Името на баобаба

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (168)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Axl_Rose
  Axl_Rose
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Болезнено точно! Като винаги г-жа Русева е на ниво. Обичам да я чета именно заради точните анализи на наболели проблеми, хапливият език и тънката, но съкрушителна ирония.

  http://www.youtube.com/watch?v=E9VhD4SccSE
 2. 2 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2811 Неутрално

  Няма ли кой да каже на БД да млъкне, че като чета за изцепките му ме хваща срам, че този човек е министър? То бива парвенющина, бива показност, но това неговото въобще не се трае.

 3. 3 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 506 Неутрално

  най-после някой да извика:"Краля е гол!"
  Докато четох статията имах чувството ,че чета апокриф.
  Супер истини!

 4. 4 Профил на Axl_Rose
  Axl_Rose
  Рейтинг: 8 Неутрално
 5. 5 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 506 Неутрално

  буфосинхронисти - много точно!

 6. 6 Профил на Николай Ангелов
  Николай Ангелов
  Рейтинг: 8 Весело

  Ако тези мощи не са на Йоан Кръстител-виновни са не кой да е а съдиите и ВСС в частност. Лазар Груев веднага да си подаде оставката. Ние намираме мощите , ще каже бат Бойко, а те не ги признават. Какви доказателства искат по-вече от думите на един мастит/в буквалния смисъл/ професор/кой знае защо ,къде и на какво / министър. Даже в Албена Веско Маринов вече композира новата си песен за св.Йоан Кръстител и пряката му връзка с ГЕРБ.

  аман от комунисти
 7. 7 Профил на bokosama_fan
  bokosama_fan
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Искам да попитам всички неверници и плюещи откритията в родната ни страна, дали са ходили в Турция в къщата на Дева Мария или топлите извори на Клеопатра или в храма на Артемида или в Троя, че оборват 100 пъти по безспорното откритие?
  Никаква Дева Мария или надписи или останки няма там, както и Клеопатра никога не е посещавала изворите, а за половината колона от храма на Артемида въобще не искам и да говоря!
  Обаче десетки хиляди туристи идват месечно да ги посетят и си плащат пресолено за това. Региона се развива и цъфти и местните жители печелят добре.
  Питам се аз, кой има интерес да оплюе така тези разкопки и реликви?! Това конкурентни морски градчета, борещи се за туристите или просто злобни конкуренти в археологията?!

 8. 8 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1772 Разстроено

  Както винаги в 10-ката!

  Страната ни се превърна в кочина не само поради безспорните усилия на една група свинки (било те овластени чрез "избори" когато хорицата са прилъгани или след поредния месия, поредното кебапче или изла6ени от поредното пла6ило; било те толерирани от властта, пораде (не)ясни причини), но и поради това че едно сериозно "мълчаливо мнозинство" си трае.
  Не знам дали за зелена трева, да падне някой "кокъл" от масата, или "понеже онези знаят по-добре".

  Няма критична маса ГРАЖДАНИ, които с личностната си позиция на кажат на "системата" че така не може.
  Дори тези като мен, които не издържаха и "хванаха гората" на емиграцията са виновни! За това че не събрахме достатъчно сили и вяра че 6те успеем да променим Системата.

  Резултатите са плачевни и непоносими. И колкото да ми се иска не мога да се провикна като О.Бендер "ледът се пука, господа съдебни заседатели"!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 9. 9 Профил на Гуньо
  Гуньо
  Рейтинг: 498 Весело

  Шифърът на Божидардо

 10. 10 Профил на k
  k
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Поздравления към авторката и към редакторите!

 11. 11 Профил на Axl_Rose
  Axl_Rose
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#7] от "bokosama_fan":

  Безспорно откритие? Въз основа на какво се опира безспорността му?

  http://www.youtube.com/watch?v=E9VhD4SccSE
 12. 12 Профил на albert v. dicey
  albert v. dicey
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Една от малкото НЕмалокултурни жерналистки!

  Government is the great fiction through which everybody endeavors to live at the expense of everybody else.
 13. 13 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Божо си е просто едно недоразумение,което стана министър ,защото по думите на премиера:"Божидар ми е приятел".Той явно не може да осъзнае,че е министър и всяко негово действие ангажира в една или друга степен държавата.Извади много солиден аргумент за истинността на костите-щом на кутията,в която се съхраняват било написано,че са на Йоан значи били негови.Човек се чуди да се смее ли,да плаче ли.Понякога си задавам въпроса наистина ли Божо е толкова тъп или само се прави на такъв.Засега не намирам отговор.

 14. 14 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Уникално точен коментар. Аман от нагли клоуни и циркаджии с гъста програма публични изяви. Не мога да повярвам как е възможно човек "проф." с такива претенции за исторически познания да се излага като кифладжия по такава елементарна тематика като много добре развития църковен бизнес със "свети мощи" и всякакви други "чудотворни" дреболии през Средновековието.

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 15. 15 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  Абе, така е , трудно се пишат коментари под такива статии.Всички сме "бобаби", недоклецани зайци и т.н. флора и фауна.Такива сме, и затова Б.Д. и подобни нему, ще развиват псевдонаука и ще мръчкат по картата на България, докато и те и ние си отидем от тоя свят. Хубаво, че отвреме на врем се появяват такива писания, ама кой ли ги чете и ху кеър, за помията, която се излива върху главите ни.Така ще си и отиде местният сапиенс - отегчен, нерадостен, сдухан и чалгосан.

 16. 16 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 896 Неутрално

  ДА много е трудно да си оптимист и да потдържаш едно правителство в което има министър като този отявлен и нагъл простак божо димитров или консул един пошъл смешник като шкумбата и все пак ...бутафорията и лошият вкус не са от в4ера сред българския полити4ески "елит"
  Поздравления за статията !

 17. 17 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 893 Весело

  Доколкото си спомням Малкия Принц се "прехласваше" по една роза- НЕГОВАТА СИ РОЗА, и се бореше с боабабите. Страхувам се, че в момента в Бълария ние се прехласваме пред "боабабите" и се "борим" срещу розите издигайки кича в култ.
  Иначе не съм съгласенда се нарича "проф." Бождар Димитров "боабаб" в научен план. Може би мнозина от съфорумците не знаят, НО в църковните анали има повече от достатъчна инфорация какви части от чии мощи къде са се намирали, откъде са били донесени и, евентуално, накъде са били препратени. Просто дори и средновековният европеец все пак е бил европеец и не е бил съгласен да се прекланя пред де-що стар кокал или изгнило къшче дърво има и затова когато мощи са били местени насам-натам това е било събитие, старателно и надлежно описано. Ако е имало мощи на острова срещу Созопол и то на Йоан Кръстител, то във византийските източници щеше да има обилна информация най-малкото за това как някой император е получил просвещение молейки се над тези мощи. За съжаление такава иформация няма и едва ли сериозен учен ще седне да спори с този "проф." защо, аджеба, византийските нотабили са ходели на преклонения пред мощите на далеч по-незначителни свтии а са се отнасяли с пренебрежение към самия Йоан Кръстител.
  Цялата тази работа е толкова зле съшита с бели конци, че е под достойнството на веки свестен учен да се разправя с нея и резултатът да е както с изпотения Езоп. Тука, според мене, е редно да се намеси т. нар. "гражданско общество" и да осмее "професора" като му покаже, че освен за посмешище за друго не става.

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 18. 18 Профил на gauss
  gauss
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Че с какво едни мощи са по-лоши от наколенките на д-р Ливайн, космодиска, млякото Данон или шлемник байкалски? Ако привличат баламурници от цял свят, трябва ли да им пречим? И не е ли по тази причина Божидар божи дар?
  Любче, не гледаш конструктивно, прагматично и патриотично на нещата. Ще си останеш цял живот журналистка.

 19. 19 Профил на gara
  gara
  Рейтинг: 229 Неутрално

  надминахме македонците по глупости, незнам дали и брой професори не сме ги надминали, във всеки случай "професор" е псевдоним на БД.
  Една дама, учен в македония закова научно тезата, че макетата са потомци на Ал. Македонски с довода, че от кайсия не се ражда круша,


  време е вече на този господин да му се даде купата на съветската армия и да млъкне

 20. 20 Профил на gara
  gara
  Рейтинг: 229 Неутрално

  ама как да млъкне докъто Веско маринов пее

 21. 21 Профил на dimgeorgiev
  dimgeorgiev
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Еййй, добре, че се яви този бисер на Божидар Д., за да позабравим малко гафовете на Лъчко Мозъка.

 22. 22 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4648 Неутрално

  Някой ден някой археолог от бъдещето ще открие целокупния мозък на българската нация в яйце от калинка...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 23. 23 Профил на Payakoff
  Payakoff
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Съгласен съм с повечето тези на авторката, но с това (цитат):
  <"цар Калоян", чиито кости (ако въобще са негови, доколкото от разравянето им още върви спор чии са) дотогава се съхраняваха в кутия от обувки.> не мога да се съглася, защото лично съм виждал въпросния скелет във Великотърновския исторически музей, поставен в затворена витрина. Дори имам снимки от там.

  Post tenebras spero lucem
 24. 24 Профил на msss
  msss
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Браво на Любослава, както обикновено суперска статия.
  Не съм съгласен обаче с упреците към "колегите" на лудия "професор". Ако не знаеш, Любослава, а трябва да знаеш щото си журналист, над науката в последно време се извършва погром.
  И всички що годе свестни учени, истински де, си казват мнението, а имената не, щото наистина е тъпо да си загубят работата заради един доказан простак.

 25. 25 Профил на Джелсомино
  Джелсомино
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Аз пък вярвам на въглерод-14. Някой да знае какво е казал той?

 26. 26 Профил на kman
  kman
  Рейтинг: 450 Неутрално

  БРАВО! Л. Русева надмина себе си - смях се на глас!

 27. 27 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 561 Неутрално

  БД - достоен представител на "Плямпачите! Ще саи потрошат краката да събират точки пред публиката! И да се докараш пред шефа! Но това е характерна черта на сега управляващите!
  "Важното е да се говори" - учеше ме на времето един майстор на таблата...

 28. 28 Профил на bokosama
  bokosama
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#11] от "Axl_Rose":

  Направи си труда да прочетеш нещо преди да плюеш по хората, като си такъв велик археолог!
  Ето защо:

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/08/03/941776_bojidar_dimitrov_za_moshtite_krai_sozopol_zavijdat_na/

  Пък и може даже да прослушаш интервюто, как журналистката се мъчи да провокира Министъра и да задава глупави въпроси като теб и какво и отговаря той.

 29. 29 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 846 Неутрално

  Присъединявам се към общата положителна оценка за статията. Смея само да отбележа, че Божидар Д'в е много сгоден за отстрелване и подкастряне баобаб. Човекът си застава на мушката, когато и колкото пъти се появи. А сега, малка игра. Сменяме "героя" на статията с една Анна Мария. Резултата - баобаб(ка), отидоха си бъбреците ми. Сега с един Тотю. Резултата - баобаб.Да се пенсионирам или да не се пенсионирам, това е въпросът. Продължаваме с един Трайчо. Баобаб. Тука има, тука няма. После с Вежди - мно-о-го културен баобаб. Следва един боксьор, "вещо" ръководещ образованието-баобаб. Всички знаем къде се намират СинСити и Лас Вегас, както и ползата от силикона. После? Кой? Как кой - разбира се приятеля Симо. Наша гордост, роден баобаб с американска присадка. Ами Цецо! Баубаубаубаобаб! Те това е баобаб, рейтингов. Разби-и-и-ра се, че няма да Го забравя. Какъв само ББаобаб! Със стойка "ръка дръжте ме за...", поглед на данковото унуче - "ей сега ще ви пусна малко кръвчица", изказ като на мелез между циг

 30. 30 Профил на gara
  gara
  Рейтинг: 229 Неутрално

  да не забравим да кажем добра дума и за кути, карикарурата е много добра

 31. 31 Профил на gara
  gara
  Рейтинг: 229 Неутрално

  от друга страна докъто люба е утеха за повечето от нас, бд е радост за целия, останал?!? български народ

 32. 32 Профил на vloti
  vloti
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Тъпа статия. Дай им на българите да плюят ,да отричат ,да принизяват ,да омаловажават. И да е вярно и да не е ,какво лошо има да се привличат туристи с една красива легенда. Да сте чули италианец да казва ,че италиянците са прости и кулата в Пиза архитектурна грешка (абсолютни истини за мен). Аз пък се радвам ,че световните информационни агенции ни споменават с нещо друго ,а не с взривове и убийства. Ако главата не може да ти измисли нещо по-умно ,подигравай се на Божидар Димитров. И аз не вярвам мощите да са истински ,но това не ми пречи с нищо.

 33. 33 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  Страхотен материал, както винаги!
  Абе, БД не беше ли нещо пооткраднал от библиотеката на Ватикана (дано не ме лъже паметта, може и някой друг велик наш интелектулец да е бил)?

 34. 34 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#7] от "bokosama_fan":

  От коментара Ви разбирам, че не е важна истината, а да има алъш-вериш и някои временни хора като всички нас на този свят да са загрижени само за рейтингите си и за собственото си его.
  Към тези неща ли трябва да се стремим?
  Ех, този Андрешковски манталитет.
  Докога?

 35. 35 Профил на dunkan
  dunkan
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До Паянков #23
  Ми щото тая е болна лъжкиня и вманиачена нихилистка. Ако беше истинска журналистка, щеше да пита защо още нямаме лаборатория за въглероден анализ.. например

 36. 36 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Много добре казано, а и с нужната острота(която понякога липсва на Любослава).
  Лицето Б.Д. си е един иманяр и трафикант на антики. Поддържан от престъпниците в един бизнес за стотици милиони, затова и не си казват имената, тези които се занимават с археология, а не са съгласни с него.
  Гледах репортаж от отварянето на мощехранителницата и се втрещих, когато видях, как археолога бръкна с ръката си вътре.
  Не мисля, че беше направено от некомпетентност, а от необходимост останките да се замърсят и едно последващо изследване да бъде компрометирано.

 37. 37 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#30] от "gara":

  Страхотна интерпретация на "ижица" (май така се нарича този шрифт), много ме изкефи цялата картинка! Велик е!


  До коментар [#24] от "msss":

  Не мисля, че погромът е от вчера. Този тип си вирееше чудесно доста години, беше си посаден и отгледан, а характеристиките са му на бурен - изобщо няма нужда от допълнително напояване
  Единици са учените, осмелявали се да надигнат глас срещу остап-бендеровците сред тях - те си бяха политическа поръчка. Вероятно си попадал на една руска книга, преведена на български, "Пладнешките учени" (уф, пак са ми я свили и ще трябва да си я издирвам, не мога да ти кажа автора и годината).

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 38. 38 Профил на Axl_Rose
  Axl_Rose
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#18] от "gauss":

  "Ще си останеш цял живот журналистка." - може би тя точно това иска, да се занимава с каквото най-добре прави - да пише статии! Трудно е да си класен журналист, като нея. Такива в България има двама-трима, останалите са просто журналя. При това - много прости.

  http://www.youtube.com/watch?v=E9VhD4SccSE
 39. 39 Профил на Георги Кузманов
  Георги Кузманов
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Не се подигравайте с вярата на хората!

  По добре е да се вярва на костите отколкото на журналистическата напаст.

 40. 40 Профил на Axl_Rose
  Axl_Rose
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#28] от "bokosama":

  Не съм плюл никого! Зададох логичен въпрос. Статията, която ми предлагате не му дава отговор. Благодаря за вниманието.

  http://www.youtube.com/watch?v=E9VhD4SccSE
 41. 41 Профил на kdr7
  kdr7
  Рейтинг: 245 Неутрално

  Това май е повсеместна болест в българската археология.На Г.Китов(лека му пръст) не му беше достатъчно, че е открил златна маска , но тя задължително трябваше да е на Терес,пък бронзовата глава на Севт.И тогава всички си мълчаха.Да не споменаваме Овчаров с неколкократно откриваното на различни места от него светилище на Дионис.

 42. 42 Профил на rigukuku
  rigukuku
  Рейтинг: 457 Любопитно

  както винаги - to the point. поздравления за една журналистка сред малко...

 43. 43 Профил на bosko
  bosko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Мда, несъмнено всичко би блестяло в малко по-друга светлина, ако литийното шествие беше на мърлявата софийска улица, където сере кучето Ви.
  Може би ви е писнало да гледате софийския трафик през прозореза и Ви е яд, че не сте в Созопол?

  Не сте единствени, на които БД не е симпатичен; и въпреки това трябва да осъзнаете, че написаното от Вас е злобен провинциален изблик срещу столицата-бряг или кой знае срещу какво друго; само не и нещо смислено.

  Не споменахте сериозната издънка: че при отварянето реликвите бяха безобразно опипани с голи мазни ръце.

 44. 44 Профил на bosko
  bosko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ПП Карикатурата си я бива

 45. 45 Профил на Хан Крум
  Хан Крум
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Не се знае точно все пак, Любослава да не бърза, островът е бил манастирски комплекс, всяка мощехранителница е реликва, независимо каква, да не бързаме все пак.

  този коментар написа безплатно за вас дедо ви Хан Крум
 46. 46 Профил на bosko
  bosko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ами най-малкото откритото е от 4/5-ти век.

  Абсолютна простотия и мутрафонщина е да се коментира така.

 47. 47 Профил на bahil
  bahil
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Има откритие архелоги4но, това е безпорно. Но какво е то4но изследванията на арехеолозите има да вадят извода...
  Мисля си 4е Л.Русева изпреварва думата и извода от намереното.
  Тя откъде е толкова убедена. Сега думата имат у4ените, а не подобно писания, с мириз на нарцисизъм. Ако БД е луд, Русева трябва да го докаже с думи на археолози, изследвали находката от острова св. Иван. Който се смее последен, пе4ели, казват мъдрите... И тя го знае отли4но! Тогава?

 48. 48 Профил на azo
  azo
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Кучетата си лаят, а керванът си върви.
  На тази територия всеки е толкова зает със себе си, че е просто тъжно.
  Да попитам - какъв е смисълът от тази иначе добра статия? Нали и преди нея е имало други също така добри - и какво от това?

 49. 49 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 631 Неутрално

  В публичното пространство на отечеството има трима души, които не будят у мен никаква емоция освен погнуса - Яни Янев, Мартин Карбовски и Божидар Димитров.
  Що се отанся до патриотизма, ето един интересен линк - http://blog-modernity.blogspot.com/2010/04/blog-post_14.html

 50. 50 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 782 Гневно

  Не върви никак някоя си Л. Русева да се подиграва на проф. Божидар Димитров... Просто не са една категория...Ама никак!
  И авторитетите трябва да се уважават, защото по принцип и дефиниция са малко! Особено по нашите земи.
  А това, че ято лумпени ще цвилят от кеф за оплювките няма да направи Л. Русева нито по-умна, нито по-известна по света!
  И къде точно са "Андрешковците" ???
  Питам се как въпросната госпожа е получила "просветление" по темата??? Сигурно седейки си в редакцийката и гризкайки моливче....
  Цялото четиво по-горе ме кара да се сещам защо на българския казан в ада няма дявол-пазач...

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 51. 51 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#47] от "Mak":

  Алоу! Колега на БДШНИМ ме "светна" за извършените действия, които правят почти невъзможно научно определяне (датиране) на останките. И не само в този случай. Намеси ли се някой пуяк - резултатът е като описания. Права е Любослава, че тези учени, със знанията, си траят. Аз си говоря с тях на кафе, не на ракийка, но все тая. Няма да публикуват нищо. От тяхна гледна точка дивотиите са толкова много, че не си заслужават писането. Още не мога да разбера защо смятат така... Вероятно подобен материал няма научна стойност (не им влиза в импакт-фактора), а повече прилича на публицистичен такОв и за това се въздържат.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 52. 52 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1397 Весело

  Както винаги форума пак се захласна по г-жа Русева, защото казала нещо, което всички си знаем, обаче в стил "добре че съм аз да ви го кажа"

  .....
  Знам, знам и аз ще си сложа минусче.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 53. 53 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Божо, ОСТАВКА!
  ----
  Поздравления до авторката!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 54. 54 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Дъ Кор, когато Б.Д. се титулова, като "професор" всеки е в правото си да му се подиграва.

 55. 55 Профил на Axl_Rose
  Axl_Rose
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#52] от "biss Mark":

  Сложих Ви плюс. Ей-така, да съм на опаки.

  http://www.youtube.com/watch?v=E9VhD4SccSE
 56. 56 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Името на Баобаба не е Балалайка ,както ни подсказва карикатурата ,а ПЛАТАН.

  Вярно е ,че всички ПЛАТАНИ - Партии, Правителства, Полицаи, Парламенти, Прокурори, Президенти и други свети реликви трябва да бъдат изскубнати навреме из корен защото вкореняват невежество ( Вяра ) в душите на хората, А тъпотията в Созопол е най малкото зло, защото на нея никой здравомислещ не й вярва - нещо което не може да се каже за Платаните.

 57. 57 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До К.К. ( пост 25 ) - Точността на Въглерод - 14 е между 200 и 300 Хиляди години. Според него Йоан кръстител е наш съвременник.

 58. 58 Профил на Kamen Yanakiev
  Kamen Yanakiev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#7] от "bokosama_fan":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Колцина от пишещите форумни папагали си дават сметка, че успешният туризъм в най-голяма степен е продукт на добра реклама. Руините, които събират безчет посетители са обвеяни с легенди. Там никой местен кретен не е обладан от безумието да ги опровергава - нито божиите места, нито предсказанията на Пития, нито приключенията на Одисей и устояването му пред чара на Калисто, битието на Клеопатра и т.н. Някой доказа ли автентичността им - естесвено не се и опитва. Без своите легенди всички тези места са досаден и изгорен от слънцето пустош и камънаци. Любослава си изкарва парите с подобни приумици, но малцина от останалите в Бг успяват да си продадат краставиците...

 59. 59 Профил на Стенли1
  Стенли1
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#7] от "bokosama_fan":

  Значи и ти смяташ, че БД и Боко организираха фалшификация, но понеже е на "ползу роду" трябва да я признаем? Божидар Димитров все повече ми прилича на съвременен бай Ганьо, който гони само келепира. Язък за титлите му, това което прави няма нищо общо с науката. Благодаря на авторката, че синтезира най-вярно и компактно чувствата на нормално мислещите българи!

 60. 60 Профил на Стенли1
  Стенли1
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#45] от "Хан Крум":

  Авторката не бърза, прибързва т.н. учен -министър. Много по-естествено беше да се изчакат научни анализи и тогава да се бие барабана. Просто на всички ни прави впечатление тази неистова страст да думнеш барабана пръв, пък дали го биеш за вярната кауза няма значение. Всъщност това е официалната практика на цялото правителство.

 61. 61 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 657 Неутрално

  До коментар [#57] от "Желязото":

  Глупости

 62. 62 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Поздравления за авторката!

  Колкото до Бойко Борисов - би трябвало да спести поне предстоящото, второ и още по-голямо унижение на горкия Симеон Дянков! Веднъж вече го пращА да се гъне пред оня доносник Гоце!

  Като няма сили (или нечие разрешение?!) да махне това недоразумение Божидар Димитров, да отиде лично той, министър-председателят, и да заложи остатъците от своя ежедневно сриващ се във връзка с назначаването и оставането на поста му на тоя одиозен министър авторитет, и с присъствието си апцелютно и безапелационно да легитимира тия инак "безспорни свети мощи"!

  И да се обърне в стил "Тато" към събралото се оглупяло множество: "Уважаеми сънародници, другарки и другаре, верно, време на криза е, режем разходи отсекъде - от здравеопазване, от социални грижи, от култура, абе... отсекъде, но... на Църквата, която инак по Конституция е отделена от държавата, не можем да резнем дажбата! Мутрополията така ли ше я остаим?! Сега - полувин милион, както оня ден им обеща безпортфейлнио божидар, а после - и цел милион!

  Не бъдете неблагодарни, другарки и другаре, задето съкращаваме театри! Я вижте ние к'ви театрали сме - за нула време написааме и сценарио, и сме готови с премиерата на постановката "Поредното намиране на честната глава на Йоана Кръстителя"!"

  И да обяви официално България за ДС-теокрация!
  То се видя, че демокрация няма да доживеем да видим по наш'те ширини!

  Освен ако Бойко не се събуди утре и не осъзнае в какво абсурдни ситуации/излагации го набутва не от вчера и днес оня созополски Разпутин... и не му дойде акъла в главата! И не помисли и се задейства воистина на ползу РОДУ БОЛГАРСКОМУ! Колко новородени българчета биха избегнали доживотни увреждания примерно, ако с част от тия пари за реликварии и РЪКОТВОРНИ храмове... се закупеха кувьози и качествени детски храни... Ех, мечти-и-и-и...

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 63. 63 Профил на shumkarov
  shumkarov
  Рейтинг: Неутрално

  До 50,
  За твое сведение Б.Б. не е професор, а старши научен сътрудник.

 64. 64 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#62] от "SAAVEDRA":

  Наименованието на постановката да се чете:

  "Поредното намиране на ПОРЕДНАТА глава на Йоана Кръстителя"!

  (да ме прощава Предтечата!, но други са, които са гаврят с паметта му!...)

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 65. 65 Профил на dbbonev
  dbbonev
  Рейтинг: 450 Весело

  Великолепно!!

 66. 66 Профил на Kamen Yanakiev
  Kamen Yanakiev
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Прави ми лошо впечатление колко много "смели журналисти" се пръкнаха след 10-ти ноември, които си правят капитал като ерозират доказани авторитети, към тях ще добавя и любимата за мнозина авторка. Проф Б. Димитров. може да е всякакъв, но относно познанията по история пред него сме смешни дилетанти и не е етично точно там да бъде настъпван, колкото и да се ще на мнозина. Той дава достатъчно други поводи за да бъде оплюван. Такава журналистика НЕ МОЖЕ ДА НИ УЧИ НА ЕТИКА И МОРАЛ!

 67. 67 Профил на Huku
  Huku
  Рейтинг: 1280 Весело

  До коментар [#50] от "The Core":

  В случая с Б.Д. "проф." не е съкращение от "професор".
  От "профан" е.

  MAD in BG
 68. 68 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 450 Разстроено

  "...цялата история със зъба и петата на "Св. Йоан Кръстител", за чието съхранение премиерът Бойко Борисов спешно дари златно-сребърен реликварий, е същият чудовищен кич, който заслужава адекватна по размер обществена санкция.

  ... хиленето по форумите не е такава санкция. Упражненията по остроумие под прикритието на анонимността пак е баобаб, който ни най-малко не пречи на откриващите и препогребващи кокали със съмнителен произход да прокопават дупки в българската публичност и години наред да се подиграват над останките на смисъла и нормалността."

  Авторката е права, ала още по-големи баоБАБИ са духовниците от Църквата, които би следвало да имат "духовно зрение", и утре или по-късно да излязат, открито да заявят позицията си по въпроса, и да се разграничат от действията на своите "колеги"- мощетворители!

  /А, ако някой организира проява в София в защита на "останките от смисъла и нормалността" и най-вече - на духовността, и против оставането на Божидар Димитров на поста му (макар че едно тристахилядно шествие наскоро не впечатли ни него, ни ПРИЯТЕЛЯ МУ!), аз отсега потвърждавам своето участие в нея!/

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 69. 69 Профил на джъц
  ****

  Този коментар беше изтрит в 14:20 на 20/09/2010 от неговия автор.

 70. 70 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Под понятието БАОБАБ - ( Взел съм спомена си за действително съществуващо дърво в центъра на град Конакри - столица на Република Гвинея ) се крие името на тайна операция за подмяна на собствената ми личност по много ,,изпипан начин" - Кодът за достъп е песента ,,Балалайка", а съдържанието е както следва:

  Нота Бене : Това е разсекретяване на документ 26 години след създаването му.

  Да ви кажа как ,,подмених собствената си личност по много изпипан начин и без никой да ме усети :

  1. Дефинирах проблема : Установих, че съм Биоробот ,когото Партията ,Държавата и Въобще Животът управляват според както им дойде на чалъм.

  2.Реших тайно ,но със замах да направя кариера :
  Другите по висши машини за които се сетих бяха понятията Киборг и Андроид.

  3. За постигането на горните цели ми трябваха знания по :

  1. Автоматика и телемеханика на собственото ми тяло.
  2.Кибернетика за да препрограмирам машината ,която установих,че съм
  3. Обществото в ролята на Франкенщайн.
  4.Информационни технологии за да комуникирам с други подобни на мен машини с различно ниво на Автоматизация.

  Като цяло се получи нещо като личност ,която сътворява - Творец. Доволен съм от постижението си, гледам света с други очи и не съм вече тъп,прост и невеж Биоробот ,който всеки с малко повече акъл може да управлява.

 71. 71 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Сега е моментът и всички пророчици и ясновидки, дето се представят за наследници на Ванга, да се докажат, като кажат какво виждат около историята с тия мощи!

  Или вече са инструктирани да не говорят?!

  Да-а-а, дошло е време разделно...

  Журналистите, хайде питайте по-известните мъже и жени от гилдията на ясновидците за мнението им по въпроса!

  Да видим дали ще съберат кураж да застанат на страната на истината срещу пропагандната машина на държавата?!

  Почти е сигурно, че и те ще си затраят като археолозите и историците...

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 72. 72 Профил на bahil
  ****

  Този коментар беше изтрит в 00:51 на 05/08/2010 от неговия автор.

 73. 73 Профил на Швейк
  Швейк
  Рейтинг: 456 Неутрално

  в момента чета една книга за произхода на прабългарите и много ми хареса как авторът деликатно изразява мнение за един от изследователите - "наред с точните попадения и изводите на този дръзновен и плодовит автор, според мен съществуват и сериозни несполуки". въпросният автор наистина е много ентусиазиран и нерядко преувеличава, но пък е направил много за цяло ново направление в изследванията.

  за мен Божидар Димитров е също толкова противоречив - има и много добри попадения, и майсторски издънки. нека да му признаем постиженията и да сме по-снизходителни към провалите му. да, неговият стил е научно-бомбастичен. да, за последните 10 години той търси сензацията и често тя е евтина. но все пак той дава сухата история на достъпен за "мат'риала" език и това според мен е по-полезно за широките народни маси от сухия академичен стил на чистата наука. досега той се опитваше да въодушеви "мат'риала" в България, успяваше да ядоса "мат'риала" в Македония, а сега е вдигнал мерника на всичкия християнски "мат'риал". аз лично му пожелавам успех!

  безспорно в дадения случай БД постъпи като вожда и вице-вожда на племето - обяви присъдата още преди съдът да е разгледал доказателствата. спазва човекът партийната линия колкото и крива да е тя. но все пак въпросът има и чисто прагматично измерение - цитираният Умберто Еко няма да влее много пари в българския туризъм, но пълчища от наивници ще са доволни да погълнат всички измислици на БД. ако за момент се абстрахираме от титлата "историк" и от позицията на министър по българите в чужбина, то изцепката на БД би била много правилна от гледна точка ресора на Трайчо Трайков.

  партия ГРОБ - Граждани за Разсипване и Обиране на България. да ни е честит цар Боко Първи, цар на всички български тиквеници и на чичковите червенотиквеничета.
 74. 74 Профил на bahil
  bahil
  Рейтинг: 8 Весело

  А изтрих го, но искам да кажа- коментарай Л. Русева, но рационално, а не емоционално. И о6те времето е съдник, не аз, нито ти. Времето...

 75. 75 Профил на bahil
  bahil
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Като журналистка има толкова интересни и горе6ти теми за теб
  Л.Р., 4е е грях този материал. Помисли си! Всеки има грехове...Нали?

 76. 76 Профил на ktire
  ktire
  Рейтинг: Неутрално

  Скъпа Любослава, поне да беше отскочила до Созопол давидиш за кво става въпрос преди да тръгнеш да антрефилето.
  Олекваш. Добрия журналист трябва да ходи и на терен.
  Иначе остават само едни умозрителни конструкции и хората им се смеят. Талантливо перо си, ама така както си я подкарала ще се превърнеш в една Велислава Дърева.
  Та, ако беше отишла да Созопол щеше да видиш нацвъкани табели по главната, градината, по плажа и навсякъде дори, обясняващи че има проект голям и Исландия, Норвегия и Лихтенщайн да дали 538 хиляди и не знам си колко точно евра за Историческото, културното и не знам си кво си там развитие ли, наследство ли на манастира Св. Йоан.
  Половин милион евро!
  Цял милион лева!
  Та за тия пари, не мощите на светията, на цялата му фамилия ще извадят хората в тая криза.
  Ами там само табелите за събитието са осчетоводени за 50 000лева.
  Отатък ония са си взели поне още 50К евро да придвижат работата.
  Археология, ДНК, доказване, бензин, хотели, телевизия - цялото БНТ е там като през Аполонията с поне десетина автомобила.
  Ами това са си пари.
  Пука им че им дреме на исландците, норвежците и лихтенщайнците за половин милион евро.
  Обаче за нас тва си е пара.
  Поне още две хотелчета на Божовите братчеди от Созопол ще се измажат от мощите.
  И на мен ми е тъпо, че го избива на талибанизъм като щял да води дъбоко религиозни руснаци в Созопол, ама кво да правя.
  Той е от това поколения.
  Като дойде друго време, може би на острова ще направят чалга дискотека или хард рок кафе да бузят уредбите до дупка.
  Или пък може да го купят ония фенове на Св.Йоан от светиите на последния ден и си организират оргии, дорде чакат края на света.
  За комунисти и милиционери е важното далаверата да върти и по възможност да става красиво, според техните разбирания.
  А половин милион евро грант хич не са малко пари на тез времена, нали?

 77. 77 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Някой против ли е Созопол/Аполония/да се превърне в място за поклонение?
  Това ще навреди ли на имиджа на България?
  Това ще навреди ли на туризма?
  Имало ли е апостолска мисионерска дейност по нашите земи?Първите църкви не са ли по наште земи?
  Защо е цялата врява?
  Какво лошо е направил Б.Д.?

 78. 78 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Без уважения към изразителката на любимото хоби на много българи - оплюването на всяка цена, хихикането, засуканото многословие и игричките на ехее-е блестяща и мнооого прозорлива БъГъ "интелигенция"!

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 79. 79 Профил на ktire
  ktire
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#77] от "faeton":
  На мен не ми харесва, друже, Созопол да се напълни с вманиячни талибанизирани руснаци или ония фенове на светиите от последния ден, описан от Св. Йоан.
  Созопол е готин град и за мен той е такъв какъвто е в оная песен на Жоро Минчев.
  Аз лично отбягвам местата свързани с религиозния туризъм, защото не ми харесват лицата и очите на хората които виждам там.
  Без значение дали става въпрос за християнски, мюсюлмански или будистки места.
  Отделно, че е професионален ДС милиционер и има много малко общо с християнството. Тоя просто е далавераджия, способен да продаде родата си и вярата си за пари.

 80. 80 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 948 Неутрално

  А-а, и винаги когато чета подобно списана статия оставам с едно неприятно усещане за една, тъй да кажа, неподходяща комбинация от талант и някакво там неудовлетворение, ама на лична основа. Сори, може и да греша и дано...!

  Една така написана статия ми действа точно обратно - вдига акциите на един Б.Димитров, когото не симпатизирам особено, но уважавам заради енциклопедичните познания по история!

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 81. 81 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1281 Разстроено

  С тази статия това момиче си направи журналистическо харакири в очите ми! Не заради фактите и анализа им, а заради начина на представяне! Това съчинение много прилича на поръчково есе в един от лошите му варианти. Жалко за таланта!

 82. 82 Профил на bahil
  bahil
  Рейтинг: 8 Весело

  Налага се мнението, 4е авторката на статията Л.Р. е избързала да говори ирони4но за онова археологи4но откритие, само застото една малко коми4на ли4ност бе категори4ен...

  А дали е така кой 6те ни каже/ има един такъв текст в една естрадна песен от времето на моята младост.
  Да за това конкретно имат думата специалисти и църквата... Нека загърбим злобата за миг и поме4таем, 4е може да се окаже истина.

  Твърденията на двама у4ени и иронията на една колежка ...

 83. 83 Профил на Лиляна Варкова
  Лиляна Варкова
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Ние им се смееме, а те ни управляват.

  Между другото, добре е да ползваме буквите от нашата азбука, а не цифрите 4 и 6.

  lilizai14
 84. 84 Профил на shumkarov
  ****

  Този коментар беше изтрит в 06:42 на 05/08/2010 от неговия автор.

 85. 85 Профил на shumkarov
  shumkarov
  Рейтинг: Неутрално

  Никой няма да хукне на поклонение в Созопол!
  Никой, бъдете сигурни! Освен тайфата на Б. Д. и на Гоце. А те са едни и същи. Ченгета!

  Вярата е нещо много лично. Човек, който истински вярва, не го манифестира шумно и пародийно.

  Нека всеки да си го помисли и си го каже откровено - би ли тръгнал да се прехласва пред един прояден зъб, или за някакви останки с дъх на умряло? Надали.

  Докато с трепет би се движил по Светите места, би нагазил поне до глезените си в Светата река, и за миг би повярвал, че тъпчи на същото място, където преди 2000 години се е движил св. Йоан, и е наръсил главата на Божия Син. Дори и да не е вярващ за миг ще замълчи, и ще се замисли: Кой знае, може би тук е станало нещо, нещо, което е в основата, началото на нашата европейската цивилизация?
  На нашето голямо европейско семейство.

  Както и на стотици места има останки от Светия кръст.
  Но хората отиват и се кланят на Голгота, а не в някакво градче, където в стъкленицата се вижда изгнило парче дърво

 86. 86 Профил на Graf
  ****

  Този коментар беше изтрит в 08:53 на 05/08/2010 от неговия автор.

 87. 87 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Прочетох още веднъж статията. MASTERPIECE!

  Като се понатрупат доволно количество мнения, нека от "Дневник" да бъдат така добри да разпечатат статията и коментарите към нея и да я изпратят на премиера Борисов!

  От "24 часа" също не бива да пропуснат да му изпратят днешния брой на вестника. Та, докато си пие кафето, да чете как БД нарича траките "мутри" и пр. И най-добре някой историк, нека да е и анонимно, да направи анализ на всичко казано от интервюирания там... Дето тракийското творчество не било българско и за "гръцката" митология... (Като че ли островът със "светите мощи" през 5 в. е бил български!) Щото Бойко Борисов много неща явно приема за чиста монета.

  Пък после праймминистърът да си даде сметка що за човек е назначил за министър...

  А инак, с когото иска да си другарува!

  И понеже БД се позовава на авторитета на папата, че "слага" Кирил и Методий, а не Ситалк и Терес за покровители на Европа, защо същият този БД не приема за авторитетно и свидетелството за истинността на мощите, което дава чрез визитата и поклонението си в Дамаск пред изложената в тамошната джамия глава на Йоан Кръстител през 2001 г. същият този папа?! И там е имало надпис върху реликвата при откриването й, между впрочем!

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 88. 88 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Още от "бисерите" на премиерския приятел в "24 часа":
  "Те са заровени, както изисква канонът при строителството на нова църква - под основния камък. Т.е. целта не е била монасите да печелят. Заровени веднъж, те се забравят и доказателството за това е, че напускайки манастира през 1629 г. и прибирайки всичко ценно, монасите не са ги взели. Това е най-безспорното доказателство за учените, които познават душата на средновековния човек." -

  А защо да не допуснем, че това е най-безспорното доказатлство, че вече при второто ПИРАТСКО (подобното привлича подобно - черепът и костите - ония, плаващи под тоя флаг!) нападение и повторното разрушаване до основи на храма, където се съхранявали тия лишени от мощ "мощи" монасите окончателно са си дали сметка, че това не са мощи на светец, щом на острова се случват подобни ужасии... и са се оттеглили без тях? Приели са Божията Воля показана им ЯСНО за втори път... А и толкова време е минало оттогава, как пък никой не се върна да прибере тая свещена реликва? Не са рискували да потретят...

  Да не бъдем лоши пророци, но Созопол май нищо добро не го чака... Парите не са всичко!

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 89. 89 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 506 Весело

  Олекна ми!Разбрах какво съм -български боабаб!Досега бяха казвали само за някои части от тялото ми,че са дървени - и за ГОРНАТА глава също.....

 90. 90 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Хм..
  Един от редките случаи, в които е наложително да не се съглася с г-жа Русева. Не, не с формата. Формата, както винаги е зашеметяващо пищна, но за сметка на това елегантна и ефирна.
  Във формата обаче са скрити съдържателни упреци и недостойно прехвърляне на вина, отпратени към пространство(форумното), което по принцип е "лековато" и анонимно. Боабаб го нарече Русева, прехвърляйки основателните стрели на гнева към буфосинхронията на властта и прилежащата и "наука" и към безпомощните "анонимници".
  Г-жо Русева, "дупките в българската публичност" и "подиграваките над останките на смисъла и нормалността" са отколешен резултат на съвместните усилия на властиимеещи и журналя, обединили усилията си в заселването на остров Св. Иван със зайци подземници. ВЕрвайте ми, форумците - "боабаби" са най-малко виновни за резултатите от съвместните усилия на овластената сган, журналисти и медии за производството на реликвария на глупостта, в която от двадесет години са набутали ошашавения плебс с елегантни репортажи, дописки, информации и критики, чийто логичен завършек ще видим с днешното литийно шествие гарнирано с присъствието на част от държавния ни връх. Апотеоз на глупостта ще е тази бутафория, разбира се, но авторът на репликата за феодалните старци допълнен от "професора" производител на всякакви безумия ще гарнират достойно тази гледка декламирайки наум Desiderius. Т.е., подигравайки се на безмозъчния охлос, който ще бъде изтупан ефективно със средствата на тоз ПР
  Само че, г-жо Русева, налага се да Ви открехна и другят вход на заешката дупка, за да бъде литературната ни разходка съвсем в тон със "сеното в главите" на елита.
  Упсс.. Не на "елита". На публиката, задължена по силата на обстоятелствата и усилията на цяла кохорта ваши колеги журналисти да участва в пътешествието из "страната на чудесата".
  Стойността на "мощите" се изразява в... 648 920 евро, от които 548 028 евро са гарант по финансов механизъм от страни донори - Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Та тези суми ще бъдат добълнени и с едни 420 хил. лева за черквата "Св. св.Кирил и Методий", където ще бъдат изложени за постоянно "мощите" на свети Йоан Кръстител...
  Заешкият остров ще бъде гарниран с два моста, паркинг и "специална" инфраструктура за достъп до кокалите.
  Та к'во викате г-жо Русева? "Чудовищен кич, който заслужава адекватна по размер обществена санкция"?
  Да бе. Вервайте си г-жо Русева. Чудовищен ПР е това, което се случва, обосноваващ разходи от близо милион и половина в условията на криза. Дето ще ги отмъкнат както от нас, така и от донорите на фалирала Исландия, почтенна Швейцария и дисциплинирана Швеция.

  Ecrasez l’infâme
 91. 91 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Въпросът с мощите се решава от Църквата, а не от политици и историци.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 92. 92 Профил на query
  query
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Ето още нещо добро по темата:

  РЕЛИКВИТЕ НА СВЕТСКА БЪЛГАРИЯ
  http://www.svobodata.com/page.php?pid=3705&rid=29

 93. 93 Профил на ktire
  ktire
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#90] от "Graf":
  Така е, Графе - Созопол се сдоби с мощи за 1млн, а пречиствателна още няма.
  Щото е къде-къде по лесно да извадиш и разнасяш сандъчето дорде оправдаеш милиона отколкото да строиш разни тръби и канали.

 94. 94 Профил на Payakoff
  Payakoff
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Снимка на "кутията за обувки", в която е съхраняван скелетът на Калоян, който и да е той.
  http://picasaweb.google.bg/L.Payakoff/tfHArH?authkey=Gv1sRgCMWPwvuQlqyBDg#5501822260378467794

  Post tenebras spero lucem
 95. 95 Профил на grubo
  grubo
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#90] от "Graf":

  Напълно съм съгласен с мнението ти и мога само да добавя, че Люба не е права, че всички гузно и анонимно мълчат - след изцепката на БД, веднага се сетих за книгата на Биолчев "Амазонката от Варое". Една от линиите там е за неворятния стремеж на един вожд, костите му да станат мощи - яка подигравка с всички откриватели на реликви.

 96. 96 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Намерените кости на Калоян станаха негови заради 1300 годишнината, заради ларва на средиземноморска муха и заради това ,че били от висок човек.За Калоян се знае,че е бил виск и по средиземноморето(обсадата на Константинопол) ЗНАЧИ КОСТИТЕ СА НА КАЛОЯН.Ама дори в комунизЪма не посмяха да направят друго освен няколко писания псевднаучни.Сега вече БОЖИДАРОДОМИТРОВЩИНАТА взема връх....Какъвто ни е патриот ...какви ли "велики" открития ни предстоят

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 97. 97 Профил на Руританец
  Руританец
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Люба, чети и другите вестници Иван Петрински в "Сега" наряза цялата тая простотия много здраво.
  Иначе хубава статия.

 98. 98 Профил на danielson
  danielson
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Любослава, всяка власт си създава митология, а подземния заек си остава такъв до края на живота си. Това му е наказанието- да разкопае цялата почва под задника си и да пропадне заедно с нея...
  Много харесвам една мисъл на древните суфии:"Бог наказва тези, които сочат на другите праведния път, без те самите да го знаят."

 99. 99 Профил на Valerya
  Valerya
  Рейтинг: 8 Неутрално

  бОАбаб

 100. 100 Профил на Stanil Yotov
  Stanil Yotov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Люба, както винаги на ниво. Поздрави!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK