Бурка от "Армани"

Да, и аз изпитвам цивилизационно неудоволствие от забулени жени. Да, и у мен бурките и другите платнени килии, в които са затворени някои мюсюлманки, предизвикват политическо несъгласие и дори просвещенски гняв. Тъй че няма да повтарям познатите аргументи на мнозинството за правата на жените и за ислямския фундаментализъм.


Ще прескоча и напълно справедливите призиви за толерантност към религиозните чувства на мюсюлманите, отправяни от малцинството в другия лагер. Струва си обаче да се съсредоточим върху либералната позиция в спора, според която в едно свободно общество всеки има право да се облича, както си иска.


Не е ли парадоксално, че само допреди четиридесетина години нормата на публичния морал в същите тези напредничави общества, които днес негодуват срещу забрадките, жестоко преследваше разголването, особено при жените? Че със същия патос, с който днес в индустриалния Първи свят громят забулените от горе до долу мюсюлманки, навремето бичуваха късите поли и дълбоките деколтета?
Самите ние, социализирани в едно полухристиянско, полусветско общество, без никакъв проблем приемаме забрадките на бабите, черните воали на вдовиците или смехотворните воалетки на градските дамички от края на ХІХ няколко десетилетия на ХХ век. Да не говорим за строгия дресинг код на християнските монахини, който също рядко подлагаме на дискусия.


Всеки културолог ще ви каже, че от античността до ден днешен обществената норма за "приличен" или приемлив външен вид (в Европа и нейните производни) многократно се е люшкала между полюсите: от култа към красивото голо тяло в гръцко-римската епоха, през забулените благородни девици в Средновековието, през кринолините, шапките и ръкавиците, та чак до натуризма, нудизма и сексуалната революция.


Тъкмо на този фон все по-често звучи на пръв поглед еретичното твърдение, че на Запад забрадката постепенно се превръща в контракултурен инструмент, че все повече млади мюсюлманки, които живеят в добре развити християнски страни, покриват главите и лицата си не по принуда, не заради властния баща или ревнивия съпруг, а за да предизвикват обществото: в знак на протест срещу абсолютния произвол на масовия възглед за външен вид.


Нещо повече. Според една берлинска публицистка забрадки слагат дори и немюсюлманки, настаняващи се постепенно в опразнената ниша на някогашните пънкари – естествено за ужас на родители, учители, съседи и обикновени будни граждани.


Отдавна чакам момента, в който големите модни къщи ще реагират на тренда и ще започнат да го превръщат във "фешън". Хитът на сезона: бурка от "Армани" и колекция забрадки от Карл Лагерфелд! Е, малко след това младите мюсюлманки на Запад положително ще тръгнат да се еманципират от тази модна принуда: в обратната посока.

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pi
  pi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  интересна гледна точка, определено бях твърдо против бурките досега

  ключовото според мен е жените, които не искат да ги носят да имат свободата да го правят, защото ми се струва, че често не е така и винаги бях възприемал проблема през тази призма

 2. 2 Профил на venci_kr
  venci_kr
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Браво! С удоволствие бих се подписал под текста на Ал. Андреев. Цялата шумотевица около бурките всъщност само отмества темата от основния проблем. А той според мен е - увеличават ли се човешките свободи по света или напротив.

  Препоръчвам книгата на Орхан Памук - "Сняг"

 3. 3 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 740 Весело

  Бурките се носят (поне в основната си част) като протест - "ние сме различни" и "не желаем да се интегрираме в новото ни общество". Това най-малкото дразни "туземците"и подкрепя дезинтеграцията на обществото. От тази гледна точка това е вредно.
  Идеята на Андрееев е изключително интересна - ако и когато бурки, забрадки и пр. станат поредния моден писък на Гучи, Армани и пр., дали "различните" няма да тръгнат примерно по монокини, или по прашки, за да продължават да са различни?
  Аз съм "за" дори и от естетическо/еротична гледна точка.
  Поздрави
 4. 4
  ****

  Този коментар беше изтрит в 22:28 на 07/08/2010 от неговия автор.

 5. 5 Профил на aristotel7
  aristotel7
  Рейтинг: 182 Неутрално

  СМЯХ в залятя блаженни са ГЛУПАЦИТЕ.
  Силата на Разума от Ориана Фалучи.
  "" Тяхната цел е да убият душите ни, идеите ни, нашите мечти и постижения... Но истинският Запад не е Америка. Истинския Запад е Европа. Америка е детето, наследникът на Европа, но тя не притежава европейското културно минало и идентичност. Западът, в който Сюлейман Великолепни искаше да създаде "Ислямски европейски щати" ...
  И Фалучи завършва с думите Затова ме чуйте, умолявам ви. Чуйте ме, ...Пиша, защото съм длъжна да пиша. Това е дълг, който ще ми струва живота"""

  Аз съм страшен паяк, осмокрак, паяжината изплита пак. Тънки нишки аз редя за гадинки и мухи.
 6. 6 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  ... бурките се забраняват на запад само по една причина и тя е не религиозно съпротивление или прищявка на определени кръгове,а... само от гледна точка на СИГУРНОСТА, всички решения ошпо този въпрос са взети след неопровержимите и силни доказателства и настоявания на службите за сигурност и полицията,след зачестилите самоубийствени атентати на публични места в целия свят...това е положението, иначе демократичните общества нямат нищо против разнообразието и модните тенденции...

 7. 7 Профил на Ghost_Dog
  Ghost_Dog
  Рейтинг: 582 Неутрално

  и за мен този "проблем" беше твърде далечен до скоро,но сега живея в огромен мегаполис,където..не съм сигурен дали съм в Европа,така фетишизираната Англия и Лондон.Мюслитата са навсякъде.Нещо повече-те са със средно 3 деца.(Скорошно изследване посочи,че сред новородените деца в Англия,най-разпространеното име е...Мохамед и производните му,като Махмут,Мехмед и пр.)И те също-забрадени.Преди месец смених фитнеса си и с потрес забелязах,че жените идват забрадени/за да отидат в изцяло дамската зала,преминават през общите помещения/-и това не са само забрадки,бурки,а и онези роби,с които ги оприличаваме на ...пингвини.
  Какви са тези глупости,че било едва ли не протест...Като искат да си протестират,да си стоят в арабските си страни.Тук е Европа,всички ние сме част от една сходна ценностна система.
  Но те скоро ще станат едно солидно малц(мноз)инство и понеже се страхуваме да не бъдем обвинени в расизъм,нетолерантност,ей така няма да се усетим как ще наложат и езика си,и ритуалите си/и да,на няколко места вече забелязах в Лондон джамии/ и кой каквото и да ми говори,това е една нетолерантна,дори агресивна религия.Ние сме различни!Това е Европа,а тя е християнска!
  Винаги съм смятал,че отивайки някъде като гост,си длъжен да приемеш правилата на този дом! Противното е...невъзпитано,част от съвсем различна култура.

 8. 8 Профил на twe38546258
  twe38546258
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Забраняват се бурките във Франция, Белгия, Холандия, Швейцария, а не забрадките, както погрешно смята авторът на статията. Човешко е да се греши, но все пак един професионалист когато пише по дадена тема, би трябвало да има поне елементарна представа от нея! Авторът или не прави разлика между бурка и забрадка, или нарочно смесва понятията както на него му е изгодно!!!
  Нека припомня на г-н Андреев, че забрадката никой не иска да забранява и дори съм виждал модни колекции със забрадени манекенки, за каквито той бленува
  Така че нека авторът да не се отклонява от самия въпрос с иначе интересна, но пък извъм същността на темата, защита на забрадката, с която се опитва да защити бурката!
  Прави ми впечатление, че Андрей Андреев, в защита на своята теза, намесва монахини, ( които също не са покрити изцяло,нито опазил ги Бог, носят бурки); 19, 20 и незмам кой си още век и коя епоха, но пък никаде не спомена, че мотивът за забраната на законодателите, мисля че й на 4-те държави е, че носенето на бурка е проблем за идентифицирането на лицето, което носи бурката.
  С други думи, забраната на бурката е с основна цел- СИГУРНОСТ, а не за да могат французите да надничат в лицата на правоверните съпруги, на ревнивите араби ))))))))

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 9. 9 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2478 Разстроено

  Хора като автора А.А. винаги са предизвиквали искреното ми удивление защитавайки правата на мюсюлманите от либерални позиции. Сигурно не случайно и ДПС се обяви за либерална партия. Тезата на автора че носенето на бурка е форма на протест срещу западната разпуснатост е абсурдна и лесно оборима. Нека той отговори възможен ли е протест в собствените им държави срещу този начи на обличане и отговора е не защото всяка мюсюлманка рискува живота си ако се появи облечена по европейски. Този абсолютно неприемлив модел се пренася и в Европа и г-н Андреев го одобрява. След като живее в Германия аз не знам как не е разбрал за шокиращия случай, разиграл се в семейство на турски гастарбайтери когато брат уби родната си сестра защото се обличала по европейски. Този трагичен случай ясно показва за какъв свободен избор на облекло става въпрос.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 10. 10 Профил на Shkembechorba
  Shkembechorba
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ами гледайки снимки на Иран от годините преди революцията и сега, се замислям на какво ли е носител бурката? И дали забраната на бурката не е внимателен опит да се ограничи бясното разпространение на исляма, който се възползва от прекалено либералната позиция на демократичния свят?

 11. 11 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1713 Неутрално

  Мдам, в момента, в който се спре да се дискутира носенето на тези чаршафи по главата, мюсюлманките ще ги захвърлят защото вече няма да са интересни.
  А иначе ми изглежда нечовешно при 45 градусова жеда и висока влажност на въздуха да се покрие в черно отгре до долу, така че да не може да диша нормално. Въпрос на личен избор или на принуда.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 12. 12 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Чакам с нетърпение, шалвари на D&G...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 13. 13 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 884 Неутрално

  До коментар [#12] от "Γαλλα":

  В знак на протест ходиш чисто гола под бурката.

 14. 14 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  [quote#13:"Фенерия"]ходиш чисто гола под бурката[/quote]

  Цъ...прилично съм си облечена , дори без бурка...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 15. 15 Профил на 1_chrome.
  1_chrome.
  Рейтинг: 1264 Весело

  До коментар [#13] от "Фенерия":

  Преди да се облече, се прави селфи и се закача на бурката...за да няма изненади...

 16. 16 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1368 Весело

  [quote#15:"Калибър"].за да няма изненади.[/quote]

  Като тази:

  Шейх анулира брак - булката била с брада
  Преди венчилото я бил виждал само с бурка

  http://www.dnes.bg/world/2010/02/11/sheih-anulira-brak-bulkata-bila-s-brada.85884,4

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 17. 17 Профил на 1_chrome.
  1_chrome.
  Рейтинг: 1264 Весело

  До коментар [#16] от "Bacillus_Bulgaricus":

  Да си е носил сканер, като тези новите по летищата, дето броят всеки косъм...
  Ааа, забравих, могат да мерят и дебелината дори...в микрони, милиметри и сантиметри. Как ти е кеф.

 18. 18 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Щяха да си се бръснат двамката сутрин, като Шрек и Фиона.
  Една колежка разказваше как сестра и намира малката със самобръсначка пред огледалото и си мажела лицето с пяна.
  Тя извикала и взела да и обяснява, че жените не се бръснат, но малката веднага я контрирала:
  - Ами Фиона?

 19. 19 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Бурка пак е нещо засукано

 20. 20 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  [quote#18:"Фенерия"]- Ами Фиона?[/quote]

  Това, като лилавите крави, които дават млякото си в кутии по магазините...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 21. 21 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1713 Весело

  До коментар [#16] от "Bacillus_Bulgaricus":

  Аха, като не внимават в картинката, така става .

  Предразсъдъците са за ограничените.
 22. 22 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 884 Неутрално

  До коментар [#20] от "Γαλλα":

  Едни близки ходиха в Швейцария и аз си поръчах една Милка с шоколадово мляко и те гледали, гледали не видели никъде.
  Друго е да си доиш горещ шоколад в чашката директно. Нищо, другия път може да намерят.

 23. 23 Профил на 1_chrome.
  1_chrome.
  Рейтинг: 1264 Весело

  До коментар [#22] от "Фенерия":

  Аз имам Швейцарско куче. Не ще да дава мляко. Тия швейцарци са го повредили нещо. Нали уж всичко там, се на мляко, сирена и шоколади обръщат...

 24. 24 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 884 Неутрално

  До коментар [#23] от "Калибър":

  Не е лилаво затова.

 25. 25 Профил на 1_chrome.
  1_chrome.
  Рейтинг: 1264 Любопитно

  До коментар [#24] от "Фенерия":

  Ей, Гений си с главна буква. Отивам за боя, не за боа. Има ли значение марката

 26. 26 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Поредните полит-коректни либерални брътвежи.Благодарение на подобно мислене хиляди придошли в Германия, Белгия, Франция и Британия мюсюлмани отиват в ИДИЛ да режат християнски и не само християнски глави.Да разрушават хилядолетни исторически артефакти и да тероризират, изнасилват и търгувар с роби.Но в либеталиситичните кратуни логика няма, типични нео-болшевишки талибани криещи се зад нищо не значещи полит-коректни фрази като толерантност, свобода?Свобода за какво, къде, докъде?Докато им нахлупят бурките и чалмите и на тях.

  ZeroOne
 27. 27 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Ала - тука от раш-иdоff.

 28. 28 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Междувпрочем, не се казва булка с бурка. А сексуална експлоатация на нежния пол от пържения Вол.

 29. 29 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Който иска да носи бурки да си ги носи.
  Но в страна, в която това е прието, например всички мюсюлмански страни.
  Защо идва в Европа и не зачита тукашните нрави , а задължително иска да наложи своите привнесени нрави ?!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK