Лудост или възможна кауза

Лудост или възможна кауза

© Иван КутузовНови стадиони, пълни трибуни, страхотна атмосфера. Това е видимата страна за телевизионните зрители на едно голямо футболно първенство. Изглежда вълнуващо, атрактивно, целият свят е залепен за екрана в продължение на месец. Телевизията не лъже, но и не показва всичко, което представлява едно световно или европейско първенство. Тя не разказва колко струва на страната домакин в пари и усилия, а също и какво се печели.


Идеята България да кандидатства за домакинство на голямо спортно събитие на пръв поглед звучи направо налудничаво, особено на фона на актуалната икономическа действителност. На никого не му хрумва дори да я подхвърли, защото в момента държавният бюджет не може да го понесе.


Но това не пречи България да се замисли и да си избере домакинството на европейско първенство по футбол като кауза и цел, каквато преди години бяха влизането в НАТО и ЕС. Да направи SWOT анализ на идеята, да посмята инвестиции и ползи, да има стратегия и да се готви за 2020 или 2024 г.
Българското общество
се опари от нереалните кандидатури за домакинство на зимни олимпийски игри


Затова логичният въпрос е какво прави прави един футболен шампионат по-различен, какви ползи и вреди би донесъл. И, разбира се, дали е практически възможно.


Само преди две седмици приключи Световното в Южна Африка, което преди шест години изглеждаше твърде рисков проект. Повечето анализатори смятаха, че африканците ще се провалят в няколко насоки - че няма да успеят да завършат стадионите навреме, че инфраструктурата няма да бъде на необходимото ниво и че дори туристите няма да пътуват заради опасения за сигурността си.


Страната се справи с всички изпитания и дори регистрира стотици хиляди туристи в повече от очакваното. В чисто икономически план Южна Африка успя да реализира ефект, сравним с инвестираното в последните години.


Домакинството е свързано със строежа на стадиони. Но освен тях води до цялостно развитие на инфраструктурата, от което всяка държава има нужда. Южна Африка инвестира милиарди в нови летища и пътища, за да осигури нормалното протичане на първенството. Тази инфраструктура остава за ползване и след последния съдийски сигнал и вероятно години напред ще се изчисляват ползите й.


За  държави като Южна Африка, Португалия или България няма по-силен стимул да вложи извънредни усилия и средства в строежа на пътища, летища, жп линии и транспортни връзки от натиска, който оказват големите международни спортни организации. МОК, ФИФА или УЕФА предоставят домакинство, но след това изискват и притискат да се изпълняват ангажиментите.


Те са този надзирател, който държи всичко да бъде реализирано качествено и в срок. В арсенала им влизат и заплахите, че при неспазване на графиците първенството ще бъде преместено. Тъй като никой домакин не иска подобен сценарий, е принуден за шест-седем години под строг контрол


да инвестира в развитието на страната толкова, колкото не би направил за десетилетия


Логичен е въпросът какво прави европейското първенство по футбол по-различно от справедливо замразената кауза "зимна олимпиада в София". Разликите са големи и са в полза на футбола. За олимпиадата се изграждат редица скъпи съоръжения, които след края на игрите остават почти неизползваеми. Футболът оставя много по-малко "бели слонове". Общото и в двата случая е, че се строи много, което стимулира определени сектори на икономиката. В олимпийския обаче се строи в един град, но във футболния – в няколко.


Още по-силен е ефектът, когато страната има туристически потенциал. Всяко първенство, особено в Европа, е свързано с пътуването на стотици хиляди фенове в месеци като юни и юли. Това отворя огромни възможност за туристическия бранш в краткосрочен и дългосрочен план. Цял месец феновете са на мястото на събитието, те използват транспорта, хотелите и заведенията, потребяват услуги.


След това може да се случи това, което се случи с Португалия с "Евро 2004" - страната получи възможно най-добрата реклама като туристическа дестинация. Или пък това, което стана с Южна Африка -  шанс да се позиционира с нов имидж в глобалната политика и икономика. Тя се доказа като партньор, способен да изпълнява ангажиментите си.


България не може да се справи с едно европейско първенство


защото е твърде малка като население и размер на икономиката. Но може да го раздели с някой съсед. УЕФА беше склонна да дава домакинство на две страни в досегашния формат от 16 отбора, а при 24 участника от 2016 г. това ще бъде още по-постижимо.


Дали това ще е Гърция с наличната си инфраструктура и икономически проблеми, или пък Румъния, която има същите интереси като българските да догони развитите страни в ЕС не е толкова важно. По-важното е да се обсъди подобна кандидатура достатъчно рано и да се отстоява с логичните й доводи.


В своята половинка България би могла да предложи четири, максимум пет града за домакинство. Задължителните са София, Пловдив, Варна и Бургас. Всеки от тях има налична леглова база и потенциал да я развива. Представете си само какво би означавало за тези региони да бъдат посетени от десетки хиляди туристи през иначе слабия месец юни и как би се развила тяхната транспортна инфраструктура. Гарантирано е, че домакинството на мачове има рекордни ефекти не само за градовете, а за цели региони.


Европейското първенство ще бъде огромна възможност и за българския футбол да отлепи от дъното. В поне четири града с традиционно силни отбори ще се построи по един стадион по най-съвременни изисквания, които ще решат въпроса за дълги години напред.


Ще се сложи елегантно точка на спора трябва ли държавата да помага при строежа на стадионите, за каквато помощ претендират сега клубовете. Истината е, че факторът "стадиони" е ключов, защото внася нова атмосфера, култура и стимул . Покрай мачовете ще трябва да се осигурят тренировъчни бази за участващите отбори. Ако половината от тях се подготвят в България, поне 12 качествени комплекса ще останат за местните клубове.


Започнат ли калкулациите, ще се установи, че плюсовете са безспорни. Домакинството,  разбира се, ще е свързано с много извънредни разходи, които в момента трудно някой може да си представи. Но накрая те ще се изплатят, като ползите ще се изчисляват и усещат години наред. Африканците още веднъж доказаха, че подобно домакинство си струва и че не става въпрос за някаква лудост, а за осъществима и най-важното - заслужаваща си кауза.


Георги Филипов е редактор "Спорт" в "Дневник" и беше специалният пратеник на медията в Южна Африка.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на studentka
  studentka
  Рейтинг: 988 Неутрално

  звучи доста готино, определено бях против да кандидатстваме за зимни олимпийски игри, но ако си оправим пътищата и тн... би могло евентуално и да се получи. Звучи като мечта, но при другите е проработилп.

 2. 2 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Няма с кого да си партнираме:

  -Гърция няма да иска да направи европейско нас (все едно албанците да се натискат с нас).
  - с Румъния имаме един мост свръзка (да речем 2 моста до няколго години, но и това е далеч от необходимото).
  -сърбите и те са на един хал, само до европейско им е...

 3. 3 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 497 Неутрално

  На фона на някои посредствени статии от Филипов от Световното първенство, тази е доста разумна.
  Действително би могло да се търси партньорство с Румъния на тази база и едно разделяне - 4 стадиона за нас, 4 за тях.
  За разлика от автора бих предложил: 2 в София, един във Варна и един в Русе.

 4. 4 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Евент след шест години ще има два моста, имаме и сухопътна връзка, а и тенденция за изграждане на още един мост.
  За страната ни ще бъде много полезно едно такова влагане в инфраструктура.

 5. 5 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 917 Неутрално

  отдавна съм на мнение че България има шанс да спечели домакинство на Евро по футбол (със сигурност много по-голям отколкото за олимпиада), дори при 16 участника мисля че имахме шанс и сами, но при 24 няма как. но и аз не виждам коя друга страна ще има желание да кандидатства с нас, освен може би Румъния.
  разбира се имаме доста работа по инфраструктурата, но все пак до 2020 или 2024 година има доста време. хотелската база, особено на морето, ще бъде пълна през юни, което иначе трудно ще се случи.

  Истината ни прави свободни.
 6. 6 Профил на plamen1989
  plamen1989
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#3] от "Иван Петров":

  не виждам къде е логиката да име цели 2 в София и един в Русе ... айде ъа Русе заради тва че е близо до Румъния има малко резон, но все пак...

  Варна и Бургас е перфектно , защото се съчетава море , почивка , плаж и футбол.. неочаквано добра комбинация , която 100% ще привлече маса туристи

 7. 7 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 917 Неутрално

  освен това не мисля че стадионите ще бъдат голям проблем - на Евро 2008 в Австрия и Швейцария имаше само 2 стадиона с повече от 30 000 места, което означава че и у нас може да има само 2 стадиона, примерно в София и Пловдив, трябва да бъдат с над 30 000 места, освен това ще има и друга страна домакин където също ще имат поне 2 големи стадиона.
  мотото може да бъде: "най-накрая мир на Балканите" за да подобрим малко лошия си имидж, а и повече западняци ще научат че столицата на България не е Букурещ

  Истината ни прави свободни.
 8. 8 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Единствената причина, за предложението за стадионите е, че София има капацитет да направи два стадиона с 40-50 хиляди капацитет, във Варна може да се изгради дори по-голям, а Русе е на границата с Румъния, а и там в момента предвиждат осъвременяване на стадиона. Действително Бургас има голямо летище, леглова база, но стадионите са малки и ми се струва, че не могат да се разширят.

 9. 9 Профил на Oven
  Oven
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Аз чакам да построят писта за Формула 1

  "Българската работа е работа не обмислена, или зле обмислена, лошо ръководена, или оставена без ръководство и като правило завършва със скандал"
 10. 10 Профил на Shlosera
  Shlosera
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Хубава статия, която размечтава много. За това е нужно да се работи целенасочено в продължение на години. В последно време се доказа, че може да се работи на светло с търговете за магистрала Тракия, така може да се направят за кратко време много неща - стадиони, летища и пътища... въпрос на добро желание и ако успеем да избягаме от дребнавоста и балканската си завистливост това е една наистина постижима цел.

 11. 11 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 768 Весело

  Аз отдавна чакам на всички столични малоумници да им дойде акъла.
  Но не би.
  Има прекрасни стадиони по цяла България.
  Алчноста и простотията завладяла милата ни София е в основата на всичко.
  Дръжте си я,хубавци..........................

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 12. 12 Профил на samir
  samir
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Почвам да си представям европейското в Бг и Румъния и започва да ми става весело. От Бургас до Тимишоара са сигурно повече от 1200 км - 3 дена път с камили, с кола пак толкова, заради тясната и надупчена камилската пътека

 13. 13 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Моето мнение е да се организира Световно първенство по футбол на Балканите - България, Сърбия, Гърция, Турция и Румъния могат да организират заедно такова първенство , като мачовете се играят на териториите на 5-те държави. Според мен тази идея може да се реализира на практика.

 14. 14 Профил на Харалампий
  Харалампий
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Изключително смислена и добре аргументирана статия. И сега е моментът да се планира и обмисли подобно мепроприятие. Всички технически подробности като горния коментар - за голямото разстояние между Бургас и Тимишоара - са точно това: подробности. Никой смислен отбор не пътува повече от 300 км с автобус, освен в България.

  Проблемът е в краткосрочния хоризонт на мислене на правителствата. Никое не би заложило такава бомба заради която да бъде обвинен после от следващите в недалновидност и разточителство. Примери - много, Цанков камък, Белене. Иска се национален консенсус, което се оказва трудна задача. Може би инициативен комитет от 100 най-известни БГ спортни деятели е следваща стъпка. И без Батето, молим.

  Never underestimate the predictability of stupidity
 15. 15 Профил на Naschenec
  Naschenec
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Аз предлагам България да участва в Световно първенство по тъпоумие !
  Там със сигурност ще спечели шампионска титла ...

  ТОПСЕРСЕМСКИТЕ идеи на ЧУЖД ГРЪБ си ги дръжте у дома !!

  Като ви се иска ТОПСЕРСЕМЛЪК от европейско ниво - съберете си пари , направете си стадиони и си гонете въздуха под налягане на воля

  Ненавиждам цензурата , мразя цензурите !
 16. 16 Профил на Shlosera
  Shlosera
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Замисляйки се, колкото и добра идея да е това, наистина е много трудно осъществима, особено четейки някои от горните постове. В общи линии когато някой ти обяснява как нещо няма да стане, нищо не може да се направи. Разбира се Европейско първенство не означава само стадиони, ами и инфраструктуктура...

 17. 17 Профил на shumkarov
  shumkarov
  Рейтинг: Неутрално

  Има една червена групировка, специализирана в строенето на стадиони - ТИМ. Първо ги събаря, а след това забравя за ангажимента.
  Навярно авторът не разчита на подобни инвеститори?
  а дали парите няма да потънат в червените джобове?

 18. 18 Профил на johnatan-livingston
  johnatan-livingston
  Рейтинг: 823 Неутрално

  досега не се замислях за тази страна на медала

  идеята определено е много добра

  Smile and the world smiles with you.Fart and you stand alone.
 19. 19
  ****

  Този коментар беше изтрит в 09:54 на 29/07/2010 от неговия автор.

 20. 20 Профил на shumkarov
  shumkarov
  Рейтинг: Неутрално

  И като как ще се организира подобно първенство?
  И като как ще става придвижването между Сф и Варна (7 ч.)?
  Нито един голям град в БГ (НИТО ЕДИН) не разполага с подходяща инфраструктура. Всеки един малко по-голям мач обрича Сф на целодневно задръстване.
  Авторът няма какво да мечтае, а да погледне реалността, и приоритетите на последните 3 правителства-енергийни проекти с Русия, и между другото завършване на една почти готова магистрала!
  И туй то...

 21. 21 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 605 Весело

  До коментар [#11] от "Белия Негър":

  Вярно е. Дочо Булгуровщината отдавна е завладяла София. А милата провинция продължава да е неин неизчерпаем източник.

 22. 22 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Южна Африка има ДИАМАНТИ.

  ДИАМАНТИ! ДИАМАНТИ!

  Тя може да организира каквото и хрумне. ВСИЧКО!

  Ние с ферибооти ще превозваме запалянковци между Оряхово и Бекет и Видин Калафат. Става!

 23. 23 Профил на Зора Чернева
  Зора Чернева
  Рейтинг: 605 Неутрално

  На гол гъз-зелен бъз! Причината за такъв мащабен проект е отново на тази измет, наречена бизнес. Та тези от тях, които са в строителния бранш са поогладняли, защото вече няма толкова много идиоти, които да строят хотел върху хотел и жилищна или безнес сграда една до друга. Ами сега очевидно ще притискат държавата да им възлага обществени поръчки. Т.с с нашите пари, да им осигуряваме кислород, за да живеят и експлоатират по един брутален начин. Ще ни се внушава, че и ние сме заинтересувани от развитието на българския бизнес, защото осигурява работни места. Само, че на мен не ми пука точно за българския бизнес. Мисля, че ако не са прословутите ни бизнесмени, в България може да се появят съвсем реални европейски фирми, които изискват качества, работа и всеотдайност, но ти плащат добре, не спестяват данъци и осигуровки. Колкото до някои от чуждите фирми, които понастоящем оперират у нас и се държат като нашите бизнесмени, то тези чужди фирми и чужди инвестиции са си наши хора, с иснесени от България пари.

 24. 24 Профил на Radon
  Radon
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Това си е много добра възможност ... но може би след поне 10-20 години да кандидатстваме ... ясно че точния момент няма да дойде, но докато не опитаме, няма и да разберем ...

  А за големите растояния между Румъния и България ... Полша и Украйна да не са им малки териториите ...

  shake and rattle
 25. 25 Профил на d11111
  d11111
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Дали автора на статията може да изнесе данни за другите големи първенства, проведени у нас, напр. световната купа по ски миналата година? Колко спечелиха българите от нея? След като излезе някъде инфо, че държавата е подпомогнала състезанието с 4 млн.? Хубаво, даде (дадохме) 4 млн., а колко спечелихме? Или спечели само Цеко?
  Не вярвам в изнесените сметки на автора на статията - че видиш ли, ще сме на плюс... У на с за съжаление и в строителството, и в спорта се краде като за световно, така че нямаме нужда от друго световно. Или европейско.

 26. 26 Профил на т
  т
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Не е лоша идеята може би. България има спешна нужда от национална кауза, но истинска такава. Която да ни накара да сме по-добри един към друг, да се уважаваме и да сме по-толерантни.
  До сега националните каузи са се изчерпвали с мразенето на турци, гърци, македонци и т.н. по посока на часовниковата стрелка...

 27. 27 Профил на brasnarq
  brasnarq
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Когато кандидатстваха за 2012 Полша+Украйна, срещу Унгария+Хърватия, срещу Италия, единият от критериите беше, каква е средната посещаемост на мач от вътрешното първенство. У нас си знаем каква е. Поне 1/3 от публиката се очаква да е от домакините. Колко българи биха платили 50 лв за Беларус-Норвегия или Австрия-Финландия?
  Очевидно е също, че построените стадиони, ще останат празни след първенството. Масраф без приходи. Сега 8 хилядни стадиончета не се пълнят и на една десета!

 28. 28 Профил на Дайкири
  Дайкири
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Това отдавна се мисли от много хора. Аз самият съм го мислил. И градовете са точно тези, споменати от автора. Най-големите, с най-силни отбори. За целта обаче трябва да се направят повечко магистрали. Хемус и Черно море са задължителните 2. Но ще е необходима поне 1 магистрална връзка с Румъния. Освен това трябват и сериозни вътрешноградски подобрения по инфраструктура. Не е никак невъзможно.

 29. 29 Профил на nage
  nage
  Рейтинг: 551 Неутрално

  бе кви са тия алабали бе, все пак говорим за Шитландия, не за някоя нормална държава - ние 40 години 1 магистрала не можем да завършим, отлагаме кръг от Световния рали шампионат заради 1000 човека публика и задръстванията в София отнемат по половин работен ден, а пък иначе Европейско ще правим.. бухахах, това е толкова немислимо, колкото Батко и Братко да влязат в затвора

 30. 30 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Първото, което искам да кажа, е, че много се радвам, че има такава идея. Защото смятам, че обществото ни страда от липса на идеи и инциативи.
  Второто, което искам, е, да се обърна към тези, които са против това нещо. Все пак говорим за нещо след 10-15 години. Аз след 10-15 години виждам България една идея по-добре. Тракия, Люлин, Струма, Хемус и Марица да са построени вече. Все пак след 1 година ще са готови Тракия, Люлин и почти Марица, след това най-вероятно ще се правят Струма и Хемус.
  Дунав Мост 2 ще е готов. Да не говорим, че ще се налеят пари и в инфраструктурата на градовете. Предполагам, че ще е доста по-нормално кредитирането.

 31. 31 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 940 Любопитно

  До коментар [#30] от "rainbou1":

  И на сутринта краката ти отвити или !? л0л

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 32. 32 Профил на скруч
  скруч
  Рейтинг: 503 Разстроено

  До коментар [#13] от "А":и косово-моля моля

  за чиста и свята република-но не с този народ
 33. 33 Профил на epikureec
  epikureec
  Рейтинг: 0 Весело

  Защо София не се кандидатира сама за домакин на Европейско? Държавата обича да налива пари в столицата - може да изградим 10 нови стадиона, всичките в София, както и нови летища и магистрали в и около София.

 34. 34 Профил на arman
  arman
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Винаги съм защитавал подобна идея и смятам, че заслужава обсъждане.
  Разбира се... уточнението за поделеното домакинство е повече от уместна.
  В дългосрочен план, страната ще продължава да се развива като туристическа дестинация.
  Ясно е, че трябва да се инвестира максимално в инфраструктура. Знаем също, че ни липсва разпознаваемост на картата. Живеели сме много години като откъснати в един непознат блок... и липсва познанието за нас.
  Подобен форум, при добро планиране, ще има десетилетен ефект - за туризма, за разпознаваемостта на българските продукти на международните пазари и т.н.. Не говорим само за строене на стадиони, пълнене на хотели и т.н. Говорим за локализиране и идентифициране на картата.

 35. 35 Профил на radoslavdj
  radoslavdj
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ще постна една статия за икономическите ползи от Световното в ЮАР.

  http://www.digitaljournal.com/article/293135

  Общо взето се оказва, че реалните ползи са доста по-малки от колкот са ги очаквали. Разбира се това е поради факта, че все още имаше финансова и икономическа криза по това време, но все пак не се знае какви ще са ползите в следващите години. Може да се повиши потока на туристи и да се повиши процента на инвестициите в държавата, като част от това да е в следствие на Световното.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK