Насилието над животни и хора

Две американски проучвания върху сексуалните престъпления и връзката им с насилието над животни очертават много ясна зависимост: 36% от осъдените за сексуални престъпления са проявявали жестокост към животни в детството си, а 46% и в зряла възраст; 46% от осъдените за изнасилване и 30% от осъдените за педофилия са измъчвали животни в детството си или след навършване на пълнолетие.


Такива проучвания у нас за съжаление няма. Ако имаше, може би насилието над животни отдавна щеше да се наказва със затвор. Така, както е в абсолютно всички страни от Европа с изключение на Албания, Босна и Херцеговина и България (бързам да уточня, че отсъстват данни за Молдова и Беларус, така че компанията ни може и да се увеличи).


У нас по-голямата част от политическия елит или не знае, или отказва да признае, че съществува тясна връзка между насилието над животни и хора. 
И дори аргументите на г-жа Фани Христова от правната комисия към Народното събрание, която разказва за младеж, късал главите на живи гълъби за удоволствие, а след това умъртвил по особено жесток начин майка си, не са в състояние да променят мнението на мнозинството й колеги, загрижени дали няма да развалят настроението на онези българи, които колят прасе в чест на раждането на Христос (тук трябва да отбележим, че притесненията на въпросните депутати са резултат по-скоро от непознаване на законодателството, което регламентира ясно при какви условия се коли прасе или друг домашен добитък).


Специален агент Алън Брантли, един от най-известните профайлъри на ФБР, изразява  категоричното си убеждение, че насилието над животни не е безобиден отдушник за агресията на психически здрав индивид, а тревожен сигнал.


На изслушване пред Конгреса той заявява, че "ако на насилието над животни се гледа сериозно, то това би дало възможност да се противопоставим на домашното насилие и на хората с агресивно поведение. Често сме попадали на случаи, при които насилието над животни е прелюдия към насилие над хора.


Спокойно можете да разглеждате случаите на жестокост към животни и хора като едно общо явление." Агент Брантли прави проучване на най-големите серийни и масови убийства в САЩ и открива, че абсолютно всички извършители са малтретирали животни или са били свидетели на насилие над тях.


Вероятно също толкова аргументирано биха защитили връзката между жестокостта към животни и хора и колегите на Брантли от МВР, стига някой в парламента да се беше сетил да се допита до тях, вместо да свежда нещата до нелепия спор дали клането на прасе и пръскането срещу комари също ще се счита за престъпление.


Винаги съм се чудил защо една толкова сериозна тема, засягаща повече обществената сигурност, отколкото защитата на животните, се принизява до нивото на Женския пазар. Единственото ми обяснение е, че насилието като цяло до такава степен е част от бита и съзнанието ни, че уж нормални хора вече не могат да направят разлика между това да отсечеш по садистичен начин четирите крака на едно животно и да смачкаш досадна хлебарка.


Затова днес по улиците на София се разхожда необезпокояван гражданин, който сексуално е насилвал кучето си, в Дряново спокойно спи човекът, отсякъл хладнокръвно четирите крака на Мима, в Добрич друг дере живи котки и кучета заради кожите им, във Врачанско бивш военен, след като отстрелял повечето селски кучета и котки, решил да започне и с хората, а в социалната мрежа YouTube пък група горди младежи показват как се пребива до смърт кон за удоволствие. Лично мен това силно ме притеснява, а вас?


Явор Гечев, ръководител на отдел "Маркетинг" за България на фондация "Четири лапи"


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Longanlon
  Longanlon
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Мен ме притесняват, г-н Генчев, хора като вас, които се опитват да приравнят следствие и причина само за да угодят на каузата си.

  Ако бълнуванията ви, че насилието над животни поражда насилие над хора, всяка баба, която коли пиле, после щеше да погне децата от махалата...

  Насилието над животни понякога е диагноза, но не е престъпление. Душевноболни хора посягат на други хора и на животни - смятате ли, че забраната за насилие над животни ще ги спре, след като те не се поколебават да посегнат на човек?!?

  Животните нямат права и насилието над тях не е престъпление, защото няма престъпление без жертва. Животните са собственост, а не правен субект и не могат да са жертви.

  http://kaka-cuuka.com
 2. 2 Профил на noshorn
  noshorn
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Бих искал да помоля господин Гечев, като един голям специалист не само в маркетинга на фондацията, която му плаща заплата, а и по проблема за "Насилието над животни и хора" да ми отговори:

  1. Не смята ли, че поведението на собственика на куче в материала, към който съм дал линк е проява на жестокост ? И че този собственик в определен момент би могъл да прояви и лично жестокост към хора ?

  2. Смята ли, че максималната глоба от 200 лева, както е според сега действащото законодателство е достатъчна превантивна мярка за избягването на такива случаи и превъзпитаването на собствениците подобни на този в описания случай ? Ако не, какъв текст в закона предлага да бъде въведен ?

  Ето случая, който бих желал да коментира:

  http://www.monitor.bg/article?id=241606

 3. 3 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Неутрално

  както казват Пен&Телър : Булшит!
  даже имаха май епизод в който обсъждаха ПЕТА и др. подобни

  Birds of a feather flock together.
 4. 4 Профил на nikolaimi
  nikolaimi
  Рейтинг: 526 Неутрално

  36% от осъдените за сексуални престъпления са проявявали жестокост към животни в детството си, а 46% и в зряла възраст; 46% от осъдените за изнасилване и 30% от осъдените за педофилия са измъчвали животни в детството си или след навършване на пълнолетие.

  Значи 64% от осъдените за сексуални престъпления обичат животните.

  Гледай отвисоко падналия,само ако си се навел да му подадеш ръка!You were given the choice between war and dishonour. You chose dishonour, and you will have war
 5. 5 Профил на niknero
  niknero
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "Longanlon":

  Притесняват ме хората, които продължават упорито да си затварят очите пред садизма.

  Дали бабата коли пилето заради самото удоволствие от коленето - колкото се може по-бавно и по-мъчително за пилето?

  Убиването за храна е законово регламентирано. Настоящият дебат е за инкриминареното на особената жестокост над животни. Особено жестоко е например да подпалиш или да отсечеш краката на живи животни - ей така, за да се забавляваш на тяхното агонизиране.

  И да, има толкова много забрани и закони, които нямат ефект - значи ли това, че трябва да ги премахнем и да живеем в страна без закони? Щом така или иначе продължават да се извършват убийства и всякакви други престъпления, дайте да премахнем целия наказателен кодекс тогова.

  Садизмът, независимо в каква форма се проявява, е опасен за всички нас. България е единствената страна в ЕС, която все още не го е разбрала.

 6. 6 Профил на kalcho_krivija
  kalcho_krivija
  Рейтинг: 370 Весело

  Авторе, авторе - като ти чета писанията си спомням за онзи стар милиционерски виц:

  - Ти обичаш ли декоративни рибки?
  - Да.
  - Значи си педе....с.

  Толкова за разсъжденията те.

 7. 7 Профил на Longanlon
  Longanlon
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  niknero,

  садизмът е диагноза, а не престъпление. болните хора се лекуват, не се наказват.

  мълчаливостта, неконтактността също са отличителни белези на социопати и масови убийци - също както насилието над животни. За да "предпазим обществото" трябва ли да наказваме мълчаливите хора също??!?

  http://kaka-cuuka.com
 8. 8 Профил на Amra
  Amra
  Рейтинг: 213 Неутрално

  "Затова днес по улиците на София се разхожда необезпокояван гражданин, който сексуално е насилвал кучето си, в Дряново спокойно спи човекът, отсякъл хладнокръвно четирите крака на Мима, в Добрич друг дере живи котки и кучета заради кожите им, във Врачанско бивш военен, след като отстрелял повечето селски кучета и котки, решил да започне и с хората, а в социалната мрежа YouTube пък група горди младежи показват как се пребива до смърт кон за удоволствие. ".....абе я стига! Преди около седмица в едно мако селце бяха удушени две възрасни жени просто ей така...и нямаше толкова беседи по въпроса, колкото за кучето Мима! Не ми пука дали животните са защитени, след като едва успявам да опазя детето си и близките си

 9. 9 Профил на niknero
  niknero
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Longanlon,

  приравняването на мълчаливостта и неконтактността до извращенията с животни е най-малкото некоректно. Едно е да мълчиш и да си неконтактен, съвсем друго е да стреляш по минувачите само защото са ти заприличали на куче или котка (подобни случаи са факт). Едното е бездействие, другото - животозастрашаващо действие.

  И напротив - когато извършителят е с ясното съзнание какво причинява, садизмът и жестокостта са престъпление. Ако няма ясно съзнание и е невменяем - ок, да се лекува. Когато човек демонстративно изтезава животно и прекрасно разбира, че причинява страдание, но в крайна сметка деянието му е ненаказуемо, за какво говорим тогава? А за шока, травмата и влиянието върху децата и в крайна сметка върху общественото здраве като цяло от срещата със заклани кучета и котки в училищни дворове и забучени котешки глави върху огради на къщи (подобни пресни случаи също са факт) да говорим ли?

  Инкриминарането на подобни прояви би означавало не само превантивна мярка, но и най-категорична позиция на обществото по отношение на жестокостта. Защо според вас за останалите страни от ЕС не е проблем да заемат подобна позиция и да инкриминарт особената жестокост над животни, а за нас е? Това, което те наричат престъпление, ние наричаме болест и си затваряме очите ли?

 10. 10 Профил на niknero
  niknero
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#8] от "Amra":

  Изнясайте беседи, протестирайте и търсете обществена подкрепа и вие за това, за което ви пука! Не е задължително гражданският глас да е монофоничен и подкрепата на една кауза да обезсмисля другите каузи.

 11. 11 Профил на kasabira
  kasabira
  Рейтинг: 367 Разстроено

  НАСИЛИЕТО във всичките му проявни форми, независимо дали е насочено срещу хора или срещу животни СЛЕДВА ДА БЪДЕ ПРЕСЛЕДВАНО !
  Става дума за НАСИЛИЕТО и по двете направления -от хора към животни и от животни към хора ...

  "Въобще не ми пука какво са писали за мен, стига да не е истина."
 12. 12 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2721 Неутрално

  Бог е създал така наречените хранителни вериги. Да се уива за храна е дадено от Бог. Не е най-красивото но не можем да направим по-добър свят и ще живеем в него. От там всяко убийство на живо същество което не цели храна е противно на Бог.
  За талибаните от "Четири лапи" искам да попитам. Защо само живинките с 4 лапи? Защо не и тези с 4 копита или с 2 криле или с 6 крака и т.н. Защо обичате животните така избирателно? Нали за да нахраните любимеца с 4 лапи всеки ден се колят други животни!
  ВИЕ ОТ 4 ЛАПИ СТЕ ОТВРАТИТЕЛНИ ЛИЦЕМЕРИ!

  подпис
 13. 13 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2721 Неутрално

  Вие от "4 лапи" разделяте живите същества на две категории. Тези, които харесвате и с които общувате и другите, които за вас са малоценни. В това се водите само от пристрастие и егоизъм.
  Другите хора дори и тези мразещи животните поне са искрени.

  подпис
 14. 14 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 600 Весело

  Г-н Гечев, в статията ви има доста неточности, включително дилетантски логически грешки. Твърденията на експертите, които цитирате, са в противоречие с тезата ви.

  Можете да прочетете цялостно ми разискване на статията тук:
  http://pi314.ascella.org/2010/07/the-hippy-strikes-back/

 15. 15 Профил на biramore
  biramore
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Има един много неприятен момент. Ако аз днес гръмна някое куче което заплашва да разкъса котка, или да ухапе дете или възрастен - мога да бъда наказан. Защото съм проявил жестокост към животно.
  Много се цитира законодателството на други страни в аспект жестокост към животните, ама хич не се цитира същото законодателство на същите страни за отговорността. Отговорността за нахапани от бездомни кучета например. Или убити от бездомни или домашни кучета.
  Значи можем да избиваме по всякакъв начин разни вредители, ама кучета които застрашават нашия живот и здраве са под специална закрила (на ред фондации). Интересно защо ли няма фондация защитаваща правата на мишките, плъховете и хлебарките?

 16. 16 Профил на xunap
  xunap
  Рейтинг: 418 Неутрално

  хаха, лобистите за кучетата и по-скоро кчуешките организации не могат да усточнят връзката между причина и следствие. А, да, цитират се данни, но не се дава източника.
  Интересно ми стана какво продавате като имате отдел "Маркетинг".
  Между другото се оказа, че кучето Мима е паднало в капани. За което вина има собственикът му, тъй като го е пускал извън двора. Тъй че кучкарите да измислят някаква по-смислена пропаганда. Иначе всичко си остава бля-бля. В момента няма как да обясните на мнозинството българи, че помиярите, дето хапят хората и серат по детските площадки трябва да бъдат защитатвани по какъвто и да е начин.
  А, да, и вземете станете истинска кучешка организация и обяснете на собствениците, че навън кучето е винаги с повод, намордник и след като се изака собственикът му трябва да му събере лайното от улицата. Също така помагайте за създаване на регистър, както и да обясните на собствениците на кучета, че ако не спазват правилата ще бъдат наказани. Можете и да създадете патрули "Четири лапи", които да уведомяват полицията и Инспектората когато някой си пуска кучето из парка, без повод и намордник, както и който има нерегистрирано куче. Айде направете първо това, после аз ще ви подкрепя за въпросните промени в НК.

  http://xunap.wordpress.com/
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK