Много "Здраве за всички"

Много "Здраве за всички"

© Иван КутузовВ неправителствения сектор продължава буйният спортен разцвет. След миналогодишния пик на масов спорт, вдигане на тежести, лекоатлетически занимания и  шахмат здравето успя да остане мото на прокарваната и от това правителство линия спрямо неправителствени (NGO) организации, регистрирани да работят в обществена полза. А пък данъкоплатците си мислеха, че


уклонът с бюджетни пари да се финансират проекти на познати


е "наследство от тройната коалиция".
Преди месец Министерският съвет одобри поредното разпределение на средства за гражданския сектор. За разлика от предишните пет години, когато държавата раздаваше по близо един милион лева годишно, този път икономиите си казаха думата и при актуализацията на бюджета предвидените 800 хил. лв. се свиха на 153 хил. Кой ги взе?


"Намерили сме за уместно разпределението да отиде за общозначими проекти в областта на утвърждаване на духовни ценности, гражданско общество, здравеопазване, образование, култура, човешки права и околна среда", оповести министърът на правосъдието Маргарита Попова, след като междуведомствена комисия от неизвестни лица традиционно проведе непрозрачен конкурс сред стотина кандидати.


Поради малката сума за разпределяне спечелиха само четири сдружения. Между три организации, занимаващи се с деца в неравностойно положение, се набива на очи "Спортен клуб Ипон"с проекта си "Здраве за всички". Сдружението, което е наследник на карате клуб "Ипон" (до 2002 г. управляван от Бойко Борисов), печели субсидия за втора поредна година, след като явно успешно е осъществило проекта си "Нови перспективи чрез спорт".


Че спортът е перспективен, няма съмнение. Доказва го тенденцията държавата да инвестира


все по-малко в развитието на гражданско общество и все повече в "надуване на мускули"


Оказа се много удобно спортът да бъде отъждествяван със здравето и неясно формулирани дейности да се прокарват като принос към здравеопазването. И ако тази година "спортната секция" се ограничава само с "Ипон", то миналата година правителството беше развило цяла олимпийска програма.


Сред възнаградените беше Обединен спортен клуб "Академик", който цяла година се е занимавал с "Утвърждаване на духовните ценности в гражданското общество – физическа култура, здравословен начин на живот, наука и изкуство за всички възрасти". Как точно е станало съчетанието на физическата култура с науката и изкуството - няма данни.


Нацията обаче трябва значително да си е повишила здравния статус, след като освен "Новите перспективи чрез спорта" на "Ипон" и клубът по бейзбол и софтбол "Девълс" беше финансиран за проекта "Физическата култура и спорта – здравословен начин на живот", сдружение "Олимпик" вдигна летвата за проекта "По-активни за спорта", "Спортен клуб по гребане Академик София" допринесе за каузата "Да спортуваме заедно – спортът като начин на живот и въпрос на избор", "Атлетически клуб по вдигане на тежести – Нафтекс" създаде "Трайни навици за общуване посредством спорт", "Шахматен клуб Пирин" даде "Шанс за младите таланти в Югозападна България".


В тази "фитнес" ситуация дори хората с увреден слух и незрящите също се принудиха да кандидатстват със спортни проекти, за да вземат някой лев от бюджета.


Завоят към спорта дойде, след като спечелването на държавна субсидия от 2005 г. насам


се гарантираше на сдружения с гръмки патриотични заглавия


Шампион безспорно беше Съюзът на тракийските дружества, който заради лансираната кандидатурата на Георги Първанов за втори мандат успя да получи субсидия от бюджета три години поред. С пари на данъкоплатците се провеждаха юбилейни тържества за капитан Петко войвода, поставяха се паметни плочи, възхваляваше се "миналото, настоящето и бъдещето на Тракия", Васил Левски беше провъзгласен за гражданин на Европа.


Постепенно обаче лицата от инициативния комитет на Първанов се преориентираха към проекти от типа "Здраво общество се гради от здрави хора" и зарязаха патриотизма, а наивните инициативи от типа "изграждане на гражданско самосъзнание у жителите на село Зайчар" и "формиране на култура за миене на ръцете на местното население" останаха в миналото.


Едно условие обаче остана непреходно - кандидатстващите да са близки до депутати или министри, за да се гарантира успеваемост на проекта. И това наистина гарантираше и продължава да гарантира субсидия.


Затова представителите на законодателната и изпълнителната власт в предишния мандат се надпреварваха да регистрират фондации и сдружения и до такава степен превзеха конкурсите за субсидии, че работещите наистина в обществена полза NGO-та напълно се отказаха да участват в конкурси, в които парите се разпределят от държавни чиновници.


Формулировките на спечелилите граждански инициативи в мнозинството си звучат толкова инфантилно, помпозно и клиширано, че това, изглежда, е


шифърът  на тези, които дават субсидиите


Нищо че прогласените от закона за бюджета изисквания са: ефективност, очаквани резултати, въздействието върху целевите групи, устойчивост на резултатите, ефективност на разходите и капацитет на кандидата - последното раздаване показва, че конкурсната комисия явно много е искала да се натегне на "горната инстанция".


Колкото до късметлиите - те са се съсредоточили много ясно върху едно - как ще изхарчат отпуснатите им пари. И са го описали по приоритети: за хонорари за екипа, спечелил проекта, за лекторски и консултантски договори, за командировки, организация на семинари, конференции, наем на зали, консумативи и медийни изяви.


Задачата им се улеснява от това, че последващият контрол от страна на държавата традиционно се състои в проверка на фактурите, след като средствата бъдат усвоени. Колкото до обществената полза от харченето на парите на данъкоплатците, тя нито се мери, нито пък някой се интересува от нея.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dermanik
  dermanik
  Рейтинг: 418 Разстроено

  ГЕРБЕР вече си е ДИАГНОЗА !...

  Това е управление с манталитет на гангстер в костюм, на който всички дължат благодарност, че ги управлява.

 2. 2 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Добре написана ,вярна статия ,и какво?Когато някога в БГ се появи гражданско общество такива статии ,ще имат огромно
  значение и ,ще водят до реални последствия.
  Засега ефекта е "кучетата си лаят кервана си върви"
  Все пак подкрепям, след много такива статии на Матряла може
  и да му просветне някога.

 3. 3 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 798 Неутрално


  Похвала за Светлана!
  Похвала и за идеята, и за текста.

  Коментари като този са силно необходими!
  Защото в България остро липсват дейни граждани, а такива коментари са начин да се подбужда гражданско мислене.

  Грозотата на описаните факти не е в безцелното харчене на пари за приближени, а това, че ГЕЕЕРБ като управляваща "алтернатива" на тройната не изпълняват свое основно демократично задължение - подпомагането на гражданското общество.

  Всяка партия, която се самоопределя като различна от БСП / Д(П)С, т.е. за демократична и не-престъпна, е императивно длъжна да помага за развитието точно на гражданко общество.

  Но, вероятно за описаните грозни факти е "виновна тройната коалиция!", а такова гнусно харчене на пари "е одобрено от нашите партньори".

  Чакам химн за "нашите спортисти"!


  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 4. 4 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Весело

  Няма пари за шибани , граждански организации ..))
  Шибаните граждани не го ли разбраха ???

  BIG AL
 5. 5 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 624 Разстроено

  Ето за това има толкова злоба от тоя шибан народ, господин Божидар Димитров, по известен като Шибаняка! Сигурно очаквате да се радваме, хора да играем и да ви гледаме в очите колко сте велики, така ли?!?!? А вие си усвоявате едни пари нон-стоп! Е скоро и това ще свърши!

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 6. 6 Профил на stefanopoulos
  stefanopoulos
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да живее комунизъма, другари и другарки! Комунизъма и пънка нема умре! Поне не в България. И после нека някой да седне да ми обяснява колко е убаво ж БГ-то и как требе всички имигранти да се върнем. Ми нещо не съм убеден...

 7. 7 Профил на KOBA_STALIN
  KOBA_STALIN
  Рейтинг: 1188 Весело

  До коментар [#5] от "Wizard":
  Божидар Димитров, по известен като Шибаняка!

  Това вече е наистина гениално!

 8. 8 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 624 Весело

  Както и да го гледам си му приляга.

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 9. 9 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Не им връзвайте толкова кусур на герберите.
  И те искат да папкат.
  Че ако няма за СиБанк, за Ипон, за депутатите,министрите - за кого да има: за нас, за лекарите,за болниците,за пенсионерите.
  Я забравете тези обещания, ами ги гледайте по няколко пъти по различните телевизии и чуйте какво Ви говорят, а не какво вършат. И недейте цитира Ботев, че
  душа дават, но не свойта, а душата на народа.
  Така де, при нас и душите по много и кожите!

 10. 10 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Нищо шибано ново при последните 3 шибани управления - НДСВ, тройната и ГЕРБ. Но такива статии трябва да има, и да са повече, за да се знае, че в някой момент ще спре да им се раминава на всички.
  Аз съм виждал разходи по такива проекти, в тях единственото, което се купува са канцеларски материали. Всичко друго са консултантски и лекторски. Даже и договорите за наем са фиктивни и с "наши" хотели, като реално нощувки не се осъществяват. Как ви изглежда да се похарчат 50 хил лв. за мероприятие е село, на което са присъствали 15 пенсионера? Е, това са тези проекти.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 11. 11 Профил на Швейк
  Швейк
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#2] от "Крез":

  напълно съгласен! кратко, ясно и няма какво да се добави.

  въпросът е колко пъти трябва да му се повтори на "мат'риала"? както знаем от народното творчество, една лъжа трябва да се повтори 100 пъти. страх ме е обаче, че за да бъде осмислена истината трябва да бъде повторена далеч повече пъти.

  партия ГРОБ - Граждани за Разсипване и Обиране на България. да ни е честит цар Боко Първи, цар на всички български тиквеници и на чичковите червенотиквеничета.
 12. 12 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#1] от "dermanik":

  Не е диагноза ГЕРБЕР е ваксина

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 13. 13 Профил на woodshed
  woodshed
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Спорт и халтура очевидно наистина са мотото (нещо като старото соцклише "Да превърнем всяка мозъчна клетка в мускулно влакно" на това "управление" (доколкото не я караме на автопилот). Пари за други (лекари, учени, учители, сираци, болни и др.) все няма и все им режат и тези, които са им останали, но виж за тези две неща винаги намират. Примери (освен описаните в статията наглости) колкото щеш - спортна зала за 120 мл. в разгара на кризата; мегаломански проект за български Лувър за хх мл.; шоуто с мощите на свети Йоан Предтеча, което, освен с недоказаността си и откровенията на БД, се оказа единственото научно изследване, достойно да бъде финансирано от Дянков (щото си връщало парите стократно от тълпите поклонници и туристи) - останалите изследвания или кучетата ги яли, или ще ги поеме лично премиерът, както обеща самият той по повод планираните протести на БАН; омесване на опери и филхармонии в едно, представено като реформа в сектора; Шкумбата - достоен посланик на страната ни в САЩ; премиер, който ни говори винаги в първо лице и с много любов и загриженост, точно като от едно добро старо време, но и с малко строг поглед като от едно по-ново време, така че репортерите гледат винаги да са на една ръка разстояние от него.
  А пък всички мислещи все по-често проверяват разписанието на софийското летище с име като за цялата държава "Враждебна".

 14. 14 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 942 Неутрално

  До коментар [#13] от "woodshed":

  "Да превърнем всяка мозъчна клетка в мускулно влакно"
  Смях се дълго, искрено, почти истерично.
  Благодаря!

 15. 15 Профил на danielson
  danielson
  Рейтинг: 470 Неутрално

  бРецептата е само една - разчистване на агентите от ДС.
  Чудя се тази комисия по досиетата кога ще публикува агентите и от пожарната. Май докато е ББ на власт, това няма да стане.
  Четете www.comdos.bg

 16. 16 Профил на Швейк
  Швейк
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#14] от "Мърмор":

  ти си мислиш, че това е майтап, но това е суровата действителност. имаше и много други безумни лозунги.

  партия ГРОБ - Граждани за Разсипване и Обиране на България. да ни е честит цар Боко Първи, цар на всички български тиквеници и на чичковите червенотиквеничета.
 17. 17 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Бе лошо няма. Като гледам какви разплути плужеци пъплят из властта. Младото поколение му трябва повече спорт и по малко мислене.

  Въобще българина за 20 години доказа, че въобще не го бива в мисленето, поне физически да го развием малко, то като не може да мисли, ще трябва да блъска

  Така де по добре яки и тъпи, отколкото разпулти и тъпи

  Айде туряйте минусите. То за това мозък не трябва.

 18. 18 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 649 Неутрално

  До коментар [#15] от "danielson":

  Те агентите на ДС ще се изчистят от само себе си. Никой не е вечен... освен Кастро и Кадафи

  Така де, ясно е че не можеш на сила да ги изгониш - или ти бегай от тука или чакай да пукнат. Друг вариант няма.

 19. 19 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 649 Неутрално

  До коментар [#13] от "woodshed":

  Е айде хващайте го тоя самолет и да се свършва бе. Писна ми да ме плашат. Бягай и не се обръщай, тука никога няма да е достойно за теб.

 20. 20 Профил на danielson
  danielson
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#18] от "niakoi_si":
  Ти разсъждаваш много примиренчески.Не съм съгласен. Когато се осветят, тия гадове имат много интересни реакции. Трябва морален тормоз за тях, за да пукнат по-скоро. Специално пожарната са много интересни. Там и шефчето Николайчо от сержантче прави шеметна кариера. Как ли става тоя номер?

 21. 21 Профил на msp
  msp
  Рейтинг: 418 Весело

  1,Тя диагнозата е ясна отдавна: "Герберът е генномодифициран Ален мак"

 22. 22 Профил на danielson
  danielson
  Рейтинг: 470 Любопитно

  И сега кво-бат Бойко дърпа пари от държавата за спортни клубове, в които да произвежда ново поколение ъпгрейдвани мутри с морал и нравствени качества, така ли да се разбира?

 23. 23 Профил на fiona
  fiona
  Рейтинг: 393 Гневно

  Народът го е казал - "не е луд този, който яде баницата..."
  Лошото е, че същият този народ май няма нищо против всичко това и не трепва, дори когато го наричат "шибан".

  fff
 24. 24 Профил на fiona
  fiona
  Рейтинг: 393 Весело

  До коментар [#21] от "msp":

  Браво за това хрумване! То показва, че тежките времена понякога са плодоносни. Но защо да е така...

  fff
 25. 25 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#18] от "niakoi_si":

  Ако се надяваме и чакаме ДС-агентите по биологичен начин да се изчистят - още много дълго ще трябва да чакаме.
  А дотогава те ще продължават безнаказано да дърпат конците и в политиката и в икономиката.
  И без да изпускат нервите си като БДимитров, тихо и елегантно ще ни грабят и ехидничко ще се радват на именно на такъв мат'реал, който предлагате да си останем.
  На управниците това може би им харесва, но аз не желая още дълги години страната ми да се гърчи в агония от ДС-олигарсите.

 26. 26 Профил на caravagqio
  caravagqio
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#12] от "Раз печки, раз кюнци":

  Има един " малък " проблем !

  Мерната единицата за кретенизъм , малоумие , простотия , тъпотия и наглост е "ГЕРБЕР ".
  Десет гербера са равни на един "ДЯНКОВ" , петдесет „ гербера „ на един „ЦВЕТАНОВ „ , а сто " гербера " са равни на един "БОЙКО "…

  А, за тази " диагноза " ваксина няма ! ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK