Държавна сигурност и като настояще

Държавна сигурност и като настояще

© Иван КутузовВ края на юли тази година комисията по досиетата приключи най-мащабната проверка за принадлежност към бившата Държавна сигурност, извършвана в държавна институция - в МВР. Бяха проверени 6219 души, заемали ръководни длъжности във вътрешното ведомство от промените в края на 1989 г. до днес.


От тях 1346 души са били свързани с бившата ДС - повечето като щатни служители, а по-малка част като агенти. По време на т.нар. преход те са били една пета от ръководните кадри в ръководството, администрацията и оперативния състав на МВР, включващо не само полицията, но и контраразузнаването, независимо от названието му (до началото на 2008 г., когато беше слято с новосъздадената Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), се наричаше Национална служба "Сигурност").


Законът задължава комисията да извърши проверка само на ръководния състав във вътрешното министерство, а не на всички негови служители, затова е логично да се предположи, че броят на свързаните с Държавна сигурност в системата е много по-голям.
За пръв път безпристрастните данни, установени по архивни документи, дават отговор на много въпроси, с които през годините се е спекулирало.


Първият мит е, че в МВР е била извършена подмяна на кадрите на ДС


Ако някой е имал илюзии за подобен процес, то сега е моментът да се прости с тях. Достатъчно е да се обобщят резултатите от 15 доклада на комисията. Те показват как при различните правителства и вътрешните министри не само не са сменяни, а са се назначавали кадри на ДС на ръководни постове.


През 1990 и 1991 г. при двете правителствата на Луканов (БСП) и коалиционния кабинет на Димитър Попов текучеството на кадрите на ДС е голямо, но това е обяснимо. Това е периодът, в който БСП съкращава голяма част от служителите на Държавна сигурност, но не по идеологически, а по чисто финансови причини в невъзможност да издържа огромната й армия.


Пенсионирани са кадрите от по-старите поколения, а служители на ДС, започнали кариерата си през 70-те и 80-те години, са преназначени в новите полицейски и контраразузнавателни структури на МВР.


Най-общо данните показват, че през 1992 г. при правителството на СДС най-малко 34 кадри на ДС са били назначени на ръководни постове. При това на Любен Беров през 1993-1994 г. броят им скача до 53. При Жан Виденов (БСП) за периода 1995-1996 г. вече е 54.


Интерес предизвикват данните по време на правителството на Иван Костов. За годините 1997, 1998 и 1999 г., когато вътрешен министър е Богомил Бонев,  броят на назначените или преназначените на ръководни постове в МВР бивши служители на ДС е съответно 56, 54 и 46 души.


При министър Емануил Йорданов през 2000 г. броят им намалява на 22, а през цялата 2001 г., когато до юни управлява кабинетът на Костов, а през останалата част от годината правителството на Сакскобургготски, броят на назначените бивши кадри на ДС е само 7. По време на управлението на НДСВ и ДПС през 2001 - 2005 г. на ръководни постове в системата на МВР са назначени около 20 души.


Тотална реставрация при Румен Петков


Картината рязко се изменя с идването на правителството на Станишев и управление на тройната коалиция. От юли 2005 г. до края на годината в МВР са издигнати 5 души от Държавна сигурност. През 2006 г., само за една година, вътрешният министър Румен Петков извършва тотална подмяна на ръководния полицейски състав с кадри на ДС - на ръководни длъжности са назначени или преназначени общо 188 бивши служители на ДС.


Почти колкото всички за последните 10 години. Според данните, изнесени от комисията по досиетата, само 20 души от тях са напуснали системата или са били понижени от ръководните длъжности в периода 2006 - 2009 г.


Това показва, че към момента една значителна част от ръководния състав на МВР се състои от кадри на Държавна сигурност.  През 2007 г. още една серия от 22-ма свързани с ДС получават ръководни постове в МВР, като повечето са назначени  до пролетта, когато Румен Петков беше сменен от съпартиеца си Михаил Миков.


Интересен е и профилът на кадрите, на които Румен Петков дава път. През 2006 г. те са основно две групи - средно на около 50-53 години и между 43 и 45 години. През 1989 г., когато започват промените, те са били между 28- и 37-годишни, т.е. светогледът и политическите им убеждения са били вече изградени.


Тенденция за реставриране на кадрите на ДС в управленския състав на МВР е спряна при министър Михаил Миков. Той назначава само двама  през 2008 г., а до изтичане на мандата на кабинета през 2009 г. - още 7 души.


През изминалата година от кабинета на Борисов и министър Цветан Цветанов са назначени или преназначени на ръководни постове в МВР трима, чиято кариера е започнала в ДС.


От целия ръководен състав на МВР за последните 20 години комисията по досиетата не е проверила само 81 души, родени след юли 1973 г., които по закон не подлежат на проверка поради факта, че не са навършили пълнолетие към юли 1991 г., когато МВР окончателно се разделя със старите структури на ДС. Това показва най-вече


липсата на  "свежа" кръв от необременени идеологически професионални кадри


в ръководния състав на МВР. Или по-точно - на колко малко такива служители е даден професионален път и кариерно развитие за сметка на кадрите на ДС.


Интерес представлява и още една констатация. От всички над 1300 огласени сътрудници на ДС


301 души са преминали през школите на КГБ


Факт, който не се нуждае от коментар.


И не на последно място докладите на комисията по досиетата дават частичен отговор и на големия въпрос - защо МВР перманентно не може да се справи с престъпността. От тях е видно, че в повечето случаи новите специални служби на България са били оглавявани все от бивши кадри на ДС, и то в период, когато са положени "основите" на днешната организира престъпност, през годините на тоталното й надмощие над държавата и разцвета на контрабандата.


Подобно е положението и при контраразузнаването. От 1990 г. до 2009 г. негови ръководители са все бивши кадри на Държавна сигурност с изключение на периода 1998 - 2001 г., когато негов началник е Атанас Атанасов.


Ако не друго, то кадрите на ДС, които са били на ръководни постове в МВР през годините на прехода или и днес продължават да ги заемат, следва да споделят отговорността за провала на вътрешното министерство в противодействието на престъпността и корупцията. При условие, разбира се, такава отговорност все пак да им бъде потърсена.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (129)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2757 Неутрално

  Спомням си преди 1-2 години как Станишев каза,че който се интересувал от "бившата ДС" бил едва ли не луд!Ама се вижда май,че тия ,дето са гласували за него са били луди!

 2. 2 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Чудесна статия! Макар да казва известни и полуизвестни истини, Е ПОЛЕЗНО ДА СЕ ЗАДАВАТ ВЪПРОСИ!!!

 3. 3 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1428 Гневно

  Това показва най-вече липсата на "свежа" кръв от необременени идеологически професионални кадри в ръководния състав на МВР.
  От всички над 1300 огласени сътрудници на ДС 301 души са преминали през школите на КГБ. Факт, който не се нуждае от коментар.

  Сега ЯСНО ли е за6то има милиция а не полиция, за6то престъпниците ("пуснати" наяве именно с активносто съдействие на ДС) се чувстват много комфортно в БГ и за6то сме на това дередже... и 30% (пиявици и 6кембелии, доносници и биячи на арестанти) да уволнят няма да се промени положението коренно.

  ЦвЦв не виждам да е запретнал ръкави и да чисти кадрите на Партията и КГБ.
  Антикомунистическата реторика на Пожарникаря е куха, та дрънчи.
  Реформи - ама един друг път...

  Има ли учудени че БГ заприлича на кочина...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 4. 4 Профил на rumenvl
  rumenvl
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Има много разлики между България сравнена с страни като Чехия, Словения, Словакия или Унгария но основни са две.

  1) Зплатата е поне два пъти по-голяма с минимална заплата над 600 лв във всички - освен България.

  2) Закон за лустрацията забраняващ на бивши служители на Държавна Сигурност (или друг репресионен орган на бившият комунистически режим) да заемат ръководни постове.

  Бившо ДС в България може да стане президент а в Чехия максималко главен експерт. Все едно да оставиш ГЕСТАПО да управлява в Германия след 1945 и да кажеш... ама те са хора с опит и не всички са лоши... били са се за родината.
  Това е вярно но просто не става. Гнилото трябва да се чисти до здраво.

  Дали първият факт - икономическият прогрес и вторият факт Лустрацията са взаимосвързани или е просто съвпадение че всички бивши соц държави на запад от нас се оправиха а в България всяка зима говориме за оцеляване пари за парно ниски заплати а по улиците майбахи и други....

 5. 5 Профил на Хан Крум
  Хан Крум
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Вече повече от десет години говоря по форумите, че целият преход е организиран от Държавна сигурност, че всички правителства ( и сегашното) са били строго контролирани от Държавна сигерност, че всички избори са били манипулирани и фалшифицирани от Държавна сигурност, че организираната престъпност е формирана и ръководена до днес от Държавна сигурност, че всички "десни" партии и лидерите им са формирани и издигнати от Държавна сигурност, че всички парламентарни групи и до днес са контролирани от Държавна сигурност, че цялото присвояване на държаната собственост и открадването на 25 милиарда долара е извършено под строгия контрол на Държавна сигурност, че врагът на България се нарича Държавна сигурност, че мафията в България е същата тази Държавна сигурност и че единственият начин да се отървем от Държавна сигурност е чрез физическата ликвидация на всички служители и агенти на Държавна сигурност, защото невинни служители на Държавна сигурност няма и всички заслужават смъртно наказание заради съпричастността си в съсипването на българската държава, унищожените съдби на милиони граждани, огромната емиграция, опустяването на огромни райони от страната, опростяването на населението, загиването на икономиката, раграбването и бетонирането на крайбрежната ивица, безперспективността на всичко у нас.
  Накратко, дълг на всеки честен българин е да се включи незабавно в борба за издирването и избиването на цялата банда, наречена "Държаавна сигурност"

  този коментар написа безплатно за вас дедо ви Хан Крум
 6. 6 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Спасението е в лустрацията на комунистите и доносниците. По-добре късно, отколкото никога. Защото това ще ни спести поне 30 години обществено-политически мъгли и бедност. А Станишев да си го слушат малоумниците.

 7. 7 Профил на Костов
  Костов
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#5] от "Хан Крум":

  Браво, ето къде може да срещнеш твои съмишленици.
  http://www.svnaum.com/sbalnp.html#ills

 8. 8 Профил на umoren
  umoren
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Най-добрата статия с фактология,която няма как да се обори.Е,къде сте сега другари защитници на комунизъма,че нищо не било свързано и на нас все комунизма ни бил виновен?Е,питам ви след изнесените данни-кой да ни е виновен?Да не говорим,че всеки един гласувал за отвратителните комунко-социалисти през последните 20 години е допринасял за удължаването на ужаса без край на България,а сега ще ревнат,че ги плюем и че имало и честни между тях!Може и да има,ама не ръководят държавата,така,че аман от идеаглисти.Време е да се приеме закона за ЛУСТРАЦИЯТА-та да мирясаме до 5 години от хрантутници и да започнем да се учим да работим,а и в МВР да влязат истински полицай,който знаят за основното задължение на полицая-"Да служи и да пази".

 9. 9 Профил на Хан Крум
  Хан Крум
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Честни комунисти няма. Честни служители на Държавна сигурност няма. Честни милиционер-полицаи няма, честни магистрати няма, честни митничари няма, честни поскомунистически правителства няма.Честни медии няма. Честни журналисти , готови да заявят на светло всичко, което са научили за гигантската измама на бившите комунисти в процесите на "прехода" и "риформите"и начина на формиране "бизнсьеса" и как бе стъкмена остриганата инвазия на мутрите, няма. Честни политически курви няма. Честни политически измекяри няма. Честни криминалнопроявени граждани няма. Честни банкери няма. Честно проведени матури няма. Честни емигранти, заебали Родината си, за да си спасят гъза, няма. Честни пенсионери, гласували като зомбирани глупаци за комунистите, няма. Честни наркодилъри няма, честни катаджии няма, честни дипломати няма.

  Честни шибаняци няма.

  този коментар написа безплатно за вас дедо ви Хан Крум
 10. 10 Профил на манол
  манол
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Хане, къде изчезна толкова време?

  manol
 11. 11 Профил на Хан Крум
  Хан Крум
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#7] от "petrakieva1":

  Госпожо petrakieva, в момента съм на почивка, но Ви благодаря, като се върна, ще ви посетя на посочения адрес, радвам се, че там имате такава силна група съмишленици. И никак не се учудвам, щото Държавна сигурност, добре изучила кагебистките методики, се грижеше да настанява своите противници все на такива приятни местенца. Явно Вие, г-жа petrakieva, сте тикнатаа там от някое злосторно ченге.
  Дееба тия злосторни ченгета, дееба!

  този коментар написа безплатно за вас дедо ви Хан Крум
 12. 12 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Затова ПЪЛНА ЛУСТРАЦИЯ

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 13. 13 Профил на Хан Крум
  Хан Крум
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#10] от "манол":

  Маноле, пека си ишияса на припек и се топя в минерална вода. чета книжки и гледам по някой друг концерт от нашето време. (много се изкефих на едно двд с Холис - участието им във фестивала в Сплит, 1968-ма, черно-бяло , ама жестоко).
  Завчера обсъдихме с една компания в един зелен двор на чашка същата тази 1968-ма година. Почерпката, започнала непринудено край нарязан пъпеш, прерасна в симпозиум, така да се каже, почнахме от прочетени наскоро книжки, минахме през В.Ерофеев и стигнахме до Прага. Всички единодушно осъдихме участието на нашите войски в сгазването на Пражката пролет преди 42 години и имаше дебат за Кундера. Едни като мен казваха: да, ама той е бил..., а други казваха: да, ама не е бил като нашите... с една дума мерзавец.
  ..."Нашите" са едни обикновени мерзавци, драги Маноле. Мръсни и гнусни мерзавци с алчни търбуси, готови на всичко в името на угояването си имоти и власт. Поначало постъпването в Държавна сигурност е било тествано у кандидатстващите чрез себедоказването им с всички сили за баш-мерзавци. Няма комунистически режими, чиито репресивни служби да не се състоят от изключителни мерзавци. Особеното на нашата Държавна сигурност и катилите й е в изтънчената им мерзавщина. Те, които утрепваха противниците на комунизма в хранилките за прасетата, за една нощ заебхаа и Маркс , и Енгелс, и Ленин, за да се събудат капиталисти-милионери. "Национално-отговорни капиталисти" - така важно се наричат сега тлъстите и превъртели от алчност най-честни наши другари с чисти джобове, хладни глави и горещи ташаци.

  този коментар написа безплатно за вас дедо ви Хан Крум
 14. 14 Профил на Хан Крум
  Хан Крум
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Особеното на нашата Държавна сигурност и катилите й е в изтънчената им мерзавщина. Те, които утрепваха противниците на комунизма в хранилките за прасетата, за една нощ заебхаа и Маркс , и Енгелс, и Ленин, за да се събудат капиталисти-милионери. "Национално-отговорни капиталисти" - така важно се наричат сега тлъстите и превъртели от алчност най-честни наши другари с чисти джобове, хладни глави и горещи ташаци.

  Повтарям го, просто да не се подмине. Да се разбере причинно-следствената капиталистическа връзка "ДС-власт-пари прим-ДС", марксистки казано, уважаеми недругари и недругарки.

  този коментар написа безплатно за вас дедо ви Хан Крум
 15. 15 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 479 Неутрално

  А мислите ли приятели, че всияко това щеше да се случи през тези 21г.. ако тези мутромилиционери не бяха се продали на американците? Е зная че слагам сол в раната , но без подкрепата на Чичо Сам, те нямаше как да оцелеят. А знаете ли че секретния архив на ЩАЗИ, американците го имат още преди ФРГ спец службите? А досещате ли се защо? Та да я направят най после тази лустрация, ама откакто всичко годно и кадърно отиде по света- кьол файда?

 16. 16 Профил на anav
  anav
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Чудесна статия... Ще ни отнеме доста време да се отървем от комунистическата паплач, така наричащите се "социалисти" начело с доносника-президент Гоце... От Борисов не очаквам да има волята да уволни ДС кадрите (както е нормално при такива срамни новини), при положение че назначи такива за свои министри. Заради това не вярвам в МВР и всичките акции с които се перчат.

 17. 17 Профил на james1
  james1
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Всички органи на ДС трябва да се възстановят както беше преди. Вижда се, че "демокрацията" е напълно измислена и фалшива система, която произвежда престъпници и посредствени хора. През "демокрациата" България достигна почти пълното си падение.
  Срещу ДС винаги ревят ортаците на Сорос и безбройните антибългарски фондации финасирани от ЦРУ и други западни централи.

 18. 18 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#14] от "Хан Крум":

  Добре казано Хане, но задавал ли си си въпроса - защо у нас нямаше Пражка пролет, защо нямаше Солидарност и т.н.? Защото манталитетът ни е такъв, келипирджийски, да оцеляваме на всяка цена. И съвсем нормално е един толкова газен и обезглавяван през вековете народ да се е научил да оцелява. Това е в природата на всеки вид. И точно тази ни черта бе използвана от враговете ни, в мръсна симбиоза с ченгетата безродници. И сега какво казва комсомолското секретарче Н. Банев- кризата ме свали от самолета в Майбаха. Кофти! Ние стеб както чета в коментара ти, сме били цветущи мъжаги през1968 -е и?

 19. 19
  ****

  Този коментар беше изтрит в 20:26 на 18/08/2010 от неговия автор.

 20. 20 Профил на GATSBY
  GATSBY
  Рейтинг: 851 Гневно

  Темата за държавна сигурност и за ГРУ и КГБ още не е изчерпана защото чак след 20 години влачене като бити кучета се започна едно споменаване тук и там за това че е имало нещо като организиране на РАЗГРАБВАНЕ и изнасяне на капитал от 1985-87 от БГ до наши дни. Ако прави впечатление все още се говори за НЕЩО като ОРГАНИЗИРАН ПРЕХОД от разни офицери аналитици по отделите на управлението на ДС. И е ясно, че явно УПРАВЛЕНСКИГЕ КАДРИ от своя страна са минали СОЛИДНА ПОДГОТОВКА В ГРУ и КГБ. Познайте на кой са предани подобни НАЦИОНАЛНИ ПЕДАТЕЛИ и от чия ръка са получавали награди и финанси. Предполагам е ясно и как са се отнасяли тези ОРКИ на ТЪМНАТА ИМПЕРИЯ на СЪВЕТСКИЯ БАНДИТИЗЪМ с населението и родината си. Но е ясно и това че ТЕЗИ ИЗБАРНИ екземпляри са БИЛИ и са ВСЕ още са УБЕДЕНИ че това което са натворили е ВИСша форма на ПРЕДАНОСТ КЪМ България............. забележете :
  предаността към съветската кланова КОМУНОИДО ФАРАОНСКА Държава им е вменено като висша преданост на БЪЛГАРИЯ.

  За съжаление и заради АКТИВНАТА ДЕЙНОСТ на такива ДРУГАРИ ПРЕДАТЕЛИ ние си останахме на последно място сред страните на прехода по усвояемост и свобода на ИЗПОЛЗВАНЕ на европейски финанси капитали и технологии и т.н. и за каквото си искате ..... . Освен ТОВА ни ДОКАРАХА тотално зависими от СЪВЕТСКИТЕ ДРУГАРИ и ДРУГАРКИ по отношение на ЕНЕРГЕТИКАТА. България беше смачкана и изгризана от тази орда от ОРКИ които бяха научили най висшия си урок за УПРАВЛЕНИЕ на каквото си искате единствено и само ЧРЕЗ ТЕРОР ...... ТЕРОР ТОРМОЗ и всяване на СТРАХ сред населението което те УПРАВЛЯВАТ.

  „ТЕРОРА” от 1944 сега се повтори със същата значимост като се създадоха от отговорните ДРУГАРИ структури като ВИС , СИК , ТИМ и т.н. ИМПЕКСИ и Експорти ... К .... текси и БАНКИ единствено и само с цел да се смачка и унищожи всичко което не е създадено от КРАДЕНИТЕ милиарди изнесени в австрийски щатски и швейцарски дружества и банки. Куфарчетата с кървави пари на ПАРТИЙНИТЕ БАНДИТИ се раздадоха за да може да се задуши свободната инициатива на ПРЕДПРИЕМЧИВИТЕ БЪЛГАРИ като се изтощят новосъздадените фирми с РЕКЕТ ... тип „ЗАЩИТА—ала бала ” или Просто с конкуренция не на база технологии и находчивост а подбиване на цени и монополизиране на цели СТРАТЕГИЧЕСКИ отрасли с изкупуване на предприятия терени и и и и ....... няма нужда да изреждаме. Мракобесници и НЕГОДНИЦИ като илиевци джамовци и другите хиляди бригадири на КАРТЕЛА „УБИВАЙ И ИЗГРИЗВАЙ” се развихриха в една вакханалия на безаконието и анархията сътворена и добре ДИРИЖИРАНА от другарите ОФИЦЕРИ от ..... ДС КГБ и ГРУ.
  Подобни сценнарии са описани подробно от различни автори като се почне от г-н Юрген Рот мине се през Илия Троянов и се стигне до авторите написали документални изследвания ако не се лъжа „ Сигнално червено” или примерно извадки от секретни документи на ДС .. и и и....... За съжаление това което ХАН КРУМ говори за избиването и физическото отстраняване на ТЕЗИ УБИЙЦИ просто е КЪСНО. Това населението трябваше да го направи като си спретнем една гражданска война . Но за съжаление не можа БЪЛГАРСКИЯ народ да ИЗНЕНАДА червената МАФИЯ. Явно обезглавяването и ТЕРОРА над най-работливото и спокойно население в европа след

 21. 21 Профил на GATSBY
  GATSBY
  Рейтинг: 851 Неутрално

  европа след 1944 под водачеството на ГРУ и КГБ оказа ВЛИЯНИЕ на поколения наред. И така !

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23 Профил на Хан Крум
  Хан Крум
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#18] от "Гражданин":

  Бе аз не бях баш "цветущ" мъжага през 1968-ма, вярно, имах патъци-трандафори, купени на Жданов за 8 лв., имахме вкъщи и телевизор "Опера 3", даже и електрическа китара имам от ЦУМ от това време, ама гледах като отнесен какво правеха цветущите ми връстници по света в западните списания. По радиото пускаха през половин час съветски маршове и песни за партията, а в събота се ходеше в Банята. В Банята имаше навалица като сега за паспортите, дават ти едно номерче и ако изчакаш шест часа, влизаш, ако не - пробваш пак другата събота... На Дондуков големи плакати рекламираха постановки за Младежкия театър и Народния, имаше един за руска пиеса - "От ума си тегли", май с Карамитев беше, това заглавие ми се привижда сега относно "риформата"и българските граждани... Фестивалът здравата разтърси нервите на преоблечените с костюмчета като студенти ченгета, особено скандиранията с подкрепата за Дубчек.
  Верно по-кофти беше през 58-ма година, когато се бяхме наредили на ъгъла на Сердика и Екзарх Йосиф за кило лук на човек. Това беше година след "Конгреса на победилия социализъм", мамата разгониха на земеделското стопанство. Ходеха милиционерите със зелените униформи и отрядници с червени ленти, а улиците ги миеха с маркуч, последна екстра. Частните дюкяни по Цар Симеон друсваха кепенци един по един. Антон Югов и Червенков се бяха покрили дълбоко и чак след 67-ма взеха публично да поркат в ресторант Стадион на Попа.

  този коментар написа безплатно за вас дедо ви Хан Крум
 24. 24 Профил на Хан Крум
  Хан Крум
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#22] от "caravagqio":
  Абе нещо няма ли грешка в caravagqio?
  Ти да не мислиш, че без дишането зад врата си от Червената армия, българските комунисти щяха да запазят главите си?
  Ти не си ли чул, че избитите българи през октомври -декември 1944-та са три пъти повече от избитите българи през май 1876-та?

  този коментар написа безплатно за вас дедо ви Хан Крум
 25. 25 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#22] от "caravagqio":

  Добре казано е всичко юнак, но има едно но. Ти не знаеш кой какво е правил или неправил. Както каза по горе някой - такива като Банев ме накараха да пътувам на стоп, и не си топя дъртите кокали в Карлови вари, а се пека на безмилостното слънце на едно лозе от което се "прехранвам", ако това е думата. И понеже жизнения ми опит подсказваше , че не си струва да се ходи по площадите защото всичко е един спектакъл с много актьори и храстчета- не ходех точно до този според мен истнски протест. После се захванах да спасяваме България от ГМО- и знаеш ли събирахме се по 40, 50 човека. А мисля че си струва поне това да се опази. Но уви, всичко е под контрол- тоест народа излиза да протестира само когато е по някакъв начин "организиран". Благодаря за критиката, но от 5 - 6 милиона българи да се съберем за нещо важно 50, 60 души!?

 26. 26
  ****

  Този коментар беше изтрит в 20:26 на 18/08/2010 от неговия автор.

 27. 27 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#23] от "Хан Крум":

  Е, аз уважаеми Хане мисля, че все пак ние сме едно много бито поколение, но нетрябва да се предаваме, ако истински искаме промяна! Аз поне не се предавам!

 28. 28 Профил на Ганю
  Ганю
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Тинтири-минтири... няма нито нещо ново, нито пък изненадващо за ролята на ДС в 20-годишната пост-комунистическа перестройка в БГ.
  Мощта и размаха на българските КаГеБисти е замайваща, а БГ - единствената ЕС страна, в която комунистическата тайна полиция не беше разформирована. Досега политическите назначения бяха с давност по за 3-4 г. По правило нямаше повторения (или рядко): Да започнем отначало: А-групата на ДС- БКП (=БСП + СДС + ДПС); Б-групата (= НДСВ +Атака), В-групата (=РЗС + ГЕРБ) ... Кукловодите са си все същите, маскирани като "бизнес-компании" МултиГруп, СИК, ВИС, ТИМ .... Най-обнадеждващо е, че кадрите им се изчерпват след като лани я докараха да значат една откровена мутра за МП и един милиционер-физкултурник за негов ПР

  Айде сполайте, бай ви Ганя екс- Балкански
 29. 29 Профил на Ганю
  Ганю
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Някой запитал ли се е откъде е "топлата връзка" Бойко Б. - Цецко Ц. ?
  Ами много просто: "сватовник" най-вероятно им е бил покойния несменаем шеф на КДС ген. Григор Шопов (отявлен болшевик и "ангел хранител" на Т. Живков). Нали никой не може да се заблуди как се избира "телохранител" на Т. Живков?? (макар и свален от власт, но много силен, дори само за информацията, която има). Ясно е, че ДС е поверила охраната му на доверен човек (т.е. Б. Борисов). По същата причина по-късно, ББ е избран за охранител (и шпионин, това върви заедно) на Симеон Боросов Кобурготски, чието връщане в БГ си беше организирано пак от ДС (да озаптят започналия да "своеволничи" Ванчу Костуф

  Айде сполайте, бай ви Ганя екс- Балкански
 30. 30 Профил на Ганю
  Ганю
  Рейтинг: 8 Весело

  И накрая: най-забавното за връзката: Б. Борисов - Цвъ. Цветанов е, че бащата на Цвъ. Цвъ. е бил шофьор-телохранител на ген. Григор Шопов ... т.е. излиза, че общия "кум/сват" за двамцата "десни политици" (бивши БКП-членове) и подставени от ДС лица като "организатори" на Граждани за Европейско Развитие на БГ" (ГъРб-ът) е не някой друг, а славния български чекист, любимеца на ПолитБюрата на БКП и КПСС, другара-генерал Григор Шопов..ха-ха, интересно, нали ? А, к'во мисли по въпроса мат'риала?

  Айде сполайте, бай ви Ганя екс- Балкански
 31. 31 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1542 Разстроено

  Пропуснали сме вече мъзможността да се отървем от ДС. Дори СДС с Костов не го направи. Тъжно но факт. Не знам как ще продължим, но разчитам на международен натиск. Българският народ няма вътрешни сили да се отърве от тези престъпници. За нашите родолюбци и патриоти искам само да натрапя сравнението на българския народ с чешкия, полския, унгарския.

  "Всеки е виновен за всичко"

  подпис
 32. 32 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#22] от "caravagqio":

  "И ако НЕ ИСКАТЕ да ви наричат мърша изходът е един : ГРАБВАЙТЕ скритите пушки и пищови по таваните , грабвайте брадвите и ВСИЧКИ пред парламента... "

  Ти къде ще бъдеш: на трибуната ли?

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 33. 33 Профил на radioham
  radioham
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#15] от "Гражданин":
  Нещо ни лъжеш ,че си гражданин!Тези 'разсъждения" многи ми приличат на брътвежи на някой селски партиен секретар....

 34. 34 Профил на aha
  aha
  Рейтинг: 461 Неутрално

  ако на следващите избори има една партия, която да иска закон за лустрция - тя ще спечели моя глас.

 35. 35 Профил на cekova
  cekova
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Е,разумни юроди,поради что се косите,като няма смисъл.Вече сте стари,нямате вече сили,а и пушки,пък и учтели сте нямали да ви научат как се мре за чест и правда.Хубаво е да си попсува човек,съвсем безопасно е,а после да си пусне старите песни от младоста.Гледахте ли на ,,ХИСТЪРИ,филма за Виетнам и влизането на северовиетнамската комунистическа армия в старата столица Хюе.Вървяли са напред със списъците на хората за ликвидиране,с около 4-5000 трупа са напълнили градския стадион ,но тъпите фотографи показаха само снимката на полицейския шеф който застрелва партизанина за който пък чак сега с е разбра,че е избил цялото семейство на полицай.Нищо ново под небето и до днес има списъци.

 36. 36 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#5] от "Хан Крум":

  Хане, сега като се замисля, макар и радикално да е предложението ти, излиза, че си прав. В Румъния, по времето на тяхната демократична революция, поубиха Секуритатя, а после румънците взеха, че дръпнаха напред. Преди мислех, че ако се сложи ръка на парите на бившата ДС, тя вече няма да е фактор в провеждането на фалшивия блатен преход. Още повече ако се съчетае с лустрация. Но сега като се замисля - прав си. Това са закоравели мръсници, които ще бъдат такива до последния си дъх. Изхода е само един - терор за терористите от ДС!

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 37. 37 Профил на Хан Крум
  Хан Крум
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#35] от "cekova":

  Начи, патардията е посочена само като изход. То е ясно, че никой няма да вземе да утрепе единия милион явни членове на БКП, заварени през 1989-та, между тях и част от синия актив, както и единия милион шапкари, милиционери, дс-ченгета и ушета, волнонаемни и пр., общо почти два милиона живи и до днес повечето. Като сложиш и семействата им, става цяла България. Как да ги махнеш? Това е непоправимо изкривяване на нацията, не просто шибаняци за отстрелване , ами гигантска комунистическо-милиционерка пасмина, начело с премиер-помпиера, учил в Школата. Да кажеш: вий що нищо не направихте, е лесно. Ний подложихме гръб на прехода, барем чрез минигите и чрез стачките, макар и ДС да го направи.
  Но какво можеше сам човек да стори през тези 45 години? Да вземе ножовка и да пререже кулука на Московска 5?
  Мен поне два пъти се помъчиха да ме сгазят през 85-та. Единият път на абсолютно празно шосе между Калояново и Хисаря една пожарна с бясна скорост влезе в моето платно нарочно, едва успях да се шмугна между дърветата, седмица или две преди това на завоя след Стара Загора към Пловдив ТИР влезе в моето платно, аз бях откъм външната крива, нямаше къде да бягам, едва успях да се отърва на боя разстояние, след това спрях, спряха и други коли зад мен, псувахме , ама онзи отпраши. Същата година в Капана в Пловдив на тясна еднопосочна уличка ме запуши милиционрска лада, друга спря зад мен и аз слязох да питам тия отпред що не се махат. обаче като стигнах до отвореното стъкло на шофьора, някакъв мустакат цивилен беше насочил срещу мен пистолета си. Каза ми ,че ще стреля. Аз му казах, че няма да стреля и че ще му отмъстя за това. И такъв шум вдигнах в МВР, че го уволниха. Разбира се, аз си платих за всичко. От самото раждане си плащам, до ден днешент плащам, че и моите хора вкъщи плащат и не щат да им печатат нещата, а и направо ги уволняваха на два пъти. Няма да казвам колко пъти ми разбиват жилището и колко пъти са ме връщали на нула.
  Но мен кучета ме яли. По-кофти и за съжаление е участта на милионите преебани български животи през мсичките тези тези години, все заради комунистите и все заради Държавна сигурност. Как да се помолиш на провидението да ги утрепе всички ? Нали на другия ден ще останеш сам в посткомунистическата пустиня.

  този коментар написа безплатно за вас дедо ви Хан Крум
 38. 38 Профил на Хан Крум
  Хан Крум
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#36] от "baracuda":

  В Румъния никаква Секуритате не избиха, беше предварително подготвено грандиозно шоу, даже и най-популярния техен актьор бяха поставили за коментатор, обаче без да искат не прецениха рисковите фактори и стана мазало. През 87-ма в центъра на Букурещ, на Каля Виторией светеше една крушка на жица, опъната над булеварда. Една крушка над целия булевард! В един абсолютно празен магазин за хранителни стоки( пак да напомня 1987-ма година!), наблюдавах следната сцена : милиционер с ботуши се беше качил над празния стъклен щанд и от една телена каса с двайсетина пръчки салам хвърляше една по една в разярена тълпа, близо сто човека. Друг милиционер стоеше до касата , а трима вардеха наоколо. Тълпата се биеше с кръв. По целия град висяха десетметрови плакати с главите на Николае и Елена Чаушеску - от покривите до първия етаж. Нямаше нищо, кафе нямаше, влязох в някакъв ресторант и ми донесоха кюфтета, плуващи върху пожълтяло листо от маруля над локвичка оранжева мазнина. От едното кюфте стърчеше рибешка кост, те били от рибна кайма. Миришеха на тиня, не ги ядох. по целия път между Брашов и Букурещ покрай жп-линията лежаха по тревата, лежаха по гръб, повтарям, ручъвци и чакаха някой да им хвърли нещо от международния влак. Аз се връщах от Братислава, в спалното купе бяхме с треньора на националния младежки отбор на Румъния, поприказвахме си, почерпих го с водка и цигари и заспахме. На заранта видях, че е слязал някъде, а в обувките ми ги нямаше чорапите. Беше ми ги свил. Няма по-угнетено от комунизма европейско население от румънците, може би само албанците...разбира се и горките съветски граждани..

  този коментар написа безплатно за вас дедо ви Хан Крум
 39. 39 Профил на Хан Крум
  Хан Крум
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Начи, това с чорапите( носени вечерта между хотела и влака) е абслютна истина, а и това с румънците, лежащи по гръб за хвърлена цигара на цели километри покрай линията преди Брашов , направо ме потресе...Но най вече ме потресе едно посещение през 85-та на Галерията в Букурещ. Тъкмо бях застанал пред Бош и ме изгониха от галерията, щото Чаушеску щял да пристигне в съседната сграда на Парламента. През 87-ма пак влязох в галерията и аз, парен каша духа, бързо претърчах през етажите да видя и техния Рембрандт. Тъкмо застанах пред него и ето че Чаушеску пак идваше към Парламента. Изгониха ме отново, ама ги бях надхитрил вече. За утеха влязох в етнографския им музей и паднах: От двете страни на площадката на едно двукрило извито парадно стълбище стърчаха два колосални позлатени бюста на Елена и Николае Чаушеску. Главите им опираха в тавана. Аз зинах потресен и си излязох, макар тук никой да не ме гонеше.

  този коментар написа безплатно за вас дедо ви Хан Крум
 40. 40 Профил на Хан Крум
  Хан Крум
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Обаче през 1987-ма и в България нямаше кафе, но пък имаше зверски режим на тока. Спираха го на всеки два часа за два часа. Сетне го спираха по четири часа и го пускаха за два часа, сетне го спираха и за цялата нощ. Хората си прецакваха за седмица автомобилните акумулатори, за да се осветяват криво-ляво вечер. А за кафето имаше виц: отива един ри доктора с яки хемороиди. Докторът му казва: свари първо един леген с вода, топни си задника в него и после ела на преглед. Завалията едва намерил долари за Кореком, купил кафето и отишъл с топнатия си задник при доктора, а онзи гледал, гледал и вика: братче, чака те дълъг път и много щастие.
  Докторът се оказал може би прав, сто на сто завалията е избягал две години по-късно...далеч от страната на ДС и Гоце.

  този коментар написа безплатно за вас дедо ви Хан Крум
 41. 41 Профил на Хан Крум
  Хан Крум
  Рейтинг: 583 Неутрално

  пс- леген с кафе

  този коментар написа безплатно за вас дедо ви Хан Крум
 42. 42 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  Едно малко уточнение: в Бълхария не е имало ДС а КДС. Пишете навсякъде правилния термин КДС, КДС, КДС!

 43. 43 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Този автор (Христо Христов) май за друго не може да пише, вече години все едно и също, изкарва си хляба от такива статийки до омръзване.

 44. 44 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До #23 Хан Крум:
  Май в Банята съм те засичал дето си отскачал всяка събота - тя беше номер едно във всички гей-пътеводители

 45. 45 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2139 Неутрално

  До коментар [#44] от "canuck99":
  И ако е гей човекът, това как порменя преживените от всички румънци факти: недоимък, страх, оскотяване?
  Ченги, айде не толкова елементарно. Нали се имате за много умни.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 46. 46 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 426 Гневно

  Ето виждате ли защо ние искахме лустрация!

  1. Членове на ДС и техни вербовани агенти да не могат да бъдат назначавани на длъжности в предприятия финансирани от държавата или от ЕС фондове, да бъдат изибирани или да заемат каквоито и да било длъжности в общинската, съдебната или държавната власт

  2. Осигурителния им стаж да бъде дисвалидиран за времето през което са били вербовани до момента в който досието им е разкрито.

  3. Пенсиите и държавните разходи които са били направени по разкриването на досиетата им да бъдат приспаднати от натрупаните им вноски в пенсионен или здравен фонд.

  The biggest risk in life is not taking one.
 47. 47 Профил на judge_judy
  judge_judy
  Рейтинг: Неутрално

  след тази прекрасна статия има ли още някой в България, който се съмнява в ползата от един Закон за Лустрацията?

 48. 48 Профил на Хан Крум
  Хан Крум
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#44] от "canuck99":

  В Банята се ходеше в събота, щото бойлери и парно отопление нямаше. Имаше стари бойлери в кухните отпреди войната над печките с въглища, нашият отдавна беше развален. И се ходеше в събота следобед, щото и събота беше работен ден. Социалистическите труженици нямаха много излишно време тогава. След края на работното време се преобличаха , качваха се в претъпкания трамвай и се отбиваха в кръчмата, преди да се приберат. Тогава единствените удоволствия бяха киното за 35 ст. и ракията за 40 ст. в "Самообслужването". Заплатата през 1967-ма година беше 76 лв. Сто и петдесет лева получаваха началниците, двеста лева получаваха директорите и военните. Другарите в елита само се подписваха на ведомост и си спестяваха парите от заплата. Те имаха безплатно всичко. Живееха като царе, всичко им беше осигурено - от храната и дворците до луксозните воаяжи в гнилия Запад. На бюрата си имаха кутия пълна с хиляди левове - безотчетен фонд, уж да ги харчат за гости. Всеки ден кутиите се пълнеха безпроблемно. Другарите имаха охрани, лични шофьори и служебни Волги, слуги и специална безплатна доставка на специална храна по домовете на за целите им селски фамилии, надошли нашироко в конфискуваните домове на "гадовете". Другарите имаха добре варден и скрит живот с удоволствия за милионери, за който в "Работническо дело" (2 ст.) никак не пишеше. Например ако синът на диктатора хвърлеше момиче от балкона за забавление, то ДС се грижеше да почисти глупавия труп и да потули историята. Ако зетят на диктатора изнасилваше в кабинета си дъщерята на плевенски другар, дошло за работа в телевизията, то ДС се грижеше да запуши човката на самозабравилия се плевенски другар. Ей такива забавления си имаха другарите.
  Педерастите ходеха в Народната баня долу, вероятно ти там си се киснал по цял ден, та ти се струва, че всички са те уважили.

  този коментар написа безплатно за вас дедо ви Хан Крум
 49. 49 Профил на Хан Крум
  Хан Крум
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Оставям ви да размишлявате, отивам да си пека кокалите.

  този коментар написа безплатно за вас дедо ви Хан Крум
 50. 50 Профил на boris_ivanov
  boris_ivanov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Мерси! Полезен анализ.

 51. 51 Профил на ivanbuhov
  ivanbuhov
  Рейтинг: 217 Гневно

  Как може да се оправим с пристъпниците, когато токива ни управляват, все още!!!! Боже кога ще ни помогнеш да се освободим?! "Гарван гарвану око не вади!!!! Гарваните си живуркат извън и в МВР! Сред пенсионерите много приказват, защото са с високи пенсии!!! Боже, имаш ли очи?! Виж ни и помагай! Нямаме време! Искаме правда!

 52. 52 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#47] от "judge_judy":

  ... никой няма съмнения само страх да не обидим "другарите" точно сега, щото и без това им е трудно... та за това ЛУСТРАЦИЯ НЯМА ДА ИМА А СЛЕД 4 ГОДИНИ... Я, КАМИЛАТА - Я, КАМИЛАРЯ, нали затова избрахме Бойко, той ги знае тези работи... Това е логиката на Партията-майка, няма а са плашите ножа е дървен, да не се плашим за мандата муни каза Президента Първанов в Пернишко, га беше на посещение, да на види и да са преброим...

 53. 53 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Знаете ли какво е КГБ ?

  Освен Комитет Государственой Безопасности , КГБ - означава още Корав Гаден Българин. Аз ползвах второто значение.

  А, знаете ли какво е БТС - освен Български Туристически Съюз с лого Еделвайс , означава още Български Тайни Служби - така наречените ,,Еделвайси" по подобие на ,,тюлените" и други спецчасти по света. Аз съм турист ... !

 54. 54 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#53] от "PEAR":

  ... старите блудкави глупотевини минаващи направо за тъпизми намирали почитатели с невиния си глупендерски хумор тогава радват някои и днес...

 55. 55 Профил на досю
  досю
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Добре би било да се направи един анализ -отчет колко от бившите служителите на ДС и от сегашните на ДАНС и депутатите от НС са станали масони и тогава да се направят правилните изводи.

  особен
 56. 56 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До Ренегат ( 54 ) - такива бяха времената. Помниш ли 1986 ? Тези ,,тъпизми" са от тогава.Времена на всесилни ДС и УБО - все пак имаше път.

 57. 57 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#56] от "PEAR":

  ...този плод е от края на този път, там ни отведе той, при това дърво на което народа му вика "кривата круша" До там ни заведе Партията-майка, до кривата круша, ни по-далеч, нито по-близо, а точно там под кривата круша...

 58. 58 Профил на danielson
  danielson
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Ясно е че след публикуването на тези ДС-списъци трябва да последва закон за лустрация макар и късно. Всичките тези копеленца имат стаж за пенсия и да си отидат с мир!
  Останалото е показано много добре във филма на Тенгиз Абуладзе "Покаяние", който беше показан в бившия вече СССР още през 1987 година. Въобще докарали сме се до състояние в Русия да има повече демокрация, отколкото тук, след като в Санкт Петербург са издигнали огромен светещ транспарант с фалос срещу сградата на КГБ а тук зетят на Бай Тошо се изявява като мемоарист и герой

 59. 59 Профил на danielson
  danielson
  Рейтинг: 479 Гневно

  Бойко Борисов да не крие ДС-агентите от пожарната!!!

 60. 60 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  ... то и сега пътища много, но водачите предпочитат мач с фатален номер на екипа, само да покажат, че не ги е страх и не ги лови магия, та те ще ни докарат до къде мислиш?...само до това да сме пасивни зрители на несполучливи изяви, хем знаят,че не ги бива и съвсем съзнателно се занимават с дейности каточели на инат, за да покажат на населението колко е "лош" и "шибан" материала...за нищо друго, само за това... и както гледам публика не липсва, даже скромният стадион е пълен, че има и деца за джумбуш да става...след као мама и тати са гласували за него и ми казаха да ида да го видя, аз им вярвам, та за това отидох, нищо че нищо не разбирам...

 61. 61 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  ... на мен лично много ми омръзна бзпочвено и почти винаги да гледам намръшената му физиономия и постоянните му обвинения на други ,а не на истинските виновници, както и пт обвиненията му срещу хората в България и подвеждането им под общ знаменател с виновниците за състоянието, които всеки знае и показва, но чака да се вземат мерки, както бе обещано, ще се изчакаме обаче, май...

 62. 62 Профил на debil
  debil
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#5] от "Хан Крум":

  Вярно е поне на 80%, лощото е че няма оправия вече. То няма и армия за военен преврат

 63. 63 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Весело

  До Ренегат ( 57 ) - Що бе ренегат , какво не и харесваш на крушата. Виж каква е хубава и вероятно вкусна.Кривите круши също раждат плодове. Кривата круша ( според теб БКП ) даде повече от 400 круши ( партии ) , между които Лидер, РЗС, Новия Гергьовден ли беше, любимите на електората от данъкоплатци ГЕРБ и.т.н - все ,,вкусни" круши ,особено за лидерите им. Какво ще кажеш за зрялата круша СИ БАНК например ? Оня ден ми взеха 3.50 лв за превод и Личната карта ми излезе 21.50 при цена 18 лв.Така , че кривата круша е направо дървото на Живота за партийните функционери от централите , особено за ,,Позитано". Дойде време да се берат плодовете ( крушите ) на това 100 и колко годишно криво дърво - нали на 31 Юли й честваха, някаква годишнина на Бузлуджа ( на кривата круша, де ).

 64. 64 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#8] от "umoren":

  За съжаление закон за лустрацията вече не може да ни помогне, бандитите се пенсионираха и новите им поколения вече управляват, справка Станишев, Велчев. За България вече няма спасение, дано циганите управляват по-добре таз територия.

  икономист - неграмотник с диплома
 65. 65 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#62] от "debil":

  Единствен изход за нормалните хора е да се съберат на едно място и да се отцепят от България, не вярвам да се съберем повече от една община народ.

  икономист - неграмотник с диплома
 66. 66 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До тел _ 112 ( 65 ) - за ,,цепенето" на България. Това не е проблем, доколкото знам съществува следния пъклен план България да бъде сведена до Търновския санджак и част от Тракия ,ако БСП не се саморазпусне и не прекрати доброволно съществуването си.
  Как ще стане на практика ?
  1. Хората на Доган вече имат нотариални актове за Родопите и ще поискат да минат под юрисдикцията на Анкара. Земята си е тяхна, те не се чувстват Българи и никой не може да им каже копче.
  2. В Румъния ще дойде на власт приятеля на Волен Сидеров - Туджман и ще започнат едни териториални претенции за Велика Рунъния .Лично съм виждал тези надписи в центъра на Добрич. Румънската армия ще влезе и ще осигури жизнено пространство за румънския народ , а ние ще се простим с Добруджа и северният бряг на река Дунав, с изключение най вероятно на ивицата между Русе и Тутракан.Нямаме с какво да ги спрем.
  3. Турция ще и харесат Родопите и ще поиска да изравни Северната си граница добавяйки Странджа и Южното Черноморие до нос Емине минавайки през Тополовград.Турците са известни с това,че каквото им потрябва си го вземат.
  4. Сърбия ще компенсира загубата на Косово със Западните покрайнини на България до Петрохан.
  5. Македонците ще обявят ,,независима" Пиринска Македония със столица сегашния Благоевград ,който ще бъде преименуван. На изток Пиринска Македония ще граничи с Турция при Разлог ( Родопите ).
  Така от България ще останат три провинции с центрове : Търново, Шумен и Пловдив. Варна ще бъде на границата с Румъния.
  Ето ти какво ще остане от България, ако БСП продължава да се инати и не се саморазпусне.
  Тази информация съм я събирал повече от 20 години.

 67. 67 Профил на nabljudatel222
  nabljudatel222
  Рейтинг: 379 Неутрално

  до Хан Крум (#5)
  Ювиги хане, кандидатствай в Гинес за най-дълго изречение!

 68. 68 Профил на brasnarq
  brasnarq
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Наричаха ги още и УНГ(уши-нос-гърло), по разбираеми причини.
  Уж се правеха на много тайни и секретни, ама така, че да ти намекнат "аз съм голямо добрутро". Сърбеше ги езикът да се похвалят. При кавга в кръчма например, веднага бързаха да подсетят другите, що за чутовен херой стои насреща им.
  Повечето ги знаехме какви са, що са. Ако пък видиш на някого трудовата биография(трудовата книжка), веднага стопляш, че е ухо. Кадровите друго не работеха, но доносниците им, бяха в трудовите колективи, на по-мазни службици. И тях ги знаехме. И те ни знаеха. Кой кво плямпа.

 69. 69 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Статията е прекрасна, а най много ми харесва краят и:
  Ако не друго, то кадрите на ДС, които са били на ръководни постове в МВР през годините на прехода или и днес продължават да ги заемат, следва да споделят отговорността за провала на вътрешното министерство в противодействието на престъпността и корупцията. При условие, разбира се, такава отговорност все пак да им бъде потърсена.
  Кой да им потърси тази отговорност, кой? Това не се казава, но това е главният проблем, заради който единствено ние сме на това "специално" дередже в Европа. Ами опираме пак до народа, който търпи това положение. Докато другите народи не го търпят. Някакси там не върви дасе каже "АКО им бъде потърсена отговорност на виновните". Защото там е просто недопустимо и да се помисли, че би могло да не се потърси такава отговорност. Ами пак опираме накрая до някои "квалификации" за качествата ни, на които много се сърдим, но признаваме, че са истина! Но най-страшното е , че с такива "качества" НИКОГА няма да се оправим! Зашото те са ПРИЧИНАТА на злините ни! И след оше 20 години, когато ДС кадрите най-после слава Богу ше са изпукали и по този начин лустрацията ше настъпи по естествен начин, пак няма да се оправим, защото ПРИЧИНАТА си остава!

 70. 70
  ****

  Този коментар беше изтрит в 12:59 на 19/08/2010 от неговия автор.

 71. 71
  ****

  Този коментар беше изтрит в 13:01 на 19/08/2010 от неговия автор.

 72. 72
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:35 на 20/08/2010 от неговия автор.

 73. 73 Профил на steppenwolf
  steppenwolf
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#72] от "майор_Деянов":

  Другарю Деянов, на умните хора са достатъчни няколко факта за да навържат историята. Само глупаците искат доказателство, че бялото е "бяло". Погледни новоизлюпените капиталисти. Има ли някакви случайни хора там и виж къде е главата на "гущера". Остани със здарве.

 74. 74 Профил на Musashi
  Musashi
  Рейтинг: 479 Неутрално

  На дългата държавна софра, разделение няма, а и хора от простолюдието също! Те са отвън при зрелищата, където могат да се забавляват с цветове, вероизповедания, етноси и каквото друго им се предложи!

 75. 75 Профил на andimo
  andimo
  Рейтинг: 531 Гневно

  Здр. на всички във форума.Нов съм в този форум регистрирах се в него само да отговоря на лицето Кр. Каб. Обърнете внимание как в статията за Д.С. няма нито едно мнение от него.Но знае да плюе по С.К. защото искат закон за лустрацията.И това е защото е ченге от Д.С. гласувал за ГЕРБ

 76. 76
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:36 на 20/08/2010 от неговия автор.

 77. 77 Профил на Дани Савов
  Дани Савов
  Рейтинг: 376 Неутрално

  До коментар [#22] от "caravagqio":

  на ПОЗИТАНО 20 е адреса.

  HIRO
 78. 78 Профил на greenhawk
  greenhawk
  Рейтинг: Неутрално

  Циркът "Лустрация" е жалък, нещо повече - гнусен. Не че не е имало гадове в ДС, както днес има гадове в НС, не че доносниците на ДС нямат моралното право да ни управляват и поучават, но да решиш, че е много лошо, ако служител на ДС днес работи в МВР или БНТ, а е чудесно и най-нормално, ако той е висш банкер, е не само цинично, а направо отвратително! Значи, през зависимите ръчички на доносника е лошо, ако минават полицейски документи, но не е лошо и опасно, ако минават милионите на българските спестители, а? Кога ще се разсекретят доносниците и слугите на ДС, ръководители в банките, включително в Българската банка за развитие? Това е въпросът, лицемерни господа!

 79. 79 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#75] от "andimo":

  Ха-ха! Явно съм повече от известен, щом идват да питат къде съм.
  Браво!
  Но, както вече казах другаде, изказването на тоя е като във вица за арменеца и колата. Дето я спечелил от тотото. Ама не било кола, ами колело - и му го откраднали.

 80. 80 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Впрочем браво на Христо за поредната статия по този много важен въпрос!
  Има, обаче, един проблем. И той е, че поне 80% от пишещите тук не знаят, че авторът на статията е и автор на настолната за българската история през последните 60 години книга, озаглавена "Убийте Скитник". Отнася се до убийството на най-великия български писател Георги Марков, мъченик на българската демокрация. Тази книга бе публикувана преди няколко години и ПРЕДИЗВИКА СЕНЗАЦИЯ ПО СВЕТА! А поне 70% от пишещите тук и 95% от българската популация не знаят за нейното съществуване. Аз лично съм полагал многократно огромни усилия да просветлявам читателите за нея - и изобщо за случая с това убийство - този ПОЗОР за т.н. българска държава и за т.н. българска нация.

 81. 81 Профил на andimo
  andimo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Доносник какво лошо има в лустрациятя бе?Лъжеш че не си видял статията.До лицето Кр. Каб. Има и поговорки освен вицове .Гузен негонен бяга

 82. 82 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#4] от "rumenvl": След втората световна война бая кадри отслужбите на хитлерова ермания преминаха на работа в САЩ и ФРГ...

 83. 83 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Алоу, горния наглец! Ти пък откъде си се пръкнал, че ще ми кажеш, че лъжа и пр., бе, нещастник?
  Аз, когато съм писал за необходимостта от лустрация -
  http://kkabakciev.blog.bg/technology/2009/10/20/kak-partiiata-bdeshe-nad-naukata.419072
  ти най-вероятно си ходел прав под масата и си викъл "бръм-бръм"!
  Ха-ха-ха! (Макар че не е много смешно, като гледам колко си нагъл!)

 84. 84 Профил на GATSBY
  GATSBY
  Рейтинг: 851 Гневно

  ДрЮгЪРю деянов аз съм чел за по страшни неща от това че са яли деца. Да ви припомня ако не се сещате как ВАШЕТЕ ГЛАВОРЕЗИ са убили Райко Алексиев ... Лев ГЛАВИНЧЕВ и сие да ви говори нещо? Едва ли .......... НА ДРУГАРИТЕ НЕГОДНИЦИ И МЕРЗАВЦИ КУХИТЕ ЛЕЙКИ завинтени от москва с ръждиви винтове и вода не задържат. Като скаклци сте .... на това са ви дресирали. От където прелетите живо същество не остава. Изгризвате и изсирате всичко даже и СЕБЕподобните. Бесовете ви гонят вас бесовете ...

 85. 85 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#58] от "danielson": Не е транспарант, а 67-метров фалос, нарисуван набързо с фосфоресцираща боя върху платното на раздвижния мост точно преди вдигането му! Голямо шоу е било!

 86. 86 Профил на Naschenec
  Naschenec
  Рейтинг: 426 Любопитно

  До коментар [#83] от "Красимир Кабакчиев":

  Красимир Кабакчиев – Генерал Кобалт
  ПРЕВЪПЛЪЩЕНИЯТА НА РЕНЕГАТА

  http://www.liteos.de/biogrKK.htm

  Коментарът наистина е излишен ! ...

  Ненавиждам цензурата , мразя цензурите !
 87. 87 Профил на borkovn
  borkovn
  Рейтинг: 217 Весело

  Кр.Каб е к.ф.н. да не забравите.Феодалните старци от 64-те института към БАН почиват от 24май до 15септември.По-дъртите имат по5-6 титли и са абсолютно безполезни комунистически боклуци/до един доносници/,а по-младите се натискат като умре някой да му заемат мястото.Те са от социалистическата младеж.А к.ф.н. е по средата-разкрачен като жаба.

 88. 88 Профил на monom
  monom
  Рейтинг: 532 Весело

  На тайно събрание група от 122 служители на ДС,предимно работили в западни демокрации и запознати с живота там решават да създадат СДС(Съюз на Държавна Сигурност)и да "преведат"новия начин на живот на Българския народ(спомнете си първите митинги кой ги организираше) а комунистите от БКП да се организират в модерна лява Социалистическа партия,за срок от 10 год. Всичко бе изпълнено в срок и 1999год.ДС докараха Сакскобурготски с цел легитимация на всички.Той се справи великолепно,НАТО,ЕС,толков бързо никой не е очаквал...нататък ДУПЕ да е яко на Българския народ.

 89. 89 Профил на GATSBY
  GATSBY
  Рейтинг: 851 Любопитно

  Една крачка към Посоката за РАЗКРИВАНЕ и ОСЪЖДАНЕ на ГЛАВОРЕЗИТЕ на КДС ГРУ и КГБ е създаването на комитет за ИЗДИГАНЕ на ПАМЕТНИК Мемориал за ИЗБИТИТЕ ПАТРИОТИ И ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ дръзнали да жертват живота си и на семейставата си за добруването на БЪЛГАРИЯ и измъкването и от орбитата на СЪВТСКИЯ СЪЮЗ.... ДА си спомним за тези които бяха над Смъртта и Терора ..... Зверовете на КДС ще си получат това за КОЕТО са заработили. Съдбата не забравя!!!!

 90. 90
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:36 на 20/08/2010 от неговия автор.

 91. 91 Профил на andimo
  andimo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Доносник пак лъжеш.Знаеш че най-добрият политик от тези 20 години е Иван Костов.Просто вие доносниците знаете че тиквата и гоце си играят на чичо доктор за това плюете по Костов.До Кр. Каб.

 92. 92 Профил на GATSBY
  GATSBY
  Рейтинг: 851 Весело

  Рабфаковец деяновЪ.... ДРЕБНО ЧЕРВЕНО ВЛЕЧУГО НИЕ си спомняме за тях но те не са С ВАС ...това е поредната ПОЛЮЦИЯ НА ЧЕРВЕНЕИЯ ТЕРОР И КУХА ПРОПАГАНДА. Това може да си го разправяте на оредяващите ви червени СБИРКИ и ТОва което избихте и изгризахте МИЛИОНИТЕ съдби на нереализира ли се хора ........... ТОВА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО .... вие и Подобните на вас ПОДОБИЯ на ХОРА - сте еднакво не нужни на здравомислещата част от социума. Не пишете изтъркани фалшиви Постановки от 1970 година.... НЕ минават

 93. 93
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:37 на 20/08/2010 от неговия автор.

 94. 94 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#42] от "aldy":

  "Едно малко уточнение: в Бълхария не е имало ДС а КДС. Пишете навсякъде правилния термин КДС, КДС, КДС! "

  И аз това повтарям постоянно, но без особен успех.

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 95. 95 Профил на Хан Крум
  Хан Крум
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Я, тук се появил някакъв комунистически апологет - майор Майор Деянов. Много ми е кеф да припомням на другари като майор Майор Деянов какъв беше прекрасният социалистически рай, варден със железни огради с пуснат ток и граничен свиреп калашников контрол на десет километра преди границата.
  Един от важните принципи на любимия поет на майора - Вапцаров бе "имам ли аз, то значи да имаш и ти". Обаче тая работа хич не се връзваше с отцепените стотици хектари за резиденции на Тато в най-прекрасните кътчета на татковината.
  Цели десет на десет километра квадрат между Приморско и Аркутино беше заварден за другаря от Правец, най-китното кътче от крайбрежието, украсено с приятното име "Лазур". Но това, изглежда, беше малко за "имане" на бедничкия диктатор, та той си беше отцепил за резиденция и един хубав квадрат от три на три километра над Банкя. Също си беше отцепил и един хубав квадрат от три на два километра под Бояна до околовръстния път, пак за скромна резиденция. Другарят с главно Ч ( човек от народа) си ползваше и още двайсетина резиденции и ловни стопанства. Във всяка от тях имаше дворец, при описанието на който Черноризец Храбър би си глътнал граматиката. Този в Арбанаси си имаше и хеликоптерна площадка отпред, та щерката на Тато да си идва елегантно. В тези двайсетина двореца ( не е лошо да посетите НИМ, да погледате материалите, с които е построен) нашите архитекти и инвеститори дадоха от душа реализацията на мечтите си. Меден обков, мрамор и гранит, ковано желязо и кристал, славонски дъб и огромни пана от орех,, алуминиева дограма, мозйки и позлата, текстилни шедьоври, съдове, порцелани, килими, картини от най-добрите ни майстори, скъпа техника само от Сони, кинозали, басейни, солариуми, зимни градини,у алпинеуми, бяла мура и докарани с вертолети гигантски борове от пирин, кашпи със здравец, розови градини, кекзотични растения, вишки за пазвантите, кухни, специални еднолични ресторанти с камини за волове, кухни и персонал, слуги,охрана, УБО, камери, шосета, скривалища, вносно обзавеждане, а в Бояна даже и личен Кореком, отделно, че любимия народен диктатор при всяко излизане от резиденцията беше откарван с три мерцедеса с тъмни стъкля за камуфлаж, шосето от Банкя до София биваше блокирано за два часа всеки ден, пътят зорко се охраняваше от преоблечени като милиционери войничета, поставени с гръб към шосето през десет метра от двете страни.
  Всичко това беше великолепно превъплъщение на любимия на майор Майор Деянов Вапцаровски цитат "имам ли аз, то значи да имаш и ти".
  Сега Майорът би трябвало да каже нещо за Вапцаровския наивитет, все пак другарите и катилите им ДС не отговориха баш съвсем точно на надеждите на загиналия поет, нали така?

  този коментар написа безплатно за вас дедо ви Хан Крум
 96. 96
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:33 на 19/08/2010 от неговия автор.

 97. 97 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 531 Неутрално

  http://picasaweb.google.com/rotosvasilev/DropBox?authkey=Gv1sRgCNq_iNea4ICCKg&pli=1#5507143811425150226

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 98. 98 Профил на Хан Крум
  Хан Крум
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Обаче Майор Деянов ще млъкне като насран ,щом стане дума за "все по-пълното задоволяване на нуждите на трудещите се".
  Майор деянов никак не може да обясни що за задоволяване беше да се пускат веднъж годишно срещу Нова година зелени кубински портокали и няколко кашона зелени никарагуански банани в "показните" магазини на Лъвов мост, бул.Витоша, зад х-л Балкан, както и зад х-л Хемус. Той няма как да каже защо периодично тайнствено изчезваше някоя безобидна стока, пхримерно по едно време през шейсетте беше адски трудно да си купиш зрял боб, друг път нямаше червен пипер, друг път с връзки можеше да си намериш луканка, при това с големи връзки с продавача. В главите на другарите като Майор Деянов думата "дефицит" е позабравен кошмар. Не можеше да се обясни нАучно като как так в Кореком нямаше дефицит, пък зад блестящите витрини на соцрая имаше само кафява лютеница, тъмно доматено пюре и кофти изкаляни моркови. Другарят Майор не може да обясни защо за Москвич се чакаше десет години, а за Волга -двайсет, не може да каже ясно и защо този железен принцип не се отнасяше за другарите, които си получаваха Мазди с лекота , както се купува трамвайно билетче.
  Не може да обясни що другарите все в Мерцедеси се возеха. Не може да обясни как на бюрото на другаря земеделец Петър Танчев имаше ката ден хиляда лева безотчетни пари, а земеделската пенсия беше 40 лв.
  Другарите майор-Майори хич не могат да се изкажат за чакането за жилище и лихвоточките, за задължението да работиш пет години в строителството, ако исккаш да си купиш гарсониерка например. Не могат да обяснят трите вида направления в снабдяването и да обяснят нАучно какво точно означава Първо направление. Не могат да кажат за храната и бусчетата пред хотел Рила, каращи безплатния обяд на семействата на другарите( кой казваше ,че безплатен обяд нямало?)
  Обаче Майор Майор Деянов си трае като насран гъз и най-много да изломоти: да, ама в Америка биеха негърчетата.
  Дееба и майора, дееба. Егати мръсната комунистическа пачавра, а има и нахалството да зяе тук!

  този коментар написа безплатно за вас дедо ви Хан Крум
 99. 99 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  Г-да, нали е ясно, че след рухването на комунизма в СССР бъгрската икономика трябваше да се предаде в ръцете на назначени капиталисти. Това стана с участието на: 1. МВР; 2. Прокуратура и 3. Съда. Сега става ясно за историята, че преходът от общество на безимотни роби, каквито сме били по комунистическо става, като се премине през олигархистичен режим, в който капиталистите стават такива чрез държавна помощ.

 100. 100
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:42 на 20/08/2010 от неговия автор.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK