Други с качество, ние пък - с количество

Други с качество, ние пък - с количество

© Иван КутузовПлатеното висше образование ще струва максимум 1600 лв. Годишната такса няма да е по-висока от удвоената средна държавна издръжка за студент, която засега е около 800 лв. Студентите ще могат да се обучават срещу заплащане само ако има незаети места, като броят им не може да надхвърля 10% от капацитета на висшето училище. Това обеща през юни министърът на образованието Сергей Игнатов.


Два месеца по-късно реалността е съвсем друга


Най-добре си върза баланса Университетът за национално и световно стопанство (УНСС). Ръководството му обяви прием за платено обучение в четирите си "най-яки" специалности - 100 свободни места за "Право", 25 за "Икономика и бизнес", 50 места за "Финанси, счетоводство и контрол" и 25 за "Администрация и управление".
Ако законът е бил спазен, това означава, че за тези 200 позиции е нямало кандидати - твърде съмнителна ситуация, която едва ли някой от министерството на образованието ще си направи труда да провери. Като прибавим и годишната такса, която за правото скочи на 2771 лв., а за останалите три направления е по 1732 лв., разминаванията между обещания и действителност вече са налице.


Вторият университет, който заяви готовност да увеличи бюджета си за сметка на студентите, естествено е емблематичният Югозападен университет (ЮЗУ) в Благоевград. Колебае се и Университетът по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), но решението ще се вземе от академичния съвет през септември преди началото на учебната година.


Останалите, начело със Софийския университет (СУ) "Св. Климент Охридски", засега са пас, което би трябвало да означава, че нямат незаети бройки. И как да имат, като точно СУ приложи брилянтна хватка, с която запълни празните си места.


За първи път там беше въведена нова методика за прием - до трето класиране бяха допуснати единствено некласирани, неприети и незаписани за студенти на второ класиране. Това попречи на младежите, които са били приети на по-задно желание, да продължат да се борят за място в по-желана от тях специалност.


Кандидатите с по-нисък бал се оказаха с предимство


пред мнозина с по-висок бал. Това предизвика негодувание, като изиграните обвиниха ръководството на университета, че постъпва така алогично, за да приеме повече студенти и да вземе по-голяма държавна субсидия. И наистина - приетите на второ класиране не освобождават по-нежеланите специалности места, а се принуждават да се запишат в тях (защото в България все още е срамно, ако не те приемат във ВУЗ, след като завършиш, още повече пък на фона на над 50-те университета).


Така, въпреки че платеното обучение формално не беше въведено, по-добрите кандидат-студенти платиха цената, като заеха неатрактивните бройки. Чиста печалба за университета, който миналата година се принуди да обяви дори четвърто класиране заради незаети места в специалности като немска филология, руска филология и история задочна форма на обучение.


Платеното обучение беше прокарано само със 71 гласа в парламента и въпреки несъгласието на министър Игнатов с аргумента, че е антикризисна мярка. Решението беше взето еднолично от премиера Бойко Борисов, но не с аргументи, а просто защото го беше обещал на  Съвета на ректорите, председателстван от ректора на УНСС проф. Борислав Борисов.


Академичното "инженерство" на премиера е впечатляващо


Той лично благослови и Европейския политехнически университет (ЕПУ) в Перник - един стар проект на президента Георги Първанов, който така и не можа да се осъществи по времето на тройната коалиция (същата съдба тогава имаше и идеята за университет в Бухово), но затова пък ГЕРБ му удари невиждано досега рамо.


Още в началото на годината премиерът отиде на посещение в Перник, за да "гарантира пълната подкрепа на депутатите от ГЕРБ при гласуването на решението в парламента". С подкрепата трябваше да се побърза, за да успее т.нар. пернишка политехника да получи акредитация точно преди въвеждането на забраната един преподавател да е на щат в повече от един ВУЗ. Така в академичния състав влязоха проф. Михаил Константинов (познат основно с действията си в ЦИК ), споменатият ректор на УНСС и други "пътуващи професори".


Днес учебното заведение, в което


инвеститорът е офшорка, регистрирана на Вирджинските острови


е готово да приема стотици студенти, дори онлайн. Нещо повече - има амбицията да се превърне в бутиков ВУЗ с акцент върху техническите специалности (в частност архитектурата), който да привлече както български, така и чуждестранни студенти.


Вече се провежда активна кампания за привличане на студенти от Русия, Турция, Казахстан, Украйна, Индия, Египет, Македония и Албания. С промоции като 50-процентна отстъпка от семестриалната такса за всички студенти през първата учебна година и гратисното обучение на 10-те процента студенти с най-висок бал.


И докато в България управляващи и загадъчни инвеститори си играят на висше образование, без отговор продължават да висят въпросите на Съюза на младите и студентите (СМС), които преди месец попитаха депутатите:
1. Проверяват ли се всяка година и от кого ръководствата на ВУЗ за правилното, прозрачно и пестеливо изразходване на обществените средства, които ползват?
2. Има ли злоупотреби с европейски средства в програмата "Еразъм" и класиране на студенти "с връзки"?
3. Дали Сметната палата е способна да проверява безпристрастно ВУЗ-ове, в които самото й ръководство работи, и не се ли нарича това конфликт на интереси?
4. Изразходват ли се публичните средства за благото и просперитета на студентите, или те са "дойни крави" за една общност бюрократи?
5. С какво се занимават студентските съвети и не са ли гнезда за генериране на ново поколение корумпирани кадри за държавната машина?
6. Превърнали ли са се българските ВУЗ в модни агенции и организатори на конкурси за красота и няма ли по-добри каузи, за които да се изразходват средствата от семестриалните такси – например за деца сираци?


Почти няма съмнение, че тези въпроси ще си останат въпроси. А те са и риторични. Както и че скоро


български университет няма да попадне в престижна класация


Достатъчно е да се погледнат критериите, по които в света се оценяват добрите университет. Само за илюстрация - Центърът на университетите от световна класа към Шанхайския университет, който всяка година подрежда 500-те най-добри университети в света, използва шест показателя, сред които брой дипломирани студенти и преподаватели, които са носители на Нобелова награда, брой често цитирани изследователи, брой статии, публикувани или цитирани във водещи списания, научни изяви на служителите и завършилите.


Тъй като самата идея за прилагането на подобен подход у нас би била гротескна, тукашните студенти могат да компенсират с гордост от друг факт - че България все по-трудно ще може да бъде победена по показателя брой университети и висшисти на глава от населението.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  Не разбрах какъв точно е проблемът с Пернишката политехника в статия, в която се говори за държавно финансиране. В един университет без държавно финансиране е редно който дава парите, той да следи за тяхното усвояване.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 2. 2 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  В колко от топ 100 университета в списъка се влиза с държавна поръчка?

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 3. 3 Профил на Kerberos
  Kerberos
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  До коментар [#1] от "mapto":

  Защото утре като ми дойдеш с диплома за "виШе", аз бих искал да знам колко струва тая диплома. Щото вече само куцо и сакато не става "виШист". Аз самият скоро ще си скъсам дипломата от УНСС, щото вече ме е срам, че съм завършил това изродено подобие на университет. И едно време не беше много читаво, ама сега е пълна трагедия.

  Инак си прав, че и по света има каквито щеш "университети", един куп от които ти предлагат диплома "по телефона" (или онлайн в по-ново време). Обаче там хората, както е писано в статията, си имат ясни критерии. И като отидеш да си търсиш работа, с такава "онлайн" диплома ще направиш не по-голямо впечатление на интервюто, отколкото с онзиденшния вестник в ръка.

  "The Internet is an insecure place."
 4. 4 Профил на Kerberos
  Kerberos
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  До коментар [#2] от "|":

  Стига с това "влизане", бе! Не разбрахте ли, че в читавите университети по света има неумолима фуния! Т.е. не е проблемът толкова да влезеш (въпреки, че и там не винаги е лесно), но проблемът е да изкласиш до края! А тук, добре знаем, "който не е влязъл, той не е завършил". Въобще, нашите университети вече всичките се превръщат в печатница за тапии на студенти от бедните страни на Африка и Средна Азия.

  "The Internet is an insecure place."
 5. 5 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  До коментар [#3] от "Kerberos":

  Мда, с втората част съм напълно съгласен... не е луд този, който яде баницата. Но "проблемът", който изтъквате в първата част е нещо, подсилвано от тези, които искат да запазят статуквото.

  http://ipernik.com/novini/7353.html

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 6. 6 Профил на Kerberos
  Kerberos
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#5] от "mapto":

  Хубаво е да има конкуренция, даже жизненоважно. Въпросът е обаче борбата за какво е. У нас, за съжаление, целта не е да се продава качествено образование, а да се продава масово... то дори не е образование. По-скоро са си украсени с финтифлюшки шарени хартийки, носещи предвзетото наименование "дипломи".

  "The Internet is an insecure place."
 7. 7 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  До коментар [#6] от "Kerberos":

  Именно това е хубавото на конкуренцията - че различните играчи на пазара си поставят различни цели. Само времето ще покаже как ще се развие ЕПУ, но на фона на всичката чернилка, която систематично изсипват от Икономедиа, е уместно да кажем, че един по-оптимистичен поглед към университета може да види имитация на модела на MIT.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 8. 8 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  Факт е, че държавните университети в България продължават да оказват съпротива срещу модернизирането на учебните им програми в техническите специалности, защото феодалните старчета не разбират новите технологии, камо ли да ги преподават. Понеже това ми е областта, директно мога да дам пример с прехваления Факултет по математика и информатика на СУ.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 9. 9 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#4] от "Kerberos":

  Факт е, че за да учиш в престижните университети трябва да си плащаш, малко от тях разчитат на държавна поръчка. И следователно, тезата на авторката се разпада тотално.

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 10. 10 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Какви диполоми какви пет лева бре момци и моминки.
  Образованието е процес а не резултат.

  И по принцип всеки трябва да има собствен бизнес ако иска да се нарече човек а не хамстер, така че и диплома не ви трябва.

 11. 11 Профил на nanrico
  nanrico
  Рейтинг: 581 Весело

  До коментар [#4] от "Kerberos":

  Световната здравна организация е включила в списъка на особено опасните психиатрични заболявания и синдрома " ГЕРБЕР " !
  " Вирусоносители на този синдром са всички управляващи в България и малка част от населението, като опасността от епидемия намалява, поради намаляване броя на виросоносителите , вследствие на тъпоумното управляние на територията България ", заключава представителят на СЗО

  „Свестните у нас считат за луди” http://otkrovenia.com/main.php?action=show&id=236324
 12. 12 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1593 Разстроено

  В Швейцария (истинската, не "онази" на Балканите) 20 до 25% учат във ВУЗ. Което не им е попречило да са на коренно различно дередже от "острова на стабилността".
  Както и да имат Топ 20 Университет в споменатата класация, Нобелови лауреати и т.н...

  Трагедията в БГ има много дълбоки корени, като се почне с идеята че такова "животно" като "учи мамо, за да не работи6" по принцип има...
  За съжалелие в БГ има множество "елити", но някак си такъв базиран на образование (както и на знаене, можене, ерудиция) не се наложи като мярка за подражание в Об6теството....

  Разултатите са явни, тази бутафория с псевдо-университетчета е ясна... каквото и да се напъват Гоцко и Бойко...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 13. 13 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1593 Любопитно

  И един стар виц:

  Говорели си студент от Ангола ("братска" държава едно време) и от БГ.
  Африканчето казва - е, и нас грамотносста сред населението се увеличава, стана 5%.... е, остава работа, има 95% неграмотни.
  На6енчето казва - ама как така, у нас има само 5% неграмотни, ето при народната власт грамотостта достигна 95%.
  Вижда6 ли каква голяма разлика??!!

  Помислил чужденецът и казал...
  Е, има и друга прилика/разлика - нас ни управляват 5-те процента грамотни, вас 5% неграмотни....
  -----
  Има ли смисъл да се говори повече??!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 14. 14 Профил на Kerberos
  Kerberos
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  До коментар [#12] от "B52":

  Еми, да, разни хора може да се сърдят, но всичко тръгна от идеята на комунистите, че и последният тракторист трябва да мине през РабФак. Ето затова днес имаме такива като Цецка Рабфакова (Цачева) и Krasyo Chernichkiya, Ph.D.

  Всъщност, днес всичките ни университети са на нивото и с манталитета на РабФакове, уви.

  "The Internet is an insecure place."
 15. 15 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Двата най-добри университета на Балканите - единия е в България, другия в .. Косово. Американски университет в Благоевград и Американски университет в Косово. Там се учи.
  Аз съм в Софийския и с ръка на сърцето казвам, че гротеска е слаба дума
  Поздрави !

 16. 16 Профил на arripedi
  arripedi
  Рейтинг: Неутрално

  Продажбата на дипломи е световен бизнес за много пари, а ние едва прохождаме. Както винаги пионери са УНСС, Горна Джумая и тути кванти. Лесно, безопасно и доходно. Да ви открехна, като преподавател в "елитен" Уни- като дойде "платен" студент от някоя бананова дестинация, директивата ОТГОРЕ е пускайте!!!

 17. 17 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  До коментар [#9] от "|":

  Смятам това за много интересна тема. Препоръката на европейско ниво също е, че първа стъпка е оценяване на цялостните разходи по дейности в университетите (http://www.eua.be/Libraries/Publications/Financially_Sustainable_Universities.sflb.ashx?download=true), за да може да се вземе информирано решение за финансирането.
  Още по-интересното е, че в световен мащаб най-добрите частни университети успяват да си позволят да приемат и студенти с пълни стипендии (което има същия ефект като държавната поръчка, но постигнат по радикално различен начин). Дори университети кат Харвард и многоспоменавания МИТ официално декларират, че приемат по успех и независимо от финансовите възможности като след това с всеки приет студент изработват индивидуална схема за финансиране.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 18. 18 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  До коментар [#15] от "Симеон":

  Според картата на страницата http://www.arwu.org/ се вижда, че не точно тези двата са най-добрите на Балканите, но че СУ е трагедия едва ли някой ще се наеме да спори.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 19. 19 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1441 Весело

  //Платеното висше образование ще струва максимум 1600 лв.//

  Дреме му на Маргина.Той вече се ''дипломира'' в американския у Благоевград.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 20. 20 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#17] от "mapto":

  Честно казано не разбирам защо Дневник толкова плачат срещу приема срещу заплащане. На всеки, който има нещо общо с българските университети му е ясно колко зле са с финансирането. Гладна мечка хоро не играе. Не може да се иска качество на образованието без нормално финансиране. Приемът срещу заплащане е един от начините да се нормализира малко финансирането.

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 21. 21 Профил на Dwight Schrute
  Dwight Schrute
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#19] от "ARRI":

  я пак...къде се е дипломирал?

 22. 22 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#21] от "vat69":

  Е па не е тук :

  Доценти от Свищов прали пари на Маргините

  Преподаватели от Стопанската академия в Свищов са прали пари на Красимир и Николай Маринови-Маргините. Престъпната схема се разследва в момента от прокурори и експерти от НАП, пише в. "Труд".
  http://dnes.dir.bg/news.php?id=5705219

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 23. 23 Профил на Kerberos
  Kerberos
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#19] от "ARRI":

  Има малка, но много съществена разлика между Американския в Благоевград и ЮЗУ в Благоевград, ша знаеш. За Маргина обаче, уверявам те, тая малка разлика е непостижим скок. Та недей писа, че бил завършил Американския.

  "The Internet is an insecure place."
 24. 24 Профил на Kerberos
  Kerberos
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  До коментар [#20] от "|":

  Ша ма прощаваш, ама ако българското образование е гладна мечка, тя не хоро играе, ами кючек. И при това дори него играе некадърно.

  Както на много други места повечето пари просто биха потънали в нечии бездънни джобове, и само биха засилили порочните практики. Нужда има не от повече пари, ами от коренни, радикални реформи.

  "The Internet is an insecure place."
 25. 25 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#24] от "Kerberos":

  Ами вземете намалете финансирането още, може пък да се оправи.

  Кой ще ги прави реформите, професорите преди пенсиониране? Защото млади кадри няма да намерите при тези условия в университетите.

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 26. 26 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#23] от "Kerberos":

  Е па не съм му виждал дипломата , аме се е хвалил пред авери с нея . От някакъв благоевградски университет я е купувал , ама от кой , незнам .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 27. 27 Профил на Curb Your Enthusiasm
  Curb Your Enthusiasm
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#3] от "Kerberos":

  Бъди спокоен, с такива измислени дипломи, тук на запад и до интервю няма да стигнеш, особено пък сега в тази рецесия. 28. 28 Профил на Dwight Schrute
  Dwight Schrute
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#26] от "ARRI":

  Както ти писа колегата Цербер, между двата университета в Б-град има разлика...огромна при това.

 29. 29 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#28] от "vat69":

  О'кей.Ще проуча.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 30. 30 Профил на Kerberos
  Kerberos
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  До коментар [#27] от "Curb Your Enthusiasm":

  Анджък. Но проблемът е, че в България вървят, може би защото в някакъв момент и фирмите си търсеха едва ли не и шофьорите да са с висше образование. А сега се налага да обучаваш хората практически от нула, да не кажа, че някои първо трябва да ги ОТУЧИШ от грешно заученото в университета.

  "The Internet is an insecure place."
 31. 31 Профил на Kerberos
  Kerberos
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#25] от "|":

  Не го определям аз финансирането, но ако го определях, щеше да е на съвсем друг принцип, а не на калпак.

  На първо място щяха максимално обективно да се оценяват заслугите, като основа за финансирането. А това значи за БАН, например, да се следи не просто броя публикации, което е абсолютно несериозен критерий в България, ами публикациите с отчетен IMPACT-фактор, както и броя цитати, и то също с отчетени съавтори и прочие.

  За университетите също си има чалъми. Важното е обаче да има баланс. Аз лично съм поддръжник на изключително силното инвестиране в наука и образование, но именно ИНВЕСТИРАНЕ, а не наливане в бездънна каца. Въобще, крайно време е да се отсее просото от плявата. Докато все още е останало, както казваш, поне малко просо.

  "The Internet is an insecure place."
 32. 32 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 973 Весело

  Е бати смеха ха ха ха т в Б-я "ви6ето" стана по-скъпо от Германия, но пък за сметка на това става все по-голяма смехория!!!

  Може да си грозен, но за сметка на това си тъп!!!

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 33. 33 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Университетите отдавна са превзети от мръсни комсомолчета които в момента са дебели "доценти" и "професори", ченгета и доносници израстнали по този начин в кариерата и накичили се с академични титли. Професионализъм - нула. Оцеляване ден за ден под форната на елементарни далаверки, рушветчета, леви ръчички в десни джобчета.

  Където и да бръкнеш в унитата мирише на червена смрад и читаво място не е останало.

  А на всичкото отгоре са отворили фабрика за дипломи. Какво ще работят тия ОЩЕ 100 юриста платено? Ми колко са в безплатното, че и в останалите университети? Ако има достатъчно кандидати за платеното, тогава защо държавата трябва да финансира безплатното? Работа ли е на ВИИ "Карл Маркс" да образова "юристи" , след като един читав икономист няма завършил там при ченгетата?

  И един последен въпрос, в кой курс преподава доцент Трактора, да му ида на някоя лекция....!?

 34. 34 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 543 Неутрално

  http://www.epu.bg/pages/en/how-to-apply
  taxes???
  those who wants??????
  сайтът е толкова неграмотно написан и пълен с технически грешки, че е просто несериозно...

 35. 35 Профил на hristototev
  hristototev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  хора, не забравяйте, че все пак който иска да учи,
  си учи, където и да се намира.....
  не е важен университетът,
  а човекът.....

 36. 36 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Никой не изисква качество, а и не на много студенти им пука дали ще ги научат на нещо. Изградила се е ерозираща симбиоза между желанието на студентите само да си вземат дипломата, а на универистета пък, студентите да си плащат редовно. И после се оплакват, че много вишисти неможели да си намерят работа.

  www.economistbg.com/
 37. 37 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#35] от "hristototev":

  Някога, много отдавна чух от познат, завършил преди 1944 в Германия, че има университети, където само да спиш на банката, те прави коренно различен човек като мислене.

  Има огромно значение какъв е университетът и кой преподава. Единиците, които успяват "на_въпреки" лошото преподаване да станат добри специалисти не правят лицето на училището, те са само изключения. Безспорно ги има, но обществото не може да разчита на тях. Още повече, че в нашето и след получаването на дипломата са толерирани некадърниците, а не кадърните изключения. Това е обща болест. Вицът, че 5-те процента неграмотни ни управляват за съжаление е много верен. Към тях като грозд са се накичили още куп дипломирани некадърници и те задават тона в обществото... Получава се порочен кръг - ситуацията трябва да се промени отгоре, но точно отгоре са с интерес статуквото да продължава.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 38. 38 Профил на zavoi1
  zavoi1
  Рейтинг: 466 Разстроено

  Срам ме въобще, че съм завършил в БГ! (СУ) Абсолютна загуба на време и пари!

 39. 39 Профил на Кукуряк
  Кукуряк
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ако човек е мотивиран и желае да научи, то нищо не може да му попречи, най-малко пък "феодалните старчета професори". Те безспорно са отрицателен фактор, но за много хора служат просто за оправдание

 40. 40 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  До коментар [#34] от "vstoyanov":

  Толкова са им възможностите в България...

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 41. 41 Профил на gmom
  gmom
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Който пита за държавни топ университети -
  http://colleges.usnews.rankingsandreviews.com/best-colleges/national-top-public

  Обърнете внимание на първия...

  Друг е въпросът, че това е България не се случва.

 42. 42 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  До коментар [#35] от "hristototev":

  Е да но обществото има отговорност да стимулира членовете си към развитие, особено ако са млади и неориентирани...

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 43. 43 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 543 Неутрално

  ----
  За първи път там беше въведена нова методика за прием - до трето класиране бяха допуснати единствено некласирани, неприети и незаписани за студенти на второ класиране. Това попречи на младежите, които са били приети на по-задно желание, да продължат да се борят за място в по-желана от тях специалност.
  ---

  а това е най-тъпото нещо, което съм чувал откакто тони бордюра намали наркотиците...

 44. 44 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#40] от "mapto":

  не е до българия - на аубг сайта поне прилича на нещо.

 45. 45 Профил на Noname
  Noname
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Всъщност последния параграф на статията наистина откроява проблемите в БГ университетите.

  1. Наука не се прави в университетите а в БАН и подобни - научните работници четат лекции и в много случаи го правят буквално
  2. Критерия за брой статии в престижни специализирани журнали е неприложим не само поради горното становище а защото няма уседналост на професорите - те преподават в по 10 университета
  3. Съмнително е дали дори и да има такава класация - индустрията ще наема приоритетно от водещите университети за да може тези критерии или подобни да са водещите в избора на университет.
  4. Българските университети отдавна се състезават със световните - ако не са повече може би са толкова студентите които учат в чужбина. И в повечето случаи образованието в Европа е по евтино и без съмнение много по качествено... Не знам кои са хората които все още искат да учат в БГ.

 46. 46 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 790 Весело

  До *42*:или си нервен,или ти се е припило вече бира - опитай се да употребяваш препинателни знаци правилно.И в подкрепа на един по-горе писал за комсомолските активисти,станали вече *дУценти* и *прУфесори* - аПсулЮтно верно!Само като факт:в пловдивския фармацевтичен факултет листа,с който се явяваш на изпит,подпечатан с печата на деканата,върви по 100 - 200 евро в зависимост от изпита,а някои от завършилите,главно гърци,знаят по десет думи на български.А за пернишкото заведение - без думи.

 47. 47 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Знаете ли че статистически България има повече лекари и повече учители на глава от населението отколкото САЩ? Защо все пак и здравеопазването и образованието е на несравнимо ниско ниво?
  Отговора е във вица: Т.Живков дава сведение пред чужденци за заплатата и за това колко харчи българина. Излиза че харчи повече отколкото получава. Изумени чужденците го питат: "Ама как така?" "Крадът бе мамка им, крадът" е отговора.
  Извода от горната статия е че се мисли повече за пари отколкото за образованието и бъдещето на народа, но пък защо е необходимо? Европа се нуждае и от ниско квалифицирани работници. Както когато след войната са въвели лесно достъпно висше образование в Англия, една от аристокрацията се възмутила "А кой ще ни слугува?". Е, сега Европа ще има слуги с българска диплома.

 48. 48 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 973 Любопитно

  До коментар [#45] от "Noname":

  Тия дето им се пие и гуляе из Квартал Бардака а.к.а. Студентски град, на тези им се учи в Б-я иначе няма логическо обяснение, защо ще предпочетат да учат на по-скъпо (вече безспорен факт) и по-некачествено (отдавна известно нещо ) образование!!!!

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 49. 49 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  До коментар [#47] от "dissident":

  nonsense... и е достатъчно да погледнеш който и да е европейски документ. Или може би при вас не четат документи, а теории на конспирациите а ла Никола Николов и Алекс Джоунс?

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 50. 50 Профил на Noname
  Noname
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Тази статия помага също да видим защо идеите за реформата на научните звания не е толкова проблемна колкото се опитват т.нар. 'млади учени' в България се опитват да я изкарат. Ако приемем че университетите се състезават според горните критерии в тяхна полза ще бъде да наемат и привличат най-добрите учени или млади учени с най-голям потенциал. В този смисъл това дали си добър учен не те прави минаването през атестационна комисия в БАН. По скоро въвеждането на такова конкурентно начало между университетите би довело до правенето на качествена наука в резултат на нови приоритети, ценности и кадрова политика и като резултат ще започне да вдига и нивото на обазование.....

 51. 51 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  До коментар [#48] от "CIA Germany":

  А дайте да я видим сметката по която ученето в Германия (като най-популярна) да е по-евтино от тук. После минете през Австрия, Холандия и т.н. Обединеното кралство може да го прескочите. Качеството добре. С някои изключения.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 52. 52 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  До коментар [#50] от "Noname":

  Само дето в над половината БГ вуз-ове не се прави никаква наука.
  За реформа не се и говори. Виж ако рязко се съкратят щатните места за асистенти, че и за доценти, нещата ще почнат да се променят. А ако и професорите са на срочни договори още повече. А ако дебилчето от МФ възстанови финансирането на фонд научни изследвания и той заработи като сродните му в ЕС съвсем.
  А ако и агенцията по акредитация вземе та закрие половината вузчета съвсем.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 53. 53 Профил на Dwight Schrute
  Dwight Schrute
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#34] от "vstoyanov":

  хахаха...направили са пълен гювеч от няколко образователни системи. На едно място се говори за GPA (grade point average) - ползва се предимно в американската система, а в раздела с taxes (хаха) се използва course (курс) вместо year (1st, 2nd year student etc.)....пълно комунистическо недоразумение е целата схема....

 54. 54 Профил на Noname
  Noname
  Рейтинг: 673 Неутрално

  До 51 сметката е следната в цяла Европа и дори в Англия таксите за обучение са близки до тези в България - говоря за бакалаври. Разбира се има и куп други страни например в Скандинавия където е напълно безплатно и единственото нещо което се плаща е членска такса към студентския съвет, но и това дори понякога не се плаща. Не е тайна за никога че като не смятаме наемите цената на живот в България е същтата ако не и по висока от останала Европа!!!

 55. 55 Профил на umoren
  umoren
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Не разчитайте да видите повишено качеството на образованието у нас-това ще означава,че ще се промени статуквото-а него никой не иска да го променя.Нали ВИ Е ЯСНО,ЧЕ ДОБРЕ ОБРАЗОВАНИ,ЗНАЕЩИ И МОЖЕЩИ ХОРА, ПРИ ТОВА МЛАДИ-няма как да търпят за началник,някой мръсен,незнаещ,подмазвачески настроен или пък с протекции/наше момче/некадърник,дето ги дебне, само за да ги наклевети или за да ги притисне да преспи с тях или просто за да се изтъкне,та това при образованите и можещите няма как да се случи-те ще го изметат този началник.Но понеже това е статукво от повече от 60 години и е по-наследство заради мафията"Мой човек",то това статукво не вярвам да се промени законово.Затова ви предлагам да се съгласите с неокомунистическия лозунг за образованието,който ще громи завистниците капиталисти-"Всеки селски кмет с университет!"

 56. 56 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#49] от "mapto":

  И кое по-точно е nonsense? Я да видим дали "при вас" изобщо могат да четат?
  http://www.nationmaster.com/graph/edu_sec_edu_tea_percap-education-secondary-teachers-per-capita
  http://www.nationmaster.com/graph/hea_phy_per_1000_peo-physicians-per-1-000-people

 57. 57 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  До коментар [#54] от "Noname":

  Като начало и таксите обикновено са по високи. Наемите са много по-високи. Храната също е по-скъпа. И какво стана? Стана, че повечето хора тук не могат да си позволят издръжката на студент в европа. Дори и да бачка пак ще трябва да му плащат. Повече отколкото могат. Или смятате, че при среден доход 300-400 евро месечно родителите могат да отделят много?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 58. 58 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#31] от "Kerberos":

  Хубаво си фантазираш, но това няма нищо общо с фактите, че 1) висшето образование в БГ не се финансира добре, и 2) няма нищо лошо да има _и_ платено висше.

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 59. 59 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#57] от "Цецо":

  Нещо не са съгласни с теб. Вярно е че цената на висше образование, освен Скандинавия, се повиши в Европа, но тук въпроса е не само дали е по-евтино в България а дали отговаря на ценара си и отговора е не.

  В момента населението от провинцията в България е по странен начин облагодетелствено. И има съвет към тях. И без това ще плащате обучението, квартирата и издръжката на детето ви. Ще ви струва по-скъпо, но го изпратете да учи в Западна Европа. След като завърши ще знае че има образование и ще е научило и език. Много хора вече го правят дори и след това да са с дълг към банката. Ако детето ви се учи потърсете фирма или благотворително дружество, В Бг или чужбина, съгласна да отпусне стипендия.

  Понижаване на нивото на образованието в България ще се отрази на всички завършили. Не забравяйте че всичко се знае. Излезе ли лошо име след това е много трудно, "иди доказвай че нямаш сестра".

 60. 60 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#41] от "georgious":

  В "държавните" университети също се плаща, при това таксата изобщо не е малка.

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 61. 61 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#47] от "dissident":

  Какви са източниците ти за това твърдение.

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 62. 62 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  До коментар [#52] от "Цецо":

  Не е проблемът в бройките (търсените специалности и сега имат недостиг на кадри), а в академичните съвети в следпенсионна възраст, които си се преизбират и са несменяеми.
  Пък допреди Бойко да го смъмри и да подкрепи феодалните старчета, Дянков беше първа писта за реформиране на финансирането. Но му попариха ентусиазма.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 63. 63 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  До коментар [#56] от "dissident":

  Визирах като безмислица заключението:
  "Европа се нуждае и от ниско квалифицирани работници. Както когато след войната са въвели лесно достъпно висше образование в Англия, една от аристокрацията се възмутила "А кой ще ни слугува?". Е, сега Европа ще има слуги с българска диплома."

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 64. 64 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  До коментар [#63] от "mapto":

  за тая цел хората си имат инженери да им измислят роботи

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 65. 65 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  До коментар [#62] от "mapto":

  Дянков не иска реформа. Единственото което иска е да му се кланят като на най-топ световен икономист. Ама не е. Нищо не отбира от таз дейност. Видно от блестящите му прогнози в бюджета на РБ. И от потресаващите резултати на икономическата и финансова политика провеждана от него.
  И изобщо не е искал реформа. Просто искаше и иска да закрие БАН за да се облажи с имотите. Първото му действие беше да спре парите на фонд научни изследвания. Пре достатъчно говори за идеите му.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 66. 66 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално
 67. 67 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#10] от "Раковски": Кой ще те храни бе, бизнесмене, ако всеки има свой бизнес? Нали инфлацията тогава ще в пъти годишно, защото всеки бизнесмен ще натрупва печалба за сметка на всеки свой колега и ще се получи лавина от кухи печалби! Разгърни малко книгите по политикономия и прочети що е то принадена стойност, кой и как я създава!

 68. 68 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  До коментар [#65] от "Цецо":

  За такива коментари през март писах даже и статия в блог:
  http://mapto-on.blogspot.com/2010/03/blog-post_16.html

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 69. 69 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Преди много години започнахме в групата 28, завършихме с випуска 8, още 8 завършиха една или две години по-късно. Останалите потънаха! А сега? Постъпят 28, излязат 38!

 70. 70 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#66] от "dissident":

  Благодаря.

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 71. 71 Профил на Ariman
  Ariman
  Рейтинг: 753 Разстроено

  От 11 години се занимавам с писане на дипломни работи, с всяка година в офиса ми идват студенти с все по-лесни теми и са все повече, а са все по-малко наясно какво и защо учат.

  Просто образованието бързо потъва.

  Направете си сметка щом на мен ми се плаши окото!

  Човекът е мярка за всички неща.
 72. 72 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  До коментар [#71] от "Ariman":

  Надявам се си давате сметка, че чрез "11 години се занимавам с писане на дипломни работи" сте ключова част от причината, за да "потъва бързо образованието". Толкова ли не успяхте да пишете някакви оригинални научни трудове, че Ви се налага да пишете дипломни работи за треторазрядни (щом такива дипломни минават) университети от България. Явно който не е прокопсал да пробие при феодалните старчета си е намерил друго интересно "академично" поприще в страната на неограничените възможности.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 73. 73 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#71] от "Ariman":

  Не мога да не ти дам -. Такива мизерници като теб са една от причините нивото на висшистите в България да е толкова ниско.

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 74. 74 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 973 Весело

  До коментар [#51] от "Цецо":

  Таксата в FH München на семестър е 472€ актуална цена в момента, което прави 944лв. за година е 1888лв. в статията пише : "...Като прибавим и годишната такса, която за правото скочи на 2771 лв., а за останалите три направления е по 1732 лв.,..."

  Тук всяка специалност струва еднакво!!! Да сравним качеството ако желаеш !?

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 75. 75 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Висшето образование трябва да е платено в по-голямата си част. Не виждам защо трябва да плащам образованието на сульо и пульо и после същия да изчезне да бачка на з
  Запад веднага.

  икономист - неграмотник с диплома
 76. 76 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 818 Неутрално

  в платеното висше няма нищо лошо. Дори би трябвало да стане платено за всички, с изключение на първите 10-15% по успех.
  Така самите студенти ще са взискателни към своя университет, и ще се стремят да научат повече. Сега много от тях просто блеят 4 години и взимат диплома, но никакви знания - не виждам защо аз трябва да плащам, за да може някой да блее.
  При платено висше ще отпадне и идиотщината 'държавна поръчка' - хората ще учат това, което им дава шанс после да се реализират - т.е. това, от което бизнеса има нужда.

 77. 77 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  До коментар [#76] от "Ментор":

  Един много силен аргумент за платено висше може да се наблюдава в Германия. Там заради студентските привилегии и ниските такси, хората нямат стимул да завършват и учене по 10 години не е рядкост. Лесно е това да се съпостави с англо-саксонския модел, където ако просрочиш редовното време, стипендията ти спира и трябва сам да покриеш огромните такси. Това беше и една от причините в Германия да се проведе дебата за въвеждане на по-високи такси, резултатът от които дебати остана различен за различните провинции.

  Но смятам, че в България дискусията още изобщо не е на това ниво, а основната тема е как учебните заведения да излязат от блатото, в което тяхното ръководство само ги набута. Защото за изминалите 20 години те имаха възможност да се изправят на крака и да станат по-малко финансово-зависими от субсидии както това се случва малко по-назапад.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 78. 78 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  До коментар [#46] от "tedif":

  Извинявай, че с неправилния си синтаксис явно съм затруднил и смутил мисловния ти процес. Грешката ми е, че се концентрирах над семантиката и не осъзнах, че явно не сме на едно и също ниво на когнитивните процеси. Прощавай!

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 79. 79 Профил на nabliudatel
  nabliudatel
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Проблемите отдавна имат решение по света. В университет влиза всеки, който има завършено успешно средно образование, плаща си и учи. Обаче на изпитите късат безпощадно всеки, който не се е подготвил и от университета излизат в пъти по-малко отколкота са влезли. Така и университетите имат достатъчно приходи, и се запазва високото ниво.

 80. 80 Профил на Enchev,Iliya
  Enchev,Iliya
  Рейтинг: 466 Любопитно

  АМИ КАК ИНАЧЕ?
  Правилно решение е взел нашият министър , защото сме закъсняли с културната си реформа цели 10г. Молбата на прогресивната Българска културна общественост до всички Депутанки, Депутатьовци, Парламентаристи и Президента е следната;

  Уважаеми Г-н. Президент,
  Подтикнати от чувството за отговорност към бъдещето на младото поколение на всички народи в света, решихме да Ви помолим за следното;

  !!МОЛЯ НАПРАВЕТЕ СОЦИАЛНАТА ПЕРЕСТРОЙКА!!

  !!СЛЕД Горбачевският БАНКОВО-ЗАРОБИЛ НИ КАПИТАЛИЗЪМ,
  СЕГА ДОЙДЕ ВРЕМЕТО НА БЕЗПЛАТНИЯТ СОЦИАЛИЗЪМ!!

  СТУДЕНТИЕ ВЕЧЕ "НЕ ИМ ТРЯБВАТ" СТИПЕНДИИ.

  НИЕ БЪЛГАРИТЕ СМЕ БИЛИ И ЩЕ ОСТАНЕМ КАТО НАЙ-ВИСОКО ОБРАЗОВАН НАРОД НА ПЛАНЕТАТА, ЗАТОВА "НЕ НИ ТРЯБВАТ" И УЧИЛИЩА И ДЕТСКИ ГРАДИНИ.
  УЧИМЕ САМО АЗБУКАТА В ДЕТСКИТЕ ЯСЛИ И ВЕДНАГА ПРЕД ТВ-тaтa И КОМПЮТРИТЕ.

  ТАМ ВСИЧКО БИГ-БРАДЪРСКО, Ф€С-БУКЛЬОВСКО, ГУГЛЬОВСКО И YAHOOВСКО, НИ „гарантира” Б€ЗПЛАТНО Р€ГИСТРИРАНО, БЛЮ-ЧИП имплантирано и ПАСВОРДИРАНО више, МОЗЪЧНО-ПРОМИТО ОБРАЗОВАНИЕ.

  НЕКА Г€РБ-оПЕЙСКОТО НИ ПРАВИТЕЛСТВО "СП€СТИ" ПОНЕ МАЛКО ЗА ДА НАМАЛИ БЕЗРАБОТИЦАТА вследствие от поголовната кастрация на щата.

  Eто че дойде и времето на Б€Зплатните ХОТ€Л- нощувки, и още по-радостното е че, от Коледните праздници започва €рата и на Б€Зплатните P€сторанти.
  Bече на нас Българите не ни трабва нито пари, ни левове ни КОЛОНИАЛНИТ€ ТАМ €ВРО-ве.

  Сега дойде вече и времето на истинската Cоциална и Pелигиозна ПЕРЕСТРОЙКА.

  БИ-СМИЛ-AЛЛО, РАХМАН Ал-РАХИМ, АМИН!!
  СМЪРТ НА УБИЙЦИТ€, П€ТРОЛ-Г€НОЦИДНИ Д€МЕК-оКРАТИ!!

  СРАМ и ПОЗОР за нас Българите!
  СРАМ и ПОЗОР пред светъът!
  Народ който не си храни собствена армия, ще трябва да храни чужда!
  "Стара Славянска поговорка"

  С уважение:
  И.П.Енчев / [email protected]

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
 81. 81 Профил на lanelor
  lanelor
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "Проблемите отдавна имат решение по света. В университет влиза всеки, който има завършено успешно средно образование, плаща си и учи. Обаче на изпитите късат безпощадно всеки, който не се е подготвил и от университета излизат в пъти по-малко отколкота са влезли. Така и университетите имат достатъчно приходи, и се запазва високото ниво. "

  А в УНСС влиза всеки, който има средно и може да си плаща таксите. Преди изпит ти дават подготвени пищови, или просто влизаш без да ти пука, че не си погледнал нищо. От университетите излизаш с една скъпа хартийка, а ако искаш и да научиш нещо трябва сам да търсиш начини. Затова и всички фирми искат най-малко 2-3 години стаж.

 82. 82 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  Устойчивото образование като бизнес:
  http://mapto-on.blogspot.com/2009/02/blog-post.html

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK