Изгубени в здравната реформа

Изгубени в здравната реформа

© Трайко ПоповВъпреки гръмките обещания за бърза реформа в здравната сфера ГЕРБ точно както тройната коалиция се уплаши и намали темпото на промените. Докато преди изборите лекарите от партията не спираха да повтарят, че първата година от едно управление е най-подходяща за преструктуриране на здравеопазването, постепенно гласовете им заглъхнаха, а сроковете се изместиха.


Така вместо законодателното "подковаване" на реформата да приключи още през 2009 г., както беше планирано, сега ще бъде цяло чудо, ако се случи до края на 2010 г. Вместо частните здравни фондове да се включат в задължителното осигуряване още от началото на 2011 г., това може би ще стане в средата на следващата година.


Колкото до Националната здравна карта - първите й 8 части (от 8 области) трябваше отдавна да са готови и болниците в тях да са преструктурирани, за да може "добрият опит" да се приложи и в останалите общини. Е, това също остава за някакъв следващ период.
И все пак управляващите въведоха някои промени. Първо вдигнаха здравната вноска от 6 на 8%, като натовариха допълнително както гражданите, така и бизнеса. И то в период на криза. Ефектът от тази мярка за здравеопазването е никакъв - допълнителните 2% не се използват за плащане на медицински услуги за пациентите, а отидоха директно в консолидирания бюджет на държавата,


за да запълват дупки, които нямат нищо общо със здравето


Въпреки обещанията, че всички пари от осигуровки ще се използват само за лечение. ГЕРБ се готви да повтори това упражнение и през 2011 г. (здравната вноска вероятно ще стане 10%), като ще се оправдае с недостига на средства. Само че опитът показа, че по-високите вноски отказват още хора от осигурителната система.


А броят на неосигурените вече надхвърля 1.2 млн. души. Освен това през 2010 г. държавата отказа да плаща вноските на над 4 милиона души - пенсионери, военни, инвалиди и деца, за които отговаря по закон. Парите за техните осигуровки също отидоха във фискалния резерв, а това доведе до намаляване на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) с близо 500 млн. лв.


В същото време средствата за разплащане с болниците непрекъснато не достигат и се бавят с един-два месеца. Резултатът е недоволство от страна на лекарите и финансов натиск върху пациентите.


Опитът за затягане на финансовата дисциплина също се оказа без резултат. Новосъздадената агенция "Медицински одит" откри това, което в касата отдавна знаят - в болниците се приемат пациенти, които могат да се лекуват и вкъщи.


Само че въпреки завишения контрол хоспитализациите продължават да се увеличават и затова отчасти е виновно поредното необмислено решение, този път на здравната каса. Шефовете на институцията намалиха броя на направленията за специалист и изследвания с 30%, което веднага рефлектира в увеличен прием в болниците.


Защото, когато човек не може да се диагностицира и лекува в извънболнчната помощ, влиза в клиниката, където терапията излиза поне 10 пъти по-скъпо на НЗОК. Пример: възрастна жена пада и си чупи двете ръце. След седмица трябва да отиде на контролен преглед в "Пирогов", само че джипито е привършило направленията и


вместо за две снимки й дава талон само за една


Но обещава следващия месец жената да получи направление за снимка и на другата ръка. И това ако не е парадокс. Вариантите в този случай са два - или пациентката да си плати прегледа и едната снимка, или да полежи 5-6 дни в болница.


Така заявената основна цел на реформата в програмата на ГЕРБ - "ограничаване на изтичането на средства от системата чрез повишаване на контрола", остава на хартия.


Друга недобре обмислена идея е въвеждането на делегирани бюджети за болниците. Досега те бяха само прогнозни и касата плащаше всичко, което изработят медиците. Сега на лечебниците се определя точна сума пари, над която НЗОК просто няма да плаща.


Лимитите обаче съвсем скоро ще доведат до листи на чакащи, което пък ще влезе в противоречие с останалите цели на управляващите - повишаване на достъпа на пациентите до лечение и увеличаване на удовлетвореността им от здравната система.


По последния показател българите са на опашката в Европа. Тази мярка със сигурност ще ограничи разходите на касата, но пък ще увеличи дълговете на болниците, а единственият начин за компенсация е увеличаване на цените на прегледите и таксата за избор на екип. Добрите мениджъри го знаят и няма да допуснат лечебните заведения, за които отговарят, да фалират. Само че някъде тук


между непрекъснатите кешови плащания се губи смисълът на осигуряването


Освен това административно определените бюджети на практика ще унищожат конкуренцията между болниците - точно както по времето на социализма няма да има значение колко и как се работи - парите са предварително осигурени. И ще се окаже, че поредното реформиране на системата ще унищожи самата реформа, която беше започната през 2000 г. и стопирана през 2001.


Системата на делегирания бюджет има и някои добри страни. Тя ще намали приема на хора, които нямат нужда от лечение и ще спре свръхстроителството на нови болници, което е факт през последните години. Но ограничените средства могат да доведат и до отказ от лечение, ако лимитът е свършил. Което може да е фатално.


Въпреки обявената дясна политика в сферата на здравеопазването решенията на ГЕРБ стават все по-леви. С последните законодателни промени


здравната каса всъщност е напълно одържавена


- директорът й се избира от парламента, т.е. от управляващото мнозинство, а в надзорния й съвет влизат предимно зам.-министри. Харченето на средствата поне през тази година изцяло се дирижира от финансовия министър.


А това води до пълното унищожаване на обществения характер на институцията. Решенията се вземат някъде горе и НЗОК се превръща само в изпълнител. Самите осигурени губят правото да решават как да се изразходват парите им. А пациентът остава изгубен в бюрократичните приумици.


Иначе управляващите от ГЕРБ продължават да твърдят, че здравеопазването за тях е приоритет и че имат политическа воля да извършат реформите. Остава и да го докажат.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Този коментар беше изтрит в 16:45 на 06/09/2010 от неговия автор.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 3. 3 Профил на mdaa
  mdaa
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Браво.
  Илюстрацията към статията изключително точно описва проблема. Не я наричам карикатура, защото картинката никак не е весела...

  "Самите осигурени губят правото да решават как да се изразходват парите им. А пациентът остава изгубен в бюрократичните приумици."

 4. 4 Профил на x-ray
  x-ray
  Рейтинг: 409 Неутрално

  А новата идея на МЗ
  Със законопроекта се правят промени в Закона за лечебните заведения и Закона за здравното осигуряване, насочени основно към оптимизиране на публичните разходи за болнична помощ (въвеждат се съгласие за разкриване на лечебни заведения за болнична помощ, които ще се финансират с публични средства, както и забрани за осъществяване на дейност на територията на държавни и общински лечебни заведени за болнична помощ от лечебни заведения за болнична помощ, които не са държавни или общински и др.)

  sandokan
 5. 5 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Защо до сега никои от управляващите у нас не пожелаха да разберат, че първостепенна задача на всяко едно напреднало общество е ЗДРАВЕТО НА НАРОДА? Имено човешката работна сила е генератора на принадената стойност, на печалбата и на благоденствието на държавата. Колкото с по-здрав и дълголетен народ може да се похвали една държава, толкова по-стабилна икономически е тя. Вижте Япония, Швеция, Франция, Швейцария, Германия и пр. Който пести от здравеопазване, губи от производителност на труда. В тази връзка държавата трябва да направи всичко необходимо да накара или за принуди работодателите да отчисляват за здравеопазване реалните, а не фиктивни суми, прилагайки цялата строгост на закона.

 6. 6 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 918 Весело


  Taka, започвам подред:

  " Ние го хващаме, те ги пускат!
  Виновна е тройнат акоалиция!
  Сами ВИЖДАТЕ за какво ГОВОРИМ!

  Ние гарантираме финансовата стабилност!
  Ще реформираме здравеопазването!

  Ние се борим с корупцията!

  Статията е написана от някой, който не разбира нищо, колкото да има нещо по страниците на "Дневник""

  И т.н., и т.н..

  Ако всичко по-горе ви звучи познато, не се учудвайте - това са обясненията за всичко несвършено, назапочнато, заметено от ГЕРБ.

  ГЕРБ никога не са виновни за това, че предприемат безумни действия ( примерно да задължат собствениците на малки фирми да се осигуряват два пъти или да забранят на неплатилите здравните си осигуровки дапътуват в чужбина ) или че не знаят какво да правят. За това винаги е виновен някой друг - световното положение, тройната, вестникът, читателите.

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 7. 7 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 918 Весело


  Питали Радио "Ереван":
  - Кой е виновен, че ГЕРБ не предприемат нужните реформи?
  Отговорът:
  - Тройната коалиция в съучастие със световната криза!

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 8. 8 Профил на liolio
  liolio
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Закон на Джоунс:
  Човетът, който се усмихва, когато нещата се влошават, е сигурен, че за това ще набедят някой друг.

 9. 9 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 918 Весело


  Питали Радио "Ервеван":
  - Кой е виновен за източването на милиарди от енергетиката на България?
  Отговорът:
  - Виновни са българските лекари, че не са разследвали и докладвали на МВР ( и на неговия Глааавен секретар) за нередности като тия с "Цанков камък".
  Питали отново:
  - А, защо не стартира здравната реформа?
  Отговорът:
  - За да накажат лекарите за източването на милиардите от енергетиката!


  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 10. 10 Профил на аз
  аз
  Рейтинг: 524 Неутрално

  къде са парите на здравната каса? защо не се плаща на аптеки и болници? надявам се евростат да проверят и това

  from all the things i've lost i miss my mind the most
 11. 11 Профил на vik7777
  vik7777
  Рейтинг: 459 Разстроено

  За каква реформа иде реч?Както беше казано,това е връщане на там,откъдето тръгнахме.Ясно за всички е,че отношението на едно правителство към сферите на здравеопазването е лакмус за това ,каква политика води-лява или дясна.Нека ГЕРБ повече не заблуждават хората,че са десни,защото ни писна от лъжи.Те просто си лъжат,както тройната бандитска коалиция.Излъгаха надеждите на голяма част от народа,но ще си платят.Проблемът обаче не е в ГЕРБ-поредния политически лилипут,а в това ,че здравеопазването наистина е пред пълен разпад.Глупаците от тази неокомунистическа партия си мислят,че отново ще превърнат лекарите в "медицински работници",за които е достатъчен поздрав от държавното и партийно ръководство и ще продължава да работи най-опасната и отговорна професия за мизерни пари.Не е така вече,другари гербаджии.Просто лекарите ще си тръгнат,а средствата,които са вложени в тяхната квалификация ще се прелеят отново в богатите държави.Жалко за всички свестни хора в България.Тя бавно,но неотменно загива.

 12. 12 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1441 Весело

  ГЕРБ е една измишльотина.
  Да се натири през Калотина!

  www.berbenkov.hit.bg
 13. 13
  ****

  Този коментар беше изтрит в 20:19 на 12/07/2010 от неговия автор.

 14. 14 Профил на alec
  alec
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За да има реформа в здравеопазването трябва да има концепция за реформа.Първо целта трябва да бъде здравето на пациента-включващо лечебно диагностична дейност,профилактика.И на тази база да се правят ценорасписи.Не може тази основна задача на здравеопазването да е отсъстваща и да се говори абстрактно за вноски които не покриват нищо.Второ какъв е действителният брой на българите здравно осигурени и действителният брой на неосигурените, защото има хиляди хора с двойно гражданство или с резиденция извън България които плащат някъде най-стриктно медицинските си застраховки години наред и никога не ползват здравна помощ в България.Научавам ,че в България има около 700 анестезиолога и на "добра"възраст и новите не остават.Сестри няма.Новозавършилите или започват работа във фармацевтичните компании или търсят работа в Германия,Франция,Англия..........Аз лично от политика не разбирам,но мисля че пред трагичната ситуация трябва да има някакъв политически конценсус и да се надскочи "нашите" "вашите"за да се избегне пълният колабс и предезвестената смърт на българското здравеопазване

 15. 15 Профил на nevazmojna_sum
  nevazmojna_sum
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не съм мислела, че някога мога да го кажа, но - стана по-зле и от предишното управление, що се касае до здравната реформа, а и не само до нея.

 16. 16 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  В чем преимущество советской системы?
  - В том, что она успешно преодолевает трудности, отсутствующие при других системах.

  http://farm5.static.flickr.com/4001/4419733321_753057385a.jpg

  http://farm5.static.flickr.com/4140/4785592903_1415f944f9_b.jpg

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 17. 17
  ****

  Този коментар беше изтрит в 16:45 на 06/09/2010 от неговия автор.

 18. 18 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 581 Неутрално

  "Освен това през 2010 г. държавата отказа да плаща вноските на над 4 милиона души - пенсионери, военни, инвалиди и деца, за които отговаря по закон. Парите за техните осигуровки също отидоха във фискалния резерв, а това доведе до намаляване на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) с близо 500 млн. лв.". Това дали означава, че този резерв е кух?! Дали затова не е този вой срещу дефицита, зашото ще лъсне ....

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 19. 19 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  Дорогие Советские олигофрены, следует писать ‘гуманная’ ...

  Е-ей, не ви научиха партийните секретари поне на правилен руски език...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 20. 20
  ****

  Този коментар беше изтрит в 16:45 на 06/09/2010 от неговия автор.

 21. 21
  ****

  Този коментар беше изтрит в 16:45 на 06/09/2010 от неговия автор.

 22. 22 Профил на ivoova
  ivoova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#18] от "BBC":

  Абсолютно сте прав(а) с цитата, там е същността на въпроса. През 2010 г. се извършва геноцид над нас, работещите в реалната икономика, които редовно си внасяме осигуровките и си плащаме данъците. А ние не сме повече от неосигурените лица, 3/4 от които са нашите по-мургави сънародници. Получава се така, че 15-20% издържат останалите, защото не е ясно какво е реалното участие на държавата в бюджета на НЗОК и дали Дянков не прави някакви фокуси с цел да се докара с цифрите навън.
  Изходът? Крие се в индивидуалните партиди, но хайде на бас че няма да го направят. За това освен кураж трябва и интелект.

 23. 23 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  До коментар [#20] от "Махно":

  Цитат : 'маи си български забравил '

  Хи-хи-хи! Каква илюстрация на теза...

  Нито български език , нито руски знаеш.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 24. 24 Профил на He4oBeK
  He4oBeK
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Пример: възрастна жена пада и си чупи двете ръце. След седмица трябва да отиде на контролен преглед в "Пирогов", само че джипито е привършило направленията и
  вместо за две снимки й дава талон само за една
  Но обещава следващия месец жената да получи направление за снимка и на другата ръка."-Този пример документиран ли е?Или си го измислихте за да пасне на концепцията на тезата ви?Ако обичате давайте реални примери за действителното положение, не хипотетични,защото изглеждате жалки в опита си да манипулирате читателите с такава глупост!

 25. 25 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  нещата ще се разрешат от самосебе си ,на нова година нова елекронна карта за всеки ,така ще спре изтичането от системата ,пациента ще влиза при лекар и в болница само с електронна карта и собствен пин ,така хоспитализациите ще паднат с 1000% о джипитата ще бъдат прескачани от всеки и з всичко без това им създадоха имидж на идиоти в тази страна ,въпреки отличната им реализация навън.Така ще се постигне идеала на професорите в България ,да достигнат заплащането на джипитата ,само че чисто без разходите и без да работят нещо реално ,просто ще вземат едни огромни пари за да дават едни консултации ,дето може да ги адде и селския лекар ,само ,че него го няма вече.Така господата по големите клиники смятат ,че изгонвайки последните доктори от силистра, русе и разград ,пациента за всяко нещо ще се вдига с електронната карта да се лекува в софия или варна ,където ще го чакат наточени те и ще го излекуват ,само да стигне дотях ,така ще се проведе пълното досъсипване на здравеопазването в страната при пълно унищожение на доболничната помощ ,апропо така е по добре за лекарите ,щом вече срещам лекари чужденци с много слаб български ,да завършват тук и да отиват веднага на работа в швеицария и франция ,значи доторите с опит просто нямат работа тук вече .Както казат колегите по болниците ,въвежда се нова клинична пътека -извънболнична ,от банкомата на пациента с електронанта карта ,до кабинета на лекуващия го професор -джипи,той ще пише рецептите веднъж в живота ,не всеки месец ,той ще решава всичко .

 26. 26 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  Питам най-добронамерено:
  Как ще излезем от порочния кръг "Докато другите не започнат да спазват правилата и аз няма да ги спазвам"?
  Как ще излезем от повсеместния и вечен стандарт на мислене, действие и живот "Правилата са за другите, не за мене".
  Това са големите ни проблеми, това са задачите, които трябва да решим като общество. Всичко останало е следствие.

 27. 27 Профил на rumenvl
  rumenvl
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Средната продължителност на живота на мъжа в България е 69,5 години. В Гърция е 77 години.
  Писващите 7 години от живота или 10% от живота са благодарение на НЗОК - най големия убиец на Българи.

  10% по малко живот!

 28. 28 Профил на rumenvl
  rumenvl
  Рейтинг: 466 Неутрално

  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_life_expectancy

  Ето ви линка за средна продължителност на живота.

 29. 29
  ****

  Този коментар беше изтрит в 16:45 на 06/09/2010 от неговия автор.

 30. 30 Профил на slavova
  slavova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много хубава статия. Поздравления за автора.

 31. 31 Профил на Зора Чернева
  Зора Чернева
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До #25
  Болезнено си прав в написаното от теб мнение, но посредствеността, която ни залива се бори за "служебна победа" винаги, когато има условия за това.

 32. 32 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 850 Гневно

  "Вместо частните здравни фондове да се включат в задължителното осигуряване още от началото на 2011 г., това може би ще стане в средата на следващата година."

  Няма да е и тогава, просто защото при сегашната ситуация всички парички отиват на едно място - НАП.

 33. 33 Профил на caravagqio
  caravagqio
  Рейтинг: 466 Гневно

  До коментар [#16] от "Dr_Doolittle":

  Като чета по форумите писанията на надъхани „доктори „ / пикльовци с памперси от рода на Dr_Doolittle не само не се ядосвам, но и ме напушва смях ! Като чета писанията по форумите на надъхани „доктори „ / пикльовци с памперси от рода на Dr_Doolittle си правя извода , че Сакскобургготски беше прав за това, че българинът трябва да си смени чипа !
  Драги господинчо , НЯМАМ НИЩО ПРОТИВ да получаваш по 50 000 евро на месец !
  СКЪСАЙ договора си с НЗОК , открий си кабинет , ПЛАЩАЙ СИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ ОСИГУРОВКИ , вземай ако искаш не по 200 а по 2000 лева на преглед , ако има кой да ти ги дава и живей спокойно …
  Но , КОГАТО СИ СИ ДАЛ ГЪЗА ПОД НАЕМ – ще си траеш ! ЩЕ СИ ТРАЕШ и ще играеш по свирката, която ти определя този, който плаща ! И ще целуваш не само ръка, но и гъз, на този който ти плаща!! А в случая ти плащам аз – Негово Величество Пациента от рекетьорски присвоените ми всеки месец пари , за да ти осигурят на тебе , боклук такъв , някакъв доход , който ДОРИ НЕ ЗАСЛУЖАВАШ !! Защото аз повече от 20 години плащам и САМО ПЛАЩАМ, защото не ми се е налагало нито да ме преглеждат, нито да ме лекуват , но ти , драги, или който и да било друг боклук като тебе , с усмивка сте прибирали всеки месец МОЕТО ЛЕВЧЕ , което не сте изработили ! Защото няма друга рекетьорска система, която да ми налага ПО ЗАДЪЛЖЕНИЕ да отглеждам и хрантутя кретени като тебе ! … Защото аз като пациент и НЯМА ДА ДОЙДА ПРИ ТЕБЕ , а ще отида при лекаря, който има 30 години стаж , знае 2 и 200 и то не само по книжките, а от живота и със 100 % сигурност знае поне ДЕСЕТ ПЪТИ повече от тебе, независимо от 3-ти или петте езика, които твърдиш, че владееш !
  А като не искаш да играеш по свирката -ПЛАТИ СИ ОБРАЗОВАНИЕТО , което си получил от МОИТЕ ПАРИ , плати си ЛИХВИТЕ върху този „кредит” , защото вместо да обучаваме идиоти като тебе, парите можеха да стоят в банката и да трупат лихви и … ВЪРВИ НА МАЙНАТА СИ ! А когато на запад ти признаят дипломата от „ Мичкюрския североюжен медицински университет „ и веднага те назначат да работиш като лекар – прати ми една картичка с подписа и печата на работодателя ти, че това се е случило !

 34. 34 Профил на Naschenec
  Naschenec
  Рейтинг: 466 Гневно


  Много е елементарно !...

  ДЕМБЕЛИТЕ ТРЯБВА да внасят своите здравни и социални осигуровки както всички останали българи! ТОВА СЕ ОТНАСЯ ЗА ВСИЧКИ от бюджетната сфера – и мързеливите даскали и тъпите милиционери и наглите „доктори „ и некадърните чиновници и малоумните „овенни „и корумпираните данъчни … !! БЕЗ изключения и БЕЗ КОМПЕНСАЦИИ !!! ТОВА СЕ ОТНАСЯ и за онези, които ИЗОБЩО НЕ ПЛАЩАТ –роми, тарикати , и всякакви други боклуци !ЗА ТЯХ ДА ИМА ПРИНУДИТЕЛЕН ТРУД ,ако не искат да плащат Не може да не се съгласим и че „ пилеенето на пари никак не противодейства на депресията. Не антикризисна програма трябва сега, а антидепресивна. Само една такава е подействала досега: запушване на всички пробойни, от които изтичат ненужни разходи, а най –ненужните са точно протестиращите полицаи, военни , даскали, данъчни и още цяла кохорта ТЪРТЕИ , чучнали на държавната софра , свикнали само да лапат и да претендират … Като са толкова кадърни – да напуснат бюджетните длъжности и да излезнат на пазара на труда, който веднага ще ги оцени колко са „ умни „ и „ кадърни „ ! Но не го правят, защото и за чеп на бъчва не стават !!!


  ПРОСТ НАРОД-ТЪПОУМНО УПРАВЛЕНИЕ -СЛАБА ДЪРЖАВА ...  Това е исконната формула за територията България ...
  И понеже първият елемент от формулата не иска, а и не може да се промени , няма как да се промени и валентността на останалата и част…
  ВРЕМЕ Е „герберските „ форумни малоумни ченгета да се включат ... СЕГА ! …

  Ненавиждам цензурата , мразя цензурите !
 35. 35 Профил на Naschenec
  Naschenec
  Рейтинг: 466 Гневно

  Бойко Борисов: Мога да ви обещая повече, отколкото всеки друг може да ви даде  Измина една година от парламентарните избори. Това е повод отново да оценим свършеното от Правителството на ГЕРБ. Този път ще направим съпоставка на обещанията и тяхното изпълнение. Избрахме двадесет от тях, които намираме за по-съществени измежду всички направени такива.
  1. Обещание. Поддържане на балансиран бюджет. Неизпълнено!
  2. Обещание. Намаляване на осигуровките с 5%. Неизпълнено!
  3. Обещание. Развитие на „зелен бизнес“ и данъчни стимули за инвестиции в енергоспестяващи технологии. Неизпълнено!
  4. Обещание. Инвестиции в земеделието, бърза комасация, ефективно усвояване на парите от Европейския съюз. Неизпълнено!
  5. Обещание. Финансова децентрализация на общините. Неизпълнено!
  6. Обещание. Нови системи за оценка на труда на учениците и учителите, засилване на връзката между потребностите на реалния сектор и образованието. Неизпълнено!
  7. Обещание. Конкурсно начало и при избора на научни изследвания, които да бъдат финансирани с пари от бюджета. Неизпълнено!
  8. Обещание. Премахването на монопола на здравната каса и въвеждането на индивидуални здравни партиди. Неизпълнено!
  9. Обещание. Ревизия на всички заменки, спорните приватизационни договори и сключени концесии. Неизпълнено!
  10. Обещание. Върховенството на закона и независимата съдебна система. Неизпълнено!
  11. Обещание. Премахване на безконтролното следене в Интернет от МВР. Неизпълнено!
  12. Обещание. 10-12% икономически растеж годишно. Неизпълнено!
  13. Обещание. 20% ръст на доходите годишно. Неизпълнено!
  14. Обещание. Средна работна заплата 1500-2000 лева. Неизпълнено!
  15. Обещание. 15% ДДС. Неизпълнено!
  16. Обещание. Премахване на данъци върху наследството и дивидентите. Неизпълнено!
  17. Обещание. Отпадане на минималната работна заплата. Неизпълнено!
  18. Обещание. Намаление на пенсионната осигуровка от 23 на 10%. Неизпълнено!
  19. Обещание. 7% данък върху доходите и 1000 лева необлагаем минимум. Неизпълнено!
  20. Обещание. Мораторим на строителството върху гори, придобити чрез замяна. Неизпълнено!
  Това е равносметката на обещаното и изпълненото. Вярно е, че част от обещанията са дадени за целия мандат, но ако денят се познава от сутринта, отсега можем да кажем, че няма да бъдат изпълнени.
  Нито една съществена реформа, в която и да е сфера не е извършена и дори започната. ГЕРБ продължава политиката на тройната коалиция, като единствената разлика са рекламните клипове на МВР и Бойко Борисов.
  Отсега можем да кажем, че Борисов е поредният политик, който измами избирателите. Подлъга ги с щедри обещания, а вместо изпълнение, гражданите получиха извинения, оплаквания и оправдания. Жалък хленч, примесен с нескрита носталгия по режима на Живков. Манталитет на гангстер в костюм, на който всички дължат благодарност, че ги управлява.
  България е прекрасна страна и ние българите имаме всички условия и предпоставки да живеем не по-зле от всеки друг в Европа и света. Това не зависи от никой друг, освен от нас самите, защото ние сме тези, които овластяваме премиери, като сегашния и предшественика му. Ние ще овластим и следващия. Колкото по-скоро, толкова по-добре за всички.

  Ненавиждам цензурата , мразя цензурите !
 36. 36 Профил на lyekka
  lyekka
  Рейтинг: 409 Разстроено

  Здравеопазването в България е умряла работа!

 37. 37 Профил на kristianp
  kristianp
  Рейтинг: 4 Неутрално

  Един от най-сериозните проблеми в сферата на здравеопазването е липсата на политика по обучението на лекари-специалисти.

  В момента обучението им в България се провежда в противоречие на директивите на ЕС - не им се признава трудов стаж (въпреки ежедневната работа, която полагат в болниците на България), не им се плащат осигуровки, нямат право дори на майчинство, а в по-голямата част от случаите не получават възнаграждение за положения труд, а вместо това....заплащат месечна такса от 180 лв. на държавата.

  Това води до 1 нещо - много млади лекари напускат страната, защото е трудно човек с висше образование на 30 год. да си плаща, за да работи. Ако това не се промени, до 10 год. в сферата на здравеопазването няма да има квалифицирани кадри и всички други проблеми ще бъдат незначителни на този фон.

  Дано в следващите си статии в. Дневник да обърне внимание и на този проблем - във фейсбук има група на асоциацията, която се бори за популяризирането на този проблем - "Български лекари за европейски стандарт на специализация" - http://www.facebook.com/group.php?gid=107378002627166

 38. 38 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  До коментар [#29] от "Махно":

  Хи-хи-хи другарю, грешна ти е информацията, имам педиатрия.

  Чудно как може да си сложиш аватар на Нестор Махно един от ‘белите’ и да смяташ,че хуманна е системата на червените ? Грамотен ли си ? Или не знаеш от кои си? Или не знаеш кой е Махно? Или не знаеш кой ти е турил тоя аватар? Да ти дам телефона на един психиатър ,който се занимава с проблемите на деперсонализацията ?

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 39. 39 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  До коментар [#33] от "caravagqio":

  Слушай мухльо, не можеш да измислиш нищо освен глупостите които ядно си написал затова си го пействаш за N-ти път в безсилието си да се покажеш назидателен. Банални клишета са и вероятно си ги копирал от някой друг олигофрен, та излишно е да се четат. Едва ли имаш знанията да си попълниш една бланка за да си внесеш смешните здравни вноски, щото вероятно си нает работник и ти ги внася работодателя. А повечето лекари са частни фирми и сами си внасят осигуровките, но такива социално изпаднали комплексари дорасли единствено до наемния труд няма как да го знаят. Затова си мислят че и другите са си дали задника на друг да им работи. Да ама не. Моето частно здравно заведение има договор с НЗОК за определен обем дейности и колкото плаща НЗОК това ще получиш останалото ще си го доплащаш по свободни цени и хоро ще играеш. НЗОК не ми е работодател. Ако ми плаща 1 лев ще получиш преглед за 1 лев нищо повече. И глупако, осведоми се кой е измислил НЗОК и българската система на здравеопазване. На българския лекар не му трябва НЗОК и мизерното то левче, което претендираш че ти вземат. В зоопарка входа е 2 лева. Опитай се да се прегледаш в чужбина за левче и ще те изпратят или в психиатрия или в местната централа на комунистите. И нали разбираш, че ми дреме на шмайзера дали ще дойдеш като пациент при мен. Имам предостатъчно, даже отдавна не записвам вече нови пациенти, щото часовете са ми претоварени. А пък при теб още утре някъде ще ти наритат задника в някое звено на българската здравната система и тогава няма да ти е до поучаване какво да правят българските лекари и дали можеш да даваш акъл на хора със свободна професия.
  Я си сѐдни на спанако чичовото, казват в Шопско...


  Хи-хи-хи. И не се пише caravagqio, а Caravaggio с две 'g'

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 40. 40 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Браво на авторката! Иначе, работата с Борисова била ясна още на търновската отбивка.

 41. 41
  ****

  Този коментар беше изтрит в 16:45 на 06/09/2010 от неговия автор.

 42. 42 Профил на Naschenec
  Naschenec
  Рейтинг: 466 Гневно

  До коментар [#39] от "Dr_Doolittle":

  Мухльо е синът на майка ти ! Защото баща ти не е сигурно кой е ...
  Като си толкова кадърен , защо си се лепнал за Здравната каса ?
  Защо си станал ОПЛ ?
  За да цоцаш от НАШИТЕ ПАРИЧКИ , които дори не си изработил!
  Защото малоумниците измислиха този РЕКЕТ да ни задължават да се записваме при малоумници , като тебе, И ДА ИМ ПЛАЩАМЕ за нищо !
  Измислиха тази законна пирамида , за да може да лапате " законно " всеки месец хилядарки , без да свършите работа и за 1 стотинка , защото иначе ще умрете от глад !

  Не разбираш ли, че ТОВА СА поредните СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ за НЕКАДЪРНИЦИ на гърба на данъкоплатеца !!

  Двадесет години плащам, един ден болнични нямам , един път не съм отишъл при джипито , но то и други нахални кретени като тебе , си прибирате ежемесечно парито от моя джоб!...

  Но и на тази ДАЛАВЕРА ще И ОТМИНЕ ВРЕМЕТО !!!

  И тогава "умници" и " кадърници " като тебе ще цвилят от глад !
  Бъди сигурен в това , " г-н докторе " !

  Ненавиждам цензурата , мразя цензурите !
 43. 43 Профил на scientifique
  scientifique
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#41] от "Махно":
  Нетор Махно бандит!!!!! Човече прочети нещо по въпроса:
  http://lib.a-bg.net/2009/05/piotar-arshinov-fenomenat-mahno.htm
  Или ако разбираш руски език изгледай филма за него:
  http://video.a-bg.net/2010/08/11/devyaty-zhizney-nestora-mahno-01.php
  Пък после говори! Извинявай, не ми е идеята да те обиждам, но се вбесявам колко неща са покрити за тези 45 години от болшевиките ;(

  А по въпроса за здравната каса - колкото сме по-малко, толкова по-лесно ще им е да ни манипулират! То не че и сега не го правят, скед като сме толкова търпеливи и все чакаме някой да ни организира! Стадо ли сме що ли???

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK