Редакционен: Само реалната конкуренция ще даде резултат

Кризата и в частност едно от най-болезнените й проявления - безработицата, произведе и един неочакван положителен ефект: върна интереса към учителската професия.


По данни на Синдиката на българските учители все повече хора кандидатстват за свободните преподавателски места, които до неотдавна се запълваха с много компромиси поради липсата на интерес от квалифицирани кадри.


Ако сега за едно място се борят 23-ма души, това е лъч надежда в затъналото в ниско качество училищно образование. Уточнението, че и много хора с педагогическа диплома вече наистина искат да бъдат учители, означава, че все повече свежи мозъци би трябвало да имат възможност да променят статуквото, поставяйки преподаването в модерни и адекватни за времето рамки.
По ирония на съдбата точно подценяваната учителска професия взе да възвръща блясъка си, след като се оказа, че образованието е почти единственият сектор, в който няма съкращения заради кризата, училищата масово се ремонтираха и обновиха, а в замяна на шестчасовия си работен ден преподавателите получават средна за страната заплата, петдневна работна седмица и огромен платен отпуск.


Както мнозина се надяват, кризата може да преобърне и наложилото се в последните години статукво в ценностната система и в случая с учителите това е за добро. Възникналата възможност обаче за здравословна конкуренция в професията трябва да бъде подкрепена от честни и прозрачни конкурси.


И тъй като назначенията на учителите са работа на директорите под контрола на инспекторатите по образование, важно е Законът за училищното образование да даде максимална гаранция, че заемането на постове на тези две нива ще се случва по ясни и открити правила. Ако нещата продължат по познатия връзкарски начин, ще е жалко и за сметка на децата.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 677 Неутрално

  "По ирония на съдбата точно подценяваната учителска професия взе да възвръща блясъка си, след като се оказа, че образованието е почти единственият сектор, в който няма съкращения заради кризата, училищата масово се ремонтираха и обновиха, а в замяна на шестчасовия си работен ден преподавателите получават средна за страната заплата, петдневна работна седмица и огромен платен отпуск."....

  На хартия е прекрасно. Само дето се забравя, че децата са се видиотили в сравнение с времето, когато сегашните кандидати за учители са били ученици, и което време те помнят.

  Сега ще трябва да вървят по училищните коридори и да гълтат хапчета ДИАЗЕПАМ като д-р Хаус, за да останат с всичкия си в условията на стреса, на който ще са подложени с тези деца-идиотчета.

 2. 2 Профил на Kurt
  Kurt
  Рейтинг: 378 Неутрално

  В последния абзац е истината - ще бъде жалко и за сметка на децата. А бих допълнил - и за наша сметка, защото сме в една система с децата.

 3. 3 Профил на nanrico
  nanrico
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Илюзия е поставянето на преподаването в модерни и адекватни за времето рамки !
  С тези дипломирани недоносчета , бълвани от " Мичкюрския североизточен университет" и още 49 подобни школски центрове , ТОВА ПРОСТО НЯМА КАК ДА СЕ СЛУЧИ !
  Още повече , че дипломираните са били приети на 5-то или 7-мо класиране , срещу "високата" оценка на приемните изпити от 2+ ...

  „Свестните у нас считат за луди” http://otkrovenia.com/main.php?action=show&id=236324
 4. 4 Профил на vlad_m1
  vlad_m1
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#3] от "nanrico":не се наблюдава тълпа випускници от Масачусетцкия Технологичен, Оксфорд, Бъркли или Сорбоната.Поради тази причина тези от Мичкюрския североизточен университет трябва да свършат работата.

 5. 5 Профил на arripedi
  arripedi
  Рейтинг: Неутрално

  През любимия соц, във всяка дисциплина от общообразователната палитра, най слабите традиционно ставаха учители. Дори в точните науки имаше т. нар. "учителски профил" - едва ли съществува още. Какво да искаме от хора с умерени възможности и ниски доходи? Но фактът, че нови отпаднали отвсякъде, ще попълнят редиците, ми идва в повече!

 6. 6 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 732 Весело

  Благодаря на боговете че съм нормален.
  Иначе щях да стана учител.
  Факт.......

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 7. 7 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 785 Любопитно

  А защо не си зададете въпроса, колко национален капитал изтече извън България. Сега на мода са лекарите.Накрая ще ни остане вноса, като Дянков.

  apoloniy
 8. 8 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Бях учител, защото исках това. Пет години.
  Пет страхотни години, които цял живот ще помня.
  Педагогическата ми правоспособност е моя втора специалност, но на определен етап от следването си реших, че това е, което всъщност искам да правя и в което наистина съм добър.
  Да съм учител.
  Според мен най-човечното занимание.

  Не съжалявам за нито миг, но реших да спра в оня момент, в който усетих, че в мен се появява елемент на рутина. Това е пагубно за всеки учител. Защото рутината превръща учителя в най-обикновен наемен работник. За мен тези две неща - учител и наемен работник - са несъвместими. Затова реших да бъда само наемен работник. Разбира се, за много по-високо заплащане, но това се дължи на изначалната уродливост на обществото. Не българското, а всяко. Човекът е така устроен, че цени много повече непосредственото, незабавното, а подминава, или дори хули онова, което не влиза парадно през сетивата му. За това свидетелстват и множество от изказаните по-горе мнения - гротеска на авторите им. Но такъв е животът, не са виновни само простаците.

  Два дни "Работа, Работа, Работа"... да Му се зачитат за три при Бай Ставри!
 9. 9 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 732 Разстроено

  До коментар [#8] от "keen":

  Рутината е била вън от Б.Г.
  Поне 20 години.
  Кофти ......

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 10. 10 Профил на nanrico
  nanrico
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#8] от "keen":

  Естествения пазар определя размера на заплащането , драги/драга !
  А и няма как да работиш по 3-4 месеца , да получаваш 12,13 , че и 14 заплати и заплатата ти да е 10 000 лева !

  „Свестните у нас считат за луди” http://otkrovenia.com/main.php?action=show&id=236324
 11. 11 Профил на old__bg
  old__bg
  Рейтинг: 426 Гневно

  ВРЕМЕ Е да се ликвидират училищата с по 5 деца и 15 „обучаващи „ ги ...
  ВРЕМЕ Е да се увеличи двойно норматива за учебна работа на даскалите, с което ПОЧТИ ще се изравни работното им време с това на ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ работници и служители в страната , а излишните бройки бъдат съкратени .
  Това ще доведе до поне 30 000 СПЕСТЕНИ ЗАПЛАТИ , които до сега се плащат излишно на наш гръб- на гърба на данъкоплатците …

 12. 12 Профил на hristototev
  hristototev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  и сега е момента да се направи правилен подбор на учителския състав, по ясни критерии ит.н.и т.н.
  защото учител се ражда....

 13. 13 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#11] от "old__bg":
  И накрая всички ще се съберат в София. Точно малките учиища по селата крепят да не се затрият и последните български села. От 1944 година всички правителства усърдно действат на село да не остане никой.

 14. 14 Профил на dermanik
  dermanik
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#8] от "keen":

  А ТИ не се и усещаш каква гротеска си ти и авторите на подобни "писания" ?!
  А ти не се ли усещаш каква гротеска са изобщо даскалите в България ?!...
  "... Но такъв е животът, не са виновни само простаците..."

 15. 15 Профил на dermanik
  dermanik
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#11] от "old__bg":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Дано някой управник го прочете и да " вдене " !
  Но се съмнявам, защото и те са плод на нашата Убразователна система и за тях кмета, даскала и попа са " връхта " на интелигенцията ...

 16. 16 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 975 Неутрално

  До коментар [#10] от "nanrico":

  "Естествения пазар" - такъв термин, макар и неграмотно написан, не съществува. А нивото на заплащане може да използва като база за сравнение отработеното време единствено за един и същи по вид труд.

  До коментар [#11] от "old__bg":

  "ще се изравни работното им време с това на ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ работници и служители в страната"
  - А какво е работното време на "ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ работници и служители в страната"? И какво е работното време на учителите?
  Как се определя колко точно време е прекарал един служител в работа и как се определя това за един учител?

  Два дни "Работа, Работа, Работа"... да Му се зачитат за три при Бай Ставри!
 17. 17 Профил на old__bg
  old__bg
  Рейтинг: 426 Весело

  keen № 16

  Шъ та ограмотя бе, батювата !
  Щом не знаеш...
  Прочети в трудовия си договор или нямаш такъв, и си под девиза " Тати носи , мама меси , да живей, живей труда ! "
  " Всички останали " са нормално работещите хора в България - 8 астрономически часа на ден , 5 дни в седмицата и с 20 дни платен годишен отпуск ...

  http://www.dhr.mvr.bg/Servants/work_time.htm


  Питаш за работното време на даскалите ?
  Ами 3-4 месеца в годината , останалото в платен отпуск , екскурзии , обмяна на опит в яденето и пиенето ...
  http://issuu.com/podkrepa/docs/nrdb_3-08_prepodavatelska_rabota


  И ще изпреваря въздраженията ти с още малко пояснения ...

  Средностатистическия даскал , според тази наредба , като тези по български език и литература, математика, чужди езици, информатика, общотехнически и специални учебни предмети физика, химия, биология, астрономия имат норматив 648 учебни часа годишно
  Е има някои които се „ преуморяват „ , като тези по изобразително изкуство, физкултура (спорт), хореография - 720 учебни часа годишно

  Та 648 учебни ЧАСА Х 45 мин( а те не са толкова !...) = 29160 мин. 29160 мин : 60 =486 астр. часа
  486 часа : 8 = 60,75 работни дни
  60,75 работни дни , при 22 работни дни с месеца се равняват на 2,761 работни месеца ...

  Та с две думи „ГРЕШКАТА „ е вярна !

  Хайде сложи още 10-12 дни в годината за проверки на класни и др. подобни, пак с мъка могат да се наберат 4 работни месеца в годината !
  Вдяваш ли от аритметика , драги


 18. 18 Профил на nabliudatel
  nabliudatel
  Рейтинг: 8 Неутрално

  old_bg,
  Много си добър по сметките. А можеш ли да сметнеш за колко време се подготвя един урок? Можеш ли да сметнеш колко време е необходимо за подготовката на един опит по химия или физика, който минава за 30 сек, но остава в главите на учениците за много години.
  Имаш ли представа за колко време се проверяват класните по език, по математика, по български и литература, особено като се прави както трябва- с поправка на всички грешки и с писане на рецензия, която дава препоръки и анализира грешките.
  Имах близки роднини учители, които от сутрин до вечер се готвеха за часовете си и дори нощем продължаваха да работят, за да са максимално полезни на учениците си.

  В България твърде много учители не си вършат работата както трябва и това е огромен проблем за цялото общество, но проблемът не е в това, колко време работят, а в това, да бъдат накарани да работят по най-добрия начин и да бъдат привлечени в тази професия хора, които имат призвание за това и искат да го работят.
  За добрата им работа обществото трябва да ги уважава и да им плаща достойна заплата.

 19. 19 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 975 Неутрално

  До коментар [#17] от "old__bg":

  "8 астрономически часа на ден , 5 дни в седмицата"

  срещу:

  "648 часа годишно преподавателска работа"

  Или иначе казано, с баламосващите си приказки не ми отговаряш на въпроса.
  Затова ще го повторя и ще поясня.

  Въпрос:
  "Как се определя колко точно време е прекарал един служител в работа и как се определя това за един учител?"

  Пояснение към въпроса:
  За учителя е фиксирано времето, през което работи нещо точно определено, представляващо част от задълженията му по трудов договор, т.е. именно тези 648 часа в годината само преподаване.
  И отново самият въпрос - как се определя какво точно върши един служител през тези, както каза, 8 часа на ден, в които е на разположение?

  Коментар - от доста време не съм учител. Работя на трудов договор в частна чуждестранна фирма. През всичките тези години, в които не съм учител, мога откровено да кажа, че разполагам с много повече свободно време (а също и с много повече средства, ако стане въпрос).
  Аз мога да направя това сравнение, защото съм гледал нещата и от двете им страни достатъчно дълго време. Докато ти очевидно не си.

  Два дни "Работа, Работа, Работа"... да Му се зачитат за три при Бай Ставри!
 20. 20 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 975 Неутрално

  До коментар [#10] от "nanrico":

  "А и няма как да работиш по 3-4 месеца , да получаваш 12,13 , че и 14 заплати и заплатата ти да е 10 000 лева !"

  - Ами аз лично познавам хора, които работят по-малко, но получават по-голямо възнаграждение. Е, не са учители.
  Може би не си забелязал, но за много голяма част от съвременните професии не съществува реципрочност между времето, отдадено на работа, и финансовия резултат. Това особено важи за онези, които са с творчески характер. И учителската професия е такава - творческа.

  Два дни "Работа, Работа, Работа"... да Му се зачитат за три при Бай Ставри!
 21. 21 Профил на old__bg
  old__bg
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#20] от "keen":" ... И учителската професия е такава - творческа.. . "
  Това само нагъл даскал може да ги измисли !

  Сигурно "творчеството ти " обхваща и Питагоровата теорема ?!


  nabliudatel

  Ако трябва да си подготвяш урока , това означава, че ТИ НЕ СИ ГО ЗНАЕШ !
  А тогава за какво получаваш заплата и НА МОЯ ГРЪБ, бе драги ?
  За това, че си изкарал 2+ на приемните изпити или за това , че си си купил дипломата срещу пълните торби от мама на село ?

  Е-е-е , за класните и контролните нали ти сметнахме 10-12 дни в годината ? Ти да не искаш 9 месеца да ти сметнем , колкото за едно бебе , а ти само да лежиш и да ручаш ?!

 22. 22 Профил на kasabira
  kasabira
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#21] от "old__bg":

  Няма как да ти чукна повече + !
  Затова приеми отделно моите
  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  "Въобще не ми пука какво са писали за мен, стига да не е истина."
 23. 23 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 975 Неутрално

  До коментар [#21] от "old__bg":

  Съжалявам, че си живял във време, в което учителите са те биели, ако не си си написал домашното. Разбирам озлоблението ти.
  Но нещата днес не са такива.
  Лично аз винаги съм имал индивидуален подход към всеки ученически клас - като стил, избор на методи и начин на работа. Знам, че и за много от колегите, с които съм работил, положението е било точно такова.
  Това разнообразие, основано на едно и също учебно съдържание, изисква освен задълбочена подготовка в съответната област, също и реализация на сериозен творчески потенциал. Без това е абсурдно да ангажираш по какъвто и да било начин днешните ученици.

  Между другото, бил съм отличен студент и по трите си магистратури. Но не ми завиждай, на мен просто ми допада идеята да се уча, докато при теб виждам, че съвсем не е така

  Два дни "Работа, Работа, Работа"... да Му се зачитат за три при Бай Ставри!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK