Редакционен: "Октоподът" на крачка от свободата?

Разделянето от прокурора на делото срещу Алексей Петров, известно като "Октопода", било в нарушение на закона, поради което обвиняемият за куп престъпления бивш съветник в ДАНС, въпреки че остана в килията, получи право да поиска ново преразглеждане на ареста си. След лъсналите в четвъртък в съдебната зала прокурорски гафове има голяма вероятност "октоподът" скоро да заплува към свободата си.


От гъстата юридическа каша се разбра единствено, че не било ясно ареста по кое дело атакува защитата на Алексей Петров - онзи по голямото, срещу всички седмина задържани през февруари, или по малкото - отделено наскоро от него и водено само срещу Алексей Петров, Марчело Джотолов и Антон Петров-Хамстера. Какъв е обаче смисълът на тази неяснота, щом като разделянето на голямото дело  е било незаконно - остава без отговор. А като цяло последните развития по тази тема вече оставят впечатление за нещо като юридически декорирано шоу.


Основанието? Възможните причини за незаконното разделяне на делото са две. Или прокурорът не познава НПК и не знае какво му е позволено, или нещо друго го е подтикнало. Едва ли е толкова некомпетентен обвинителят, командирован в София специално за "окотопода" с мотива, че е доказан професионалист. По-възможно е да става въпрос за затруднение на обвинението да  внесе в съда престъпленията по "целия НПК", които бяха обявени при ареста на "главния октопод" през февруари.
Изходът от капана, какъвто се е привидял като най-лесен на прокуратурата, е да внесе в съда само обвиненията срещу тройката Петров, Джотолов и Хамскера, които явно смята, че може да докаже. Но в това  усилие да конфигурира все пак някакъв обвинителен акт прокурорът просто нарушава закона, оценявайки ходовете си като "тактика на разследването".


Само че, ако наистина след седмица-две Алексей Петров излезе на свобода, вече малко трудно ще бъдат изкарани виновни съдиите.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK