Насилието над животни и хора

Две американски проучвания върху сексуалните престъпления и връзката им с насилието над животни очертават много ясна зависимост: 36% от осъдените за сексуални престъпления са проявявали жестокост към животни в детството си, а 46% и в зряла възраст; 46% от осъдените за изнасилване и 30% от осъдените за педофилия са измъчвали животни в детството си или след навършване на пълнолетие.


Такива проучвания у нас за съжаление няма. Ако имаше, може би насилието над животни отдавна щеше да се наказва със затвор. Така, както е в абсолютно всички страни от Европа с изключение на Албания, Босна и Херцеговина и България (бързам да уточня, че отсъстват данни за Молдова и Беларус, така че компанията ни може и да се увеличи).


У нас по-голямата част от политическия елит или не знае, или отказва да признае, че съществува тясна връзка между насилието над животни и хора. 
И дори аргументите на г-жа Фани Христова от правната комисия към Народното събрание, която разказва за младеж, късал главите на живи гълъби за удоволствие, а след това умъртвил по особено жесток начин майка си, не са в състояние да променят мнението на мнозинството й колеги, загрижени дали няма да развалят настроението на онези българи, които колят прасе в чест на раждането на Христос (тук трябва да отбележим, че притесненията на въпросните депутати са резултат по-скоро от непознаване на законодателството, което регламентира ясно при какви условия се коли прасе или друг домашен добитък).


Специален агент Алън Брантли, един от най-известните профайлъри на ФБР, изразява  категоричното си убеждение, че насилието над животни не е безобиден отдушник за агресията на психически здрав индивид, а тревожен сигнал.


На изслушване пред Конгреса той заявява, че "ако на насилието над животни се гледа сериозно, то това би дало възможност да се противопоставим на домашното насилие и на хората с агресивно поведение. Често сме попадали на случаи, при които насилието над животни е прелюдия към насилие над хора.


Спокойно можете да разглеждате случаите на жестокост към животни и хора като едно общо явление." Агент Брантли прави проучване на най-големите серийни и масови убийства в САЩ и открива, че абсолютно всички извършители са малтретирали животни или са били свидетели на насилие над тях.


Вероятно също толкова аргументирано биха защитили връзката между жестокостта към животни и хора и колегите на Брантли от МВР, стига някой в парламента да се беше сетил да се допита до тях, вместо да свежда нещата до нелепия спор дали клането на прасе и пръскането срещу комари също ще се счита за престъпление.


Винаги съм се чудил защо една толкова сериозна тема, засягаща повече обществената сигурност, отколкото защитата на животните, се принизява до нивото на Женския пазар. Единственото ми обяснение е, че насилието като цяло до такава степен е част от бита и съзнанието ни, че уж нормални хора вече не могат да направят разлика между това да отсечеш по садистичен начин четирите крака на едно животно и да смачкаш досадна хлебарка.


Затова днес по улиците на София се разхожда необезпокояван гражданин, който сексуално е насилвал кучето си, в Дряново спокойно спи човекът, отсякъл хладнокръвно четирите крака на Мима, в Добрич друг дере живи котки и кучета заради кожите им, във Врачанско бивш военен, след като отстрелял повечето селски кучета и котки, решил да започне и с хората, а в социалната мрежа YouTube пък група горди младежи показват как се пребива до смърт кон за удоволствие. Лично мен това силно ме притеснява, а вас?


Явор Гечев, ръководител на отдел "Маркетинг" за България на фондация "Четири лапи"


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK