Без дъно

Без дъно

© Иван Кутузов"Боже! Толкова молитви отправихме към Теб, а непрекъснато губим. Утре отново ще влезем в битка, която ще бъде наистина тежка. В нея няма място за деца. Затова Те моля - не ни изпращай Твоя син. Ела самият Ти."
Молитва на Кок, вожд на племето грикуаси, който се борил с африканерите през 1876 г.


Моята приятелка В. носи тази молитва в портмонето си. Казва, че си я препрочита, когато й е много тежко.


Последния път я извадила на 15 септември, в двора на училището на сина си – петокласник. Направила го веднага след тържествената част, когато директорката, облечена в еластично бяло трико, под което прозирал черен сутиен, завършила речта си с думите: "На хаирлия да е!" и
прогърмяла песента на Славка Калчева "Бяла роза"


Докато си шепнела: "Боже..." и т.н., моята приятелка се заслушала в разговора между две учителки:
- Адски ме кефи тая песен, иде ми да заиграя!
- Ама нали ти казах за трагедията в Пловдив! – отговорила другата учителка и захлипала.


Втората учителка се оказала новата класна на сина петокласник и също като новата зам.-министърка на образованието споделила, че няма никакъв опит, но "притежава визия как да се случат нещата".  Всичко това обаче се разбрало, след като всички – и учениците, и родителите, изчакали тя да се успокои от "трагедията в Пловдив", за която В. по-късно потърсила информация в "Гугъл":
"49-годишната Йорданка Стоянова умря на сватбата на сина си Костадин от инфаркт под звуците на "Бяла роза". Жената вече имала два инфаркта, които получила на различни празненства под звуците на същата мелодия. Първия път се случило след местните избори през 2007 г., а втория - пак на сватба, но на племенница на близък на семейството." Историята била разказана на челната страница и кажи-речи половината обем на водещ всекидневник през август...


На следващия ден чувствителната класна, която щяла да преподава на петокласниците български език и литература, раздала учебниците. Този по литература изглеждал като парцал, но В. защипала разпадащите се страници, после ги подвързала, сложила и етикет. И тъкмо когато се успокоила, отворила на стр. 34 и се зачела в ето тази легенда:
"Eдно време, когато направил Господ света, заповядал да се явят и хората. Явили се първите хора – жидовете. Те изникнали из земята, като гъби. Жидовете били много високи и едри. Като се спънели и падали, пречупвали си кръста и не можели да станат. Най-много ги препъвала къпината, затова взели да й се кланят и да й колят курбан."


Мисълта дали да се обади на телефон 112 хрумнала на клетата ми приятелка, когато прочела и народната песен "Славки си рожба не трае":
Славки родила момиченце и му завидяла за хубостта. Затова го нарекла с грозно име – Грозданка, и го държала заключено до навършване на пълнолетие. Когато Грозданка най-сетне била освободена, излязла да мете двора и я видяло Слънцето. То веднага се влюбило в нея и поискало да се оженят. Да, ама коварната майка заповядала на дъщеря си да говее девет години (по-долу било дадено обяснение, че това е народен обичай младата невяста да мълчи след сватбата).


Говяла тя, говяла, но на Слънцето в един момент му писнало и решило да се ожени за друга. Грозданка станала кума. В деня на сватбата обаче тя не само си отворила устата (eстествено, оттам избълвала люти клетви и ругатни), а и подпалила булото на съперницата. Зарадвали се Слънчо и майка й и три дни всички яли и се веселили за победата на Грозданка...


Вечерта В. окончателно се отчаяла, когато чула по новините самопризнанията на няколко министри, направени пред ученици по случай първия учебен ден. "Получавайте шестици, защото


ако имате тройки, ще ви направят министър


Аз бях тройкаджия и вижте какво ме направиха - министър", развеселено споделил културният министър Рашидов, приглаждайки опушения си от пури мустак. "Правехме двойни джобове, когато ходехме на практика в предприятието "Родопа", и криехме салами в тях", с усмивка разказал и колегата му Мирослав Найденов, понастоящем практикуващ в областта на земеделието.


"Това е дъното!", обади ми се В., но веднага я успокоих, че не е. "Няма дъно", отбелязах важно, излизайки с теорията, че пропадането е безкрайно, като реене в бездна, и винаги може да стане по-лошо. Накрая бодро посъветвах: "Кажи на сина си да говее, когато го изпитват, за да избегнете всякакъв риск от шестица! И му заший най-сетне двойни джобове!"


Оттогава не сме се чували и нямам представа колко пъти още моята приятелка е препрочела вожда Кок от портмонето си. Междувременно обаче се информирах, че молитвата на племето грикуаси (или грикуа) не вършела работа. Грикуасите непрекъснато се препъвали в къпинаците на историята – веднъж португалски, втори път холандски, и трети британски, нищо че през 15 век били сред водещите племена на империята Мономотапа на територията на днешно Зимбабве.


Но най-лошо потръгнало на техните потомци, когато Зимбабве получава независимост от Великобритания през 1980 г. Министър-председател на страната става Робърт Мугабе, който седем години по-късно заема поста президент. "Само Бог може да ми отнеме властта, казва той, и добавя: Аз никога, никога, никога няма да се предам. Зимбабве е мое!"


Впрочем първата работа на несменяемия диктатор, който тази година навърши 86, е да спре финансирането за училищата. В началото на 80-те страната има най-висок процент на грамотност в Африка (90%) и отделя 17 на сто от БВП за образование, но от 20 години насам


учителите не преподават, а влачат децата по цял ден по баирите


за да берат диви плодове.


Втората работа на Мугабе била да раздаде земите на изгонените от Зимбабве бели фермери на най-верните си хора в партията. Последните, разбира се, нямали никакъв опит. Само за няколко години фермите заприличали на пустини, защото никой не поддържал напоителните системи, нито купувал нови семена и торове. Работниците масово емигрирали в Замбия.


В един момент повечето болници също затворили врати, защото държавата престанала да отпуска пари за лекарства. През 2008 г. били прекратени и редовните имунизации срещу детски паралич, тетанус и морбили. Докато втората съпруга на Мугабе строяла импозантни имения с имена като "Лувъра на Зимбабве", страната била сполетяна от холера и свръхинфлация.


През целия този период на "преход" обаче зимбабвийците безропотно търпели издевателствата. Мугабе и поддръжниците му се разпасали напълно, за което спомогнали и овладените междувременно медии. Вестниците тръбели за успехите на властта и подхвърляли дребни пикантерии за разтуха на все по-оскотяващото население. Стигнало се дотам, че когато през 2009 г. Западът заподозрял президента Мугабе в опит за атентат срещу премиера Цвангирай, а Мугабе нахално отвърнал: "Вървете по дяволите! Да горите в ада дано", хилядно множество излязло на улицата с портрети на диктатора, за да му засвидетелства подкрепата си...


Всъщност Зимбабве е именно метафора за липсващото дъно, осъществена в хипертрофирал вид. Тази липса, както знаем, има далеч по-меки и не толкова опасни варианти, но ако те не получават съответната обществена реакция, свободното падане все по-надолу също е гарантирано. Днес например няма да се възмутиш, че един министър е отишъл подпийнал пред първолаците, за да им наприказва куп глупости. Утре няма да ти направи впечатление, че друг министър сам признава увлечението си към двойните джобове. На следващия ден няма и да се интересуваш


дали премиерът обявява Северна Корея за стратегически партньор


по погрешка, нито колко струва многобройната държавна охрана на новоизлюпен политик, който си позволява да затваря цели заведения, за да си изпие ракията на спокойствие.


"Ама как така ще посрещате децата ни в училище по прозрачно трико, с "Бяла роза"?", е трябвало да извика на 15 септември моята приятелка. Трябвало е да откаже да подвърже парцала, пълен с дивотии. Трябвало е да поиска и сметка от министъра на просветата как така назначава дама без опит в такъв тежък ресор и по какви точно причини приемането на закон за училищното образование ще се забави до края на годината, при това без да се уточнява коя.


Но В. просто е извадила молитвата. На нейно място аз също щях да направя така. Говеене, заради което живеем така, както живеем.


"Боже, толкова молитви отправихме към Теб, а непрекъснато губим." Тази част ми се струва особено поучителна. Грикуасите и техният вожд така и не разбрали, че губят тъкмо заради молитвите. Забравих да кажа, че докато се молели преди битката през 1876 г., африканерите ги сварили без оръжие, паднали на колене...


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (101)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 950 Весело

  Мдаа, хубав край, хубави хора... "Говее" не може да няма общ корен с "говеда".
  А това - "Забравих да кажа, че докато се молели преди битката през 1876 г., африканерите ги сварили без оръжие, паднали на колене..." - като призив за въоръжена съпротива ли да се разбира?

  «Enjoy yourself. It’s later than you think.» - chinese proverb
 2. 2 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Аз видях дъното миналата седмица, когато започнах за пръв път в живота си да разгреждам обявите за работа по моята специалност в чужбина. И открих, че с моята професия, със специалността си и езика, който знам, мога да живея повече от прилично. И да не се обърна назад.

 3. 3 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 950 Весело

  Чудомир - "Българи"

  — Бях студент в Лайпциг — започна приятелят ми. — Късно към края на есента получих писмо от баща си със следното съдържание:

  Донко, хаджи Петър от Остра могила и Танко Амчикакът, от същото же село, събрали малко гюлово масло и искат да дойдат в Липиска сами да си го продадат, без посредници. На днешно число на месеца те се нахождат в София по уреждане на пашапортите и да се разправят по въпроса за митницата. Щом тръгнат, ще ти телеграфират и ти излез да ги приемеш като бащини си приятели, да ги настаниш и да им посочиш търговските фирми. По хаджи Петра ти пращам 50 алтъна и словом (петдесет алтъна), а майка ти ти праща едни вълнени чорапи и малко пестил. По-малко харчи и си пази здравето.

  Октомври 29 — 19… г. Баща ти

  Три дена след получаване писмото пристигна очакваната телеграма и аз се запътих да ги посрещна. Понеже не бяха от нашето село, не ги познавах. Щом спря влакът обаче и започнаха да слизат пътниците, отдалече ги забелязах по облеклото и се спуснах натам. Сварих ги, че се карат с един преносвач, който искаше да им изнесе багажа. Хаджи Петър беше със сиви домашни дрехи, с кожен калпак, с морав пояс под жилетката и със зелена фланела, разкопчана встрани, а краката му бяха обути във високи бели калцуни. Танко Амчикакът беше с каскет, рошав и проскубан тук-там — имитация на тигрова кожа, — и за по-официално се беше облякъл със зелена ловджийска куртка. На краката си беше обул такива шарени вълнени чорапи, че напомняха знамето на популярната банка в градеца ни. Обадих им се аз, здрависах ги, разбрах в какво се състои спорът им с носача, намесих се, взеха си те багажа и тръгнахме.
  — Как ще му дам сандъчето бе, Донко — дума хаджи Петър, — стока за хиляди е това, не е ряпа! Зная ли го какъв чешит е? Ще задуе из някой кьорсокак, па иди го дири после, ако си нямаш работа! Непознат човек! Шваба! Давам ли му аз нему да ми пипа стоката! Сам ще си я нося.
  — Тъй, амчи как — допълни бай Танко… — Шваба! — и помъкна той пък торбите с хляба.
  Като излязохме отвън, разпоредих за кола, заведох ги на един скромен хотел, настаних ги, да си отпочинат, вечеряхме след това заедно и понеже на другия ден беше празник, нагласихме се да походим и разгледаме града.
  На сутринта отидох на хотела, пихме кафе, закусиха те и понеже исках да ги изненадам, да ги учудя, реших да ги изведа да видят най-напред Völker-schlachtdenkmal — знаменития гигант-паметник, въздигнат в чест на победата над Наполеона от съюзените армии на 18 октомври 1813 година.
  Качихме се на трамвай № 15 и по Augustusplatz пристигнахме там.
  Който пръв път има щастието да види това чудо на архитектурата, високо повече от 90 м., от черен гранит, с гигантски фигури и релефи, което е строено цели 10 години и е струвало навремето десет милиона марки, не може да сдържи възторга си и да не извика от учудване.
  Из пътя бях разправил историята на боя, та като стигнахме, само им посочих паметника с ръка и понеже исках да ги наблюдавам какво ще правят, оттеглих се две-три крачки настрана.
  Хаджи Петър дигна глава, тикна си калпака на тила, кръстоса ръце отзад, поразкрачи се, погледа, погледа, има-няма, половин минута, па без да каже нищо, обърна се гърбом и почна да пали цигара. Бай Танко, и той отиде при него и посегна към кутията му. Не можах да се стърпя и отидох при тях:
  — Е, дядо хаджи, как ти се вижда, а? Чудесия, нали? Грандиозно нещо?
  — Хм… — промърмори хаджи Петър, метна поглед към него и рече: — Три кила пироксилин му е майката! Сложи го в темеля, запали фитиля и камък върху камък няма да остане!
  — Тъй, амчи каак! Татък!… Около три кила… Па може и по-малко — добави бай Танко и си избърса носа с ръкава.

  «Enjoy yourself. It’s later than you think.» - chinese proverb
 4. 4 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1410 Разстроено

  Говеене, заради което живеем така, както живеем....

  Пак точно в 10/ката! България е на такова дередже именно поради това че сме едно такова особено (и вероятно калпаво) племе... "без оръжие, паднали на колене..."
  Има много историци и какви ли не умни хора, които вероятно могат да обяснят защо аджеба БГ матрЯлът не се само-уважвва и не си защитава активно правата и свободите...
  Страната ни е превърната в такава кочина не от извънземни, руснаци, хамериканци или... ами предимно от самите нас - било то прасурсите които грухтят, мляскат, усвояват, било тези които мълчат и си дори вярват че от тях нищо не зависи, било тези които емигрирахме и поради това също един вид говеем...
  Пошлостта и простотията са агресивни и пробивни (до най-високите етажи на властта) а т.нер. общество явсно няма иминна система и ценности, които да увардят да не се достигне до тази разруха, която е не само в образованието, но и в здравеопазването и... и ....

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 5. 5 Профил на twister13bg
  twister13bg
  Рейтинг: Неутрално
 6. 6 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Добре, 6+ за авторката, пак ме разби.

  До коментар [#1] от "Dehumanizer":

  И да, и според мен е време за съпротива. В краен случай - въоръжена. Дори и оръжието да са полупразни бутилки минерална вода.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 7. 7 Профил на maya2
  maya2
  Рейтинг: 531 Неутрално

  трябват ни повече журналисти като Любослава, защото само така се прави гражданско общество.

 8. 8 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1671 Любопитно

  А през далечната 1876г. ние сме забранявали "говеенето" на нашите пушки и "направи си сам" топове.....
  Днес всички се радват, че са "оптимизирани" ххххх училища, "икономисани" са ххххххххххх от бюджетите на висшите училища и окончателно и неотменимо е ликвидирана БАН. Още по-умилително е всенародното възхищение от "реформата" на болниците, тези разхитителни триглави лами, с което е спестено хххххххххххххххххххх на държавата.
  Сигурно "говеещите" се надяват на безплатни държавни ковчези.
  Не за себе си, за съседа.......

 9. 9 Профил на kikot
  kikot
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Браво Люба! Това е сърцевината на проблемът български! Липсата на морал, основан на божиите заповеди, които да е фундамент за изграждането на смели личности - водачи, които да водят хората към добро и просперитет, към култура и съзидание! Личности, за които родителите да казват на децата си - "Ето! Бъди като този, като пораснеш!" И когато са свидетели на безобразията описани по-горе, тези личности да поведат хората на протест! Да мобилизират преса, институции, де що има арсенал, но да се преборят и да победят! Щото не всички са достатъчно силни духом, но примерът вдъхновява и съживява! А докато сме "безбожници", докато следваме максимата - "абе ти ли ще оправиш света", докато не се появят духовните водещи личности, ще си "четем молитвата", ще бъдем "шибани", ще ни "клатят" Могабевци, Боковци и т.н. и ще си стоим бедни духом и всякак! В "будна кома"! Да се запитаме: Колко материала, като този на Л. Русева или на П. Владимирова могат да се срещнат в медиите за седмица? За две и т.н.. Няма го духът български!

 10. 10 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2377 Неутрално

  Така е. Нямаме съпротивителни сили.
  Защото тези, които мислят са изключително малко.
  Българина трябва да няма какво да яде, за да се замисли върху положението си. Ама учебниците са с отвратително съдържание; директорката - на нивото на зам-министърката, която няма опит пък има "визия"; "министърът" на "културата"- шампион по броя на малките водки /лична гордост!/ - това въобще не засяга нашите съграждани и нашите съселяни от министерския съвет. Е, как и кога да се въоръжи населението, което пък ще подкрепи 99.9 % Б. Борисов на следващите избори.
  Ако не него, то С. Станишев!

 11. 11 Профил на grizin
  grizin
  Рейтинг: 374 Неутрално

  потресаваща статия - благодаря!

 12. 12 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 779 Неутрално

  Абсолютно съгласен с Любослава!

  Лошото е, че проблемите на образованието само започват на 15.09. Главният въпрос, от който следва и този за кадрите, и за учебниците, и за учителите е

  КАКВО ОБУЧЕНИЕ ТЪРСИМ ВСЪЩНОСТ.

  Кое е това, което се усвоява в училището ни още от времето, когато и моя милост беше ученик? Запаметяването и напъните да бъдат повторени чужди мисли и тълкувания. И ако кажеш СВОЕ МНЕНИЕ, а не това, което си "научил", гориш с двойчица. "ДОбрата" новина е, че не можеш и да имаш свое мнение, защото в училище не те учат като как да го придобиеш. За сметка на това тр.д. помниш сложни умозамайващи словесни заглавичквания, плод на себедоказването на авторите на учебниците.

  Затова са така успешни и частните уроци по литература, където допълнително ни се набива в съзнанието като как и кои точно ЧУЖДИ РАЗСЪЖДЕНИЯ да запаметим, за да се харесат на вече запаметилите ги (е, повече или по-малко) "преподаватели", които ще проверяват работите. За да видят как хубавичко или лошичко сме напапагалили темичката. Вместо да напънем мозъчни чекръчета (изразът е на "Стършел" и да помислим какво ВСЪЩНОСТ мислим.

  Лесно, удобно, година след година. И преподавателите доволни, че не трябва да се забълбукват с непопулярни разсъждения на подрастващи анонимници, а и учениците и прилежащите родители, че зубкат-плащат за уроци-повтарят наизустеното-получават оценки.

 13. 13 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Весело

  Потресаваща статия!

  и само една от страничните закачки: "Лувъра на Зимбабве"!!!


  Чудех се и на какво ми прилича "образът" от карикатурата на Кутузов. Не е ряпа и не е гулия - много е гладко. Може би кратунка? Набелена и начервена, а мозъчето изрисувано отгоре с молива за вежди.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 14. 14 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  ...аз когато казах на колегите, с които притестирахме пред парламента през далечната 1989 година и връчихме петицията на така създадената организазия "Екогласност", че на България ако всичко върви нормално ще и трябват за всичките 45 години КОМУНИЗЪМ поне поне по още една за да тръгне страната в нормалното русло на Европейските държави, не се прие поради видимо дългия срок, защото 2 по 45 е равно на 90 години преход... но сега изглежда ,че съм бил прекалено голям оптимист и днешните ми прогнози са за 3 години , но този път умножени по 65, което надхвърля рамките на един не ами на два човешки живота защото 3 по 65 е равно на... 195 години...много е отчайващо само да си го помиси човек, НО ПРЕДИ 20 ГОДИНИ МОЖЕХМЕ ДА МИНЕМ САМО С 9О... ОТ КОИТО ВЕчЕ 21 МИНАХА И щяхме да имаме само още 69 години, което е някак...по-приемливо!...

 15. 15 Профил на grem
  grem
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Ами, аз как да ви кажа, може и да не се съгласите, ама от кого да го очакваме това гражданско общество, което да извика "кви са тия бели рози тука, това чалга кръчмата ли е или училище". От кого?! От учителката, дето и се доиграло ли? Или от останалите родители, дето поне половината и на тях сигурно им се е доиграло. Защо, ако не е така, всеки си е мълчал? От министрите ли да го очакваме обществото?
  Това си е, сигурно 80% от хората, им се доиграва. Ама какво да правят (правим) останалите 20%, и да си викаме, и да не си викаме, те просто са повече.
  Всеки ден гледам от прозореца на офиса, еми един човек не видях да си изхвръли фаса в кошчето, всеки мята от колата в улицата, нямат ли пепелници тези хора, я се качи на тротоара, я спре насред улицата с Octavia-та, налие.
  Хората това си ги кефи, явно, и никой не му се занимава нещо да се промени. Това мисля и мисля много скоро да заминавам оттук, заради горепосочените от Любослава причини и подобни на тях също.

 16. 16 Профил на Violeta Keremidchieva
  Violeta Keremidchieva
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Както винаги съм съгласна с тезата на Любослава Русева. Само бих искала да ми обясни примера от учебника по литература, защо толкова я възмущава - до колкото си спомням, в пети клас се учеше развитие на жанровете. Текстовете, които приятелката й чете, са примери за апокрифи и за народно творчество. Защо да ги няма в учебниците?

 17. 17
  news_expert
  Рейтинг: 426 Гневно

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 18. 18 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1492 Любопитно

  Туй жидовците щом са излезли изпод земята сигур са някакви изчадия адови.

 19. 19 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 845 Весело

  Мила родна картинка- на едната й се прииграло на 15 септември а на другата даскалица й се преревало, ха-ха-ха ... Любослава- блестяща както винаги!

  До коментар [#16] от "kim":

  В пети клас се учат ЖАНРОВЕТЕ, а не тяхното развитие (доколкото си спомням Приказказта е ЖАНР, а апокрифът е към ЖИТИЙНИЯ ЖАНР. Така или иначе, примери за ПРИКАЗКА без идиотизмите, на които се смее всеки ученик, има колкото си искаш. Същото важи и за житийния жанр, та ако щеш и дори в графата "апокрифи". Имам племенник на 5 год. и ако някой му каже, е жидовете (!?) са по 2 метра дълги и като се спънат си чупели кръста и неможели да станат и затова правели курбан на капината, детето ще отговори с откровенното "ти си тра-ла-ла" и ще забрави за твоето съществувание. Не знам колко голям идиот трябва да си за да даваш такива идиотски примери като тези в учебниците по литература. За другите учебници не знам, но тези, по литература, трябва да ги дават като примери по идиотизъм. Гроздана, доколкото си спомням, идва не от "грозна" а от "грозд" и имат имен ден на Цветница.

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на 4i4olin
  4i4olin
  Рейтинг: 479 Разстроено

  Прочетах статията, натъжих се за бедите на хората, натъжих се и за това, че не разбрах защо Люба ни го разказва. Прочетох форума, видях, че доволни читатели също са се натъжили, всеки тълкува написаното по своему, попаднали сме на необичайна публицистична импресия в тъжно настроение. Дощя ми се и аз да направя нещо за света, модерно и авангардно. В градинката до блока сложих на тревата автомобилна гума – не я хвърлях защото беше скъп спомен от отиването ми до баба Ванга. В нея нанизах пластмасова кофа в цвят пембе за акцент. Най-отгоре положих любимия чадър на жена ми – разтворен и сияещ в синьо и червено - намек за политическата драма на страната. Хареса ми отвсякъде - чудесна инсталация в естествена среда с политически контекст.
  Часове по-късно минах през градинката за да усетя отзвука от творбата, но не я открих. Деца ми казаха, че преди малко са минали боклуджии и са я натоварили в камиона. Циганска му работа, тъжно въздъхнах и не знам защо го споделям с вас.

 22. 22 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 935 Неутрално

  О, очевидно отпуската е свършила и ето, всички сме ощастливени от поредното есе на Любослава.
  Добре написано, но не е журналистика.
  Кое е въпросното училище, което започва учебната година с чалга? Ами, всъщност е измислено.......
  Кой е автора на учебника, от който са цитираните бисери? Е, не е важно......
  Важното е да се пише красиво, съдържанието е без значение.
  А, важно е и фенклуба да се възторгва и да гъделичка самолюбието на авторката.
  Всъщност това май е най-важното.
  Ех, суета........

  Знанието е сила, информацията - власт
 23. 23 Профил на kikoni
  kikoni
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Алиса и Чеширският котарак

  - Червен Котако - започна Алиса доста боязливо, защото не знаеше дали това име му се харесва и продължи:
  - Би ли ми казал кой път да хвана оттук?
  - Зависи накъде отиваш - отвърна Котака.
  - Все едно накъде... -каза Алиса.
  - Тогаз е все едно кой път ще вземеш - рече Котака.
  -... само да стигна някъде - добави Алиса, за да поясни.
  - О, сигурно ще стигнеш - рече Котака, - но трябва да вървиш доста дълго...
  Алиса разбра, че това не може да се отрече

  kikoni
 24. 24 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  Три неща искам да кажа:
  1. "Е, от това по зле не може да стане! Казал песимистът. А, може, може, всичко може! Казал оптимистът."
  2. Около 2000 г. Слобо Милошевиоч беше сключил стратегически договор със Зимбабве. Същия Слобо, дете много българи подкрепяха.
  3. И дъщеря ми ходи на учлище, аз илюзии нямам - тя е моят отговорност, а не на учители, държава и т.н. Какво й казват в училище не мога да контролирам. Колко време прекарвам с нея и какво си говорим - изцяло моя отговорност.
  Поздрави на всички.

  Никола Йорданов
 25. 25 Профил на mahno
  mahno
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Браво Люба !
  Много тъжно...

 26. 26 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 426 Неутрално

  А така! Кажи им Любче, пък дано им влезне нещо в тиквите!

  The biggest risk in life is not taking one.
 27. 27
  ****

  Този коментар беше изтрит в 23:10 на 19/09/2010 от неговия автор.

 28. 28 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  и с разбиране!

  До коментар [#22] от "pag":

  А аз си мислех, че почитателите на пролетарската журналистика са изчезнали а то какво се оказа.

  Господине/госпожо не всички статии са писани за в."Уикенд" и в."Шок"!
  А някои читатели и от алегории разбираме.
  Може би Ви боли главата, когато се замислите и това го разбираме.
  Но ако Вие не разбирате написаното, просто сменете изданието с посочените по горе.
  Не се мъчете, ще Ви разберем!

  Разбирате ли?

  Хитростта пречи на мисълта!
 29. 29 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Браво Люба !!!

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 30. 30 Профил на theseus
  theseus
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#24] от "Никола Йорданов":

  Първите ти две точки не ме интересуват - честно, но третата ме накара да се замисля сериозно. Поздравявам те!!!

 31. 31 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1410 Разстроено

  Мисле си че разкапването на ценностите започва на много "еементарно" ниво - семейството.
  Там се възпитава личността от началото, там се учи на работливост, на морал, на честност...

  Който е научен да не краде, той после не е и корумпиран, той не усвоява и... Който е научен да не лъже той не иска другите да му вЕрват и "уважават"...
  Който е научен на достойство, той не прекланя лесно главица, понеже "силните и големите" видите ли по-добре знаели...
  Който има възпитано чувство на обществена салодарност нему е чужда андрешковщината...

  Има ли смисъл да продължавам... Провалите са залагат и "стоманата се калява" от много рано и на "първично ниво".

  А в БГ то излиза че е доста изпортено.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 32. 32 Профил на gradonosen
  gradonosen
  Рейтинг: Неутрално

  леле нямам думи,
  а бе това какво е ?
  Не успях да го дочета почуди ме има ли нещо истинско в написаното?
  Имам чувството ,че е много издокарано за такива като мен .

 33. 33 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#22] от "pag":

  Ето ти линк, да прочетеш къде миналата година се е ляла Бяла роза: http://www.desant.net/show-news/19077/

  Относно жидовете, единственото значение, което ми е известно е "евреин". Така че историята по-скоро е измислена, което не прави учебниците по-малко идиотски. Ако нямаш деца, все някой твой познат има, вземи някой учебник и прочети за какво става въпрос.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 34. 34 Профил на don balon Otnovo cenzuriran ot Sorosidnata Media
  don balon Otnovo cenzuriran ot Sorosidnata Media
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Стига с тоя Мугабе, повтряте като папгали западните мантри без въобще да сте наясно с проблема, а той е че Мугабе започна поземлена реформа, като преразпределя земеделските земи. В Зимбабве 90% от обработваемата земя принадлежеше на няколко хиляди бели фермери, а милионите местни жители бяха натикани по градовете, съвремнни роби, които само на хартия са независими. Могабе за да укрепи независимостта беше оставил нещата така както са заварени, сега като реши че е дошло времето за поземлената реформа и започна да връща земята на тези които я обработват и същевремнно да лишава бялата олигархия от милионни печалби и по важното контрола над местните роби, стана лош. Моментално започна кампания със всички средства срещу Могабе, Британските и Американски служби изляха милиони за да дестабилизират страната, но Мугабе се задържа, или по точно го задържа народа на Зимабабве, който както и българите преди 20 години казаха не на ТКЗС-тата, земята на стопаните, колкото и негативни да са първоначалните резултати...

  http://www.facebook.com/group.php?gid=2211217648
 35. 35 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Чудесна Статия Браво Люба,
  Синът ми скоро ще е ученик и честно казано не ми се иска да го пускам на училище! Ще попитам всички тук

  Какво да правим ?! Ясно е че образованието не става и това е тенденция за да се изгради тъпо население.

  Можем ли да си обучаваме децата сами и да не ходят в БГ училище? Мога да преподавам математика , физика, компютърни науки, ако друг може друго, литература, история, религия, биология, ще си обучаваме децата сами, ако може накрая да се явяват на изпити и така в следващият клас но да не ходят на училище.

  Пишете какво мислите.

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 36. 36 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#22] от "pag":

  ...трудно би уязвил пишещата, защото когато се казва истината било и чрез инвенции и ясни внушения и констатации на които сме ежедневни свидетели, определенията за жанр не важат особено от язвително-безмислени забележки будещи само усмивки на съжаление към създателя им...

 37. 37 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#35] от "Gerasi":

  ...абсолютно е възможно и децата ще са много доволни, но посткомунистическото министерство на просветата, няма да легализира дипломите, защото трябва комисия и изпит в края на учебната година, а за това трява лиценз и регистрация и да се основе ПЪРВО АЛТЕРНАТИВНО УчИЛИщЕ "(тук е фамилното име на създателите)" и така, както по целия свят... но битката с институциите на посткомунизма е и ще бъде ТИТАНИчНА... но спечелването и не е невъзможно...

 38. 38 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#32] от "gradonosen":

  ... да, мойто, защото си плод на посткомунистическото псевдообразование и псевдореформи в всички свери на обкръжението, продължили изкривената лъжа на самия СОЦИОКОМУНОИДЕН ЕКСПЕРИМЕНТ върху поколения българи...

 39. 39 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1608 Весело

  До коментар [#35] от "Gerasi":

  Ааааа! Честит си ти с първокласник. И аз се чудя как може да се повлияе системата докато децата ни са все още в нея. Според мен едно от най важните неща е да се качат всички учебници, учебни тетрадки, сборници и всичко касаещо децата пряко или косвено в интернет. Следващото също особено важно нещо е да се намали драстично лятната ваканция поради претрупаната програма. Да се субсидират вместо издателствата (за първи клас печатните материали са над 800 страници и се нисят на гръб почти ежедневно) някакви четци.
  Сякаш все още е много рисковано домашното обучение.

 40. 40 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#34] от "nevski":

  ... сладур, ТКЗС трябваше да остане самоче под една друга форма на кооперираност, а не сега да откриваме като въпросния МУГАБЕ топлата вода, но нали земята трябваше първо да се раздроби за да я изкупи на безценица ПРОКОМУНИСТИчЕСКАТА ЗЕМЕДЕЛСКА ОЛИГАРХИЯ и сега отново да се уедри И САМО ТЕ ДА Я ИМАТ - толко ли не ти е ясно, или ?...

 41. 41 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 681 Разстроено

  offtopic

  "Жид или Жидове е традиционно название на евреите/юдеите сред славяните. Наименованието има праславянска и старобългарска етимология идваща от транскрибираното от латински judaeus през италиански giudeo наименование на евреите в романските езици."

  Тоест да смятам ли че Българските учебници насаждат антисемитизъм ? Това е тревожен факт !

  "Eдно време, когато направил Господ света, заповядал да се явят и хората. Явили се първите хора – жидовете. Те изникнали из земята, като гъби. Жидовете били много високи и едри. Като се спънели и падали, пречупвали си кръста и не можели да станат. Най-много ги препъвала къпината, затова взели да й се кланят и да й колят курбан."

  Тази "легенда" не ми е позната. Със сигурност изкривява Светото писание и определено ще пропускаме занятия, както и ще остояваме мнения различни от разни училищни парцали.

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 42. 42 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#41] от "Gerasi":

  ...то и писачите на учебници вече не знаят кое какво е и понятия им се бъркат и легенди и глупостите поднесени в тези книги наречени незнам защо "учебници" нямат нищо общо с някакво обучение, а са писани от хора близки до посткомунистическите просветни комисии към Министерството на затъпяването, ТА ДА СЕ РАЗПРЕДЕЛЯТ ПАРИ И ХОНОРАРИ - за нищо друго не стават освен за вторични суровини и претопяване...

 43. 43 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 681 Неутрално

  ju.li със сигурност ще кача учебниците онлайн които купувам за да може всички да ги гледат, в страна като Холандия всички учебници помагала и прочие са безплатни и имат страхотна база. Ако и тук са безплатни тогава нека са в Интернет.

  Притеснението ми е че всъщност ние незнаем какво учат децата, или казано накратко ако в учебниците има неща които са в противоречие с нашите разбирания, религия, светоглед, прочие какво да правим?

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 44. 44 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#39] от "ju.li":

  ... хората по света имат някъде около един месец ваканция и много прекъсвания, но никога не се спира обучението както е у нас за по половин година.

  Това дестабилизира всичко и всички, а разходите за ежегодното рестартиране на системата са многократно по-големи ако тя трябва да работи на обороти, но през цялата година и намалени през лятото, но да работи, а не да спира...

  Това е един непрекъснат самоподхранващ се и самообогатиаващ се обучителен и обучаващ процес засягащ и подрастващи поколенния и родители и учители и директори и министерства и цяло едно БОЛНО общество, нуждаещо се от продължително лечение...

 45. 45 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#43] от "Gerasi":

  Решението е САМО ЕДНО И ЕДИНСТВЕНО И ТО Е В РЪЦЕТЕ НА ОБщЕСТВОТО - изразява се в постоянна смяна на неадекватните посткомунисти, лустриране на остатъците от комунизма и поставяне на високи критерии към ПОСТКОМУНИСТИчЕСКИТЕ ПОПЪЛЗНОВЕНИЯ НА НИСКО ГРАМОТНИ УПРАВЛЯВАщИ... това е...

 46. 46 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 681 Неутрално

  offtopic Все пак историята с жидовете бих я поразчоплил, учебник за 5 клас, кой точно къде може да се види?

  Дори да е пример за апокрифна литература мисля че им е раничко затова, а че историйката си е негативна е ясно - представя един народ не като хора.

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 47. 47 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Renegat 44,45
  За ваканцията си прав.

  "САМО ЕДНО И ЕДИНСТВЕНО И ТО Е В РЪЦЕТЕ НА ОБщЕСТВОТО"

  Притеснява ме, че става дума за тенденция в същото това общество.

  Това ме притеснява, слабото обучение, липсата на дисциплина и да не кажа откровено бандитското поведение в улилище затвърждават новият модел, новият човек, на новото ни общество в което дават тон бандитите, за да успееш трябва да си бандит. Т.е е тенденция.

  Преди време Люба беше написала друга статия: "Като е дъно нека е продънено"
  Потъването за което говори Люба си е тенденция, въпросът си остава какво можем да направим ?

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 48. 48 Профил на ibryam_ali
  ibryam_ali
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Всъщност Зимбабве е именно метафора за липсващото дъно, осъществена в хипертрофирал вид. Тази липса, както знаем, има далеч по-меки и не толкова опасни варианти, но ако те не получават съответната обществена реакция, свободното падане все по-надолу също е гарантирано. Днес например няма да се възмутиш, че един министър е отишъл подпийнал пред първолаците, за да им наприказва куп глупости. Утре няма да ти направи впечатление, че друг министър сам признава увлечението си към двойните джобове. На следващия ден няма и да се интересувашдали премиерът обявява Северна Корея за стратегически партньорпо погрешка, нито колко струва многобройната държавна охрана на новоизлюпен политик, който си позволява да затваря цели заведения, за да си изпие ракията на спокойствие."
  ***
  ГОСПОД ДА ТЕ БЛАГОСЛОВИ,ДЕВОЙЧЕ,И...
  Дано накаже всички тези,докарали съвсем съзнателно народо в майка България на този хал.
  Не,че вервам Господ Бог да чуе таа моя молитва,но...знае ли се ?

 49. 49 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#47] от "Gerasi":
  ... огромната вина на несъстоялия се преход го носи първия президент на страната Д-р Желю Желев попитайте него, той е философ и доктор на науките и второ когато нещата в бившият СССР сега Русия се НОРМАЛИЗИРАТ, чак тогава може да се очаква това да стане и у нас, а ако искаме някък процеса да се ускори трябва непремено да се приемат законови поправки в набързо приетата Конституция на страната, да се приложи и допълни закона за досиетата на бившият КОМИТЕТ ЗА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ с приложение за незабавна лустрация на всички нива, да се промени изцяло закона за Съдебната власт и система, прокуратурата, адвокатурата, дознанието И ТОГАВА ДА СЕ ПРЕНАПИшЕ ЦЯЛАТА ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ в един нормален порядък и фактологичен прециз и това да не е кампанийна работа, а един непрекъсваем процес на обновяване на критериите за морала на едно общество и неговите основно СТЪЛБОВЕ - СЕМЕЙСТВОТО, ВЯРАТА И РЕЛИГИИТЕ, ТРУДА И ОБРАЗОВАНИЕТО, И ВСИчКО ТОВА СВЪРЗАНО С ПРОГРЕСА НА НОВИТЕ ТЕХНОЛОГИИ ДОПРИНАСЯщИ ЗА БЛАГОСЪСТОЯНИЕ И СОЦИАЛЕН НАПРЕДЪК ДАВАщИ НЕОТМЕНИМО И ОСНОВНО ПРАВО НА ТРУД И ЗАНИМАНИЕ НА ВСЕКИ ЕДИН чЛЕН НА ТОВА ОБщЕСТВО това е основното другото е един ежедневен и потоянен труд, за прцеса на осъзнаване от всеки , че единственото щастие е да живееш допринасяйки полза на другите повече от колкото на себе си и да си сигурен, че и другият до теб мисли така, а не обратното, защото всеки теглейки към себе си разпокъсва цялоста на обществото и то се разпада, унищожава и боледува. Без този катарзис и прочистване НЯМА И НЕМОЖЕ ДА СТАВА И ДУМА ЗА НЯКАКВА ПРОМЯНА В КОЯТО И ДА Е ОБЛАСТ, ЗАщОТО СЪМНЕНИЯТА ВИНАГИ ОСТАВАТ, ДОРИ И чОВЕКА ОТДАВНА ДА ГО НЯМА МЕЖДУ ЖИВИТЕ - това трябва да съдържат новите учебници,а не разни двусмислени измишльотини неразбираеми дори и от създалите ги но вършещи работа на други в перспектива и с определена цел,а имено превръщането на цяло едно общество в една аморфна маа без съпротивителни сили...

 50. 50 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#48] от "ibryam_ali":

  ... Природата или Господ, какъвто и да е той и каквото и да е името Му ВИНАГИ ВЪЗДАВА ПОСЛЕДНОТО ПРАВОСЪДИЕ И ТО Е НЕПОГРЕшИМО СПРАВЕДЛИВО... това е правило което небива да бъде подценявано от никого...Има една поговорка който всеки я знае:..." Господ забавя, но никога не забравя" - НИКОГА!...

 51. 51 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#35] от "Gerasi":

  Ето ти нещо по темата, заедно с коментарите. Приятно четене.

  http://www.capital.bg/light/neshta/2010/09/11/957818_chas_po_vsichko/

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 52. 52 Профил на pppat
  pppat
  Рейтинг: 218 Неутрално

  Тъжно - но това е действителността. Вижте кой пълни стадионите.
  Затова който може - спасява децата си! Как - да намери начин според интелекта си.

 53. 53 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 725 Весело

  Може би наистина трябва да минат 3 поколения,за да се възстанови нормалното мислене на популацията.
  Изкривено ни е всичко,но никой не би си го признал.
  Носете си розовите очила,и това е!

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 54. 54 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#47] от "Gerasi":

  Днес в дискусията не се е включила Петкова - дамата има доста опит с домашното училище. Ще ти дам няколко линка, само като идея, останалото е в твои ръце:

  http://www.cato.org/pubs/pas/pa-294.html (англ.)
  Следващите са с християнска насоченост, но има добри идеи за учебници и организиране на времето:
  http://hsbg.wordpress.com/ http://bgreformation.com/site/index.php/2009-09-09-18-46-06/10-2010-04-12-20-37-51

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 55. 55 Профил на rara avis
  rara avis
  Рейтинг: 479 Гневно

  Мълчанието е злОто! Ала народната българска пословица гласи "Мълчанието е злАто!". Такава е обществената среда в България - среда на резигнацията, мълчанието, конформизма и лошия индивидуализъм. Онзи ден един сериозен търговец, печелещ сериозно за БГ стандартите, ми каза, че не е мъжкарско да плямпаш и говориш, а да действаш, не е мъжкарско да роптаеш срещу разни български недъзи, не е мъжкарско да "квичиш", че правата и свободите ти били покушавани и т.н. Истинският мъж търпи, мълчи и действа! Аз му отвърнах, че действието е задължително, но то е крайната фаза на говоренето, от говоренето се започва. Защото за да действаш в определена посока, ти първо трябва да имаш култивирано съзнание, а съзнанието се култивира чрез езика и говоренето. Говорейки си, ние култивираме съзнанията си. И Люба Русева ни е наговорила разни думи, които оформят определено съзнание. Без наличието на такова съзнание никакво "богоугодно" дело не би могло да бъде извършено. Въпросът е това съзнание да се превърне в общосподелено, в норма, в обичайно за средата. Е, докато под мъжество в България се разбира мълчание и търпение, такива като Люба Русева ще си остават гласове в пустиня.

  Който щади лошите, вреди на добрите
 56. 56 Профил на hartofilax
  hartofilax
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ми г-жо, що не станете вие учителка или директорка на училище, да направите всичко както трябва... а да щото парите са мизерни, работата е гадна, и никой свестен и кадърен човек не иска да я върши. Пак държавата и политиците са ви виновни...

 57. 57 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2520 Неутрално

  Люба е талантлива, несъмнено, но както често се случва с нея и подобните и надъхни с комсомолски стил и патос вдига лозунга "Дайте да дадеме!"
  Трябвало да "извика" майката В. на 15 септември, вместо да се моли, казво Люба.
  Ами що Люба не изока? Да го напише де е тва школо с директорката с бяло трико върху черен сутиен и "Бялата Роза"?
  И тогава да я разчепкаме тука тва школо. Всъщност три пъти четох и единственото кофти впечатление ми остави бялото трико над черния сутиен и парцаливия учебник, който майката би могла да си купи от всяка книжарница.
  Що се отнася до песента "Бяла роза", тя със сигурност не е чалга, и изключително успешен хит. При откриването на учебната година след националния химн и Одата на радостта може да се чуят най-различни парчета в зависимост от местната "интонационна среда".
  Що се отнася фолклорните примери от учебника очевидно имаме проблем с културните различия между възпитанието на майката, най-вероятно градско дете отраснало със стандартните ширпотреба приказки от типа Червената шапчица, Трите прасенца и Котарака в чизми, докато
  в учебника очевидно са се постарали да изровят по непознати,, което я шокира.
  Спомням си навремето как една подобна петнадесетгодишна софийска госпожица като дойде в наше село и беше много изненадана, че пъпешите растат по земата на бостана. Горкото момиче, съвсем сериозно си мислеше че ги берем от пъпешовото дърво.
  Що се отнася до народните приказки наскоро открих, че те просто изчезват. Опитайте се да ги потърсите в нета и ще попаднете на купища сайтове с копи-пейст на няколко десетки приказки копирани барабар с правописните грешки. Не съм видял и ново добро книжно издание с различни от стандартните приказки, и авторите на учебника несъмнено трябва да бъдат поздравени за находката си.
  Така също и сполучливото ключване на "Вида" миналата година в кандидат гимназисткия изпит, скоето успяха да отсеят промитите от частни уроци и школи мозъчета на подрастващите, за сметка тези които могат да мислят и разказват непознат текст.
  С гордост отбелязвам, че моето чаве идкара 5.50 натози изпит без стотинка дадена за частно, благодарение на акъла си и изключително добрата учителка по литература в школото.

 58. 58 Профил на olazarov
  olazarov
  Рейтинг: Неутрално

  много добра статия, поздравления за автора

 59. 59 Профил на Павел Лазаров
  Павел Лазаров
  Рейтинг: 479 Гневно

  Макар че статията представя достоверно ситуацията, аз не мога да се съглася с изводите, които прави. Авторката не предлага никаква хипотеза за излизане от положението, с което се присъединява към хора на редовните безплодни критикари,... макар и като солист. Песента е все тая и на мен лично ми е писнала тотално (като "Бяла роза"!).

  Къде е изходът? Тук? -->
  ""Ама как така ще посрещате децата ни в училище по прозрачно трико, с "Бяла роза"?", е трябвало да извика на 15 септември моята приятелка. Трябвало е да откаже да подвърже парцала, пълен с дивотии. Трябвало е да поиска и сметка от министъра на просветата как така назначава дама без опит в такъв тежък ресор и по какви точно причини приемането на закон за училищното образование ще се забави до края на годината, при това без да се уточнява коя."

  Очевидно не, щом и Русева би си замълчала, ако беше на мястото на приятелката си В. Тогава?

  За щастие алтернатива и изход има. Тя започва с градивното търсене на Пътя, т.е. с изграждането и заявяването на една подробна ВИЗИЯ - образ на желаното бъдеще за нас и нашите деца. Има и един проект, който се е заел да го направи - http://www.novoobrazovanie.org и http://www.bglog.net/Obrazovanie/40070

  Навсякъде, където има проблем, има нещо прекалено голямо.
 60. 60 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 935 Любопитно

  До коментар [#33] от "epoc":

  Мерси за линка, интересно защо не сте писали гневно-тъжни коментари преди една година, когато е станала случката?
  И как се връзва с "трагедията в Пловдив", станала (според авторката) миналата седмица?
  Хайде обяснете на глупавия - това "коментар" ли е или "анализ"?
  (Не че нещо, ама е в тази рубрика?)

  Знанието е сила, информацията - власт
 61. 61 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 740 Разстроено

  Много се радвам, че някой журналист е забелязал изказването на Вежди Рашидов, което е възмутително.

  Иначе има и свесни и съвестни учители, които отиват с желание (и с необходимата култура) на училище, но май не всички са такива. А относно Вежди Рашидов, Мартин Димитров цял месец се куми да се изкаже за Божидар Димитров (и неговите множество простотии), със сигурност никой политик вече няма желание да обръща внимание на дребни гафове като този на Вежди Рашидов, просто Божо отбеляза тоталния културен спад, и след него като че ли вече всичко е позволено и възможно, което беше и именно проблемът на неговото словесно "присъствие" което беше извинено от премиера (но не и от нас) нЕ знам за какво ни е Кен Робинсън с даскали като от горния текст и с министри като Вежди и Божо, Кен Робинсън отива да прави нещо някъде, където елементарните изисквания за образование са спазени, иначе за треторазредно ниво има и други специалисти, но не точно Кен Робинсън.

 62. 62 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  До коментар [#30] от "theseus":

  Благодаря. В момента дъщеря ми е в другата стая и чете. Не гледа ТВ и чете книга, която съм одобрил. Вчера й обясних разликата между религиозни и нерелигиозни хора (аз съм атеист, съпругата ми е религиозна) и казах на дъщеря ми, че тя сама ще прецени за себе си след време. Това понеже иска да ходи на СИП по религия. После ще я питам какво са си говорили и какво е разбрала. Ако разбера, че учител й казва неща, които аз не смятам за коректни, не казвам, че учителят не знае или е сбъркал. Така я обърквам - още има нужда да възприема учителите като краен авторитет. Просто правя завоалиран коментар, че понякога може да има две гледни точки. Като стане на поне 12 вече ще разговаряме по-сериозно за авторитета на учителите и училището.

  Никола Йорданов
 63. 63 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  До коментар [#34] от "nevski":
  Има нещо вярнов тезата. Даже ще я засиля - земите преди са били на тези хора и там (под дърветата на нивите) са погребани прадедите им. Обаче има и друго. 1980-83 Мугабе сключи споразумение с белите фермери, че им гарантира земите. Тогава си даваше сметка, че без тях икономиката ще загине. После му стана по-важно да остане на власт, отколкото да запази икономиката. Дълги години продажбата на земя от бели на черни ставаше на принципа на доброволност и справедливи цени, включително с подкрепата на полицията, която не допускаше тормоз над белите фермери. ("Willing buyer, willing seller." После почнаха пламенните речи тип "Виденов за чорбаджиите" безимотни черни започнаха да нападат ферми на бели и белите да продават на безценица и да се изнасят. И страната полетя надолу. Преди година-две бях в Африка, хората от другите държави критикуват Мугабе. Има граници и на африканската солидарност - когато децата започнат масово да измират от епидемии.

  Никола Йорданов
 64. 64 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2520 Неутрално

  До коментар [#59] от "Павел Лазаров":
  Павеле, не "би си замълчала".
  Тя мълчи. Не казва кое е училището, не казва кой е учебника с приказките.
  Дори и да приемем, че училището, "Бялата роза" и приказките за жидовете и Грозданка съществуват, това най-вероятно са лафчета на възмутени майчета по кафенатата около софийските школа на 15-ти септември.
  Ами що не се запишат в настоятелството, да обсъждат проблемите и живота в училището, ако ще и облеклото на директорката и даскалите.
  И облеклото е най-малкия проблем в нашето училище.
  Като го погледнеш отвътре става въпрос за съвсем други неща.
  Косите ти ще се изправят - даскали влизат къркани в час, педофилски забежки, хиперактивност на някои тинейджъри водещи до насилие и побоища. Кражби. Нарко истории.
  Това, макар и изключения в никакъв случай в момента не са опредялщи облика в българските училища са, за които си струва да се говори и пише.
  Ако обществото се успи сега, обсъждайки празничните тоалети на директорките, интонационната среда и на кой каква приказка му харесвала или не от учебника, след няколко години наистина сериозните проблеми ще набъбнат като мехур и ще ни цапнат през суратя.
  Родителите трябва да влязат в училището и бъдат заинтересувани и информирани всеки ден какво става там с тяхните и деца през погледа на директора и учителите.
  Това е особено наложително сега, с делегираните бюджети, защото това са много пари и ако няма някаква форма на родителски контрол и изкушението е голямо.
  В развития свят родителските асоциации, нещо като нашите настоятелства, въобще не разчитат на общински или държавни чиновници да им контролират директорите.
  Те могат да сменят директора, учебника или начина на харчене на парите за образование.
  Обаче за това се иска осъзнати и отговорни индивиди, а не майчета възмутени от трикото, песента или приказката.

 65. 65 Профил на Павел Лазаров
  Павел Лазаров
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#64] от "k_":

  Святи думи, k_ !

  Свържи се с мен по имейл, че има работа за вършене.

  Навсякъде, където има проблем, има нещо прекалено голямо.
 66. 66 Профил на nabliudatel
  nabliudatel
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Има само един начин нещата да се променят:

  ВСЕКИ един от нас да започне да се противопоставя ПУБЛИЧНО на всички идиотии, които творят управляващите. Само тогава и само така има шанс - малко по малко, стъпка по стъпка нещата да започнат да се променят.
  21 год. духовната култура, образованието и науката бяха натискани надолу, обезчестявани и поругавани и всички си мълчахме. Сега ще слушаме "Бяла роза" и ще се молим, докато не започнем да крещим.

 67. 67 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2520 Неутрално

  Ето, я песента:
  http://textove.com/text.php?song=c2547191
  която според авторката ни води на дъното в стил Мугабе и Зимбабве.

 68. 68 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До epoc 51, Музар 54,
  Много благодаря за линковете ще ги разгледам при 1ва възможност.

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 69. 69 Профил на Павел Лазаров
  Павел Лазаров
  Рейтинг: 479 Весело

  Много интересно.
  Който отвори дума за _работа_, а не само за раздумка, започва да получава минусчета. Защо така?

  Навсякъде, където има проблем, има нещо прекалено голямо.
 70. 70 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 935 Весело

  До коментар [#64] от "k_":

  Мда, прав си.
  Сега обаче ще скочи фенклуба на авторката и ще ти обясни, че нищо не разбираш от изящно слово, тънка ирония и пр.
  В този фенклуб е на почит формата, не съдържанието, а призиви "да свършим нещо полезно" им се струват крайно неуместни, след като може просто да се мрънка колкго гадно е всичко.
  Ей там, по-горе, някой ме посъветва "като искам факти, да чета "Шок" и други подобни" и ми обясни популярно колко съм тъп за да търся факти, а не авторски фантазии в писания под рубриката "Анализи и коментари" на сериозен вестник.
  Ами тъп съм очевидно, висше образование, издържан тест на "Менса" и успешна кариера в реалната икономика явно не се броят.
  Живи и здрави, за последен път коментирам произведенията на Л. Русева, спирам и да ги чета.
  И да, да, знам, че "не е голяма загуба"......

  Знанието е сила, информацията - власт
 71. 71 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#70] от "pag":

  Е, не така крайно! Както виждаш има и различни мнения от суперлативните... Колкото до минусите - те не притесняват хората със собствено мнение. Нека и теб не те притеснява тази "масова оценка" и да си защитаваш позицията!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 72. 72 Профил на Панайот Ангарев
  Панайот Ангарев
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Браво, Люба. Страхотен текст, както винаги. ))

 73. 74 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 728 Гневно

  До коментар [#34] от "nevski":

  Ах, ти комуняшка свиньо, що не вървиш да живееш там, бе заднико червен? Дори донониснък Чобанов се върна, беше БГ-посланик, защото щели да пукнат от глад!

 74. 75 Профил на Трудно е да бъдеш бг
  Трудно е да бъдеш бг
  Рейтинг: 471 Неутрално

  "Светлината се мисли за най-бързата... Обаче, накъдето и да се запъти, тъмнината вече е там и я чака.."

 75. 76 Профил на ages
  ages
  Рейтинг: 797 Неутрално

  До коментар [#16] от "kim":

  Не разбирам защо са ти нахакали минуси. Това тук наистина е фен клуб. Зададеш ли въпрос, никой не го чете, веднага си анатемосан.
  Люба пише красиво, но наистина не дава отговори.
  Когато преди няколко години учителите бяха единствените пробудени хора, които щяха да свалят наглата тройна коалиция тези, които сега въздишат и ронят сълзи колко е тъжно къде бяха?

  Защо ако не да?!
 76. 77 Профил на Curb Your Enthusiasm
  Curb Your Enthusiasm
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Когато подписвах трудовия си договор, в него имаше и графа Dress Code, където бяха описани дрехите с които имам право да се обличам когато съм на работа.
  Става въпрос за работа в образователната система, не в България.

 77. 78 Профил на debil
  debil
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Статията е страхотна, до болка !!!

 78. 79 Профил на Naschenec
  Naschenec
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#17] от "news_expert":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Ненавиждам цензурата , мразя цензурите !
 79. 80 Профил на lily_marlen
  lily_marlen
  Рейтинг: Весело

  БРАВО, ЛюБОСЛАВА!!!! Е, все пак има една разлика между нашия богоподобен и Мугабе - в Зимбабве не са си строили спортна зала за 19 000 души... Иначе всичко съвпада!

 80. 81 Профил на steppenwolf
  steppenwolf
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Браво за статията. Има ли някъде бутон за рейтинг ?

 81. 82 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Интересни наблюдения, но като цяло текстът е доста хибриден - от нахвърляни теми без връзка помежду им. Всеки министър на образованието има хоризонт четири години и отрича всякаква приемственост с предходния. Няма кой и как да въведе радикална реформа и българското училище буквално агонизира. Паралелът със Зимбабве е прекален. Там е геноцид, а в България - безкраен преход от ненормалност към нормалност. Бряг няма.
  .
  Биография на Роми Шнайдер -
  http://archiman.livejournal.com/

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 82. 83 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#2] от "ridiculous":
  Всеки ден чета обявите за работа в Jobs. bg моята специалност и И знам, че с моята специалност и двата езика които владея, мога да живея там повече от прилично, но съм тук и тук оставам.
  На фара трябва да да има пазачи.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 83. 84 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  Уффффф!
  Богомилите пак се събраха!
  Тоя свят е от дявола...

 84. 85 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Навремето (преди 89-а) във "Всяка неделя" директорката на Природо-математическата гимназия в София (съжалявам, че не помня името и) каза, че държава, в която учителите получават по-малко заплащане от военните и милиционерите не я чака нищо добро.
  Когато бях студент обикновено учители ставаха момичета, изкарали най-ниският бал, съответно във военните училища влизаха момчетата с най-ниският бал (изключвам Военновъздушното и Воснноморското, защото те даваха възможност, след изтичане на службата да се пътува по света и да се вадят добри пари).
  За помиярите из милиционерските училища не ми се говори.
  Военните и педагогическите университети бяха в едни и същи градове - София, Велико Търново и Шумен, а най-често срещаният брак: "военен-учителка" и ако перефразирам Стратиев, оттогава нито образование, нито армия (за милицията/полициата да не говорим).
  Така че Любослава не се учудвайте, може би сте била щастлива да попаднете на истински учители (аз също имах няколко такива и може би не беше случайно, че никой от тях нямаше педагогическо образование), но масово на повечето от тях трябва да им се забрани да се доближават до деца.

 85. 86 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Мислех да не пиша нищо под тази статия, защото... какво да пишеш! То Любослава всичко си е казала! И го е казала майсторски тъжно и красиво... Все едно да дращиш под статия за вчерашния вълшебен гол на Бербатов!.. ...Просто онемяваш и започваш да издирваш какво точно в теб се е променило след оня миг на съзерцание... Защото НЕЩО със сигурност се е променило...

  Но понеже тук разни разбрали-недоразбрали, почват с критиките... и аз да се включа в техния хор
  Приятелката на Люба да започне с промяна в текста на молитвата! Да напише Син с главна буква, и така да произнася Името Му, защото Бог може досега да е пращал някой друг свой син, тъй като всички ние сме Негови деца... И, за разлика от вожда, да Го призове да се бие на нейна страна, защото Бог може да влезе в битката и на страната на враговете... Да уточни един вид нещата! ...А най-добре да загърби егото и просто да помоли Бог за помощ, вместо да Го наставлява как точно да й я даде...

  Като цяло... случващото се не е нито толкова смешно, нито толкова трагично, колкото изглежда на пръв поглед... Ето, майката на клетия петокласник поне има усещане за скандалното; виждане за неприемливите неща в живота ни; сетивата й не са съвсем закърнели, може да различи Белите рози на Йовков от Бялата роза на Славка Калчева, и, ако не друго - поне произнася молитви! А и има приятелка като Люба, за което мнозина биха й завидели! ...Пък и все още не са въвели задължителното обучение по вероучение в училищата, я!

  ...Засега само почнаха с тухли от училищата да изграждат църкви...

  Нема се пуашиме! Като паднат всички дувари - и далечни, и близки... ще се наложи да запретнем ръкави и да градим! Е, разбира се, - след като сме слезли от конете, и целунали земята...

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 86. 87
  ****

  Този коментар беше изтрит в 23:01 на 20/09/2010 от неговия автор.

 87. 88 Профил на koko
  koko
  Рейтинг: Неутрално

  Благодаря, Любослава. Целувам Ви ръка.

  koko
 88. 89 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Да, в тази държава нищо не е наред. Най-малко - журналистиката. В рубрика "Анализи" ни се поднася есе на тема "първият учебен ден", което след доста лакардии и приказки завършва с: "Трябвало е да поиска и сметка от министъра на просветата как така назначава дама без опит в такъв тежък ресор и по какви точно причини приемането на закон за училищното образование ще се забави до края на годината, при това без да се уточнява коя."
  От което заключение ние заключаваме, че многоуважаваната журналистка Любослава не знае, че никой не може да търси сметка на министър кого е избрал за свой заместник, а още по-малко да го смята отговорен за работата на парламента.
  Сметка се търси за несвършена работа, Любославке, а изпълнителната власт е нещо различно от законодателната.
  Иначе манипулациите на медиите продължават успешно. Вярвай им, народе!

  Поздрави
 89. 90 Профил на news_expert
  news_expert
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#76] от "ages":

  Когато преди няколко години учителите бяха единствените пробудени хора, които щяха да свалят наглата тройна коалиция тези, които сега въздишат и ронят сълзи колко е тъжно къде бяха?
  ...........................................................................................  ПРОСТ НАРОД-ТЪПОУМНО УПРАВЛЕНИЕ -СЛАБА ДЪРЖАВА ...

  Даскале, даскале ,

  Идеологията в мисленето ти съвсем е прояла взможността... да мислиш !
  А си заслепен и от собственото си "величие" ...

  Всичко което си написал си е „цитат „ от „творчеството” на ранния Борисов и късния Цветанов!...Те затова и „творят” - за да бъдат думите им подхващани от ИДИОТИ-МАЛОУМНИЦИ , без способности за самостоятелно мислене, които като вятър да ги разнасят по-форуми и вестници.

  Тъжно е , но тук можеш да "срещнеш" не един Български идиот...
 90. 91 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 793 Неутрално

  тъпо и протяжно дълго

  twitter.com/voxybg
 91. 92 Профил на Чико
  Чико
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Остроумна,оргинална,забавна,както винаги.Абсолютна истина е усещането,че вървим надолу.Истина е и,че не се знае кой и как ще ни спре.Колкото по-тъпо,но "по народному" се държат и мислят управляващите ,което те правят инстинктивно,толкова повече се харесват на мнозинството избиратели.Защото толкова им са възможностите да мислят.Няма нищо което да ни спре,нито акъл,нито знание, нито традиций,нито пример.Като че ли имаме най ярката демонстрация на ПОПУЛИЗЪМ и на опасностите от него.


 92. 93 Профил на nabliudatel
  nabliudatel
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#70] от "pag":

  Ами, очевидно не си толкова интелигентен.
  Призиви от сорта "Да направим", "Да се...." не вършат работа.
  И явно не разбираш, че това което казва авторката не се различава много от това, което казват някои други от форума, които призовават към конкретни имена и конкретни факти. Това просто са различни страни на едно и също дело и различни подходи към постигането на целите му.

  И едната страна, и другата говорят за проблеми в обществото, едните наблягат на образованието, защото там са специалисти и това ги занимава. Е, пропускат покрай това, че публикацията е АНАЛИЗ, а не злободневна статия, която да вдигне скандал, да пошуми 2 - 3 дни и да замлъкне без резултат.
  А статията просто казва - като си мълчим и не реагираме на проблемите в обществото, оставяме неограничено поле на нискоинтелигентни министри и управляващи бодро да ни водят към катастрофа.
  И ако ще си мерим .... не си само ти с висше, тест на Менса и успешна кариера. Винаги има хора с повече от висше, с още по-висок резултат от Менса и с още по-успешна кариера.
  Но се случва нерядко на такива хора, като се обърнат назад след "х" години и току установят, че са пробивали тунел в грешната посока и сега са още по-далеч от целта, отколкото като са тръгнали, да се запитат "за какво ми беше дипломата, теста и кариерата, като съм вървял упорито и успешно в обратната посока".
  А ти запитвал ли си се? И вярна ли е посоката ти?

 93. 94 Профил на hektor1971
  hektor1971
  Рейтинг: Неутрално

  ИваелооООоо къде си спаси ни от себе сиИиИИиииии.

 94. 95 Профил на kman
  kman
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Смях се, после ревах, после пак се разхилих, после заговях... И аз не знам вече какво да мисля за нашата скъпа родина. Едно нещо знам обаче: Любослава е ДА БЕСТ.

 95. 96 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#93] от "nabliudatel": що за анализ е баналният прочит на историята на Южна Родезия, която авторката, вярна на липсата си на по-задълбочени познания по история, непрекъснато нарича с днешното и име Зимбабве? Четох един предишен неин "анализ", в който същата дама определяше като жертви и десиденти комунягите, осъдени по време на културната революция в китай. Същите Ежовци, осъдени от Сталин по време на съветските чистки...Но така е, някои считат, че справка по уикипедия може да им даде идеи за написване на недоносени и невежи текстове. Всъщност, някой дава ли си сметка, че няма ясни и силни внушения в четивото по-горе, просто се правят нескопосани аналогии между български и зимбабийски бивалици и небивалици...Мугабе, уважаема госпожо автор, все пак свали расисткия режим на Ян Смит - я сега си включете уикипедията, да разберете кой е той...

 96. 97 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 681 Неутрално

  @k_ 67,

  "Снощи вечер на чешмата
  срещнах момък във позлата,
  с черни очи кат маслини
  яхна черно врано конче
  чудни думи той ми рече
  във любов ми се обрече."

  Това ли е идеята на училището ?! Просто Питам ?

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 97. 98 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 681 Неутрално

  След като училището е развъдник на бандитизъм децата няма да ходят на училище, ще се учат в къщи:

  Благодаря много на Музар и ерос за чудесните линкове:

  http://www.cato.org/pubs/pas/pa-294.html
  http://hsbg.wordpress.com/
  http://bgreformation.com/site/index.php/2009-09-09-18-46-06/10-2010-04-12-20-37-51
  http://www.capital.bg/light/neshta/2010/09/11/957818_chas_po_vsichko/

  HOMESCHOOLING

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 98. 99
  ****

  Този коментар беше изтрит в 00:28 на 23/09/2010 от неговия автор.

 99. 100 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 426 Разстроено

  До коментар [#97] от "Gerasi":

  До коментар [#97] от "Gerasi":

  О, ако е това, е добре!
  Защото нещата можеха да бъдат доста по-трагични: има един пародиен текст върху мелодията на тая "Бяла роза", в който едно пораснало вече моме се хвали, че подносва маминото бельо... И нищо чудно, ако вече са го чули, някой от школниците да си тананикат наум него, а не каквото пее Славка! Тия неща са толкова лепкави, че е трудно за възрастен човек да освободи ума си от неволно дочутото, какво остава за едно дете!

  Отвсякъде погледнато, интонационната среда, в която расте и крепне младото поколение в България, е супер! По-добра не може да се желае!

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK