акция срещу "Читанка".

 79. 79 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#62] от "Венко":

  "с цел съхраняване на произведението"

  Социализмът живее в този закон, ако е верен цитатът и тълкуването му! Ако съм собственик (автор или издателство) на някое произведение, мога да правя каквото си искам с него, даже и да е шедьовър, без някои модерни Павлик-Морозовци да ми крадът труда под прикритието на КОЛЕКТИВИЗАЦИЯ. Ако искам, ще издъвча всички страници от книгата ми и ще ги изплюя, без да ме е грижа, кво някои други смятат.

  http://mocoloco.com/art/archives/coupland_royalites_sept_05.jpg

  Да не говорим, че даже и отворените лицензи като ГПЛ, особен внимават също да не се краде нечий чужд труд.

  СЛАВА НА УКРАЙНА! СЛАВА НА ГЕРОИТЕ!
 80. 80 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#73] от "arch_":

  Няма безплатен обяд приятелю, някой винаги плаща!

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 81. 81 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#79] от "_plamen_":

  Виждам че и ти си ентусиаст..

  Много хора нямат представа че ако дисковете за филм като Титаник се разпорстраняваха нелегално тоя филм никога няма да си избие инвестиците! Ама нали сме готованци и тия неща нас не ни бъркат..ние нищо не губим .. лошо е за тези чийто труд е ограбен!

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 82. 82 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#75] от "petka":

  Такива като теб са прекрасна плячка за гладните адвокатчета. Ти ми крадни нещо аз ше те оправя после..

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 83. 83 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#75] от "petka":

  Никъде не се казва и че библиотеката има право да раздава книгите, които "възпроизвежда".

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 84. 84 Профил на Dave
  Dave
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#14] от "|":

  Ти явно си пълен кретен който не е и стъпвал в гугъл букс да търси дори една книга. Сигурно си чел нещо из нета и повтаряш като папагал.

  Гугъл букс е точно пример за това което се пише в статията бе тъпанар! Кво ми даваш за пример магазин за книги и федерален закон според който 120 или 95 години е авторското право?

  Тука не е САЩ, а България и авторското право е по 20 години, духльо, ясно ли ти е?

  Я щом говориш за Гугъл букс ми намери от там ей тая:
  Joseph Schumpeter, "Capitalism, socialism and democracy"
  Книга от 1945 още с авторски права в САЩ, хем изледва идеи и е със статут на научно изследване - нещо което в ЕС е извън обхват.
  Така че моя съвет е вземи си гугъл букс под мишница и си ги чети в родния САЩ. Доста хляб има там да ручате докато се научите що е то демокрация и има ли почва в американския трудов лагер.

 85. 85 Профил на Dave
  Dave
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#83] от "|":

  И като не разбираш защо е конфликта защо изобщо се изказваш?
  Проблема е доста по дълъг отколкото на теб ти се струва.
  Някой дебил е регистрирал авторски права на Тошо Тошев върху произведения на Елин Пелин. Организацията на слепите пък ползва тая книга в текстови вариант за брайлови четци и оня им се мъкнал да ги крънка за пари.
  Те го изгонили и той ги съди.
  За отмъщение група граждани реализират идеята за библиотека в текстови формат - подходящ за брайл четец.
  Просветна ли ти поне малко?

 86. 86 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#84] от "Dave":

  Я, някакъв идиот ме нарича тъпанар.

  Google Books спазват законите за авторското право, колкото и трудности да им носи това.

  Големият специалист Dave се изкАзА, че срокът за авторско право в България бил 20 години. Кой знае защо (всъщност аз знам, защото Дейв е тъпак), законът за авторското право, чл. 27 казва нещо съвсем друго

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 87. 87 Профил на marilia
  marilia
  Рейтинг: Любопитно

  До коментар [#39] от "Раз печки, раз кюнци":

  Ег@ти, аз путк@ на съм виждала как се нахвърля, но ти се държиш като задник!

 88. 88 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1373 Любопитно

  До коментар [#5] от "arripedi":

  обясни ми как да си купя БГ книга в САЩ особено такава която е излизала за последно преди 30 години например.
  До коментар [#23] от "Раз печки, раз кюнци":

 89. 89 Профил на Dave
  Dave
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#86] от "|":

  Невероятно! Кретенът чел закона. Алелуя.
  Я дочети сега докрай и кажи къде е административно наказателната разпоредба, пък аз ще ти кажа къде в ГПК да видиш за тия 20 години.
  Между другото, казах ли ти че си кретен? А да казал съм ти го.

  И тая сигнатура... или е "a Faith", или "faith".
  Aбе ти имаш ли завършено училище?

 90. 90 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#62] от "Венко":

  Интересно защо не цитираш чл. 22а, алинея 4 от закона. Защото не ти е изгодно?

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 91. 91 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#89] от "Dave":

  Хихихи, неграмотния Дейв реши да покаже, че е неграмотен и на английски. Не е забавно, показва нивото на образованието в България

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 92. 92 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  До коментар [#67] от "Раз печки, раз кюнци":
  труд или МВР ти плащат за тия простотии

 93. 93 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#85] от "Dave":

  Ако можеш да докажеш, че Тошо Тошев не притежава авторските права на Елин Пелин, осъди го в съда. Но е по-лесно да мрънкаш по форумите, нали?

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 94. 94 Профил на ║▌│█║█║║▌│█│║
  ║▌│█║█║║▌│█│║
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#93] от "|":

  А ти Елин Пелин знаеш ли кой е изобщо или си чел само на Батето автобиографията?

  Be all you can be.
 95. 95 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#94] от "║││█║▌│█║█║║▌││║":

  Знам кой е. Други въпроси?

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 96. 96 Профил на tonqka
  tonqka
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#5] от "arripedi":

  Мдаааа, напълно съгласен съм с Вашето мнение. Канех се нещо такова да напиша, но сте ме изпреварили.
  И стига с глупости от типа "където четенето на книги сред младото поколение е почти отживелица, благодарение на екипа на читанка достъпът до всякакви книги е възможен от целия свят. Така дори българи извън страната имат възможност да четат книги на български, да учат децата си на български език... Пък дори и да им четат народни, български приказки, та да може децата да се запознаят с корените си, с българския фолклор и приказни герои", в детската стая у дома има 10-рафтова библиотека с книги, купувани още от предучилещна възраст на моите хлапета, от български народни приказки, през древни митологии, та до "Дон Кихот" и още доста други интересни неща и си ги четат децата и препрочитат, а това не пречи и в интенет да се ровят де, вярно че не всичко е издавано на български. Та идеята ми е че който смята да чете и да си учи децата да четат и без някаккъв си сайт става, 'щото преди 20 години тоя сайт го нямаше, а и всички сайтове изобщо, пък пак си четяхме и си учихме децата четат.

 97. 97 Профил на tonqka
  tonqka
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#61] от "Раз печки, раз кюнци":

  Е и това мнение подкрепям, за съжаление пак съм изпреварен така е като влизам късно във форума.....

 98. 98 Профил на genek
  genek
  Рейтинг: 409 Любопитно

  По темата има статия "Големият удар срещу организираната интелигентност" в две части - в блога ми. Ето линк: http://genek.info/?cat=8

 99. 99 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#43] от "Раз печки, раз кюнци":

  1. Авторски права не са нарушени. Навсякъде има името на автора. Текстът не е променян. Дори правата на преводачите, които са поправяни, не са нарушени. Текстът е оригиналния, редакцията е в бележка. Това означава авторско право!

  2. Копирай-правата. Защитата им е в граждански закон, не в наказателен. Който е ощетен - да подаде иск през съд. Там да си докаже първо правата, после и загубите. Съдът определя виновността и съответния размер на наказанието. Това става чрез съдебен процес и излагане на доводи и доказателства и от двете страни.

  3. Има и в Наказателния кодекс текст за нарушени авторски права - но само за особено големи размери. Само че такива "големи" щети с няколко произведения не се правят. Не и в бг. Пълна измислица е "загуба за милиони" - целият книжен бизнес в бг е от този порядък. Това просто няма как да се постигне!

  4. Смехотворната акция на бопаджийте - вече се чудя, дали пък нарочно не са я направили чак толкова некадърно.

  Ако си гледал записа на МВР: компютърът е обърнат - виждат се отгоре тампоните, ВЪРХУ които би трябвало да е поставен; към него няма никакъв свързан кабел!!! Баф мааму, това ако е доказателство, аз съм трамвай, почвам да дрънкам и отивам в депо!

  5. На сайта Читанка имаше координатите на собственика. Имаше и форум (още не работи), имаше достатъчно начини да се свърже който поиска със собствениците. Има и описани разговори със заинтересувана страна, както и свалени текстове. Никой никога не се е крил. И това не може да е основание за атака от спец-полицаи.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 100. 100 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#55] от "ju.li":

  Абсолютно си прав. Аз съм против всякаква намеса на държавата в това начинание - може само до го окепази. Дори и ако се сетят да подкрепят сайта, пак ще си наложат типичната чиновническа глупост.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK