Лъжливите реформи в социалната сфера

Лъжливите реформи в социалната сфера

© Иван КутузовВ предизборната си програма ГЕРБ предвиждаше да извърши либерални реформи в пенсионната и здравноосигурителната система с отчитане на личните материални интереси на гражданите и пазарния характер на икономиката. Обявените досега варианти за тях не променят същността на сегашните социални системи и не решават проблемите им.


В проектите за пенсионна реформа се запазва монополът или поне доминиращото положение на задължителното държавно пенсионно осигуряване, основано на "разходно-покривния" принцип. Остава и допълнителното доброволно пенсионно осигуряване (по трети стълб), въведено през 2000 г. Липсва обаче яснота по допълнителното задължително осигуряване (втори стълб).


Според Кодекса за социално осигуряване работещите и работодателите внасят в индивидуални партиди, открити в частни пенсионноосигурителни дружества, общо 5% от осигурителния доход. По замисъла на реформата от 2000 г. този размер трябваше ежегодно да се увеличава с един процентен пункт за сметка на съответно редуциране на вноските по първи стълб (в държавния пенсионен фонд). Което означава, че осигуряването по втория стълб (върху капиталовия принцип) постепенно трябваше да замени държавния пенсионен фонд.
Такава промяна не се предвижда. Сегашният държавен пенсионен фонд остава, като постепенно се удължава осигурителният период (от 35 на 40 години) и възрастта за пенсиониране (до 65 г.). Ще се модифицира специалният режим за пенсиониране на хората с тежък или вреден труд. Дискутира се повишаване на осигурителните вноски, намалени предишните години до 16% за ІІІ категория труд и до 19% за І и ІІ категория.


Недъзите на държавния пенсионен фонд се запазват


Личните пенсии зависят от декларирания доход, платената осигуровка и трудовия стаж. Но тази зависимост не е пряка и не е сигурна. Защото постъпилите в държавния пенсионен фонд пари се разходват незабавно за плащане пенсиите на лицата в пенсионна възраст и изчезват. Когато сега работещите се пенсионират след 35–40 години трудов стаж, те могат да разчитат единствено на осигурителните вноски, плащани от следващото поколение.


Но ако след 40 години броят на работещите е намалял (поради спадащата раждаемост), а на пенсионерите е нараснал (поради увеличаващата се продължителност на живота), парите на пенсионния фонд няма да са достатъчни. Държавата ще трябва или да увеличава системно осигурителните вноски (което е невъзможно), или да взема все повече заеми, за да плаща полагащите се пенсии, или да орязва реалната им величина. Както често става.


Задължителното осигуряване в държавен пенсионен фонд, основан на "разходно-покривния" принцип, лишава гражданите от дохода, който биха получили от натрупаните спестявания, ако бяха в лични капиталови сметки. Тази загуба за 40 години осигурителен период и 7% средна възвращаемост превишава 7 пъти сумата на пенсионните вноски за периода.


Сега тя частично се елиминира чрез ежегодното осъвременяване на пенсиите в зависимост от инфлацията и нарастването на осигурителния доход. Работещите лица (които плащат пенсиите на предишното поколение) имат по-голям интерес да укриват част от доходите си и да спестяват по лични сметки – в пенсионни, здравни и взаимни фондове, в срочни влогове и други. Подобен е интересът и на работодателите, които плащат около половината от пенсионните осигуровки.


Така се поддържа високо ниво на сивата икономика


която деформира пазара и конкуренцията и спъва растежа.


Държавното пенсионно осигуряване разкъсва връзката между внесените осигуровки и общата сума на получената от всяко лице пенсия. Част от пенсиите на хората, които живеят по-дълго, се изплащат от осигуровките на лицата с по-кратка от средната продължителност на живота. Отнето е правото на личен избор за получаване на пенсията (накуп или според средния срок на преживяване).


Присъщата на този тип пенсионно осигуряване дефицитност рязко се изостря при цикличните кризи и увеличената безработица. Тогава дълговете на пенсионния фонд (и на държавата) нарастват, размерът на пенсиите пряко или чрез инфлацията се намалява, редовното им плащане е затруднено.


Още по-остри са противоречията в интересите при държавното здравно осигуряване. Абсолютизираното прилагане на принципа на солидарността и "равния достъп" води до неефективност и деградация на здравната система.


Младите, богатите и грижещите се за своето здраве граждани са принудени от закона да плащат чрез държавния здравноосигурителен фонд по-големите разходи за медицинска помощ на възрастните, бедните и системно увреждащите здравето си. Липсва връзка и зависимост между количеството и качеството на ползваните "безплатни" медицински услуги и величината на личните вноски. Така фактически


здравната осигуровка е данък, а не заплащане за услуги

ползвани действително.


Близо 2 млн. граждани не са здравно осигурени, а останалите (без държавните служители) се осигуряват на база минимална заплата или минимален осигурителен доход. В бюджета на здравната каса не постъпват между един и два милиарда лева и тя не е в състояние да покрива неизбежно растящите разходи за болничната и извънболничната медицинска помощ и за лекарства. Хроничният недостиг на средства е непреодолима пречка за снабдяване на здравните заведения със съвременна апаратура и за адекватно заплащане труда в сектора.


При задоволяването на потребностите от медицински услуги е приложен принципът за разпределение според потребностите. Търсенето на най-качествена и скъпа медицинска помощ е по същество безпределно. Но ресурсите са винаги ограничени.


Администрирането и нормирането на потреблението (две пломби годишно или едно направление за специалист месечно) се оказват единственият начин за приспособяване на потреблението към наличните ресурси. Той обаче е примитивен, несправедлив и неефикасен. Прилагането му неизбежно е съпроводено с дефицити, чакане на опашки, плащане на ръка, злоупотреби и корупция. Възниква


деформиран, черен пазар зад паравана на "безплатната" медицинска помощ


Той вероятно е твърде изгоден за определени влиятелни групи, които и досега успяват да блокират реформата.


Голямото мнозинство от болниците са държавни и никое правителство не е направило опит за тяхната приватизация или за реалното им обособяване като самоиздържащи се пазарни субекти. Поради което те не носят отговорност за покриване на разходите с приходите от дейността си. Потребители на услугите им са гражданите, а платец е здравноосигурителната каса.


Но тя не е пазарен субект и няма нито интереса, нито възможността да оценява и контролира (вместо потребителите) количеството и качеството на извършваните услуги. Използваните от нея "клинични пътеки", норми и разценки, а също несъвместимите с тях "делегирани бюджети" са неефикасни и не компенсират липсата на пазар и конкуренция.


Резултатът е катастрофален: мнозинството държавни болници отчитат дефицит и трупат дългове. Покрива ги държавата, но с голямо закъснение, което разстройва дейността на доставчиците по цялата верига. За да се вместят в "делегираните бюджети", болниците ограничават дейности, връщат пациенти, образуват се опашки от чакащи.


Фиктивните или ненужни хоспитализации, надписването на извършени дейности и разхищенията са масови. Всичко се оформя с подписите на пациентите върху обемисти и неразбираеми формуляри. Плащанията на ръка, които не влизат в касите на болниците и не се отчитат, са вероятно между един и два милиарда лева годишно.


Тези недъзи на системата


не могат да бъдат отстранени с никакви козметични промени


Те се знаят от всички, но са изцяло игнорирани в проектите на здравния министър за преструктуриране на болничните заведения. Нито един от правителствените варианти за реформи не предвижда въвеждане на лични капиталови пенсионни сметки и на лични медицински сметки в конкуриращи се частни осигурителни фондове, допълнени със системи на държавно пенсионно и здравно осигуряване на недееспособните лица.


Още едно правителство изглежда ще пропусне възможността да върне присъщото на човека право и отговорност да се осигурява за старост и болест и да използва спестените средства за задоволяване на своите потребности, без да зависи от милостта на бюрокрацията, която продължава да се разпорежда и да се облагодетелства с неговите пари. Докато огромните дефицити на неефективни социални системи ги доведат до парализа и крах, както става в някои държави.


*Авторът е професор по икономика и бивш член на управителния съвет на БНБ


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Този коментар беше изтрит в 16:18 на 26/09/2010 от неговия автор.

 2. 2 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 740 Любопитно

  Няма лекарска мафия в България.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 3. 3 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1791 Любопитно

  Съвсем наскоро едно вулгарно "същество", незнайно как назначено за експерт, безскрупулно заяви - "А къде пише, че трябва да получите пенсия?"
  Вече на всички е ясно, че няма да доживеят до пенсия.
  Всекидневно ни се демонстрира дебелокожото мнение - "А къде пише, че трябва да те лекуват?" На правителствено ниво! Разбира се мълчаливо.
  Защото ако и това го кажат гласно, всеки ще е разбрал - ОБРЕЧЕН СИ НА СМЪРТ.
  А обречените на смърт никога не биха се посвенили да вземат със себе си, обреклите ги.
  Могат да следват още много "А къде пише..."....
  И за да не вземат ОБРЕЧЕНИТЕ да помислят за обреклите ги се раздухват всякакви димни завеси. Като най -ефективната е :
  ДА НАСЪСКАШ ОБРЕЧЕНИТЕ ЕДНИ СРЕЩУ ДРУГИ!
  Технология на властта от "Европейска" България!

 4. 4 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Професорчето се опитва да ни набута с ЧАСТНИ фондове. Иска да повтори историята от Америка. Парите ни да бъдат крадени от богатите управители и служители на фондовете чрез такси. ИЛЮЗИЯ е, че пари могат да се натрупват в пенсионен фонд. Да разгледаме идеалния вариант - Човек си създава лична сметка в пенсионен фонд и почва да внася пари всеки месец. Има доходност да речем 7%. Изключваме разни събития от сорта на крах на борсата и загуба на парите във фонда. След 40 години се пенсионира и има Х пари в сметката си. Обаче тогава - изненада. Имало демографски срив. Работещите са много по-малко от пенсионерите. Има много пенсионери с пълни лични сметки и малко работещи. А пенсионерите искат стоки и услуги. Голямо търсене - малко предлагане. Цените ще се вдигнат няколко пъти и ще изядат така наречените спестени пари в лични сметки и пенсионерите пак ще живеят бедно. Извода е следния => за да има големи пенсии трябва да има малко пенсионери и много работещи. Не забравяйте, че някога пенсията е измислена, за да се подсигури достоен живот на възрастните хора над 70 г., които са били много малко. Тази система не може да издържи демографски срив.

 5. 5 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 870 Неутрално


  Отличен анализ!

  Разумно и логично обяснява, защо т.н. "реформи" на управляващите са напълно несъстоятелни.

  Както и самата партия ГЕЕЕРБ!


  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 6. 6 Профил на Швейк
  Швейк
  Рейтинг: 448 Неутрално

  какво е финансова пирамида? по определение това е схема за разпределяне на средства без влагане в производство, в която вноските на новите членове отиват за изплащане на суми на старите членове. най-често за по-късните участници не остава ресурс за разпределение и затова в повечето държави това е наказуемо като форма на измама.

  описаната в Кодекса за обществено осигуряване схема на държавно осигуряване е точно финансова пирамида, а допълнителното осигуряване в пенсионните фондове не се различава особено от влагането в акции на знаменитата ловешка "Лекс" АД.

  партия ГРОБ - Граждани за Разсипване и Обиране на България. да ни е честит цар Боко Първи, цар на всички български тиквеници и на чичковите червенотиквеничета.
 7. 7 Профил на Димитър Нанев
  Димитър Нанев
  Рейтинг: 393 Любопитно

  Пенсионната система живее още в социализма!

  Заменете в горния текст "пенсионна система" с "държава" и ще получите точно дереджето на държава ни в късния соц. Приликите са смайващи, нали ?

 8. 8 Профил на канибал
  канибал
  Рейтинг: 435 Гневно

  По същество сегашните "осигурителни" системи са чиста проба комунизъм, само дето сега избираме комунистите, които задължително да разпореждат с живота ни на крепостни. Стената преди ни пазеше да не избягаме от "най-справедливата" обществена ситема,за да живеем насила в нея, задължителността сега ни налага да ползваме насила техните "най-справедливи" осигрителни системи. Сегашните осигурителни комунисти след като се кълнат, че ни мислят само доброто, защо не ни предлагат индивидуални договори с НОИ и НЗОК? Нали са честни и почетни???
  Може ли нормален разум да проумеее това позоваване на комунистическа "конституция":
  РЕШЕНИЕ № 5 на КС от 29 юни 2000 г.по конституционно дело № 4 от 2000 г.
  ”…Необходимо е да се отбележи, че всички нормативни актове, уреждащи общественото осигуряване през целия период на действие на Конституциите от 1947 г., 1971 г. и сега действащата от 1991 г. са го обявявали за задължително, въпреки че то е било прогласявано и в трите Конституции като право (чл. 75 в Конституцията от 1947 г., чл. 43 в Конституцията от 1971 г. и чл. 51, ал. 1 в Конституцията от 1991 г.). Този факт още един път подчертава, че възприетият в чл. 3, т. 1 КЗОО принцип за задължителност на общественото осигуряване е най-сигурния и проверен през десетилетията начин за пълното обезпечаване на основното конституционно право по по чл. 51, ал. 1 от Конституцията - правото на обществено осигуряване.”
  Принципа за задължителност е най-сигурния начин за пълното обезпечаване на основно конституционно право -това е решение на "ДЕМОКРАТИЧЕН" КОНСТИТУЦИОНЕН СЪД!!!!!
  По същия начин например, от правото на сдружаване по чл. 49, ал. 1 от Конституцията СЛЕДВА да се изведе задължение за сдружаване? Защо ли още не са започнали задължително да ни здружават?????

  "Единстената неоспорима догма,това е отричането на догмите."Б.Шоу
 9. 9 Профил на Явор Хофарт
  Явор Хофарт
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#5] от "Demokrat":

  ГЕРБ не са я правили тази система, а и като цяло инициативата за реформи е по линия на ЕС. Щом Саркози при това състояние на управлението си действа с твърда ръка по този въпрос, смятай колко е зле положението в ЕС. Ииии по-зле ще става..

  http://notepicenough.wordpress.com/
 10. 10 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  Професорът е обяснил всичко много ясно, обаче племето на мнителните няма друго обяснение за света около себе си освен дежурната конспирация, която неизменно ги заплашва........ и пак няма да вникнат в написаното. Същото важи и за самовлюбеното правителство, което не обича да чете нищо друго освен хвалби. И за тях всичко друго също е конспирация.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 11. 11 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3476 Неутрално

  Да сме наясно - държавната пенсия е отживелица от миналия индустриален век и има отмиращи функции.
  Това го изпитаха на гърба си българските пенсионери през последните 20 години, тепърва ще го усетят тези от т.н. "развит свят".
  Така че, уважаваният професор - да ме извинява. Той самият много добре знае, че в момента не може физически да оцелее на едната пенсия, ако не работи на стари години, ако няма деца да му помагат или да получава допълнителна рента от някъв имот - апартамент, нива или авторски права.
  Защо тогава заблуждава тези които ще пенсионират след 10-20 или 40 години, че ако са изрядни сега ще се могат да оцелеят и да се надат на първи, втори и трети стълбове.
  Нима професора, не вижда че от пенсионните фондове по света и у нас се краде като за последно?
  Карадат от схемата 401 в Щатите, крадат в Европа, крадат и у нас най-паче разни тарикати и мушмороци да си посрещнат насъщните нужди за сметка на бъдещите пенсионери.
  Така, че колкото е възможно да минимализарите участието си в задължителните пенсионни схеми без да ви вкарат в затвора, с толкова повече финанси ще разполагате на старини, ако все пак не сте решили да ги изкъркате и изхарчете по млади жени, съответно мъже, докато това има някакво значение за вас.

 12. 12 Профил на канибал
  канибал
  Рейтинг: 435 Любопитно

  Една история на Хорхе Букай, като допълнение на темата:
  "Имало едно семейство овчари. Те държали всичките си овце в една кошара. Хранели ги, вардели ги и ги извеждали на паша.
  От време на време овцете се опитвали да бягат. Тогава най-стария овчар отивал при тях и им казвал:
  -Вие, глупави и своенравни овце, не знаете, че навън е пълно с опасности. Само тук ще намерите вода, храна и най важното-защита от вълците.
  Един ден се пръкнала по-различна овца. Нещо като черна овца. Била вироглава и подучвала другите да избягат на свобода. Докато една нощ ги придумала и те избягали.
  Овчарите не усетили нищо до зори, когато видели празна кощарата.Отишли да се жалват на стареца, глава на семейството.
  -Избягали са, избягали са!
  -Горките....
  -Ами гладът?
  -Ами жаждата?
  -Ами вълкът?
  -Какво ще стане с тях без нас?
  Старецът се прокашлял, смукнал от лулата и рекъл:
  -Вярно, какво ще стане с тях без нас? И още по-лошо..КАКВО ЩЕ СТАНЕ С НАС БЕЗ ТЯХ?"

  "Единстената неоспорима догма,това е отричането на догмите."Б.Шоу
 13. 13 Профил на Филип Липев
  Филип Липев
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Уви, няма какво да се добави към темата.

 14. 14 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2663 Неутрално

  "Тази загуба за 40 години осигурителен период и 7% средна възвращаемост превишава 7 пъти сумата на пенсионните вноски за периода."
  Проф. Петров, защо не сметнете загубата при девалвация на валутата (спестяванията на кандидат-пенсионерите) 1000 пъти? Обяснете на публиката какво се случва с авоарите на капиталов пенсионен фонд, "инвестирани" в частна банка като Туристспортбанк? Какво се случи през 1997 г. със спестяванията на населението (40 години, 480 месеца по сто лева, за един ден станаха едномесечна минимална социална помощ) и със бюджета на Пенсионното осигуряване, депозиран в банката на Кюлев и со ченгета!? Или сте безпаметен, или корумпиран!? Щото няма осъден банкер (един Миронов, ама го пуснаха и него), нито икономист, нито министър!
  До коментар [#11] от "k_":
  Да сме наясно, младежо, ти какво си платил за улицата, училището, университета, от където си проходил и благодарение на която имаш по-висока производителност в сравнение с предходното поколение? Тази инфраструктура, създадена някога от сегашните пенсионери, какви дивиденти им носи сега? Това е смисълът на разходно-покривната система - създаденото от едното поколение се ползва от следващото, а то заделя част от доходите си да благодари на предходните. Това не е за неблагодарни швейковци и алчни пишман икономисти.
  Има и негативен оттенък - ако едно поколение не е полагало грижи за бъдещето си, децата, е обречено, ако не на смърт, то на убийствена самота. Грижите за децата включват и достойно и справедливо възнаграждение на учители, лекари, полицаи, гарантиращи обществения ред. Колкото и да е богат някой, ако децата му не контактуват, учат, играят с други деца, то те са изключени, по-точно самоизключени от обществената система. Няма вълк-единак, който да е създал племе. И не е хубаво да се повторят грешките на предходното поколение, поколението на проф. Петров. Просто двойната грешка се степенува, не е просто умножение.

 15. 15 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 884 Неутрално

  До коментар [#4] от "Симо":

  Прав си бате, ама ти нацвъкаха минусчетата )))
  От това нагоре професора удобно забравя, че разходите за издръжка на тези пенсионни и здравни данъци е между 0.6% и 1% от вноската, а разходите за издръжка на ДЗПО (втория стълб) е 5% от постъплението на всяка вноска плюс 1% годишно от натрупаната сума.
  Колкото за рентабилността на личните сметки в частните фондове - нека всеки да си ги провери )) За 10 години трупане на 5% от всяка заплата са се събрали по-малко от 1000 лв. Който има повечко парички там, е приятно изключение, но дали е минал 2 000 лв спестявания? Това за 10 години? Ефективност огромна!
  Работата е, че проф. Георги Петров лобира за разширяването на законодателно оформен държавно гарантиран бизнес на десетина наши пенсионни фонда и евентуално да се вкарат още толкова здравни фонда.
  Нека целия втори стълб го направят доброволен, пък да ги видим как ще действат
  И никой да не ми прави сравнения със задължителната "Гражданска отговорност"! Защото сравнението не е коректно! Когато се въведе задължително "Каско", тогава ще си приказваме!

 16. 16 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Гневно

  Браво на #14+++++++++++++
  Нека знаят , че знаем истината...

 17. 17 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  До коментар [#6] от "Швейк":
  Напълно подкрепям мнението, че държавата се е превърнала във финансова пирамида.
  Предлагам една лека сметка за натрупване на пенсионни осигуровки.
  Ежемесечно 20% от/върху заплатата с годишна доходност 7%
  За първата година това са 12 х 0,2 х 1,035 = 2,48 средномесечни заплати. За първата година средната лихва е 3,5%.
  За втората година към сумата 2,48 прибавяме олихвената сума със 7% на първата година т.е. 2,48+2,48*1,07 = 5.14 средномесечни заплати.
  Прилагам таблица по описаната схема за 40 години:

  година- средно месечни заплати с натрупване
  1 - 2,48
  2 - 5,14
  3- 7,99
  4- 11,03
  5- 14,28
  6- 17,77
  7- 21,50
  8- 25,49
  9- 29,75
  10- 34,32
  11- 39,21
  12- 44,43
  13- 50,03
  14- 56,02
  15- 62,42
  16- 69,27
  17- 76,61
  18- 84,45
  19- 92,85
  20- 101,83
  21- 111,45
  22- 121,73
  23- 132,74
  24- 144,51
  25- 157,11
  26- 170,59
  27- 185,02
  28- 200,45
  29- 216,97
  30- 234,64
  31- 253,55
  32- 273,78
  33- 295,43
  34- 318,59
  35- 343,38
  36- 369,90
  37- 398,28
  38- 428,64
  39- 461,13
  40- 495,89
  Както се вижда накрая на 40-тата година натрупаната сума ще се равнява на 496 средномесечни заплати.
  Следователно ако човек започне да работи на 25 години и отделя 20% за пенсия на 65 години ще има по сметка 496 средномесечни заплати. Тази сума е равна 620 месечни пенсии със стойност 80% от средномесечната заплата, имайки впредвид, че на 65 години вече са изучени и оженени децата и нямаш намерение да си купуваш ново жилище или лек автомобил. 620 месечни пенсии са равни на 51 години пенсия. Дай боже на всекиму 115 години живот.
  Погледнато под друг ъгъл 496 заплати с 7% доходност са 35 заплати на година т.е. можеш да си живееш докато можеш без парите ти да свършат.
  Сега да направим сметката къде отиват тези пари при средна продължителност на живота за мъжете в България - 67 години и за жените 74 години.

 18. 18 Профил на msss
  msss
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Поредният пазарен фундаменталист. Тия няма да мирясат.
  Солидарният принцип е един от основните белези на развитите общества в Европа. А в сфери като образование, здравеопазване, култура пазарните принципи въобще не функционират така както ме убеждават тия екзалтирани. Не са обект на брутална покупко-продажба. Здравето не е стока, то е ценност на цивилизацията.
  Въобще, ако искат да живеят като в джунглата, да заминават за Горна Волта и там да си правят социални експерименти...

 19. 19 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  До коментар [#18] от "msss":

  На солидарния принцип се основава данъчната политика.
  Осигурителната политика се основава на принципа "Ти си ми мил, но Аз съм си по-мил". Затова се наричат ЛИЧНИ осигурителни вноски.

 20. 20 Профил на kKk
  kKk
  Рейтинг: 761 Неутрално

  "
  Тази загуба за 40 години осигурителен период и 7% средна възвращаемост превишава 7 пъти сумата на пенсионните вноски за периода.
  "
  Tова нито е вярно нито е възможно! Покажете ме сега един пенсионен фонд или частен инвестиционен фонд който да има възвращаемост 7%. Всички нормални икономики растат с 2, 3% годишно. Погледнете държавните облигации - 1% я изплащат я не. Коя ще е тая инвестиция дето ще ви върне 7% акомулирана печалба върху 40 години е малък риск - защото никой пенсионен фонд не прави високо рискови инвестиции.
  И дори и това да е възможно за някои инвеститори то не може да бъде осреднено за всички пенсионери в една държава. Това просто е нереалистична прогноза. В САЩ микой няма и да посмее да ви каже такова нещо (вече). Това означава че автора или е незапознот и некомпетентен или ви заблуждава с някъква цел.
  Инвестиране в частни пенсионни фондове е хубаво но е алтернатива за тези на които много не им трябва. Това са хора които имат пари в повече за инвестиране и имат знания за инвестиране. 80% от хората едвам свързват двата края. Какъв е % на семействата в България които могат да отделят 20% от месечната си заплата и да я спестяват - не за жилище, не за кола, не за почивка а за пенсия??? Дори и това да беше възможно колко от вас могат да инвестират? Знаете ли в какво? Познавате ли БЪлгарската борса? А международната? Кога за последн път успешно предсказахте цената на акциите на някоя БЪлгарска компания ... а на Френска ... Американска, Китайска?
  За 80 - 90% от хора частно инвестиране в пенсионни фондове е черна магия. Не само в БЪлгария а и в Америка и други страни. ....Аааа може би вярвате на някой от честните брокери от Софийската борса или може би Уол Стрийт?

  And was Jerusalem builded here, Among these dark Satanic Mills?
 21. 21 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Евалата професоре! Браво! Много точно казано!

  The biggest risk in life is not taking one.
 22. 22 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 884 Неутрално

  До коментар [#20] от "kKk":

  Сравни доходността от частните фондове - където е отрицателна, с разтежа на пенсиите, осигурявани от държавни фонд Само погледни последните 10 години Могат ли вноските в "лични сметки" да постигнат такъв разтеж? Дори и само да се вземе за база ръста на минималната работна заплата?
  Пич, проблема не е в ДОО-то! Проблема е в емиграцията - при положение че избягат един милион души и отидат да плащат в други системи, ами откъде да се покриват разходите за пенсии на тукашните пенсионери? Дето е приказката тази работа или с хуй може да стане, или с внос на имигранти - кеф ти турци, кеф ти араби, кеф ти руснаци или чеченци! Ама да си плащат данъците и осигуровките тука!
  Щото се е видяло, че хуя върши работата само при нашите цветни братя! Пък те колко плащат, знаем всички!

 23. 23 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 884 Неутрално

  До коментар [#17] от "ПАСТОРА":

  Пасторе! Много са ти готини сметките! Ама айде преди да слагаш тази 7% годишна доходност, извади първо от всяка вноска 5% годишна такса за обслужване, после извади 1% годишна такса върху събраната сума в личната ти сметка, пък тогава слагай 7% годишна доходност!
  И така ги смятай 40 години.
  Може и да погледнеш в сайта на КФН - как все последните години задължителната минимална доходност е 12% за две години, и пак сметни "далаверата" кой колко ще получава!
  Че най-кирливата разплащателна сметка е по-изгодна, пък да видим един прост влог какво би докарало!

 24. 24 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Жалко за професор Георги Петров. Един е от малкото капацити, които останаха в БАН, и от които може много да се научи, ама... проблема му е и на него, както и на така наречените "либерални икономисти" от ИПИ че гледат на теория как са нещата и изтърват една камара други фактори. Дребни нещица, пък после става като във вица - ще ти дадат идеално обяснение, защо не се е получило!

 25. 25 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2663 Весело

  До коментар [#17] от "ПАСТОРА":

  Направи същата сметка (със затворени очи за 12% годишна инфлация) за 32 г. трудов стаж (274 условни заплати) и 20 години пенсионен живот! Да не се окаже, че пенсията требе да е 1.14 условни заплати ... от преди 30 години. 1978 г., първата ми заплата, равна на 1.5 минимални заплати или 90 лв. Някой пенсионер, работел на минимална заплата, сега да получава 68,5 лв.!?
  И не забравяй, че имаше деноминация, 1000 пъти през 1997 г.; 10% през 1978 г., 10 пъти през 1962 г., от 5 до 20 пъти в зависимост та спестяванията през 1952 г. Ако пък си такъв мераклия, можеш да заложиш още едно обезценяване на лева, поне тройно, ако до 2020 г. успеем да се намъкнем в Еврозоната. Като ти гледам сметките, 20 евро за теб ще е супер пенсия.
  По Данни на НОИ:
  "Средната възраст на пенсионерите с новоотпуснати лични пенсии през 2008 г. е 56,1 години. Мъжете средно са се пенсионирали на 57,0 години, а жените – на 54,7 години"
  Средният осигурителен стаж на пенсионерите с лични първи пенсии за осигурителен стаж и възраст към 31.12.2008 г. е 32,4 години (действителен) и 36,3 години (превърнат стаж към трета категория)
  От всички (98 121) прекратени поради смърт лични пенсии 49,2% са на жени и 50,8% на мъже. Средната продължителност на получаване на тези пенсии е 19,6 години, като при мъжете е 17,1 г., а при жените – 22,2"

 26. 26 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Др. Петров,
  Благодаря Ви много за подробния и експертен анализ!

  .
 27. 27 Профил на kKk
  kKk
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Федор , мисля че всички сме съгласни - 7% е нереална цифра и самия факт че се цитира в тази статия говори че нещо не разбират.
  Факт е че ако вкарваш емигранти и го таксуваш ... също помага на пенсионното осигуряване. В САЩ това се прави но събираемостта на таксите и данъците е близо 95%. Колко е в България.

  And was Jerusalem builded here, Among these dark Satanic Mills?
 28. 28 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2663 Неутрално
 29. 29 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2663 Весело

  До коментар [#27] от "kKk":

  "Факт е че ако вкарваш емигранти и го таксуваш ... " Първо, вкарахме бежанци ... от Косово. И се таксувахме, по 12 хил. евро месечно за всеки.
  После щяхме да вкараме филипинки и виетнамци, ама първите решиха да масажират на "консултански договори", а вторите се отказаха поради "иновативността" на бълг. бизнес.
  Разгеле договориха се тайландци - заварчици и монтьори, ама кат пристигнаха били пастири, та трябваше да се обучават.
  И не забравяй, Германия първа си го вкара с емигрантите и първа вдигна пенсионната възраст на 65 г.

 30. 30 Профил на Швейк
  Швейк
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#8] от "Канибал":

  изтървал си, задължителното сдружаване отдавна е факт. замисли се какво е съсловна организация, в която членството е задължително и без членство в която е недопустимо упражняване на професията.
  -=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-
  "Закон за съсловните организации на лекарите и на лекарите по дентална медицина (в сила от 01.01.2007 г.)
  Чл. 3. (1) Всички лекари и лекари по дентална медицина, които упражняват професията си, членуват в БЛС, съответно в БЗС.
  (2) Членството на лекари и лекари по дентална медицина, които не упражняват професията си, е доброволно."
  -=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-
  "Закон за адвокатурата
  Чл. 3. (1) Адвокатска професия може да упражнява само адвокат, практикуващ самостоятелно или в сдружение по този закон.
  (2) Адвокат може да бъде само лице, положило клетва и вписано в регистъра на адвокатската колегия."

  партия ГРОБ - Граждани за Разсипване и Обиране на България. да ни е честит цар Боко Първи, цар на всички български тиквеници и на чичковите червенотиквеничета.
 31. 31 Профил на Швейк
  Швейк
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#14] от "wanderer":

  да не би да ме причисляваш към противниковия отбор защото си яхнал метлата? според мен твоите и моите възгледи по темата са доста сходни.

  при омразния за сегашните управляващи социализъм удръжките за пенсионно осигуряване се наливаха в общата каца на държавния бюджет, а от там се взимаха пари за построяването на успешни и неуспешни предприятия (АЕЦ, АТЗ, Балкан, Балканкар, БДЖ, Вулкан, ЗММ-та, Кремиковци, Нефтохим и много други). съответно при т.нар. приватизация част от приходите от продажбите трябваше да отидат за пенсионния фонд, ама кой от пенсионерите да се сети, че ги ограбват.
  целенасочената инфлация през 1993-97 г. довърши започнатото.

  партия ГРОБ - Граждани за Разсипване и Обиране на България. да ни е честит цар Боко Първи, цар на всички български тиквеници и на чичковите червенотиквеничета.
 32. 32 Профил на galinr
  galinr
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Личните вноски в ДЗПО са още по-несигурни от соц. осигуровки.При една хиперинфлация всички пием една студена вода.

 33. 33 Профил на galinr
  galinr
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Абсалютно лобистка статия.

 34. 34 Профил на kKk
  kKk
  Рейтинг: 761 Неутрално

  wanderer, съгласен. И аз мисля че това не е решение за БГ. Но и частното инвестиране не е. То за Америка не е, дето борсата работи от 150 години и има правила и почти всички хора малко поне разбират от инвестиране.

  And was Jerusalem builded here, Among these dark Satanic Mills?
 35. 35 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 884 Неутрално

  До коментар [#27] от "kKk":

  Значи, 7% не е невъзможно да се постигнат. Дори ако се вложат само в ДЦК може да се стигне до доходност между 5% и 7%, не е в това въпроса. Работата е, че всички "разбирачи" си спестяват точенето на осигуровките от частните фондове, а то е нормативно определено от в размер на 5% + 1% - чл.201 от КСО - таксички за подръжка на базата данни. И то им се чудя, гати и таксата е това, при положение, че данъчните ти събират парите, НОИ ти ги обработва, дава ти на готово човек по човек колко парички му идват и ти изсипват в сметчицата пълната месечната сумичка за всичките ти "клиенти" - доброволно избрали да са при тебе или "служебно разпределени". Много готин бизнес. Държавата ти върши работата, ти си прибираш хонорарче за добре свършената от тях работа, а пък после си играеш на инвеститор, и след това може да благоволиш да дадеш доходност, колкото ти каже Комисията по финансов надзор, за да не ти вземат лиценза, ама доходност върху остатъка, след като си си прибрал парите.
  Прекрасен бизнес, и аз искам такъв. Пък ще се оплаквам, че малко пари благоволяват да ми дават, а държавата е лоша и прибира повече пари, за да ги дава на пенсиите, дето от тях никаква полза няма, поне да работеха и да си плащаха, пък те не
  Е те това е пенсионно осигуряване в "лична сметка" по класическа далавера!
  От ИПИ много обичат да дават примера с Австралийската пенсионна реформа, как от няколко години всички били с лична сметка. И знаете ли какво се получава? Идва време за пенсия - теглят си парите на куп, купуват една къщичка в дън гори телилейски, и после увисват на държавата да искат социална помощ, която е в размер на 800 австралийски долара. И им дават, щото хората си казват - не можем да го оставим да умре от глад, не е цивилизовано.
  Това ли да правим тука? Можем да го направим, ама от де парички тогава да се дават на Социално подпомагане? Ще кажете от данъци, ама това означава плоския данък да се вдигне. Изнася ли ви?

 36. 36 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 907 Любопитно

  На мой близък дятото е работил в пернишките мини, ама преди 9.ХІ.1944. Показа ми осигурителната му книжка - от цялото семейство е работил само той, но всички са били осигурени - жена му, децата му. Най-сигурното нещо е било пенсията. Абсолютно безплатно са се лекували - включително голяма част от лекарствата са получавани с огромно намаление, пак за цялото семейство. Животът на тези хора е бил доста тежък, но те са получавали всичко, за което са се осигурявали. Просто системата е работила. Това се вижда и от архива на на самата мина. Не е лошо сегашните управляващи да попрочетат историята. В България всички си мислят, че светът започва с тяхното идване на власт и така - всеки четири години... !

  agent
 37. 37 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#1] от "Okoto": Все ще се намери кой да се разпорежда със спестяваните за старост пари! Като изгърмят "частните" пенсионни фондове, кой ще е гарант за старините на хората, ако не държавата? Четете Конституциятаа, уважаеми! Колкото и да я плюете, държавата ще бъде жизнено нужна на хората още много столетия. Важното да я направим човечна, да служи на множеството хора, а не малкото властници и тунеядци!

 38. 38 Профил на muad
  muad
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Автора звучи доста оптимистично за бъдещето на частните пенсионни фондове на фона на сегашната финансова криза. Надявам се да е прав. Но не дава никакъв отговор за сегашното. Какво да правят сегашните пенсионери и хората пред пенсия в неговата частна система?

  ALL IS WELL
 39. 39 Профил на uzur
  uzur
  Рейтинг: 442 Неутрално
 40. 40 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2663 Весело

  До коментар [#31] от "Швейк":

  Не съм я яхвал. Винаги съм стъпил върху метлата "Небивалус Реформа 2000". В преследване на златния снич - златното сечение между личния и обществения интерес. Но политиците, управляващи и сега, и преди, пускат само блоджъри, а публиката се кефи, че това или онова съсловие е ударено.
  А това, че разходно-покривната система е финансова пирамида, си е магия на Валдемор. Алчността веднага я прихваща, защото при финансовата пирамида се преразпределят натрупани финикийски знаци докато при разходно-покривната пенсионна система се СПОДЕЛЯТ натрупани опит и знания от поколение на поколение така, че всеки от обществото справедлово да е оценен. Каквито и пачки да си надиплил, нямат никаква стойност, ако няма държава да гарантира с производство и активи тяхната стойност. Опитай да се разплащаш с кувейтски динар (три пъти по скъп от долара) или със севернокорейски вон (три пъти по-евтин) в Европа. Па можеш да разбереш каква е ролята на държавата на така наречения свободен финансов пазар. Просто леко изчезва без държава.
  Описаната в Кодекса за обществено осигуряване схема на държавно осигуряване е плод соц мисленето за "наште" привилегии в комбинация с виждането на пишман икономисти като как държавата трябва да осигурява печалбата на "великия" бизнес на осигурители, застрахователи и банкери. Тоя икономически манталитет като как държавата осигурява и пазара, и печалбата на "честните" частни инвеститори се разпростря и върху електропреносните дружества (16% гарантирана доходност), върху търговците на лекарства (15% надценка за търговец на едро и 25% за аптекар), а сега се спрягат и частните здравни фондове, що видите те са некъдърни и за пет години са привлекли само 16 хил. доброволни консуматора (през последната година половината избягали или са прехвърлени на отчет в рая). Ей на, чак д-р Дулитъл заявява, че ще ходи при частните здравни фондове, когато съберат клиентела. Клиентелата вероятно очаква, че фондовете първо ще съберат специалисти, та да знаят за какво си дават парите. А фондовете са си гласували дивиденти и очакват държавата да им ги изплати.
  Това не е финансова пирамида. И за рекет не може да мине. Просто си е детскоградинска безпомощност и на управляващи, и на икономисти, включително и проф. Петров.

 41. 41 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2377 Неутрално

  Аз съм на 64 и е време да се пенсионирам. Като се обърна назад виждам, че нямаше печеливша стратегия.
  Като си давах парите на държавата, то как тя ще ги използва зависи от политиците - значи мога да очаквам само глупости.
  Като си трупах имущество аз не знам какво ще струва то след време - значи пак несигурност.
  Изобщо да живееш си е рисковно и никое правителство не може да промени природата, а който чака от правителство към несигурността се добавят ядове и озлобление.

  подпис
 42. 42 Профил на birnic
  birnic
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Когато ми преподаваше не беше на този акъл. Кога успя да се пребоядиса на неолиберал ? Това, което е написал като някакъв анализ, е вярно и доста отдавна известно. Май професорът е закъсал откъм публикации да та изпадне така. Но какво предлага, не става ясно. Да критикува всеки може, но за генериране на идеи трябва повече. Проблемът с недостига на средства, а той основно произтича от сивата икономика, може да се реши радикално. Но е необходима политическа воля и пари.
  Единственото работещо решение за борба със сивата икономика, престъпността и корупцията е поетапното ограничаване до пълно премахване на разплащанията в брой и замяната им със система за регистрирани плащания.
  За които се интересува:
  http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=6638&sectionid=5&id=0001301
  Със сигурност прилагането на подобна мярка ще доведе, както да повече постъпления в държавния и частните пенсионни фондове, така и ще отпаднат идиотските идеи за увеличаване на вноски и пенсионна възраст.

 43. 43 Профил на Musashi
  Musashi
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "Лъжливите реформи в социалната сфера"

  Прозорец

  Забравен старец в стая прашна
  лежи самотен, сгърчен и болнав
  заслушан в тишината страшна
  увит от дрипите на одъра корав.

  Покъщнина оскъдна, паница стара
  леген нащърбен, изтърбушена врата
  захвърлен е беднякът на последна гара
  скован от студ с оклюмала глава.

  В дупката мухлясала и грозна
  загубена в мазето на огромен град
  не достига светлина шикозна
  умира там душата в смут и глад.

  Зареян погледа е в светлината слаба
  от прозорчето високо към прекрасен булевард
  там мяркат се крака, палта и старешка тояга
  безкрайно шествие на житейския парад.

  Ето стъпват тежко лачени обувки
  на може би богат и преуспяващ господин
  след него се прокрадват тихи стъпки
  на личност млада в окъсан габардин.

  Почукват бързо токчетата дамски
  забързани незнайно накъде
  а може би за среща и дела стопански
  в прегръдките на близко кафене.

  Тътрузят се обувки разкривени и стари
  на прегърбена особа с неизвестен пол
  до нея тичат и подскачат мръсни твари
  квичат и лаят, препикават всеки кол.

  Преминават стъпки решителни и бързи
  с обувки прашни в захабени цветове
  подтичват, крачат, мълчаливо чужди
  към машините на близки цехове.

  Поспират черни вещеви обувки
  панталонът къс с изгладен ръб
  издишва трудно мразовити глътки
  и пак тръгва дядото с изправен гръб.

  Пристъпват бавно и крака болнави
  обути в галоши без фасон
  помъкнали след себе си хартии стари
  ръцете възлести със паркинсон.

  Изсипват се кондури бойни
  обули още млади неукрепнали нозе
  мъкнат ги едва снагите стройни
  закрили дупката към мрачното мазе.

  Крещят и викат във забрава
  децата модни на града
  търсещи това, кое училище не дава
  с неразбрани думи от улични слова.

  Ето чифт охлузени сандали
  на старица слаба с набръчкано лице
  незнаят другите, че има тя медали
  за редица дълга от прекрасни синове.

  Присяда бавно бабата, полека
  подпира се и пъшка тя, едва, едва
  останала без дъх към близката аптека
  несвикнала на помощ в своята беда.

  Поглежда старицата със поглед празен
  към прозорчето опушено и прашно във зида
  не знае тя, че долу във коптора влажен
  лежи безпомощна и нейната съдба.

  Седи жената слаба и самотна
  с поглед пуст към бляскав глъч и шум
  сълзите капят в душата неграмотна
  неразбираща съдбата с бедният си ум.

  Потръпва тялото от студ омразен
  премръзнала надига се полека тя
  стиска сгърчена ръка, парцала мазен
  с последна скътана пара.

  Отново светлина мъждива
  проникна в малкото мазе
  и старите очи в мъгла сълзлива
  загледаха се в късчето небе.

  И тишината се разнесе
  изпълни се със глъч и шум
  нестройна песен се понесе
  над широкия обществен друм.

  Замяркаха се мънички обувки
  изпъстрени във шарки те
  щастливи, весели и без преструвки
  проточиха се във колони две.

  Бузки розови и две очички
  вторачиха се прашното мазе
  размазаха стъклото две ръчички
  и устните разсмяха се от все сърце.

  Проникна слънцето във мрака
  погали, стопли старческа снага
  повдигна се глава да види влака
  обвит във блясък, пара и мъгла.

  Отдръпна се избяга малчуганът дребен
  с кикот весел и игрив
  не разбра, че бе дарил живец на старец беден
  оставящ болка, бедност и живота измамлив.

 44. 44 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Добре бе. Всички доводи против "частното" трупане на пенсията са че видиш ли фонда можел да фалира и аз да духам супата.

  Добре бе джанъм, това е лично мой проблем. Вие ми дайте свободата да си управлявам сам парите. Ако не ги управялвам добре - аз ще гладувам на старини, не вие!

  Държавното осигуряване като е толкоз сигурно и хубаво, що сегашните пенсионери цвилят на умряло от глад! Що бе, а отговорете ми!

  Най мразя да ме карат нещо на сила да правя. И на инат правя обратното. Точно по този начин, като ме осигурявате на сила по вашия начин, аз ще ви внасям осигуровки.... на кукуво лято. Айде вървете на ...... си!

 45. 45 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3476 Неутрално

  До коментар [#42] от "birnic":
  бирник, ако си оня същия БирникЪ , таз щуротия със 100% контролирани макар и по електронен път разплащания нали я дъвкахме в Сега.
  Не върви, братле.
  Ако се случи, мангизите моментално ще бъдат откраднати, заложени и пр.
  Няма общество което да съществува без кеш
  http://www.urbanspoon.com/t/57/18/New-Orleans/Cash-Only-restaurants
  по този начин, ако не става въпрос за концлагер.

 46. 46 Профил на birnic
  birnic
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#45] от "k_":

  Не съм онзи, но съм колега и съмишленик. Виж какво се канят да правят в Швеция по въпроса. Нещо като общество без кеш, каквото твърдиш че няма.
  А ти да не си онзи съосновател на БФБ ?
  И да те попитам, какъв ще бъде механизмът на кражбата ? Слабото място са били и си остават банките и сметките в тях, а не електронните карти, т.е. портфейла.

 47. 47 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 884 Неутрално

  До коментар [#44] от "niakoi_si":

  Ама като те ударят инфаркта и артеросклерозата, да не кажеш "Държаво длъжна си!" )) Мммммм?

 48. 48 Профил на Naschenec
  Naschenec
  Рейтинг: 442 Разстроено

  До коментар [#8] от "Канибал":

  СДРУЖАВАТ НИ , СДРУЖАВАТ НИ и то ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ни СДРУЖАВАТ в разни лекарски , стоматологични , адвокатски , архитектурни , строителни и какви ли не други " доброволни " сдружения , за да има откъде ДА ЛАПАТ точните и верните госпожи/ госпожици и господа !
  Че и ако не се " сдружиш" не ти дават право да упражняваш професията си , за която същата тази държава е дала хиляди лева за обучението ти .

  Ненавиждам цензурата , мразя цензурите !
 49. 49 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 660 Весело

  До коментар [#22] от "Федор Венедиктович Езерский":

  "Сравни доходността от частните фондове - където е отрицателна, с разтежа на пенсиите, осигурявани от държавни фонд Само погледни последните 10 години Могат ли вноските в "лични сметки" да постигнат такъв разтеж?"

  Че да не би вноските по общите сметки да постигат такъв растеж, какъвто пенсиите? НАЛИ ТОЧНО, ЗАЩОТО НЕ ГИ ОСИГУРЯВА, ЗА ТОВА ФАЛИРА СИСТЕМАТА!

  А когато има лични сметки това е невъзможно. Няма да има как един, осигуряван с 12% върху 120 лева да настоява да получава 80% от 420 лева, както е сега. Ще си е видно отвсякъде колко има по личната сметка и толкова ще получава.

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 50. 50 Профил на west
  west
  Рейтинг: Весело

  Никъде по света работещи не получават пенсии-тия боклуци ,поне това да бяха оправили!Иначе професора е прав за всичко!Тоя комунизъм,край няма!

 51. 51 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#47] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Социалните пенсии, инвалидни и прочие да се плащат през данъците. Затова внасям ДДС, акцизи и прочие.

  Останалото осигуряване трябва да е доброволно!

  А това пък че всяко следващо поколение трябвало да изхранва старците от предишното е невероятно глупава постановка. Едно поколение трябва да изхранва себе си и децата си. Поколението ако е читаво, трябва да натрупа достатъчно, че като одъртее да не гладува. Това е правилния модел и той работи в природата - важното е следващото поколение , а не предишното. Който не го разбира и си мисли, че може да върви против природата - е идиот или наивник или и двете.

  Въобще държава която се грижи преоритетно за старците и тотално неглижира децата - няма бъдеще. Аз ще се грижа за мен(вкл. старините ми) и децата ми. Предишните поколения - ако ми остане излишно. Това е устойчивия модел. Дали ви харесва - няма значение, пък и на мен не ми пука.

 52. 52 Профил на kalin_m
  kalin_m
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Симо №4, статията не се нуждае от коментар, еле пък от твоя. И ти, и някои други нищо не сте разбрали, защото преди да коментирате трябва да прочетете нещо по финанси и евентуално нещо да разберете. А автора на тази статия е един от най-добрите преподаватели по финанси, един от доаените на финансовия анализ в България. Прави му чест, че на тази възраст още работи и пише, дано още дълго да преподава, че такива като него винаги са били кът и малцинство у нас. Професорът няма нужда от адвокат, а "професорчето" дреме в теб, както и всичко дребнаво в дребнавата ти чутура.

 53. 53 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3476 Неутрално

  До коментар [#46] от "birnic":
  Швеция без кеш! Тва пък откъде ти щукна?
  В нета намерих за няква банкова служителка дето я обрали два пъти и профсъюза и подел подобна инциатива.
  Тия дни покрай изборите разбрах, че в Швеция 14% биле имигранти. И тях ли ще ги обезкешат?

 54. 54 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Весело

  ,,Обявените досега варианти за тях не променят същността на сегашните социални системи и не решават проблемите им."

  Г-н професоре , защо не си го кажете направо, че СИСТЕМАТА е ЕДНА и не е променяна от края на Третото българско царство .Тя се нарича ОХЛОКРАЦИЯ !!!

 55. 55 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 660 Гневно

  До коментар [#42] от "birnic":

  Малоумнико, ти се благодари, че има сива икономика, че на нея се крепи социалния мир. Утре, като ги натиснете съвсем и не могат да изхранят семействата си, ще ви изметат. Тъпанари такива!
  Сииииииииииивата икономика, била виновна! Идиот! Нищо не работи, заради политиката "иди ми- дойди ми"- днес едно, на обяд- обратното, пък вечерта- на баба му на Флик, хвърчилото! И сега всичко, като спря, като няма обороти- що нямало данъци. Ми, щото данъците се процент я от оборотите, я от печалбата, пък такива няма.
  Сега тука до 1-2 месеца, като закепенчим всичко, ще те видя откъде ще искате и осигуровки, и данъци, че и рушвети. МАЛОУМНИЦИ!!!
  Пък, като премахнат парите, ще върнат бартера и пак ще го духате! Изроди ненаситни!


  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 56. 56 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 660 Разстроено

  До коментар [#45] от "k_":

  Те ти го готвят концлагера. Не се тревожи! Ако знаеш какво ти мислят!

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 57. 57 Профил на birnic
  birnic
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#53] от "k_":
  Явно не търсиш правилно. В същия брой на "Сега", приятелю. Но в рубриката "Чужбина".

 58. 58 Профил на birnic
  birnic
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#55] от "zumm":

  Я си изпий хапчетата.

 59. 59 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3476 Неутрално

  До коментар [#51] от "niakoi_si":
  Абсолютно си прав. Така е било преди т.н. "индустриалното общество" и така в момента живее по-голямата част от човечеството.
  Сега сме в 21-ви век и индустриалния век остана в историята.
  Западния свят е в "постиндустриалния", ние сме малко разкрачени - хем имаме в "поста", хем тук таме е останала някоя фабрика или мина, хем си имаме и аграри.
  Първите и последните пенсии не ги бригат.
  Другите да му берат гайлето и се оправят накак си.

 60. 60 Профил на luk
  luk
  Рейтинг: Неутрално

  Уважаеми проф. Петров - Поздравления за статията!
  Това е действително необходимата реформа на пенсионното и здравното осигуряване. Лични осигурителни сметки и минимум държава (чиновници)!

  За съжаление, много от коментиращите предпочитат да са в истинския смисъл на думата просяци. Да чакат някой друг (Тотю, Митрева или някой друг) да реши кога да се пенсионират, каква пенсийка да им "отпуснат" или как да се лекуват.

 61. 61 Профил на Kobra
  Kobra
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Най-хубавото на социалната реформа е да вземаш пари за социална реформа а да не я правиш

  Noone needs the truth.
 62. 62 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2663 Весело

  До коментар [#60] от "luk":

  "Лични осигурителни сметки и минимум държава (чиновници)!"
  На Антарктида има минимум държава. Надявам се, че сте там.
  Освен това, там по личната си сметка може да държите каквато си искате валута, включително и напечатана от Вас самия.
  Минималното задължително обществено осигуряване с държавни гаранции не изключва допълнителното осигуряване "по лична сметка". Не е нужно да е задължително в частен пенсионен фонд. Може и в банков влог, застраховка "живот с пожизнена рента" или просто в недвижима собственост. Но да се декларира пред държавата (НОИ и НАП), после да няма ревове за социално подпомагане и ваучери за туй и онуй.
  За "прочелите нещо по финанси" и успели да фалират някоя и друга банка, проф. Петров априори е изключил от недъзите на разходно-покривната система калпавите сметки на сегашните ни и политици, и финансисти. При 15 години трудов стаж (І-ва категория труд) и 40 г. пенсионен живот, осигуровката трябва ли да бъде 25% както е сега или е 72.3% както е точната сметка? Може ли да има пазар на труда, където повече от една трета са инвалиди? На практика се получава, че ако човек е болен или инвалид, получава по-висок разполагаем доход (от спестените данъци) в сравнение ако е здрав. После как се получават 36 млн. болнични за година при по-малко от 3 млн. работещи.

 63. 63 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3476 Неутрално

  До коментар [#60] от "luk":
  Друже, зарежи я тая.
  Професора изкарва допълнително към пенсийката потъквайки огъня на частни събирачи на пари под формата на узаконени Понци схеми.
  Държавната солидарна схема и удариха брадвата още по времето на Костов, когато активи за милиарди - мини, авиокомпания, металургия, химия, комуникации, пристанища, флот, корабостроителници ги шътнаха за жълти стинки като баничарници.
  Сега някви мушмороци на дребно гледат да прилъжат и вкарат в кошарката двайсегодишните, ама няма как да им се отвори парашута, щото това е друго поколение.
  Ами погледни им балансите - ДЗПО-то е опапано и кой квото е давал досега на роднино-милиционерските брокерчета е опапано. До шушка.
  И най-голямата гавра е, че стотици хиляди фирми продължават да бецалят всеки месе в тая измама.
  Къде са им отчетите, да видим кой как се е справил на тия трудни времена? Изпокриха се като мишоци и са на практика във фалит, ако утре отменят доброволното - задължително.
  Е, веднъж се прецакахме с държавното осигуряване.
  За чий ни трябва да се набутваме в същата схема, ако и да е частна?

 64. 64 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Интересен анализ, има и ценни коментари под него. Ако си позволя обаче, не е много актуален. Някъде преди 15 години трябваше да вземем подобно решение. Закъснели сме за това - но може би за наше щастие. Защото ако парите за пенсии бяха в инвестиционни фондове, те вече щяха да са изгорели в ипотечната криза на САЩ. Знаем как става у нас.

  Според мен решението на този етап е да спрем приватизацията на държавни активи. От тях, както и от концесиите, да се формира държавен пенсионен и здравен фонд, който да се управлява от професионален мениджърски екип. До фонда партии да не припарват. И тогава само след 5 години вероятно ще имаме шанс за по-достойни пенсии и устойчиво здраве.

  И ти си прав, Ходжа
 65. 65 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#64] от "Митко":

  "да се формира държавен пенсионен и здравен фонд"

  Алоу?! Ти откъде се обаждаш? Марс, Венера... Чуваме ли се?

  (а, бре, митре, то има ли друго освен държвано? че и т.нар. "частни" и "доброволни" са на назначени от същата държава-мафия хора)

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 66. 66 Профил на BG
  BG
  Рейтинг: 978 Неутрално
 67. 67 Профил на jtkjtk
  jtkjtk
  Рейтинг: Неутрално

  Уважаеми професоре, с писане тази работа няма да стане. Публикациите не са фактор за промяна. Моля Ви да отговорите на следния въпрос:
  Къде е гилдията на икономистите в БГ, да вдигне шум, да протестира срещу това което пишете, срещу спирането на оборота на парите в БГ за повече от година, за другите дивотии които се правят, и от сегашните и от всички управници досега.
  Вас Т.Живков не Ви уплаши и Вие му казахте за закона за стойността при социализма, а сега ....... няма икономисти, публични личности да спрат това издевателство, както няма интелигенция за другите неща в държавата. После младите ги няма, ами естествена, да не са глупаци....

 68. 68 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Статията отразява абсолютно реално състоянието на социалната политика.Абсолютно подценена от Гербаджиите и ще им струва власта .Няма съмнение че ще бъдат издухани тези некадърници още при първите избори. Жалко за надеждете народа излъган за пореден път от мошенниците нарекли се "политици".

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 69. 70 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  Има ли поне един достоен червен функционер, който да каже къде са парите от пенсионите осигуровки на българите преди 9.9.144 година и до 1989-та година ?
  Няма.
  И пенсия няма да има.
  Хората не вярват , че няма пак да ги ограбите !
  Българите не искат да доживеят до пенсия !
  Страхуват се да не заприличат на баба и дядо си.
  Затова не мислят за старините си.
  Не ГЕРБ са виновни, а крадците !
  Намерете ги и си искайте парите.
  ---
  Ако някой знае нещо за грабежа да каже сега
  или
  мълчете завинаги
  хрускайки коричка чернобилско - български хляб

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 70. 71 Профил на victorio
  victorio
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#4] от "Симо":
  Прав е професорът. Стига толкова комунизъм и власт на чиновниците да се разпореждат с гражданите, ядохме им попарата няколко пъти! Всеки трябва да има правото да решава как да се разпорежда с дохода си и да носи отговорност да се грижи за здравето си и да спестява за старини като сам избира начина за своето осигуряване.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK