След златния век на финансите

След златния век на финансите

© Трайко ПоповДори и след като САЩ въведоха промени във финансовата регулация, а Базелският комитет по банков надзор публикува новите си капиталови изисквания, перспективите пред финансовия сектор в рамките на следващите няколко години остават доста мъгляви и неясни.


Цените на банковите акции се възстановяват спрямо 2008 г., но напоследък това възстановяване замря. Настрана от укрепването на икономиката - инвеститорите не са убедени в бизнес модела на много финансови институции, както и за размера, структурата и доходността на финансовия сектор в бъдеще. В крайна сметка


банките губят популярността си във всички развити страни
Банкерите продължават да се възприемат като вид парии - обществото ги принизява до нивото на наркопласьори или журналисти. Тях ги ругаят и когато губят, и когато правят пари. За банките и техните акционери това е малко като "ези: те печелят, тура: ние губим".


И сега, когато банките започват отново да печелят, политиците заговориха за нови данъци, които ще стопят тези печалби за сметка на данъкоплатците. Ситуацията много се е променила, ако я сравним с позицията на финансовия сектор през изминалите 3 десетилетия. В периода между 1970 и 2007 г. този бизнес се разрасна много повече от реалната икономика.


През 80-те години финансовите активи - акции, облигации, депозити, достигнаха 100% от стойността на БВП на развитите страни. До 2007 г. делът им вече е над 400% за САЩ, Великобритания и Япония. През този период кредитирането нарасна силно като дял от БВП и по време на пика си достигна 300% от брутния продукт. Печалбите на финансовите посредници във Великобритания, които през 70-те години съставляваха 1.5% от размера на националната икономика, през 2008 г. достигнаха 15% от БВП. В САЩ банковите печалби достигнаха дори по-голям дял от БВП.


Това беше златният век на финансите. Заплатите на банкерите растяха заедно с печалбите на банките - дори и с по-бързи темпове. Но секторът замръзна в средата на 2008 г. - първата година от десетилетия, в която стойността на финансовите активи намаля. Дори и сега сигналите, че възстановяването е трайно, са малко. Дали това е краткосрочен феномен?


Дали финансовият сектор ще се върне към темповете на растеж отпреди кризата, когато икономиката се стабилизира напълно? Или финансовият срив ще продължи? Дали банковите акции отново ще изпреварят общия ръст на пазара?


Проучване на Анди Холдейн и други икономисти на Банк ъф Ингланд поставя под съмнение вероятността секторът да се върне към същия растеж. Те отбелязват, че


златният век на финансите всъщност е едно изключение


ако се проследят последните 200 години от икономическата история на света. Холдейн се аргументира с брутната добавена стойност (БДС) на финансовия сектор. През последните 160 години тя е нараствала средно с 2% повече на година в сравнение с цялата икономика. Но този допълнителен растеж не е равномерно разпределен - до началото на Първата световна война растежът на БДС на финансовия сектор е 4 пъти по-голям от този на икономиката, но между 1918 г. и 70-те години е устойчиво по-малък.


Едва когато през 70-те години регулацията на финансовите пазари беше разхлабена, секторът пак дръпна напред. През 50-те години БДС на финансовия сектор в САЩ беше само 2% от общата добавена стойност, а днес вече е 8%. Според Холдейн с този растеж е свършено. Той смята, че голяма част от


тази добавена стойност е била илюзорна и базирана на голяма задлъжнялост


търговия с финансова инструменти и бум в търговията с опции (пазар, оценяван на 60 трилиона долара през 2007 г.). "Зад всичко това се крие риск, който никой не взе предвид", казва Холдейн. От гледна точка на регулаторните органи това е силен аргумент за поддържането на голяма капиталова база, с която банката да покрива възникнали рискове.


И наистина Базелският комитет планира по-високи капиталови изисквания в бъдеще. Като имаме предвид тези планирани промени, ни е трудно да си представим, че финансовият сектор ще се върне към онзи период на растеж, който видяхме между 1970 г. и 2007 г. Доходността на финансовия сектор вероятно ще е по-малка.


По-ниските печалби ще намалят банкерските заплати много по-ефективно от каквато и да било регулация. За повечето от нас това едва ли би било сериозен проблем, освен ако не притежаваме твърде много акции на финансови компании. Не искаме да надуем още един финансов балон до размерите на този, който се пукна през 2007 г. и 2008 г. Но пред регулаторите и централните банки има риск. Ако те наложат твърде много ограничения на финансовия сектор,


рисковете ще мигрират извън регулаторните рамки, а там ще е по-трудно да бъдат следени


Ето защо е важно все пак да има някаква гъвкавост, така че нерегулираните в момента компании като хедж фондовете да станат регулирани, ако изведнъж се окажат от жизненоважно значение за финансовата система. Колкото повече регулацията е съсредоточена само върху банките, толкова по-голяма ще е нуждата от допълнителна регулация извън банковия сектор.


*Хауърд Дейвис е бивш председател на британския финансов надзор, бивш зам.- управител на британската централна банка и настоящ преподавател в London School of Economics


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 506 Весело

  Златен Век на финансите?! Аз бих го нарекъл златен век на мошениците-спекуланти, които са опорочили самата идея за борса, ако че не съм преподавател в лондонското икономическо училище. Точно същата е ситуацията в края на 1920-те години и през 1933 в щатите влиза в сила т.нар. Glass-Steagall закон, който не позволява на комерсиални банки да се занимават с "инвестиране", т.е. финансови спекулации. 50-60 години след това щатите са най-развитата икономика.

  След отменянето на тоя закон през 1999 трябваха непълни 10 години за да се срине пирамидата, издигнала се в резултат на беззаконието.

 2. 2 Профил на балкандо
  балкандо
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Достатъчно е да се възстанови баланса на силите при политическите лобита. В момента финансовите лобита доминират политиката на САЩ, ЕС и останалите икономически развити държави. В резултат държавите отделят много повече ресурси да пазят печалбите на банките и фондовете, отколкото правата на гражданите.

  Насила хубост и наужким лудост няма !
 3. 3 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 782 Любопитно

  **.....голяма част от тази добавена стойност е била илюзорна и базирана на голяма задлъжнялост...**
  Т.е. всичките пари в оборот не са произвеждали, а банкерите са прибирали големите печалби върху фалшивите принадени стойности!
  Истината е че настоящата криза не е криза на парите а на модела.!
  Всички държави са толкова задлъжнели че няма повече накъде!
  Печатането на книжни пари за спасяване на банките не е работещо средство (САЩ)!
  Този път само с козметични мерки няма да се размине. Или поне, дори и да изглежда че се е разминало, ще е много за кратко и кризата ще се повтори с по-голяма сила!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 4. 4 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  ...да де ама сега парите са толкова много, че самите банки нямат нужда от такива количества и те ще ги трансформират под друга форма в други сектори, които ще имат нужда, но при покриването им, винаги ще остават количества за спекулиране и тези пари трябва да се умъртвят постепенно, което и се започна да се прави. И така рисковете ще са по-малки, а тежеста от загубите ще се разпределя по на широко, това обаче ще стагнира всички отрасли и движението ще е по-бавно, но затова по-сигурно. Цената разбира се ще се плати от милионите обикновени хора, с чиито мечти ще бъде приключено за дълго...

 5. 5 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Статията да прочетат и от Българо-американска кредитна банка, а и другите да не се ослушват !
  Все още са малко фирмите които погасяват предсрочно, но съвземе ли се икономиката, идват тежките времена за банките.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 6. 6 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#3] от "The Core":

  ...криза ако има тя ще се сведе пак до банките, чийто дължимости ще бъдат отписани до нива на оцеляване, по добре една банка с нормален ресурс колкото хиляди спекулиращи, в това до някъде ни убеждаваха родителите на стрес тестовете... това беше едно малко напомняне към банките...

 7. 7 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  ...казано по-просто на банките ще им бъде забранен достъпа до борсите...

 8. 8 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Ох, и тази статия ще трябва да оплюваме. Къде изчезнаха мислителие на този свят, не знам.

  Статията говори за следсвието а не за първо причината.

  Банковият сектор не е виновен, че системата имаше нужда от лесни пари на кредит за да поддържа вече високият стандарт на живот, който винаги е бил заплашен от прогресивното намаляване на РЕАЛНАТА ПОКУПАТЕЛНА СПОСОБНОСТ.

  Ключът към палатака, не е в това дали ще бъдат регулирани банките или не, а как да се реши проблемът с покупателната сила на парите.

  Системата ще си намери друг начин, който също ще е толкова изкуствен и прогрешен, но поне чрез новия балон ще се постигне пак някакъв илюзорен растеж за 20-30 години.

  Какъв ще е новият балон и Раковски не може да ви каже. Но бъдете сигурни, че няма да го разпознаете преди да се е спукал.

  Та докато ние си критикуваме банките, някои вече подготвят новата заигравка с публиката.

  Que Sera Sera!

 9. 9 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#8] от "Раковски":

  ...несъмнено е така, но нещата за спекулации се ограничават, защото страхът е много голям, само поради това, че съществуват виртуалните пари, съществуването им е нещо като ядреното оръжие, а с него се борави много внимателно, а приоритетът на притежаването им се разширява, също както и при споменатото оръжие преди малко...

 10. 10 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#7] от "renegat":

  ...това е казано съсем фигуративно както много се и досещат, защото изобретателноста на спекулантите е неимоверна, техните лобита в законотворческите органи също, както и в средите на корпоративния капитал... балоните са характерен начин на съществуване на институциите и държавите, а от там и на всички ПОЛИТИЦИ, не само в собствените им страни ами в международен план и НАЦИИТЕ и ГРАЖДАНИТЕ в целия свят, все повече няма да бъдат само едни зрители на процесите..., което си е една война водена ежедневно и повсеместно на планетата...

 11. 11 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#10] от "renegat":

  Моето мнение е че цялата дандания с регулация на банките е за вдигане на пушек.

  Банките изиграха своята роля с предоставяне на кредит като заместител на намалящата реална покупателна сила и този номер едва ли ще се повтори, със или без регулации, защото потенциала му е изчерпан.

  Каква ще е новата заигравка с публиката ми е много трудно да кажа, защото те се опитаха с търгуването на въглеродните емисии, но нещо не хвана декиш.

  Последните ми сведения ОБАЧЕ показват, че в момента се разработва една фундаментално "нова" технология, която ще промени света из основи.

  Нещата там са в много начален стадий и междувременно може да имаме нужда от още два три балона. Пък може и да греша.

  Каква ще да е тази технология и защо я слагам в кавички?

 12. 12 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Няма да има лесни пари, поне дълго време.
  Прирастът на икономиката ще бъде в най-добрия случай малък.
  Дотука с лошите прогнози.
  Хубавото в случая, че управляващите, независимо кои са ще трябва да правят реформи. След 20 години ослушване.
  Не може да се оправдават само с кризата и с години да не вдигат заплатите и пенсиите. Да не се подобрява образованието или здравеопазването. Да продължава да изтичат пари. При средна заплата до 600 лева, някои в общественият сектор да взимат над 6000.
  Лошото е в случая, че Бойко не трябва да бави реформите, по късно ще му бъде по-трудно.
  Добре, че в момента нямаме ляво управление - гръцките проблеми ще ни се видят като рай.

  Миша
 13. 13 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1938 Неутрално

  Някой трябваше да изяде загубите в сектора, всъщност те до голяма степен вече са изядени - от фалиралите банки и от милионите дребни инвеститори. Още 2-3 години и нещата ще се "нормализират", демек отново ще се появят хора с излишни пари, които да се чудят къде да ги инвестират. И естествено ще се появят хора, които ще им предложат съответните схеми.
  Не очаквайте регулации и рестрикции във финансовия сектор. Нястоящата криза бавно отшумява и тежестта й беше разпределена по перфектен начин между данъкоплатците, така че беше слабо усетена, поради което правителствата няма да посмеят да направят нищо.

 14. 14 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 741 Неутрално

  "Банкерите продължават да се възприемат като вид парии - обществото ги принизява до нивото на наркопласьори или журналисти."
  Автора е забравил такива култови професии - адвокати и проститутки.
  В последният абзац е опрделено прав - никой политик няма полза от регулации и рестрикции в банковият сектор.

 15. 15 Профил на KOBA_STALIN
  KOBA_STALIN
  Рейтинг: 1280 Весело

  Съгласен съм с всички мнения от 1 до 13.
  Така е другари,
  Ако ги няма баламите, тарикатите ще умрат от глад. Или казано иначе: мошеник без далавери, по принуда се превръща в почтен гражданин. Според мен нещата ще се повтарят в нови и различни варианти, защото независимо от техническия напредък, манталитетът на човека не бележи никакво развитие.

 16. 16 Профил на KOBA_STALIN
  KOBA_STALIN
  Рейтинг: 1280 Весело

  И с №14 съм съгласен. При това - напълно!

 17. 17 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#15] от "KOBA_STALIN":

  Товарищ сталин, гледай е се учи, на това му викат интелектуална диктатура при която хората сами се репресират. И най-важното е че колкото повече се само-репресират толкова повече се затвърждава диктатурата.

  А пък, вий серсеми, като някакви варвари само колихте и бесихте. Така не става, и не трае за дълго.

  Номерът в ограничение на свободата на масите е да накараш масите да си мислят, че са свободни.

 18. 18 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Раковски, масите винаги са свободни, когато са на масите.
  Умните хора им помагат да си осигурят маси, глупавите ги карат да им осигурят маси.
  Ти си Раковски и това го знаеш.

 19. 19 Профил на KOBA_STALIN
  KOBA_STALIN
  Рейтинг: 1280 Весело

  До коментар [#17] от "Раковски":
  Номерът в ограничение на свободата на масите е да накараш масите да си мислят, че са свободни

  Уважаеми другарю Ра, драги ковски,
  Много сте прав. Но аз успях да постигна това, за което говорите. Всеки руснак, който не беше въдворен в Сибир и не пребиваваше в килиите на НКВД, се чувстваше истински свободен. Той дишаше с пълни гърди и се радваше. И неговата свобода беше много по-ценна от тази на американеца или англичанина. Защото и господ не знаеше, колко дълго ще продължи.

 20. 20 Профил на KOBA_STALIN
  KOBA_STALIN
  Рейтинг: 1280 Весело

  До коментар [#18] от "Иван Петров":

  +++++++++++++++++++++Ха ха ха!

 21. 21 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#18] от "Иван Петров":

  Добре, Петров, това ми хареса!

 22. 22 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Сталин и Раковски, това си е шаячната правда, както е казал класика Лоханкин.

 23. 23 Профил на KOBA_STALIN
  KOBA_STALIN
  Рейтинг: 1280 Весело

  До коментар [#22] от "Иван Петров":
  това си е шаячната правда, както е казал класика Лоханкин

  Аз тоя Васисуалий Лоханкин го пропуснах при чистките но другарите от домсъвета се погрижиха. А и Бендер му скрои добре кюляфа с наема за квартирата.

 24. 24 Профил на Красимир Гаджоков
  Красимир Гаджоков
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "В периода между 1970 и 2007 г. този бизнес се разрасна много повече от реалната икономика."

  Ключова дума: РЕАЛНАТА.

  Ключово внушение: финансовите балони не са реална икономика.

  Вярно ли е?

  http://www.gadjokov.com
 25. 25 Профил на jethrotull
  jethrotull
  Рейтинг: Неутрално

  Хареса ми сравнението на банкерите с наркотрафикантите. Но има малка разлика: българските наркотрафиканти продават токсичната си стока на ясна и определена цена ,която купувача знае предварително. Българските банкери продават токсичната си стока -- кредит --на неясна и неопрелена цена и си запазват правото на променят едностранно лихвата , на която я продават. Така че: да не се обиждат наркотрафикантите и те си имат професионално достойнство все пак.

 26. 26 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1114 Весело

  "Банкерите продължават да се възприемат като вид парии - обществото ги принизява до нивото на наркопласьори или ЖУРНАЛИСТИ."

  TAKE THE RED PILL!
 27. 27 Профил на therealhahaha
  therealhahaha
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Банкерите въртят света от много години и вероятно пак ще продължават след като позакрепят малко положението. Може да се изместят към други географски ширини но няма да изчезнат. Рецесиите и разтежите са в голяма степен инженирани и обикновенно( поне до сега ) са прелюд към нещо по-голямо. Смяна на центъра на управление... справка Депресиято от 30-те и последвалите събития в световен мащаб.

 28. 28 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1290 Неутрално
 29. 29 Профил на Шукри Шашкъноглу
  Шукри Шашкъноглу
  Рейтинг: 481 Весело

  До коментар [#15] от "KOBA_STALIN":

  -----------------

  За съжаление НИЩО повече не може да се добави !
  с малко приказки - 100 % истина !
  пропуснал си само едно: всичко тече...........всичко се ПОВТАРЯ !

 30. 30 Профил на Шукри Шашкъноглу
  Шукри Шашкъноглу
  Рейтинг: 481 Весело

  До коментар [#15] от "KOBA_STALIN":

  добавка:
  -----------
  повтаря се в СЪЩИЯ ВАРИАНТ - нищо ново не е измислено защото не се налага - раята не помни !!!

 31. 31 Профил на Господин Никой
  Господин Никой
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Не е ли време за нови ценности? Както през 60-те, младите да се насочат към не-материалните блага. Изследвания отдавна са доказали, че тези с многото пари не са по-щастливи от други с по-малко. Въпросът за човешкото щастие в съвременния сравнително осигурен свят е колко ти е свободното време и с кого си го прекарваш (колко пари имаш или каква кола караш е критерий от миналото и важи само за по-недоразвитите индивиди).

 32. 32 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 954 Неутрално

  До коментар [#31] от "Господин Никой":

  Планира се това да стане някъде след 2016 година. Тогава БВП на Китай ще стане най-големия в света и щем не щем ще трябва да започнем да се запознаваме и с тяхната ценностна система.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 33. 33 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 954 Неутрално

  Ако трябва да бъдем малко по-сериозни, заглавието не отговаря на съдържанието. Статията не е за златния век на финансите, а за златния век на банките. Финансовата система включва един допълнителен много важен елемент - регулаторните органи. В момента банките излязоха от златния си век, а регулаторните органи влязоха в него.
  Освен това изречението:
  "Като имаме предвид тези планирани промени, ни е трудно да си представим, че финансовият сектор ще се върне към онзи период на растеж, който видяхме между 1970 г. и 2007 г. Доходността на финансовия сектор вероятно ще е по-малка."
  Е логически неправилно. Това, че няма да се върнат към РАСТЕЖА не предполага, че доходността на сектора ще е по-малка, а че няма да нараства толкова бързо.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 34. 34 Профил на Николай Ангелов
  Николай Ангелов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всъщност проблемът е в неравномерното разпределение на БВП-навсякъде по света средната класа се заличава , прогресивно обеднява и изчезва-а тя е основния консуматор и двигател на икономиката. Появяват се 100 милионера годишно, а изчезва милион на маса от средната класа.Никога ножицата между заплащане на наемния труд, печалби в малкия бизнес и печалбите и възнагражденията на акционери и мениджъри в големи и интернационални компаний не е била толкова голяма.

  аман от комунисти
 35. 35 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#31] от "Господин Никой":

  Ето тук е ключът към палатака. Браво, Господин Никой!

  Лудото преследване на парите като самоцел ще ни затрие.

  Регулации, шмации, фундемента е погрешен, не матряла!

  Нал тъй товарищ Сталин?

 36. 36 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 954 Неутрално

  До коментар [#34] от "Николай Ангелов":
  Добре казано, но прекалено общо. Индексът на Джини (измерващ социално неравенство) се качва в САЩ, Китай, Индия Великобритания, Русия, но пада в почти всички европейски държави в т.ч. и България. Така че в това отношение ние сме от "добрите" .  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 37. 37 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  До коментар [#8] от "Раковски":

  Ето най-силния претендент за балон: http://en.wikipedia.org/wiki/Chimerica

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 38. 38 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  До коментар [#31] от "Господин Никой":

  http://en.wikipedia.org/wiki/Hierarchy_of_human_needs

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 39. 39 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  До коментар [#34] от "Николай Ангелов":

  "навсякъде по света средната класа се заличава" - интересно наблюдение, чрез ядене на пуканки пред телевизора ли го достигна?

  http://en.wikipedia.org/wiki/Middle_class#Recent_growth_of_the_global_middle_class

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 40. 40 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 782 Неутрално

  истинския проблем е много прост - от няколко десетилетия 'развитите страни' потребяват повече, отколкото изработват. Живота на кредит и харченето на пари, които не са изкарани, се превърна в норма. Както и преследването на лесни пари от нищо чрез различни 'инвестиционни продукти' , които вече дори създателите им не разбират напълно.
  Борсите от място за търговия се превърнаха в някакъв хибрид между електронна игра и спорт тото, където се търгуват виртуални стоки (търгуваните количества петрол например, и какво ли още не, многократно надвишават физическите наличности) и се залага на бъдещите промени в цените на виртуалните стоки (т.нар. фючърси и търговията с тях почти по нищо не се отличават от чистия хазарт). Или въобще кипи някаква колосална по обем и напълно безсмислена дейност, в която са ангажирани маса хора - и то далеч не най-глупавите.

  Време е да се усетим и да се върнем към здравия разум, който диктува да спестяваш, вместо да живееш на заем. И да вземаш назаем само за да можеш да произвеждаш повече, а не за да консумираш повече. Това рано или късно ще стане, но колкото по-късно, толкова по-болезнено ще е.

 41. 41 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  До коментар [#8] от "Раковски":

  5 инвестиционни балона:
  http://www.investor.bg/news/article/104537/91.html

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 42. 42 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  До коментар [#35] от "Раковски":

  Говорете вие за развиване на ценности, ама за други хора свободата се свежда до Мазда MX-5 "в приемливите граници 34 990 лв. с ДДС за версията с текстилен покрив и 50 990 лв. за най-луксозното изпълнение."

  http://dnevnik.bg/skorost/2010/08/25/951142_useshtane_za_svoboda/

  Мисля, че точно за този "критерий от миналото" говори [#31] от "Господин Никой"

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK