Сивият сектор на църквата

Сивият сектор на църквата

© Иван КутузовСпоред кратко определение за сива икономика тя представлява съвкупност от недекларирани приходи от иначе законни стоки и услуги. Тази дефиниция е като че ли писана за икономическата и финансовата дейност, развъртяна от Българската православна църква (БПЦ).


Според информация от миналата седмица Националната агенция по приходите (НАП) е съставила на БПЦ ревизионен акт за 2.5 млн. лв., равен на дълг, натрупан от невнесени пенсионни и здравни осигуровки на свещениците.


Има съмнение, че част от парите може и да са преведени на НАП, но това да не може да бъде установено заради батака в църковното счетоводство. Друга вероятност е приходната агенция да не знае как да си прибере пари от църквата, защото досега май не го е правила.
По силата на конституцията и законите България е светска държава, а БПЦ - институция, олицетворяваща традиционното й вероизповедание. Тя е юридическо лице, което може да произвежда и продава вещи, свързани с богослужебната й дейност, ритуали и обреди. Според Закона за вероизповеданията сделките, които църквата извършва, не са търговски по смисъла на друг закон - търговския.


Това означава, че държавата е създала специални условия, за да може тя да финансира мисията си - да работи в сферите на просвещението, създаването на общности, милосърдието и благотворителността. Вместо да се съсредоточи върху присъщите си дела обаче, църквата е


изцяло ангажирана с финансови и бизнес операции


Изключенията от това правило в лицето на отделни свещеници са напълно изоставени на вярата и мисионерската им упоритост.


Църквата се разпорежда с имотите си, като ги заменя и отстъпва права на строеж, събира наеми и ренти, емитира и продава собствените си т.нар. ценни книжа - марки, свидетелства за кръщенета и венчавки, събира такси за извършване на обреди, организира дарителски фондове, поема задължения, участва в търгове и т.н.


В същото време наема работна ръка, на която често бави заплатите, изобщо не ги плаща или ги предоставя в натура, спестява здравните и пенсионните осигуровки, крие приходи, не отчита разходи и т.н. Църковните настоятелства са освободени от данък върху храмовете.


Те не плащат и за прилежащите им терени, както и за земеделските си земи. Църквата е освободена и от ДДС върху продажбите на свещи и целия останал т.нар. църковен монопол, с който търгува в храмовете и манастирите.


Според осреднените данни на различни източници само свещоливницата в "Илиянци" годишно произвежда малко над 400 тона свещи. Количеството е спаднало отпреди 5–6 години основно заради нелегално производство и внос от Китай . Въпреки това килограм свещи се продава на дребно за около 40 лв. при малко под 4 лв. производствени разходи.


На фона на този кипеж държавата се прави, че не е разбрала за пропуснатите си ползи, а огромната част от свещениците, особено в малките населени места, мизерстват. Според собствените им разкази в селата от Видинската и Великотърновската епархия например вместо заплати те трябвало


да пласират около 2000 свещи, за да осигурят заплатите си


Ако стане – стане. Най-често не успявали.


В същото време само през 2006 и 2007 г. инвестиционната стойност на няколко сделки с имоти, и то само на варненския владика Кирил, надхвърли 15 млн. лв. Въпросът какво спечели от това църквата остава без отговор и до днес.


Докато мълчи достолепно в позата на самодостатъчност и безконтролност, църквата иначе не пропуска и най-малката възможност тържествено да походи извън автономните си територии. През това време установява официозна и делова близост с най-високите етажи на държавната власт. Оставям на страна декоративната суетност на висшия клир. Става дума пак за пари.


Няколко години поред навръх Великден владици летяха със самолета на държавния глава, за да разнасят междуконтинентално фетиша на т.нар. благодатен ерусалимски огън. Във Варна местната структура на Националния институт по хидрология и метеорология при БАН се оказа дори замесена в доказването на "чудо": над новостроящата се камбанария на храма "Св. Прокопий Варненски" изгряла знаменателна дъга въпреки недостатъчната влажност на въздуха .


Още по-смешно стана, когато проба от водата, бликнала в олтара на грубия строеж, беше отнесена за анализ в държавно-общинското дружество ВиК, за да бъде потвърдено, че става дума за чудодеен питеен извор.


Разбира се, цялото това суетно суеверие има ясни финансови изражения. Църквата и държавата участват в


бартер на услуги с прецизно калкулирани интереси


Клирът осигурява на властта добавената стойност или допълнителна легитимност. По традиция това се случва, като й преотстъпва част от плюшената си помпозност. Но църквата често има и по-сериозни функции. Най-ясният пример за това даде самият патриарх Максим, като прие да бъде превърнат в знаков аксесоар за връщането на Симеон Сакскобургготски във властта. Тази услуга по-късно беше платена с лихвите.


Държавата сама наруши законите си, за да репресира опозицията на Св. синод в лицето на т.нар. разколници (акцията на 21 юли 2004 г., когато по разпореждане на бившия главен прокурор Филчев полицаи атакуваха над 200 храма, а техните свещеници бяха арестувани или прогонени, в някои случаи с побой и насилие). В резултат вече две правителства се борят с осъдителните решения на Съда по правата на човека в Страсбург, а неуредените сметки на църквата най-вероятно ще бъдат покрити от данъкоплатците.


В отделна категория влизат нерегламентираните контакти на отците, документирани във все още неразсекретената част от досиетата на бившата Държавна сигурност. След евентуалното им изваждане на бял свят вероятно ще станат известни ролите, които БПЦ разигра в драмите на прехода, както и греховните плодове на заиграването й с мутрите от периода на първоначалното натрупване.
Във всеки един от споменатите случаи висшият клир дава, за да получи: данъчни амнистии и пълна финансова безконтролност.


През това време


държавата търпи църквата като офшорна зона

на собствената си територия и опъва чадър над цялата й счетоводна, правна и морална каша. Срещу това не получава и знак, че, макар частично, би могла да бъде разтоварена от грижите за бедните, болните и неравните. Все функции, които дават смисъл на църквата като институция.


Определенията за сива икономика обикновено вървят с уговорката, че никога не са напълно точни заради нейната гъвкавост и приспособимост към промените на законите и санкциите. Но на БПЦ не й се налага да се адаптира към нищо.


Напротив! Единственото, на което сме свидетели през последните 20 години, е непрестанно напасване на държавата към реалните граници на разградения, но сърдито бранен църковен двор. Засега всеки опит да се влезе в него е овъртолван в едно и също софистично "плетение словес".


Щом иска да прави истински бизнес обаче висшият църковен "мениджмънт" трябва да бъде заставен да работи по законите на държавата. И да публикува (да речем в Църковен вестник) бюджета си, да даде обяснение в две графи – дебит/кредит, и да плати данъците си. Всичко останало е за комисията "Кушлев".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (88)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Страхотна статия...Българска православна църква е сред най-гнусните, неприятни и алчни организации в България. Нищо чудно, че целия български народ е толкова обезверен....как да вярваме, как да търсим утеха при хора, които са символ на кражби, алчност, наглост, чревоугодничество.. Анатема за всички изроди в БПЦ и дано някой ден си получат Божието наказание за гнусотиите, които правят.

 2. 2 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 829 Неутрално

  БРАВО за статията!!!

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 3. 3 Профил на msp
  msp
  Рейтинг: 418 Гневно

  БПЦ е най-големият собственик в страната. И той не плаща данъци. Това не е беда, ако правеше поне мъничко за децата, болните, своите миряни, както правят и католици и протестанти, а и мохамеданите. Това е организация, която дари не си държи парите в българска банка, а в руска.По своята същност, тя е тоталитарна организация и то от векове. Крайно време е да се модернизира и ако не иска, да и се отнеме привилегирования статут. Защото има и атеисти, които практически се ощетяват от привилегиите на доминациите.

 4. 4 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1996 Неутрално

  Поздравления за автора.

 5. 5 Профил на Оня с коня
  Оня с коня
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Моля се на Господ да изчисти БПЦ АД, защото с делата си отблъскват стотици хиляди българи от Бога. Не само не помагат, но пречат. А имат такъв огромен ресурс. Жалко...
  Дано само хората разбират, че не Господ е крив за състоянието на БПЦ, а дявола. Грехът се е пропил в тялото на традиционната българска църква, и така обезценяват усилията на стотици чисти свещеници.

 6. 6 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Весело

  Добра статия , но заглавието би могло да бъде :

  Сивият сектор на ДС-БКП- църквата ..)))

  BIG AL
 7. 7 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Супер статия!
  Поне половината имоти на БПЦ трябва да се национализират и дадат за ползване на НПОта, всъщност работещи по проблеми, които се предполага да са приорите на църквата.

  gradinko.bg
 8. 8 Профил на Jivago
  Jivago
  Рейтинг: 8 Весело

  БПЦ е наблягал основно на приходната част. За данъците и осигуровките е разчитала Бог да се погрижи.

 9. 9 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  За Великотърновската епархия знам със сигурност, че взема луди пари от наеми на земеделски земи и сеч на гори.
  Свещениците от тази епархия не би трябвало да мизерстват.

 10. 10 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2211 Неутрално

  Има и множество дребни на пръв поглед далаверки.
  Примерно като си кръщаваш детето и се снимаш с твоята си камерка - 15 левчета, за апаратчето още 5 кинта. И това преди няколко години, сега не знам.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 11. 11 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  До коментар [#5] от "Оня с коня":

  И аз до скоро ги наричах БПЦ АД. Обаче те са си една мафиотска банда. Ако бяха АД можеше поне акции да си вземем.
  Жалко за православните българите, защото хора без вяра са хора без морал, а хората без морал са обречени.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 12. 12 Профил на Jivago
  Jivago
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#10] от "Руслан 21":
  и се снимаш с твоята си камерка - 15 левчета, за апаратчето още 5 кинта. И това преди няколко години, сега не знам.

  Като тръгнеш да се жениш тия дни, ще си опресниш информацията.

 13. 13 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  До коментар [#12] от "Jivago":


  До коментар [#10] от "Руслан 21":

  Бедна ви е фантазията какви пари трупат от други сделки.
  А, и от заменяне на земеделски земи и гори.

 14. 14 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 800 Неутрално


  Браво!
  Поздравления за факта, че се повдига темата.

  Ех, да можеше и "компетентните институции" да прочетат и реагират!!

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 15. 15 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  http://www.youtube.com/watch?v=ghuzrynIcQo&feature=related

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 16. 16 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  До коментар [#15] от "ARRI":

  Е, нашата Православна патриаршия не е толкова напред с материала, но и тя има с какво да се похвали.

 17. 17 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2211 Весело

  До коментар [#12] от "Jivago":

  Вярно, че така ще бъде. И на попа с радост ще му дам паричките, които си поиска.
  Те май точно на това разчитат - или си щастлив и плащаш като "поп", или си нещастен и пак плащаш като "поп".
  Подсещаш ме, че си било голяма далавера, а не "далаверка".

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 18. 18 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#16] от "tonitod":

  Ама са същите демагози. ДА ДАВАМЕ

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 19. 19 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1240 Весело

  До коментар [#17] от "Руслан 21":

  Ти попа не го мисли, той при всички случаи ще те одруса, ами гледай какво ще правиш с булката. Ако се заинати и каже "Не" къде ще ходиш?

 20. 20 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  До коментар [#18] от "ARRI":

  Абсолютно сте прав!
  Имате едно хубаво "+" от мен.
  Материала много ми допадна.

 21. 21 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2211 Весело

  До коментар [#19] от "bee":

  Аз съм оптимист, като ме харесва ще ми каже "да". Пък и с мен ще и е добре и тя го знае по-добре и от мен. Не става дума за парички, макар да не мисля да мрем от глад.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 22. 22 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#20] от "tonitod":

  Ето ти още матр'ял :

  http://www.youtube.com/watch?v=L6eduW47m0k&feature=related

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 23. 23 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1150 Любопитно

  До коментар [#22] от "ARRI":

  Благодаря.
  Не знам само, дали за всички войни и злополучия можем да виним една силна задкулисна организация.
  Интересно, мноого интересно.
  Създадохте ми тема за размисъл.

 24. 24 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#23] от "tonitod":

  http://www.youtube.com/watch?v=rvIK7J3CoQ0&feature=related

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 25. 25 Профил на Минаващ
  Минаващ
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Мисля да регистрирам църква.

  Ще бъде "Църква на Летящото Спагетено Чудовище с Кюфтенца". Моята църква има същото право на tax free status като другата, която почита древноримски уред за мъчения.
  Но няма да продавам свещи. Ще продавам спагети, приготвени с яйца. Много по-добри от простите egg-free спагети в магазина. И няма да плащам данъци.

  "На нож препасан и на звяр, на тиха бара, на женски поглед и на цар да нямаш вяра." - Панчатантра
 26. 26 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#23] от "tonitod":

  Аз най-много мразя тези . Те са в основата на всички мръсотии в Света .

  http://www.youtube.com/watch?v=EVDVFSqfWWE&feature=related

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 27. 27 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1150 Любопитно

  До коментар [#26] от "ARRI":

  Ще ми трябва време за да обмисля и асимилирам това, което видях. За мен масоните винаги са били приемници на темплиерите (пазителите на храма). От Вашия материал излиза, че голяма част от братствата водят своето начало от източните учения (Заратустра), които са са кланяли на слънцето и огъня.
  Ако тези неща са верни, те наистина са малко известни.

 28. 28 Профил на babayaga
  babayaga
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Не само БПЦ е така.В момента и в Гърция се разследва скандал със замяна на манастирски имоти-случаят Ватопедиу.Навсякъде църквата се е превърнала в търговско дружество.Разликата е само че другаде оставят и по нещо за благотворителност,а нашите биха продали и светия кръст за собствено благополучие.

 29. 29 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 418 Неутрално

  НАП да опише св. Ал.Невски и да го преименува обратно на Св. Иван Рилски.

  The biggest risk in life is not taking one.
 30. 30 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#27] от "tonitod":


  Хайде , последно за днес , че ще излизам .

  http://www.youtube.com/watch?v=kWbgREnVRp8&feature=related

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 31. 31 Профил на radioham
  radioham
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Не се чудете! Спомнете си кой е Патриарх на БПЦ...Ами един бивш доносник на ДС...

 32. 32 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1150 Весело

  До коментар [#30] от "ARRI":

  Явно снощната ми преценка за Вас, че не сте тъп се оказа вярна.
  Може би сте с по-различни интереси (които другите трудно разбират), но в никакъв случай "тъп".
  Желая Ви приятна вечер и спокойна нощ.

 33. 33 Профил на Оня с коня
  Оня с коня
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#26] от "ARRI":

  Май пак си спрял да си пиеш хапчетата

 34. 34 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Не искам да коментирам темата за БПЦ, въпреки че мога да кажа немалко по нея. Но прегледах посланията на ARRI - винаги съм знаел, че е чешит, но наистина не си мислех, че е душевно болен. Арри, лекувай се докато е време.

  Съжалявам за офтопика.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 35. 35 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#32] от "tonitod":

  Не е тъп наивен е, което е по-лошо.

  По темата..заглавието е много точно, дори познавам едно младо момче което иска да стане попче..за да краде!

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 36. 36 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1150 Весело

  До коментар [#35] от "Раз печки, раз кюнци":

  Имате малък пропуск, относно снощния ни разговор.
  Той сам се определи като "тъп".
  А за темата сте напълно прав.
  +++++

 37. 37 Профил на albert v. dicey
  albert v. dicey
  Рейтинг: 367 Неутрално

  От днес спирам да чета Дневник.
  И не за некадърната журналистика или коментарите на редколегията (между другото най-невежите от целия вестник), ами заради тъпите форумци.

  Government is the great fiction through which everybody endeavors to live at the expense of everybody else.
 38. 38 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Весело

  Аре сега на мен скочиха
  Ми да не съм ги снимал аз клиповете ?
  Ама за Ватикана са прави . За другото незнам .....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 39. 39 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#32] от "tonitod":

  Не позна . Това не са ми интересите . Случайно днес попаднах на клиповете . А илюминантите , си ги мразя изначало . Нещо като фразата-костов е виновен!
  Е , за мен те са за всичко виновни .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 40. 40 Профил на Talib
  Talib
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Сега ли разбрахте какво е църква? Винаги е била и винаги ще бъде машина за пари и власт!

  सत्यमेव जयते
 41. 41 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Не може години след като беше доказан фалшифицираният му избор, агентът на КГБ, т.нар. "патриарх", да продължава да оглавява националната ни църква.
  Не може пълният с висши ченгета от ДС Свети синод да продължава да допуска и толерира атеистите-комунисти в Божия храм.
  Които с милиция и кучета десетилетия наред ни пазеха да не влизаме в него по време на Светите празници.
  Щом Божието възмездие се бави, трябва да има някакво възмездие тук, на земята.

 42. 42 Профил на shumkarov
  shumkarov
  Рейтинг: Неутрално

  Хубава статия!
  Но половинчата, не нарича нещата с техните имена. А мръсотията , изляна в църквата си идва от тандема ДС-БКП, сега БСП и бившите служби. Да си спомим Луканов, Лилов и Д. Джиуров на Коледа в Св. Александър Невски (странно, най-голямата църква в БГ е с патрон обявения в светия руски княз), или джиповете на светиня му Йоан в Рилския манастир!

 43. 43 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Поздравления на автора за статията. Най-накрая някой се сети (осмели?) да пише за това. Нямам нищо против църквата да е богата, но поне малко да прави добрини на хората, а не само да пълни търбуси. А и прийоми като фабрично бутилиране на светена вода и продажбата и в шишета все едно е лимонада (преди го време го гледах по една телевизия) са отвратителни. Но големият проблем е, че църквата толкова години игра с безбожната и престъпна комунистическа власт, а и след това - във много изгодният за някои хора и никога не свършващ "преход", че толкова години тя не беше на страната на обезправения народ, а на страната на съветските наместници в България.

  «Enjoy yourself. It’s later than you think.» - chinese proverb
 44. 44 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  " за да разнасят междуконтинентално фетиша на т.нар. благодатен ерусалимски огън. Във Варна местната структура на Националния институт по хидрология и метеорология при БАН се оказа дори замесена в доказването на "чудо..."

  Омръзна ми безбожници да се занимават с Църквата. Поне да беше непредубедено, а то - с открита неприязън. И без да им пука дали не обиждат нечии вярвания. Разбира се никой не би си и помислил да пише така за мюсюлманското изповедание. Защо впрочем авторът е блоговолил да стигне до извода, че Благодатният огън е фетиш. Всъщност нищо ново за Дневник - Капитал.

 45. 45 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 724 Любопитно

  Статията поставя отдавна презрял проблем. По някои публикувани оценки БПЦ има имоти за около 2 млрд. лв и неизвестно какви годишни приходи, освободени от данъци. И не внася осигуровки за персонала си. Значи б.народ е предоставил на БПЦ огромен капитал за да върши народополезната си дейност. Питаме се: а) колко са тези пари и б) каква е тази дейност - къде е отчетът?
  В съседна Гърция видях манастир с издателство, тв студио, кухня за бедни, неделни училища за деца, самарянки ходещи (с пълни ръце) по домове на бедни и болни и т.н. Обясниха ми, че много манастири правели подобни неща. И църкви - също. В зап. Европа това е задължителна дейност на съответните църкви. Според исляма мюфтията (църквата) разпределя даренията от десятъка - не знам как е на практика.
  При такава съпоставка се налага да питаме пак - къде отчетът за добрите дела извършени от нашата църква с/у нашите пари?
  И то при положение, че селските свещеници мизеруват, а висшия клир наднича от мерцедеси и джипове.

  Поздрави
 46. 46 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#44] от "daam":Омръзна ми безбожници да се занимават с църквата !Аз съм християнин но никога те си позволявам да определям кой е безбожник и кой не.Църквата в България наистина е една неуредена институция на която патриарха само привидно е глава,Поради напредналата възраст вероятно се манипулира и всеки си прави каквото иска.Църквата не си изпълнява предназначението ,да подпомага болни недъгави,да развива благотворителна дейност,да отваря трапезарии,да развива просветителска дейност.Преди се изнасяха проповеди и свещенниците бяха близко до хората споделяха техните болки и страдания,сега е коренно различно освен гъгниво и монотонно песнопеене нищо друго.Въобще църквата е оставена на самотек и единственно традициите за сега я крепят,нищо друго.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 47. 47 Профил на whazzzup
  whazzzup
  Рейтинг: Неутрално

  Много добра статия, Спасе! Поздравления!
  Ивайло

 48. 48 Профил на Jazzprom
  Jazzprom
  Рейтинг: 600 Неутрално

  Ето това направиха с църквата другарите. Да беше компютър, БПЦ можеше да се преинсталира, но сега работата е плачевна. Трябва да се махнат, насила или по естествен път назначените от политбюро йерей. През комунизма тия бяха помощници на властта, живуркаха си тихичко и не им пукаше за вярващите. А в Полша и не само там, църквата беше начело на народните борби.

  Това е положението...
 49. 49 Профил на k
  k
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#29] от "Десен":

  В периода на Първата световна война храма е носил името на Св. Св. Кирил и Методи

 50. 50 Профил на Зора Чернева
  Зора Чернева
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Преди години и вносът при това на акцизни стоки за БПЦ беше без мита, данъци и акцизи. Сега не съм проявявал интерес, но не бих се учудил пак да е така. Само, че нямя кой да остави БПЦ да прави далавери, ако няма интерес от това. Колкото и парадоксално да звучи интерес има Гоце , защото БПЦ в някаква степен го представя като "реформиран" бивш комунист. Същото важи и за БСП. А на Симеон далаверата със сигурност е още по-голяма, за да изпрати полицията и прокуратурата със сила да освободи храмовете от свещеници от Алтернативния синод. Неговата роля е особено гнусна, защото това бе направено във време, когато навън гледаха все още с позитивизъм на Симеон. Не мога да застана непременно на страната на Алтернативния синод, но за този - нищо добро не може нито да се каже, нито да се мисли. Просто подделение на ДС и на КГБ.

 51. 51 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Ха, и тая църква ще ми говори за морал?! Я в затвора, мръсна сган.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 52. 52 Профил на k
  k
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#50] от "ekip":

  Подкрепям мнението Ви!

  Парадокса е още по-силен ако човек се замиси дал Гоце въобще е кръщаван!

 53. 53 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 513 Неутрално

  оТците и оВците - два скачени съда.
  С тази статия се откри още един показател по който ще следим правителствената политика а то е в аспекта на промени/оздравяване на БПЦ.

 54. 54 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Държавата първо ще си плати наем на имотите, които не е върнала на Църквата, след това ще внесе осигуровките и заплатите, които свещенниците не получаваха заради организираният от държавата разкол и тогава ще дава акъл. Пропуснах и правата от църковна собственост конфискувана от държавата и носеща приходи като произведения на изкуството.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 55. 55 Профил на dobrudjanec
  dobrudjanec
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Поздравявам автора! Браво!

 56. 56 Профил на muad
  muad
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Макар и изложените факти, дори и малкко тенденциозни, да имат основа в истината, се забравя един важен елемент. Църквата по дефиниция е съвкупността от верующите. И така състоянието на църквата в момента е директно последствие от количеството вяра и участие в църковните дела на миряните. Най-вече от времето на тъмните комунистически години, но и сега в този материален век, когато хората в общи линии палят по една свещичка на празници и си попсуват синода като им дойде в повече... Тоест нещата са в наши ръце и докато сме православна държава само на хартия ще е така. А статии като тази биха били още по-ефективни ако идваха "отвътре", а не гарнирани с мразещ атеизъм и плодовете на масовата психоза със "свещолеярниците и деелите попове" и прочие...

  ALL IS WELL
 57. 57 Профил на shumkarov
  shumkarov
  Рейтинг: Неутрално

  Комплименти за статията!
  Но имам уточняващ въпрос.
  Малко история-през 1870г. султанът с официален държавен документ-Фирман признава БПЦ а независима в рамките на 3-те исторически провинции. Това признаване подразнило и цариградската патрияршия, и Руската, и БПЦ е била в състояние на "схизма" до 1953г., т.е Българската патриаршия е възстановено по комунистическа (!?), до голяма степен благодарение на усилията на съветската дипломация (!?) и руския патриарх.
  Какви са били условията?
  Има ли отговор?
  И така въпросът ми е:
  Вярно ли е, че парите на БПЦ (над 100млн долара) са в руски банки?
  Т.е. БПЦ не е ли просто филиал на РПЦ?

 58. 58 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Дай му на българина да плюе по БПЦ и гледай кво става. - вижте се всеки коментар негативен, всеки обяснил какъв е "Попа" без през целия си живот да е взел Причастие и да се е изповядал, а се убедих, че статията е самоцелна и несериозна, като прочетох това изречение: "Няколко години поред навръх Великден владици летяха със самолета на държавния глава, за да разнасят междуконтинентално фетиша на т.нар. благодатен ерусалимски огън.". Който е захранен с пропаганда, той ще продължава да плюе, ама вземете се осъзнайте малко. Ерусалимският огън да бъде наречен "разнасян континентално фетиш" това си е неуко, задръстено, ограничено и просташко изявление. КОЙТО СИ Е РОДЕН НА СЕЛО, И КОЙТО Е ОТГЛЕДАН ОТ КОМУНИСТИ - Е, НЕМА ОПРАВИЯ.
  И стига сте плюли, като са ви толкова криви нещата помислете как може да се оправят ? Действайте, запознайте се, всеки може да обяснява, че поповете били тва, били онова, ами да и те са хора и те са българи като нас и те имат нужда да ядат, за да живеят.

 59. 59 Профил на caducei
  caducei
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Овца пастыря не судит, каков бы он ни был. Судить священника значит судить Самого Христа; как можно сего берегитесь!
  Преподобный Макарий Оптинский (1788-1860).

 60. 60 Профил на caducei
  caducei
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Овцы, не пасите пастырей и не выступайте из своих пределов, для вас довольно, если вы на добром пастбище.
  Святитель Григорий Богослов (329-389).

 61. 61
  ****

  Този коментар беше изтрит в 13:17 на 05/07/2010 от неговия автор.

 62. 62 Профил на caducei
  caducei
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Благодать действует и через недостойных служителей – ради верных и их спасения
  Кто презирает священника, тот дойдет и до оскорбления Бога.
  Святитель Иоанн Златоуст († 407).

 63. 63 Профил на Оня с коня
  Оня с коня
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#61] от "кадуцей":

  Явно, че освен че цитираш на руски, и мислиш и живееш на руски.
  Когато църквата се срасне с държавата се корумпира, многото имоти и пари отдалечават църквата от единствената и цел, да бъде молитвен дом за всички народи. А пастира, да бъде евангелизатор, а не чиновник, да распространява Словото Божие а не да печели пари стимулирайки суеверия и идолопоклоничество.

 64. 64
  ****

  Този коментар беше изтрит в 21:09 на 05/07/2010 от неговия автор.

 65. 65 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1023 Любопитно

  До коментар [#64] от "кадуцей":
  Ма нещо много по руски ти тече мислата бе братчет:"

  истинско православие видял само в Русия, жалко ми за Вас ".Не се мори да жалкаш нас,жалкай тези,за които не остана нищо свято,нищо което истински да подпомогне свързването на людете с Бога,защото ролята на Църквата е не тя като институция да бъде издигана в култ,а да приобщава вярващите към Бога и човешката любов.

 66. 66 Профил на Мартин Трифонов
  Мартин Трифонов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Точно, вярно Симеоне ! Абсолютно пошла и празна статия, написана без факти и без грам журнализъм, с общи приказки, давай да "плюем" всичко, така се продава вестник ! Да , но не, така се губят и малкото читатели, и много жалко за Дневник, преди беше сериозен икономически вестник, сега смесица на жълта преса и неинформираност. Явно авторът има лично отношение , или изобщо е много далеч от същността на църквата като институция. Тя няма нищо общо с държавата и колкото и да я обвинява в грехове, не е работа на човек да съди църквата, и както каза горния форумец, и те са хора и имат нужди като нас. Аз бих допълнил, че ако давахме дасятъка си, както пише в Библията, нямаше да има нужда да прави "бизнес" църквата, за да поддържа и стопанисва храмовете и техните служители, чието призвание е да се грижат за вярващите, както и да поучават на добродетели хората. А за това не е ли нужно да имат средства, за да го правят? Нека първо да се научим да влизаме по-често в храмовете освен два пъти в годината на празниците, да слушаме, да се научим да оставяме там по нещо като дарения вместо за цигари или кафета всеки ден, и тогава да мислим какви ли не милиони и милиарди въртели "поповете".
  И относно доказването на "чудеса". За да е "чудо" едно нещо, то това означава, че няма научно обяснение за него, ако разни служби из Варна обясняват "чудесата", значи много са много напред . А относно служителите в църквата, да не забравяме, че и те са хора, но щом ходим да гледаме хората в църквите, значи грешката е в нас.

 67. 67 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 724 Любопитно

  До коментар [#66] от "Мартин Трифонов":

  Правилно пишеш "....освен два пъти в годината на празниците, да слушаме, да се научим да оставяме там по нещо като дарения вместо за цигари или кафета всеки ден, и тогава да мислим какви ли не милиони и милиарди въртели "поповете".
  Само че и аз, и много хора като мен, ще оставаме много повече дарения, ако ни се покаже какво добро се прави с тях - нахранени бедни и нещастни, обучени деца на религия и на добрини и пр. и пр. - както посочих с малък пример от гръцки манастир.
  И като ми покажат, че парите ми/ни вършат добрини - ще ги оставяме с чувство на изпълнен христянски и човешки дълг.
  Иначе - оставя някакво подозрение, че някъде потъват.
  Не си ли съгласен????

  Поздрави
 68. 68 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Крайно време беше някой да демонстрира, че има големи и космати топки и в реномирана медия да повдигне въпроса. Евалата, Спасе!

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 69. 69 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Спрете да плюете "Попа" като понятие, а се замислете с какво можете да промените ситуацията, малко повече лична инициатива. Интерес и желание.

 70. 70 Профил на korektor
  korektor
  Рейтинг: 514 Неутрално

  БПЦ - Бандитска Православна Църква.

  Някой да е чул или видял училище, сиропиталище, детска градина, болница, приют и т.н. собственост на БПЦ или да бъдат издържани от Нея?

  Сметната палата трябда да направи одит или по-скоро някоя чуждестранна одиторска компания!

  П.П. не е по-темата, но една болница да носи името на Светец, то трябда да е под егидата на христианското вероизповедание!

 71. 71 Профил на shumkarov
  shumkarov
  Рейтинг: Любопитно


  Оф 64, кадуцей
  " не съм руснак ,православен съм......истинско православие видял само в Русия, жалко ми за Вас"

  И как го видя в Русия, като разтрелваха свещенниците ли?

 72. 72 Профил на jagor
  jagor
  Рейтинг: 367 Неутрално
 73. 74 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#70] от "korektor":

  Този въпрос го зададе веднъж и един зрител в един диспут за църквата по БТВ. И знаеш ли какво отговори този нагелосан загладен поп, накачулен със златни пръстени? Че се били грижели само за душите на миряните, не за телата. И как да имаш уважение към тези хора?

 74. 75 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Отлична статия! браво! дали българската православна църква все още е способна да омие очи и да се заеме с духовно развитие?

  И ти си прав, Ходжа
 75. 76 Профил на barcelona
  barcelona
  Рейтинг: 213 Неутрално


  НА Ве-Ке-Ре-йския СВЕТИ СИНОД

  МУ ДРЕМЕ ЗА ОСИГУРОВКИ ...

  И КАКВО ЩЕ ИМ НАПРАВИТЕ ... ?????

  ТАМ СА ИМОТИ - ДАЛАВЕРКИ ....

  УВОЛНИХА ПРОТИВ КАНОНА

  НАЙ-НАЧЕТЕНИЯ ВЛАДИКА ...... СИМЕОН

  ТОВА Е ПРАВОСЛАВНА ТАЛИБАНЩИНА !!!!!

  <>>>>><><><><><> BARCELONSKI <><>>>><<<<<<<<< >>>>>><><> ДОЛУ СОЦ.-ПРОСТАЩИНАТА <><><<<<<<<<<< >> ДОЛУ ПЪРВАНОВЩИНАТА <=> ДОЛУ ДЕПЕСАРЩИНАТА <<
 76. 77 Профил на elencho
  elencho
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Църквата са всъщност всички хора, които вярват, това не е институция или сграда!

  За всички, които искат да допринесат нещо за хората в нужда, подайте ръка, включете се в Serve the City в София. За повече информация: www.facebook.com/#!/group.php?gid=124303627602151&amp;ref=ts

 77. 78
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:24 на 05/07/2010 от неговия автор.

 78. 79 Профил на caducei
  caducei
  Рейтинг: 8 Разстроено

  да....гледам коментарите, нямам думи...... турски, мюсюлмански гени доминират

 79. 80 Профил на gogotod
  gogotod
  Рейтинг: 8 Гневно

  Защо линее българското православие, защото е управлявано от хора тъпи , алчни, лишени от всякаква апостолска пламенност и духовно наставничество, така линее и праволсавието заедно с демократизма за който не бяхме готови преди 50 години - Стоян Михайловски

 80. 81 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#59] от "кадуцей":
  Можеш да цитираш още много богослови в подкрепа на тезата си. Така е било някога - църквата е била над държавата и се е отчитала директно пред Бога. От него време са и цитираните от тебе богослови. Златно време за църквите натрупали огромните си богатства - виж която и да е катедрала на "запад" от нас
  Има едно малко "но" - днес (21 в.) аз не съм овца и БПЦ не е овчар (пастир). Аз съм гражданин, делегирал съм на държавата си право да даде имоти/пари на БПЦ, за да върши благородната си дейност. Понеше това са и мои пари имам право като гражданин да настоявам БПЦ да се отчете публично как и за какво ги харчи и какви добри дела е свършила.
  Ти какво си "овца" или гражданин? И ако си "овца" - защо изобщо пишеш в публичен форум, а не си пасеш кротко на "добром пасище"?

  Поздрави
 81. 82 Профил на caducei
  caducei
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#81] от "Starec":
  маи дума "овца"дразни ви ,извинете за българско ухото, маи звучи обидно....., не вярвам че църква мноооого богата , виж вашите църкви и манастири в какво състояние......на запад не гледам ,православен съм...вместо да чуя коментари как да помогнем на църква да се възстанови след коммунизма правите точно обратно,ами какви хора такава и църква......няма значение в кой век сме ,учението едно и също.
  пожелавам на тебе на Вас ,особено на автора покаяния,идвате срещу наи-свято

 82. 83 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#82] от "кадуцей":

  И за какво трябва да се покайва авторката, че е отворила въпроса за една гнила институция ли? Духовниците, които наистина имат чувство за дълг и призвание в България за завряни в пета глуха, за да не мътят водата и не получават нито петаче от огромните активи на така наречената църква. Лично съм чертала проект за една малко манастирче в планината. Правихме го напълно безплатно, защото сградата беше пред рухване а църквата не им оказваше никаква помощ да го оправят. Материалите и трудът - волни пожертвования на хора от околността. Но това манастирче го обитават едни тихи, самовглъбени женици, които наистина живеят с Господ. Те не могат да бъдат в полза нито на управляващите, нито имотите им имат някаква стойност. По същото ходихме до Роженския манастир, който приличаше на луксозен хотел а поповете се разнасяха с дебеловрати чичковци по кръчмите. Макар самата аз да не съм вярваща, уважавам хората, които са избрали духовен начин на живот. Но не мога да уважавам една пребогата мафиотска структура, която пошло демагогства с надеждите на хората и отгоре на всичко има наглостта да съди останалите.

 83. 84 Профил на P.I.M.P.
  P.I.M.P.
  Рейтинг: 932 Весело

  Писна ми да гледам попове с S-класи..

  There are no hopeless situations; there are only people who have grown hopeless about them.
 84. 85 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 724 Гневно

  До коментар [#82] от "кадуцей":
  Приемам извинението, още повече, че вие цитирате. Ето някои мерки за "..да помогнем на църква да се възстанови след комунизма..", както пишете:
  - към всеки катедрален храм да се разкрият: кухня за бедни, неделно училище - за възрастни и за деца, сборове и пр. форми за приобщаване
  - по-големи манастири да направят същото + някаква медия, + евентуално издателство за достъпна и актуална л-ра + самарянки
  - по всички важни национални проблеми да чуваме напътстващия глас на Църквата (далеч не само Мадона и гейовете са важните ни проблеми)
  - по много локални проблеми да се чува високо и ясно мнението/напътствието на местните свещеници
  И всички тези мерки не ги измислям аз - има ги и в православния, и в католическия свят около нас. И като се види ползата - хората ще бъдат по-склонни да пускат повече пари в касичките, а и ще подкрепят държавата - да отделя повече и тя. А ако се намалят разходите и лукса на висшия клир - ето пътя за реализация на това, което и вие, и аз искаме - повишаването на ролята на БПЦ в живота ни.

  Поздрави
 85. 86 Профил на Николай Цаневски
  Николай Цаневски
  Рейтинг: 367 Весело

  Най-добрата досега статия на Спас Спасов!

  Пропуснал е само да добави че БПЦ получава и често дарения от държавата и общините на терени за строеж на църкви (пример: община Варна подарява 1855 кв.м за бъдещата църква Св.Прокопий) или на цели готови храмове (пример: Сакскобурготски подари църквата на Шипка и имотите около нея на БПЦ).

  Трябва да знаем също че държавата субсидира религиите чрез Дирекция "Вероизповедания" към МС - всяка година БПЦ получава над 2 мил. лева и отделно и средства за ремонт на църкви.

 86. 87 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Елате на Кръстовден - 14 септември 2010 при Кръста в Лозенец, София
  Вижте събуждането на Българската православна църква и повярвайте в доброто !
  http://vladimirproperty.com/component/option,com_hotproperty/task,view/id,1083/Itemid,99999999/

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 87. 88 Профил на Николай Цаневски
  Николай Цаневски
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#87] от "Владимир Йосифов":

  Участвайте в преброяване 2011 в което за първи път ще бъдат броени и атеистите и вижте заспиването на БПЦ )) - православните в България вече няма да са 82,6%, а ще са под 70% ))

  Ето ги въпросите от преброяване 2011:
  http://media.snimka.bg/8006/022266487-big.jpg

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK