Редакционен: Историята се повтаря като фарс

Данъчни проверки по Черноморието изкарали на светло 1.5 млн. лв. оборот", "Само за ден глобиха десетки търговци, не издавали касови бележки", "Данъчни "вдигнаха" 14 пъти оборота на варненска дискотека", "НАП: 7 от 10 лв. оборот по морето не се отчитат"...


Това са само четири случайно избрани заглавия от десетките подобни, които от началото на август пълнят националните и регионални медии. Поводът - активизирането на Националната агенция за приходите и по-точно на нейното ръководство, което този месец заля Черноморието с инспектори от вътрешността на страната.


На първо четене случващото се е еднозначно положително. На второ показва поне два симптома.
Единият е, че данъчните дирекции по Черноморието явно изобщо не работят - или работят нещо друго, след като контролираните от тях собственици на заведения и търговци си позволяват толкова масово и нагло да мамят държавата.


И вместо да говори как "всеки ден се натъкваме на все по-фрапиращи случаи на данъчни нарушения", шефът на НАП трябва да обясни какви мерки взима, за да стегне собствените си редици (предвид българската практика изобщо не повдигаме въпроса дали няма да се сети да поеме и отговорност за ситуацията).


Вторият симптом ни връща към максимата "Нищо ново под слънцето". Преценете сами: "Масирани проверки от нов тип започват инспекторите по приходите... Данъчните по морето ще бъдат подкрепени от колеги от вътрешността на страната... Органите по приходите... ще осъществяват физическо наблюдение на високооборотни обекти... (следва цитат) "Очаквам в много от случаите да установим съществени разминавания между досега декларираните обороти и това, което е в действителност". И не, това не е цитат от медиите с дата август 2010 г., а съобщение за акция на приходната агенция от юли 2008 г. в news.burgas24.bg.


Тук по-паметливите може и да се сетят, че за първи път масираното "присъствие" на данъчни от цялата страна по морските курорти започна в далечната 2000 г. Десет години по-късно методите са същите, риториката - еднаква, резултатите - все така кампанийни. Та на какво точно трябва да се радваме?


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на arripedi
  arripedi
  Рейтинг: Неутрално

  Фанахме, платиха, разотидохме се. (До следващия път).

 2. 2 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#1] от "arripedi":

  За данъчните дирекции по Черноморието важи:

  Платиха и не отидохме /Всеки път/

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 3. 3 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 903 Неутрално

  След като глобите нямат наказателен характер нищо не може да помогне... Трябва да се формират глобите така че при повторно нарушение да се изплащат по-големи суми, които реално да обезмислят "лъгането"... При трето сериозно провинение може да се предвиди конфискация или дори наказателна отговорност...
  Да не казвам при заплатите и осигуровките какво става по черномоието, защото на всеки му е ясно...

 4. 4 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#3] от "nqma zna4ka koi":
  Споделям мнението ти, че са необходими респектиращи санкции, но смятам, че досега не се действа в правилна посока.
  Една от основните теми при изучаване на философия е База и надстройка. Смятам, че досега винаги действията са върху надстройката. Дори големи глоби да има, те се обжалват, изменят, отпадат и всевъзможни други последици, като през това време търгоските обекти продължават да работят по същия начин. Резултатът е регистрирано нарушение и съставен акт.
  Според мене като елемент от санкциите е необходимо да бъде затворено заведението за година и половина. Така нарушителят ще трябва да плаща доста висок наем без да работи и следващия който наеме обекта здравата ще се замисли. Това ще окаже ефект и върху заведенията които не се проверяват.
  Това отдавна се прилага в страни като Германия, а го има залегнало и в нашето законодателство.

 5. 5 Профил на аз
  аз
  Рейтинг: 479 Неутрално

  ама сериозно не мога да разбера при очаквана дупка от поне 4 млд лева в бюджета, дали принципно ограничения ресурс на данъчните трябва да се съсредоточава върху недеклариран оборот за 1.5 млн. лева....

  from all the things i've lost i miss my mind the most
 6. 6 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Значка ,къде се губиш толкова време?

 7. 7 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  Нормалното закл'чение , за един нормален министър е :
  Уволнение на ВСИЧКИ данъчни по крайбрежието-отдолу- догоре..) Но, ние не сме нормална държава ) , така че ..))

  BIG AL
 8. 8 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 793 Неутрално

  НАП да затваря заведенията които укриват доходи и оборот както е в САЩ и ЕС!

  След последните дни и акциите на НАП по морето май става ясно защо НЯМА пари в бюджета!

  Всичко живо в момента укрива доходи и не плаща данъци или е минало изцяло в сивата икономика заради слабите закони и наказания!

  И вината е в НАП защото решението е много просто и е такаво в цяла западна европа и САЩ! При укриване на доходи в големи количества директно се затварят заведения, дискотеки, хотели, бензиностанции, магазини и т.н. Като затвориш няколко такива подобни достатъчно мощно и шумно с необходимия ПР(това поне това правителство си го може) да видиш как изведнъж ще скочи потреблението и касовите бележки! В момента всеки вижда как масова не се дават касови бележки от дюнера до магазина. Всички крият доходите си и са минали в сивия сектор! Единствения начин да бъде осветлен е с решителност иначе резултата от акциите на НАП ще е минимален!

  Ако няма закон за един месец може да се приеме при първо нарушение затваряне за 1 година при втори път укриване на доходи 3 години и трети път завинаги! Елементарно е и топлата вода отдавна е открита!

 9. 9 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#7] от "big_al": "Крайбрежните" данъчни, най-некадърните и корумпирани данъчни в света Добре че са данъчните от "вътрешността"

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 10. 11 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 817 Гневно

  "Масирано присъствие" от 200 г?!?!?!?!

  Почти всяка година ходим на море в Приморско. И там, и на много други места, ни дават винаги касови бележки. С тази разлика, че долу на бележката пише "СЛУЖЕБЕН БОН" вместо ФИСКАЛЕН. Тоест маркираното на бележката не е въведено в паметта на касовия апарат и се трие веднага след това. На едно място на бележката даже не пишеше име на фирма и ИЕК, само името на заведението.

  Проверки, масирни присъствия, данъчни?!?!? Глупости!

 11. 12 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 817 Неутрално

  До коментар [#11] от "Weingro":

  Така де, "от 2000-та година", не от 200 години, хехе

 12. 13 Профил на a.
  a.
  Рейтинг: 217 Неутрално

  дребните търговци по морето - добре, но какво правим с едрите в София? Много ме кефят големите сот-фирми - частните лица плащат от години кеш и без ддс, получават квитанцийка...

  a.
 13. 14 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 690 Неутрално

  До коментар [#11] от "Weingro":Като хванат нощния клуб без касов апарат и му погледнат алкохола и цигарите -къде трябва да отидат - при вносителите на алкохол и цигари? Отиват ли ? Не отиват.Алкохол и цигари без бандерол- купища пари.След това ни разправят как видяли някакви скъпи коли дето щели да ги проверяват.Ами че откога ги проверяват,та още не са ги проверили.Държавните служители пред бара ли трябва да седят за да видят скъпите коли?КАТ чия служба е ? На румънските цинаги или на българската държава ? Станишев ли е виновен? И той и всичките преди него и тоя след него.Целият ни "политически елит" е едно кълбо свински черва .Без смяна на избирателната система с мажоритарна няма да се отървем от тия лайнари.

 14. 15 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#14] от "cobanmaala":

  и с мажоритарен вот пак няма да има файда - всеки стремящ се към власт в България е генно увреден - не го приема ,като служба , а като богопомазаност!
  Само с външни /не български/ чиновници, инспектори, министри може леко да се въведе ред.Леко , щото много бързо ще ги подхлъзнем и корумпираме.Може би андроиди ще свършат работата.

 15. 16 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 817 Гневно

  Тре'а келепир да има от цялата работа, келепииииииир, затова така. Дали ще са кинти в брой, дали в банка, дали почивчици на луксозни местенца, дали място в комисийка и/или удобна безветрена службица, дали горичка със замъче, дали кИбапчИнца, дали лъскава колица, дали работа за дечицата, дали................................ Важното е властимащите да станат имотоимащи и кинтиимащи, докато потят телосложения на ползу роду (своему).

  Същото важи и за бандеролите, и за скъпите коли, и за краденето на метали... Все неща, за които очебодно "няма политическа воля", както твърди този евфемизъм.

 16. 17 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Много станаха търговците в България! В търговията е най-голямата далавера. Нали основен законодателен акт в сферата на икономиката е Търговският закон! Ако от търговия се прави брутен вътрешен продукт и благосъстояние на нацията - здраве му кажи! Сбъркани сме още от началото на прехода, щом в законодателен план поставяме далаверата на първо място. Защото всяка търговия е далавера!

 17. 18 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  ... всичко трябва да се вкара в компютера и разплащателните карти...кеш много малко и за малки суми... иначе нищо не правим...

 18. 19 Профил на Musashi
  Musashi
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Връх на цинизма е, мафиотско и корумпирано правителство, натрупало милиони от далавери, да иска от гражданите си да бъдат честни и да си плащат стриктно данъците, които ще влизат пак в техните джобове!

 19. 20 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  ... всичко трябва да се отчита като разход, а за разхода се изискват документи КАСОВА БЕЛЕЖКА И ФАКТУРА, който не ги издава, клиента няма да получи необлагаеми приспадания на данъците и отива при този, който ги издава, а този който не издава седи и чака кат рибар да се хване някоя риба...

 20. 21 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#19] от "Musashi":

  ... верно е, но правителствата ги избират тези, които искат така да работи системата, както до сега...

 21. 22 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  ... това са ПРАВИТЕЛСТВАТА на партиите БКП - БСП - ДПС - НДСВ - само ГЕРБ и СДС уж правят нещо от кумова срама пред народа ... иначе навиците трудно се изкореняват... няма и закон за финансиране на политическите партии в страната, и това е едно голямо финансово нарушение ,което увличава и е предпоставка за други още по-големи...

 22. 23 Профил на Швейк
  Швейк
  Рейтинг: 429 Весело

  компютрите имат едно особено свойство - през лятото се повреждат край морето от йодните изпарения, а през зимата се повреждат по планините заради резките застудявания. по тази причина компютърджиите лятото често ходят командировка в Бургас, Варна и Добрич, а през зимата ходят в Банско, Самоков и Смолян. компютрите във Видин, Ловеч и Русе се повреждат само веднъж на няколко години, а в Лом, Трън и Долно нанагорнище не се повреждат никога.

  а сега се досетете защо всяко лято бургаските и варненските данъчни са безумно некадърни да спипат укриване на данъци, а през студените месеци същите "некадърници" се справят прекрасно.

  а който се интересува - Краси Стефанов е заместник на Мургина през целия мандат на тройната ламя.

  партия ГРОБ - Граждани за Разсипване и Обиране на България. да ни е честит цар Боко Първи, цар на всички български тиквеници и на чичковите червенотиквеничета.
 23. 24 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 657 Неутрално

  Апропо, какво става с онова нещо Мургина??>?

 24. 25 Профил на nabliudatel
  nabliudatel
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Когато икономиката не върви, когато държавата не плаща на бизнеса, когато хората се чувстват измамени от държавата, те усещат, че общественият договор се нарушава от държавата и си връщат, като не плащат данъци и укриват приходи.
  Не оправдавам заведенията по морето, които вадят милиони на сезон и декларират 1000 лв оборот, но когато държавата дължи най-много пари, гражданите не си плащат и гледат как да измамят държавните чиновници.
  Освен това и системата е така постоена, че да може да бъде мамена.

 25. 26 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 690 Неутрално

  До коментар [#15] от "ana_ni":Искаме с конкурс и прозрачно да се изират изпълнителите на редица проекти,да се назначават администратори ,а когато става въпрос за управлението на държавата,там да оставим няколко човека да си пълнят листите с маймуни и след това да ни го представят за демократичен избор? Ти с коя глава мислиш и мислиш ли въобще?Ако имаше мажоритарни избори дали Станишев ,Костов ,М.Димитров и разни други"лидери" ,които на две магарета сламата не могат да разделят ,щяха да са парламента? Нямаше.Ама като има мислещи като теб,ще им ядем простотиите още дълго,докато българи не останат в България.

 26. 27 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 845 Неутрално

  При мажоритарни избори и магаре да сложат в избирателните листи, булгурите и него ще изберат. Стига да е от съответната лидерска партия, чийто лидер булгурите припознават като поредния СПАСИТЕЛ. Та нали една част от сегашния парламент бяха избрани мажоритарно?! Никой не гледаше качествата на кандидата, когато гласуваше, а от коя партия е.

 27. 28 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 690 Неутрално

  До коментар [#27] от "kirsner":Далече си от истината.На миналите кметски избори по твоята логика всички кметове трябваше да са от ГЕРБ,ама не би.И тройната бе срещу нашия кмет ,и ГЕРБ беше мобилизиран ,ама на - хората си избраха стария кмет.Така ,че не ми разправяй какво щяло да стане.След Великото ннародно събрание,където имаше и мажоритарни депутати, целия партиен "елит" се обедини и махна мажориторните,щото те най много им бъркаха дисциплината.И така досега останаха само послушковци .Ако не си послушко- оставаш извън листите.Да не говорим,че при мажориторни избори ,освен другото,депутатите на Доган ще са в рамките на 6-8 процента- колкото е електоратът им.Но кой ти мисли за България,като има далавера в поликитака,а тя е в основата на пропорционалната система.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK