Спасяване на "бълбукнали" инвеститори с парите за пенсии

Спасяване на "бълбукнали" инвеститори с парите за пенсии

© Иван КутузовПреди няколко седмици получих извлечение от пенсионния фонд, в който работодателите ми превеждат вноски за допълнително задължително пенсионно осигуряване. Сумата не ме впачатли и изхвърлих листовката, но в петък се притесних от нечии апетити по отношение на скромните ми спестявания.


Какво имам предвид? В т.нар. втори стълб на осигуряването за пенсия средствата постъпват като задължителни удръжки от нашите възнаграждения. Това са наши лични пари, които по силата на закон ни се изземват, защото държавата е сметнала, че ни липсва мъдрост да пестим за пенсия.


За тях се предполага, че под управлението на частни професионални институции (пенсионни фондове), освен че ще се трупат средства с всяка следваща вноска, ще носят доходност и ще допълнят получаваната от държавата пенсия в далечен бъдещ момент.
Миналата седмица обаче се разбра, че управление "Инвестиционен надзор" в Комисията за финансов надзор (КФН) предлага пенсионните фондове да се задължат да инвестират част от натрупаните в тях средства ( които са наши лични) в акции на българския капиталов пазар.


Целта - да се даде тласък на капиталовия пазар и да се укрепи рамката, в която той съществува. Дори е подготвен цял документ, който "Дневник" представи в петък.


Предложенията като цяло могат да допринесат значително за подобряване на рамките, в които финансовите институци и инвеститорите взимат своите решения. Много от тях се чакат с години, по други предстои обществен дебат, защото вече срещнаха съпротива. В този кръг попада и идеята, която ме притесни.


На практика тя предвижда професионалистите, които въртят нашите пари, да бъдат задължени с част от тях да купуват книжа, търгувани на Българската фондова борса.


Не книжата, които изглеждат най-перспективни, и не тези, които са най-малко рискови


а просто книжа, търгувани на БФБ.


Само че в пенсионните фондове се трупат средства, които трябва да допълнят основната ни пенсия. Като такива те трябва да се управляват при най-малкия възможен риск, а ако се инвестират в по-рискови начинания, трябва да има механизъм, при който да се търси нашето съгласие.


Ако се приеме новият режим, той ще подмени предназначението на нашите пари. От спестяване за допълнителна "втора пенсия" те ще станат инструмент за съживяване на капиталовия пазар.


Във време, когато дневният оборот на БФБ - София, е 30 пъти по-нисък от най-силната 2007 г., а борсовите индекси са на близо 5 пъти по-ниски нива (това означава, че и повечето акции са поевтинели в пъти), се ражда идеята част от нашите пари задължително да се насочи към тази борса, на която ликвидността е ниска, която до момента е страдала от сериозна загуба на капитализация и за която не е сигурно кога отново ще тръгне нагоре.


Абсурдното в случая не спира дотук. Тъй като нови емисии почти няма, парите, които фондовете трябва да влагат, най-вероятно ще отидат за закупуване на акции от сегашните собственици, а не за акции в компании, които се разрастват чрез първично публично предлагане. Което пък означава, че парите ни няма да се влагат в развитието на нови бизнеси, а


просто ще подпомогнат надуването на нов балон


Към петък миналата седмица общата стойност на компаниите, които се търгуват на борсата, беше 10.3 млрд. лв. Това е оценката, която им дават с ежедневните сделки професионалните и непрофесионалните инвеститори.


Тази оценка е горе долу същата вече близо година. Ако изведнъж, с нормативна мярка, към тези книжа се насочат нови средства (нашите спестявания за пенсии), това ще повиши цената на компаниите. Средното повишение ще е равно като процент на отношението между нашите пари, които регулаторът пренасочва към борсата, и капитализацията на борсата преди тяхното вливане.


Логиката е проста: влеят ли се нови пари върху непроменено количество активи, активите поскъпват. Но това ще стане без участието на нито един фундаментален фактор, определящ стойността на акциите. Дали печалбите на тези компании са по-различни - няма значение. Дали загубите обезценяват техните книжа - също няма значение, защото има едни пари - нашите пари, и те задължително се влагат на точно този пазар.


Във време, когато страхът и високият риск са принудили чуждестранните инвеститори да изтеглят значителни капитали, инвестирани преди кризата на БФБ - София, последното, от което се нуждаем е някой


да насочи нашите пари към пазар, който чуждите инвеститори избягват


Вярно е, че когато пазарът достигне своето дъно, идва най-подходящият момент за нови покупки на книжа - защото потенциалът за растеж е най-голям. Но ако регулаторът иска да предпазва инвеститорите, редно е да залага максимално допустими лимити на натрупаните средства в пенсионните фондове.


Тогава инвестициите на пенсионните фондове в български акции ще имат таван. Така ще се изолира потенциалният риск лакоми фонд мениджъри да насочват голяма част от парите ни към акции в момент на възход. Те ще имат право да го правят, но


след професионална оценка, а не по силата на административна команда


Такъв режим впрочем съществува и в момента. Затова въпросът е много повече принципен. Навярно инвестициите на пенсионните фондове в български книжа и в момента надхвърлят минималния праг и вероятно това е в основата на предложението. Може тази идея да падне и при предстоящото й обсъждане, когато експертите от пенсионните фондове изложат становището си.


Първите им реакции са отрицателни и вече бяха изказани в медиите. Въвеждането на задължителен минимум противоречи на принципите за управление на инвестиционните портфейли и риска, свързан с тях. А един нормативен компромис с тези принципи може да отвори вратата за следващи и накрая системата да се окаже под сериозна заплаха.


Административното задължение част от нашите пари да се насочва към местния капиталов пазар не прилича на защита на спестяванията ни, а на спасителна акция за инвеститори, които вече са "бълбукнали" и искат да продадат с по-малка загуба при липсата на интерес от чуждите инвеститори.
Другото обяснение е, че някой в надзора иска да реставрира капиталовия пазар с парите на другите.


Пари, които вече са натрупани някъде във фондовете и които лесно могат да бъдат тласнати в някаква посока, вместо да се управляват разумно и единствено в интерес на техните собственици.
Също като здравноосигурителните ни вноски парите ни във втория стълб на пенсионната система


трябва да финансират единствено нашия статус на осигурени и нищо друго


Това, че за няколко десетилетия тези средства не са ни на разположение, не отменя факта, че са наши и дори могат да се разглеждат като форма на депозит. Затова никой няма право да ги излага на риск за решаването на конюнктурни проблеми с неясни политики.


В противен случай управляващите трябва да обяснят, че от заплатите ни изземват пари не за нашите пенсии, а за спасяване на нечии обезценени акции.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Много ,добре казано.Кой ,ще носи отговорноста/то не сега ,че някой носи такава/ при фалит на пенсионен фонд?
  Ми ще кажат закона ни задължи да инвестираме така парите
  и после си ги търсете от държавата.Другия момент е куропционния.Щом едни пари ще се дават на борсата по закон
  ,що да не се договорят шефа на пенс фонда и някоя компания от борсата да се купуват нейни акции?
  Абе не ,че съм спец по фондови борси и др фондове но ми звучи гнило идеята.
  С интерес ,ще следя следващите коментари на по-запознати от мен.

 2. 2 Профил на aaa
  aaa
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Споко, те ще си купят същите акции и без принуда, само първо да скочат няколко пъти. А ти и твоята сметка можете да се надявате, че няма да е от близки до тях и прочее свързани лица, а защото така им показват риск анализите и перспективите пред дружествата

 3. 3 Профил на kokoto2
  kokoto2
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До автора: Ако си бяхте направили труда да прочетете листовката щяхте да разберете че към днешна дата имате по партидата си по малко пари(в дялове) от колкото сте внесли.

  Извод: По добре аз да бях управлявал парите си! И тъй като не разбирам от акции, щях да ги внеса на депозит в банка, от което щяха да са нарастнали с 30% за 4 години.

  Пишете грамотно на кирилица! Shift + ь = ѝ
 4. 4 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Дали е вярно, че Алианц и ДСК изнасят парите от фондовете извън Бългрия?! Иначе, поздрави до автора! И аз го мисля това даже в по-остри нотки!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 5. 5 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Споделям мнението за таван на средствата от пенсионните фондове на БФБ, в противен случай това си е чисто и просто балон чрез, който да се "усвоят" пенсионните спестявания...

 6. 6 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1531 Любопитно

  Я, хамстечетата изпищяха..???
  И то в Дневник?
  Баси случката.

  Ecrasez l’infâme
 7. 7 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1445 Весело

  До коментар [#6] от "Graf":

  Е няма само вие, социалистите, да пищите я......

  Знанието е сила, информацията - власт
 8. 8 Профил на stog
  stog
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Всъщност очакванията (ни) за втора пенсия са неоснователни:
  Защото тези фондове бяха конструирани през 2000 г., а първата пенсия, която ще трябва да изплатят, е през 2012 г. (ако все още има първа категория труд).
  Няма начин 12 години да си папал и на 13-тата да започнеш да си плащаш... просто отиваш другаде... а втората пенсия отива на кино.

  stog
 9. 9 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1923 Весело

  Е, здравната система ще ни оттърве от мъките с пенсионната такава!

 10. 10 Профил на kv12kv12
  kv12kv12
  Рейтинг: 402 Весело

  !!! Стефан Антонов !!!
  Да се беше поинтересувал каква е доходността на фондовете.
  Ако не знаеш - отрицателна е.
  Напиши статия с числа, не с разтягане на локуми, и ще напишаш нещо смислино, не горния самоцелен плач някой да не регулирал в определени рамки фондовете, а да ги остави на свободна далавера, за сметка на вложителите.
  Аман от самоцелен либерализъм!

 11. 11 Профил на гого
  гого
  Рейтинг: 515 Любопитно

  Искам едни въпрос да задам и с интерес ще очаквам да прочета отговор на същият!
  Кой ще поеме отговорност за пропуснати ползи/загубите на милионите клиенти на пенсионните фондове в България, ако същите тези фондове не инвестират в български акции?
  Защото, определено, ако парите не се инвестират тук, то или трбва да са на депозити, или инвестирани в чужбина.
  Не ми казвайте, че нашите гурута са по-наясно с американските компании, отколкото с българските такива.
  Не ми казвайте, че няма огромен шанс да са инвестирали в компании като Лемън Брадърс или Фани мей и т.н.
  Тогава кой ще е виновен, като фалират? Американският народ може би?
  Как си представяте БФБ да е на тези нива и след 5 или след 10 години.Ако не е свършил светът, след 5 или след 10 години акции на която и да е компания вероятно ще струват от 2 до 4-5 пъти повече , в сравнение със сега.
  А депозитите ще са на нива от около 1-3%!
  И какво правим тогава?
  Кой ще обясни на обикновения човек, че вместо 1000 евро пенсия, ще взима само300 евро , щото парите му стоят в Корпоративна банка и прочие подобни"банки" на едни приемливи нива от 2% примерно?
  Дайте по-сериозно и не си мислете, че Софикс винаги ще 300-400 пункта.

 12. 12 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#3] от "kokoto2":

  Точно!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 13. 13 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Значи, няма "очаквания", има договор. Нищо повече. И в този договор държавата може да участва само като гарант. Да играе едновревенно като защитник, напададел, страничен съдия и главен - ами, оставете очакванията си за "друг път"... Онзи виц за колелото, дето тати каза, че ще му го купи, ама "другия път"...

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 14. 14 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 627 Весело

  Моя доброволен пенсионен фонд за втора пенсия са синовете ми. средствата които съм вложил за възпитание , обучение и старт са достатъчни за много продължително подпомогане без да им преча.

 15. 15 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1257 Любопитно

  Като е отрицателна доходността, не може ли един дебат тези 5% дали да ги плащаме или не. След това къде да се инвестират и така стъпка по стъпка! Все пак това не се води данък, тоест да дадат право на хората искат ли индивидуална партида или не и т.н.

 16. 16 Профил на faleri11
  faleri11
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#11] от "гого":

  махни една нула

 17. 17 Профил на kikot
  kikot
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Така е г-н Антонов! Ама пожарникарят като разпореди, тебе никой няма да те пита!

 18. 18 Профил на гого
  гого
  Рейтинг: 515 Любопитно

  До коментар [#16] от "faleri11":

  Точно обратното.Трябва да се прибави една нула!
  Но въпросът ми не е колко ще е Софикс след 10 години!

  Въпросът ми е, кой ще поеме отговорност за това, че парите на българите НЕ са инвестирани в български акции, а примерно във фалирали американски компании/разбирай,безвъзратно загубени в Лемън и подобни джънк дружество / или пък стоят на депозит в корпоративна банка/разбирай, дадени са на управление на кликата около ДПС, срещу 1 или 2% годишна доходност/.
  Е, кой ще поеме тази отговорност?

 19. 19 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 820 Неутрално

  До #18 Гого...
  А кой ще поеме отговорност за това, че тези пари задължително трябва да се инвестират в доказано лошо управлявани компании на БФБ? Защо доказано лошо управлявани ли - защото ако бяха добре управлявани щеше да се търгуват на плюс, а не борсата да се крепи формално на сделки между свързани компании...
  Помислете за това, нека се инвестира, но по преценка на фонда или да има механизъм вносителят на парите във фонда да избира - фонда или начина на инвестиране на тези пари, все пак "инвеститора" дава парите, а не държавата!

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 20. 20 Профил на ktire
  ktire
  Рейтинг: Неутрално

  Крайно време е някой да небере кураж и да каже, че т.н. ДЗПО, втори стълб и пр. шменти-капели фалира.
  От тия 5% дето ги внасят и продължавят да внасят всеки божи месец българския бизнес и граждани няма нищо.
  НУЛА.
  Причината е същата поради която изгърмя Кризата оттатък.
  А тя е:
  Хората които управляват, взимат решения къде да насочат огромни потоци от ресурс - милиони, милиарди, стотици милиарди, си нямат и хал хабер от бизнес в класическия смисъл на понятието.
  Пари - стока - жива сила - пари прим.
  Те продължават да си играят на няква си тяхна виртуална къмпютърна игра и се надяват, че това ще продължи вечно.
  Е, нема как да стане.
  Софикса до 5-10г, ако останат сегашните компании в него, ще бъде НУЛА.
  Абсолютна нула. Погледнете компаниите формиращи сегашния Софикс.
  Не са ли до една заченати от тъпоумни милиционери?
  Дайте ми пример поне за едно смислено, адекватно на промените бизнес решение взето от мениджмънта през последната година.
  Ами те поне една трета от тях не си публукуваха отчетите навреме.
  За кво си говорим, за къв Софикс!
  От матриалчето се разбира, че некои в София го сърби да "инвестира" чужди пари на световните борси.
  Хайде холан!
  Ами ивнестирай си твойте пари, кат си майстор, що посягаш на балъците дето кихат 5% всеки месец щот Иван Нейков ги омаял с красноречия навремето че щяли да вземат втора пенсия.
  Ще вземат на куково лято.
  Колкото по-скоро това ДЗПО падне, ще бъде толкова по добре.
  От 2008-ма светът живее при други условия и това рано или късно ще бъде осъзнато от хората и който остане последен, ще плати най-много.
  Най-молкото трябва да се повдигне дискусия дали ДЗПО да стане доброволно и наистина либерализирано и комисията по финансов надзро да отнеме лицензите поне на половината поне откровено мошенически фондове.
  Или трябва да чакаме някой пожарникар да тръгне по офисите им и да ги разрита.

 21. 21 Профил на гого
  гого
  Рейтинг: 515 Любопитно

  До коментар [#19] от "z_zafirov":

  Учил ли си право? А икономика?
  Защото ако си учил, щеше да разбереш, защо първото и най-вече второто ти изречения са нон сенс!
  Нивата на които се търгуват българските компании към този момент нямат почти никакво отношение към това, дали се търгуват на плюс или на минус/каквото и да значи това/!

  Проблемите са, че точно пенсионните фондове тепърва се учат и не знаеха какво да правят, когато чужденците масово продаваха бълг. акции, когато им се запали чергата у тях/а не у нас.Защото в българия нямаше фалирали банки, за разлика от други страни/.
  И след като не знаеха какво да правят,и те взеха да продават на поразия и ето до каква ситуация се докархме.
  Не че и договорните фондове знаеха какво правеха, не че и голма част от инв. посредници знаеха, не че и хората, който нямат акции от по 50-100 години/както у едни други страни/,а имат съите тези акции от 1-2 години, знаеха какво правеха, но тук темата е друга.
  И ми отговорете на моят пределно ясен и елементарен въпрос.
  Но не ми отговаряйте с въпрос, а просто отговорете!

 22. 22 Профил на гого
  гого
  Рейтинг: 515 Любопитно

  Хм, явно не разбирате за какво всъщност става въпрос тук.
  Ще ви задам още един въпрос, но пръво малко разяснения!

  Всъщност, всичко е много елементарно.

  Пенсионният фонд Х инвестира в Германска/френска/румънска компания.Какви се последиците от това.Парите на българските данъкоплатци започват работа за германците/френцузите/румънците!
  Инвестира се в компанията У и това дава възможност на същата да инвестира, разбирай, да разширява производството си, да наема нови хора, да купува материали от други немски/френски/румънски фирми,да купува услуги и т.н.
  Какъв изводът-нашите пари ще помагат да няма безработица в Германия,Франция,Румъния,з да имат поръчки германските,френските,румънските фирми, да имат евтино финасиране същите тезикомпании, да плащат данъци на същата тази държава новите работници и т.н.

  И това защо, ами защото просто парите не са инвестирани в българската икономика.И тези пари, българските, няма да донесат желаните нови работни места в България, а ще ги донесат в Германия,Франция,Румъния и т.н.

  Дано сега разберете за какво всъщност е дебатът тук.

  Ще се качват и държ. дружества тепърва на борсата-от енергийнеят сектор и т.н. , и тези дружество ще дават дивиденти.Другите дружество също ще започнат малко по-малко да дават такъв, просто към момента не са завършили фазата на органичен растеж и затова все още не са много тези които дават.
  И така, ще подпомагеми ли българската икономика, или ще подпомагаме германската, френската, румъската и т.н.?

 23. 23 Профил на ktire
  ktire
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#22] от "гого":
  А бе гого, а бе пиле.
  За ква "българска иконономика" ми говориш бе братче!
  Ми то всичко е пълна пунта-мара.
  Ти в кои държавни дружества ще вложиш твои собствени спестявания?
  Подчертавам - твои лични.
  В НЕК или БЕХ? Или Булгаргаз, или софийската Топлофикация?
  Ми то там в момента се краде като да последно, бре душко.
  Покажи ми поне едно смислено бизнес решение, дай линк към сайтовете им, адекватно на последните две години.
  Остави топ мениджмънта - знайш ли кво става на най-долното микро ниво?
  Ми то там няма кой една гайка да завие.
  Или една завие - две открадне.
  Или да инвестираме в частни компании, моля?
  Роднина-милиционер, роднина-милиционер наредени в редичка.
  Пияндета, курвари и откровени тъпанари.
  Холдинг до холдинг.
  Батко до Братко.
  Данъци и осигуровки не плащани с години.
  Кат си толкоз отракан - дай съвет в коя точно българска компания още утре да им засиля 50 бона?
  Кажи: Е те тие и тия са свестни. Сега е криза, ама екипа им е добър, бизнес идеята си струва и ако сега им налеят пари след 2-3-5-10 години бизнеса им ще спечели.
  Колко ИПО-та има тази година?
  Колко събраха?
  Аре стига сте баламосвали хората и им смукали парите с помощта на държавата.
  Погледни им отчетите. Ами разходите им за издръжка в тая криза се увеличават?
  Кво значи това?
  Кражба.

 24. 24 Профил на гого
  гого
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#23] от "ktire":

  Много негативизъм, много нещо тук.
  Започвам да се отчайвам и май ще спра да коментирам по темата, защото , честно казано не виждам смисъл в това.
  Все пак, ето няколко линка, без никаква препоръка разбира се.Прочети,помисли за преспективите и ако желаеш, инвестирай!
  Успех

 25. 25 Профил на гого
  гого
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#23] от "ktire":

  Трейс с петкратно увеличение на печалбата до 4,3 млн. лв. за полугодието
  http://www.investor.bg/news/article/103508/339.html

  Авто Юнион Груп с 13% пазарен дял за полугодието при 10,5% преди година
  http://www.investor.bg/news/article/103464/339.html

  Алкомет с 44% ръст на приходите от продажби през второто тримесечие
  http://www.investor.bg/news/article/103519/367.html

  Каолин с 42% ръст на продажбите за второто тримесечие
  http://www.investor.bg/news/article/103514/339.html

  ПИБ с 5% ръст на печалбата до 6,8 млн. лв. за второто тримесечие
  http://www.investor.bg/news/article/103475/339.html

  Софарма с 23% ръст на продажбите за второто тримесечие до 59 млн. лв
  http://www.investor.bg/news/article/103468/339.html

 26. 26 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Въпрос:
  Имаш две книжа - и двете на една и съща цена и един и същи риск.
  Но едната книга е българска, другата холандска.
  АйЕнДжи в коя ще инвестира според вас пенсионните средства?
  Може би има капчица добра идея в предложението?
  Ако примерно се стимулира, а не се нарежда. Нещо чрез данъчно облекчение примерно... То не че сега не са облекчени изцяло откъм данъци, но навсякъде по света пенсионите фондове имат секция с която играят и на борсата и то именно за облигационния пазар.
  Нормално е и нашите да правят същото.
  Ми виж ги Фиделити в САЩ примерно как инвестират. Имало е години през които 30% от активите им са във високо-рискови ценни книжа

  The biggest risk in life is not taking one.
 27. 27 Профил на balina
  balina
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Абе Гого, ти Трейс ли пробутваш на хората? Да си "инвестират" и пенсионните вноски директно в мафията, не само данъците, така ли? И къв "падзар" е това? Кретен ненормален

 28. 28 Профил на ktire
  ktire
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#27] от "balina":
  Не само Трейс, и ПИБ и Каолин и дори Софарма.
  Ако не е младок, значи е нагъл.

 29. 29 Профил на гого
  гого
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#26] от "Десен":
  Точно за това говорим, пак станахме по големи светци иот папата.холандците ще инвестират в Холандия, поляците в Полша, американците в САЩ, но ние защото сме много умни, ще инвестираме парите си не в България, а при тях.сигурно защото ние сме ок и не ни са нужни работни места, а те са зле и трябва да им помогнем!
  За мен не е изненада какво мислят хората, който са далеч от икономика, финанси и т.н., но за мен е изненада мнението на автора на статията.Доста едностранно е разгледан проблема и ако бяхме в една нормална държава, този журналист може би щеше да се наложи да търпи сериозна критика а може би дори и да си търси работа някъде другаде, може би барабар с редактора.

 30. 30 Профил на гого
  гого
  Рейтинг: 515 Весело

  Само си представете, как излиза такава статия в реномиран американски вестник,в която статия се призовават пенсионните фондове,респективно, американските спестявания, да не се инвестират в Америка, ами да речем в...Русия!
  Аргументите биха били, че видите ли, щом като от Америка тръгна кризата,щом фалира Лемън и т.н., щом всичките му там инвест. банки и рейтингови агенции са лъгали като разпрани,след като почти цялото американско население страда от невъзможност да си покрива ипотеката заради тове,а целият свят си изпати заради същата тази алчонст на тези банки, то, заради това, не може да им се има доверие на тези компании повече и пенсионните вноски на американците оттук нататък ще се инвестират в Русия!
  Как ви се струва това


 31. 31 Профил на гого
  гого
  Рейтинг: 515 Разстроено

  До коментар [#28] от "ktire":
  От коментара ти разбирам, че не си е струвало да си правя труда да ти давам линкове.
  Очаквах да не ми отговаряш в стил Уикенд,ШОК и т.н., но явно твърде много съм очаквал от вас
  Явно си много далеч от борсата в пряк и в преносен смисъл.

  Вероятно когато стане Софикс 1500, тогава ще си готов да влезеш на борсата, ти и тези които ти прегласят сега.Но, какво да се прави, не може всчики да се прозорливи и ....печелевши.
  Трябва дупе за тази работа.Само с писане тук не става.
  Сполай ти!

 32. 32 Профил на Джони Ди
  Джони Ди
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#30] от "гого":
  Гого, до 5-10 години компаниите, които са на БФБ няма да ги има, а заедно с тях парите на балъците, които са си купили акции. Българските компании на борсата работят непрозрачно, най-вече в интерес на мажоритарните си собственици. Това е основната причина да няма капиталов пазар в България, а не толкова световната криза.

 33. 33 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1260 Разстроено

  Гого, защо не си провериш нещата малко, нашето момче.
  Първо, света все повече се глобализира, и всеки може да си купи акции на фирма от всеки край на света. Ръководството на пенсионен фонд трябва да е достатъчно компетентно и да има достатъчно широк обзор, за да купува и продава акции, които си струват. А не по цял ден да жулят кайвета и да назначават секретарки с едва покриващи прашките полички, та да се радват на гледката като им се сервира кайве . Защото целта на тези хора трябва да е да се генерира печалба, която после ще е моята пенсия. На тези хора трябва да им дреме коя компания ще генерира (голяма) печалба, а не от кой край на света е. И ти да не си мислиш, че ако има харна фирма на БФБ-то, чужди фондове няма и те да я купуват ?!?! Ама в БГетовицата кой се е хванал и развил бизнес като хората, че да е направил и ИПО и дела му да е под 50%?
  Второ, показваш примери за акции на фирми от БГ пазара. Айде сети се, че всеки месец от вноските в България се генерират достатъчно много пари. А хартишките (акциите) са краен брой. И ако даден пенсионен фонд изкупи харни хартишки, за другия пенсионен фонд остава да купува боклуци, ако го накарат да си инвестира парите само на българския фондов пазар. То дори в този случай по-добре ще е кинтите да са на депозит.
  Трето, не знам откога следиш нашата мила борсичка, на която обема и ликвидността са голям проблем. Едва ли знаеш, че края на 2007 или 2008 година, Алианц, предчуствайки кризата, ей така един ден изсипаха всичко дето имат и Софикс падна с над 5%. Освен това, като даваш данни за ПИБ например, защо не споменеш, че пика преди 3 години беше над 14 лева, а сега е лев и нещо. Ми аз ако акцията ми е 14 лв, да я държа до лев и нещо щеше да е малоумие. Ама аз като излизам, излизам с няколко (хиляди) бройки, които пазара може да поеме без проблем. Айде се сети някой пенсионен фонд ако тръгне да излиза какво ще стане, както с Алианц?
  Така че тия ограничения трябва да отпаднат. Номера е кадърен мениджмънт с достатъчно знания и обзор, за да могат да се управляват умно парите ни.
  Пък и има и чужди пенсионни фондове. Нали се сещаш, че нашите ако продължават да генерират минуси, кога ще си държа парите там? Пък много ми дреме че подпомагат германската икономика след време. Идеята е след време да подпомагат МЕН.

 34. 34 Профил на гого
  гого
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#33] от "rainbou1":

  А ти защо не си провериш нещата малко.Виж какво е статуквато към момента и после отново помисли какво да пишеш.
  Виж им вложенията към този момент какви са, и помисли,че към този момент този фонд генерира загуба!!!!!!!!!!!

  Към 31 декември 2009 г. в УПФ Доверие който има 801,8 млн. лв. активи и е най-големият пенсионен фонд у нас.

  Чуждестранни ценни книжа - 293,6 млн. лв.
  Вложенията в български акции - 59,77 млн. лв
  Вложения в колективни инвестиционни схеми, търгувани на БФБ-София - 74 млн. лв.
  Депозити в лева - 21,9 млн. лв.
  Депозитите в евро -177,3 млн. лв.
  други активи - 177 млн.лв.


 35. 35 Профил на Швейк
  Швейк
  Рейтинг: 458 Весело

  авторът е прав за едно и това е, че с парите за т.нар. втора пенсия се спасяват разни инвеститори. но анализът е половинчат и едностранчив. на мен ми е все тая дали моите осигуровки ще потънат в Кремиковци, в Лемън брадърз или в държавни ценни книжа - във всички случаи аз от тях нищо няма да видя, а осигуровките ми ги дерат от гърба със закон.

  всички останали спорове са буря в чаша вода. ако можеше да получавам по 1/100 стотинка за всеки спор около статиите, щях да стана мултимилионер. но от тоя фонд цица Прокопиев, защото ме е изпреварил.

  партия ГРОБ - Граждани за Разсипване и Обиране на България. да ни е честит цар Боко Първи, цар на всички български тиквеници и на чичковите червенотиквеничета.
 36. 36 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Ще ви прилапат комунистите и ваще пари- както излапаха тези на родителите ни. Що не ги питате какво стана с парите от пенсионния фонд 1944-1989, кой ги похарчи и кой трябва да ходи на ешафода за това. Мълчи си овче стадо и пак ще те острижат. Червените скотове знаят как. Много са, тука са!

 37. 37 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  До коментар [#29] от "гого":

  За съжаление Стефан Антонов е много, много прав. Авторът на статията поставя един принципен въпрос, който се е загубил сред разсъжденията за ползите от тези средства в една краткосрочна перспектива. Да се изисква от пенсионните фондове, да бъдат "двигател" на някакъв икономически растеж и стълб на борсовата стабилност в БГ е тотална подмяна на основната им функция - да бъдат пенсионни фондове, които управляват натрупващия се ресурс професионално и в максимална полза за вносителите на парите. Т.е да ги увеличават. Най-фрапиращото е, че КФН оглавено от Мавродиев внезапно започна да бълва идеите на левите Ганчо Ганчев и Чавдар Николов. За съжаление, местните пишещи форумци са повече пишещи, отколкото четящи та не са забелязали този феномен. Още през миналата година, с Вашите аргументи, двамата ляво стоящи икономисти предложиха същото, срещу което възразява Антонов. А авторът на статията възразява срещу държавната намеса в инвестиционната политика на пенсионните фондове. Нещо, което е и разумно и правилно. Поне що касае "отправянето" на погледа на ПФ към рискови пазари, каквито са пазарите на акции и техни деривати.
  Ако държавата има намерение да провежда политика с чужди ресурси, да го каже направо, да вдига данъците, да сформира фондове(идеята вече изплува с таксата за иновациите) да инвестира на борсата, да регистрира предприятия... Въобще, да прави социалистически капитализъм колкото си ще, но да го заяви ясно, през парламента, а не чрез "правилата" на КФН - орган политически детерминиран и икономически видиотен видно от избълваните идеи.

  Ecrasez l’infâme
 38. 38 Профил на Borsite
  Borsite
  Рейтинг: 233 Неутрално

  г-н Ангелов, мисля че статията ви е поръчкова и тя отразява напълно вижданията на чиновниците капиталисти от ПФ. Защо не проучихте сходни нам страни с много по-развита икономика като Полша, защо не коментирате портфейлите на "професионалистите" и колко са тези останали инвеститори, които те ще спасяват. Защо не разгледохте и дружествата на БФБ в които те вече са инвестирали. За профан като вас малка информация. ПФ на бившите Лукойл по настоящем са собственост на Химимпорт..те инвестират само в техни дружества, като една от скандалните им сделки се объждаше във Дневник. Дали има свързаност и конфликт на интереси? непрекъснати скандали свързани с облигационни емисии (Ален мак) и акционерни събрания ( Прайм Проперти). Това са най-известните и не единствените примери. Кажете ми реалната собственост на ПФ и кога ще се разберем кой седи зад офшорките, макар че на пазара отдавна се знае. Знаете ли доходността на ПФ, че е масово отрицателна т.е. те не могат да бият дори краткосрочен депозит!? Разгледали ли сте дружествата на БФБ като показатели и като капитализация!? Сещате ли се изобщо, че 10% което е практиката е подкрепа за родната икономика, и че не сме го измислили ние...Затова мисля, че статията ви е поръчкова и лобистка, най-малкото защото не отразява действителността и не почива на нито един аргумент..а това че ще спасява някои е направо идиотско..Ок, седнали сте да пишете статия, ами свържете с ИП попитайте ги колко клиенти физически лица, спекуланти, капиталистически гадове са им останали!? няма вече кой да се спасява г-н Ангелов...

 39. 39 Профил на stefanantonov
  stefanantonov
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#38] от "bandini":
  Здравейте, Бандини.
  Аз съм авторът на статията, от личния си профил и от домашния компютър. Благодаря за високите оценки, които поставяте на моя труд, както и за ласкателството, че съм профан.
  Да, в системата има много несъвършенства. Има много проблеми и на тях също обръщаме внимание. От това осигурените страдаме, но второ лошо нещо не изтрива негативите от предишно лошо нещо.
  Чувал съм за международния опит и прецедентите в чужбина, макар че не съм видял разписан документ, регулация или закон в тези държави, а само преразкази, които се мултиплицират от уста на уста. Ще го проверя, обещавам.
  Но дори и когато има международен опит това не значи, че той е правилен или приложим навсякъде. Ако ми сочите като пример Полша, ще кажа, че там не тази мярка сама по себе си е създала пазара, а тя е била част от благоразумна система с регулации и политики. Затова Варшавската борса бе потенциален купувач за нашата, а не нашата бе тръгнала да купува Варшавската борса. И не 10% или колкото са там от парите за пенсии са направили този пазар развит. Това е отказът да се правят компромиси пред нередностите.
  Представете си, че изискването, което коментирам бе въведено през октомври 2007 година. Някой казва, че сега доходността на фондовете била отрицателна. Каква щеше да е тя, ако това изискване бе валидно преди кризата?
  В конкретния случай статията ми целеше да обърне внимание на този проблем.
  И като отговор на горни коментари, ще кажа, че ако се провежда политика по насърчаване на икономическата активност, капиталовия пазар или каквото било друго нещо това трябва да се посочи ясно и да се намери ресурс за тази политика. Но да се преразпределят едни натрупвания, които са целеви и по индивидуални партиди на всеки от нас, да им се търси ново предназначение, не е редно, особено без съгласието на осигурените.
  Горе се дават примери за Фиделити и т.н. Мога да кажа, че служителите на Уърълдком и Енрон загубиха от парите си за пенсии, защото някои от тях са вярвали във възхода на тяхната фирма и са оставали там парите си за пенсии. Опитът в САЩ не е само положитлен.
  Един от принципите на свободната пазарна икономика е да разполагаме и управляваме парите ни така, че да ни носят най-голяма полза. Ако искаме да сме патриоти, нека. Но ако искаме да имаме спестявания, нека се управляват съгласно правилата за ефективност, и баланс между доходност и риск, а не съгласно патриотарски доктрини.
  С уважение!
  Стефан Антонов

  п.с.
  Ако в този коментар има правописни и прочее грешки, моля за извинение.

 40. 40 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 571 Весело

  Каролев е един от тези инвеститори и сега под негова редакция НДСВ реве за смяна на модела.

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 41. 41 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#22] от "гого":ДА. И после получаваш пенсия. А я сега виж другият вариант - фонд Х инвестира в българска компания, която преди това е точена, точи се и е пред фалит. Верно, после парите се извъртат из Българя, в някое хотелче, мезонетче, яхтичка, ама оставам без пенсия. Кой ли вариант ме повече устройва?!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 42. 42 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 684 Весело

  До коментар [#14] от "BASCO":

  Честито! Ама си помогнал на официалния ти "втори фонд" да се нагуши, нали?! Не доброволно, надявам се, но все пак си помогнал.

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 43. 43 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 684 Гневно

  До коментар [#22] от "гого":

  Аре стига се прави на разбирач! Пенсионните фондове по принцип инвестират главно в облигации, т.е. държавен дълг. Това че е набутване е така, но поне е сравнително фиксиран процент ПОД инфлацията.

  Иначе аз мога да питам "кой ще поеме отговорност, че пенсионният ми фонд не е купил злато преди 4 години?!"

  А, и ако можех да избирам, 2 стотинки не бих дал нито на фондове, нито на пишман-бизнесмените, за които пледираш! Български били! Я ги питай какво мислят за българските работници и, като им чуеш презрителните изказвания, пак говори. Да го духат под вода!!!

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 44. 44 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Здравейте,

  Статията е направена да повдигне въпроси а не да даде отговори, ако беше анализ щеше по-скоро да е в Капитал а не в Дневник.

  1) Смятам, че трябва да има не задължително къде да се инвестират фондовете от ДЗПО а по скоро да има препоръки (може и задължителни такива - Закон) и портфейла да е диверсифициран.

  2) След като златото вече не гарантира валутите единствения начин да се гарантират е да имаш обеми в по няколко от тях, смятам че същия принцип трябва да се приложи и тук.
  - Еди какъв си % в БФБ от него % във високо/ниско рискови и т.н.
  - Еди какъв си % в други Фондове ...
  - Еди как си % в Европейски/УСА и такива от Развиващите се ФБ и т.н. ...
  - т.н.

  По този начин ще се гарантира поне някакъв минимум на сигурност.

  Друг е въпроса, че за това се иска опит и квалификация ... които за мое съжаление не съществуват на НУЖНОТО ниво в БГ, за съжаление, но това е следствие на това че не се отделят достатъчно средства за развитие и квалификация на брокерите.

  Поздрави.

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 45. 45 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1332 Весело

  Требва да се направи разграничаване. Докато обикновеният фонд се прави с цел да се профукат парите на верващите балъци на "тука има - тука нема" на биржата, то пенсионният такъв събира задължително пари от всички за да ги профука на "тука има - тука нема" на биржата.

  Прочее идеята част от парите за профукване да се профука задължително в български компании противоречи на европейското законодателство в част "конкуренция" и може лесно да падне в съда.

 46. 46 Профил на desodanov
  desodanov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Не е ли по-правилно, вместо да се казва, в какви инструменти задължително трябва да се вкарат парите, да се определи минимален праг, под който не може да пада доходността. Всеки фонд, който не покрива този праг за определено време, да подлежи на някакви санкции.

 47. 47 Профил на danielson
  danielson
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Мутри на борсата. Майтап бе, Уили. И без това "доброволно осигуряващите се " не е предвидено да доживеят до пенсия...
  Новият, Горбачовски етап на социализъма е това, не е шега работа... Девизът е "Дайте да дадете." Понеже мутрите ЗАСЕГА не успяват да се докопат до друго държавно виме /като например частни здравноосигурителни фондове в съседство с погребални агенции/, та затова...

 48. 48 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  До коментар [#39] от "stefanantonov":

  Ще си позволя да обърна внимание и на един друг момент. Разходите на ПФ. Задължително ми свиват (точно така е според мен) 5% от вноската ми. за професионалното си управление. нищо, че професионализма им ми носи загуба. Що за пазар е това? Аз съм длъжен да си дам парите на някого, той ми взима част от тях и не носи никакъв риск. рискът е изцяло за моя сметка. Великите професионалисти са винаги на печалба. независимо от калпавата им работа. А и защо да се мъчат? това на мен ми прилича на узаконен грабеж. А би могло да получават част от реализираната печалба. И съответно да покриват съответната част от загубата. Или поне да не съм длъжен да се възползвам от псевдоуслугите им. За да се трупат загуби не е необходимо да се прави каквото и да е. А да допълня, че печалбите им без таксата никога не са минавали доходността от ДЦК.

 49. 49 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Продавам акции на "Лекс".

  Супер изгодно. Не си спомняте кои са "Лекс"? Как така, бе, те бяха върхът (на пирамидата).

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 50. 50 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Това правителство-лобистко недоразумение иска да налее няколко милиарда на пазар с дневен оборот от 200-300 000 лева.
  Каква е идеята? Кой печели?Кой губи?

  Невъзможността на "великите" родни бизнесмени и групировки да погасяват задълженията си към банките и липсата на свеж ресурс (за липсата на бизнес идеи е ясно) ражда поредната доза малоумия които имат за цел да се налеят свежи пари на верните другарЕ за да преминат през кризата. Като знаем потенциалът на тези хора е ясно че много от тях ще фалират завличайки акционерите си.
  Очаквайте скоро задължително 50% от активите на фондовете да бъдат в недвижими имоти защото много наши "бизнесмени" изгоряха.

  колкото повече,толкова повече
 51. 51 Профил на danielson
  danielson
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#48] от "Цецо":

  Абе, Цецо, ти се увличаш в много сложни разсъждения. Работата е по-проста - държавният бюджет в България е общ кюп, като бате Бойко обяснява по телевизията всяко вечер как ще го разпределя. Не се плащат социални и здравни осигуровки на държавните служители, всичко се замазва, преразглежда и т.н.
  Ти да си чул в САЩ да е фалирал пенсионен фонд? Няма и да чуеш, защото ще настане революция. В САЩ пенсионните фондове са най-големия инвеститор и техните вложения са държавно гарантирани. Нашенските маймуни искат точно това, но без санкциите и контрола на американската система. Тук ще стане криво огледало, разбира се...

 52. 52 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  Съжалявам, че Ви засягам лично, но един от най-големите проблеми в България е повсеместната неграмотност по финансови въпроси. Прост пример: колко от нас в България правят разлика между икономика и стопанско управление (бизнес администрация). Тази статия е втори пример. Тя показва явно непознаване на световната история в областта. Един кратък преглед може да се види в този филм:
  http://video.pbs.org/video/1173188365/
  Разбира се, филмът е само един прочит на тази история. Георги Ангелов, например, нон-стоп предлага други. Проблемът на критиците на тези интерпретации е, че те така и не показаха пример, който да подкрепя антитезата им. Така и в тази статия. Много добре развити тези, но просто историческата практика показва обратното. А ние живеем в свят на реалности, а не теории.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 53. 53 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  До коментар [#51] от "danielson":

  Кое му е сложното? със закон на една група и е гарантирана печалбата, за сметка на всички.
  Да продължим с осигуровките. плаща ги работодателя им. както беше за всички до преди 10 години.
  За пенсионните фондове. За САЩ не знам. Но в Обединеното кралство наскоро фалира. И се наложи държавата да го покрие.

 54. 54 Профил на danielson
  danielson
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#52] от "mapto":

  Световната история на държавно-монополистическоо регулиране на икономиката в условията на пост-кейнсианство и добре прикрито господство на големите корпорации не познава такава наглост и бруталност едни и същи свързани лица да са собственици на листвани на борсата компании и частни пенсионни фондове, господине.

 55. 55 Профил на danielson
  danielson
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#53] от "Цецо":

  Именно. В Обединеното Кралство държавата го е покрила, защото е била длъжна да го направи. Тук става въпрос за друго -липса на възможност за наистина доброволно пенсионно осигуряване и гарантирана допълнителна минимална доходност от такова. С други думи - всеки американец във всеки един момент може да ти каже колко ще му бъде пенсията, ако се пенсионира на еди-колко си години. А в България как е?
  Понятия от типа минимална пенсия, средна пенсия, пенсия за доносниците от ДС ако обичат да се разкарат и прочие тоталитарни и популистки глупости.

 56. 56 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  До коментар [#54] от "danielson":

  Отговора Ви издава доста крайна и необективна позиция и това, че не сте си направил труда да се запознаете с материала, който приведох.

  В малка държава активните хора са малко. А ако си бяхте направили труда да се запознаете с филма, щяхте да видите, че точно това са направили в Чили и в момента са модел на подражание за много икономисти и държави в света. За тези, които явно нямат желание да вложат малко повече умствено усилие в темата, можете да прочетете тези два абзаца за по-повърхностна идея: http://en.wikipedia.org/wiki/Chile#Finance

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 57. 57 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  Всъщност инвестирането в локалния пазар е именно форма на намаляне на зависимостта от външни кризи. Разбира се, тя е и увеличаване на зависимостта от вътрешни кризи. В момента България страда и от двете, като аз лично смятам вътрешната за по-тежка и по-продължителна, защото засяга не само някои сектори, а е толкова повсеместна, че изкривява цялостното мислене на хората.
  Именно заради тези отделни пазари е препоръчително да се прави портфолио, което държавата налага, защото инвеститорите може да се полакомят да инвестират в моментно (конюнктурно) по-доходния пазар.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 58. 58 Профил на open_position
  open_position
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Фондовете са допълнителен метод за законово ограбване на гражданите.
  Колко години подред са с -20% доходност, 2,3....5? И великите специалисти докарали такава доходност си вземат процента за обслуйжване нали?
  Сега тези пари са най-лесният начин да се обогатят хора от БЕЗСМИСЛЕНА институция като борста.
  Какво според вас генерира борста - продукция, блага или фалити и престъпно забогатели?

 59. 59 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#51] от "danielson":AIG фалира, Енрон фалира, ....

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 60. 60 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#56] от "mapto":И къде по-точно бяха инвестирани тези пари?! Не дяха ли в медни мини?! И какво стана когато цената на медта се срина през 90-те?! Защо не светнеш хората тук?! И още, случайно това да е имало задължителен характер?!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 61. 61 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  До коментар [#58] от "open_position":

  Извинявайте, можете ли да бъдете по-конкретни, да дадете примери и да посочите отговорите (за предпочитане от автентични или поне авторитетни източници) на тези въпроси, които Вие явно смятате за риторични, но те далеч не са толкова еднозначни?

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 62. 62 Профил на danielson
  danielson
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#59] от "BBC":

  Вярно, но им наляха пари и живнаха, щото иначе и половин Азия щеше да писне....

 63. 63 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  До коментар [#60] от "BBC":

  Явно искате да ни кажете нещо конкретно за меден срив през 90те години. Съжалявам, но в тези отворени въпроси не виждам аргумент, а по-скоро спекула. Ако можете да отговорите на собствените си въпроси, може би ще можете да изградите конкретна теза.

  Може би като подобна ситуация може да се разгледа информацията за сегашната криза в Уикипедия. От пазар $70 милиарда са загубени $21 милиарда. Това със сигурност е много тежък удар, но ако го сравним с България, където при некалкулирани спестявания, през 90те години пенсионната система стигна до тотален фалит, явно в Чили са се справили значително по-добре.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 64. 64 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 965 Весело

  До коментар [#18] от "гого":

  гого БГ фондовата борса е ташак поста. Некакви хора се събрали и си играят на нещо си и мислят, че правят нещо си. По смислено е разцъкаш Сим Сити или някой Тайкуун отколкото БГ фондовата борса, която винаги си е била смях. Каквато държавата такава и фондовата борса л0л

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 65. 65 Профил на danielson
  danielson
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#56] от "mapto":

  Не знам какво разбирате под твърдението ".... в малка държава активните хора са малко...". Ако визирате възрастовата структура на населението е едно, ако се има пред вид ценза, отрасловата заетост, традиционните отрасли и т.н., е друго. А филмчета за малоумници не ми се гледат. Моите уважения към Чили пре всички случаи.

 66. 66 Профил на Швейк
  Швейк
  Рейтинг: 458 Неутрално

  всички във форума си чешат езиците КЪДЕ да отиват тия пари, а никой не си задава въпроса ДАЛИ изобщо тези пари трябва да отиват някъде.

  " Чл. 19. (1) Икономиката на Република България се основава на свободната стопанска инициатива.
  (2) Законът създава и гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност, ..."

  съгласно Конституцията всеки има еднакви възможности да прави пари, но съгласно закона пенсионните фондове са с по-"еднакви" възможности от нас. има достатъчно хора, които биха се радвали на твърдо гарантирани 5% печалба, особено когато е от милиони. защо мислите куцо и сакато прави пенсионни фондове.

  едва ли трябва да ни изненадва, че едни други лисици искат да попрецакат първите лисици да им прехвърлят малко от сиренцето на 2та (или 7те) милиона глупави гарги.

  партия ГРОБ - Граждани за Разсипване и Обиране на България. да ни е честит цар Боко Първи, цар на всички български тиквеници и на чичковите червенотиквеничета.
 67. 67 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  До коментар [#66] от "Швейк":

  Като стана дума за "чесане на езици", не разбрах Вие какъв пенсионен модел предлагате и какви доказателства/индикации имате, че той евентуално би могъл да проработи?

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 68. 68 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  До коментар [#64] от "CIA Germany":

  БФБ е необходима по същата причина, поради която е необходима всяка национална борса: държавата и бизнеса я ползват за набиране на средства, инвеститорите я ползват за да си осигурят по-добра доходност за парите си отколкото при съхранение в буркани. Редовият човечец е клиент на всички от изброените, затова също има индиректен интерес в това.

  Държавата и различните фондове със социална цел имат особена изгода от местна, а не чуждестранна борса. Например приватизацията на дружествата от БЕХ едва ли ще предизвикат интерес на Уол стрийт, но тук заради различния културен контекст, това се очаква с много голям интерес. Фондовете пък като инвестират на местната борса отговарят на критиките на антиглобалистски настроените прослойки сред населението (каквито ми се струват много от коментиращите тук), че използват парите да подхранват "американския империализъм"

  Пак казвам, ако някой наистина се интересува от финанси любителски, а не си чеше езика във форумите в търсене на социална изява, може да изгледа The Ascent of Money (http://video.pbs.org/video/1170821435/), за да научи някои елементарни исторически факти за развитието на финансовата система.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 69. 69 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4292 Неутрално

  МНОГО ДОБРА СТАТИЯ,НАПИСАНА В ДОСТЪПНА ФОРМА ,ЗА ДА СЕ АСИМИЛИРА ЛЕСНО!!!НАПЪЛНО СЪМ СЪГЛАСЕН С АВТОРА И СЪМ НА НЕГОВОТО МНЕНИЕ ,ЧЕ ТОВА Е ЕДИН БЪДЕЩ БАЛОН-КАКТО Е ИЗВЕСТНО ОТ ДИСБАЛАНСИТЕ В ИКОНОМИКАТА(БАЛОНИ) РЕАЛНО СТРАДАТ БЕДНИТЕ ХОРА!!!АКО ТОВА СТАНЕ(КОМПАНИИТЕ БЪДАТ ЗАДЪЛЖЕНИ ДА ИНВЕСТИРАТ В БГ АКТИВИ НА СМЕШНАТА НИ ФОНДОВА БОРСА),ТО РАНО ИЛИ КЪСНО РЕАЛНИТЕ ГУБЕЩИ ЩЕ СА ХОРАТА,А СПЕЧЕЛИЛИТЕ ЩЕ СА КОМИСИОНЕРИТЕ НА БОРСАТА И ТЕЗИ КОИТО СЕ СПАСЯВАТ ОТ ИЗМИСЛЕНИ СИ АКТИВИ!!!

 70. 70 Профил на Швейк
  Швейк
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#67] от "mapto":

  една примерна схема за пенсионна система заедно с пътя за постепенно преминаване от сходна на нашата е описан в ето този документ
  http://www.mea.uni-mannheim.de/mea_neu/pages/files/nopage_pubs/y8hl3aada9n1acbo_DP_Nr34.pdf

  въпреки някои прилики с натрапвания в РБ модел, има и доста разлики. дори и да ги обявите за "дребни", те си съществуват:
  - плавно покачване на пенсионната възраст в течение на 10 години вместо ударното "две петилетки за две години" - вижте фиг.5 на стр.25;
  - сложна формула за изчисление с цел налагане на таван на вноските по данъка за обществено осигуряване върху работещата част от населението - вижте т.4.3 на стр.26;
  - наистина ДОБРОВОЛНО допълнително осигуряване вместо частният данък в РБ, наречен ДЗПО - вижте т.4.5 на стр.27;
  - ПООЩРЯВАНЕ на доброволното осигуряване чрез освобождаване от данъци до определен размер.

  може би неслучайно прилагащата горната схема страна е локомотив на европейската икономика, което пък се надявам да Ви даде отговор дали моделът е проверяем в практически условия.

  партия ГРОБ - Граждани за Разсипване и Обиране на България. да ни е честит цар Боко Първи, цар на всички български тиквеници и на чичковите червенотиквеничета.
 71. 71 Профил на aaa
  aaa
  Рейтинг: 233 Неутрално

  stefanantonov, Полша е най-добре в това дето му викат „кризата”, предимно заради големия си пазар и че не са пу.ки, а не толкова защото нейните работещи подкрепят индиректно и собствените си работодатели освен чуждите, по закон. Е остават и на работа междувременно.

  Когато банките не дават капитал, а пенсионните фондове помогнаха да се сринат цените до смешни нива, на които никой който не е мошеник или наистина закъсал не би се финансирал през пазара, продавайки част от дружеството си на безценица, ти ми кажи чии интереси обслужва ситуацията

  А, ние ще се оправим, защото освен типичния мрънльо (било вестникар или неговия читател) си има и сериозна част от населението дето си бачка и по-скоро мисли как да задържи стандарт или да излезе на печалба от ситуацията.

  ПС кофти че ти е малка сметката при пенсионния, или криеш осигуровки или заплатата не я бива, ако е второто вземи мерки, че до пенсия много време, а и засега доходността им хич я няма

 72. 72 Профил на stefanantonov
  stefanantonov
  Рейтинг: Неутрално

  С риск пак да получа ласкателства ще кажа, че продължавам да не вярвам в това, че парите за пенсии трябва да се използват за друго освен за пенсии.
  Всякакви интервенции може да са нужни, оправдани и прочее, но не с парите за пенсии.
  Ако има мошеничества, те не оправдават пренасочването на пари за пенсии, а показват, че те трябва да се трупат и управляват благоразумно. Не съм против инвестирането им, а съм за разумното инвестиране и при обективни равнища на риск.
  Те се постигат при максимално допустими лимити за различни инструменти. Не при минимални задължи лимити.
  Това е!

 73. 73 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  До коментар [#70] от "Швейк":

  Благодаря за линка. Приятно съм изненадан и ще се опитам да се запозная в детайли при първа възможност.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK