Бюджет 2011: Не стреляйте по финансовия министър

Бюджет 2011: Не стреляйте по финансовия министър

© Иван КутузовЗаседанията на Българския лекарски съюз започват да стават все по-интересни. След като миналата година по това време финансовият министър Симеон Дянков се появи на лекарската среща с хеликоптер, миналата седмица  на подобно събитие неговият заместник Владислав Горанов бе замерен с бутилка за минерална вода. Сегашната срещат съвпадна и с оповестяването на черновата за бюджет 2011, а реакцията от лекарите илюстрира недоволството заради нереализиращите се очаквания от новото управление.


От финансовия план на Дянков се вижда, че и догодина ще бъдат изхарчени практически същите средства като през тази. Няма промяна и ако разходите на държавата се разглеждат по функции. Наскоро попитах един от експертите в Министерството на финансите защо разходната част на бюджет 2011 прилича на copy-paste от актуализирания бюджет 2010.


Отговорът бе, че министерство е успяло да не вдигне данъците и осигуровките, а всяка промяна в размера на субсидиите за функция или ведомство е промяна на приоритетите. Импулс за това обаче трябва да дойде от министерствата и чак след като се приложи програмно бюджетиране, ще може едно нещо да се постави пред друго.
Министерствата обаче избягват да правят политика и да полагат дългосрочни цели, а единственото, което виждаме, е да бранят подчинените си администрации, да защитават отпуснатото им финансиране и да се борят за дори повече пари, без да обещават практически нищо в замяна.


Ако погледнем разбивките на финансовото министерство по години, ще видим, че разходите за заплати остават високи, на нивото си от 2008 г. След обявените съкращения това може да означава, че служителите, които запазват работата си, получават дори повече пари. В което по принцип няма нищо лошо, ако администрацията е станала по-ефективна, то и това не е така.


Още по-сериозен е въпросът в социалната сфера


където разходите бележат устойчива тенденция към нарастване. Устойчивият също отказ от решаването на проблемите там от своя страна поражда опасност от структурни дисбаланси. Към настоящия момент плащанията за пенсии са перото, което бележи непрекъснат ръст през последните 4 години, само тази година равнището е като през 2009 г.


Средствата за пенсии обаче не могат да се набавят с осигурителните вноски на работещите българи и това налага правителството да прелива все по-голяма част от приходите по републиканските данъци (ДДС, акцизи, корпоративен и плосък) в осигурителната система.


Пенсиите в комбинация с разходите за помощи и обезщетения през тази и миналата година ангажират значителен ресурс, заради който не достигат средства за финансирането на политики на пазара на труда. За 2011 г. се предвижда парите за такива политики да се увеличат за сметка на разхода за пенсии.


При неизменен размер на пенсиите обаче изчисленията показват, че финансовото министерство прогнозира около 30 хил. души по-малко да получават пенсии догодина (числото се получава, като се раздели намалението на разходите за пенсии на средната пенсия и на 12 месеца). Не става ясно дали тази редукция ще е вследствие на някаква реформа или на други очаквания.


Ако сметнем, че средният размер на пенсиите по различни изчисления гравитира около 300 лв. (жалката сума е друг въпрос), и наложим това до прогнозите за демографско развитие на България в следващите 2 десетилетия, ще видим, че броят на пенсионерите ще продължи да се увеличава. И само първият стълб просто няма да е достатъчен, за да се осигурят достойните им старини, каквито и реформи да му се измислят.


Никой обаче не е представил сериозно изследване и задоволителен отговор на въпросите:
- какви средства губи осигурителната система от това, че работодатели и служители крият реалните възнаграждения, за да  спестят осигуровки
- е как да се противодейства на този проблем и в бюджета да влязат значителни приходи при ниски осигурителни ставки?


Без отговор на тези въпроси ще е невъзможно да се определи


взаимно приемлива осигурителна тежест за държавата, бизнеса и гражданите


Не може да бъде избран и адекватен модел, който да се следва от всяко следващо правителство. Вместо това въпреки неефективността си минималните осигурителни прагове продължават да действат като ограничители на сивата икономика и осигуряваните на тях ще са обречени на мизерни пенсии, освен ако не пестят по някакъв алтернативен начин.


Задължително е да се каже на хората, че без значение кога се пенсионират от първия стълб на пенсионната система (това, което наричаме държава) ще могат да получават пари с покупателната способност, близка до тази на сегашните 300 лв.


Затова все по-важни ще стават решенията, които дават вторият и третият стълб, а дори и банковите депозити. Тук държавата ще трябва да се покаже като регулатор, който пази интереса на хората, но за съжаление в тази насока натрупаният опит и практики са незначителни.


При отказа да се търсят решения на всички тези въпроси няма как държавните разходи да се свият, а с опитите си да притисне институциите с рязане с административно спуснат процент финансовият министър се превръща в единствения виновник за всичко.


Досега измислените решения за справяне с бюджетен дефицит са 3 - ползване на налични резерви, теглене на заем и отлагане на плащанията, което си е трупане на просрочени задължения.


Най-вредно е трупането на просрочия, но резервите вече ги няма, а привличането на заеми при липса на импулс за реформи означава, че догодина пак ще се търсят заеми. И така - докато икономиката евентуално не отлепи. Но след няколкогодишно бягство от реформи и рисковете от сериозно влошаване стоят доста стабилно.


За това обаче няма да е е виновен финансовият министър, а цялото правителство. Но както се вижда, колегите му предпочитат да се крият зад гърба му, а и той, изглежда, няма нищо против.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (69)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Защо да стреляме?
  По-добре да се разделяме!

  www.berbenkov.hit.bg
 2. 2 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1517 Любопитно

  Разбира се, че не. Тук не е Дивият запад от 19в. Нито ние сме филмови каубои, чевръсто вадещи револвер при вида на пианист.
  В нашият случай пианистът е и добър тенор. Може да "пее".
  И трябва да "пропее". За цялостната си дейност по целенасоченото и планирано стагниране на игономиката, за подвеждането на народните представители с изпълнението на Бюджет 2009, за проваления още в началото на годината Бюджет 2010, за "изчезналия" резерв, за нашите пари в резерва на здравната каса....
  Хубавичко да се разпеее. В следствието и съда.
  А после каквото се полага за държавна измяна.
  Ако трябва и каубойско решение за пианиста.

 3. 3 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Едно време в Дивия Запад са казвали: "Не стреляйте по пианиста, той толкова си може...".

 4. 4 Профил на Nikolay
  Nikolay
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Това текст за бюджета ли е, или за неслучилата се реформа в пенсионното осигуряване? Да, двете неща са свързани, но от заглавието човек добива усещането, че ще прочете поредния анализ върху проекто бюджета за 2011 от по-различен ъгъл (невиновността на финансовия министър за поредния провален бюджет). Ако министрите не желаят "да правят политика", защо Дянков не заплаши, че няма да внесе бюджета в НС, ако не получи програмни бюджети от ведомствата? Нали това правят истинските политици - залагат главите си, за да отстояват принципи?
  Защо за трета поредна година е заложен бюджетен дефицит и ръст на държавния дълг с 50%? Защо проекта е изготвен на абсурдните допускания за 3.6% ръст на икономиката и нереалистични приходи от данъци?
  Чия вина е това?
  Борисов и Дянков дойдоха на власт с основно обещание за балансиран бюджет, понижаване на данъците и ускоряване връщането на ДДС, а направиха точно обратното. Чия вина е това?

  Тук можете да прочетете още по темата:
  http://i-dont-think-i-drink.blogspot.com/2010/09/2011.html

 5. 5 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Неутрално

  За Симеон Дянков - мупито и за Керълин Фройнд важи правилото - "или добро, или нищо".

 6. 6 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 753 Весело

  Той финансовия министър си гледа неговата работа! Да не забравяме, че той не е политик реално, а експерт и хич не му дреме дали след края на мандата бай Иван докато пие 5тата ракия ще го псува! Въпроса е, че човека ако постигне резултатите за които е дошъл вероятно доходите му ще се увеличат значително. Именно за това той е най-мотивиран и най-добре си върши работата.
  Изсветляването на доходите би трябвало да е основен приоритет! Нека не забравяме, че вече бяха направени постъпки за това със задължението за изплащане на трудови възнаграждения по банков път. Това разбира се няма да е достатъчно, но все пак е крачка напред. Аз лично виждам голям потенциал в ротационните командировки на НАП из цялата страна. Когато едни и същи гугутки се задържат на едно място се вижда какъв е резултата, но докато още не са се осеферили постигат завидни резултати. Също така може да се помисли за превантивен контрол! Лично на мен още при интервюто за работа ми обявяват, че осигуровките са "на минималния праг за длъжността" - това би трябвало да може да послужи поне като маркер за данъчните!
  Накрая нека не се заблуждаваме - неплащането на данъци съсипва цялата икономика. То изкривява пазара и нанася огромни щети основно на ефективността! Според мен рецидив при укриване на данъци трябва да се наказва ЕФЕКТИВНО!

 7. 7 Профил на noclue
  noclue
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много добра статия! Бих добавил, че тя икономиката вече е “отлепила”, но покачването на данъчните постъпления винаги е на по-късен етап от растежа. Другия проблем, че България разчиташе твърде много на косвени данъци, няма обаче да изчезне от самосебеси. Дори икономиката да стигне нивата на БВП от 2008, данъчните постъпления ще са доста по-ниски, тъй като икономиката ще се е преструктурирала към износ.
  Въпреки това мисля, че спокойно ще минем през фискалната криза дори ако трябва да издадем малко облигации. Основния проблем остава и това е, което е засегнато в статията, а именно липсата на реформи, което в дългосрочен план ще е пагубно. Лошото е, че правителството го е ударило на популизъм, и от затваряне на излишни болници, качване на пенсионната възраст, съкращения в администрацията и т.н. не е много ясно какво точно ще се случи. Мисля, че Дянков е един от малкото, които се опитват да прокарат някои от реформите. Както винаги обаче в страната, в която всеки иска всичко да се промени към по-добре, обаче ако може всъщност нищо да не се променя, и всички далавери да секнат, само ако може моята далаверка да продължи, такива хора не са харесвани. И противниците на сегашното управление много добре осъзнават това и затова има и такава медийна кампания срещу него.

 8. 8 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 753 Весело

  Понеже гледам, че и финансовите експерти са се изакали за "проваления бюджет" съм длъжен да уведомя уважаемата аудитория, че цяла Европа преразгледа бюджетите си. Това предполагам е, защото са некадърни, а не поради друга обективна причина. При това хем преразгледаха бюджетите си хем намалиха заплати и пенсии като в същото време дефицитите им са космически в сравнения с нашия и като процент и като абсолютна стойност! Друг любопитен фактор е, че изпълнението по месеци на "проваления бюджет" се сбъдва като филм! Ама кактонякои обичат да казват "недоразумението Дянков" е най-големия трън на некадърните и неспособните, защото човека отстоява позиции пък нищо, че ще излезе "лош" накрая

 9. 9 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1428 Весело

  До коментар [#6] от "nqma zna4ka koi":

  Я разкажи в какво точно дебилчето е професионалист? И какво точно е постигнал? Или смяташ, че чиновник в СБ е нещо сравнимо с държавен служител в белите страни?
  Единственото което показа е, че е перманентен лъжец. И понеже ти пак не си схванал през тази година сериозно подяде бюджета за следващата. та от там и резултата. И така ще е докато не бъде намазан с катран, перушина и изритан.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 10. 10 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#8] от "nqma zna4ka koi":

  Я разкажи колко страни прегласуваха бюджетите си през тази година. Разкажи и колко от тях най-нагло лъжат за състоянието на публичните си финанси. Че и гордо викаш, че приетия през юни бюджет верно отчитал изпълнението през изминалите месеци. Аферим на такъв гений. Машалах. А за всеки случай за оставащата половин година си задели 1,4 млрд. резерв. За неизвестни плащания.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 11. 11 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 2788 Неутрално

  Въпросът на въпросите на сегашния кабинет е дали ще успее да проеде нужните и обещани реформи и съкращения на публичните разходи.

 12. 12 Профил на andimo
  andimo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#11] от "faeton":

  Ще.Кратуна тъпа

 13. 13 Профил на andimo
  andimo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#6] от "nqma zna4ka koi":

  Значка пак не си в час.Този Дянков има ипотека в щатите за 2 мил. долара и той сам го призна.Как ще дойде в България за 3000лв на месец?И според теб е дошъл защото е велик експерт

 14. 14 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 984 Любопитно

  От както е дошъл на власт Бойко Борисов се опитва да отстрани "течовете" от държавните финанси. Опитва се защото знае, че ресурса който преразпределя бюджета е огромен, т.е. достатъчен за да функционират всички институции нормално, държавните служители да вземат европейски заплати, да имаме магистрали, да няма дупки по пътищата, градовете да процъфтяват, детските градини и училищата да са една звезда под "Шератън" и т.н. Да, ресурса е огромен и достатъчен, но ако не се крадеше. Именно със спирането на кражбите е натоварен Симеон Дянков и по мое мнение се справя добре до тук. Спирането на кражбите обаче засяга много интереси и именно затова той е под постоянен натиск. Ако издържи и изпълни задачата си, България ще процъфтява, ако ли не чака ни станишево-виденовото съществуване.

 15. 15 Профил на usin
  usin
  Рейтинг: 0 Весело

  Казват че с новия бюджет Симката и Боко са си поставили за цел до средата на 2011 да сме станели първа икономическа сила.
  Бюджет 2010,предпази България от кризата,2011 ще ни истреля напред като китаец истрелва космическа ракета.

 16. 16 Профил на usin
  usin
  Рейтинг: 0 Весело

  А между другото сме единствената държава с два бюджета.
  Единият го харчи правителството,другият е на премиера,с него той плаща за всичко.

 17. 17 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До № 14:

  "От както е дошъл на власт Бойко Борисов се опитва да отстрани "течовете" от държавните финанси"
  Всъщност, Боко просто канализира "течовете " в правилната за него посока и там, където му е изгодно, ги увеличи.. Един от най-видимите примери http://e-vestnik.bg/9972#write-comment-last . Кражбата на акцизи проби бюджета.

  "Именно със спирането на кражбите е натоварен Симеон Дянков"- опитай да си обясниш, защо дянков заобикаля така грижливо контрабандата на цигари.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 18. 18 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 2788 Неутрално

  До коментар [#12] от "andimo":

  Споко.Пий хапчето!Нали знаеш,че без него се влошаваш!

 19. 19 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 984 Неутрално

  До коментар [#17] от "mi6osp":

  Дянков не заобикаля контрабандата на цигари - просто там са намесени хора имащи влияние по един или друг начин в службите, НАП, митниците и др. (в момента все още дупетати или други) създавано с години и с много пари. Въпрос на време е да се ограничи контрабандата на цигари (да се ограничи влиянието на описаните по горе и останали без покровители каналджиите ще бъдат посетени рано около 6 докато няма движение. Имай търпение.

 20. 20 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 2788 Неутрално

  До коментар [#12] от "andimo":

  Като начало могат да почнат с 450-те и кусур болнички!
  Бездънна яма.

 21. 21 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 2788 Неутрално

  До коментар [#12] от "andimo":

  После да праснат свръхраздутата администрация...

 22. 22 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 2788 Неутрално

  До коментар [#12] от "andimo":

  И да запушат контрабандата...

 23. 23 Профил на Valentina Chelebieva
  Valentina Chelebieva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Съжелявам, но се съмнявам,че СД е учил някога и има диплома от кое да е висше училише по каква да е ИКОНОМИКА.Действията му са безсмислени и хаотични,нямащи нищо общо с икономическата мисъл.Недоумявам кой го е препоръчал на ББ.СД е гробокопачът на ГЕРБ.

 24. 24 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  Наистина извадихме късмет с Дянков.
  Куражлия момче.
  Само си представете на неговото място Орешарски:
  Мангизи на корем на Батко и Братко, и порции на оня дето разсипва курбана на аркадашите.
  Или командира Костов - Университети и болници кеширани на ПДМД (Професорски Докторски Мениджерски Дружества) щот кака Елена се е захванала да оправя Бъдещето на България и ще я дават по телевизията.
  Пенсионните и здравни вноски пренасочени в частни фондове - Доверие, Бог-дал-Бог взел,
  В образованието екстрасензи църтат геологията на Дунав мост и магистралите.

 25. 25 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1401 Любопитно

  До коментар [#6] от "nqma zna4ka koi": Той финансовия министър си гледа неговата работа! Да не забравяме, че той не е политик реално, а експерт и хич не му дреме дали след края на мандата бай Иван докато пие 5тата ракия ще го псува!

  Другарю от ГЕРБ... ВСЕКИ финансов министър е ПОЛИТИК, по простата причина че именно е политика какви са приоритетите за които си харчи пари държавата...
  Това дали се опазват дефицитите, дали и колко % отиват за образование, здравеопазване Е политика. Всеки от останалите министри може да иска, но какво се дава - това се определя от министър председателя и финансовия минустър. Поради това един от ОСНОВНИТЕ министри във всяко правителство е финансовия.

  Понял...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 26. 26 Профил на mimi_01
  mimi_01
  Рейтинг: Разстроено

  До коментар #25 от Б52:
  Теб пък кой те излъга, че финансовият министър определя политиката и приоритетите на държавата? За приоритетите мислят и решават други, а той търси средства за тяхната финансова реализация. Понял?

 27. 27 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  До коментар [#25] от "B52":
  За отбелязване е, че не само Дянков и Бойко, повечето балкански политици (с изключение на гърците и румънците) и политическите лидери и финансови министри се справят учудващо добре на фона на торнадото и последващото мъртво вълнение. Имам оригинални графики, ама формата не позволява да ги постна.
  Непремислени резки псевдореформистки движения тип Костов или всичката пара в свирката и мазни порции на корем за аракадашите са най-прекия път към дъното.
  Големите в света са се хванали гуша за гуша и чакат кой ще падне пръв.
  Няма място в света за много резервни валути.
  До година - две ще стане ясно кой ще оцелее.
  И още нещо относно държавните пенсии.
  Крайно време е модерната икономическа мисъл да почне да говори и подготви обществото, че те ще стават все по-малко и в следващите 10-20 и повече години ще бъде успех, ако те не намаляват, докато естествено изчезнат.
  Кой раждал деца, изучил ги и ги пратил в чужбина да му пращат по някой лев, кой трупал имоти или злато ще живее що годе сносно.
  Добре дошли в постиндустриалното общество.
  Другото е комунизъм.


 28. 28 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  Проблемът на този кабинет е как да одруса данъкоплатците без да пипа избирателите .
  Е, няма такова решение. ГЕРБ ще си плащат здраво за експериментите в социалната и здравната сфера. Даже ще плащат и за предишните тъпанари. На всичко отгоре все още си вярват ,че гласувахме за тях от любов към бате Гойко и сънуват безгранична подкрепа. Нищо подобно. Никой от техните избиратели не е вярвал ,че от комунисти ще се натресем на самовлюбени популисти с манталитет на илюзионисти, жонгльори и буфосинхронисти. И да не ми се оправдават как имало световна криза и как кризата в американския ипотечен пазар засегнала българското здравеопазване, щото става истерично смешно.
  Впрочем май вече се избистри що е то здравна реформа и нейните цели:
  цитат 'финансовото министерство прогнозира около 30 хил. души по-малко да получават пенсии догодина' ...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 29. 29 Профил на Швейк
  Швейк
  Рейтинг: 418 Неутрално

  след революцията френските аристократи известно време са живяли в дългове - взимали пари назаем и ги изяждали. после взимали нов заем, с част от него отчасти плащали старите си дългове за да изглеждат платежоспособни, а остатъка пак изяждали и изпивали. накрая никой не искал да им дава назаем и те се самоубивали.

  не е важно дали тази градска легенда е вярна или не. важното е, че това правителство и лично министър Седянков ядат и пият на наш гръб, а накрая ще самоубият държавата. Седянков ще избяга обратно в САЩ при жена си, а мат'риала кучета го яли.

  партия ГРОБ - Граждани за Разсипване и Обиране на България. да ни е честит цар Боко Първи, цар на всички български тиквеници и на чичковите червенотиквеничета.
 30. 30 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 778 Неутрално

  при демографска криза каквито и магии да правиш просто няма никога да имаш достатъчно работна сила и съответно цялата държава ще си затъва и всичките системи ще са вечно на червено .

 31. 31 Профил на Huku
  Huku
  Рейтинг: 1192 Любопитно

  "...взаимно приемлива осигурителна тежест за държавата, бизнеса и гражданите..." ?!
  Бизнеса и гражданите - да!
  Ама... държавата от кога създава продукт, че и тежест да има за нея?!
  Т'ва, че взима и от бизнеса и от гражданите, пък после се очаква да дава - да е "тежест"... 'айде, моля!
  Дай Боже всекиму такава "тежест"!
  #дае*аианализаторитедае*а

  MAD in BG
 32. 32 Профил на solen
  solen
  Рейтинг: 463 Весело


  Всички в управлението трябва да внимават в картинката.

  Защото рано или късно идва един каубой, който не може да чете надписи, и действа първосигнално - просто стреля

 33. 33 Профил на keko2
  keko2
  Рейтинг: 455 Весело

  ""Наистина извадихме късмет с Дянков.
  Куражлия момче. ....""

  Да, дааа, много късмет за народа... това е главният гробокопач на Герп... без него ще е по трудно, само Боко и Цеци не стигат....

 34. 34 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  До коментар [#28] от "Dr_Doolittle":

  Хаха, народа ще си гласува пак за Гойко, колкото и да ти се струва невероятно. Просто на следващите избори - пак няма да има избор

  Ще избираме между Гойко, Гейчето и Феса. А и Гоце да не пропусна

  И какво, а познай кой ще спечели

 35. 35 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  Относно Дянков. Много добър финансов министър. Който си мисли, че на финансовия министър работата му е да храни лекарите, да увеличава социалните и пр. глупости явно не познава структурата на министерски съвет. Финансовия министър си има една основна функция - да върже бюджета и да не допусне крах на финансите. Толкоз. На него не му пука дали ще гладувате, дали ще сте болни, дали ще сте развива икономиката. За това си има социален, здравен и икономически министри. На него работата му е да върже бюджета. Ако и да трябва да ви умори от глад. Щом се справя с тази си задача е добър. Ако не може - отиваме на фалит на държавата и нова 1997г. Тогавашния министър на финансите не си свърши работата и след това идва МВФ да му я свърши. Т.е. да ви умори от глад, та да поумнеете. Щото явно предишния път не ви е било достатъчно. ИДИОТИ!

 36. 36 Профил на hambo
  hambo
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Добре, съгласих се... Няма да стрелям по него... Може и да не го улуча... Дайте по подходяща и по близка мишена... Този път може и да улуча...

 37. 37 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  До коментар [#35] от "niakoi_si":

  Ха-ха-ха. Идеята ,че бюджета е всичко , а хората са нищо е само на изперкали икономисти загубили чувство за реалност в PC игрите с икономическа стратегия. Бюджет без хора е само математическа задача. Такива министри са само математици, не и управленци. Нещо повече, превръщат се в опасни социопати. Другаря Сталин също е мислел, че хората нямат значение като на един германски 'тигър' изпращал един полк окъсани солдати да го спират с гол 'Шпагин' .
  А пък ако ти 'връзваш' семейния бюджет като Дянковия, то жена ти и дъщеря ти ще трябва да изкарват пари на магистралата...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 38. 38 Профил на Бивш СинГлупак
  Бивш СинГлупак
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#10] от "Цецо":

  Защо ли ми приличаш на тъмно син балкански субект?

 39. 39 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  До коментар [#37] от "Dr_Doolittle":

  Ами за добрия финансов министър, хората са просто единици приход и разход Това, че ти не го разбираш това е добре, може и да има нещо докторско в теб Макар, че в последно време и докторите станахте повече финансисти от колкото лекари.

  Антипода на финансовия министър трябва да е социалния. За него парите са нищо, важни са хората.

  Така поне би трябвало да е в една нормална държава - да се търси баланса между двете и всяка от двете страни да защитава своя полюс. Дянков се справя. Сега че Тутю Младенов е гола вода е друг въпрос.

 40. 40 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  Между другото, според извънредно простия българин форумец, Дянков е гад която стиска едни пари и не ги дава.

  Всъщност Дянков не стиска нищо, щото пари - НЯМА. Има един дефицит дето е на път да експлоадира.

  Единствения начин Дянков да удоволетвори желанията на лекари, учители, миньори, синдикати и пр. е просто да катурне борда и да напечата малко левчета.

  Имам чувството, че момента в който левчето пак ще стане тоалетна хартия не е далеч. Дянков ще му писне да прави фокуси, ще си бие камшика, ще дойде следващия. Той ще се оправдае, че Дянков е затрил икономиката, че трябва да влезем в як дефицит, ще пусне печатницата и после си го знаем. Аз съм подготвен де. А вие?

 41. 41 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  До коментар [#7] от "noclue":

  Съгласен напълно. Само в едно нещо ми се струва, че не си прав. Въпросът с реформите. Всяка реформа иска ресурс. Всяка реформа най-напред яде ресурс и после връща. Не съм убеден, че точно по време на криза и в условията на криза и при ограниченията заради криза трябва да се правят реформи. Защото когато промените се правят по такъв начин те в последствие се оказват неефективни.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 42. 42 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  До коментар [#24] от "k_":

  Ако на мястото на Дянков беше Орешарски, ти нямаше да знаеш какво прави и щеше пак да приказваш глупости.
  Искаш ли да ти изброя какво направи Орешарски без ти да разбереш:
  1. Намали МЗР за да не умре кредитирането още през 2008 година.
  2. Промени Наредба 8 и Наредба 9 на БНБ за да освободи буферите в тези наредби спрямо международните счетоводни стндарти и да не се стигне до финансова криза.
  3. Наля "онези " пари от излишъка в ББР за да могат да бъдат давани кредити на малки и средни предприятия и икономиката да продължи да диша.
  4. Сключи "тайно" споразумение с БНБ за подпомагане на финансовата система в случай на проблеми, което Дянков естествено изпя и за малко да предизвика паника на финансовия пазар.
  5. Не говореше непрекъснато за това, колко е страшно положението, така че населението не сви потреблението до абсолютния минимум, както го направи след като Дянков започна да вие като линейката на Пирогов.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 43. 43 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  Страхотна статия. Някой трябва да обяснява на хората такива вътрешни неща. Иначе ние нямаме време да разгадаваме какви са вътрешните проблеми на правителството.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 44. 44 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  До коментар [#40] от "niakoi_si":
  "...Има един дефицит дето е на път да експлоадира...."
  Данни за 2009 - дефицит като процент от БВП:
  Ирландия - 14.3%; Гърция - 13.6%; Великобритания - 11.5%; Португалия 9.4%; Исландия 9.1%; Латвия - 9%; Литва -8.9%; Румъния - 8.3%; Франция - 7.5%; Полша 7.1%; Словакия - 6.8%; Белгия - 6%.
  А да и още нещо ЕС-27 за 2007 година дефицит 0.8%. България с излишък. ЕС-27 за 2008 година дефицит 2.3%. България с излишък. ЕС-27 за 2009 година дефицит 6.8% България дефицит 3.9%. ЕС-27 очаквано за 2010 - 7.2%
  Ама на Дянков дефицитът от най взривоопасните.
  Хайде малко по-сериозно.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 45. 45 Профил на against
  against
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Леле мале, червените кратуни нахлуват по форумите.
  По-добре ли бяхте при Станишев и Доган, измет долна? Да съборим БОКО и да върнем тях, а?

 46. 46 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#35] от "niakoi_si":
  "niakoi_si" на майка ти сина е идиот и не само идиот, но това е друга тема!

 47. 47 Профил на Зора Чернева
  Зора Чернева
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Как мислите, бе колеги? Защо НАП проверяват най-вече през лятото дискотеки и др. търговски и туристически обекти по морето? Защо например не проверяват множеството магазини (само в София са над 150) за 1 лев. Те никога, ама никога и нито един от тях не издават касова бележка. Да не говорим, че собствениците им май са араби и може с укритите си доходи да поддържат терористична дейност в др. страни. Засега.

 48. 48 Профил на against
  against
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#47] от "ekip":

  По-ефективно е да провериш 10 дискотеки и от тях да изкараш на светло 1 милион, отколкото хиляда магазинчета за левче.
  Проверките, дето започнаха от НАП е едно от най-хубавите неща в последните години, щото със сивата икономика може да се оправи всичко.
  Друг е въпроса защо вашите червени кретени не го направиха.

 49. 49 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  До коментар [#42] от "tribiri":
  Тва по т.5 ми напомня за оня виц дето като спрял влака на соца поради липса на релси и гориво, Бражнев ги накарал да дръпнат перденцата в купетата и се поклащат и си мислят че напредват към светлото бъдеще. Цял той Орешарски да скрие Кризата от хората и замаже някак си положението - дрън, дрън.
  Олабването в банковия сектор всичките му действия доведоха единствено до освобождаване на огромни капиталови потоци, които бяха насочени към банките майки, които вече бяха в криза.
  Относно подпомагането на "малки и средни предприятия", там той самият заедно с Гагаузов съвсем се бяха разпасали насочвайки в началото основно европейски средства къв "Трите кирки", "Батко и Братко", курбан байрами и пр. мероприятия. И като ги плеснаха през кунките от Брюксел - най-нахално заявиха, че на тях не им пукало и щели да продължават да изтърбушат държавния бюджет, заради която си наглост си получиха заслужено ритника.
  Наистина не ми се мисли какво би станало ако бяха все още край тавата с баницата. Ако ти самият си намазал брадата покрай тях, нормално е сега да рониш едри сълзи и оплакваш "потъването на икономиката", но едва ли ще ти помогне.

 50. 50 Профил на noclue
  noclue
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#41] от "tribiri":

  На теория сте прав, реформи е по-добре да се правят, когато има достатъчно пари, за да се компенсират на първо време частично губещите, ако има съкращения, хората по-лесно да си намерят работа и т.н. Много причини има реформи да се правят, когато икономиката върви, а не когато е в криза. Само че забравяте най-важната, човешкият фактор в случая, а именно политическия капитал. Защото щеше да е много по-добре тези реформи да се правят 2004-2008 и 2012-2014, само че, когато нещата вървят добре, хората (които както може да видите по-горе са до голяма степен тотално необразовани, но пък разбират от финанси и въобще от всичко) няма да подкрепят никаква реформа. Сами видяхте как, когато няма никакви пари, се опитаха да затворят някои наистина безумни болници, за да изкарат годината без големи проблеми. Дори тази реформа, наложена от необходимостта да се върже здравния бюджета по някакъв начин, не мина, а представете си как щяха да се опитат да прокарат същата реформа, когато има излишъци. Никой нямаше и да опита, просто щяха да продължат да подписват едни 200-300 милиона от излишъка за запълване на здравния бюджет, не защото политиците са лошите и не искат да правят реформата, а защото хората не искат реформа, както се видя нагледно. Така че единствения шанс да се прокара реформа е по време на криза, когато поне по-голяма част от населението може да бъде убедена, че реформата е необходима. Иначе икономическата логика подсказва друго, но това е положението. Хората искат да има достатъчно пари за здраве, но в никакъв случай не искат по-високи здравни вноски, а това, че здравния бюджет никога не е балансиран, е проблем на финансовия министър. Искат да има достатъчно пари за пенсии, но никога да не се качва пенсионната възраст или вноските, това колко пари се прехвърлят всяка година от други дейности към пенсионния дефицит е проблем на финансовия министър. Само тоя мръсник да не вземе да отреже парите за образование, военни и т.н. А да, и в никакъв случай дефицит!

 51. 51 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  До коментар [#49] от "k_":

  Именно понеже знаеше, че ще се намерят такива експерти дето да го обвинята, че парите, които насочва към малкия и среден бизнес се насочват към "приятелски фирми", Орешарски го направи като даде парите на ББР, а от там ресурсът бе насочен към търговските банки и именно те решаваха, кого да кредитират и кого не, а не подчинените на Орешарски. Освен това парите се даваха на траншове, само след като банките отчетяха, какви кредити са дали с предните траншове. Огромните ПАРИЧНИ, а не капиталови потоци (между двете понятия има ОГРОМНА разлика) се освободиха след като Дянков изпищя тържествено колко страшно става в България и българите рязко свиха потреблението. Друга причина за това бяха няколко решения на съдилищата, които показаха на банките, колко е опасно да се кредитира и те се ограничиха максимално в тази дейност.
  Има си официални статистики на БНБ, които могат да бъдат проследени и да се види реално кога стана отливът на ресурс. Капитал от банковата система не е изтичал!!!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 52. 52 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  До коментар [#50] от "noclue":
  Ами най-правилният начин да се правят реформи е:
  1. В момент на подем на икономиката;
  2. С достатъчен времеви лаг във времето, така че данъкоплатците да имат достатъчно време да свикнат с идеята.
  Ако например през 2003 година или по-рано, някой беше казал че след 10 години ще започнем плавно да вдигаме възраста за пенсия или осигурителния стаж, то нито правителството на Симеон или пък на Костов или пък на Станишев, нямаше да пострадат имиджово от това.
  Ето пример от 16.09.2010:
  "... Румънският премиер Емил Бок обяви, че новата пенсионна възраст влиза в сила от 2030 г...." !!!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 53. 53 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#34] от "niakoi_si":

  Аз ще гласувам за БСП.

 54. 54 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 753 Весело

  До коментар [#53] от "B52":

  Нищо ново не ни кажваш "зелено" социалистче такова

 55. 55 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  До коментар [#53] от "B52":

  Ало ченгетата, толкова ли сте отчаяни че вече и ID Squatting опитвате....

  Хем че не сте супер елементарни, на пръв поглед b52 и b_52 изглеждат еднакво за останалите читатели на форума.
  Е, добре сте се постарали, само дето фантомът
  b_52 (пост #53) е пропуснал да се "запи6е" в Швейцария.

  Но следва повече старание и акъл при опитите ви за дискредитиране.

  Аман от 6апкари!! Но дерзайте... заплатите да си оправдаете!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 56. 56 Профил на birnic
  birnic
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#6] от "nqma zna4ka koi":

  Какво ще кажеш за това предложение, приятелю ?

  http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=6638&sectionid=5&id=0001301

 57. 57 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1401 Любопитно

  До коментар [#54] от "nqma zna4ka koi":

  Вие от младежкото ГЕРБ не може да отличите едно менте от един оригинал, но това го знаем

  Но фуражката #53 е прекалено елементарен
  Ти ми се връзвай ако иска6...

  Аз не се се крия и се надявам след 3 години ПАК да мога да гласувам за Зелените.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 58. 58 Профил на Naschenec
  Naschenec
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#56] от "birnic":

  Не се саморекламирай !
  И не забравяй да си пиеш "специалните " хапчета...

  Ненавиждам цензурата , мразя цензурите !
 59. 59 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  До коментар [#55] от "B52":

  Дааа... Това ми събра очичките. Това герберската милиционерщина мамата си трака.

 60. 60 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#25] от "B52": И освен това е вицепремиер и ресор на три четвърти от минитерствата!

 61. 61 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#35] от "niakoi_si": Дянков е и вицепремиер и ресор и на здравното, и на социалното и на икономиката министерства!

 62. 62 Профил на maria_curie
  maria_curie
  Рейтинг: Неутрално

  Трагично е положението и в науката. В нея г-н Дянков стреля от първия си час като министър. Няма ли кой да каже на този сомозванец, че ЕС се стреми към ИКОНОМИКА НА ЗНАНИЕТО и че България е подписала Лисабонската стратегия, според която за наука трябва да се отделя най-малко 1% от БВП? Никъде в белите държави въпреки кризата не намаляват разходите за образование и наука. У нас миналата година Дянков намали разходите за наука от мизерните 0,4% на още по-мизерните 0,3%. За 2011 г май ще клонят към 0.

  ПРОСТ НАРОД - БЕДНА ДЪРЖАВА

 63. 63 Профил на maria_curie
  maria_curie
  Рейтинг: Неутрално

  Трагично е положението и в науката. В нея г-н Дянков стреля от първия си час като министър. Няма ли кой да каже на този сомозванец, че ЕС се стреми към ИКОНОМИКА НА ЗНАНИЕТО и че България е подписала Лисабонската стратегия, според която за наука трябва да се отделя най-малко 1% от БВП? Никъде в белите държави въпреки кризата не намаляват разходите за образование и наука. У нас миналата година Дянков намали разходите за наука от мизерните 0,4% на още по-мизерните 0,3%. За 2011 г май ще клонят към 0.

  ПРОСТ НАРОД - БЕДНА ДЪРЖАВА

 64. 64 Профил на vlakexpres
  vlakexpres
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Не стреляйте по финансовия министър! Защо не сте написали и продължението на тази знаменита фраза - "Той толкова си може!".

 65. 65 Профил на researcher
  researcher
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До 63: Картината с Лисабонската стратегия е по-тъжна. Не 1%, а 3% от БВП са заложени, две трети от които да идват от частния бизнес (което е друга песен). През 1989 г. този дял в България е бил 2.64%, като постепенно намалява до 0.5% през 1995 г. и остава на това ниво няколко години, след което пак започва да спада. Порязява ме презрението и омразата на Дянков към науката и образованието (комплекси ли?, ако е това, което зная, има основание). Не бих го нарекла дори и каубой, защото там той е едно селянче от Балканите. Но че е нагъл, некадърен и ще ни загроби, това е сигурно. И ще си отиде. Казвам го след като много мислих по въпроса и следя политиката и действията му.

 66. 66 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Напълно подкрепям статията!
  Като въведения на поста ще припомня два стари вица.
  Единия е за директора и трите плика, а втория
  „-Замезвай си! Замезвай си!
  - Замезвам си. Замезвам си.
  - Какво замезване – ти направо ядеш.”
  Като цяло мнението ми е, че България е сбъркана държава. Държавата обаче, това сме НИЕ. Следователно самите ние сме сбъркани. Преди двадесет години четох и негодувах срещу изказване на италиански спесиалист – „На българите им трябват 10 години за да променят начина си на мислене” След 15 години се съгласих принципно с постановката, като мисля, че е погледнал твърде оптимистично.
  В подтвърждение на приказката за насищането на бития и е..я, преди 10-на години повярвахме на един, който ни обеща слънчеви дни след 800 дни. За тези дни „без той да претендира” правомерно и неправомерно му бе „възстановено” имущество за близо 164 млн.лв. Той изгради едно изгряващо слънце и ние след 8 години му се доверихме отново след здраво прокламирана липса на алтернатива.
  Разбирам политическите пристрастия на много от пишещите във форума, но трябва да погледнем реаистично на нещата.
  Един от постоянните въпроси който се поставя е колко лоши са предните и как са крали. Няма управление в нито една държава в света което след като бърка по задължение в кацата с меда, да не си оближе пръстите. Навсякъде това се приема за допустимо до момента, когато замезването се превръща в ядене. Тогава трябва да се намеси обществото – журналисти, асоциации, прокуратура. Да прхвърляме всичко „на Станишев” е ваденето на първия плик, което стана много бързо. Това показва, че „директора” изобщо не е готов. Оказа се, че болшинството от замовете също не са готови. Няма как иначе да бъде – в много случаи те се избират за да слушат, а не да дават акъл. Е те тука бе изваден втория плик – международната обстановка, само че тя се подобрява, а ние потъваме.
  Не знам колко е крал Орешарски, но за да раздава на Батко и братко, значи е имал и е оставил, което според мене е по-добре отколкото да не даваш и да нямаш, а същевременно да похарчиш това което са ти оставили. По-добре да те управлява крадлив професионалист отколкото честен некъдърник, а когато прекали със замезването да му се покаже картона. Да не забравяме и колко са честни всички докато са на власт, а след няколко години следващите вадят първия плик.
  Във известна степен влизам в положението на Дянков, но ако не може да се справи със ситуацията смело да заяви и никой няма да го упрекне – никой не е бог. Разбирам, че му е трудно защото ние сбърканите можем да имаме само сбъркано правителство.
  В тази „фирма” мениджъра Трайков не може дори да си отвори устата, ако директора на борда не му разреши. Той пък от своя страна се занимава основно с PR и работата на културно-масовика Рашидов. Той да не остане назад е решил да се прави на икономист и да построи Лувъра. Изглежда само техническия директор си гледа работата, но птичка и пролет. Охраната решил да се занимава с юридическите въпроси, а юристконсулта не сме го виждали на работа. Директора на столовата след като внесе 20 годишно месо реши да проверява етикетите при доставка и когато нещо му накриви шапката може да постреля по депутати или да отнема дипломи, които не е давал. Назначи се отговорник за усвояване на постъпленията и след 9 месеца се оказа, че случайните постъпления (от гастарбайтерите) са по-вече от редовните траншове. Личния състав под реформа разбира промяна на коефициентите за да изравни уравнението, вместо да промени формулата (пенсионната система). Участъковия лекър е болен – страда от ....... (който го каже го уволняват).Почти никой не се интересува от дейността на началник АТТ (транспортния), физкултурника и други незабележими.
  В цялата тази обстановка не виждам как може да се справи касиера.
  Нищо не може обаче да оправдае генерирането на простотии и заблужраване на работниците – „Царят е гол”
  Колкото и да се хвалим, че сме първенци в бюджетния дефицит ще ръбнем дръвцето. Хората могат и да имат по-голям дефицит, но го инвестират за да получат утре по-вече. Ние за разлика от тях стискаме малкото пари за черни дни, които неминуемо ще дойдат при действия по този начин - „Икономията е майка на мизерията!” Както вече бе посочено по-горе наред е промяна на курса евро/лев. Това може да стане обаче само през парламента и е съпроводено със познати отпреди десетилетие събития. Във всички случаи обаче по-добре ужасен край, отколкото ужас без край.
  Е май е време за третия плик?

 67. 67 Профил на andimo
  andimo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#66] от "ПАСТОРА":

  Сдс 10%ндсв30-40%тр.коалиция60-70%герб90-95%

 68. 68 Профил на old__bg
  old__bg
  Рейтинг: 418 Разстроено

  До коментар [#12] от "andimo":
  НЯМА ДА СТАНЕ, защото и Боко и Цвъчко и другтите около тях ЦЯЛ ЖИВОТ СА БИЛИ НА ДЪРЖАВНА СЛУЖБИЦА и много си милеят за ДЕМБЕЛИТЕ !
  НЯМА да стане, защото наливат в пирамиди, поставени на пясъчни дюни като МВР, МО и други подобни !

  А и лъжат, че са направили съкращения !!
  Един пример : "Държавна мрежа за сигурност и отбрана" преминава в структурата на ДАИТС След сливането на двете агенции броят на служителите на ДАИТС достига 1043. От тях 950 е само персоналът на преобразуваната в дирекция досегашна агенция "Държавна мрежа за сигурност и отбрана".
  950-те ЩАТНИ БРОЙКИ, лапащи на нашия гръб СА СИ ОСТАНАЛИ, но са преместени под друга " шапка " ...

  И какво става с някои от прословутите министерства и агенции ?

  --- Агенция “Държавен резерв и военновременни запаси” – 691 души лапачи / ЛЕЛЕ-Е-Е, че те да не правят запасите за САЩ ?!/

  ---Министерство на правосъдието – 6442 служители С НАПЪЛНО НЕЯСНИ ФУНКЦИИ /тук влизат 4597 души в системата на затворите и 1462 съдебна охрана с неизяснен статут ЗАЩО , КОГО и от КОГО ОХРАНЯВАТ/

  ---Национална служба”Растителна защита” – 541 лапачи

  ---Главно управление на архивите при МС – 4513 лапачи /не архив, а планина – ама що тогава почти нищо не знаем за новата си история примерно?!/

  ---Институт по метрология – 353 лапачи /а има и Агенция за метрологичен и технически надзор – 417 лапачи !!/

  ---Агенция “Морска администрация” – 328 лапачи /повечето от тях се трудят в...София?!/

  ДА ПРОДЪЛЖАВАМ ЛИ С ПРИМЕРИТЕ бе , будала , БОКОВИСТКИ ?

 69. 69 Профил на maria_curie
  maria_curie
  Рейтинг: Неутрално

  До № 65: Да, точно така е - Лисабонската стратегия препоръчва 3%, от които 1% от държавата и 2% от бизнеса. Но е вярно и че пак държавата трябва да осигури условия - да стимулира бизнеса да дава средства. Те биха се върнали многократно, но трябва малко далновидност. За единия процент имах предвид този от държавата. Никога няма да има прогрес у нас без наука и технологии. Ще си бъдем обслужващият персонал на Европа. Не знам на какво ги учат в Харвард. Не знаят ли, че държавите с най-висок стандарт в Европа са точно тези, които отделят най-висок процент за наука - Дания, Финландия, Швеция?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK