Блог: Всичко Мара втасала

От публикацията "451 градуса по Фаренхайт" в блога на д-р Тони Филипов "Делниците на един луд" http://delnicite.blogspot.com/


ГДБОП проведе поредната си ювелирна акция. Ударили сайта chitanka.info и арестували банда от шестима престъпници!


Веднага ще се определя, за да няма недоразумения: Ако разпространението на човешки ценности е престъпление, то аз съм за това престъпление… Защото тези пичове съвсем доброволно и само от любов към четенето качвали на този сайт книги, които пък хиляди хора, които нямат по 10-15 лева излишни да си купят, си изтеглят и четат. 
Всичко Мара втасала, само не се вчесала… Изловихме крадците, убийците, педофилите и изнасилвачите на бабички и ни останаха само пиратите на книги! 


Както справедливо отбелязва един гражданин във форума на "Новинар", "Ако поп Стойко Владиславов живееше в 2010 г., неминуемо щеше да бъде арестуван за нарушаване на авторските права на йеромонах Паисий." Така де, не е ли така? И хич немаше да го спаси това, че има кетап за светец!


Щото има веществени доказателства. Един препис се пази в НБКМ, друг в румънската БАН. И никой не знае колко тираж е избичил. Добре, че не е имал съвременните средства, направо е щял да залее страната с пиратска продукция. Пък ако се вземе предвид и колко хора е подучил да преписват историята на Паисий, направо могат да го подведат под некой състав за организирана престъпна група.


...


Винаги сме казвали, че от всички видове кражби има две, които заслужават снизхождение – кражбата на книги и кражбата на лопати. Според нас, когато започнат да се крадат масово тия работи, тогава ще се оправим. Но първо трябва да се накрадат много книги, защото според нас е много опасно да се разработим, докато още сме прости. Както е отбелязал още Айнщан, да пази Господ от човек прост и работлив…


Но щом с книгите се е заела организирана престъпна група, значи тоя проблем вече е решен. Сега бдете, братя, и веднага ми съобщете, ако някъде из родината се открадне мотика, лопата или друг шанцов инструмент. За да съобщим вече официално на населението, че преходът е свършил. 
В тези виртуални библиотеки влизат главно млади хора – четат, споделят, коментират.


И изрично подчертавам, че това е библиотека, не книжарница. Всеки може да чете и копира напълно безплатно, на сайта няма никаква реклама, ни един банер. Едни хора го правят напълно безкористно, за да могат много други хора да прочетат и да не са прости и бълбуци…


Изобщо тези инкриминирани книжовни средища много ми напомнят на хората-книги на Бредбъри. Хора, избягали от гостната с четири телевизионни стени… Защото "Някой някъде отново трябваше да започне да спасява човешките ценности, да ги спасява и да ги съхранява — в книги, грамофонни плочи, в главите на хората…"

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 983 Разстроено

  Хубаво си пишем тука, а милиционерчетата ни работят,докторе.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 2. 2 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 499 Весело

  Правят фирми, докторе-те за тва четящите се изнасят в чужбинско.

 3. 3 Профил на myvoice
  myvoice
  Рейтинг: 341 Весело

  Е, ударихме една онлайн библиотека... Кач пара, издателства?! Не си мълчете, шото и вас ке ви ударим

 4. 4 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Няма да коментирам бълненията на поредния "доктор". Достатъчно е да се отиде на блога му, и да се види кво е сложил този "студент по социология" (най-гадната пасмина доброчовеци) в дясната колонка под уеб-брояча:

  "Всички права запазени
  Нито един текст или части от него не могат да бъдат публикувани без знанието и съгласието на автора."

  ХАААААААААААААААААААААААААААААААААААА
  ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА

  Както казах, "социолозите" са едни от най-двуличните лицемери: проповядват едно, а самите правят съвсем друго!

  Winora forever
 5. 5 Профил на boyko.vasilev
  boyko.vasilev
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#4] от "_plamen_":

  Пламене, как точно твоето прозрение променя истинността на горната статия?

  „За мен най-лошото в България, е чудесното наслаждение, което имат тук хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.“ К. Иречек
 6. 6 Профил на Харалампий
  Харалампий
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Пламен е абсолютно прав. И Дневник нямаше да пускат такива коментари, ако някой им беше изкопирал целия архив, за да го публикува "на ползу роду".

  Never underestimate the predictability of stupidity
 7. 7 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#4] от "_plamen_":

  Ъъъъ, кога е излезнал законът, според който всички които не са на твоето мнение, са "доброчовеци"? Да го обнародват поне, да не се бъркаме повече.. Иначе хората, застъпващи някаква позиция, имат навика да се аргументират. Факт, в полза на личната ти култура.

 8. 8 Профил на Харалампий
  Харалампий
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Допълнение:

  Примерът с историята на Паисий е ефектен, но тотално неграмотен. За авторски права в Отоманската империя през 18 век не съм чувал да се говори. Авторските произведения се уреждат за първи път глобално през 1886г с Бернската конвенция. България се присъединява през 1921г.

  Never underestimate the predictability of stupidity
 9. 9 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#7] от "arch_":

  "Иначе хората, застъпващи някаква позиция, имат навика да се аргументират."

  Кое от моята констатация по-горе, за противоречието на автора м-у отношението му към собствените и авторските права на другите, не я разбра като аргумент? М-у другуто, основно свойство на доброчовеците е да се правят на тъпи когато им пасва.

  Winora forever
 10. 10 Профил на denislavgeorgiev
  denislavgeorgiev
  Рейтинг: 0 Неутрално

  От една страна ченгетата са прави - трябва да се борим с пиратството с всичките му форми.

  От друга страна - има хиляди по-опасни хора, от тези. Нека си подредим приоритетите - мутри, крадци, насилници, измамници, мошенници, престъпници по служба, корумпирани ченгета, рекетьори, пласьори, сводници, административни червеи, контрабандисти, съмнителни сделки на политици, странни имоти на магистрати....та даже и арена/замунда май са по важни?

  www.web-design-varna.com
 11. 11 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#9] от "_plamen_":

  "НЯМА ДА КОМЕНТИРАМ бълненията на поредния "доктор". Достатъчно е да се отиде на блога му, и да се види кво е сложил този "студент по социология" (най-гадната ПАСМИНА доброчовеци)"
  Освен това къде са доказателствата (имам предвид истински документи за права, подписана кореспонденция, изчисления на ДОКАЗАНИ загуби) че Читанка е нарушила закона?

 12. 12 Профил на sonyad
  sonyad
  Рейтинг: 572 Разстроено

  Хора,нямате ли чувство за хумор?!

 13. 13 Профил на schutzengel
  schutzengel
  Рейтинг: Неутрално

  Е, разгеле. Най-сетне Дневник откри Четвърти километър на доктора. По най-сетне не е лошо да го отваряте отвреме-навреме.Аз- всеки понеделник.

 14. 14 Профил на myvoice
  myvoice
  Рейтинг: 341 Весело

  До коментар [#10] от "originalwriter":

  "та даже и арена/замунда май са по важни? "

  Не думай.

 15. 15 Профил на м
  м
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Проблемът не е, че е затворен пиратски сайт, щото колкото и безкористен, полезен и про боно е този сайт то той е пиратски и по-долу обяснявам защо. Но не това е въпросът, оправдаването на този сайт само размива истинския фокус на тъпотията на тази акция, което заглавието акцентира - "всичко Мара втасала". При положение, че има много по-големи източници на безплатни забавления от всякакъв тип, които нарушават авторски права тогава защо да затваряш един що-годе мижав и незначителен сайт. Аз лично го чух за пръв път около скорошните събития.

  Проблемът на тоя сайт, най-вероятно, е че не си е спретнал един торент тракер на режим с покани. Първо, организаторите не поемат отговорност за качваното съдържание (досега файловете са били на FTP, нали така) и се ползват от подкрепата на торент лобито, което вече се спаси няколко пъти от подобни изцепки с променлив успех и второ с invites сайтът ще достигне само до хора, които са склонни да дадат (в преводи и помощ), за да вземат от сайта и хора, които наистина четат и се интересуват, а няма да си свалят книжки на кило просто така, да има. С платен акаунт в RapidShare за Upload щеше да се постигне подобен ефект и в двете насоки.

  Който няма 15 кинта за книга, а за 3 кутии цигари да не чете. Ако искаш класика, ровиш в семейната библиотека, там със сигурност я има - в краен случай питаш приятел, той вече я има. Ако е ново произведение, разбира се, ще дадеш 15 лева за нея щото продължение може и да няма, книгоиздаването, както всичко останало си е бизнес. Ако няма къде да я намериш, което беше изтъкнато като довод от някои хора - отиваш в библиотеката. Който има желание търси възможност, другите - оправдание.

 16. 16 Профил на plamen2299
  plamen2299
  Рейтинг: 726 Любопитно

  "...друг в румънската БАН.". Моля автора на статията, преведете ми това!

  Кенефа е място, дето мухите се аргасват.
 17. 17 Профил на plamen2299
  plamen2299
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Да приберат реално 140-те милиона на Ковачки и парите на другите бандити като него и ги дадат на претендиращите нахалници, като ги пенсионират направо и ги пратят на село да си доживеят дните!

  Кенефа е място, дето мухите се аргасват.
 18. 18 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  До коментар [#4] от "_plamen_":
  Отворих въпросния блог. Диагноза - логорея. Захласва се от собственото си остроумие. Ако не беше писал , можеше да мине за един вид литературен Робин Худ./ По изнесеното в печата/. Бърка някои неща. Бат Бойко е чел Винету, а не Оцеола. Вицът в заглавието е наопъки : Имало една Мара ,на която мъжът ходел със скъсани гащи, децата и - гладни, добитъкът - ненапоен, но тя свършила най-важната работа - нарешила си я на път. Има разлика ,нали.?Има и други "разсъждения", но ги отдавам на това , че явно съвсем скоро е чел "Алиса".

 19. 19 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Само една забележка към автора - не съм виждал книга под 20 лв, освен за оцветяване или любовен роман...

  За едни благата, за други ла*ната
 20. 20 Профил на edk
  edk
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Използвам "Читанка" повече от една година. Това е една богата виртуална библиотека, която пести време и нерви на потребителите да намерят и прочетат книгата, която им харесва. Не става въпрос само за пари. Колко струва едно дърво, за да се издаде книгата и в повечето случаи след прочитането й да се прибере в щкафа или поредния кашон, зашото библиотеката е пълна....Отиваш във кварталната библиотеката - елате другия месец, защото книгите с а в други читатели и ....
  За мене цялата акция е не в защита на авторските права и т.н., а за да могат някои издателства да продължават да лапкат лесни парички(защо Габриел Хосе Гарсия Маркес забранява издадените от него книги да се превеждат на българси)?

 21. 21 Профил на babayaga
  babayaga
  Рейтинг: 418 Неутрално

  А знаете ли за колко много българи в чужбина Читанката е единствения начин за четене на българска литература?Българските деца в Щатите и Канада например най-лесно и безплатно четат "Под игото"от сайта.

 22. 22 Профил на brasnarq
  brasnarq
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Наистина ли вярвате, че децата ползват сайта, за да четат? Айде бе! Преди 30 г, когато и Тв почти нямаше(1 канал), я имаше 5 на сто да четат книги, я не. Сега сигурно, с интернет и сто ТВ канала, плюс затъпяващи игри, четат най-много 0,5/100.

  Тука не слагам задължителната литература, от която изучават миниатюрни части. Например от 'Немили недраги" прочитат 2-3 глави, макар повеста да е само сто страници.

  Но пък тия произведения вече нямат авторски права и надали заради тях са затворили сайта.

  Не ми се вярва и сериозните възрастни фенове на четенето, да са любители на четенето на стол, пред екран, вместо легнал, с книга. То е все едно да пиеш прав в кръчмата или да копаеш седнал. Става, ама е мъка.

  Тия мисли не са съвсем по конкретната тема в статията, а за четенето изобщо.

 23. 23 Профил на brasnarq
  brasnarq
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Чудя се също, кой ли пък е тоя, дето няма вкъщи томове на Ботев, Вазов и другите изучавани?
  Едно, че през комунизма нищо свястно не издаваха, та това беше единствената конвертируема литература, която можеше да се намира,
  второ, че издаваха на мека хартия "Библиотека за ученика", съвсем евтини и тънки, така че ги носехме в чантите и върху самите тях си записвахме "анализите" на даскала.

 24. 24 Профил на nt
  nt
  Рейтинг: 218 Неутрално

  Читанката съществува, защото има издателства като Труд - ето една книга от задължителните за началното училище:

  Най-хубавите световни басни *Златни детски книги* № 53

  Автор: Езоп , Крилов , Лафонтен , Петко Славейков , Стоян Михайловски
  Издадена: 2010
  Жанр:Проза, Проза, кн. 53 от поредица "Златни детски книги"
  Размери: 13x21
  Брой страници: 156
  Корица: твърда
  черно-бял илюстративен материал
  Цена: 11.99 лв.
  Е, за авторските права на Езоп или на Крилов да плача? Имам две деца - по 20 задължителни книги всяко лято - 40. Умножете по 10-15 лева и разбирате една от причините да съм страстен почитател на Читанката. А за издателството на агент Бор не ми е мъчно - щом детска книжка с черно-бели илюстрации се продава на цена, два пъти по скъпа от ксерокопие, в едно съм сигурна - на това издателство не му пука за грамотността и общата култура, камо ли за любовта към книгите. Или му пука - трябва да внимава да няма много грамотни, защото иначе няма кой да им чете вестникарските парцали.

 25. 25 Профил на ilib
  ilib
  Рейтинг: 429 Гневно

  Само дето "шестимата престъпници" не са тези, които трябва да са в следствения арест, а невинни млади хора - достатъчно е да видите групата във фейсбук, за да си направите изводите сами.
  Но така е - ловим на килограм "престъпници", а пускаме "невинните" /Маргините/. И поздравявам и тук "Нощен хоризонт" - за позицията!
  http://www.facebook.com/home.php#!/group.php?gid=126127717426099&ref=mf

  ilib
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK