Вечните дрънчотрънковци

Вечните дрънчотрънковци

© Иван Кутузов"Сега у нас има две дузини народни писатели, чиито писания са гавра с нашата литература, и над 300 граждани, които се явяват по разни трибуни, изпъчват гърди, надуват бузи и гордо слушат този, който ги представя: "Пред нас е писателят Дрънчо Трънков"…
Георги Марков, "Задочни репортажи за България"


През 60-те години на миналия век, горе-долу десетилетие преди Георги Марков да опише явлението, в няколко български села се появили еднотипни каменни глави на партизани – зле издялани, с едва различаващи се носове и възгруби профили. Само имената върху постаментите били различни.


Загадката била разбулена, след като известният със своята бездарност скулптор Н. се разприказвал под влиянието на алкохола пред група журналисти. Той споделил, че здравата бил закъсал с парите, но накрая му намерил цаката: поровил се в историята на партизанското движение, записал си в тефтерчето родните места на няколко партизани и изработил двайсетина съвършено еднакви мъжки глави. За да не бие много-много на очи, избрал по-закътани села, натоварил продукцията в едно ремарке и отпрашил с москвича си по пътищата на социалистическата родина.
"Още нямате паметник на Дочо Гочев?" - възмутено питал Н., нахлувайки в кабинета на поредния селски кмет. "Давай да оправим работата, че в окръжния комитет на партията правите много лошо впечатление!" Кметът, разбира се, отпускал средствата в спешен порядък и партизанската "глава" тутакси се появявала на площадчето срещу хоремага...


Нямам представа дали паметниците са били демонтирани, или още си стоят "на центъра", но и до днес ми се струва, че това дете на лейтенант Шмит – скулпторът Н., не просто е намерило цаката на системата, а е превърнало системата в художествена инсталация –


гигантски монумент на бутафорията


Нещо повече: още през 60-те Н. е сътворил метафора и за бъдещия български преход, който ще започне след има-няма 20 години и след още има-няма 20 години ще народи отново еднотипни каменни глави, само че с различни имена и етикети.


Тези дни си мислех какво ли прави този Дрънчо Трънков с чука и длетото. И знаете ли - случи се чудо! Открих го в един репортер, който написа за "интелигентната юристка Цецка Цачева и елегантната й съпартийка Искра Фидосова". Открих го в онзи анонимчик, който звъннал в МВР да "обади", че на търг за картини имало и крадени, след което ченгетата разтуриха търга също като в полицейски филм с участието на Луи дьо Фюнес. Открих го в лицето от ГДБОП, което закри безплатната chitanka.info с обяснението, че разпространението на литература е пиратство. Открих го най-вече в припева на химна "Нашата полиция", който гласи:


Хора, подарете цвете,
хора, запомнете ни добре!
Гордост е да служиш в редовете
на България и МВР!


В последното впрочем той се беше превъплътил едновременно в три образа - на текстописеца Евтим Евтимов, композитора Тончо Русев и изпълнителя на песента Веселин Маринов...


Дрънчо, с други думи, беше навсякъде, у всекиго, когото срещах. Макар вече да я нямаше Партията, той продължаваше да е жив, а с него и всеобхватната халтура,


плод на неизтребимо нагаждачество


"Песните на Веселин Маринов имат чудодейна сила – на един концерт човек на инвалидна количка станал и панически побягнал" – кикотим се из форумите. Само че никак не е смешно. И медийните панегирици, и силовото затваряне на "читанки", и сътворяването на скудоумни химни за милицията са поводи за притеснение, още повече когато премиерът на една страна е обявил, че се възхищава на лидери като Мао Дзедун.


Само да припомня: първата жертва на културната революция в Китай през 1966 г. е библиотеката на университета "Цинхуа". Следва затварянето и на самия университет, на още библиотеки, на галерии. Горят се показно книги, постепенно се забранява и пускането на хвърчила "заради нарушаване на обществения ред". В това време китайските Евтим Евтимов и Тончо Русев пишат псалми за Мао, а всички останали глухо мълчат и търпят своеволията на хунвейбините – организирано видиотени ученици от средните класове, които си позволяват всякакви издевателства над инакомислещите, най-вече над "учените тирани".


Да се подценява мощта на бездарието е лекомислено, защото бездарието е агресивно, то само по себе си е насилие. Н. винаги ще издялка някоя уродлива кратуна, ще напише хвалебствено слово и ще изпее тропар със заплашителен припев за милицията, армията и тайните служби. Това е неговият шанс – нахалството, а също приветливата да ни се натрапва среда. Н. си няма друго, освен "да му намери цаката". А той


му намира цаката единствено чрез държавата


– подмазвайки се на силните на деня, защото на свободния пазар е неконкурентоспособен.
Тук е мястото да припомня още нещо: Евтим Евтимов, Тончо Русев и Веселин Маринов бяха и в комитета на интелектуалците, които издигнаха Георги Първанов за втори президентски мандат.


Самият Маринов, за когото се роди и вицът, че изпял химна за МВР от страх да не го арестуват след сигнал на две бабички, които гонел в Южния парк, за да им изтананика "Горчиво вино нека ме опива", пък беше любимият певец на БСП, а в момента, също като Божидар Димитров, твърди, че внезапно се разочаровал от партията и отново внезапно се очаровал от ГЕРБ.


Сигурна съм, че нито когато са пели през 60-те, нито когато са веселили Жан Виденов, соцактива, Георги Първанов, а сега и "приятеля Цецо" Цветанов, върху тези хора е била упражнявана принуда. Тези "творци" са надували бузи (по Марков), все натискайки се по своя воля на властта. При това винаги надушвайки точното място и точното време и


предварително запасени с фанфари и вувузели


Преди три години техни себеподобни също опитаха да "намажат" покрай МВР, сключвайки договор "за дългосрочно сътрудничество за популяризиране дейността на Министерството на вътрешните работи в писателските издания "Пламък", "Словото днес" и "Новият пулс".


Впоследствие животът предложи на "майсторите на словото", както се бяха самонарекли, много оперативно интересни сюжети с хората в полицейски униформи и политическото им ръководство, но те предпочетоха пъргаво да се ориентират към следващото "лице на надеждата".


Не се шегувам –на 25 април 2008 г., т.е. само година след като провиждаха надеждата в лицето на Румен Петков, същите дрънчотрънковци нарекоха точно така Бойко Борисов.


Обиграни играчи, те вече гледаха да заложат на бъдещата капия, засипвайки я с молби за "държавно издателство, което да пусне в достатъчно големи тиражи родната класика, персонални пенсии и безплатни почивки в различни балнеосанаториуми". Един дори беше поискал от Борисов да направи културен дом с книжарници, литературни салони и ресторант, защото "писател без кръчма не може".


Между другото, тогава в. "Стандарт" написа, че "стреснат от патоса" на поетесата Лиляна Стефанова, която попитала: "Ще поемете ли тази корона на отговорност, когато отидете на върха?" (разбирай пенсиите и безплатните почивки), бъдещият премиер отговорил "почти по библейски с притча от житието си".


Въпросната "притча" пък беше преразказана от в. "Труд" и ще цитирам целия пасаж дословно:
"Пристигнахме късно вечерта в Тутракан. Паркът беше хем тъмен, хем пълен с народ. Хората тичат, пипнат ме, бегат и се радват и викат – пипнах го!" На връщане в колата Борисов казал на председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов: "Цецо, на другите им се размина, но ако ние излъжем тези хора, нас ще ни бият с камъни"...


Но виновни за тази тежка ретроградност не са единствено професионалните халтураджии.


Виновен е Тутракан (метафорично казано)


който излъчва Дрънчо Трънков. Виновна е напълно безкритичната публика, която продължава да тича, пипва, бега и се радва на неизкоренимата българска бутафория.


Набити с камъни ли? Невъзможно! Докато слушам Веселин Маринов, все повече се убеждавам, че предприемчивият скулптор Н. е все още жив и отдавна е натоварил камъните в ремаркето във вид на нови профили.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (169)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Itilon
  Itilon
  Рейтинг: 215 Весело

  Страхотен анализ!

  Избирай внимателно: http://e-lect.net
 2. 2 Профил на Рол
  Рол
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Що е то 3 зъба и 100 крака- първите 2 реда на концерт на В.М.

  Такава подлизурщина - здраве му кажи.

 3. 3 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Може да споменем и персонажа от "Дванадесетте стола", мисля че се казваше Никифор Лапсус и неговият ставащ за всичко герой - Гаврила. Той в едно от превъплащенията си беше пожарникар!

 4. 4 Профил на k
  k
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Поздрвления към авторката и редакторите!

  Замислям се дали нашите "синове на лейтенант Шмит" си имат концесии?!

  Остава ни само да се надяваме, че накрая Паниковски наистина ще изяде боя!

 5. 5 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Легендарно и красиво написано, отново, и напълно характерно за Любослава. Каката която е по известна като кошмара на презиента, критикаря от който Бойко сън го не лови и причината за студената пот нощем на ЦвЦв.
  Еми добре го е написала, не може да си кривя душата.
  О-о-обаче, гледай сега Бъба как те матира с пешките.
  Той и ти сте на едно и също мнение - мат'рял е слаб.
  Каза го още година преди теб и явно е един ход напред.
  А ти како трябва да си предвидима за да те разбира народонаселението, нямаш изход - това са ти ограниченията.
  А на него - ей го вчера се преоблекъл в къщата на един бабишкер за мач и оная се хили като тиква и вика ми и той е човек.
  А за реформи - никой не го търси, нали.
  Ама не го търсят защото са 'алтави псета, а защото са мноог умни даже и знаят добре че реформите ще им бръкнат в джоба.
  Не ручат жабите защото сас рахатясали, а защото им е много добре известно че инак ги чека гьостерицата по гърбината и обратно накъм трудовия пазар.
  То и за теб важи същото. И за мен. И БъБа го знае много добре. Затова те и цака така, и ще те цака докато не си кажем - трябва да се променим, да сме честни, да приемем християнските ценности и да носим мир и любов и да въздаваме справедливост. В сърцата, умовете и делата си, поне.

  The biggest risk in life is not taking one.
 6. 6 Профил на Martin
  Martin
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Браво, страхотна статия. Понякога не мога да повярвам че такава свястна медия е останала в България.

 7. 7 Профил на maya2
  maya2
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Любослава, поздравления. За съжаление, истина до последния ред.

 8. 8 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Браво ! Мисля да разпечатя няколкостотин копия и да ги разпилея !

  Kalin
 9. 9 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Страхотна статия,

  много е уместна аналогията с Георги Марков и Задочните репортажи !

  Браво !

 10. 10 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1541 Разстроено

  Поредното Браво!!!
  В БГ има много проблеми, но основна диагноза за мен е "феномена на ментето". Стоки менте, услуги менте, хора менте - политици, артисти, публика, интелектуалци... И стра6ното е че има примирение с това статукво... Хора бем морал и задръжки сменят опаковката, стига само "силните на деня" да им подхвърлят я трохичка, я кокал, я мезонет, я екскурзия...

  Дереджето и безизпътицата в която се "оказа" БГ е именно отражение на бездуховността, нагаждачеството, продажността, липсата на ценности в българското племе и производното на него "об6тество". Няма(х)ме морални авторитети, автентични дисиденти, интелектуалци. Поради това сме и в този "батак" навряни там от самите си нас, а не от "международното положение". Питам се - има ли изход или "чалгаризацията" победи безвъзвратно"?!?

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 11. 11
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:40 на 05/07/2010 от неговия автор.

 12. 12
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:43 на 05/07/2010 от неговия автор.

 13. 13
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:50 на 05/07/2010 от неговия автор.

 14. 14 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#10] от "B52":

  Поздравления! Много добре си го описал/а, това е положението. Питаш се има ли изход от това - отговори си пред себе си как реагираш на нагаждачеството, подлизурщината и угодничеството, но не тук във форума, където е по-лесно, а в ежедневието. Махваш ли с ръка и успокояваш ли се, че с това оправия няма, или напротив даваш на тива хора да разберат, че са нищожества, колкото и да не зависи нищо от теб, и с риск да те намразят. Защото всички се сблъскваме с тази помия, с нея живеем всеки ден, тя за съжаление не е само в добре написаните статии далеч от нас. Дали има изход - за мен има, като гледам горните десет коментара.

  Иначе адмирации за статията и автора и!

 15. 15 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Всъщност дрънчотрънковци винаги е имало и ще има. Те са като помиярите, въртят се около трапезата, с надеждата нещо изпадне и за тях. Но проблемът не у тях, а в тези които ги допускат.

 16. 16 Профил на msp
  msp
  Рейтинг: 426 Разстроено

  Браво, Ех да можеше да се прочете в часа на класния, по националните телевизии и радиа, ама мечти, мечти...

 17. 17 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  //пък беше любимият певец на БСП, а в момента, също като Божидар Димитров, твърди, че внезапно се разочаровал от партията и отново внезапно се очаровал от ГЕРБ.//


  След три години самия веско , вече ще надува фанфара за да посреще следващия си водач . Цикъл ......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 18. 18 Профил на ilib
  ilib
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Чудесен материал. И един поздрав за тези, които не слушат Веселин Маринов с линка по-долу!
  http://www.youtube.com/watch?v=EH7e0bFZL4Y

  ilib
 19. 19 Профил на maratonkov
  maratonkov
  Рейтинг: 8 Гневно

  Що ли в България има толкова малко талантливи журналисти като Любослава !Другите са аналЛИЗАТОРИ ....това е !

 20. 20 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 950 Неутрално

  До коментар [#19] от "maratonkov":

  Не са малко, ами просто няма къде да пишат. 90% от пресата, радиата, телевизиите в България са собственост на агенти на ДС или са управлявани от такива - Кр. Гергов, Тошо Тошев и т.н.

  «Enjoy yourself. It’s later than you think.» - chinese proverb
 21. 21 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#16] от "msp":

  За съжаление сте напълно прав.
  Българската Национална Телевизия представя певеца,анонсира концерта и 'химна, току що БТВ радостно съобщава, че същият 'химн' взривил интернет пространството и изместил от челното място 'Дървесата ги боли от икебана'.
  Все си мисля,че читавите полицаи ще се почувстват обидени от тази пошлост.Но кой ли ги брои!
  А за нас остава надеждата, че ще ги има такива като Любослава Русева и няма да има операция 'Dnevnik.bg'.
  Но не се съмнявам, че опити ще има!
  Но нека от ГДБОП да знаят, че и нас ни има. Много сме!

 22. 22 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1541 Любопитно

  До коментар [#14] от "bee": Питаш се има ли изход от това - отговори си пред себе си как реагираш на нагаждачеството, подлизурщината и угодничеството, но не тук във форума, където е по-лесно, а в ежедневието.

  Мислих доста на времето..... и избрах може би най-"лесното" решение за да се съхраня без прекалено много компримисти - избрах "гората" и живот и борба с друга система - Чужбината. Там може да сме дълги години като "чуждо тяло", но поне не се борим срещу системата и не гледат на нас като на не-бели хора - именно поради образованието и способностите получени в БГ, които там нямат никакво смислено предложение...
  Посещенията в общински, данъчни, здравоосигурителни и какви ли не институции траят минути, ако не се урежда по телефона всичко. Но това е друга тема....

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 23. 23 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 963 Любопитно

  да за съжаление в България има благоприятна по4ва за избуяване на всякаква 4алга и 4алгари които ние открай време нари4аме интелектуалци / Евтим Евтимов, Тончо Русев и Веселин Маринов... / списъка е дълък и пове4ето имена са ни до болка познати като ярки представители на старата комунисти4ска посредствена но и много агресивна номенклатура която властва и до ден днешен у нас !!!

 24. 24 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 810 Неутрално


  Браво Любослава!
  Чудесен анализ, нака какво да се добави.
  И много на място.Дано посланията му да достигнат до повече умове!

  "Да се подценява мощта на бездарието е лекомислено, защото бездарието е агресивно, то само по себе си е насилие. "  Това, че В. Маринов, подобно на рибите прилипала, е напуснал досегашния си "гостоприемник" и се е насочил към нов, не е толкова изненадващо. Такива хора в България има с хиляди!
  Отблъскващо е обаче, че "европейските" граждани, дето уж ще развиват България са нямерили за уместно да ползват услугите на такъв тип "тробадури".

  Това е толкова "европейско" и такова "развитие" - като да си легнеш в постелята на "професионалистка" веднага след като предния партиен клиент е напуснал.

  За "професионалистката" е ясно - тя така си мирише, ама за "хигиената" на новия клиент какво да кажем?

  --------------------------
  Възможен куплет:

  "Ако аз културата убивам,
  а бездарието си дори не скривам,
  но пък мазно пред Цветанов лазя -
  "новата" ми партия ме пази."

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 25. 25 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  И от мене браво за авторката, която е от малкото, чиито материали не само чета, а и чакам с нетърпение!
  Не зная дали има изход, според мене няма, но все пак не мога да не споделя, че от над 20 коментара под статията, в нито един няма и капка съмнение, че оливката с химна е пълна. И това ме радва.

 26. 26 Профил на Jivago
  Jivago
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Браво Любослава! Възхитен съм е меко, ама много меко казано!

 27. 27
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:15 на 06/07/2010 от неговия автор.

 28. 28 Профил на zapp
  zapp
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Както повечето статии на Любослава Русева , и тази предизвиква да кажеш позицията си, да се присъединиш към чувството.Да именно чувството с което разглежда темата .Печално ,но ние сме общост в която съотношението на ,,лудите ''(по Ботев) и нормалните е такова че нищо нормално не може да се случи поне в близките 1000години.

 29. 29 Профил на krasi_99
  krasi_99
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Браво Любослава!! Просто нямам думи. Четейки твоята статия изпитвам чуства, подобни на хората, слушали тайничко задочните репортажи на Георги Марков по Свободна Европа.

 30. 30 Профил на verin
  verin
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Добре казано и добре възприто, да, но Мира Радева, Боряна Димитрова и,каква беше, шефката на НЦИОМ в надпревара помежду си доказват, че народната любов към ББ е неизчерпаема. Дали те се различават по нещо от Евтим Евтимов, Тончо Русев,Веселин Маринов, Лиляна Стефанова? И защо само тези ни гневят, а за онези мълчим?

 31. 31 Профил на Kamen Yanakiev
  Kamen Yanakiev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Поздравления!!! Темата става все по актуална още от освобождението ни от турско робство и е червената нишка на нашата история. Точно този модел на преуспяване процъфтява по нашите земи, еволира и се възпроизвежда както никъде по света. Най-сетне нещо с което да се похвалим - селекционирахме най-съвършенната порода слагачи.

 32. 32 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Темата става актуална още с корумпирането на Българската аристокрация след 1018-а година и въвеждането на ориенталския феодален модел на Византия в България (за разлика от Европейския им културен модел, който е позитивен, социално-икономическият им е с обратен знак)

  Истината е висша ценност
 33. 33 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Браво Люба!
  Дълго нямаше твой материал.
  Този също е хубав и точен. Не е за всеки.

  Миша
 34. 34 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Лелее, накара ме да се почувствам щастлив , че има свестни хора в БЪЛГАРИЯ. Страхотна статия, поздрави.

 35. 35 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Поредният пасквил на авторката

 36. 36 Профил на ilib
  ilib
  Рейтинг: 432 Неутрално
 37. 37 Профил на nicky_christoff
  nicky_christoff
  Рейтинг: 426 Неутрално

  ПРЕДЛАГАМ ВИ, ВСИЧКИ НИЕ ДЕТО АХКАМЕ И ОХКАМЕ КОЛКО СА ХУБАВИ И ВЕРНИ СТАТИИТЕ НА ЛЮБОСЛАВА (А ТЕ НАИСТИНА СА ДО БОЛКА ХУБАВИ И ВЕРНИ) ДА СИ ГО СПОМНИМ ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ. АКО ВСЕКИ ПРАТИ ПО ЕДНА НА ПРИЯТЕЛИТЕ СИ СЪС ЗАДЪЛЖЕНИЕ ТЕ ДА Я ПРЕПРАТЯТ НА ДРУГИ СВОИ ПРИЯТЕЛИ МОЖЕ ДА СЕ ПОЛУЧИ НЕЩО.

 38. 38 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 917 Неутрално

  Хубава статия. Хубава, но навяваща тъжни мисли. Ще бъде прочетена от около 3-4 хиляди човека във форума и доста повече във вестника и ... толкоз. Сигурно е, че няма да бъде прочетена от нито един Дрънчо Трънков. Това последното не е чак толкова отчайващо. Много по-обезпокоителен е фактът, че Дрънчо Трънков някъде се е родил, че някъде непрекъснато се възпроизвежда. А простата истина е, че матрицата, която клонира "дрънчовци", средата, която ги ражда, сме ние - българският народ. Народ от андрешковци, не от вчера, а от време оно. Връх на отчайващата ни, смрадлива подлизурщина беше честването на рождения МУ ден. Хубавата статия просто е подредила нещата. Поздравления. Но хора като авторката се нуждаят от сериозна трибуна, за да има ефект гласът им. Защото докато Дрънчо Трънков влиза в дома на всяка "матрялна" единица сутрин в 7 часа, остава там до 24 часа, дори слухти по малките часове, Любослава Русева се бори за място под слънцето пред няколко хиляди човека, които така или иначе, независимо от пристрастията си, мислят.

 39. 39 Профил на Хан Крум
  Хан Крум
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Араламбене му е майката

  този коментар написа безплатно за вас дедо ви Хан Крум
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 41. 41 Профил на kalcho_krivija
  kalcho_krivija
  Рейтинг: 381 Весело

  "Знайш ли ти, че ако вземем да се надвикваме, не се знай кой кого ще надвика. Па и за почитание ако дойде думата, аз пак не се давам. Ти ще цалунеш ръка, аз - двете ръце; ти ще цалунеш скута, аз - краката; ти ще цалунеш на друго място, аз - на още по-друго място. Че ти с мен ли ще се надпреварваш бе, кьорпе!"

  Щастливеца го е казал - аз по-добре не мога!
  И все се питам - кое ли по-друго място е имал автора!

 42. 42 Профил на mdaa
  mdaa
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Браво!
  По-често им напомняйте на тия, че не всички журналистки са слугини по пеньоари.
 43. 43 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Люба, имам предложение към теб - събери всички твои статии, и ги издай в малко книжле или още по-добре ги пусни в твой блог в нета.

  Само е препоръчително да има кратко разяснение към всяка статия за конкретните обстоятелства около всяка статия за да бъде по-ясно на незапознатите. Успех!!!

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 44. 44 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#43] от "NK":

  Извинете ме за тафталогията "всяка статия".

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 45. 45 Профил на kikot
  kikot
  Рейтинг: 8 Неутрално
 46. 46 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  ... да не пропуснем да похвалим и илюстратора ИВАН КУТУЗОВ, винаги достойно актуален. Живо здраво Кути...

 47. 47 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1317 Весело

  БРАВО!

  Овации и за авторката и за карикатуриста!

  Хитростта пречи на мисълта!
 48. 48 Профил на jethrotull
  jethrotull
  Рейтинг: Неутрално

  Чудя се каква е разликата между Веселин Маринов и Андреа Бочели. Бочели е сляп и не вижда хората около себе си. Веселин Маринов вижда, но май му се иска така да ни причернее пред очите ,че никога да не го виждаме повече.

 49. 49 Профил на jethrotull
  jethrotull
  Рейтинг: Неутрално

  Сетих се ,че преди години Веселин Маринов играеше като нападател в отбора на Сухиндол ( тогава май във В група). След като му стана ясно ,че от него няма да стане Марко ван Бастен се концентрира върху пеенето. С футбола е изтезавал 100на завалии дошли на стадиона, с пеенето изтезава хиляди ,които трябва да го слушат защото някоя празна глава е решила да изпразни държавния бюджет и да му плати хонорар, за да изпълнение на една празна песен пълна с мисли на празни хора ( да ме прощава Джером К. Джером). И да перифразирам един роден класик " Бедни ми , бедни Маринов, защо не умря на мача срещу Лесичери".

 50. 50 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1316 Гневно

  До коментар [#45] от "kikot":

  До коментар [#47] от "STREAM":

  До коментар [#42] от "mdaa":

  До коментар [#33] от "Миша":

  ==========

  Възхищавате се на неща, които реално няма да подобрят живота ви!

  А Човекът, който живота си дава, здравето си дава, за да ни смени памперсите... Дават го каталясал в парламента и вие на него никога няма да му кажете Браво! Егати лицемерния и прост народ! Отвратителен народ!
  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 52. 52 Профил на dmode
  dmode
  Рейтинг: 437 Неутрално
 53. 53 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#51] от "ARRI":

  80% от нацията е мъртва , важното е останалите 20% да си отвържат очите и да видят, че са зрящи. Опитай и ти да си свалиш превръзката и да прогледнеш. Трябва да се върви, не да се спи!

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 54. 54 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#53] от "Раз печки, раз кюнци":

  АЗ , като за начало , не гласувам !!! НЕ искам да участвам в бъдещи престъпления !!! И НЕ пропагандирам като теб , някой престъпник (парцалеса-политик).Сори , ама , требе да си смениш панперса(чипа).Ама си сладък . Трябваха ми месеци , за да разгадая значението на ''кюнци'' . Слагах ударението НЕправилно

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 55. 55 Профил на Chicago'04
  Chicago'04
  Рейтинг: 8 Весело

  страхотен анализ...
  ...

  shit happens
 56. 56 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#54] от "ARRI":

  Нито вдяваш какво пишеш, нито вдяваш какво четеш. Не гласуваш.. Къде си тръгнал бе ? Намали дозата момче, или чашките..

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 59. 59 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Няколко пъти понечвам да напиша коментар към статията, и все не се получава...

  Не мога да не поздравя обаче авторката за вдъхновеното й слово, за непримиримостта й...

  Не е много сигурно обаче, че конкретният повод - тоя меверейски "химн" - заслужава чак такова заклеймяване...

  Сега, Евтим Евтимов можеше и по-сериозно да подходи към този си ангажимент... И все пак, каквото и да си говорим, той е един от големите ни поети... И със сигурност не е от "неконкурентоспособните на свободния пазар"...

  Ето едно негово стихотворение, което много харесвам... (цитирам го по памет) като доказателство за това, че изпод перото на тоя автор излизат и наистина дълбоки и стойностни неща:

  Сега не казвам нищо на света.
  Сега пред никого не се заричам.
  Не будя с викове нощта.
  Не се кълна, че те обичам.
  Не пиша твойто име със лъча
  на лунна нощ по къщите високи...

  Като голямата река мълча, -
  Когато стане... по-дълбока...

  А подобни примери в творчеството му не са един и два...

  ...
  В крайна сметка, щом от МВР си я харесват тая песничка, нека си я тананикат, нека тя да ги съпътства и в празници като отминалия, и в тежките им, изпълнени с опасности делници. Аз не изисквам вкусът на полицаиге - и на редовите, и на техните началници, - да бъде еталон за художествено изящество и съвършенство. Самите те едва ли имат подобни претенции... За мен е важно да си вършат работата колкото се може по-професионално и съобразно закона... И твърдо да са на страната на Доброто. А не отдават чак такова голямо значение на това какво е музикалното оформление на празненствата им. Е, става ми чоглаво, ако Вътрешния обърка името на Мина с Нина, ама...

  Ние, българите, искаме от всекиго да е едва ли не съвършен, да разбира от всичко... Трябва да осъзнаем, че всеки е полезен като част от Цялото, и е важно всеки да открие своето точно място в това Цяло, в съзидателните усилия на това Цяло. Трябва някак си да се научим да виждаме колко полезен с действията си е другият, различният от нас... Да се радваме на движението му напред и нагоре... С което той увлича и нас... Просто е нужно да сме - да, зная колко банално звучи! - позитивни! И да се обичаме! И да съграждаме общото си бъдеще. За посоката на което предварително сме постигнали съгласие... Пък било то и мълчаливо.

  И в думите на "Печките и кюнците" има много истина... И в тези на болшинството писали преди мен... Липсва обаче онази спойка, която прави една нация силна, съзидателна, обединена... Не можем само да се вторачваме в грешките на другите, дайте да видим къде грешим ГЕНЕРАЛНО... И да обединим усилията си първом в тази посока, после в посока на по-малката грешка, и така - нестройно, лъкатушейки, да намерим най-сетне - подкрепяйки се - Пътя си на БЪЛГАРИ!

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 70. 70 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#67] от "ARRI":

  Превъзбуден си, но според психиатрите до утре ще отщуми и ще преминеш в обичайното си състояние на депресия.

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 72. 72 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#69] от "ARRI":

  Не съди за другите по себе си!

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 88. 88
  ****

  Този коментар беше изтрит в 09:44 на 06/07/2010 от неговия автор.

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 96. 96 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Весело

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 97. 97 Профил на Ændil
  Ændil
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Аз конкретно не разбрах от какво се оплаква авторката?
  Не може хем да искаш предприемачество, хем да искаш възвишена култура и задълбочени познания в Киркегор.
  Ти ако висиш Рокфелер какъв психясъл тъпанар е бил сигурно ще си препрежеш вените от отчаяние, ама ей на- има хораза разни работи, затова света е пъстър.
  Струва ми се че авторката страда от комплекса на самотната домакиня в очакване на рицаря на бял кон.
  Реалността душко трябва да се приема каквато е, особено когато не можеш да я промениш, инак рискуваш деменция.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 100. 100
  ****

  Този коментар беше изтрит в 09:45 на 06/07/2010 от неговия автор.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK