Форумът на dnevnik.bg: Защо бизнесът губи интерес към европейските пари

Личният ми опит с еврофондовете ме накара да взема решение - НИКОГА ПОВЕЧЕ! Убеден съм, че проблемите не са в ЕС, а в България. Рушвети не са ми искали, но пък и аз не сетих да предложа. Мои познати, които все пак се надяваха, свършиха възложените им задачи и нищо не получиха. Някои взеха пари, но как стана това нямам представа!
achilea

Аз съм кандидатствал по тази или по подобна програма преди около 6-7 години. Трябваше ми ЕРП система. Съобразих се с изискванията, подготвих канска бумащина. "Одобриха" проекта. След това цялата история просто потъна и никакви плащания не последваха. Платих си изработката на софтуерната фирма, имал съм някой лев, лошо няма. Получи се. Но може и да си в ситуация, в която разчиташ. Тогава какво? Изводът е, че европейски пари няма. И не е имало. Те са за разни политици и техните приятели, обръчи, консултанти и т.н. Това е техен бизнес. Нищо не се е променило. Това са евролъжи, дебелашки доразвити от местните ни политици. А малкият и средният бизнес да си гледат печалбите и да не разчитат на държавата, включително и на ЕС. Това е път към проблеми и фалит. Не вярвам г-жа Велкова да се оправи със ситуацията. Четох интервюто с нея, тя е напълно безпомощна, най-добре е цялата агенция да бъде закрита. Това, което описва за работата си, е възмутително и напълно достатъчно, за да оправдае подобно решение. Ако държавата не може да се оправи, просто да се откаже от тези средства. Бизнесът затова е бизнес, да се оправя, нали.
ace


Миналата година (началото) загубих около месец за проучване на европейска програма за финансиране за дейност на фирмата, в която работя. В момента, когато реших да проуча самата документация (стигнах до извода, че отговаряме на евроусловията), се оказа, че за непосредствените процедури и конкретни документи трябва да се обърна точно към това ведомство у нас, от което нашата работа има най-много проблеми и пречки. Не защото сме конкретна фирма, а като абсурдни несъответствия с европейските директиви. Само един съвсем страничен пример - по отношение на географските имена ЕК ЗАБРАНЯВА транслитерацията. Има доста насоки как да се прехвърлят от една азбука на друга, да се използват разните му стандарти (разработени покрай W3Consortium), но в никакъв случай транслитерация. Точно тогава публикуваха Закона за транслитерация на Малкия Мук. Има го и като "дял" (фигурира в евросайта) на бг правителството (на тройната ламя) като български принос. Точно там, където се казва, че така не може. Е, как да не избеснееш и да отсвириш всичкото еврофинансиране, когато те препраща към родните дебили? Как да се пробваш, напъваш, правиш каквото и да било, когато у нас то е сбъркано в самата му същност? В резултат шефът каза: "Не си губи повече времето с европари! Каквото мога да направя, това ще е." Да, плати ми заплатата за това загубено време и отговор "не".
Музар


Обръщам се към всички бизнесмени - АКО ИМАТЕ ВЪЗМОЖНОСТ, КАНДИДАТСТВАЙТЕ ПО "КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТ". Ако спечелите, подгответе се за дълга и неравна война с чиновниците, особено от по-ниските нива. Ето и малко съвети от мен (не съм консултант): 
- Не залагайте на ключови проекти за вашия бизнес, в програмата включете не повече от 1/3 от инвестиционните си намерения, при това не най-спешните.
- В проекта не влагайте много фактология, защото за времето на оценка и реализация нещата могат да се променят. 
- Не се пробвайте с подкупи, служителите и без това са доста наплашени от това, което гледат по медиите. 
- Не се ядосвайте и гневете, когато ви спъват проекта. Бъдете обаче настойчиви. 
- Предвидете си реално време за завършване на проекта поне 3 пъти повече от изчисленото и от това, което ви казват консултантите. 
Много е важно за всички ни да усвоим по-голяма част от парите - на принципа на Мечо Пух "Колкото повече - толкова повече". Колкото повече фирми направят успешни проекти, толкова по-лесно ще бъде за следващите. Успех!
Технолог

Ходих скоро в град Павел баня, искаха през една партньорска фирма да продават туристически пакети за балнеология. Имат уникални извори, санаториуми и специалисти въобще всякакви предпоставки да идват туристи. Да, обаче градът изглежда ужасно, защото е малък и нямат пари. Кметството като всички блажени вярващи решило да си оправи центъра по програма "Регионално развитие". Обещали от държавата да им помогнат с писането на проекта, защото нямат специалисти, ама после не го направили. Така седнали хората и го написали сами. Впоследствие им го отхвърлили защото е ПОД сумата, за която трябва да се кандидатства, и то става дума за 5-10 хил. лв. Вместо да им върнат проекта да сложат още малко разходи, директно ги отрязали. Така е и с малките фирми. Няма кой да им дава информация, да им помага и после ги отрязват. Нормално е да се откажат.
Красимир

Има и още нещо сбъркано. В момента са пуснали конкурси за технологична модернизация на малки и средни и на големи предприятия. Тези възможности са прекрасни, но за друго време. В момента фирмите (поне които познавам) издъхват и нямат пари, с които да плащат заплати и да задържат хората си и изобщо не им е до технологична модернизация. Мисля си, че сега трябва да се обявяват конкурси за насърчаване на разработки, които да дадат възможност да се ангажира човешки труд, и то български. А по-нататък, когато се посъвземат фирмите и имат известен паричен задел за модернизация, трябваше да пускат конкурси за технологична модернизация.
Красимир 1

Първо - дребният и средният бизнес е съсипан от държавата. Хората не се оставят да работят, всичко е с цел да се освободи пътят на "едрите риби", пък тези, които са отворили "нещичко", за да преживяват, кучета ги яли - доят го отвсякъде, проверки непрестанни и т.н. А колкото за пари по тези програми - никога не бих се хванал с държавата, никога, особено с тези некомпетентни управляващи.
danakoplatec
Назначихме специален човек и дотук сме реализирали 3 проекта по "Конкурентоспособност" и се готвим за "Иновации". Не е никак лесно, става бавно, но става. Трябва много упоритост, търпение, писане, писане... Обаче пари лесно не се дават никъде, така че мога да посъветвам колегите да упорстват - пари има, трябва да се вземат.
pag

Проблемът с програма "Конкурентоспособност" е огромен. Агенцията е един бермудски триъгълник, където всичко потъва. За огромно наше съжаление оставаме си бедняци - въпреки че Европа се опитва да ни направи богати и цивилизовани. Имаме нужда от лидери истински професионалисти - общуващи с бизнеса, изслушващи проблемите му, намиращи решения бързо и скоростно. Това, което имаме, са псевдолидери, за които резултатите от работата не са важни. По важно е колко са важни те.
Manager


Искам да благодаря на "Дневник" и на авторката  за тези няколко последни материала. Всички, които следим тези теми, първо тук ще прочетем, че са подадени 597 проекта по настоящата схема за малки и средни. Благодаря и за обзора на изпълнението на ОП "Конкурентоспособност" - някои от изводите са наистина тъжни, но обективни. Обективно е предадено и това, че този път имаше опит за по-добра организация, който според мен ще доведе до конкретния резултат да има по-малко отхвърлени заради административни причини. Нещата се развиват, но много, много бавно наистина и аз не бих казал, че този или онзи ми е виновен. Вината ни е обща.
andiamo


*Мнения на читатели във форума на dnevnik.bg към публикацията "Бизнесът губи интерес към европейските пари"


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Danail
  Danail
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Поздравявам "Дневник" за отворената тема и пожелавам от тук-нататък, да не прекъсват с проблематиката, а ...управляващите , не само да говорят и да си правят ПР на наш гръб, а да се вслушат в това, което патилите приказват и да се приспособяват - не само към евроизискванията, но и към бизнеса!

  dandenev
 2. 2 Профил на afc
  afc
  Рейтинг: 427 Неутрално

  ОСНОВНИЯТ ПРОБЛЕМ с еврофондовете е, че се менажират от ЧИНОВНИЦИ, които НИКОГА не са били в реалния бизнес и за тях важи максимата, че БУРЖУАЗИЯТА Е ВРАГ НА НАРОДА и трябва да бъде тъпкана както може!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK