Как ще ги стигнем германците...

Как ще ги стигнем германците...

© Иван КутузовВ очите на германския бизнес в България "прусаците на Балканите" се оказаха балканци с представи за правила и ред, които нямат нищо общо с пруските. В четвъртък представителите на германската икономика връчиха на премиера Бойко Борисов готови проекти за промяна на 24 закона, които основно спъват правенето на бизнес в страната. Пакетът от 101 предложения е уникален заради детайлното му изпипване – предлаганите законопроекти са експертно написани, мотивирани и готови за обсъждане и гласуване.
В приятелския мач, в който министър-председателят се е заиграл с германските инвеститори, резултатът е 1:1. След като той ги скастри през пролетта, че тук не работят както в Германия, сега пък те му


отговориха с цял "каталог" срещу "вратичките"


капаните и несправедливите разпоредби, с които преливат иначе "хармонизираните" български нормативни актове, като се започне от конституцията.
Твърди се, че Борисов останал впечатлен от колосалния труд на бизнесмените. Въпросът е дали ще се съобрази с него така, както нахоканите инвеститори Е.ОН и "Сименс" по негови думи заработили по-добре след получените критики. Едва ли, ако съдим по скептичната му реакция на най-демократичното предложение – по германски образец да се разреши на физическите и юридическите лица да сезират Конституционния съд с индивидуални жалби срещу законови разпоредби, които нарушават основни права и свободи.
Според Борисов идеята нямала бъдеще заради изискването от две трети от гласовете в парламента за промяна на основния закон. Ясно е, че постигането на съгласие по толкова чувствителен за политическата класа въпрос ще е трудна работа, но пък тя го дължи на обществото вече 20 години. Така че нека поне пробват, гражданите ще запомнят кой е гласувал против правото им и ще намерят начин да отвърнат.


Нито едно парламентарно мнозинство досега не рискува да даде право на избирателите пряко да атакуват противоречащите на конституцията разпоредби. Вместо това едва през 2006 г. омбудсманът получи това правомощие, за да го упражнява в интерес на гражданите. Четири години по-късно можем категорично да кажем, че това не се случи и от деветте искания на "обществения защитник" само едно защитава изцяло обществения интерес -  промяната в Гражданския процесуален кодекс, която забрани да се запорират сметките на общините. В същото време според правозащитника адвокат Михаил Екимджиев това е


единственото мислимо средство за защита срещу лошите закони


което би редуцирало значително броя на делата срещу България пред Европейския съд в Страсбург. България е сред малкото европейски държави, които все още не са дали това право на гражданите си. Както и вероятно е една от малкото, които разполагат с толкова политизиран и лобистки настроен Конституционен съд. Така че – дотук силен песимизъм относно някаква промяна.


Друга от ключовите препоръки на германския бизнес е със закон да се задължат българските дипломатически представители в чужбина да оказват помощ на българските граждани и юридически лица. Абсурдното на пръв поглед заради елементарността си предложение всъщност дава цялата картина на бездушие и незаинтересуваност на представителите на държавата зад граница, и особено в Германия, откъдето инвеститорите очевидно са натрупали впечатления. Само който не е опирал до българско посолство, не е наясно за какво става дума.


И понеже е твърде вероятно премиерът да е от тази категория, най-лесно ще му е да се запознае със сайта на германското посолство в София, което е на разположение на гражданите си 24 часа в денонощието благодарение на дежурен служител, чийто мобилен телефон е оповестен на видно място. Той е готов да съдейства на сънародниците си за всяка една беда или проблем, които ги сполетят при престоя им в България. В сравнение с тези всеотдайни хора българските дипломатически служители приличат на чиновници от пиеса на Гогол, които не желаят да бъде смущавана дрямката им. Добре, че германският бизнес се застъпи за българите в чужбина, защото няма как Цецка Цачева и Божидар Димитров да го уволнят, както направиха с шефката на ресорната агенция, понеже уронила престижа на българските институции, като казала на среща с подопечните си, че действията им са некоординирани.
Препоръките на германската индустриална камара засягат още един очевидно неикономически проблем –


превишаването на права от служители на МВР


Предлага се със закон те да бъдат задължени да се ръководят от "принципа на пропорционалността". Предложението е съвсем конкретно – полицаите да не употребяват сила, когато това не е необходимо, например при разпръскване на демонстрация на невъоръжени студенти. Явно събитията през януари миналата година пред парламента не са забравени, както вероятно някой си е мислел.


Даден е и красноречивият пример със служителите на КАТ, които спират коли за проверка на места, на които спирането е забранено, и така създават по-голяма опасност за движението, отколкото предотвратяват. С което впрочем се казва всичко за нагласата на българската полиция към гражданите и към обществения ред, който тя е призвана да охранява – ситуация, която в Германия е немислима.


Списъкът с идеи в областта на търговското право, обществените поръчки и данъчния режим за кой ли път е изброил най-крещящите проблеми, спъващи частния сектор. Съвсем директно става ясно, че


нагласените конкурси и фалшивите оферти просто са дошли до гуша


не само на българските предприемачи. Списъкът с безобразията е дълъг - от инфарктно кратките срокове до подигравката със 100-годишната гаранция на асфалта, давана от "победителите", удържането на такса смет за необитаеми и незастроени имоти, батака с избягването на двойното данъчно облагане, продължаващите проблеми с несъстоятелността (въпреки многократните й усъвършенствания), непризнаването на амортизациони разходи при строеж на инфраструктура върху държавен терен и безкрайното разтакаване на бизнеса по различни гишета, за да подава едни и същи документи многократно. Повече казва между редовете предложението ДДС за служебни автомобили да не се връща за суперскъпите луксозни коли, които се регистрират като баничарки. Съвсем логично е обърнато внимание на


пълния крах на професионалното образование


По тази причина в България са на изчезване квалифицираните кадри със средно специално образование, но за сметка на това професионалните училища са се сдобили със славата на учебни институции, в които попадат слабаците и аутсайдерите, а изразът "кариерно ориентиране" е лишен от съдържание. Чуждите инвеститори, представете си, настояват да се запази сегашният размер на болничните, тъй като с намаляването им се ощетяват болните, които плащат осигуровки в пълен размер. И също - НОИ да влезе в XXI век и да приема документи по електронен път, както и да се прекрати безумието с изгарянето на отпуските в частния сектор заради несправедливо раздутия им размер в държавния.


Дори само беглият преглед на предложенията говори достатъчно, че разликата между българските и германските правила е от земята до небето. При това положение няма как и качеството на живот, и условията за правене на бизнес да са сравними. Добрата новина в случая е, че законопроектите за немалко смислени промени са готови. Лошата – че едва ли ще ги видим скоро и на хартия, и на практика. Защото, както каза германският дипломат Клаус Шрамайер пред "Дойче веле": "Борисов не разполага с добри юристи в парламента... а правната слепота на това правителство може да се превърне в опасност."


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Видели са немците това, което всеки българин с малко мозък в главата си вижда.
  Проблемът е, че хората на върха и тези, които гласуваха за тях, нямат и малко мозък, а имат само малък мозък, колкото да пазят равновесие и да влизат малко по-бързо.

  Хубава статия.

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 2. 2 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Езикът на дипломацията: "Борисов не разполага с добри юристи в парламента... а правната слепота на това правителство може да се превърне в опасност."
  Винаги съм смятал, че именно законите са това, което пречи на Боко/герб да свършат работата.
  Трябва да си голям наивник, да вярваш, че Боко желае да стигнем германците. Целта му е единствено най-голямото парче от баницата. А това става най-лесно при съществуващите наши закони.
  Язък за труда и намекът на германците.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 3. 3 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 563 Неутрално

  1. Интересно, защо не са публикувани в интернета тези предложения, за да може всеки да прецени, доколко са искрени, и доколко става дума за мащабен организиран лобизъм.

  2. "нагласата на българската полиция към гражданите и към обществения ред, който тя е призвана да охранява – ситуация, която в Германия е немислима."

  Дрън дрън! Нали ги видяхме полицаите на техно-парада: нямали мегафон да узаптят тълпата! А за полицията по гедеронско да не започвам. Основен белег: идва 1 час по-късно след обаждане за помощ от поредните вилнеещи гедеронски неонацита.

  Winora forever
 4. 4 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 563 Неутрално

  "Друга от ключовите препоръки на германския бизнес е със закон да се задължат българските дипломатически представители в чужбина да оказват помощ на българските граждани и юридически лица."

  Прави или не, откъде накъде "германският бизнес" ще се меси, как д-вата да практикува навън?! По-какъв начин "германският бизнес" (в БГ!) е заинтересован, как работят БГ-послоствата?!

  Winora forever
 5. 5 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Невероятен подарък. Такъв анализ е необходим за цялата ни правна уредба и за дейността на държавната администрация като цяло. А БоБо да не се прави на ущипан - сервират му готови проекти! Самият той се оплакваше, че където и да "бръкне" из активните политици - все на хора с интереси попада, та затуй си намери министър на един кръстопът! Сега няма оправдания.

  Дневник, ще е интересно ако можете да публикувате всичките тези 101 предложения и 24 законопроекта. Да сравняваме, когато почнат да "дебатират" в Парламента по тях или сходни...

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 6. 6 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Въобще, голяма част от темите нямат нищо общо с "германските инвеститори в БГ"! Разбирам, някоя надменна шваба-доброчовек пак да си избива комплексите, но е извън доброто поведение и извън периметъра на интереси на един сериозен инвеститор да назидава, как да се държи полицията на демонстрации!

  За разлика обаче, критиката на ББ беше съвсем и само по теми, в които бяха замесени Сименс и Сие.

  Winora forever
 7. 7
  ****

  Този коментар беше изтрит в 19:55 на 01/08/2010 от неговия автор.

 8. 8 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Чудесна статия, тя показва до какво състояние са ни докарали политиците и екпертите ни! Положението е същото като преди 20 години - закони и правила изградени така, че да не могат да се спазват, което осигурява огромна преднина на богопомазаните или както е известно по нашите ширини "наши хора"... Качеството на образованието също е добре известно както и "борбата" със сивата икономика, огромните отпуски в бюджетния сектор. Много конкретни мерки с много лесни конкретни решения!
  Единственото, което не ми харесва е, че няма база за сравнение - намалят ли пречките пред бизнеса или се увеличават, средата по-добра ли става или обратното!

 9. 9 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 845 Весело

  До коментар [#6] от "_plamen_":

  Що ставаш за смях? Ти в България ли не си бил последните 20 год. или в Германия? Че тя разликата е видна и с просто око- ОГРОМНА Е! ЯВ Германия има ред и законност което е видно ако щеш и по униформите на полицаите, а тука още в момента, в който влезеш в допир с българската администрация, и ти се струва, че си в театъра на абсурда.
  П. П. като не ти харесва в "гедеронско" еляа си дома да те млатят с палките и мегафоните на всеки мач и да те спират катаджиите.

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 10. 10 Профил на канибал
  канибал
  Рейтинг: 419 Неутрално

  „Когато Законът и Моралът си противоречат, гражданинът се изправя пред жестокия избор или да се откаже от представата си за Морал, или да престане да спазва Закона."
  Фредерик Бастиa 1801-1850

  "Единстената неоспорима догма,това е отричането на догмите."Б.Шоу
 11. 11 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Блестяща статия! Благодаря на Светлана Георгиева.

  Това е първия материал, който съм копи-пейстнал от Дневник.

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 12. 12 Профил на jejopa
  jejopa
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Да работиш за немци в България е удоволствие - плащат високи заплати, ценят труда и способностите на служителите си. Справка - търговските вериги - Практикер и други.

 13. 13 Профил на KOBA_STALIN
  KOBA_STALIN
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Най-голямото престъпление на нацизма е, че загуби войната.

 14. 14 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#9] от "Boriaz":

  Явно за теб "германските инвеститори в БГ" са един вид "бялата лястовица" от която ще оздравее обществото.

  "тя разликата е видна и с просто око"

  Нима? Как "с просто око" виждаш 1766 милиарда д-вен дълг?

  http://www.staatsverschuldung.de/schuldenuhr.htm

  Да сравним за 2009, д-вен дълг/БВП: България: 14%, ФРГ: 73,2%

  Колко искаш да задлъжнее БГ за да се изравни "с просто око" с ФРГ?

  Winora forever
 15. 15 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 531 Неутрално


  До коментар [#13] от "KOBA_STALIN":

  Абсолютно си прав!

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 16. 16 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Главния чирак ако си мисли, че критиките му имат някакъв ефект и са накарали немците тук да работят по-добре, то той е дълбоко в грешка. Те се славят като хора без излишни емоции, още по-малко изпитват страх и респект към някакъв си слуга било то и главен. Има право, анализи, сравнения, данни и от това се определят правилата на играта, а не кой колко лаел каквито са порядките у нас с които сме принудени всички да се съобразяваме. А защо са такива порядките главния чирак може да си спомни и отговори с една от поговорките си за лудия и зелника. Зелникодателя или законодателя ги определя и дано се напънат и пробват да се задвижат, защото управлението освен традиционно бавно и тромаво вече става дразнещо лениво и лигаво. Емблемата на управлението са трилентовите трасета и завидната й скорост трябва да се развие и в другите сектори. Но закъсняваме, прекалено закъсняваме.

  http://www.youtube.com/watch?v=dn1e5Bqy_e8&feature=related

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 17. 17 Профил на Боян Юруков
  Боян Юруков
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Абе в Германия има добри правила, но и тук има доста случаи, в които фирмите трябва биквално да нарушават закона, за да оцелеят. По същия начин се забикаля плащането на данъци и разпоредбите и по същия начин чиновниците си затварят очите. Просто мащабите тук са различни.

  Другата разлика е, че фирмите в Германия коват законодателството и гражданите са си предали отдавна правата. Телекомите също лъжат в сметките за телефони и печелят стотици милиони от това. Големите наемодатели мамят с ремонтите и искат големи глоби за глупости. В закусвалните плащат на минимална заплата при условие, че се плаща повече, а проверките от ХЕИ се знаят предварително.

  Лекарите надписват ненужни процедури и те викат 20 пъти да висиш по 3 часа да чакаш, за да точат от касите, а лекарствата избират по електронен списък на "спонсори", за който всеки производител плаща много, за да е на по-горно място и да го избират повече. Ако пък ти друснат сметка за "допълнителни процедури", посмъртно не можеш да ги пребориш, защото имат здрави адвокати.

  Да не говоря, че започването на малък бизнес в услугите е много трудно, заради мафиори, които те изнудват и регулират кой какво може да прави. В някой градове тук пък пладнежките обири и тези на апартаменти са в пъти повече от тези в София при същата разкриваемост.

  Да продължавам ли?

  Сред мерките наистина има полезни неща, но 1. далеч не трябва смятаме, че ситуацията в "Европата" е цветуща и 2. съвети от немския бизнес в сферата на законодателството не трябва да взимаме. Още повече, че някои от тях са стъпили на нашия пазар точно, защото могат да си правят каквото искат.

  Lipsva.com | Yurukov.net | Crime.bg
 18. 18 Профил на KOBA_STALIN
  KOBA_STALIN
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#17] от "Боян Юруков":

  Юруков,
  Хайде кажи ми сега, тези номера ние от тях ли научихме или те от нас. Хората се променят само , че при тази промяна свестните стават боклуци, докато никой боклук не е станал свестен. Казах по-горе. Ако Германия беше спечелила войната, светът щеше да е много по-добро място за живеене. Само, че на 99% от населението мозъците са така промити, че неистово вярват в обратното. О, свещена тъпота!

 19. 19 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Ето и една препоръка от Раковски:

  Дневник свършете си работата докрай. Преди да са публикувани тези препоръки, не бива да се правят каквито и да е изводи.

 20. 20 Профил на pena
  pena
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Как ще премахнат нагласените конкурси, фалшивите оферти, конфликта на интереси, като точно оттам чакат да пълнят гуша.Вратичките,недомлъвките и неяснотите в законите обслужват интересите на управляващите. Няма да има промени, няма да има инвестиции,няма да има растеж, не знам на какво разчитат тези. Скоро няма да има какво да се краде.

 21. 21 Профил на nmw
  nmw
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#3] от "_plamen_":

  Напротив, публикувани са. Даже са коментирани вече и другаде, напр. в Медияпул. Ето и линк към предложенията: http://bulgarien.ahk.de/fileadmin/ahk_bulgarien/neue_Dokumente/101_Idei_za_evropeiska_Bulgaria.pdf

 22. 22 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Толкова смислени препоръки! Слава Богу, че сме в ЕС ,та и разумни хора ни обръщат внимание и ни дават полезни съвети. Дано и нашите властимащи имат достатъчно мозък в главата, та да се вслушат в тях.

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 23. 23 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#21] от "nmw":

  мерси, наистина интересен документ. На пръв поглед:

  - Издателят е "Германо-Българска индустриално търговска камара" и думата "siemens" не се среща в документа.

  - Авторът на предложението за посолствата е: ВГБ, цитат: "ВГБ пренася в България вече утвърдения в Европа модел на немския вестникарски концерн ВАЦ." За "образцовата" работа на немските посолства не се споменава нищо. Мотивация за интересите на "германските инвеститори" в БГ по този повод също липсва.

  - Автор на предложението за МВР и КАТ (стр. 4) е същата ВАЦ група. Мотивация за интересите на "германските инвеститори" в БГ по този повод липсва.

  - Автор на предложението за образованието е "съвместна комисия с германското д-во ГТЦ". Как тази комисия влиза в графата "германски инвеститори в БГ" не ми е ясно.

  итн.

  Winora forever
 24. 24 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#21] от "nmw":

  Мерси за линка, изчетох го изцяло, има добри попадения, но има и други които не са чак толкова логични - като въвеждане на фиксирана такса за енергия от възобновяеми, съкратени процедури за опис и изземване на имущество, за всеки да сезира конституционен съд. Може но популистко малко...

  The biggest risk in life is not taking one.
 25. 25 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#23] от "_plamen_":

  А ти разбра ли какво СИДДО искат да прилагат Кауфланд?
  Печалбата се облага по място на генериране на прихода, данък се плаща тук, където е реализирана надценката, а платените данъци при източника да си ги приспадат по сегашната процедура на края на годината, какъв им е проблема?
  Вече ако искат да се правят на гяволи и да си дръпнат печалбата в Германия, следва да си платят данък при източника тука, който как ще си го приспадат в Германия си знаят те най-добре.
  Те и там не спят и такава практика отдавна са я обвили за незаконна.

  The biggest risk in life is not taking one.
 26. 26 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#25] от "Десен":

  Доколкото знам, концернът-майка искал такси от задграничния филиал за всяка "услуга" (ИТ, счетоводство, итн.) с което печалбата легално се трансферирала зад граница, без да се налага да се плащат данъци в дъщерната страна. Дел и ИБМ правят май така.

  Winora forever
 27. 27 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 964 Неутрално

  В тоя разграден двор нищо добро не се е случвало заради волята на българите. Всичко положително се е налагало от вън след огромна съпротива. Някой хора не искаха да се въвежда и Валутен Борд у нас.
  Срамно е:
  1) Че се налага чужденци да предлагат такива неща
  2) Че до сега дори някой в България да ги е предлагал никой не е искал да го чуе!
  Жалко е, че едва ли ще има съшествен резултат от този почти насилствен опит за нормализация в булгаристан-държавата командвана от бездарни, некадърни и невероятно корумпирани чиновници на средно и високо ниво! Чиновници, които политиците НЕ желаят да подменят!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 28. 28 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Ейй, като обидени деца сте! Някой дава съвети - добри или лоши, уместни или не - не се обсъжда много, а се почва:"От вас, дето биете негрите, не щем съвети, няма пък, няма пък!"

 29. 29 Профил на Боян Юруков
  Боян Юруков
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#18] от "KOBA_STALIN":

  всъщност те си ги правят от години. Германия е имала подобни проблеми като нас сега, но преди едно поколение. Просто през това време са изчистили системата, а компаниите са се научили как да манипулират закона и да заобикалят това, което не могат да променят.

  Lipsva.com | Yurukov.net | Crime.bg
 30. 30 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#29] от "Боян Юруков":

  Компаниите в Германия имат силна дума, щото са силни, а са силни, щото са заслужили! Пред обществото. Дадено им е доверие, а не някаква манипулация. Хората не си режат клона на който седят. Не изпадат в крайности - леви или десни... консенсусът м/у прослойките е завидно добър... Това е вероятно най-добре функциониращата демокрация в света!

 31. 31 Профил на kony
  kony
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Хората гласуваха за Бойко заради нуждата от ПРОМЯНА! Тези предложения са такава промяна - някои са страхотни /напр.за дипломатите/ и всички трябва да бъдат широко дискутирани, защото ни дават надежда.

 32. 32 Профил на dobrudjanec
  dobrudjanec
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Много хубава статия, но какво от това...

 33. 33 Профил на no_one
  no_one
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Прочитът на мерките (дадени в линк от #21) показва, че те далеч не могат да бъдат директно внедрени в българското законодателство, така както са предложени в документа (третата колонка от таблицата). Обяснението е просто - двете правни системи - германска и българска, са с много различна структура (връзки между нормативните актове) - също както не всеки орган на донора може да се приеме от организма на болния. Например абсолютно немислимо е в ГПК да се предвижда налагане на наказание лишаване от свобода (затвор).

  Това, с което е ценен този документ на германците е, че насочва към големи групи проблеми в нашето законодателство. Докато този суров материал се превърне в интегрирани към нашата система правила, ще трябват няколко мандата истинска работа. Но дори при идеална политическа воля, настоящото управление има огромен проблем с компетентността на експертно ниво (от юристи до технократи). В това отношение нещата са повече от трагични.

  С две думи: много малко може да излезе от тези предложения до ББ (някои от нещата управлението не ги може, други - не ги иска).

 34. 34 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Добре е да се се "вземе" от една или друга система. От вън нещата се виждат по- добре като цяло. Но преди да поставиш точна диагноза трябва добре да анализираш нещата и от вътре. Например в системата на здравеопазването: в България цените на здравните услуги се дирижират от цената на "рушвета" в държавните болници. За да няма условия за "рушвет" трябва да се намали до минимум броят на държавните здравни заведения. Лакарите да бъдат натоварени до максимум- пълно уплътняване на работния ден- да няма време и възможност за корупция , нерегламентирано плащане и т.н. . Издръжката на малкото държавни болници, ще даде възможност за високо заплащане на лекарите и "нерентабилен" рушвета, т.е. да поемеш риска,че може да бъдеш заловен, изобличен и уволнен.
  Механичното възприемане и въвеждане на мерки, без щателен анализ на ситуацията, не само че е безполезно, но може да се окаже изключително опасно, дори гибелно.

 35. 35 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Значи след като бай Ганю се изцепи.... и после отиде да играе тенис (с аверите си).... Дойчо сяда и пише ли - пише.... ден и нощ пише ли - пише.

  А през това време бай ти Ганя е отишъл и се е изцепил на още десет места и вече е забравил какво е мърморил на Дойчо.... а Дойчо, горкият, си пииииише ли пише.... и произвежда папийркрам ам лауфенден банд.... ама ко го интересува бай ти Ганя тези писаници - нещата трябва да стават бързо (изцепваш се и после отиваш на тенис)

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 36. 36 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Да работиш за немски сигурно е готино...
  Но немските неправителствени организации в България са леко ужасни
  Техния начин на работа прави възгледите ми изключително либералистки - никаква държавна хранилка за никого, всеки да си изкарва хляба както може.

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 37. 37 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 636 Неутрално

  да работиш за немски фирми исках да напиша...

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 38. 38 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#35] от "KOBOLD":

  "Дойчо сяда и пише ли - пише.... "

  Не знам ти в коя реалност живееш, но

  1. Фримите, обвинени, че не си спазват задълженията - Сименс и ЕОН - не са сред авторите на документа.

  2. Нито един "Дойчо" няма даден като автор на документа! Всичките автори са българи, решили да се правят на надменно-интересни като споменат някой закон на немски.

  Winora forever
 39. 39 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Ало Дневник,

  поправете си правописните грешки:

  Не "прусаците на Балканите" , а "прОсТаците на Балканите"...

  Бива ли такива работи... две грешки в една дума...

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 40. 40 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#38] от "_plamen_":

  Аааа Моше,

  сега разбирам , значи българи натегачи са се промъкнали в немските редици и са си залепили лепенка (D) на колата и шпрехат ли - шпрехат.....

  А ти пък си си сложил бомбе на картуната и се правиш на юде...

  Вннимавай само израелците да не почнат да се дистанцират и от теб, като също те сложат в категорията "простаците на Балканите"

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 41. 41 Профил на balla
  balla
  Рейтинг: 521 Неутрално

  още по-лесно ще ги стигнем, ако принудително преселим няколко стотин хиляди германци по наште земи!
  Дали кокошката или яйцето е първо, да чакам аз законите да възпитават бай ганя не, по добре германците да идват.
  Като нямаме материал да си импортираме

 42. 42 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#41] от "balla":

  Това не става (вече е доказано) защото германците просто ще побългареят... Този феномен се казва "Да станещ туземец".... и се забелязва например в начина на работа на германските фирми (както Мощето се оплаква)....

  Като тест може да докарате Ото Рехагел - да видите дали ще постигне нещо по-добро.... ще си затъне в кал горкият и ще буксува с местните далавераджии...

  Така не става братчед - българите ако искат да променят нещо , сами трябва да го сторят....

  Както Мошето е посочил по-горе - Дойчо си има достатъчно проблеми и трябва заеми да връща....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 43. 43 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Между другото предложението за въвеждане на 1.5 индекс на облагането с местен данък на МПС ако еконормата му е Е2 е много логично.
  Просто има схема на въвеждане на тия норми - те първо трябва да въведат лицензиране на сервизите - още едно предложение което е логично и едва след това да се стикерова според Европ колко е.
  Ами колко народ плаща местен данък в момента?
  20% балъци ако има пак ще са много.
  А по-логичното някак си са го пропуснали - намалението от 50% за каталиатори да важи и за колите над 100 кс

  The biggest risk in life is not taking one.
 44. 44 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 531 Весело

  Резултатът не е 1-1, а поне 3-1! Това си е направо хет-трик! Чакаме сега и препоръки от румънските инвеститори! Най-верояно първа точка е да не ни биете когато има банкети на български политици!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 45. 46 Профил на mladvampirtdi
  mladvampirtdi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До Боян Юруков - следя ти и блога, и тук сега - похвално е, че си заинтересован за нещата в Бг, но все ме гложди едно такова въпросче – защо не си в България, а си стоиш ТАМ? Не се заяждам, просто ми е интересно.
  А по темата – всичко това си го знаем и ние, но защо все чакаме от вън да ни го посоат и да ревнем – а вие като биете негрите…. Дано ББ и сие се замисли поне за 1/10 от предложенията. А дано, ама надали….

 46. 47 Профил на umoren
  umoren
  Рейтинг: 440 Разстроено

  И след безкрайно смислените препоръки и точни до болка коментари на "Германския бизнес"мога само да кажа с голямо съжалени-"Абе, ти на мен акъл не ми давай,дай ми пари"Това сме ние като манталитет и поради това не ми се вярва да видя с очите си и половината от немските препоръки задействани и претворени в закони.

 47. 48 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 583 Весело

  До коментар [#41] от "balla":

  Моето предложение е по-малко радикално: пенсионирани НЕМСКИ ПОЛИЦАИ, СЛЕДОВАТЕЛИ, СЪДИИ и ПРОКУРОРИ да заемат съответните висши и средни управленски постове в България за 5 години.

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 48. 49 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 897 Любопитно

  До коментар [#2] от "mi6osp":

  Те го правят за себе си, както те най-добре си знаят из основи и професионално, без популизъм и полувинчати изцепки, не е за българите, няма тук "язък", защото един ден като си бият камшика от Б-я и им се зададе въпросът защо отговорът ще е много кратък, точен и ясен!!! После електоратът да не се чуди!!!

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 49. 50 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#48] от "naturisten":

  "пенсионирани НЕМСКИ ПОЛИЦАИ, СЛЕДОВАТЕЛИ, СЪДИИ и ПРОКУРОРИ да заемат съответните висши и средни управленски постове в България"

  Хаа, хаха

  Да припомня само, как по време на емаргото с-у Сърбия швабите полицаи-наблюдатели на границата масово ги подкупваха да тече бензина към Сърбия. Да припомня за далаверите с визите на немското посолство. Да припомя също, че в мнозинството случаи на ОЛАФ за корупция в БГ са били замесени фирми от ФРГ.

  Winora forever
 50. 51 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 897 Весело

  До коментар [#50] от "_plamen_":

  Да де така е само, че да припомним, че имаше последствия и за фирмите в рамките на 6 месеца нали така !? А в Б-я ни припомни ти колко време трая и какво се случи!?

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 51. 52 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тази новина е невероятна. Група германци работили и положили колосален труд вместо некадърниците от Българския парламент.
  Остава само да приемат пакета от предложения - Аз обаче понеже съм български прусак вярвам в изключителната некомпетентност на българските народни избранници. Жалко за положения от германците труд.

 52. 53 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#50] от "_plamen_":

  Тука си много прав юде....

  Основният въпрос е какъв тип германци биха се навили да дойдат в България?

  А това ще са авантюристи, които ще дойдат да натискат българските мичета, да ходят на лов с Гоцето или да и играят на теснис с Тиквата.... и разбира се да касират където могат.

  Има си доста германци които се кефят на безредието в България, също както и българи, които умират за "уредения" живот в Германия и не искат да имат нищо общо с българщината....

  Така, че моите наблюдения са, че Германия привлича железарите, които се строяват и маршируват в правилната посока.... а пък България привилича разхайтените, на които нокой никога не може да им казва какво да правят.... хора от типа далавераджия, които ги има навсякъде....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 53. 54 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 897 Весело

  Бтв заглавието трябва да е "Как НИКОГА НЯМА ДА ГИ СТИГНЕМ германците"

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 54. 55 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#52] от "Желязото":

  Интересно, нали?

  Значи Германия няколко пъти си е сривала и строяла на ново държавата и са правили капитализъм от социализъм и националсоцилаизъм... и са национализирали и после приватизирали...и всичко са записали и систематизирали и имат готови пакети как се прави държава, предлагайки ги на страни където има промени... дебели книги са това....

  Но най-добри експерти са по въпроса как се прави полиция... търсят ги всякакви джигитайци по тази тема.... ама Дойчо гооооляма традиция има в тази област...

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 55. 56 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#51] от "CIA Germany":

  "е имаше последствия и за фирмите в рамките на 6 месеца нали така"

  А, не си прав. В Дневник многократно писаха как са били спрени разследванията на ОЛАФ. Но не ми се търси линк сега.

  Winora forever
 56. 57 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1316 Весело

  Германците не можем ги стигнем, но да се учим от тях можем. Ма вулгарите сме такива че акъл обичаме да даваме но не и да ни дават..

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 57. 58
  ****

  Този коментар беше изтрит в 16:59 на 02/08/2010 от неговия автор.

 58. 59 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#54] от "CIA Germany":

  Мъдрост: Цели се винаги към луната, защото дори да не уцелиш ще знаеш че си сред звездите.

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 59. 60 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Коболд, не знам с какви впечатления си останал за мен , но аз винаги съм искал дадена територия ( община,област или цялата населявана от българския етнос в сегашните й граници ) да има корава Администрация. Така, човек по лесно може да осъществи Личните си цели.
  Естествено не става дума тази Администрация да го ограбва по какъвто и да било начин тоест да има Държавни функции.
  Администрацията трябва да събира административни такси за физически извършени услуги на физически лица и да се издържа от това. Юридически лица за мен не съществуват - прочети в Търговския закон да видиш какъв идиотизъм е дефиницията за Юридическо лице.

 60. 61 Профил на Дуле Савич
  Дуле Савич
  Рейтинг: 950 Весело

  мАЛКО ОФ ТОПИК - Черна котка, бял котарак : - Заре, Заре ела! Идва Заре и гледа един огромен кораб, бял и спретнат а, на паулбата танцуват валс.
  - Заре, да знаеш само ГЕРМАНЦИТЕ могат такива неща.
  Евъла, на германците съмнявам се да се приемат всички предложение, иначе са страхотни и се знаят от всеки не толкова заблуден българин. Особено за "ЗОП" и безумните срокове

  Forza Lazio!!!
 61. 62 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#3] от "_plamen_":

  Мен не ме е страх да потърся помощ от полицията в Дрезден или да отида където и да е през нощта. Там Човек е доста по-сигурен отколкото в Франкфурт - просто няма толкова много ауслендери.
  Имам познати полицаи и в България, и в Дрезден - в България стояха и Чакаха да вземат някои лев - на кафенета, на пътя.
  В Дрезден обикалят цяла нощ с изклюЧение на поЧивката си, когато се отбиват в някой денонощен супермаркет.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 62. 63 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  "да се разреши на физическите и юридическите лица да сезират Конституционния съд с индивидуални жалби срещу законови разпоредби"

  Това и в Германия го няма. До колкото знам, само асоциации, сдружения и други организации, имат право да сезират германския конституционен съд.

 63. 64 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#3] от "_plamen_":

  Полицаите не се спират никъде, защото колата се тресира. Ако се спрат за по-продължително време без да се обадят в централата, се задейства сигнал за възможни проблеми.
  не могат да изпратят и данни за фалшив сигнал, защото всеки сигнал се протоколира, вклюЧително и с видео.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 64. 65 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#63] от "Роси Кирилова":

  über Verfassungsbeschwerden, die von jedermann mit der Behauptung erhoben werden können, durch die öffentliche Gewalt in einem seiner Grundrechte oder in einem seiner in Artikel 20 Abs. 4, 33, 38, 101, 103 und 104 enthaltenen Rechte verletzt zu sein;

  Art. 93 Abs. 1 Nr. 4a GG
  http://www.gesetze-im-internet.de/gg/art_93.html

  Всеки може да се оплаЧе, ако смята, Че са нарушени основните му права или правата в споменатите артикели.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 65. 66 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  До коментар [#65] от "bulgarinvstranstvo":

  Тази възможност мисля не съществуваше преди година. Кога е приета, знаеш ли?

  Иначе, Франкфурт е един много подреден и добър за работа град.

 66. 67 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#66] от "Роси Кирилова":

  Роси, този закон е грундгезец, тоест конституцията. Не ми е известно в последните години да е имало каквито и да било промени в конституцията.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 67. 68 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#66] от "Роси Кирилова":

  Става въпрос за сигурност. Франкфурт по статистика е най-несигурния град в Германия (все пак в статистиката влизат и престъпленията на Фрапорт, така Че е яко завишена). Но като цяло по отношение на сигурност, в новите провинции тя е по-висока отколкото в старите.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 68. 69 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 897 Весело

  До коментар [#66] от "Роси Кирилова":

  Кой Франкфурт ам Майн или ам Одер !?

  М/у Франкфурт ам Майн го наричат на жаргон КРАНКфурт едва ли е защото е много сигурно там л0л

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 69. 70 Профил на Боян Юруков
  Боян Юруков
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#30] от "iazdakaja":

  консенсус между прослойките няма. Има що-годе консенсус между средната класа и големите компании, но и там има проблеми. Самият факт, че немците ги е страх да си купят телефон въпреки, че оферите са доста изгодни, а плащат повече за нормален договор, говори много. Просто ги е страх да подписват каквото и да е и особенно ако има нещо "екстра" и подарък.

  Плюсът обаче е, че съдебната система работи и можеш да си търсиш правата за по-големите нарушения на компаниите и държавата. За по-малките адвокатите сами те разубеждават, че няма смисъл. Казвам ти го защото ми се е случвало няколко пъти.

  Lipsva.com | Yurukov.net | Crime.bg
 70. 71 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#70] от "Боян Юруков":

  Извинете, Вие не сте ли уЧаствал в предавания на реТВ?

  А за припеид картите не съм съгласен. Обикновено тези карти се използват от деца и рядко от възрастни.
  Но измами има доста. Особено със склюЧване на договори по телефон или интернет - абманиндустрии.
  за по-малки проблеми се обръщайте не към адвокати, а към фербраухерцентрале.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 71. 72 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  До коментар [#69] от "CIA Germany":

  Както вече писах, за работа. Защо трябва да издребняваме?

 72. 73 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#72] от "Роси Кирилова":

  За работа да, но за живеене не. За живеене от големите градове аз бих избрал само Кьолн или Хамбург.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK