Редакционен: За да не може да се направи нищо

Организациите от инициативата "Граждани за зелена София" поискаха промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), с които да се разреши и на граждански сдружения да обжалват в съда подробните устройствени планове (ПУП), изготвяни от общините.


Поводът е, че софийският административен съд е отхвърлил жалбата им срещу приетия ПУП на Студентски град (противоречащ според тях на Общия устройствен план на София и позволяващ още по-плътното застрояване на района), тъй като по смисъла на закона не са заинтересувани лица.


За такива се признават, и то при определени обстоятелства, само собственици на засегнати от плана имоти. В случаите когато имотите са общински, допускането, че общината ще обжалва собствения си ПУП, е нелогично, логично твърдят от сдружението. И също логично заключават, че така не може да се направи нищо.
От години веригата "парламент - община - главен архитект - строителен контрол към министерството на регионалното развитие"  действа в съвършен синхрон в името на посочената по-горе цел - да не може да се направи нищо. И националният омбудсман впрочем, реагиращ пъргаво на определени сигнали, е онемял по отношение на ЗУТ, въпреки че е сезиран за текстове гаври спрямо потърпевшите от безконтролното на практика строителство.


Затова ако някоя сутрин видите багери да копаят дупка под прозореца ви, не си правете труда да разберете по законен начин какво точно ще се строи. Законът не ви признава за засегнат от строителството, за да ви бъде дадена тази информация, освен ако планът или строежът не се отклоняват от нормите.


Но тъй като не сте засегната страна и нямате право на информация, ще разберете дали билдингът нарушава нормите едва когато е построен. Тогава, ако си нямате работа, ходете да се оплаквате на съда и да чакате РДНСК да изпълни закона.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Интересна тема, жалко че статията не изчерпателна... Ако може някой запознат в детайли до обясни цялостната процедура. Това, което става ясно от статията, че контролът който трябва да се упражнява от институциите е недостатъчен, а няма предвидени инструменти за контрол от неправителствени сдружения и граждани, което в крайна сметка удължава безкрайно срока за обжалване след построяване на сградата!

 2. 2 Профил на kalitea
  kalitea
  Рейтинг: 214 Неутрално

  на това разчитат"" добре осведомените"" нарушители

 3. 3 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  То това със спиране на дела, пуснати от НПО или граждани, заради "липса на правен интерес" е много стар проблем. Почти за нищо не можем да съдим институция или конкретен чиновник или политик поради тази простотия. Примерно НПО иска да заведе дело за корупция по свои сведения за кражби при пускане на процедура по ЗОП. Прокуратурата не иска да се сезира, съдът не дава самото НПО да заведе дело със своите доказателства, защото не е участник в конкурса и не е заинтересувано лице...

 4. 4 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1612 Неутрално

  Кога ли ще хванат за шията главния архитект Диков ?

 5. 5 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#4] от "ahasver":

  Диков заслужава направо да бъде обесен

  low riders team
 6. 6 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Весело

  Команданте Маркес ( 5 )

  Не може да се направи нищо, защото Диков каза, че мандалото падна и вратата вече не може да се отвори отвън.

  ( Вътрешна информация на специалист по мандала и резета ).

 7. 7 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Редакционен : ,,За да не може да се направи нищо"

  До редакцията : Как ,,за да не може да се направи нищо " ?

  Ами не са ли блажени вярващите в силата на мощите на свети Йоан Кръстител Созополски, защото съм чувал, че имало и свети Йоан Кръстител Дрезденски.Важното е чии мощи на свети Йоан Кръстител са по силни Созополските или Дрезденските - та и Вашата работа : Кое е по силно ЗУТ или ПУП зависи от вярата, защото законът на тази цивилизация е Невежеството.

 8. 8 Профил на Musashi
  Musashi
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Българин и права?
  Единственото еднодневно и периодично право, му е дадено да върши глупости по време на избори!

 9. 9 Профил на albert v. dicey
  albert v. dicey
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Много сте досадни, Дневник, с правното си невежество!
  Вашите онеправдани граждански организации нямат никакъв интерес, а само досаждат.
  Колкото до тези, които имат наистина интерес - те винаги могат да заведат негаторен иск, само че пред гражданските съдилища, а не пред административните!

  Government is the great fiction through which everybody endeavors to live at the expense of everybody else.
 10. 10 Профил на Величка Маринова
  Величка Маринова
  Рейтинг: 594 Неутрално

  По въпроса за понятието "засегната общественост" и дали то включва физически лица и сдружение на граждани има едно решение на ВАС - пето отделение .
  решението е №1812 от 11.02.2010 г. и е по пвод на жалба на физически лица и екосдружения срещу решение на РИОСВ, с което се разрешава балирането на боклука в София.
  съдът прима, че при определяне на понятието "засегната общественост"
  "следва да намери приложение даденото определение с нормата на пар.1, т.25 от Допълнителните разпоредби на ЗООС. Според текста на същата "засегната общественост" е едно или повече физически или юридически лица и техните сдружения, организации или групи, които са засегнати или с вероятност да бъдат засегнати , или които имат интерес при процедурите за одобряване на планове , програми, инвестиционни предложения и при вземането на решения за издаването на или актуализацията на разрешителни по реда на ЗООС или на условията в разрешителното , включително екологичните неправителствени организации, създадени в съответствие с националното законодателство.

  VelMar
 11. 11 Профил на albert v. dicey
  albert v. dicey
  Рейтинг: 381 Неутрално

  В. Маринова,
  вижте и о.8478-2010-5-чл., 2-ра кол., о.9879-2010-5-чл., 2-ра кол., о.3753-2010-5 отд. и тогава коментирайте.

  Government is the great fiction through which everybody endeavors to live at the expense of everybody else.
 12. 12 Профил на balina
  balina
  Рейтинг: 434 Неутрално

  хаха, горния, да доказват в гражданските щети и да се борят с куфарчета с пари. Ти си по-досаден от тях

 13. 13 Профил на moreni
  moreni
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Нека да припомня: и парковете нямат право да подават жалби за незаконни строежи в стопанисваните от тях територии, понеже не били заинтересована страна(?). Законотворците са бетонирали беззаконието така, че отникъде да не може да се атакува, освен от институции, които не искат да го атакуват.

  SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 14. 14 Профил на krasimi
  krasimi
  Рейтинг: Неутрално

  СЕСТРА МУ НА СОФИЯНСКИ ДА СИ НАПРАВИ ОЩЕ НЯКОЛКО ДЕТСКИ ГРАДИНИ. КАК НЕ ИМ СТИГНА НА ТАЗИ ГАДНА НАПАСТ,
  ДА ЛАМТЯТ И ОТ ГЪЗА ДА СЕ ТЪПЧАТ. НЯМА КОЙ ДА ЗАНЕСЕ НА
  ОНЗИ СВЯТ НИЩО ИЛИ КАТО ЦИГАНИНА цар киро .

 15. 15 Профил на Evgeni Dimitrov
  Evgeni Dimitrov
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Всяко живо същество,всяко цвете ,храст и дърво се нуждае от слънчева светлина.Но когато в ЗУТ това не е основно правило когато се строи,надстройва или изгражда нова сграда ,това не е основно правило за архитектите на райони и градове .Какво става в един прекрасен столичен квартал "Лозенец".Дава се безразборно надстройване на сгради.Вместо да се контролира възможностите в този със силно пресечен терен столичен квартал,слънцето да е еднакво за всички ,от общината дори се надпреварват как да угодят на богати и мастити клиенти.Кой строи в момент на криза,този който го интересува как да употреби заграбеното или спечелено от последното разграбване на тържавната трапеза.Какво значи тук ,че ще спреш слънчето и въздуха в и без това пренаселения столичен квартал.Погледнете как вече слънце няма за повечето софиянци.Да не говорим за чистотата на въздуха.Отпадъците от такива неконтролеруеми /по ЗУТ "ремонта и преустройството "е неконтролеруема функция в строителството/си стоят с месеци по тротоари и дворове.От тази община гледат само как да приберат някоя таска за "разрешение"да ви отнемат слънцето ,въздуха и водата,нищо че се нарича "Лозенец".Другото е популизъм ,корупция и безличие за природата и нейните закони.За другите обществените закони просто да не говорим!

  Това което днес направим за добро, утре поколенията ще благославят!
 16. 16
  ****

  Този коментар беше изтрит в 15:56 на 25/08/2010 от неговия автор.

 17. 17 Профил на ekoto
  ekoto
  Рейтинг: Разстроено

  Ето с такива репортажи и малкото вярващи ,че нещо в тази територия България може да стане като по бялия свет губят воля и надежда да се борят! Само че, в СОС и СО ТАКА Е БЛАТЯСАЛО, ТАКА ВОНИ, че наистина промяната се състои само в леко поклащане на тинята и после всичко се затваря и замръзва. Не ни е виновен Главния архитект, има едно място, дето се казва НАРОДНО СЪБРАНИЕ - там трябва да се събере НАРОДА и да постави в дневния ред истинските си проблеми, пред "ИЗБРАННИЦИТЕ" от чиито недоправени и лобистки закони се облажват мафиотите и корумпираните чиновници И КОИТО НЯМАТ НИЩО ОБЩО С ДЕМОКРАЦИЯТА!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK