Редакционен: Слепота, която не е само правна

Вижте, над морала има закони. Моралът за едни хора е един, за други – друг, затова са създадени законите. Аз, нарушавайки закона, трябва да извърша морално действие." До тези откровения стигна зам.-председателката на здравната комисия от ГЕРБ Геновева Алексиева по повод участието й в жури на конкурс за доценти, в който е спечелила дъщеря й.


Според Алексиева "никъде в Закона за научните степени и звания няма изискване да си правиш отвод, когато някой от фамилията ти участва в конкурс", а освен това и юристите на Народното събрание твърдели, че не била в конфликт на интереси.


Неотдавна германският дипломат Клаус Шрамайер предупреди, че правната слепота на това управление може да се превърне в опасност. И в този смисъл Алексиева наистина е права - защото над нейния морал има поне два закона. Законът за конфликт на интереси е категоричен, че такъв  конфликт възниква, "когато лице, заемащо публична длъжност, има частен интерес - облага за него или за свързани с него лица".
А според Административнопроцесуалния кодекс в административно производство "не може да участва длъжностно лице, което е заинтересовано от изхода му или има с някои от заинтересованите лица отношения, пораждащи основателни съмнения в неговото безпристрастие".


Ето защо споменатите юристи на НС би следвало да бъдат уволнени. Ако проблемът, разбира се, е само в правната слепота. Но щом госпожата смята, че случаят с нея се манипулира с цел да се докаже, че "ГЕРБ е такава, каквито са били и другите партии, далаверки прави и да се очерни и окаля", може да бъде спокойна.


Досега например не е имало толкова директна практика на конфликт на интереси като тази депутати да си назначават децата и всякакви роднини за съветници и сътрудници в парламентарните комисии. За което председателката на парламента Цецка Цачева също обясни, че "моралът има различни аспекти". Дано все пак ГЕРБ не е решила да ни демонстрира всичките.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK