"Всичко коз" във висшето образование

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (81)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Веднъж стана дума за този т.н. ректор на този т.н. университет, където за една нощ от апологети на "плановото стопанство" и "диктатурата на пролетариата" се пръкнаха "специалисти" по "пазарна икономика", демокрация и "права на човека". За този така наречен ректор никой по света не е чувал .... просто нищо. Ами да, нищо. Вижте сами в Гугъл.
  Абе, какъв ректор? Абе, какво висше образование в кочината?
  Можещите млади българи отиват да се учат в нормалните страни. Тук остават седмо-осморазрездните. Да се учат в десето-единадесеторазредн така наречени университети, пълни с некадърни и корумпирани българи. Абе, какви университети? Впрочем какво стана с онзи корумпирания, дето т.н. ректор се опита да го скрие?

 2. 2 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Впрочем, разбира се, поздравления на Светлана за поредна силна статия!
  Има истинска журналистика в България, но не е нещо често срещано ....

 3. 3 Профил на malechko
  malechko
  Рейтинг: 8 Гневно

  Абсолютно права е авторката, прав е и Кабакчиев.
  За жалост действията на сегашното управление, задълбочават нещата. Досега се издаваха дипломи за висше образование без покритие, а сега започва инфлацията в областта на научните степени и звания!

  Умило се свинско корито, станало черковно блюдо...
  Те на времето не успяха да станат по нормалния начин студенти, а сега командват държавата.

 4. 4 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 466 Гневно

  Кръжокът по икономика (някои го знаят като УНСС) трябва да бъде спешно закрит. Срам ме е, че загубих там 2 години в магистърска програма по МИО. Успехът ми е 5.00, без да съм си мръднал пръста.
  Предавах една и съща курсова работа по всички предмети, като само сменях заглавието и на никой велик професор не му
  направи впечатление.
  Единственото, което се искаше бяха 600 лв. на семестър...
  Никой не ме питаше за нищо друго!

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 5. 5 Профил на brasnarq
  brasnarq
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Извън темата.
  За да се произнася човек по нея, желателно е да има висше. Не броя за такива виф, витиз, журналистика, богословие, шумен, частните в Бс и Вн, военните, милиционерски разни. А сега има едни специалности, дето не знае и професорът, дето ги преподава, като какъв аджеба излизаш. Га че някой е разбъркал в шейкъра няколко думички и каквото се е получило, го слагат за име на специалност. Фабрика за пари от шарани.

 6. 6 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Завърших висше средата на 90-те, и тогава образованието беше девалвирано. Всичко, което го научих беше въпреки университета. И дружно се смяхме на учещите в Утре Носете Съответната Сума които казваха "не, не е това" - Умни и Независими Стават Студенти.....

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 7. 7 Профил на phycon
  phycon
  Рейтинг: 221 Неутрално

  С министър идващ от печатница за дипломи и псевдообразование, всеки ректор-далавераджия се чувства с развързани ръце да прибира колкото може. Сергей И. бил против! Ама как не като и другите ще се наредят до кацата му.

 8. 8 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  Липсват реформатори в правителството и в мнозинството в НС. Висшето, както и средното образования са в нокдаун от нерешени с години проблеми.

 9. 9 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 541 Неутрално

  май целта е всеки завършил средно да запише и висшО. До 50 години 95% от населението на България ще е вишисти. от тях 90% икономисти - предимно финансисти и счетоводители.

  "One-upmanship is the systematic and conscious practice of making one's associates feel inferior and thereby gaining the status of being "one-up" on them.
 10. 10 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1251 Любопитно

  Заглавието е точна констатация на реалността.
  Противно на логиката на играта с карти, накрая всички ще са капо.
  Реминисценциите на социалистически "мениджмънт" са меко казано безплодни.
  Нищо че на пръв поглед всичко е увито в булото на перфектна пазарна икономика. Просто толкова могат назначените "концептуалисти" на прехода.

 11. 11 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До № 9: Поправям ви, 90% са икономисти, главно менджъри макроикономисти, но и прависти. Счетоводство и контрол се завършва доста по-трудно, а и работата не е много лесна. Най-лесно е да си завършил право или менджмънт. Не са точни науки.

 12. 12 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Съгласен съм 100% със статията и Кабакчиев, но някои други коментирали по-рано като че ли си мислят, че в съвременните университети могат да се учат същите предмети, каквито са учени (дали у нас или на Запад) преди 20 години например. Съжалявам, че ще ви разочаровам, но не е така. Дори на все повече места по света се създават практически-ориентирани магистърски програми, в които посещението на някои лекции е само пожелателно и дипломата се дава за реална научна дейност и публикации.

  Исторически погледнато това е напълно естествено предвид глобалното признание, че традиционното академично образование е неспособно да задоволи нуждите на съвремието ни. Широко разпространена сред академичните среди е идеята за социален конструктивизъм, свързана с която е тази вече класическа публикация: http://www.jstor.org/pss/1176008

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 13. 13 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Поздрави за статията! Оставка на онзи, комсомолско-комунистическ наследник, Игнатов е оставил в БАН старците, тези дето са му на него или на Гоце приятели, да продължат по-старому - за тях по 1000-3000 заплати, а за другите по 200! А сега строят и технологични паркове, с парите и имотите на държавата. В джоинт-вентчър с ... библиотекарски!!!! колеж!!!!В Университетите, бивши партийни другари и милиционери стават още по-всесилни, и правят "реформа" с въвеждане на платено висше и озаконено купуване на дипломи, както правилни посочва статията!А за допълнение ето на таквиз звезди е оставил науката в СУ, например: http://www.fmi.uni-sofia.bg/bg/lecturers/softeng/ckabakchiev. И този освен че "учи"(на какво ли?) млади студенти и печели конкурси от !!!МОН!!! и то за тлъсти суми! В средното образование, к***те на Вълчев по инспекторатите вилнеят, назначават свои хора по схема с нагласени конкурси, без да отговарят на минималните критерии, а всички участвали в стачката 2006 са вече извън системата. Изпъдени! На тяхно място назначават учители от ТВУ, например!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 14. 14 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 541 Неутрално

  И още - Живков искаше да закрие институтите на БАН, а да остави само партийната върхушка! Това именно се случва сега там!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 15. 15 Профил на patentservice
  patentservice
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ето къде има много, много пари за образование. Някой трябва да ги поиска, като предложи стоката си:
  http://www.technologytransfertactics.com/content/university-patents

 16. 16 Профил на КС
  КС
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Господин Кабакчиев, такива осморазредни като мене те хрантутят в момента, като си скъсват гъза в малкото останали фабрики, които създават нещо, паразит мръсен!

 17. 17 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Тъпите комунисти барем един университет да беха построил с прехвалените бюджета.. Образованието в Бг на 90% е съсипано и най-вече последните 5г. В чужбина българските дипломи не се зачитат..абе грозна картинка.. тая корупция..

  Спасението е чужди университети да отворят врати в Бг...

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 18. 18 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1251 Любопитно

  До коментар [#17] от "Раз печки, раз кюнци":

  Кюмбе, тази статия не е за твоята уста лъжица. Само ръсиш сажди. Като думичките в постинга ти. Нито една дума вярна. Бягай да си мериш комунистическото съзнание с комунистите от герб в статиите за възхвала на твойто "слънце".
  Даже не знаеш, че има и чужди университети у нас.
  Отивай за старо желязо.

 19. 19 Профил на faleri11
  faleri11
  Рейтинг: 434 Неутрално

  май никой идея няма как се случват нещата, респективно унсс.

  "След като и бездруго няма трудов пазар за сегашните възпитаници на 27-те висши училища, с какво се обосновава въвеждането на 10% допълнителен прием?"

  -всъщност са 52-те... идеята е 10% допълнителен прием да обезкърви университетите фантоми, ресурса кандидат-студенти е константа, така или иначе всеки желаещ е приеман...

  "По какъв начин университетите ще гарантират равнопоставеност на студентите, влезли с високи резултати, и на другите – с ниски, но платили висока такса?"

  -явно не се визира притеснението, че някой ще реже отличници, а че ще завършват 'плащачи, което и сега е факт, препратка към въпрос 1(по-добре 'плащачите да не са фундамент на измислени вузове)

  "Как ще се предотврати опасността от още по-голяма девалвация на образованието и ще се гарантира, че платените студенти имат добра квалификация?"

  -никой няма за цел да гарантира това, става въпрос за оцеляване на системата, точно наличието на толкова много висши училища девавалвира образованието, апропо отричането на политикономията е достатъчно ниЗко ниво, за да се анализира

 20. 20 Профил на faleri11
  faleri11
  Рейтинг: 434 Неутрално

  *за УНСС

 21. 21 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1285 Весело

  След като поразгледа какво става с висшето, а и цялото образование в България, на човек не му остава нищо друго освен да изпуши "Всичкото коз", което намери, за да му олекне малко.

  Сегашната трагедия на България се крие в началото на прехода, когато вместо да вкараме чужди инвеститори и икономиката (съответно и хората) да дръпнат. Вместо това се завъди икономика от братско-мутренски тип, а народа се задържа беден, за да не може да шава много.
  Описаното в статията е едно от най-гадните последствия от това.

 22. 22 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#21] от "rainbou1":

  Много +++++++++ Рейнбоу. Така направиха чехите и може би словаци и поляци. Но изпускаш нещо съществено- там бившите служби бяха изхвърлени на бунището, атук десар след седесар, после бесепар и цар и всички те от кюпа на доносниците. Е ако са били толкова кадърни защо не си запазиха системата? А направиха от България бардак в който те са сутеньори. Наистина , както винаги каймака на помията управлява в родината ни. Трудно ще е измъкването стези воденични камъни на щиите ни, но не невъзможно, ако сме народ а не пасмина в каквато се опитват да ни превърнат.Ще дерзаем ГРАЖДАНИ!

 23. 23 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 854 Весело


  А,а,а Светлана, не сте права да задавате такива въпроси!
  Както във всички области на обществения живот, като например в областта на реформите в МВР, които няма да се състоят, така и в образУванието ГЕЕЕРБ ( и в частност Борисов) имат точна идея как да ни "водят към светлото бъдеще", като не правят реформи.

  Ето, очевидно след "дъъълбок" анализ някой мозък, като наскоро освободения лобист Лъчезар, е убедил Борисов, че проблемите в образУванието са само два:
  1. Липсата на униветрситет в Перник
  2. Липсата на поне още 10 % студенти, които обаче и да плащат, тоя път законно, не под масата, както до сега.

  И с типичния си "решителен" стил ( в смисъл, че още не се е отметнал) ГЕЕЕРБ решава проблемите.

  И правилно, аз подкрепям!

  Защото примерно от всички старни на Европа и о, Америка, студенти се натискат да учат в България (заради нечувано високото качество на образУванието), защото споменаването на УНСС кара Световната Банка и МВФ да отварят вратите си за нашите випускници, в Англия класират на първо място кандидати за работа с Български дипломи, а в Германия автомобилопроизводителите вече чакат първия випуск от Перник.
  Ето затова решенията да се отвори още един "университет", когато има примерно 57 такива, ( при население под осем милиона ) и да се въведе платено обучение са най-правилни.

  Хвала на мозъците Лъчо-зарни, които ни водят!

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 24. 24 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 854 Неутрално


  Питали Радио "Ереван":
  - Защо хиляди млади хора напускат България?
  Отговорът:
  - Защото западните компании трескаво търсят кадри с български дипломи, поради много високото качество на образованието.

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 25. 25 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#18] от "AzDebil":

  Пернишкото "чудо" е пропуснало рязането на лентата на поредния "университет", "построен" в "родния" му град с активното участие на Гоце, БоБо и компания. Компанията се състои от видни демократи като Мишо Константинов, Тошко Кръстев Варненски и други скрити зад офшорки герои на веселите времена наречени "преход"
  Понеже ламаринения услужливо забравя туй събитие, гарнирано с пожарникарския маркуч, ще го опровергаем.
  http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=4864&sectionid=hotnews&id=0000126

  Ecrasez l’infâme
 26. 26 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#16] от "К100":

  Господин К100, трябва още много да учите, да разберете някои основни неща за обществото, и едва тогава евентуално ще можете да обяснявате на човек като мен кой кого храни в обществото. Храненето на обществото става с ум, не става с вулгарни и глупави изказвания.

 27. 27 Профил на Zuckersusser
  Zuckersusser
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Докато българските студенти смучат бирички като биберони и не запознат да палят коли по улиците, нищо добро няма да се случи с българското образование. Тази мярка е срещу тях, а къде е реакцията не виждам.

 28. 28 Профил на Naschenec
  Naschenec
  Рейтинг: 434 Разстроено

  До коментар [#26] от "Красимир Кабакчиев":

  Хайде , СПРИ СЕ ДЕ !
  Не си нито най-великият , нито най-пострадалият във форума!

  А и Слънцето и Боко Слънцето не се въртят около тебе ...

  Вдяваш ли за какво ти говоря или ще продължиш с позицията си на ... нарцис ?!

  Ненавиждам цензурата , мразя цензурите !
 29. 29 Профил на hristototev
  hristototev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ...ТОЗИ, КОЙТО ИСКА ДА УчИ, ГО ПРАВИ КЪДЕТО И ДА Е,
  А ТОЗИ, КОЙТО НЕ МУ СЕ УчИ СИ ТЪРСИ ОПРАВДАНИЕ....

  ....НАПОМНЯМ САМО, чЕ И СИМЕОН ДЯНКОВ Е ЗАВЪРшИЛ УНСС,
  ПЪК И РЕД ДРУГИ СЕГАшНИ РЪКОВОДИТЕЛИ ......

 30. 30 Профил на dobrudjanec
  dobrudjanec
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Щом има пернишки ВУЗ искаме да има и Добрички ВУЗ, и след няколко години цяла България населена с висшисти, които ще управляват нищото...

 31. 31 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Реформа в образователната система и най- вече във висшите учебни заведения е абсолютно необходима. Във всички развити държави, от много години насам, стремежът е при оценката на придобитите в университета знания да се използват такива системи, че субективният фактор да бъде нищожен- системи за обективна оценка на знанията. Най- добре за България е да се използват готови системи от САЩ . Не е важно толкова как си получил знанията, важно е знанията да покриват изискванията и да съществува обективна система за оценката им. Ако някой например, е завършил медицина в САЩ, той е покрил изискванията на американската асоциация на лекарите. Всеки който се интересува може да разбере какво включват тези изисквания за всяка определена година и ако се яви кандидат - лекар за работа в дадено здравно заведение, ще се знае със сигурност какви знания притежава той и доколко може да се разчита на него. Нещата приличат на пазаруването в супермаркет: маркова стока, сертификат за качество, информация за вложените в нея продукти, за преминалите тестови оценки и т.н. Така е и с висшистите. На работодателя ще е по- лесно да реши дали да "купи", назначи на работа, новоизлюпения специалист с висше образование, ако е сигурен за "стоката". Иначе, най- добре е достъпът до университетите да бъде свободен- който иска да учи да се записва свободно- без кандидат студентски изпити.

 32. 32 Профил на greebo
  greebo
  Рейтинг: 694 Любопитно

  Сред повечето коментари е застъпена тезата, че куцо и сакато се бута да завърши висше. Наистина това е така. В една нормална държава това би било нелогично, абсурдно и ненужно. Но тук - скоро гледали ли сте обявите за работа?
  "Търсим млади амбициозни хора, коикто не се боят от динамична среда (разбирайте - ще ви се скъса д-то от бачкане и нервите също). Да е до 30 години, с висше образование по специалността (продавач-консултант) и поне 3 години опит на подобна позиция. Чужди езици са задължителни, румънски (заместете по желание с модерния в момента) е предимство."
  Импровизирах с текста, но дори за продавач на вестници се иска висше?! Защо? И после как няма всеки да се бута да гепи хартийката под мишница, ако ще и да е за специалност "Микроикономически модели в Азербайджан"

  Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.
 33. 33 Профил на S. Stoykov
  S. Stoykov
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Изключително малоумни и предубедени коментари - вкл. на г-н Кабакчиев. хайде като един капацитет да обясните на непросветените: Как се определя лимит на ВУЗ? Защо трябва държавата да казва колко и какви специалисти да има в икономиката? От къде на къде според Вас има много младежи (25-34 г.) с университетско образование? Колко процента са те? Да подскажа - в стратегията 2020 се залага в ЕС те да са около 40%. В момента в САЩ са 40%, а в Япония 50%. Да не би да има проблем младите хора да са образовани? Това ли Ви притеснява? Образованието не е ли бизнес? Няма ли пазар? Свободна конкуренция? Не е ли по-добре университетите сами да започнат да се издържат?
  Има още много въпроси, но няма как да се засегнат в една дискусия.

  "A wise man will make more opportunities than he finds."-Francis Bacon
 34. 34 Профил на €arthquak€
  €arthquak€
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#1] от "Красимир Кабакчиев":

  Кабакчиев, за пръв път сме на едно мнение!

  Проблемът се задълбочава, защото най- можещите българи, завършили реномирани университети в чужбина, избират да останат там.

  ☭= ☠
 35. 35 Профил на S. Stoykov
  S. Stoykov
  Рейтинг: 754 Неутрално

  И стига сте викали против УНСС. Както във всеки университет в България има добри и лоши преподаватели и студенти. И това е така, защото НЯМА ПАЗАР и всеки изостанал с новите тенденции преподавател продължава да си топли столчето, защото няма как да се мине без неговия предмет...

  "A wise man will make more opportunities than he finds."-Francis Bacon
 36. 36 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#34] от "earthquake":
  Естествено, че "най-можещите българи, завършили реномирани университети в чужбина", ще изберат да останат там. Обратното - да се върнат в тази кочина тук, би било идиотско и самоубийствено. Не, че тук нищо не може да се прави, но правенето е свързано с далавери, заобикаляне и погазване на закона и пр. Имам поглед върху много хора, върнали се тук за малко. Идиотизмите, с които се сблъскват, са потресаващи. Само един пример. Архитект дойде тук за три хил. евро заплата. Даваха му я в джоба, водеше се на 400 лв. Оттук следваше да му се дават помощи за децата!?!? Издържа много малко и се върна в Германия.

 37. 37 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Стойков, малоумие е да се мисли, че добро висше образование в България може да стане "просто с пазарни принципи". Очевидно сте с изключително тесен кръгозор.
  Нещо да кажете за качеството на работата на научно-преподавателския състав в университетите в България - и по-специално как се контролира то?
  Благодаря предварително.

 38. 38 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Вярно, че всеки може да се изказва тук, но е много смешно някой, който се занимава с "Маркетинг, реклама, PR" (като Naschenec), да се мъчи да ми разяснява висшето образование и науката - или пък какъв съм лично аз.

 39. 39 Профил на S. Stoykov
  S. Stoykov
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Не ми отговорихте на въпросите. Обяснете моля как се прави добро висше образование без пазарни принципи.

  "A wise man will make more opportunities than he finds."-Francis Bacon
 40. 40 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Стойков, Вашите "пазарни принципи" вече дълги години се прилагат в тази т.н. държава. Можете да видите конкретен пример на прилагането им от един т.н. професор по право и бивш декан на един т.н. университет, където тоя "преподава право". Където полицаи и фолк-певици получават дипломи за юристи. И след това "прилагат знанията си" - не само върху такива като Вас.
  Напишете "Воденичаров" в "търсене" на "Дневник" и ще видите множество публикации - озаглавени "незаконен декан" и пр. Лицето е професор на базата на публикации за "ролята на Комсомола за правото на НРБ".

 41. 41 Профил на S. Stoykov
  S. Stoykov
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Продължавате да не ми отговаряте на въпросите.
  Вариант 1: Умни глави (като Вас) решават, че в УНСС да кажем трябва да се обучават 100 студента в специалност маркетинг и това е абсолютния максимум. Естествено има кандидати, които не са приети и, представяте ли си, не им се учи нещо друго (каквото ги приемат), ами искат да учат маркетинг. Избор? Ами в някой доста по-слаб университет или към частните такива, че защо не и в чужбина. Сещате ли се кой печели и кой губи? Кой започва да предлага ниско качество, защото и без това ще дойдат при него студенти?
  Вариант 2: Студента има възможност да си плати ИСТИНСКАТА ЦЕНА на образователния продукт, да запише в престижния университет и да учи това, които иска! Ужасно, нали? А това, че после може и да се провали - от къде на къде това е Ваш проблем или проблем на държавата?

  "A wise man will make more opportunities than he finds."-Francis Bacon
 42. 42 Профил на Yana
  Yana
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Нормално е да има все по-малко кандидат-студенти по две причини.

  1. Между 1989 и 1997 раждаемостта непрекъснато намалява, съответно ще има все по-малко и по-малко абитуриенти в следващите няколко години.

  2. Университетите в западна Европа привличат страшно много студенти и съответно намалява количеството на оставащите в България.

  Впрочем, студентите в Англия плащат по над 3000 лири годишно и университетите се конкурират непрекъснато точно според принципите на пазарната икономика. Резултатът е един непрекъснато развиващ се сектор, който предлага едно от най-качествените образования в света.

  Освен това се набляга много повече на практиката и уменията, отколкото на теорията и сухите знания.

 43. 43 Профил на nonameno
  nonameno
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Статията е доста "стеснена" и фокусирана върху УНСС, защо ли (не е трудно човек да се досети)? Но защо (несъзнателно?) са подминати от критиката на авторката онези висши училища (и особено колежи), които са предимно частни и които са светлинни години под нивото на УНСС като база, преподаватели и качествени студенти? В случая е ясно онова нещо, което подсказва нобеловият лауреат Ноам Чомски – „медиите под контрол” на частния интерес и бизнеса. Затова статията е ограничена, примитивна и слабичка, много слабичка даже като поръчкова.

  проф. д-р Боян Дуранкев
 44. 44 Профил на S. Stoykov
  S. Stoykov
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Наистина е чудесно да видя човек като доц. Дуранкев да коментира в Дневник - един от най-добрите професионалисти, които са ми преподавали. Проблема е публичния образ на УНСС - за него продължава да се говори само лошо...и то от хора, които никога не са учили там.

  "A wise man will make more opportunities than he finds."-Francis Bacon
 45. 45 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#42] от "hopeless":Студентите се натисат за грантове! Държавата финасира горе-долу всеки студент. Така през 2009, колежите имаха свръх прием, заради кризата. По-тази причина субсидията беше ограничена за 2010 и местата станаха с 20% по-малко!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 46. 46 Профил на nonameno
  nonameno
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#44] от "S.Stoykov":

  УНСС си има своите проблеми, това не отричам. УНСС трява да се променя! Но културата на българина от ХХІ век изисква високо ниво образованост и култура, които само с "професионалните" тесни знания не се получават. Затова идват на помощ университетите - в тях се получава по-високото ниво на цивилизованост и подготовка, колкото и да бъдат охулвани. Затово принципът на тяхната НЕЗАВИСИМОСТ от "парите" и "дарителите", като и от държавата, остава вечен. Учете се, български момчета и момичета!

  проф. д-р Боян Дуранкев
 47. 47 Профил на julietaborin
  julietaborin
  Рейтинг: Неутрално

  Много от въпросите не могат да получат смислен отговор, защото не се знае какво е точно състоянието на обществената система и накъде искаме да вървим. Във всяка образователна система по света се залага бъдещо състояние на обществената система като цяло. Социалното възпроизводство и социалната мобилност, които съществуват обективно, и са обект на изследване по света, оправдават съществуването на държавната субсидия - гарантиране на някакво социално равновесие в перспектива от 15-20 година. За съжаление, в България всички социолози, май без изключение, се занимават с рейтингите на политиците и с краткосрочни прогнози, тъй като само това се заплаща сигурно и навреме. И съвсем естествено много от социолозите, които познавам, се назоваха политолози. Това те правят не защото не знаят какво и как трябва да се прави... Те правят това, за което им плащат. Държавата се оттегля от финансиране на изследванията, а пазар на научни продукти все още няма. Затова няма и качество в сектора. Анализите масово се подменят с интерпретации, които звучат наукообразно. Хонорарите се изплащат навреме. Изобщо вързват се двата края. Накрая се констатира, че нищо не върви... Няма въздух, няма перспектива. Не знам как може да се излезе от това положение... И 100 нови университета да се създадат няма гаранции за качество, ако няма ясни критерии и инвенстиции (държавни и частни). Мисля, че в Русия тези дни започва нещо, което ще бъде интересен и полезен опит в тази посока - младите таланти в науката и пари за качество... Но ние нямаме техния ресурс и нямаме Путин... Аз уж съм учила на "Запад" на престижно място, но тук нещо не ми върви и много трудно си печеля парите...

 48. 48 Профил на Ilian
  Ilian
  Рейтинг: 8 Неутрално

  в статията има истини, но УНСС едва ли е най-удачния пример - от километри си личи,че университета се развива и модернизира

  cheer up!
 49. 49 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Много пъти съм го обяснявал, пак ще го обясня. Българската академична сфера е в повече от отвратително положение по една елементарна причина. НЯМАШЕ ЛУСТРАЦИЯ, когато беше необходимо - 1990-91 г. Аз бях този, който тогава стана изразител на искането за лустрация: http://kkabakciev.blog.bg/technology/2009/10/20/kak-partiiata-bdeshe-nad-naukata.419072 Лустрацията не стана. Не стана поради прекалено многото комунистически некадърници и техни асоциати и слуги тук. За разлика от т.н. тук държава, в Германия ЛУСТРАЦИЯТА СТАНА СВЕТКАВИЧНО! Резултат: повече от половината работили дотогава- уволнени! http://www.pueron.org/pueron/publikacii/hramat/jurgen.htm Поради непригодност! Разбирай: комунистически съчинения!

 50. 50 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 808 Неутрално

  И така, продължаваме да се ограмотяваме, като пак обясняваме, елементарно. Да повторим. В тази тук кочина за една нощ в т.н. университети (във ВСИЧКИ, не в един) от апологети на "плановото стопанство" и "диктатурата на пролетариата" изведнъж масово се пръкнаха "специалисти" по пазарна икономика, демокрация, права на човека и пр. Точно тогава в Германия се провежда лустрация на комунонекадърниците. Какво става днес в резултат? В България - днес университетите са едни кочини, в които преобладават комунонекадърници и техни асоциати и слуги. Плюс множество корумпирани лица.
  В Германия. Да сте чули случайно днес някой някъде сериозно да казва, че в Германия има сериозни кадрови проблеми в академичната област? Щото аз лично не съм!

 51. 51 Профил на cheta
  cheta
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Абсолютно прав си, Малечко:
  Умило се свинско корито, станало черковно блюдо...
  Те на времето не успяха да станат по нормалния начин студенти, а сега командват държавата.
  Присламчват се в Европейски институции и смучат.
  ГАДНО!

 52. 52 Профил на Desislava Georgieva
  Desislava Georgieva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не мога да се начудя на един от поставените въпроси в тази статия - "След като и бездруго няма трудов пазар за сегашните възпитаници на 27-те висши училища, с какво се обосновава въвеждането на 10% допълнителен прием?"
  Означава ли това, че след като няма работни места ние младите хора останали все още в страната трябва да бъде необразовани глупци???!! И стига с тия глупости за корупцията в УНСС от два години съм там и такова нещо няма. За сметка на това бях в ТУ една година и определено се нагледах на всякакъв вид плащания !!!!! Уважавам УНСС, както и преподавателите като проф.Дуранкев. Склона съм да заплащам дори по-висока такса за обучението ми там, а да не говорим, че УНСС до момента предлага най-ниската такса за университет с това ниво на преподаване и база.

  С уважение
 53. 53 Профил на Yana
  Yana
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#45] от "BBC":

  Всеки студент от Векликобритания или ЕС тази година плащаше £3245. За 2010/11 е £3290. За всеки студент държавата дава субсидия на университета и за това има лимит на това колко UK/EU студента може да приеме всеки университет.

  Това, което студентите могат да получат от държавата са заеми.

  Заемът за таксите е достъпен както за UK, така и за EU студенти и започва да се изплаща след като студента завърши и започне да печели над £15,000 годишно (което е сравнително ниска заплата. средната е малко над 20,000).

  За UK студентите са достъпни и заеми за разходи от типа на наем и храна, които са горе долу £3000 годишно (само наема на жилището излиза горе-долу толкова).

  Останалите стипендии се осигуряват от университета и съответно варират от ВУЗ на ВУЗ. Допълнително финансиране от държавата могат да получат ако имат някакво увреждане или са в наистина неравностойно положение.

  Така че държавата не финансира студентите до такава степен.

 54. 54 Профил на grubo
  grubo
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#52] от "Desislava Georgieva":

  Моме, извикай и колежките си да направите общ вятър на обидения проф. Дуранкев та да мине всичко гладко през следващия семестър. И да не забравят, като теб, да си правят никове с истинските си имена, че после професора откъде ще знае кой кой е

 55. 55 Профил на S. Stoykov
  S. Stoykov
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#54] от "grubo":

  Тебе като те гледам си поредния пълен инфантил, който говори без да знае факти. Нормално...може би...

  "A wise man will make more opportunities than he finds."-Francis Bacon
 56. 56 Профил на grubo
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на S. Stoykov
  S. Stoykov
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#56] от "grubo":

  Само потвърди това, което казах.

  "A wise man will make more opportunities than he finds."-Francis Bacon
 58. 58 Профил на grubo
  grubo
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#57] от "S.Stoykov":

  Леле-е-е, колко си сдухан!!! Дори не знае значението на думите които си използвал! Оставам без коментар структурата на изречението ти и използваното обръщение "тебе": "Тебе като те гледам си поредния пълен инфантил ..."

 59. 59 Профил на Desislava Georgieva
  Desislava Georgieva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#54]

  Аз съм издържала всички изпити при проф.Дуранкев. Името ми е исинско, защото съм направила регистрация в сайта, за да съм със сигурност много по-информирана от теб самия. В никакъв случай не пиша тук, защото искам да се покажа пред някого. Единственото, което искам да е имам добро образование и не ми е приятно да хулят безпочвено университета, в който уча. Незнам, кога си завършим Софийския университет, но мисля, че не е лошо да си спомниш какво си учил там и да запазиш добрия тон при една толкова важна тема засягаща както мен, така и мойте (а може би) и твойте бъдещи или настоящи деца.

  С уважение
 60. 60 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Аз съм студент в СУ.

  Висше образование в България няма.

 61. 61 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#53] от "Yana":Ами и в България е така! Всеки студент плаща такса, а държавата до-финансира! Просто няма система за кредити.

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 62. 62 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4212 Неутрално

  До коментар [#60] от "Симеон":100% СЪМ СЪГЛАСЕН С ТЕБЕ!!!1999 ГОД. ЗАВЪРШИХ УНСС И ОТ ТОЗИ МОМЕНТ ИМАМ ЕДНА ДИПЛОМА ЗА УКРАСА!!!АКО В УНСС СЕ ИЗКАРВА ЛЕСНО ,КАКВО ДА ГОВОРИМ ТАМ ЗА РАЗНИ ПРОВИНЦИАЛНИ ВУЗОВЕ,КОИТО НАПРАВИХА ИКОНОМИЧЕСКИ ФАКУЛТЕТИ.....ТАМ ДИПЛОМИТЕ СЕ ПОДАРЯВАТ!!!!ЗНАМ ГО ОТ МОИ ПРИЯТЕЛИ ,КОИТО СА В СИСТЕМАТА НА НАШЕТО ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ!!!СЪВЕТВАМ ТЕ ,АКО МОЖЕШ ИЗКАРАЍ ЕДНА МАГИСТЪРСКА СТЕПЕН ИЗВЪН БГ(АЗ ВЕЧЕ СЪМ СТАР ЗА ТАКИВА РАБОТИ)!!!ТУКА В ХОЛАНДИЯ(БАЧКАМ И ЖИВЕЯ В ТИЛБУРГ) ИМА ДОСТА ГОЛЯМО РАЗНООБРАЗИЕ И ИЗБОР В МЕСТНИТЕ УНИВЕРСИТЕТИ И МОЖЕ СПОКОЍНО ДА СЕ ИЗКАРА ЕДНА МАГИСТЪРСКА СТЕПЕН !!!!МАСОВО ОБУЧЕНИЕТО СЕ ВОДИ НА АНГЛИЍСКИ-ЗНАМ ГО ТОВА ОТ ПЪРВА РЪКА КАКТО СЕ КАЗВА!!!УНИВЕРСИТЕТЪТ В БРЕДА Е С ДОСТА ВИСОКО РЕНОМЕ!!!ПОЖЕЛАВАМ ТИ УСПЕХ!!!

 63. 63 Профил на Qvoor
  Qvoor
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#62] от "bat_plamen":

  "Провинциални университети" викаш....ми аз мога да ти кажа,че има провинциални университети, в които можеш да научиш мноооого повече от някои столични такива.
  Това дали ще получиш образование си зависи най-вече от човека, ако имаш желание, полагаш усилия, ходиш на лекции и учиш, няма да използваш дипломата си само като заместител на тоалетна хартия!!!! Лошото е,че много студенти стават такива само заради самата идея,че са студенти и заради студентския живот!

 64. 64 Профил на nonameno
  nonameno
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Препращам следното писмо от Фейсбук от днес:

  Ива Маринова commented on your link:

  "Аз бях от щастливците, които благодарение на платеното обучение, успяха да учат в УНСС. Не знам авторката на статията къде е учила, но със сигурност не се е докосвала до атмосферата моя Университет. Аз не видях по мое време някой преподавател да дели студентите на "платени" и "държавна поръчка". Още по-пошло е да се твърди, че тези които си "плащат", за да учат , не стават за нищо. Напротив, бих казала, че един човек е малко повече по-амбициран и по-отговорен когато сам финансира образованието си. Някои от коментарите под статията меко казано ме втрещиха. Не може да се твърди, че най-умните учели в чужбина. Стандартът ни на живот все още не ни позволява това да е вярно на 100%.Въпреки проблемите в УНСС , все още съм на мнение, че това е най-добрия Университет в България за подготовка на икономисти. Пожелавам на всеки, който иска да получи от знанията на хората в истинския бизнес, да изберат именно този университет, въпреки помията, която винаги се излива върху него по един или друг повод.

  проф. д-р Боян Дуранкев
 65. 65 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#62] от "bat_plamen":

  Аз самия в момента съм в Германия. Правя разменна година (изкарах си тук целия трети курс) в един от най-старите университети в Европа - този в Тюбинген (основан е 1477)

  Прилики и паралели няма. Добре, че дойдох, за да прогледна. Не искам да изпадам в полемика, защото няма смисъл.

  Аз не мога да си представя какви са тези хора, декани, ректори, професори, доценти, асистенти, които са ОКУПИРАЛИ сградата на СУ. Студента за тях стои едно ниво по-ниско от лелките чистачки. Те не отговарят на НИКАКВИ европейски стандарти, ТЕ НЯМАТ ПУБЛИКАЦИИ, може би няколко преписани от чуждестранни автори. А тези няколко разбира се са само на български език. Ако студент иска да направи публикация на чужд език - възможността преподавателя ти да те спъне е доста висока (от де пък си толкоз умен, че чак на друг език публикация, айде де...)

  Българи, направете нещо !

 66. 66 Профил на скруч
  скруч
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#9] от "1984": МНОГО ТОЧНО

  за чиста и свята република-но не с този народ
 67. 67 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Много се дразня, когато някой се опитва да манипулира толкова елементарно. Очевидно авторката смята читателите си за тъпаци.

  1. Очевидно авторката смята, че контрола на държавата върху количеството учещи дадена специалност е добро. Да очакваме ли скоро статия, подкрепяща държавното разпределение след дипломиране?

  2. Приемам, че нивото на образованието в университетите е лошо (нямам преки наблюдения). Но една от причините за това вероятно е недостатъчното държавно финансиране. Източник на допълнителни средства може да подобри нивото. Отделно висшите училища не могат да правят чудеса и да превърнат предимно неграмотните деца излизащи от средните училища в гении.

  3. Фактът, че за някои специалности в СУ е имало четвърто класиране не означава, че _всички_ специалности са слаби.

  4. Контрол трябва да осъществява този, който дава парите. В случая държавата.

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 68. 68 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 759 Неутрално

  не виждам нищо лошо в платеното висше образование, дори напротив - безплатното трябва да бъде за 10-те % с най-добър успех, а за останалите да е платено. Така самите студенти ще бъдат по-отговорни и като дават пари, ще се стремят срещу тях да вземат нещо - т.е. знания. Сега много студенти прекарват цялото си следване в блеене или работа и на практика не научават абсолютно нищо, а за това плащаме всички ние. При платено висше всичко ще се саморегулира - ще отпаднат разните псевдо-университети, няма да има нужда никой да определя 'поръчка' - хората ще учат това което има дава шанс да се реализират, т.е. от което икономиката реално има нужда, и пр.

 69. 69 Профил на Ilian
  Ilian
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#63] от "Qvoor":

  не мога да се съглася с теб за провинциалните университети - за мен едно от най-важните неща е да чувам реални примери от преподавателите, от техния професионален опит, а там преподавателите рядко могат да ти дадат релни такива

  cheer up!
 70. 70 Профил на stoyanpanchev
  stoyanpanchev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако ви е интересно за простотиите в прехваления Стопански факултет на СУ:

  http://stoyanpanchev.wordpress.com/

  http://stoyanpanchev.wordpress.com/
 71. 71 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#34] от "earthquake":

  Това е страничен ефект. Основният е, че за държавна работа с 1 (един) пръст се иска ценз. За този тип работа е борбата за диплома. Я виж що магистрати се произведоха в югозападното средно професионално университе? Че се водят и най-добре платените! Като поразровиш - до един са роднини - съд, прокуратура, полиция... по местоживеене (и местопиене).

  Тъй че, всичко коз и цакам с вале трефа!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 72. 72 Профил на Yana
  Yana
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#61] от "BBC":

  А по колко плаща всеки студент и по колко дава държавата на унивеситета?

  В UK унивеситетите разчитат много по-малко на държавна помощ, работят в нормална, конкурентна пазарна обстановка и доставят съответното качество.

 73. 73 Профил на КС
  КС
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До г-н Кабакчиев:
  Стига си чеса езика, вземи свърши нещо, произведи нещо. От такива драскачи народа измря от глад, лизачи мръсни. Дума, демокрация, дневник, журналисти - подлоги сте всичките. Не говорим за култура в момента, не си правим забележки за език, и все още не съм те нарекъл "путко", колкото и да желая. Аз съм учил и работя тук, за добро или зло, но съм учил и работя. Колко съм учил и колко работя - ти не можеш въобще да изразиш мнение по въпроса. Не забравяйте едно нещо - мафиоти, търгаши, артисти, журналисти, бизнесмени - Софиянци - всичките сте на наш гръб. Фабрики нямате вече- А лайненцата, които мама ги е пратила в да учат чужбина, да си стоят там, не ми трябват. Да вървят на путка си майчина даже ако искат.

 74. 74 Профил на pip
  pip
  Рейтинг: Гневно

  Разбирам , че някой хора много ги боли , че немогат да се похвалят с диплома от УНСС . Но небъдете толкова злословни, че не всичко отлично там не е ама , че е най -доброто в България също е факт. И да плюеш по УНСС а да подминаваш разни селски филиалчета и квартални вечеринки , които също издават много дипломи е меко казано смешно.
  Ще отговоря и на въпросите които се задават .
  1. Има н ужда , затова ще се увеличи приема , а ако авторката е толкова загрижена ,че има много вишисти в България които са безработни , ми нека си изхвърли собствената диплома и да даде път на други , така ще е най -социално ;
  2. Равенство имаше до преди 20 г сега равенство няма никъде в живота . Защо да го има измежду студентите , който може да се ориентира по добре в ситуацията той ще е по напред .Тук примерите са излишни;
  3. Девалвация на образованието ще има до тогава докато хората непроумеят , че университета не е място за проповеди , там се помага дават се насоки и напътствия , а книгите всеки сам си ги чете.
  Аз съм горд с образованието си от УНСС , благодарен съм на живота ,че ме срещна с тези хора които успяха да ме научат на неща които много хора ,включително и с огромни претенции за знания и интелект никога няма да проумеят. УНСС дава много на хората които искат да им бъде дадено.
  С тази статия само се доказва колко много завистници на УНСС има !

 75. 75 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Ало, оня с овена (К100), гледам, че ти в профила, че се занимаваш с "тежка промишленост и енергетика". Това е хубаво, обаче бягай в други форуми да си пишеш за чугун, ток и прочие! От висше образование главата ти нищо не отбира. И не е нужно.
  Обаче претенции има, завалията, че произвеждал. Какво произвеждаш ти, бе, алооу? Някой те е сложил в един завод да произвеждаш - и ти само изпълняваш инструкциите, които ти спуска. Тежка промишленост и енергетика се строи и експлоатира от хора с ум в главите - от университетите! А не от такива, които са сложени да извършват елементарни дейности!

 76. 76 Профил на S. Stoykov
  S. Stoykov
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#58] от "grubo":

  Погледни си добре второто изречение и си изхвърли дипломата без да се притесняваш. Направи 3 коментара, като и трите бяха некоректни, агресивни и просташки. Личи си каква комплексирана личност си...

  "A wise man will make more opportunities than he finds."-Francis Bacon
 77. 77 Профил на Qvoor
  Qvoor
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#69] от "Ilian":

  Много от преподавателите в провинциалните университети са преподаватели и в софийски вузове! И кое те кара да мислиш, че не могат да ти дадат примери от професионалния си опит? Пример за провинциален университет, който е наистина добър и в който АКО имаш желание можеш да научиш много (лично според мен) е Стопанската академия в Свищов и никой не може да ме убеди, че този университет е по-лош от който и да е столичен...

 78. 78 Профил на Ilian
  Ilian
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#77] от "Qvoor":

  Да, има преподаватели от столичните ВУЗ-ове, но има и психологическата нагласа, че са там за да изкарат някой друг лев и 100 % не дават всичко от себе си.

  Аз учех Маркетинг - какво може да ми сподели един преподавател в Свищов от личния си опит относно медийната реклама или онлайн маркетинговите проучвания например?

  cheer up!
 79. 79 Профил на Qvoor
  Qvoor
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Защо си мислиш, че маркетинг, медийната реклама или онлайн маркетингови проучвания има само в София!? Аз съм завършил в Софийския университет и след това магистратура в Свищов и мога от личен опит да ти кажа, че разлика наистина има...но тя не е в полза на Софийския! Въпрос на гледна точка!

 80. 80 Профил на Ilian
  Ilian
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#79] от "Qvoor":
  за мен СУ е една остаряла и мудна институция, чието основно предимство е името и дата та на създаване ( не искам да звуча крайно - разбира се има и изключения)

  Но в днешно време В България има разлика в развитието на всеки един сектор между столицата и всички останали градове - образованието не прави изключение;

  а по темата за платеното висше образование - всичко зависи от амбицията на човек; дори да има и случаи на хора, които си купуват дипломи - не ме интересува - те не ги използват

  cheer up!
 81. 81 Профил на agressor
  agressor
  Рейтинг: 8 Весело

  Сиви сте ми като понеделник с тия болки.... Кабакчиев слаб си като водица... Относно темата: Поредната простащина измислена от разни смешници и хумористи. Поне ме накараха да се посмея. Писна ми да слушам за тоя и оня. Що никой не може да си гледа у собствената купа и да не дзяе по всичко живо а? Ама момент... Ние сме "Вулгари" и не може така... УНСС си е корумпиран университет и това си е... 1 пропиляна година там и искане за 400 лева за "минаване" по Висша математика 1 ... окей ще стане веднага... Ако затворят всички ВУЗ-ове за една година и наемат чуждестранни преподаватели може и да се оправят нещатата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK