Европейският съюз и халът на ромите

Европейският съюз и халът на ромите

© Иван КутузовРомите са били преследвани из цяла Европа от векове. Сега обаче са изправени пред форма на дискриминация, която не сме виждали от Втората световна война насам – няколко


европейски демокрации гонят от територията си мъже, жени и деца


с аргумента, че застрашават обществения ред.
Миналата седмица Франция започна депортирането на всички роми, които не са французи, определяйки ги като престъпници без каквото и да било разследване, което да определи дали са нарушили закона, или представляват заплаха за обществения ред.


Действията на френската държава идват, след като през 2008 г. Италия представи "мерки за сигурност", определящи т.нар. номади като заплаха за националната сигурност и спешно въведе закон, който доведе до експулсирането на ромите, чиято родина не е Италия.


Борбата с престъпността е основателно притеснение на правителствата. Но депортирането на граждани на ЕС с


основанието, че техният етнически произход ги прави престъпници


е нарушение на европейските директиви за расова дискриминация и право за свободно движение от една държава членка в друга.


Един от строго установените юридически принципи гласи, че отделните престъпления трябва да се решават чрез установяване на индивидуалната вина пред съд. При това няма установена практика за депортиране на осъдени престъпници, ако тяхната родина е друга страна - членка на Европейския съюз.


Вместо това европейското законодателство изисква индивидуално установяване на нуждата от депортиране на база сериозността на извършеното престъпление, както и разглеждане на всички други обстоятелства (например силата на връзките на дадено лице с общността).


Разбира се, европейските общности не трябва да толерират престъпността и противообщественото поведение. Но те не са присъщи на нито една етническа група и всички хора трябва да са равни пред закона.


От Втората световна война насам за европейците е немислимо да подложат дадена група на общо наказание или масово експулсиране заради техния етнически произход, така че, отхвърляйки фундаментални човешки права в името на сигурността, колективното експулсиране на ромите поставя притеснителен прецедент.


Френското правителство има право да поиска въвеждането на мерки за подобряване на възможностите за работа и развитие на ромите в техните родни държави (в този случай най-вече Румъния и България), които биха намалили стимулите и натиска за тяхното преместване в други държави. В отговор на позицията на Франция шведското правителство също поиска съгласувани действия на ЕС за подпомагане на приобщаването на ромите.


Ромите искат и могат да се интегрират, ако им бъде дадена възможност за това, както показват програмите на моята фондация.


Повечето от тях споделят стремежите на мнозинствата в техните общества


дом с всички нужни услуги, добро образование за техните деца, работа, която им позволява да се грижат за семействата си, и възможността за взаимодействие с мнозинството в тяхното общество. Причините те да продължават да се преселват из Европа са ужасяващата дискриминация и лишения, с които се сблъскват у дома.


Европейският съюз трябва да признае, че общоевропейският характер на този проблем изисква изчерпателна и ефективна стратегия за приобщаването на ромите. Първостепенната отговорност за защитата на правата и благополучието на всички граждани е в ръцете на страните - членки на Европейския съюз.


Политики и програми за подпомагане на интеграцията в заетостта, образованието, здравеопазването и подслоняването трябва да бъдат реализирани на местно и национално ниво. Но ролята на ЕС е да мотивира, координира, подпомага финансово и наблюдава тези усилия чрез план на общоевропейско равнище.


През 2009 г. ЕС подкрепи принципа на "изрично, но не и ограничено насочване" към ромите, като Европейската комисия позволи структурните фондове да бъдат използвани, за да покрият разходите по настаняването на маргинализираните общности с конкретен фокус върху ромите.


Тази стъпка е добре дошла и "изрично, но не и ограничено насочване" трябва да има и в сферите на образованието, здравеопазването и заетостта. Най-важното е правилата за усвояване на структурните фондове да бъдат променени, за да позволят тяхното използване за


здравеопазване и образование от ранно детство, а не само за обучения за работа


Структурната бедност в ромските общности е тясно свързана с ниското образование и безработицата. В стратегията на Европейската комисия "Европа 2020" са заложени конкретни цели за повишаване нивото на образование и заетост на всички граждани на ЕС. Ромите изостават толкова много в двете сфери, че контролираните мерки за затварянето на тази пропаст трябва да са неделима част от стратегията "Европа 2020".


Най-същественото деление между ромите и мнозинствата не е в културата или начина на живот, както често се отразява в медиите, а в бедността и липсата на равни права. Делението е физическо, а не просто психологическо.


Сегрегираното образование е пречка за интеграцията и води до предразсъдъци и неуспехи. Сегрегираното подслоняване е довело до създаването на огромни бедняшки квартали, в които липсва канализация и други основни условия, нужни за достоен живот. Окаяното положение на милиони роми през XXI век прави за посмешище европейските ценности и опетнява европейската съвест.


Окаяното положение на ромите не е краткосрочен проблем на сигурността, който може да бъде решен с драконови мерки за насилственото преместване на хора от една страна членка в друга. Това не само


подрива европейските ценности и законови принципи, без да премахва причините


за проблема. Като най-голямото етническо малцинство в Европа ромите в ЕС са най-младият и най-бързо растящият демографски дял от населението. До 2020 г. например младите роми ще съставляват една трета от новата работна ръка в Унгария.


Европа не може да си позволи още едно изгубено поколение. Става въпрос за човешки права и основни ценности и е жизненоважно за мира и сплотеността на общностите в цяла Европа.


Авторът е финансист, председател на Soros Fund Management и филантроп, създател след падането на комунизма на фондация "Отворено общество" в подкрепа на прехода на страните от бившия съветски блок към демокрация. Текстът е предоставен от Рroject Syndicate


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (77)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Сорос е достатъчно богат за да помогне на циганите по по-убедителен начин, отколкото с писане на статии по въпроса.

  Да им купи един остров (може и повече), да им построи жилища, да им намери поминък.

  Но, ако на този остров нема нищо за "приватизиране" те едва ли ще му бъдат благодарни.

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 2. 2 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1272 Весело

  Сорос, най добре си ги приберете в САЩ - голяма държава, лесно ще се омешат я с латиносите, я с индианците? Интеграцията им ще бъде перфектна! Или им създай държава на безлюдните тихоокеански острови - по евтино ще ти излезе......

 3. 3 Профил на sub-zero
  sub-zero
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Авторът е финансист, председател на Soros Fund Management и филантроп, създател след падането на комунизма на фондация "Отворено общество"
  -------------------------------------------------
  Тоя финансист е сущий наш МайМунчо.И той няма нищо против ромите,но не искал да вземе нито една мангуста в дома си-той си бил негов.

 4. 4 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Господин Сорос кога ли ще напише подобна статия за палестинците?

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 5. 5 Профил на dgapi
  dgapi
  Рейтинг: 524 Неутрално

  автора да си вземи 2-3 семейства да ги привъзпита ,тъй де под патронаж дет са казва ,ма да не се учуди като се върни един ден че е изнесена цялата покъщина и жена му е н..е....бана

  Когато всички мислят еднакво, никой не мисли достатъчно. Уолтър Липман
 6. 6 Профил на chiqui
  chiqui
  Рейтинг: 63 Неутрално

  Има хора които ме предизвикват меко казано поврач.Псевдо-демократи,псвдо-солидарни,псевдо-всичко.Като се започне с крале и принцеси в 21 век!?-поглаждащи главичките на бедните дечица облечени в дрехи които могат да изхранят едно африканско племе и купени от данъкоплатеца!Като се премине през дежурните Боно,Анджелина Джоли е неразделният си БратПит и цялата тази група дежурни клакьори наредени до всемогъщите ,закачени с лентички и безумно солидарни с всички каузи/най-вече личното промосиониране/Ето го и спекуланта Сорос сега-борец за права на малцинствата!???Ами господина вместо да ни дава на нас простосмъртните и анонимно-солидарните уроци по етика и морал /защото всички коректни данъкоплатци сме солидарни!!!!/да раздели парите които спечели от Black Wednsday на Bank of England и от цялата си спекулативна дейност с бедните.

 7. 7 Профил на ++
  ++
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Защо всички критикуващи си затварят очите за факта, че Франция изгони тези цигани, които са просрочили максималния срок за пребиваване без да са си намерили работа или друг легален начин за издръжка?

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9 Профил на Viali
  Viali
  Рейтинг: 229 Неутрално

  "Европейският съюз трябва да признае, че общоевропейският характер на този проблем изисква изчерпателна и ефективна стратегия за приобщаването на ромите."
  Напълно съм съгласен с това мнение. Въпреки че Саркози и една армада организации искат циганите да се интегрират само в България или Румъния. И я мръднал някой към тях, я са ни го върнали.
  Но самите цигани искат да ги интегрират във Франция пък Европа без граници и неинтегрирано по номадски живеещо население.
  Със самолетчето на Саркози няма да се реши проблемът.

 10. 10 Профил на Туриста
  Туриста
  Рейтинг: 395 Неутрално

  четох до тук:
  "...че техният етнически произход ги прави престъпници"
  ето пак Европейците са толкова лоши, ццццц!
  повръща ми се от тая холивудска пропаганда.


 11. 11 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  До коментар [#1] от ".dru":

  "Ромите искат и могат да се интегрират, ако им бъде дадена възможност за това, както показват програмите на моята фондация."

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 12. 12 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  До коментар [#2] от "dobrich":

  Това с острова май вече са го пробвали с евреите и не е сработило: http://en.wikipedia.org/wiki/Madagascar_Plan

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 13. 13 Профил на nik111
  nik111
  Рейтинг: Неутрално

  Какъв проблем са 50-60 български цигани или 500-600 румънски? Никакъв. Но много сериозен проблем за французите са стотиците хиляди и милони преселници от бившите им колонии, които така и не се интегрират успешно, капсулират се, налагат агресивно верските си обичаи и не на последно място рушат обществените устои, законите и т.н. /погромите преди време/.

 14. 14 Профил на shumkarov
  shumkarov
  Рейтинг: Неутрално

  До 6
  Казано по друг начин:
  Акъл не ща, парите ми дай!
  Приятелю, той, Сорос ги е спечелил, без да е убивал или крал, т.е. не е нарушил закона!

 15. 15 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1272 Весело

  До коментар [#12] от "mapto":

  Не са го пробвали! Само са имали идея.........Ти колко сигани ще вземеш у вас? Да те пробват ставаш ли за соросоид?

 16. 16 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  До коментар [#15] от "dobrich":

  Това с прибирането на цигани вкъщи май го поизчерпахте малко...

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 17. 17 Профил на Постовете на някой друг
  Постовете на някой друг
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Гледайте филма
  Ross Kemp on Gangs, Series 4, Episode 2 за българските и румънските цигани в Англия - пропищели са от техните кражби!

  Целия:
  http://vbox7.com/play:2399bc67

  Целия (1-5 част):
  http://www.youtube.com/watch?v=bVFlAslG5S4
  http://www.youtube.com/watch?v=dYnUslGNu7A
  http://www.youtube.com/watch?v=OFolO6eA7lM
  http://www.youtube.com/watch?v=MzU4ovY8dR8
  http://www.youtube.com/watch?v=YkNsK0mMwG8

  http://a.imageshack.us/img251/4146/lbe5051ffa2f6065c3aa2a3.jpg
  http://a.imageshack.us/img830/6528/eu1flag.gif

  Така че са прави и не е нужно да се прави разследване.

 18. 18 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1272 Весело

  До коментар [#16] от "mapto":

  Напротив! На думи и баба знае.......

 19. 19 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#7] от "++":

  Тези цигани са влезли с лични карти. Къде ли е отбелязано, кога въпросният циганин е влязъл във Франция?

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 20. 20 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Повечето от циганите са изключително прости. Какви са причините за това няма да обсъждаме. Важното е, че простите хора имат едно свойство, а именно - много лесно се манипулират. Лесно се манипулират от престъпните цигански барони, които ги убеждават колко добре е да се краде, да се проси, да се продават нелегални стоки и още куп други дейности, които те правят срещу малко пари. Ако има политическа воля за интегрирането на ромите, то трябва всички подобни барони (във всеки голям град у нас ги има) да бъдат тикнати зад решетките с едни дълги присъди и имуществото им да бъде конфискувано (след като, разбира се, се докаже престъпна дейност). Оттам нататък ромите без лидери не са нищо повече от едни по-простовати хора, които могат да бъдат управлявани по всякакъв начин. Само воля се иска.

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 21. 21 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 893 Неутрално

  поздравления за дневник за публикуването на тази статия ! дано тя да бъде внимателно про4тена и разбрана от достъ4но брой граждани ? опитите за игнориране на този зна4ителен проблем би било фатално за бъдещето на целия европейски съюз .

 22. 22 Профил на m_m
  m_m
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#21] от "Stewie Griffin":

  Поздравления за позицията. За съжаление когато ксенофобските говеда по света и у нас разберат, че единствения начин за проблема с ромите е интеграцията, вече ще е много късно.

 23. 23 Профил на Хесапов
  Хесапов
  Рейтинг: 8 Гневно

  "...Един от строго установените юридически принципи гласи, че отделните престъпления трябва да се решават чрез установяване на индивидуалната вина пред съд..."...Но циганите търсят колективни права, така както вършат колективни престъпления, защото знаят, че точно това се толерира от ЕК и всички останали институции на ЕС! Защото знаят, че с колективните права си осигуряват колективна ненаказуемост и плащания, които не заслужават!
  Г-н Шорош говори нагли глупости!

  Хесапов - герой на нашето време
 24. 24 Профил на Axl_Rose
  Axl_Rose
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#14] от "shumkarov":

  Това, че нещо е законно, не означава че е честно или почтено.
  Сорос за мене е един невероятен лицемер, който реално на никого не е помогнал, само всява дрязги и разширява пропастта между циганите и реалната им интеграция. Защото неговите организации не ги учат да спазват законите, да се стремят да се образоват и да работят, а само да си търсят правата.

  http://www.youtube.com/watch?v=E9VhD4SccSE
 25. 25 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "Ромите искат и могат да се интегрират, ако им бъде дадена възможност за това, както показват програмите на моята фондация" - прочетох до тук статията и се убедих, че не става въпрос за "нашите" роми!

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  До коментар [#24] от "Axl_Rose":

  The Roma Education Fund receives financing from its founding donors, i.e. the World Bank and the Open Society Institute (на Джордж Сорос), and approximately from 24 further donors, including government agencies, private foundations, businesses and individuals.

  http://www.romaeducationfund.hu/donors/index.php?

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 28. 28 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1272 Весело

  До коментар [#24] от "Axl_Rose":

  Наскоро Цветелин Кънчев по НОВА ТВ, заяви че фондацията на международния аферист Джордж Сорос със седалище Будапеща е вдигнала ръце от кражбите на нашите цигански организации. Които наемат някои български адвокати и хоооп, хооп с различни финансови схеми точат неговите пари. А за сиганти остава - астар мукар вържи кравата.......

 29. 29 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Циганина си е циганин - тези които са имали мерак да се интегрират са можели да го направят през последните 30 години от комунизъма - тогава им даваха всичко на готово - от апартаменти до работа. Обаче познайте какво се случва - паркета се вади и пали за огрев, а коня живее в хола - работата се работи колкото да не си имаш проблем со кварталнио и со партиино секретар. През тези 3 десетилетя наистина имаше тенденция со кротце и со благо - може би 30% се интегрираха при възможно най-меки условия.

  Остатъка обаче......мързелив и крадлив - никакви шансове. Ако не бяха такива щяха да се интегрират през последните 400 години - но не би - никой не ги преследва заради расата им или цвета на кожата. Дискриминират ги заради делата им. При комунизма им даваха работа в много случаи с изискването само да присъстват в рамките на работно време - но и това им беше тежко. Как сега да искаме да се интегрират като ще трябва и да учат и да работят и да не крадът и да спазват законите. Абсурд.

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 30. 30 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#23] от "Хесапов":

  /signed

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 31. 31 Профил на radioham
  radioham
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#28] от "dobrich":

  Как може човек да падне толкова ниско ,че да цитира какво е казал един углавен престъпник( Цв.Кънчев),лежал в затвора и помилван от неговият етнически побратим( справка: Мануш,Седефчо и т.н. са цигански имена)!
  Позор за също така за журналистите ,които дават трибуна на подобен субект!

 32. 32 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Типичен пример за такива разсъждения:
  "До 2020 г. например младите роми ще съставляват една трета от новата работна ръка в Унгария."

  Ами просто няма да са една трета ни в Унгария, ни в България. По простата причина, че циганите не работят, а и да пожелаят какво би могъл да работи в наши дни човек с основно образование или никакво такова? А и като добавим факта, че на една крехка възраст си със семейство и деца, колко точно доход би трябвало да имаш?

  «Enjoy yourself. It’s later than you think.» - chinese proverb
 33. 33 Профил на Евдокий
  Евдокий
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Поразително, за пръв път в Дневник виждам правилно употребени термините "държава членка" и "страна - членка на Европейския съюз", които съм срещал тук в какви ли не свободни вариации. Поздравления за преводача.

 34. 34 Профил на Сони
  Сони
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Вмвсто коментар, бих ви препоръчал да разгледате в цял размер карикатурата на Кутузов! Казал го е ясно! Адмирации, Кути!

  :) Усмихни се днес! Утре ще е по-зле!
 35. 35 Профил на mladen84
  mladen84
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Авторът е финансист, председател на Soros Fund ...."

  само педал от педалската фондация на педала сорос може да напише нещо такова. Сорос и неговата фондация вървят срещу българия и то не от вчера и днеска, просто като че ли имат план за циганизирането ни!!!

 36. 36 Профил на Axl_Rose
  Axl_Rose
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#29] от "mastikata":
  "През тези 3 десетилетя наистина имаше тенденция со кротце и со благо" - и кютек имаше. С цигани по друг начин не може.

  http://www.youtube.com/watch?v=E9VhD4SccSE
 37. 37 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Тъй като с политиката си Френската държава застрашава обществения ред в България, аз предлагам всички френски дипломати и фирми да бъдат депортирани във Франция, а имотите им в България конфискувани, включително Сосиете Женерал, Данон и така нататък.

 38. 38 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Много се изписа по темата и май нещата се задълбочават.

  Тъжната истина е че цигански банди тероризират Европа! Дали са само цигански е отделен въпрос. Да г-н Сорос признава че неможе да се толерира престъпността, но също така неможе да се прилага принципа за масовата вина, ОК. Изглежда нерешима задача.

  Т.е неможе да се прилага принципа за масовата вина както е било в средновековието. Не е хуманно. Но също така масовата дребна престъпност е ЗАПЛАХА за обществото и трябва да бъде озаптена независимо кой я движи, в противен случай няма общество то деградида и умира и пак стигаме до масовата вина.

  Държавите трябва да изработят нова концепция за сигурност. Това което ми хрумва е много на брой летящи дрони които заснимат всичко и денем и нощем. Навсякъде. Всеки който крадне по камерите да бъде заловен, и в затвора. Голяма група хора вършещи престъпления заедно да не могат да се скрият зад анонимността на тълпата.

  Така присъди присъди присъди ....

  Всички твърдят че ромите били неуки ?! Тогава защо ни надхитрят. Защо не се ползват технологични достижения за следене и пр. Защо не им изпратят по един рояк дрони да ги следят нон-стоп пък те да се оплакват където щат.  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 39. 39 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Въпросът с интеграцията. Според мен неможеш насила да дадеш. Т.е ако дадена група или индивид нежелае да се интегрира нищо неможе да се направи. А и не е важно. По-важното е да се интегрират децата. Възрастните да правят каквото щат така или иначе ще умрат някой ден.

  Интеграцията на децата става лесно с училище.

  Важно е да се озапри дребната престъпност, т.е крадне ли вероятността да го хванат да е много голяма, (по записите от камерите), и в затвора. Т.е тези които не се интегрират и правят престъпления да бъдат до живот изолирани и елиминирани. Така е справедливо. Много е важно жизнената опция: "ще се препитавам като крада" да е практически невъзможна.

  Проблема не е с циганите а с държавите че нямат адекватна политика по сигурността.

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 40. 40 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 720 Неутрално

  В България, интеграцията на циганите (децата им, дъртите така или иначе ще измрат) не е възможна поради една основна причина:

  "Кой дава тон в обществото?" замислете се и ще разберете. кой е моделът за подражание кой е успешният модел?

  Така училището неможе да наложи модел на толерантност, на лоялност към държавата и обществото, на стремеж към съзидание, себеусъвършенстване, и наука наука наука "не ходете в банките идете в лабораториите ....", на упование и задружност.

  НЕ нищо такова. Училището е пародия, агресия, бандитизъм и тъпотия, бандита дето смазва всички и с грабеж постига, това е идеала. В него няма място това което казах.

  Не е най-тъжното че няма да интегрираме циганите, Най-тъжното Е - че те ще интегрират нас.


  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 41. 41 Профил на istorika
  istorika
  Рейтинг: 672 Неутрално

  "Но депортирането на граждани на ЕС с основанието, че техният етнически произход ги прави престъпници.."
  НИЩО ПОДОБНО! Не техния произход, а техните престъпления ги правят престъпници!
  Сорос интерпретира казуса, както Дявола чете Евангелието!
  А зщо всички гонят циганите от векове?
  Защо никой не е гонил финландците, например!!!???
  Какво се прави на ударен този евреин!?

  Аз знам много малко.
 42. 42 Профил на istorika
  istorika
  Рейтинг: 672 Неутрално

  "Първостепенната отговорност за защитата на правата и благополучието на всички ПРЕСТЪПНИЦИ е в ръцете на страните - членки на Европейския съюз."
  Така излиза, защото никой не се грижи за обикновения трудещ се гражданин, когото циганорите изнудват, обират, изнасилват и мамят!
  Не разбрахте ли, най-после, че Сорос е враг на вашата свобода?!
  С покровителството си над престъпниците, той най - брутално ви изнудва да приемете неговите решения на проблемите. Кои проблеми ли? На настъпващия хаос в целия свят.

  Аз знам много малко.
 43. 43 Профил на tub
  tub
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Тъй като почнат едни богати евреи да зашитават едни бедни цигани от едни властващи евреи...едни съмнения ме налягат за бъдещето...и едни спомени от миналото...

 44. 44 Профил на Язе
  Язе
  Рейтинг: 506 Весело

  "Повечето от тях споделят стремежите на мнозинствата в техните общества - дом с всички нужни услуги, добро образование за техните деца, работа, която им позволява да се грижат за семействата си, и възможността за взаимодействие с мнозинството в тяхното общество."

  Пухахахахах...

 45. 45 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Влиятелен, богат, престарял и помъдрял с годините евреин на смъртното си ложе се прощава със синовете и дъщерите си и им дава последни напътствия:
  -Пазете циганите, деца! Създавайте правозащитни органи и организации, неправителствени организации, не жалете материални и финансови средства, …но пазете циганите.
  -Какво общо имат с нас циганите, папа? Какво общо имаме ние с това презряно племе, та на всичкото отгоре и пари да харчим за него?!
  -Аз си отивам, деца мои, но пазете циганите! Помнете, че ако свършат с тях, ще почнат с нас.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 46. 46 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Съгласен съм със Сороса, че първо държавите от ЕС бързо трябва да се вземат в ръце. Какви са тия детски помощи за 12-15 деца? Помощи до трето дете и край, който иска повече, значи има възможност да си ги издържа и сам. Много бързо да се върне предишния ни закон, който не допускаше държавата да плаща на един примат цял живот, без да си е мръднал пръста нито ден. После предлагам циганозащитните организации да бъдат задължени да влязат в гетата и да не излизат оттам докато не научат:
  1. манго да си слага презерватив всяка вечер
  2. айшетата да не хвърлят боклуците през прозорците, където има такива, и да ползват контрацептиви
  3. да стоварват всяка сутрин чаветата по списък в клас и да следят да не бягат впоследствие. Да се дават стипендии на добрите ученици.
  4. да се отнемат чаветата на самотни майки с по 5 деца, както и на родилки под 16 или дори 18 години и те да бъдат изпращани в поправителен дом или както там се прецени да се казва.

  Едва когато тези мерки сработят, може да се премине на следващи етапи от "интеграцията". Дотогава ползата от писането на подобни статии ще е колкото ползата от изцапана хартия.

 47. 47 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  До коментар [#39] от "Gerasi":

  http://www.dnevnik.bg/print/arhiv_za_grada/2009/02/02/667100_etnograbej_i_red/

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 48. 48 Профил на han_kurbat
  han_kurbat
  Рейтинг: 388 Любопитно

  До коментар [#45] от "VеnRus 2008":

  Руслано ма ти ромале ли си )

 49. 49 Профил на jtkjtk
  jtkjtk
  Рейтинг: Неутрално

  Форумьт става все по ксенофобски. Това е толкова лошо, колкото и неспиращите кражби на цигани, бьлгари и т.н. Ситуацията е толокова сложна, че не може да се реши еднократно и еднозначно, особено без участието на всички нас.

 50. 50 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#48] от "han_kurbat":

  Не, а ти?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 51. 51 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#46] от "aleko":

  Добри идеи, ама няма да бъдат приети. Щото всичко което ти описваш се водят "културни особености", а не престъпления и затова няма кой да ги спре.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 52. 52 Профил на Зора Чернева
  Зора Чернева
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Вероятно евреите имат сантименти от Втората световна война, когато са били преследвани, защото флиртуват с циганите. Спомнете си Анжел Вагенщайн, който от "Кръглата маса" преди изборите през 1990 г. се обърна към тях с думите "моите братя циганите". Колкото до флирта на комунисти, социалисти и др. с циганите, мисля че причината е изчерпаните им и дискредитирани политически идеи и това налага печелене на големи групи хора.

 53. 53 Профил на james1
  james1
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Сорос, ултралибералната ти доктрина, с която ти се искаще да управляващ света се провали! Първо финансово, сега и идеологически. Тези евтини номера с "човешките права" ги разправяй на читателите на форума на Дневник. Те ти остават единствената публика!
  Ххахахахаха

 54. 54 Профил на Сони
  Сони
  Рейтинг: 782 Любопитно

  При толкова смесени бракове, да сте чували за такъв между евреин и циганка?

  :) Усмихни се днес! Утре ще е по-зле!
 55. 55 Профил на Lemmy Kilmister
  Lemmy Kilmister
  Рейтинг: 782 Весело

  До коментар [#54] от "Сони":

  ха, тоя постинг ми напомни едно интервю на Емо Димитров, Бог да го прости, та в него човека казваше, че Лили Иванова му предлагала на времето да се оженят с думите: "С тебе заедно ще сме машина за пари..."
  та брака за който говориш си е същото - машина за пари: единия дава заеми, другия ги "връща" предсрочно...

 56. 56 Профил на johnatan-livingston
  johnatan-livingston
  Рейтинг: 838 Неутрално

  изключително тенденциозна статия

  циганите не биват гонени, защото са непотвърдени престъпници, а защото не могат да декларират жителство и необходимите доходи в установения от законодателството на Франция срок.

  друг е въпроса дали има предубеденост от работодатели, институции и органи. Но след като в продължение на стотици години този етност не е пожелал да се интегрира си е направо смешно да очакваме, че това ще се случи по неведоми пътища божи сега.

  Smile and the world smiles with you.Fart and you stand alone.
 57. 57 Профил на doki4_s
  doki4_s
  Рейтинг: Неутрално

  Понеже и комунистите, като циганите - от където минат - нищо не остава, та затова се и подкрепят - те са от една "порода"....

 58. 58 Профил на Song
  Song
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Европа не ни ще циганите. Първо изгониха голяма група цигани от Норвегия като парламента на скандинавската държава спешно прие закон по проблема с подобни малцинствени групи пребиваващи на норвежка територия. После Холандия ,сега Франция ни каза в права текст ,че не ни ще "проблема" и да се оправяме сами. Има много българи в чужбина, които не могат да си намерят работа и нарушават правилата за тримесечния престой в друга европейска държава ,но като стане дума за цигани, всички вдигат олелия, че били сегрегирани и дискриминирани,а тук става дума за нарушаване на правила ,а всички са длъжни да спазвата закона.
  Фондацията на Цветелин Кънчев е просперираща, като самият той си е гласувал 20 хил. лева месечна заплата ,а секретарката му получава 5 бона на месец. Да не говорим за кудата бодигардове които го охраняват, като ,че ли някой е тръгнал да си цапа ръцете с този боклук.Искам да кажа ,че понятия като "интеграция" и "десетилетие на ромското включване" са празни приказки на клакьорски добре платени правозащитни организации ,които политиканства докато милионите евро от ЕС изтичат в касите на тарикати като Цв. Кънчев и други ромски тортари със знайни и незнайни имена.

  Чудото - това е събитие,описано от хора,чули за него от други,които не са го видели.
 59. 59 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  До коментар [#49] от "jtkjtk":

  Мда, 100% вярно. Но явно има една тълпа, на която не им изнася да търсят решение, а предпочитат да се палят на думи във форуми и другите да са им виновни. За съжаление по този начин само показват неспособността си да вникнат в дълбочината на проблемите. Дали насериозно или на шега, всякакви идеи за изселване или избиване са проява на много силна форма на плиткоумие - надявам се не хронично.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 60. 60 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  В САЩ мултикултурното и мултиетническото общество са реализирани много по-успешно от това в Европа. Не е трудно да анализираме причините и да установим какво трябва да направим тук.
  Всеки има свое предположение и аз мисля, че при нас пречка е социалната държава. Не можем да забраним на ромите да раждат, но можем да премахнем детските добавки за всички. Можем да сведем безплатната здравна помощ до един аспирин на ден - останалото само с допълнителни застраховки.
  Правилно е да оставим на ромите право да избират между живот без труд изпъстрен със забавления и живот като модерни хора.

  подпис
 61. 61 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  До коментар [#60] от "Иван К":

  Това е вариант, но практиката показва, че липсата на колективни схеми на осигуряване, увеличава цената на участие за всички. С други думи има вероятност на обществото да му е все пак по-евтино да има колективна схема, в която да има минимални злоупотреби, отколкото изобщо да няма подобна схема.
  Един пример за това може да се види в този сравнителен анализ на здравеопазването:
  http://www.commonwealthfund.org/Content/Publications/Fund-Reports/2007/May/Mirror--Mirror-on-the-Wall--An-International-Update-on-the-Comparative-Performance-of-American-Healt.aspx
  Разбира се, не това е единственият фактор, който прави цената в САЩ 2 пъти по-висока. Все пак предвид, че е нещо, което разграничава САЩ от всички останали, най-вероятно и то изиграва ролята си.
  Топлофикация София, пък е пример за това, че когато злоупотребите станат прекалено големи, колективната схема става прекомерно скъпа и неефективна.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 62. 62 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 720 Неутрално

  mapto 47

  http://www.dnevnik.bg/print/arhiv_za_grada/2009/02/02/667100_etnograbej_i_red/

  "Увереността в успеха му е разковничето на проблема."

  Така е и аз така смятам. Мерси за статията.
  Както и продължавам да твърдя че няма адекватна политика са сигурност.

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 63. 63 Профил на АНТИПАТ
  АНТИПАТ
  Рейтинг: 450 Разстроено

  Споровете са изли.ни, циганите от векове насам са доказани като вредители на об.еството, безполезни, мързеливи отровни паразити, толерантността е колосална гре.ка, НАБИИ ТЕ СИ ГО В ГЛАВИТЕ.
  Размножаването им трябва да бъде ограничено до максимум дете на семейство по законен път и то незабавно в противен случай сме застрашени от масова ромска социална ИНВАЗИЯ.

  Лесно е да се гавриш със смъртта когато тя е толкова далеч зад хоризонта.
 64. 64 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1272 Весело

  До коментар [#46] от "aleko":
  "Помощи до трето дете и край"....Не, Алеко! Никакви помощи за семейства, които нямат условия за одглеждане и възпитаване на деца!!!! Трябва да има критерии - примерно, 20 кв.м. на член на семейството, хигиена, родителите са поне със средно образование и не злоупотребяват с упойващи вещества, имат професии и нормани доходи и т.н. В Сингапур има закон за диференцирано поощряване на раждаемоста! Защо да няма и тук????

 65. 65 Профил на k
  k
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  До коментар [#60] от "Иван К":

  Абсолютно сте прав.

  Причината за упадака на Европа е социалната държава!

 66. 66 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1272 Весело

  До коментар [#60] от "Иван К":

  "Правилно е да оставим на ромите право да избират между живот без труд изпъстрен със забавления и живот като модерни хора"....Че къде го има това? Да избираш да работиш или да бъдеш модерен???

 67. 67 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  До коментар [#63] от "АНТИПАТ":

  Добре, струва ми се, че постигнахме съгласие, че има проблем. Само не разбрах какво предлагаш? Аз лично виждам много голямо противоречие в "да бъде ограничено до максимум дете на семейство по законен път". Може пък да ти хареса в Китай: там ограничават раждането наред и не се интересуват от човешки права.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 68. 68 Профил на АНТИПАТ
  АНТИПАТ
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#67] от "mapto":

  Господи как ми..............
  НЕ ОСЪЗНАВАТЕ ЛИ, че при екстремни ситуации са нужни екстремни мерки, оставете законодателството толеранстността и хуманизма, циганите представляват национална заплаха те са абсолютни вредители и паразити смуче.и кръвта на държавата в която пребивават отгоре на всичко се размножават бързо като хлебарки.
  В момента циганите представляват почти 2 процента от населението на България, а това не е нормално.

  Лесно е да се гавриш със смъртта когато тя е толкова далеч зад хоризонта.
 69. 69 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#64] от "dobrich":

  Добре би било да има и такъв критерий, лошото е че е явно дискриминационен. Затова предлагам по-мек вариант, който може да се преглътне в кризата - детски да се дават независимо от дохода на семейството, но само до трето дете. Така много българчета, които не получават нищо от държавата и очевидно им се показва, че са излишни, ще получат малко морално удовлетволение.

 70. 70 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#68] от "АНТИПАТ":
  Абсолютно си прав, но шефовете от европата още не са узрели за екстремно законодателство. Не се знае дали някога въобще ще узреят. Младото им поколение във Франция например е с тотално промити мозъци. Говорят като радиоапарат, повтаряйки до втръсване едни и същи клишета, започващи с "мулти..." Въобще не виждат ислямската заплаха, когато я видят, ще е късно за каквото и да е. Отчаях се от един френски тийнейджър таво лято - аярвай ми, положението е повече от засрано.

 71. 71 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 972 Весело

  "Ромите искат и могат да се интегрират, ако им бъде дадена възможност за това"
  Този бисер спокойно може да претендира за наградата "Най-кратък виц".

  Знанието е сила, информацията - власт
 72. 72 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4393 Любопитно

  До коментар [#68] от "АНТИПАТ":

  "В момента циганите представляват почти 2 процента от населението на България, а това не е нормално."

  Много повече са от два процента, според мен са поне 10%, ако не и повече......!

  Иначе относно статията, има неща които ми харесаха, може би наистина ЕС трябва да се намеси с различни програми и инициативи за да се интегрират ромите живеещи в ЕС!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 73. 73 Профил на pentcho
  pentcho
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Човекът е напълно прав. Трябва да се търси решение и да се работи за решаване на проблема. С гонене нищо няма да стане, ако искаме да сме истински демократи.
  На кого му дойде тъпотията, че който търси демократично решение трябва да ги прибере в къщи. Аз не бих прибрал никого, пък бил той и български "ариец" (такива най-малко), нито американец или германец, защото къщата си е моя.
  Едно общество е зряло, когато търси и работи за решаване на проблемите по демокпатичен начин.
  Това казва Сорос и е напълно прав.
  А дрисльовците "арийци" си мислят, че са велики. Един такъв през 1945 година се отрови и след това го изгориха, след като създаде световния нов ред.

 74. 74 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Парадоксът е, че единствения начин да се реши проблемът с интеграцията на циганите е... да не се говори за цигани, а за граждани, права, задължения, закони. В това и французите се издъниха. Уж във Франция няма цигани, а "пътуващи хора" и изведнъж се оказа, че българските и румънски "пътуващи хора" са цигани.
  Самото натякване, обособяване на програми, създаване на обществени организации и т.н. подчертава циганската сегрегация.
  Пътят е в стриктното прилагане на закона. Преди това се сяда и се планира какво е най-вероятно да се случи, ако закона се спазва и се планират ресурси (жилища и затвори, домове и училища, къде да се насочи принудителната заетост. Не трябва да се мисли че ВСИЧКИ ъъъ крадящи хора ще се наложи да бъдат вкарани в затвора. Основателно е да се предположи, че някои ще предпочетат друг път - работа, учене, интеграция.

 75. 75 Профил на registrac
  registrac
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Ромите са си в ЕС и нормално заменят магребените.
  "пътуващи хора" "говорят старорумънски език и имат преферирано румънско самосъзнание. " В една езикова група са с братята французи, няма да имат големи интеграционни проблеми.

  Всички хора са пълни със светлина, само аз съм потънал в мрак.
 76. 76 Профил на registrac
  registrac
  Рейтинг: 340 Весело

  Всички пътища водят към ромите.

  Всички хора са пълни със светлина, само аз съм потънал в мрак.
 77. 77 Профил на Илия Милушев
  Илия Милушев
  Рейтинг: 506 Неутрално

  //Алгоритъмът е както следва:
  repeat
  begin
  Morkov;
  Toyaga;
  end
  until (VtoroPrishestvie);
  // Ако управляващите не го разбират - да си намерят в екипите подходящи хора, които разбират.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK