Редакционен: Една степен "кумова срама" по-малко


Парламентът притопли лобистки поправки за земеделските земи

След като преди време на първо четене в пленарната зала беше върнато правото на арендатора на пръв купувач при продажба на ниви от собственика, депутатите от ГЕРБ и "Атака" приеха в сряда и забраната за строителство на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в земеделските земи от първа до четвърта категория.


Това, което свързва двата текста, е очевидното облагодетелстване на арендаторите. При тази постановка на нещата "благородната забрана" да се строят ВЕИ върху плодородна земя, докато всичко останало е разрешено, изглежда ачик насочена срещу конкретен бизнес. Тя свежда правата на собствениците на земи до избор между арендатор или на инвеститор в голф игрище.
Преди време тройната коалиция въведе същия режим на разпореждане с чужда собственост, но се наложи все пак да се откаже от него заради осъзнаването, че няма да издържи дори в нашия Конституционен съд, а и защото масово се блокираха сделките с ниви, тъй като арендаторите отказваха да  удостоверят пред собствениците отказа си да купуват.


Сега атаката е с козметичната разлика, че на арендатора е даден едномесечен срок за отговор ще купува ли земята или не. Юристи веднага пратиха в коша идеята диалогът собственик-арендатор да се удостоверява с обратна разписка, защото тя не доказва нищо по същество.


Интересен е фактът, че срещу ВЕИ мнозинството на ГЕРБ ползва услугите на "Атака", а срещу интересите на собствениците - на ДПС (като едни истински борци за права и свободи).


А случващото се всъщност показва, че лобистките групи и преди, и сега са едни и същи, разликата е само в степента на "кумова срама". И колкото и невероятно да е за някого, поредица решения в последните месеци показват, че тройната коалиция се оказва поне една степен по-свенлива от ГЕРБ.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 864 Разстроено


  " Виновни са тройната коалиция!
  Без подкрепата на ДПС промените няма да минат!
  Изнесеното в медиите е пропаганда на БСП!
  Ние се борим с престъпността и корупцията!

  Принудителното отнемне на частен имот е временна "кризисна" мярка!
  Догодина ще променим нещата!
  При приемането ни в зоната ЕРМ2 ще ...
  България ще развива производството на ВЕИ!

  НИЕ СМЕ Граждани и се борим за евроипейско развитие на България, затова не записваме в закона, че хората са длъжни да подаряват земята си на посочените от нас лица!
  Няма лобизъм в ГЕРБ! "

  Мисля, че с горните цитати илюстрирах идеята.
  Настоящият ми кометар може да се прилага към всичко от последните седмици (поне).


  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 2. 2 Профил на Jivago
  Jivago
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В България закони се прокарват, както се прокарват улични кабели. Минувачите питат но от обясненията не им става по-ясно. Има и една малка разлика. Кабелите са част от разумен инженерен проект и работят. При това не са толкова оплетени, колкото законите. За прокарването на кабели се изисква правоспособност и компетентност - за прокарването на закони, нищо от изброеното. Затова с прокарването на законите, продължава и прекарването на гражданите.

 3. 3 Профил на Lord
  Lord
  Рейтинг: 660 Неутрално

  By the way, не разбирам защо всеки, от Курумбашев до "Дневник" се заяжда с голф игрищата. Само защото никой не разбира що за бизнес е това и изглежда удобен за атакуване (богатите играят голф, в България богаташите са мафиоти => голф-игрищата са лоши) или има някаква истинска причина?

  В интерес на истината, едно голф игрище, поне на запад изисква много големи инвестиции в терен, облагородяване и т.н. води до няколко стотин работни места по време на строежа и превръща разни пустеещи земи в доста по-привлекателни такива.

 4. 4 Профил на dakl
  dakl
  Рейтинг: 497 Неутрално

  .."И колкото и невероятно да е за някого, поредица решения в последните месеци показват, че тройната коалиция се оказва поне една степен по-свенлива от ГЕРБ."Най накрая и Дневник призна очевидната истина!

 5. 5 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 557 Неутрално

  До коментар [#3] от "Lord":

  Ами да ти обясня: голфигрището е синоним на мутра, крадени пари и символ на ограбването на държавата.

  Достатъчно ли е?

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 6. 6 Профил на tub
  tub
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Земята ни трябва да се работи и да плододава!
  Тя не трябва да се използва за други цели, освен в краен сучай, след много усложнена процедура и много големи компенсации....за да се изтънят мераците на хайдуците!!!

 7. 7 Профил на tub
  tub
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Не яе болшинството от арендаторите не са мутри...или се мутреят...но това ще е до време...те са само наематели, затова само доят "кравата" без да я "хранят"...но всичко е до време!

 8. 8 Профил на Lord
  Lord
  Рейтинг: 660 Весело

  До коментар [#5] от ".dru":

  Братле, чакай като си токова добър в обясненията да ти обясня и аз нещо. И Мерцедеса е символ на същите неща, ама на народа дай му да се добере до такава кола (не обръщай внимание че всеки ще каже "а, не, аз и на голф съм съгласен". Защо Мерцедес е добре, а голф-игрищата не?

  Достатъчно ли е?

 9. 9 Профил на faleri11
  faleri11
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#8] от "Lord":

  ти албански лорд ли си

 10. 10 Профил на КЛИЕНТ
  КЛИЕНТ
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Как се доказва отказът за закупуване?
  Да се запише в закона, е ако арендатора не отговори писмено в 30 дневен срок, това се счита за негов отказ за зкупуване!!!
  Е МНОГО СЛОЖНО!!!

  И/ИЛИ ОТГОВОРЪТ НА АРЕНДАТОРЪТ ДА Е С НОТАРИАЛНА ЗАВЕРКА НА ПОДПИСИТЕ.
  НОТАРИУСИТЕ ДА НЕ ВЗЕМАТ ТАКСА ЗА ЗА МАТЕРИАЛЕН ИНТЕРЕС.

 11. 11 Профил на caravagqio
  caravagqio
  Рейтинг: 442 Гневно

  До коментар [#10] от "КЛИЕНТ":

  Най-добре на селяните да не им вземат никакмви такси , така ли ? Данък за земите да не плащат, данък върху дохода от продукцията да не плащат, данък при продажба да не плащат , данък върху дохода от продажбата да не плащат- АБЕ СТИГА С ТАЗИ АНДРЕШКОВЩИНА и ДОСТАТЪЧНО С ПРИВЕЛЕГИИТЕ на андрешковците и байганьовците бе !!! Нали УЖ всички трябва да са с равни права и задължения ...

 12. 12 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Тая работа с правото на арендатора на пръв купувач при продажба на ниви от собственика, ми напомня на Droit de seigneur - правото на феодала на първа брачна нощ, с която и да било от новобрачните крепостни булки.

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 13. 13 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#12] от "wreck":

  Налей няколко хиляди лева да направиш трайно насаждение и след 2 - 3 години, като ти дойде някой да си иска земята, друга песен ще запееш.

 14. 14 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 551 Неутрално

  RE: # 8 Lord,
  Много добре го обясни #5.dru.
  Той обикновеният човек никога няма да се добре до мерцедес, камо ли до голф игрище. Трябва да работи два живота.
  Те са привилегия само за политиците,олигарсите и мутрите.
  Имам и един въпрос:
  Как да се отърва от местния феодал-арендатор,който до миналата година ми изплащаше по 8 лева на декар, а сега по 11?
  А само евросубсидията му е 11 евро,а има и държавна.
  Нито мога да го напусна, нито с този нов закон мога да предложа земите си на друг. Няма конкуренция.И винаги ще ме прецака,зко реша да му ги продам.

 15. 15 Профил на Зора Чернева
  Зора Чернева
  Рейтинг: 551 Неутрално

  И се оказа вярно, че Герберите са лобито на криминално създадената олигаргия и едър капитал. Те просто трябва да узаконят всички кражби от българския народ.

 16. 16 Профил на Musashi
  Musashi
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Както се казва, от зор и сляпото ще прогледа, ама сега файда никаква!

 17. 17 Профил на brasnarq
  brasnarq
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Всъщност земята и сега е с ниски цени. Кое по-точно пречи на арендаторите да я изкупуват? Нищо. Достатъчно е да броят по 20-30 лв/дка повече и хората ще сключат сделката с тях. Законът би усложнил един несъществуващ проблем.

  Причината за пустеещите земи е друга и не е тоя пътят за комасация и решаването му. Но то е друга тема и не му е сега мястото.

 18. 18 Профил на buceva
  buceva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Браво на Дневник!!!!Един много важен въпрос,който ни засяга всички!!!Независимо ,че не живеемна село и не притежаваме селскостопански земи.От развитието на екологичното земеделие и животновъдство ще зависи в бъдеще нашата слаба икономика.Земите не бива да пустеят.Ивестиции в селското стопанство ще има.Не може това богатство от климат и почви,което все още притежаваме в България да не се използва.В бизнеса има интерес и когото има благоприятни условия ,за увеличаване на паричките ,те сами/паричките/ идват да се въртят.Но чстната собственост е неприкосновена.Комасация на земята трябва да има ,но на пазарен принцип.Не може никой да им казва на кого да продадат земите си.В бизнеса има интереси-материални.Когато те съвпадат и при двете страни има зделка ,има бизнес.Отново лобистки интереси се защитават много нескопосано.Цецка Цачева с половин уста изговори гузно много несвързани неща.Никак не беше убедителна,не и помогна и високия пост който заема.Стига са ни правили на аборигени!!!

 19. 19 Профил на аз
  аз
  Рейтинг: 497 Любопитно

  интересно с какви пари се очаква от герб арендаторите да купят земята. те всичките нямат пукнат лев в наличност, са с дългове до шия и цениоте на продукцията им са нарочно депресирани. как решиха, че арендаторите (които не са тим) ще могат да си позволят да купуват и земя?....

  from all the things i've lost i miss my mind the most
 20. 20 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 537 Весело

  3-ти, да ти обясня-защото има стик, като коректора, който се поставя при гримиране-още две неща, които нямаше по време на комунизма в България.

 21. 21 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Това е абсурдно, но може да се преодолее. Просто ще се сключват договорите за 1 година, та като реши собственика да продава, просто ще изчака да изтече годината и без да сключва нов договор за аренда, ще продаде земята на когото поиска

 22. 22 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 660 Неутрално

  А ако иска да го продаде при действието на договор, ще оформи сделката като дарение и пак ще го продаде на когото поиска.

 23. 23 Профил на Харалампий
  Харалампий
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Не разбирам това озлобление срещу арендаторите, още повече приравняването им на мутри. За сведение на всички, които си стоят пред компютрите и не отглеждат друго освен хемороиди, те именно са хората, които се занимават със земеделие професионално. Останалото е надупени фамилии с мотики и впрегнати магарета с рало, което е всичко друго, но не и модерното земеделие на България.

  Поправките в закона ревизират безумието с искания подпис от арендаторите (тотална недомислица) и казва, че който иска да прави ВЕИ да си купи по-неплодородни земи. Това е земеделска политика, която е неочаквано далновидна за сегашното пожарникарско правителство.

  Айде, слагайте минуси. И не забравяйте да си мажете хемороидите с кремче.

  Never underestimate the predictability of stupidity
 24. 24 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#13] от "prirodata":А я ми кажи ти,защо ми върнаха земите на дядо ми,но не там ,където бяха?Питаха ме искам ли да разтурват кооперацията?Защо не ми върнаха 80 дка ,които попадали в горски фонд?А като завършек - заради тия демократи дето раздробиха земята на парчета ,сега ядем домати,краставици и други вносни боклуци.Сега същите тия ми казват- трябва да си продадеш собственосста на наемателя!!Да ви еба реститутите,Защо не мога да си кумя магазинчето,което наемам по тънка цена,а не по пазарна?

 25. 25 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#21] от "potrebitel1":Ти наред ли си ? И кой ще купи земя ,която е в средата на блока на някой друг?

 26. 26 Профил на Христо Кошев
  Христо Кошев
  Рейтинг: 8 Весело

  Харалампий #23

  Приятелю, Модерен Земеделецо,
  Мажем се ... само че това на което ти му викаш модерно земеделие е промишлено производство на продукция която и прасетата не биха яли, ако имаха избор (некачествени сортове, прекомерно и некомпетентно използване на препарати за растителна защита и лоши търговски умения за реализиране на готовият "продукт", и то на неконкуретни цени.

  Успешен бизнес ти желая.

 27. 27 Профил на sto100
  sto100
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не съм арендатор, нито пък съм дала земя под наем. Но имах по едно време идея, да наема земя и да отглеждам билки в землището на село около Пазарджик. Работи се много малка част от земята на селото. Поради тази причина ми искаха 20 лева на декар за година. Накрая намерих срещу неколкократно по-малък наем парцел, обрасъл с къпини, шипки и бурени. В къпините спокойно можеше да се скрие цял тир. Не беше докосвана тази земя от времето на социализма насам. Човекът, с когото се пазарях, изтърва по едно време, че той, собственикът, искал да я продава, ама такава едва ли някой щял да я купи, та затова я давал на аренда почти без пари... Та има го и този момент в ситуацията - арендаторът да е прибавил стойност към парцела, или поне да се грижи, да не се загуби тази стойност.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK