Какво да правим с циганите, драги българи?

През последната седмица по Дойче веле на два пъти дадохме думата на "западни" говорители по темата. И от Световната банка, и от ЕС идват едни и същи препоръки: интеграция, образование, повишаване на битовото и културно равнище, по-добри шансове на трудовия пазар и т.н. Отлично знам, че такива добронамерени съвети – особено когато ги раздават благоденстващи специалисти откъм Вашингтон и Брюксел – звучат почти цинично в ушите на онези хора, които всекидневно на битово равнище се сблъскват с ромския проблем в България. Пък и – за разлика от някои гръмогласни ромофоби – съм живял половин година в непосредствен контакт с български цигани. За късогледство, дори за ниска интелигентност обаче говори деструктивната агресия, която избликва всеки път, когато към болната тема се подходи с дългосрочни терапевтични предложения.


Няма да цитирам ксенофобските и човеконенавистни електронни писма и постинги, които получаваме във връзка с ромите – всеки в България е чувал и чел до насита този текст. Авторите им достатъчно добре се самоописват, използвайки (съзнателно или не) мисловните клишета и лексиката на националсоциалистите. Но въпросът си остава: какво, все пак, да се прави с циганите? Защото кой ще отрече, че различните варианти на "окончателно решение" (пак виж т. нар. Трети Райх) са просто изключени: те опират в последна сметка до геноцид, до престъпления според българското национално и според международното право, а и дори в най-мекия си вариант до тежки нарушения на човешките права. Да не говорим, че онези, които вербално криминализират цялата група на ромите, просто не познават фундамента на съвременното право, според което всяко престъпление е индивидуално (а не групово) действие.


Да, процентът на ромската престъпност в България (а и другаде в Европа) надхвърля средния. Но ако тръгнем да го обясняваме с наследствеността, отново ще се окажем в капана на д-р Менгеле. Пък с просто око се вижда, че мизерията, маргинализацията, липсата на образование и перспектива са далеч по-убедителни като криминогенни фактори. Така кръгът се затваря и за пореден път стигаме до учените препоръки от Вашингтон и Брюксел. Не е лесно, наистина, да търпиш своеволията на взломаджии и джебчии, на сутеньори и побойници, но в една съвременна правова държава срещу тях не помагат нито групите за самоотбрана, нито фашизоидните призиви. Работа на полицията и на правосъдието е да ги пресече, независимо дали извършителите са цигани, българи или извънземни. И работа на цялото общество е да стисне зъби, да положи усилия и да отдели пари за справяне с този изключително комплексен проблем. Всичко останало е Средновековие или нацистки терор. Пък и не помага.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (239)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  Чалмите вън!
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 2. 2
  Чалмите вън!
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 3. 3 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Товарим ги на кораб и ги краме на Антарктида, оттам няма кой да ги върне. Жална им майка на учените там и пингвините, но не може без жертви.

  икономист - неграмотник с диплома
 4. 4 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  Авторът този път е абсолютно прав! Само че от липса на перспектива и от лошо управление, неефективно правосъдие и други такива проблеми страдат не само циганите, но и мнозинството от българите. За циганите този проблем е още по-остър, но касае далеч не само и единствено тях.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 5. 5 Профил на edin slep
  edin slep
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Съгласен съм с външните препоръки. Проблема е, че всъщност трябва да се интегрира, образова и въкултури общност, която ревниво брани своя сегашен начин на битуване. Примери за интегрирани цигани мога да дам и аз, те са обикновено добре образовани, печелещи и освен по външен вид практически неразличими от останалите.

  Колкото до ксенофобията, тя е по скоро виртуална, а където има примери за ненавист - то те са към войнствените групи цигани или т.н. криминален контингент.

  Отговор на въпроса: полиция, прокуратура и съд трябва да унищожат циганската престъпност. Останалите наистина да се насилим и образоваме, а след това и приемем в обществото ни желаещите да го сторят цигани.

  Проблема: а какво да правим с нежелаещите? Пропаганда и сред тях и сред нас докато свикнем. Насила ще се интегрират, няма друг начин.

  preklara rara
 6. 6 Профил на Dub
  Dub
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Да се отворят трудови лагери. Единственият вариант да работят е принудително, всички други демократични методи не им действат.

 7. 7 Профил на vloti
  vloti
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Ами няма оправия с ромите. Да се ограничи даването на социални помощи ,помощи за безработица ,детски и тн.

 8. 8 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1274 Весело

  Така нареченото "окончателно решение" е прилагано към един далеч по цивилизован етнос спрямо циганите. Даже някои броят евреите за най интелигентните в света. Според мене решението е едно - интеграция чрез асимилация! Разбира се у нас е невъзможно......Но има северняци които си харесват циганските жени, доста копанарки се преселиха на Запад поради тази причина. Останалите - в Латинска Америка!!! Там ще се интегрират за нула време: топло, местните са почти подобни на тях, културата им също........

 9. 9 Профил на незнайния войн
  незнайния войн
  Рейтинг: 616 Неутрално

  мазут.

  "I spent a lot of money on booze, birds and fast cars. The rest I just squandered." George Best
 10. 10
  ****

  Този коментар беше изтрит в 11:46 на 13/09/2010 от неговия автор.

 11. 11 Профил на pich
  pich
  Рейтинг: 229 Неутрално

  За да се интегрира дадено общество в друго се иска желание и от двете страни.
  Хайде сега всеки от вас да каже колко е готов да даде от себе си ,за да могат да се интегрират ромита в българското общество.Но все пак да се види и колко роми са готови да използват тези средства по предназначение , а не да ги ''изсмучат'' и накрая да няма нищо насреща.
  Според мен нито едните имат желание нито другите.Българите се правят че ромите ги няма ,а те пък от своя страна си правят каквото си поискат(не си плащат сметките,не си търсят сериозна работа и все българите са им длъжни).

 12. 12 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  "И работа на цялото общество е да стисне зъби, да положи усилия и да отдели пари за справяне с този изключително комплексен проблем."
  20 години стискаме зъби, полагаме усилия и отделяме пари. Резултат - НИКАКЪВ.
  Зорлем не можем да ги интегрираме явно.
  Дайте друга идея!

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 13. 13 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 753 Любопитно

  Циганите не желаят да се интегрират, те искат да живеят според своите традиции, които са несъвместими с модерното общество, така че вината за "мизерията, маргинализацията, липсата на образование и перспектива" си е само тяхна. Вместо да се опитват да ми вменяват вина, тези които са загрижени за тях да насочат усилията си към тяхното превъзпитаване, образоване и убеждаване, че за да станат пълноправни членове на обществото трябва да приемат неговите правила и ценности. И така не само в БГ, а и в цяла Европа. Само тогава ще има някакъв положителен резултат.

 14. 14 Профил на Noname
  Noname
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Ясно е че решението трябва да е цивилизовано, но също е ясно че е нужна визия и действия. Има различни организации които с години се занимават с ромите но никой не формулира адекватно предложение. Например партия Атака която дълги години я занимаваха етносите в България сега е на власт но не може прокара една конструктивна идея което просто показва нейната фертилна и про форма същтност. Ясно е че трябва дискусия и енергия за промяна.

 15. 15 Профил на hito
  hito
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Сашо, Сашооо, Сашо.. Как ще накараш такива маймуняци като [#1] да работят (да не говорим за съжителстване) със цигани. Това близките няколко десетилетия няма как дори да започва да се случва.

  А на [#1] препоръчвам да гледа малко документални филмчета за някой от африканските расови конфликти от последните 20тина години, току виш някой неврон изтрелял два три елетрона в кухината между ушите.

 16. 16 Профил на mrakogor
  mrakogor
  Рейтинг: 506 Неутрално

  "И работа на цялото общество е да стисне зъби, да положи усилия и да отдели пари за справяне с този изключително комплексен проблем."

  Ааа, не. Ако ще даваме пари, то да е единствено за нови затвори, където да се влиза и за раждане на конвейр с цел взимане на детски без родителите да ги е грижа за детето. Както и за други "културни особености" като сватба на 10 годишна възраст, просия с невръстни деца, надуване 3 дена и 3 нощи по време на сватба на цигански маанета до дупка и други подобни..................

 17. 17 Профил на vlad76
  vlad76
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Автора моли за сериозни мнения!!!! Съобразете се....

 18. 18 Профил на Axl_Rose
  Axl_Rose
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Какво да правим с циганите? Лесно е! Законите трябва да започнат да се спазват стриктно - това като за начало. Трябва да се помисли и как да се намали циганската раждаемост, която е голям проблем. Главната причина за него са помощите и майчинските, които циганките получават. Затова те трябва да бъдат премахнати и на тяхно място да се въведе намаление на данъците, както е в другите държави. Което ще стимулира циганите да работят и да създават по-малко деца. Друг голям проблем е ранното женене и раждане на 10-12г. Тук трудност не би трябвало да има, защото подобни неща са наказуеми и е достатъчно законите да започнат да се спазват, а да се обявяват за "културни особености".

  http://www.youtube.com/watch?v=E9VhD4SccSE
 19. 19 Профил на незнайния войн
  незнайния войн
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#17] от "vlad76":
  като не ти харесва- чупката.
  квото искаме - това ще си коментираме.

  "I spent a lot of money on booze, birds and fast cars. The rest I just squandered." George Best
 20. 20 Профил на Axl_Rose
  Axl_Rose
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "Mohammed":
  До коментар [#3] от "tel_112":

  Авторът изрично е подчертал, че подобни "решения" са изключени. Предполагам, вие двамата добре осъзнавате, че това, което предлагате е неприложимо.

  http://www.youtube.com/watch?v=E9VhD4SccSE
 21. 21 Профил на maple_leaf
  maple_leaf
  Рейтинг: 229 Неутрално

  България няма да отбележи напредък в цивилизацията си докато и българските власти и обикновените българи разберат, че проблемите в тяхната държава са тяхна отговорност.

  В интерес на всички българи е хората от ромската общност да се интегрират. А с расистки и нацистки излияния като тия тук нищо няма да стане.

  Но така е като една държава не може да види по-далече от носа си. И когато така наречените българи в нея са задминали, който и да е ром по престъпления.

 22. 22 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 672 Весело

  Ами като начало да обявим Саркозито за втория Хитлер , ще ни връща циганите той , само защото малко крадели и послъгвали. Пък и не се къпели. Следва да настояваме, в името на обединена Европа , в името на спазването на общо човешките права и свободи, в името на свободата, равенството и братството, Франция да се задължи да приеме поне по двадесет роднини на сега битуващите та циганета. Ще им обещаем , когато българският стандарт на живот се изравни със френския, да си ги вземем обратно. /Дали не е малко неразумно това обещание, току виж много бързо се изпълнило? /

 23. 23 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "С окротце, со благо и с малко кьотек."
  С насилствено образование, друг начин няма.

 24. 24 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  За мен лично в масовия случай българин = циганин. Ако се вгледате в сградите ще забележите, че преходът към циганската махала не е особено рязък. Малко или повече, цяла София, столица на България, е една безбрежна циганска махала. Олющените сгради, прането по балконите (гащи до панталони, килоти до прашки, сутиени до пижами и пеньоари), стърчащите дармадан антени и климатици – това си го има и на „Витошка”. Улици без асфалт и тротоари, жилища без канализация – вижте „кварталите на…богатите“ Кръстова вада, Манастирски ливади, Драгалевци – смрадта се носи на стотици метри! И още нещо, докато в циганските махали се виждат следи от цивилизация, то в новото строителство из родината тенденцията е обратната – сгради без градска канализация, тротоарът или го няма, или е оставен със широчина 3 павета, саниране на балконите във всички възможни шарении – един в розово, друг – в жълто, трети – лайняно кафяво, четвърти остъклен, пети зазидан.. капещи климатици с усукани маркучи и кабели по 4 метра.. И това не е продукт на прости хора – това са го правили и одобрили все архитекти, инженери, главни архитекти, комисии…За полуразграбените трошки по 5 броя на всяка софийска улица да говорим ли, за гьоловете моторно масло по тротоарите, за автомобилите в калта пред блока, за щайгите, столовете на 2 крака, ламарините с които автоталибаните си пазят паркомястото…Цигания до шия, дори когато има пари нещата да се свършат норамлно

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 25. 25 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 753 Неутрално

  И едно допълнение и коментар към заключението на материалчето. Събитията от последните години (и дни) във Франция и Италия са резултат от "дългогодишното стискане на зъби" в тези страни. А по повод на отделянето на средства, аз лично бих отдели средства за други маргинализирани и изхвърлени от системата в България - инвалиди, психично болни, сираци и т.н. Вместо това да плащам на здрави-прави мангали за да не крадат и защото не им се работи - няма да стане.

 26. 26 Профил на Цапцарапов
  Цапцарапов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Най-големия проблем е раждаемостта.Трябва да се измисли хуманен начин да се намали.Например при раждане на трето чаве да се спрят детските и за другите две.
  Нехуманния е кастрацията!

 27. 27 Профил на Джони Ди
  Джони Ди
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Циганите са не само български проблем, а и на ЕС. Трябва да има общоевропейска политика и финансиране за тяхната интеграция. А не да ги депортират като говеда и да стоварват цялата вина за тяхните золуми върху нашето, или румънското, или чешкото правителство. Ясно е, че правителството ни не е адкватно да се справи с проблема, но поне министър Младенов може да помисли за общи инициативи на "циганските държави" в рамките на ЕС.

 28. 28 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 872 Неутрално

  [#17] - vlad76
  Сериозно?
  Добре! Напълно сериозно! :
  Стерилизация на циганката след раждане на две циганчета.

  Да разлая троловете!!
 29. 29 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Отговора на въпроса е нищо.Нищо не може да се направи по въпроса.Е бащата на мадридския клоун е можел да направи доста по въпроса,но е пропуснал историческия шанс.Тези хора нямат никакво,ама никакво желание да се интегрират.Нямата желание да учат,нямат желание да работят,нямат желание да поддържат хигиена.Имах надежда,че могат да избягат в страните от ЕС,където условията за живот са по-добри,но в тези държави не са глупаци и започнаха да налагат ограничения на циганите.И ни съветват да ги интегрираме.На това му казвам двуличие и лицемерие.

 30. 30 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Нищо не може да се направи по въпроса. Не можеш да "интегрираш" хора, които не желаят това. Хора без трудови навици и каквато и да е квалификация, с основно образование или никакво такова. Не че няма цигани които работят и са добре, но са малко за съжаление. Проблемът просто не се решава с пари. Ако ще и да им построиш еднофамилни къщи с дворове, положението няма да се промени.

  «Enjoy yourself. It’s later than you think.» - chinese proverb
 31. 31 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 927 Неутрално

  То не става въпрос само за циганите. Нашата държава не полага никакви грижи и за едно огромно мнозинство от българите, които по една или друга причина немогат да организират живота си. За много от водещите политици в България задължителното внасяне на здравни и пенсионни осигуровки е напълно възможно. "Да, ама не", както обича да казва Петко Бочаров. Над 1млн. българи изобщо немогат да се осигуряват. Една огромна част от населението немогат на две магарета сламата да разделят, та камо ли да се осигуряват и да мислят от днес за утре. След като е известно, че е така, държавата и "умните" държавни мъже трябва да мислят вместо циганите и другите, и то не деструктивно, а конструктивно. Не да унищожиш човека, а да използваш потенциалните му възможности да произведе най-малко десетократно повече от това което консумира. Това нещо се случва в развитите държави и никога не се случвало в България.

 32. 32 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Колкото и да е недемократично просто за тези хора трябва да се създават специални условия на труд и на обучение. Примерно да получават образование свързано със строителството главно и след завършване на професионално училище да се назначават приоритетно на работа в дадени строителни фирми и то в отдели, където ще работят само цигани примерно. Не знам как ще стане обаче. Задължително професионално образование и след това работа и никакви компромиси, това е пътя.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 33. 33 Профил на bat johnny
  bat johnny
  Рейтинг: 395 Неутрално

  ами аз до колкото знам интеграцията на черните в САЩ започва някъде от края на 60те, и още неможе да се каже че е напълно завършила. Така че и при нас това няма да стане за 5-10 години, но е неоспоримо че това е единствения начин.

  Нека някои от пребиваващите в САЩ да споделят какво е положението там, за да не говоря на изуст.

  Дюнери пробирам, ЕГН-та си набирам....
 34. 34 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Днес по bTV циганите се жалваха че "държавата не им осигурявала работа". Но как да обясниш на тия човекоподобни същества бържавата не може да осигури места на 10 нови метачи, на мястото на метачката, която ги е родила.
  ----------------
  Не че България не се нуждае от яко почистване. Крадци, хамали, метачи. Това са циганите.

  Да разлая троловете!!
 35. 35 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1391 Гневно

  Ами много просто, дарги ми авторе:

  1. Спират им се всякакви привилегии по етнически показател, т.е.
  а. Плащат си сметките като всички останали
  б. Плащат си данъците като всички останали
  в. Плащат си застраховките като всички останли
  г. Плащат си глобите, като всички останали
  д. Понасят си отговорностите за асоциално поведение като всички останали

  2. Премахва се професията "безработен"
  След година помощите да се спират. Особено ако лицето не е положило усилия да се квалифицира/преквалифицир и да си потърси работа.

  3. Социалните помощи да се дават срещу поне 15 дни общественополезен труд. Я що улици има за метене и що зелени площи за обалгородяване!

  4. След трето дете помощите да се спират. Щом някой е родил четвърто, значи е преценил че има възможности да отглежда толкова деца и без държавна помощ.

  5. Незаконните и неотговарящи на изискванията постройки да се събарят без право на обжалване, самонастанилите се да се репатриират по местоживеене, ако трябва и принудително.

  6. За посегателство над полицай да се лежи 20 години в затвор.

  7. За възгласа "смърт на българите!" - до живот.

  8. Законите по НК да се прилагат спрямо тях без смечкаващи вината обстоятелства

  9. ВСИЧКИ "правозащитни" организации да бъдат проверявани на скенер, откъде вземат парите за да правозащитават "беззащитните" паразити, убийци и изнасилвачи. При невъзможност за доказване произхода им, въпросните организации да се закриват оnce and forever, а членовете им да бъдат подвеждани под наказателна отговорност.

  10. За купуване на гласове, В КОЕТО ВСЪЩНОСТ Е ОСНОВНИЯ ПРОБЛЕМ С ЦИГАНИТЕ, да се лежи по 20 години, като за родоотстъпничество и държавна измяна.

  Всичко останало е бла, бла, бла, риторично задаване на отговори и тотално, гьонсуратско, неописуемо с думи лицемерие.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 36. 36 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#18] от "Axl_Rose":

  Колега от Гънс, отново съм абсолютно съгласен - проблемът е изключително лесно решим - финансово. Не помощи, а данъчни облекчения. Спиране на тока, когато не си го плащаш. Не си здравно осигурен - моля, плащай. Ако не - само при животоспасяващи операции, иначе аут.

  Надявам се сега някой да не каже, че и това са нехуманни неща, защото веднага ще попитам - ако не си плати тока спират ли му го.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 37. 37 Профил на Цапцарапов
  Цапцарапов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#30] от "Dehumanizer":

  Спомням си един репортаж преди време за един кон,който бяха качили на третия етаж по стълбите на чисто нов апартамент в кооперация,от тези които им построиха специално преди години.На средата на хола имаше кюмбе и хвърляха автомобилни гуми вътре.

 38. 38 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Цитат от статията:

  "Да, процентът на ромската престъпност в България (а и другаде в Европа) надхвърля средния. Но ако тръгнем да го обясняваме с наследствеността, отново ще се окажем в капана на д-р Менгеле. Пък с просто око се вижда, че мизерията, маргинализацията, липсата на образование и перспектива са далеч по-убедителни като криминогенни фактори"

  - Наследствеността не е само геномът, ДНК и прочее рибонуклеиди. Наследствеността се предава от поколение на поколение чрез възпитание, традиции и т.н. Когато от малко едно циганче го учат да краде и му втълпяват че това трябва, и така от поколение на поколение - това вече е наследствено. То човек и апартамента на баща си не придобива чрез ДНК, а по закон. А циганите си имат други, свои закони.

  Мизерията? Когато първата работа е да се купят сателитни антени, злато за чеиз на девойчето, за златни зъби и тежки пръстени, кой ражда мизерията? Когато сам си махнеш водопровода, за да го предадеш на вторични суровини, кой е виновен за мизерията? Не могат да си намерят работа? Ами за повечето видове работа се иска поне основно образование. Държавата, макар че направи някои опити насила да прати децата в училище, се провали.

  Не съм циганофоб, зная, че много то циганите къде повече, къде по-малко, успяват успешна да се интегрират, да работят, да бъдат достойни граждани. Но масата е завладяна от една вековна традиция, обричаща я на мизерия.

  Така че проблемът не е толкова политико-социален, колкото проблем на различната култура, която досега дори не е подробно изследвана. Като една бабичка от пазара ще дам пример: Преди 2-3 години правих вкъщи ремонт. Фаянсаджията беше циганин. Чистоплътен, достатъчно образован, интелигентен, работлив, свърши идеална работа. Та веднъж се разприказвахме - на него основният му дерт бил, че дъщеря му искала да напусне училище - това преди 8 клас, за да се жени. Той настоявал да си учи и т.н., но родата, махалата и всички останали - не, та не, трябва да се жени и туй то....

  Така че проблемът е доста по-сложен и интеграцията е неосъществима, ако се прибягва към палиативни мерки - дай, ще им построим къщи, дай ще им сложим водопровод, дай, ще им дадем повече пари, ще им измислим някаква работа.

  За истинско решение може да се мисли чак тогава, когато истински се опознае това общество. Трябва да се влияе върху причината, а не да се лекуват симптомите. А мизерията, неграмотността, маргинализацията са само външни симптоми.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 39. 39 Профил на vlad76
  vlad76
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#28] от "lone_wolf":В Пловдив при една извънредна ваксинация бяха пуснали слух сред циганите ,че ще им стерилизират децата и после никой не може да ги убеди да се ваксинират , та сега гетата бъхат от морбили!!!

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на Цапцарапов
  Цапцарапов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Бай Тошо едно време почти е бил намерил решение,но за кратко.Точно след раждането на циганки в родилен дом веднага са били тайно кастрирани,но явно тогава се е раздухал случая и е било за кратко.За Швеция през 50-те съм чул,че е била задължителна стерилизацията след второто раждане,но не съм сигурен дали е вярно.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Разстроено

  "Всичко останали е средновекожие , или нацитски терор. Пък и не помага." Помага,помагаааа. Защо не каже авторът , колко са циганите в Австрия и Германия?Защо не каже това което правят Саркози и Берлускони с българските и румънските роми , терор ли е? Няма мирно решение на ромският проблем.Единственното мирно решение е да се оставим да бъдем асимилирани в близките100-150 години и след това за българите да се говори като за изчезналите траки и етруски.Ако не искаме да се стига до там, трябват насилственна интеграция, много нови затвори и трудови лагери.Спиране на детските за безработни роми и безплатното им лечение. Ако Европа ни се озвери-да си ги взима и да си ги интегрира.След като богата хуманистична Франция и заможна демократична Италия не могат да интегрират българските роми, как искате бедна анархистична България да се справи с тях?Ако до 10-20 години този цирей не се пукне насилственно, организмът на държавата България ще бъде отровен окончателно и агонията на жителите и' ще е дълга и жестока.А циганите след като унищожат гостоприемнка ще плъзнат като въшки из Европа . Как ли ще се казва новият Хитлер , който за да спси страната и народа си , ще си сложи главата в торбата?

 44. 44 Профил на Чалмите вън!
  Чалмите вън!
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Трябва да приемем, че демократично решение на циганския проблем няма... но не и да се примирим.
  rapidfire и още няколко от пишещите тук предлагат много добри идеи, но според мен над 90-те НПО-та на Сорос + още около 100, с които официално не е свързан, ще гракнат в един глас, ще проглушат международната преса за "дискриминацията", която се вихри тук и накрая просто ще досъсипят държавата със съдебни дела. А като нищо може да отприщят и някой етнически конфликт.

  Когато няма повече място в ада, мъртвите ще бродят по земята...
 45. 45 Профил на marinka84
  marinka84
  Рейтинг: Неутрално

  Случайно се получи така, че 2 от най добрите ми приятелки от студентските години са циганки от Хасково. И двете завършиха Техническия добре, да не кажа отлично.
  Никога преди това с думата циганин не съм асоциирала нищо различно от Факултето.. а всеки зане какво е там, най-вече тези които живеят в близост.
  Така че с 2 ръце съм за основният подход да бъде: ИНТЕГРАЦИЯ на ромите; в пъти по-строг контрол над раздаването на помощи; по-строги изисквания към образованието; задължително средно образование за всеки български гражданин; контрол на браковете в детска възраст, които прекъсват средното образование; санкции срещу катуните, които се местят из страната и се препитават като секат гори; създаване на улици в кварталите, в които живееят роми с цел повишаване на елемнтарния стандарт на живот, по-добър контрол над престъпността и извозване на боклука; контрол и санкции за битовите престъпления; контрол и санкции над просията като бизнес; може би създаване на специален закон, който да урегулира собствеността и ползването на земята, на която се намират гетата... и така на татъка. Възможности много, специалистите по различните области могат много неща да ви изредят, както и да посочат доказаните ползи от това в практиката.
  Факт е, че който и да е нормален човек ако живее в подобни на ромите условия, ще се превърне в битов алкохолик, джебчия и всичко останало, което асоциирате с думата циганин. Както е факт, че и не само този проблем се нуждае от нови и работещи мерки от власт-имащите. И не на последно място - факт е, че липсата на пари не може вечно да бъде оправдание. Мисля, че липсата на ценности и обърната ценностна система е причината проблем като този да се разраства толкова безмерно. Както е причина за това и други слоеве в обществото и други нуждаещи се хора да тънат в мизерия без жизнено важни неща.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на vlad76
  vlad76
  Рейтинг: 616 Любопитно

  До коментар [#45] от "marinka84" Правиш ли разлика между циганки и туркини!!!

 48. 48 Профил на marinka84
  marinka84
  Рейтинг: Неутрално

  @Гилгамеш

  "Така че проблемът е доста по-сложен и интеграцията е неосъществима, ако се прибягва към палиативни мерки - дай, ще им построим къщи, дай ще им сложим водопровод, дай, ще им дадем повече пари, ще им измислим някаква работа.

  За истинско решение може да се мисли чак тогава, когато истински се опознае това общество. Трябва да се влияе върху причината, а не да се лекуват симптомите. А мизерията, неграмотността, маргинализацията са само външни симптоми. "

  Съгласна съм. Абсолютно за.
  Но мерки и контрол все пак трябва да има. И улици трябва да има. и боклукът трябва да се извозва (не да се правят сметища в гада). И децата трябва да се засилят обратно в училище до 12ти клас.
  Ако завършиш зидаро-мазаческия техникум, това не те прави автоматически добър гражданин, ни най-малко. Но все пак има етапи поне от стигането до там, които не си ги проуснал безвъзвратно. И поне имаш някаква законна професия.

  - * -
  Културните различия са една трудна тема. Ние българите даже се цепим на колко култури.. про- и анти-чалгата (проспаст е това нещо) като начало..

 49. 49 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 782 Весело

  Одеве по новините гледах за новия битак в центъра на София.
  Една ромка възмутено обясняваше:"И аз издържам сираче,и аз издържам мъж"
  А най обичат когато дойдат избориТогава всеки гласува"на 8" или "върху 11"
  Не виждам нормална оправия с тия "човеци".Трябва да е ненормална и нестандартна.Място за резервати все ще се намери и в БГ

 50. 50 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Проблемът с циганите няма решение. Така ще е, с тенденция към влошаване.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 51. 51 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#49] от "ret":

  Не може - ЕС.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 52. 52 Профил на marinka84
  marinka84
  Рейтинг: Неутрално

  @vlad76
  Така като гледаш грамотно написания текст на български, не личи ли че съм човек със поне средна и над средната култура?
  Да правя.
  Имах и турци в курса. Но тези 2 момичета българки от ромски произход, енда християнка и енда мюсюлманка, които чак на втората година се осмелиха да си го признаят..

 53. 53 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Просто в съвременното общество, особено такова като българското - с минимално производство, място за неграмотни хора със склонност към алкохола, кражбите и педофилията няма и не може да има. Замислете се какво би могъл да работи един човек без образование независимо от етноса. Ами почти нищо. Освен, може би, тежък физически труд, към който, както е известно, циганите нямат никаква склонност. Земеделие? Невъзможно. Там се искат сериозни познания, техника, трудови навици от малък, земя, къща и т. н. Ако имаше някакво производство, от типа на китайското, изразяващо се в сглобяване на готови чаркове, може би, би било възможно да се работи от хора с основно образование. Но такова няма и не се предвижда.

  «Enjoy yourself. It’s later than you think.» - chinese proverb
 54. 54 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Доброволна стерилизация срещу примамливо заплащане, примерно 1000 лв.

  gradinko.bg
 55. 55 Профил на Чалмите вън!
  Чалмите вън!
  Рейтинг: 672 Неутрално

  gradinko, правилно! И аз съм си го мислел, само се колебаех каква трябва да бъде сумата. Но при всички случаи ще ни излезе в пъти по-евтино, отколкото да издържаме сополивите им чавета.

  Когато няма повече място в ада, мъртвите ще бродят по земята...
 56. 56 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#54] от "gradinko":

  Никой няма да ни го позволи, макар за звучи примамливо.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 57. 57 Профил на Axl_Rose
  Axl_Rose
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#54] от "gradinko":
  До коментар [#55] от "Mohammed":

  И кой ще го позволи? Забравете... Звучи примамливо, признавам, но е неосъществимо.

  http://www.youtube.com/watch?v=E9VhD4SccSE
 58. 58 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Интеграцията не е лоша идея,макар и трудна с това малцинство.
  Обаче от тези роми,които аз познавам,по-грамотните и по-умните всички до един са престъпници.С фирми-фантоми,източващи общ.бюджети(с хора в общината разбира се),ДДС,по-дребните риби-контрабанда,валутни измами,грабежи по магистрали и градски булеварди и т.н.
  Та това ми е интересно-каква ще е тази интеграция специално за това племе,как да го научиш кое правилно и кое не?Защото гена си е ген!Наскоро имаше един случай в Щатите с осиновени ромчета-братче и сестриче.При достигане на полова зрялост братчето беше изнасилил сестра си и случая обиколи света!
  Абе голяма държава сме,не ни стигат другите боклуци и проблеми,ами сме наследили и този!На второ място след Румъния по брой мангали(не на глава от населението),делим го с Испания!

 59. 59 Профил на Чалмите вън!
  Чалмите вън!
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Axl_Rose, мисля, че е осъществимо. Само трябва да се разгледа добре юридически. В крайна сметка е доброволно.
  Може да се постави някакво изискване, че циганинът, желаещ да бъде стерилизиран срещу еднократна парична сума, е добре психически и може да отговаря за действията си.

  Когато няма повече място в ада, мъртвите ще бродят по земята...
 60. 60 Профил на Цапцарапов
  Цапцарапов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#58] от "ret":

  Да,спомням си случая.Мисля,че бяха осиновени от две различни семейства,но са знаели,че са брат и сестра!Циганска работа!

 61. 61 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Гневно

  "Какво да правим с циганите , братя българи? - Ами да правим същото, каквото прави държавата Израел с палестинците ! Защо за евреите да може , а за нас не? Колко цигани сте видяли в Израел? Аколко палестинци, извън анклавите им ?

 62. 62 Профил на vlad76
  vlad76
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До тук от всички коментари излиза ,че само диктатура като преди 1989г. може да се справи с циганския проблем.....което става вече голям проблем!!!!

 63. 63
  ****

  Този коментар беше изтрит в 17:03 на 11/08/2010 от неговия автор.

 64. 64 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  Прочетете и вижте на снимка делата на белите цигани: "новодомец", архитект-проектант и цял експертен съвет от 10-тина "високообразовани специалисти" в общината. Само заменете ввв с английското:

  ввв.econ.bg/news86032/article186560/turnovski_patent_garaj_stava_blok_na_4_etaja

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 65. 65 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#58] от "ret":

  Забравих за "имотната мафия",голяма част беше от цигани,мой познат още се съди за един парцел,заграбен точно от цигани.
  И друго интересно-Софиянски като кмет обичаше да си върти далаверите пак с цигани,интересна работа!

 66. 66 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Добър ден г-н Андреев,
  в предишен мой коментар в ДНЕВНИК предложих да потърсим добра дума описваща циганите - граждани.
  Така ще направим разделителна линия межоду мангалите и циганите - българи.
  Гражданите плащат данъци и спазват законите на България.
  Точка.
  ---
  Днес Ви предлагам други два варианта :
  1. Добрият - Ръководствата на българските затвори и арести дава по-големи права на българите-националисти. Така ще се изземе ръководната и посредническа роля на циганите в местата за лишаване от свобода.
  Всеки мангал / простете, циганин / да се страхува до смърт от арест и/или затвор.
  Да се спре пребиваването като на курорт на ромите в арести и затвори в България !
  Това е добър вариант, защото не изисква събаряне на незаконните коптори на циганите.

  2. Лошият - Да се прегледа опита на Германия с терористите от Баадер-Майнкопф !
  Само по този начин може да се справим с военизираната организация Мешере.
  Не се правете, че не знаете за десетници, стотници, хилядници и барони в циганските кланове.
  ---
  Ако не се организираме навреме ще стане много късно.
  Европа ще ни върне изведнъж циганите с български паспорт и ще видим хубаво ли е като е лошо.
  ---
  Разследване за изнасилване за всяка девойка от ромски произход, която ражда преди да има паспарт !
  Може да есе окаже, че гордият баща ром има следствие и за кражби или други престъпления ?
  Да му се стежни животът, както правеха червените с нас навремето .
  ---
  Присъствие на данъчни, полиция и фотографи на всяка циганска сватба.
  Всичко, което е подарено без да е ясно от къде са парите се конфискунва.
  Проверки от данъчни и полиция на циганските гета.
  С военна помощ ако трябва !
  ...
  Любезни ли са предложенията ми ?
  ---
  Връщам се от Тулон, Франция.
  Там няма и не може да има български цигани. Ще ги гръмнат като в Гренобъл.
  А, а защо никой не коментира какво стана в Гренобъл ???
  Циганите заплашват ли полицая убил пътуващ човек ?
  Във Франция така се казва на циганите за да не ги обиждат.

  Може би в България е добре да ги наричаме мангалите "КРАДЛИВИТЕ хора" ?
  А циганите - граждани " роми "...

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 67. 67 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#56] от "Руслан 21":
  До коментар [#57] от "Axl_Rose":

  Че кой може да възрази на нещо доброволно? В САЩ и в момента функционира такава програма - на НПО, не правителствена, само че насочена към наркоманите - плаща им за стерилизация. Да, критикувана е като антихуманна, но си е напълно легална.

  gradinko.bg
 68. 68 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#62] от "vlad76":

  Не само, че така излиза, но така Е.
  Диктатурите си имат и някои добри страни.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 69. 69 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#67] от "gradinko":

  Ако в САЩ е така би трябвало да няма юридически проблем, но се съмнявам. Не в казаното от тебе, а в това, че в ЕС ще е възможно.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 70. 70 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#59] от "Mohammed":
  Теб се чудя как още те търпят във форума и не са ти баннали акаунта перманентно.

  До коментар [#41] от "soho":
  Още от 30-те в Швеция е имало кампания за кастриране на социално безполезни елементи, като умствено болни, скитници и постоянно безработни. Спрели са я през 1975 година. А в началото на 30-те даже американците са ги давали за пример и са съжалявали, че американското правителство не е толкова дейно. Ако се интересуваш за повече подробности, търси в интернет какво означава "евгеника".

  Относно циганите - има цигани и цигани. 2-3 племена се занимават с кражби, просия и проституция. Другите се оправят както могат - вижте просто какво са преобладаващото мнозинство от продавачите на женския пазар, или пък племената калайджии, които обикалят селата. Жалко че мечкарите ги разкараха, и те бяха доста колоритни. Между другото във видинско има цели цигански села, които се занимават със селско стопанство и земеделие.

  В този си вид бедните, гладни, мръсни и неграмотни цигани са много удобни на циганските барони - за малко пари са готови да правят каквото им кажеш - да протестират, да вдигат стачки и т.н. Това трябва да се промени - да е ясно, че на обществото бедни, мръсни и тъпи не му трябват. Независимо цигани или българи.

  Иначе rapidfire го е казал - нулева толерантност. Да си плащат сметките, да не се возят безплатно в трамваите, да им се спира токът и водата, да се вкарват за педофилия в затвора всички дето правят деца на 12 годишни момичета. Както предлага Axl_rose да не се дават детски, а да се приспада сумата от дължимите данъци. Да се спре даването на работа по милост - 20 цигани метат една улица 3 дена, вместо една машина да я почисти за 20 мин, просто защото се дава работа на "малцинствата".  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 71. 71 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Начинът за справянето с циганията в България е един и той е рашен по един и същи начин във всички цивилизовани страни- законът е над всички и важи за всички.Всичко друго е алабализми за губене на времето.

 72. 72 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  Ако искаме да имаме социална държава ще развъждаме цигани. И не само цигани ще започнат да прииждат араби и негри. Решението е горчива и зя някой българи. Да се ограничи социалната отговорност на държавата. С благотворителност да се занимава църквата и други частни фондаци. Когато това се прави от държавата получаващите помощ приемат помощта като нещо полагащо им се по право. Когато държавата дава помощи ти се превръщат в полидическа тема и политиците злоупотребават с нея.
  Моята препоръка е: Без помощи за деца за всички етноси. Без помощи за безработица, без социални пенсии.
  Тогава всяка помощ да се дава срещу ангажимент - някаква форма на труд.

  подпис
 73. 73 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  Може ли някой да ми каже, защо е цъкнал минус на моето мнение номер 64 по-горе? Нима това на снимката не е един типичен цигански бидонвил? Само че още по-лошо: на циганина е незаконно построен преко нощ, а тук всички необходими подписи от корифеите на архитектурата и градоустройството са налице!

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 74. 74 Профил на борко
  борко
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Проблемът наистина е сложен - от една страна самото нежелание на ромите да се интегрират, от друга - непукизмът, и дори предразсъдъците и съпротивата на българите към тяхната интеграция, от трета - игричките на политиците, заиграванията им с ромските общности... Абе въобще - сложна работа, да не говорим колко пари се изсипаха в разни НПО-та, програми, проекти, Деселетие на ромското включване и... почти нищо.

  Според мен решаването на ромския проблем се крие в равнопоставеното третиране на тези хора. Искаш да ползваш ток-плащаш! Искаш вода, парно, жилище - плащаш! Имаш дете - пращаш го на училище. Не го ли пращаш - глоба, наказание, спиране на соц. помощи. Иначе няма как, ако има специално отношение към тях ще е все така - помощи, проекти, програми, не знам какво си и краен резултат - 0.

  If you want to kiss the sky, better learn how to kneel.
 75. 75 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 776 Неутрално

  Ето още малко мисли по темата:
  1. Функционери от някои НПО-та по медиите развиват пред нас оправдателната теза, че ранните бракове и пр. дивотии били плод на вроден манталитет и начин на живот и трябвало да ги разберем и приемем. Ето вредната роля на тези НПО-та. Вместо да се занимават с просвета сред циганите, че те са длъжни да станат "граждани", ние трябвало да се "поциганим" в разбиранията си. Извод - да се забранят официално такива НПО-та, които действат анти-граждански, и по-силно казано - анти-държавно.
  2. Същите или други НПО функционери учат циганите да се оправдават при всякакви нападки: "ама няма пари" и "няма работа". Извод - аналогичен.
  3. Обратно - виждал съм НПО-та, които наистина интегрират циганите към нашите ценности. Те трябва да бъдат ясно и публично подкрепени - дори и с държавни (наши) средства. Така те ще се множат.

  До коментар [#66] от "Владимир Йосифов":
  Допълвам идеите. Чета, че в САЩ самото наличие на пари в брой (над някакъв лимит) е подозрително и предизвиква проверки. Редно е (и не само за циганите, разбира се) това да почне да се случва и у нас - за пари, имоти, коли, украшения и пр. Комисията Кушлев едва крета. Ето на нея съм съгласен да се удвоят пълномощията и удесетори бюджета. Парите ще се върнат за по-малко от 1 г.

  Поздрави
 76. 76 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#35] от "rapidfire":

  Приема се с изкл. на 7 ма точка ,за подобна проява -1месец
  тежък обществено полезен труд.
  Добавка „да се наблегне на труда в селското стопанство “

 77. 77 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1469 Весело

  Какво да правим с циганите, драги българи?

  Сапун

  15.02.1989 - 07.02.2018
 78. 78 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  авторът като цяло е прав, но тъжно е че дори във форум на вестник като Дневник чийто читатели са над средното ниво има толкова много ксенофобски коментари...
  каквито и да са, циганите са български граждани и техните проблеми са и наши проблеми. не трябва и не може да има разделение по никакъв друг признак.

  Истината ни прави свободни.
 79. 79 Профил на Naschenec
  Naschenec
  Рейтинг: 450 Гневно

  Може би ще дублирам някои от мненията, но искам да посоча следното :
  През 2007 година ромските защитници от „Отворено общество ” , заедно с МВР са направили пребраояване в големите жилищшни зони (
  ромски махали ) и изчисленията са показали , че там живеят 650 – 700 000 души , като общият им брой към 2007 година е около 800 000 души


  http://84.242.141.214/downloads/File/RomaGuideFinal.pdf

  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2005/01/29/229827_kolko_sa/

  Общ брой на студентите от ромски произход – 2163 човека
  http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:Z7bcRX3fkE4J:romastudents.org/bg-18632.php+%D0%B1%D1%80%D0%BE%D0%B9+%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F&cd=8&hl=bg&ct=clnk&gl=bg

  Посочвам и едната и другата цифра , за да се види, че все пак има някаква надежда...
  След като 2000 са студенти , може и други 20 хиляди да завършат полувисше, а 200 хиляди поне един техникум.

  1. Задължително образование ! Ама наистина задължително - който не пуска детето ГЛОБИ и ЗАТВОР !
  Дете, което бяга от училище - ПРИНУДИТЕЛЕН ТРУД за родителите и настаняване на детето в пансионат, срещу заплащане от родителите му . Колко милиона декара са ДЪРЖАВНИТЕ ЗЕМИ , осъдените да ходят да ги обработват!
  2. Ограничаване на раждаемостта със закон до 2 деца за всички !... Нако НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА НИ ОБВИНИ в каквото и да било.
  Който иска повече деца първо ДА ПЛАЩА за пълната им издръжка, включително и здравно / мадицинско обслужване.
  Който иска повече деца да няма право на отпуск по майчинство , обезщетения и детски добавки.
  3. Направил дете на 12 -годишна , ами В ЗАТВОРА !
  Оженил се за 12-годишна , ами в ЗАТВОРА !
  Ама табиетите им били такива , ама манталитета им бил такъв, ама обичаите им били такива - НЯМА ТАКИВА РАБОТИ ! Който иска да си прокарва табиети , манталитети, обичаи ПРОТИВОРЕЧАЩИ на закона и интересите на обществото ДА СИ НОСИ ОТГОВОРНОСТТА ! Иначе да отива в друга страна !!!
  100-200 такива юнаци да полежат в затвора за такива табиети - другите ще се замислят и постепенно тази свинщина ще секне ! Ама иска да имаме прокуратура и полиция , а не бабаити-плюнчовци ...
  4. ЧЕЗ , "Софийска вода " и други подобни монополисти- НЕ СТЕ СИ СЪБРАЛИ ВЗЕМАНИЯТА от "мургавите съквартиранти " и не сте спряли тока и водата -ГЛОБА за НАРУШЕНИЕ НА КОНСТИТУЦИОННИТЕ РАЗПОРЕДБИ и един куп нормативни актове !... ЗА ВСЕКИ ЕДИН СЛУЧАЙ НА НЕПЛАТЕНА СМЕТКА !!! Докато се научат да събират дължимото или да спират тока /водата , а не да трупат сметките на нашия гръб !
  5. Социални помощи само за СЕМЕЙСТВА / официално регистрирани съвместно живеещи с до 2 деца- ДРУГИТЕ ДА СЕ СЧИТА,че НЕ СА СОЦИАЛНО СЛАБИ,след като поемат отговорността да имат повече деца , на които по закон са длъжни да осигуряват препитанието! Не го ли осигуряват-Държавата да ги осъди и за издръжка и за злепоставяне на децата, които са български граждани ! А и това понятие " самотни майки " трябва изобщо да бъде изтрито "от лицето " на който и да било нормативен акт, защото си е чиста злоупотребя с право , на гърба на данъкоплатеца !!!

  Ненавиждам цензурата , мразя цензурите !
 80. 80 Профил на istorika
  istorika
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Никое що годе цивилизовано общество, неуважаеми Андреев, не толерира крадците, убийците и др. такива престъпници. И всяко такова общество се брани от тях. Това, че 99% от циганите са престъпници, не е проблем на другите етноси, както вие от стотици години искате да ни го вмените в дълг. Самото поднасяне на проблема на плоскостта цигани-българи, говори за двуличие и расизъм по отношение на българите. ЦИГАНИТЕ СА ЧЛЕНОВЕ НА ОБЩЕСТВОТО, КОИТО НАМИРАТ ВСЯКАКВИ НАЧИНИ ДА НЕ ДОПРИНАСЯТ НИЩО ЗА НЕГО ,ДА ПАРАЗИТИРАТ ПО ВСЯКАКЪВ ВЪЗМОЖЕН НАЧИН ( ГЛАВНО ПРЕСТЪПЛЕНИЯ) И ДА СЕ ГОРДЕЯТ С ТОВА.
  Не може да има интеграция - много добре го знаете. И това е вашия цинизъм и престъпление от 20 години насам!
  Защо не си навреш носа в Косово?! Където неуспелите да се спасят с бягство цигани умират бавно и ужасно мъчително в концлагер край една оловна мина?! ДВУЛИЧНИК!
  :...."И работа на цялото общество е да стисне зъби, да положи усилия и да отдели пари за справяне с този изключително комплексен проблем."
  Не знам как си живял половин година около цигани и като какъв ама твоя призив е идиотски и циничен!
  МРЪСНИК!

  Аз знам много малко.
 81. 81 Профил на istorika
  istorika
  Рейтинг: 672 Неутрално

  В Чехия имаше призиви за изгонване на циганите в Индия. Това е решението! След като не само не уважават обществото, ами и го рушат и не могат да се адаптират, то последното има зконно право да вземе мерки да се спаси. Но преди това всички тези лицемерци, които ги защитаваха да им поемаат дълговете и разноските към България и българите!
  Защото ние през цялото време изпълнявахме вашите препоръки. Сега вие ще платите безплатния обяд!

  Аз знам много малко.
 82. 82 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1186 Любопитно

  До коментар [#8] от "dobrich":
  Виж какво,тук циганите в Америка Латина са 0.03%,само...!!!!Не ни трябват повече!!!!!.Така,че си ги дръжте в Европа...!!!

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 83. 83 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#76] от "Irina":

  Иринке, при подобни възгласи моите прадядовци са влизали в бой.
  Та си държа на гена и на паметниците им.
  И на точката.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 84. 84 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1004 Весело

  До коментар [#82] от "yu22":

  Що бе? Ще се докоснете до една дива, първична култура, носеща със себе си традиции от зората на човешката цивилизация. Изобщо голям купон са.

  «Enjoy yourself. It’s later than you think.» - chinese proverb
 85. 85 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Интеграция с комплексни мерки звучи отлично - досега от тези мерки са се прилагали само тези, в които държавата дава пари, сега е време и за другата част - държавата да приложи малко сила, за да вкара ромите в пътя на интеграцията. За целта ще са нужни един-два затвора повече и криминализация на следните деяния в един нов НК:
  - неполагане на грижи за децата.
  - продаване на гласове при избори. Отнема се правото на глас доживотно.
  - джебчийството се наказва с 20 години.
  - раждане на дете под 16 год възраст - стерилизация за майката и лоботомия за бащата като част от комплексни медицински мерки
  -каране на каруца без светлини - 5 години затвор
  от НК трябва да отпадне наказанието за превишена самоотбрана в случаите на нападение срещу полицай, горски или полски пъдар. При нападение на едно и повче лица. При нападение в дома
  Тези мерки биха показали на циганите желанието ни да ги интегрираме.
  Авторът може да попита и самите цигани как си представят интеграцията си, както и как биха постъпили, ако са мнозинство в една държава.

  low riders team
 86. 86 Профил на georgeiron78
  georgeiron78
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#72] от "Иван К":

  Абсолютно сте прав , подобни проблеми се появяват вследствие на социалната държава и ще се решат единствено с премахването й. За съжаление едва ли ще стане с разумен избор и воля , демагози , либерали и социалисти няма да позволят - ще дойде време пак на грубата сила (също и в САЩ и Западна Европа).

 87. 87 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1391 Гневно

  До коментар [#83] от "rapidfire":
  Ако трябва да се бием,то тогава от туй форуме ,нищо няма да остане ....Защото се чува
  Смърт на комунистите .
  Смърт на мюсюлманите
  Смърт на турците
  Смърт на циганите
  Смърт на руснаците
  Смърт на полицаите
  Смърт на богатите
  Смърт на някой президенти и първи министри ,министри ,няма да ги изброявам поименно
  Толкова много смърти се пожелават ,че може да съм изтървала някои.Е тогава ,дай да скачаме и АТАКААА....

 88. 88 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Ми правете повече деца момчета! Иначе е пределно ясно, че трябва да научим да живеем с тях...

 89. 89 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1391 Неутрално


  До коментар [#87] от "Irina":
  Я по кротко и не гневи се моме!
  Kва АТАКА те е патила?
  Предците ми са правили въстания и са участвали във войни и са умирали за народа, към който може би и ти принадлежиш.
  За такива боеве става дума, не за кръчмарски схватки.
  Ако ти можеш да подминеш с лека ръка някой да пожелава смъртта му, аз не мога.
  Както и на всеки друг между другото.

  Та какво всъщност се опитваш да кажеш?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 90. 90 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#87] от "Irina":

  Иринке,разбирам какво искаш да кажеш.И аз искам да има повече човечност,но грешиш за ромите,различно племе са,казвам го като човек с опит.От циганите,които най-много ме уважават са тия дето са съм ги "шамаросвал"или съм ги слагал на място само с приказки.Но такива са единични случаи,повечето разбират само от як бой.Ако не им хвърлиш якия бой си мислят за мъст,това трябва да го знае всеки,живеещ в район населен от цигани.Не е по правилата,но е правилно

 91. 91 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1107 Весело

  Какво да правим с циганите, драги българи?


  това риторичен въпрос ли е .....защото ,ако се питат българите отговорът ех навремето верила бачкаше на макс ....

  http://www.bathandbodycare.com/images/products/stress-relief-soap.jpg

  http://detstvoto.com/index.php?newsid=2194

 92. 92 Профил на канибал
  канибал
  Рейтинг: 443 Неутрално

  ИНТЕГРАЦИЯТА НА РОМИТЕ Е ДЪРЖАВЕН РАСИЗЪМ -текст по проблема от Божидар Маринов от 2004г.
  http://de-zorata.de/sites/oshte-info/oshte.info/democracy/01authors/marinov2/marinov18.htm

  "Единстената неоспорима догма,това е отричането на догмите."Б.Шоу
 93. 93 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Проблема с интеграцията на циганите е труден и разрешаването му ще се проточи във времето, при условие, че има политическа воля от всички партии този проблем да се реши.
  Като за начало просто трябва да се накарат циганите да спазват законите и да си плащат сметките. Това може да стане при условие, че има политическа воля, полицията си върши работата и съда не е снизходителен.
  Затворите ще се напълнят бързо и ще се осигури почти безплатна неквалифицирана работна ръка за инфраструкторни проекти.
  От своя страна осъдените цигани ще придобият трудови навици и занаят.

 94. 94 Профил на АНТИПАТ
  АНТИПАТ
  Рейтинг: 450 Гневно

  Какво да правите с циганите, точно това което правеха и комунистите, караха ги да се образоват и работят НАСИЛА................НАСИЛА................НАСИЛА.................ако искате други по екстремни решения примерно могат да бъдат депортирани извън България или да бъдат използвани като евтина работна ръка, при всички положения сегашната ТОЛЕРАНТНОСТ не може да продължава.

  Лесно е да се гавриш със смъртта когато тя е толкова далеч зад хоризонта.
 95. 95 Профил на бат Здравко
  бат Здравко
  Рейтинг: 893 Весело

  До коментар [#94] от "АНТИПАТ":

  Бахтав комуниста

  Светът е създаден от бог... всичко друго от Китай
 96. 96 Профил на Стенли1
  Стенли1
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#1] от "Mohammed":

  Образование, образование и пак образование. Ние българите сме изплували от тъмнината на турското робство само с това- образованието! Циганите не се различават от другите човешки същества. Освен това, понеже не раждаме за да се самопроизвеждаме, те са шанса на тази държава- да ги претопим, както сме правили с много други- кумани, печенези, татари и т.н. Но за целта самите ние трябва да сме достатъчно силни и изобретателни, каквито са били нашите предци. Всички други фашизоидни решения са израз на собствената ни слабост и безсилие! Трябва да превърнем един от най-големите си проблеми в предимство пред другите европейски нации, които не раждат и нямат свежа кръв! Напред науката е слънце!

 97. 97 Профил на бат Здравко
  бат Здравко
  Рейтинг: 893 Гневно

  До коментар [#94] от "АНТИПАТ":

  Ние циганите не сме ли хора бе,най много мразя комунистите едно време ни караха на сила да учим и да работим а фатмаците на биеха без причина нямахме никъв личен живот даже тъпите комунета на тормозеха ако не сме се къпили редовно

  Светът е създаден от бог... всичко друго от Китай
 98. 98 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#89] от "rapidfire":
  отговарям ти със по сочените по долу коментари-

  коментар [#94] от "АНТИПАТ":


  коментар [#96] от "Стенли1":

 99. 99 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#54] от "gradinko":

  Действай. Или не смееш да put you money where you mouth is?

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 100. 100 Профил на АНТИПАТ
  АНТИПАТ
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#97] от "бат Здравко":

  Радвам се призна че си РОМ, това е начало,права ще имате единствено когато се образовате и станете активна част от обществото което обитавате, не паразити хрантутници на чужд гръб, не е трудно за асимилиране нали.

  Лесно е да се гавриш със смъртта когато тя е толкова далеч зад хоризонта.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK