Редакционен: И пациентите ли ще са по категории?

Ексцентричността на идеите на здравното министерство продължава да расте. Ден след като стана ясно, че е изготвена наредба с предписания какви лекарства да изписват лекарите за всяка болест, без да имат право на своя преценка, се изясни донякъде и какво ще представлява евентуалната категоризация на болниците. Според нея лечебните заведения ще бъдат разделени в три групи, като категорията ще зависи от материалната база и наличните специалисти. 


Този хотелски принцип означава, че за едно и също лечение в София и в малък провинциален град държавата ще плаща различни пари на болниците. Това в сферата на туризма може и да работи, но когато става въпрос за спасяване на човешки живот, е цинично да се подценява трудът на работещите в лечебно заведение "с ниска категория".


Аргументът на здравния министър Анна-Мария Борисова, че "ще се плаща повече за по-висококвалифициран труд и за по-добра техника", е нелогичен при хипотезата, че едновременно и в "звездната", и в обикновената болница са излекувани еднакво добре двама души, плащащи еднакви вноски в здравната каса. В противен случай ще означава, че и пациентите ще са по категории.
Прав е председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов, според когото "такава мярка е абсолютно излишна, ако се плаща 100% извършената дейност на болниците". Такава реалност обаче не се очертава скоро.


Поредното екзотично предложение има и още един притеснителен елемент. То е част от тенденцията подобни, доста сериозни промени да се прокарват с наредби, за да не минават през парламента. По този ред бяха намалени профилактичните прегледи, което също срещна силна съпротива от гилдията на джипитата.


Ако мине и идеята държавата да изписва лекарствата на пациентите вместо лекарите - направо да ни раздадат по една брошура и да се лекуваме сами, както иронично предложи читател от форума на dnevnik.bg


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1834 Любопитно

  Ше трябва да се разделим с някои стереотипи.
  Като този - "здравно министерство".
  Министерството е болно!
  Тежко!
  Неизлечимо!
  БОЛНОТО МИНИСТЕРСТВО!
  Един лекар постави точната диагноза - кретения!
  Уволниха го като виновник и причинител.
  А трябваше да го наградят!!!

 2. 2 Профил на pastman_11
  pastman_11
  Рейтинг: Неутрално

  ВЪН НЕКАДЪРНИЦИТЕ ОТ ВСЯКЪДЕ.

 3. 3 Профил на lim
  lim
  Рейтинг: 400 Неутрално

  Много се чудя защо по темата здравеопазване не се казва простата истина???
  Качествено здравеопазване значи МНОГО ПАРИ! Друг е въпросът, дали ще се вадят директно от джоба на хората, или първо ще се превъртят през държавата, за да се нахранят много по едри и по дребни чиновници.

 4. 4 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#3] от "lim":

  Като искаш истината, кажи за какво се ползват 1 милиард лева, които стоят като резерв в здравната каса. Кажи и защо се бавят заплатите на лекарите (за вече извършени по здравна каса дейности).

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 5. 5 Профил на Thomas Anderson
  Thomas Anderson
  Рейтинг: 240 Неутрално

  До коментар [#3] от "lim":

  Колкото и вода да сипваш в една бъчва без дъно, пак няма да я напълниш.

  Не става само с пари. Трябва контрол, съвест, етика и ред. А всичко това липсва в БГ

  Sugar - The Bitter Truth http://www.uctv.tv/search-details.aspx?showID=16717
 6. 6 Профил на mitaka41
  mitaka41
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Тази министърка е ненормална. Аз преди време бях доста озадачен, когато питах моя лекар защо не пробва да ме лекува от белодробно заболяване по нов начин описан в един чужд сайт и от който получих точно как става това. Той ми отговори, че нищо не може да направи, защото не му е предписано "отгоре". Сега разбираме е прав. Тогава защо трябва един лекар да се квалифицира, да чете западни медицински списания и да прилага новости, щом това му е забранено. Още един пример. От няколко години е известно че витамин К играе съществена роля при усвояването на калция. Витамин К "насочва" калция къде да се отлага. На правилнитеместа ли-кости и зъби, или в меките тъкани включително върху стените на артериите и клапите. Това е особено важно за хора на които е предписано медикаменти разреждащи кръвта, при които е засилено отлагането на кълция на "неправилните" места. Значи хората застрашени от клъпънна стеноза и др. трябва да вземат допълнително витамин К2-или от ферментирали растителни храни или като добавка-наттокиназа. Но никой лекар няма да предпише това, щом не му е разрешено. Величайша глупост. Невероятна.

 7. 7 Профил на woodshed
  woodshed
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Крайно време е да се учредят награди "Златни малинки" за това управление, защото таланта им така отива на халост. Безспорен фоворит ще е здравната министърка, но и много други ще се представят достойно.

 8. 8 Профил на ispor
  ispor
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Поредния шедьовър на квадратното мислене в българската администрация!

 9. 9 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3253 Неутрално

  Това е само предложение, не съвсем лишено от логика.
  И иначе трябва да се ритне кошерчето на Здравната каса и най-после да почнат да си вършат работата за коя то им се плаща.
  То значи почти ежедневно присъствие в поликлиники и болници, проверка на терене и жега под петичките на здравните мениджери.
  Съмнавам се дали могат да го направят.

 10. 10 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  До коментар [#6] от "mitaka41":

  За да се препоръча един метод на лечение трябва да бъде проучен с десетилетия с множество клинични изследвания за ползите и евентуалните странични ефекти. Това, че си прочел някакви заключения и предположения в някакви сайтове не означава да се прилагат автоматично, щото ти така си решил. Защо ангажираш лекаря си с експерименти. Експериментирай си сам и после публикувай лабораторния си дневник как си лекувал белодробното си заболяване...

  А колкото до здравното министерство , то има много извършени глупости , но тук вероятно са имали предвид алгоритми за диагностика и терапия при определени болести. По цял свят се работи с такива алгоритми. Например добре известен е алгоритмичния терапевтичен справочник Sanford Guide за лечение на инфекции и употребата на антибиотици . Там се препоръчва определена група медикаменти като средство на първи избор при определени заболявания ,други като второ резервно лекарствено средство.
  Например при менингит от Лаймска Болест средство на първи избор е Ceftriaxon ,средство на втори избор е Penicillin G или Cefotaxime. Това е на базата на клиничния опит , периодично се актуализира и е добре всеки лекар да се съобразява с него. Ще бъде неадекватно ако някой решава да го лекува с първото което се сети и му скимне, a не се съобразява с алгоритмите предложени от работни групи на водещи специалисти в съответната област в световен мащаб. Подобни алгоритми има и в диагностиката на заболяванията .Който се интересува какъв е пътят (алгоритъмът) на диагностика на определни заболявания нека погледне www.arupconsult.com/Algorithms/or.html
  Медицината не е художествена самодейност както за съжаление е практиката у нас. Така ,че ако МЗ въведе съвременни световни алгоритми поне това няма да е грешка и не може да се разглежда като диктат...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 11. 11 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  До коментар [#10] от "Dr_Doolittle":

  Колега, НЕ МОЖЕШ да работиш по алгоритми. Това че се прави по света, не значи че е правилно.
  Хората не са машини, всеки индивид е уникален сбор от генетично заложени дадености, физиологични особености и влияния на външната среда.
  Вкарването на алгоритми в медицината означава превръщане на Изкуството в занаятчийство.
  Което е и трагедията на съвременната медицина по целия свят.
  Лекува се ЧОВЕКЪТ, а не диагнозата.
  И отново ще цитирам гениалната мисъл на един мой колега от студентските години, изказана на пияна глава по повод опитите да се вкарат тестове (сиреч мислене по алгоритъм) в упраженията по вътрешни болести:
  - В медицината може, ама може и да не може!
  И какво правим в случай, който не влиза в алгоритмите? А те са повече от 20 процента вЕрвай ми. Седим и се чешем по главичките докато природата не реши нещата от самосебе си?
  И тези изследвания, които цитираш са къде на база на клиничен опит, къде на база корпоративни интереси на големите фармацевтични компании.
  Не ме карай да засипвам публиката с неразбираеми за нея примери, мога да приведа множество, но мисленето по шаблон е клинична смърт за истинския лекар.
  И затова ще ритам срещу всеки опит насила да ме вкарат в такава. Останалото е въпрос на ваш избор.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 12. 12 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Весело

  ,,И пациентите ли ще са по категории?" - Естествено, ние сме равни но не сме равнопоставени дори от самото ни раждане и тази неравнопоставеност не се измерва само с размера на банковата сметка !

 13. 13 Профил на nikolaydkolev
  nikolaydkolev
  Рейтинг: 506 Весело

  в коментар 3 lim
  отрича социалното здравеопазване, предлага държавата да се оттегли и пациентите да плащат пряко.

  в коментар 6 mitaka41
  иска да му лекуват белия дроб както е прочел в един сайт. Лекарят казал, че не може така. mitaka41 се чуди какъв лекар е той тогава.

  в коментар 11 rapidfire
  отрича медицината. Предлага й да работи не с методите на науката, а като изкуство.

  Наистина, здраве ви желая.

 14. 14 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 561 Любопитно

  До коментар [#10] от "Dr_Doolittle":

  Г-н Докторе, знаете ли в Бг, в колко % от случаите се прави антибиограма на пациента, ПРЕДИ да му се изпише най-подходящия антибиотик ? Какво казват алгоритмите и за ЧИЯ СМЕТКА е последователното изписване и прилагане на 2-3 антибиотика? Благодаря за отговора!

 15. 15 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1743 Неутрално

  До коментар [#4] от "epoc":

  Резерва на здравната каса не е манна небесна. Ако разходите са повече от приходите, резерва е само буфер. При сегашният дисбаланс, държавата няма да изкара и 2 години с този резерв. Така че приходо-разходната част е това, което е основен проблем и той трябва да се реши.

 16. 16 Профил на Naschenec
  Naschenec
  Рейтинг: 450 Разстроено

  ДО АВТОРА на " гениалното " : " ... Прав е председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов, според когото "такава мярка е абсолютно излишна, ако се плаща 100% извършената дейност на болниците". Такава реалност обаче не се очертава скоро...."
  ..................................................................
  А кой ще следи каква дейност се развива от болницата , за да " ... се плаща 100% извършената дейност на болниците..." - Цветан Райчинов ли ?
  Точно затова и говорим , че НЕ СЕ ИЗВЪРШВАТ ДЕЙНОСТИ , които БОЛНИЦИТЕ ОТЧИТАТ КАТО ИЗВЪРШЕНИ , за ДА СЕ ОТКРАДНЕ ПАРИЧЕН РЕСУРС , за ДА СЕ УВЕЛИЧАВАТ ЗАПЛАТИ, за ДА СЕ РАЗДУВАТ ЩАТОВЕ , а НЕ за да се брани интереса на пациента и да БЪДЕ ЛЕКУВАН ТОЙ !
  Защото това си е съставяне на документи с невярно съдържание , което СИ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ и е крайно време не медицинският одит да се произнася в такива случаи , а трябва да се произнася ПРОКУРАТУРАТА !

  Ненавиждам цензурата , мразя цензурите !
 17. 17 Профил на WD
  WD
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Коки, а ти знаеш ли колко микробиологични лаборатории в България могат да ти дадат данни за причинителя на инфекцията и антибиограма преди третия ден от изследването? Можеш ли да ми кажеш какво ще стане с теб за 3 дни, ако си болен от тежка пневмония например? А, и още нещо - да ми кажеш как да се направи свястна лаборатория, кабинет и т.н. без пари?

 18. 18 Профил на Чико
  Чико
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Страхувам се,че противоречията се получават до голяма степен и от това,че медиците не искат да прояват критичност към настоящето състояние на системата.Всичкото недоволство което се чува от тяхна страна е заради липса на пари.Ако те бъдат по-самокритични и сами разкрият и се противопоставят на недостатъците и,ще има много по-голяма полза.Зная куп примери за ненужна хоспитализация,за псевдо хоспитализация,за излишни леглодни.Защо не го признаят,това ще намали течовете в с-мата.Ето и примера с антибиограмите.Естествено,че ако няма време се предписва антибиотика,който лекарят прецени.Но ако няма подобрение и се мисли за смяна на лекарството,защо не се прави антибиограма,особено при хронични възпаления и т.н.А знам със сигурност,че рядко се прави.Вероятно се пробват всички достъпни видове антибиотици,докато пациентът "гушне букета"Мисля,че последното нещо което правят нашите,лекари е да индивидуализират лечението.По принцип пет пари не дават за ЧОВЕКА!Не са прави и тези,които искат европейски заплати или европейско лечение.Касата е бедна ,милиони не плащат,тя може да осигури само най-необходимия минимум.Трябва и това да разберем.И последно,не мисля,че милионите европейски пари и модерната апаратура ще ни реши проблемите.

 19. 19 Профил на Marin Pavlov
  Marin Pavlov
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Не се учудваме, ако хляба е с различна цена в различни магазини. Но се учудваме, че друга стока може да има различни цени на различни места.
  Ку, ку, ку, ку .........

 20. 20 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1399 Весело

  До коментар [#13] от "nikolaydkolev":
  Брато, ти ме накара да се смея със сълзи.
  Отдавна не ме бяха веселили така.
  Само има една мааааалка разлика. Хората не са компютри и не се лекуват с програми.
  "The ability to extract from mess of contradictory physical signs and from a crowded computer printouts of laboratory data those items that are of crucial significance, to know in a difficult case whether to "treat", or to "watch", to determine when a clinical clue is worth pursuing, or when to dismiss it as a "red hering", and to estimate in an any given patient, WHETHER A PROPOSED TREATMENT ENTAILS A GREATER RISK, than the disease are all involved in the decisions which the clinician skilled in the practice of medicine must made every day.
  This combination of medical knowledge, intuition and jugement is turned the ART OF MEDICINE .
  It is as necessary to the practice of medicine, as sound scientific base. "
  "Способността да се извлекат от бъркотията данни от прегледа и купчината разпечатки на лабораторни изследвания тези, които са от решаващо значение, да се знае при един труден случай, кога да се действа и кога да се наблюдава, да се разграничи важният клиничен белег от лъжливата следа и да се прецени, кога ПРЕДЛОЖЕНОТО ЛЕЧЕНИЕ СЪДЪРЖА В СЕБЕ СИ ПО-ГОЛЯМ РИСК, отколкото болестта сама по себе си, всичко това се съдържа в решенията, които един опитен клиницист трябва да взема всеки ден.
  Тази комбинация от медицински познания, интуиция и преценка се превръща в ИЗКУСТВОТО НА МЕДИЦИНАТА.
  То е точно толкова необходимо, в медицинската практика, колкото и здравата научна основа."
  "Harryson's principals of internal medicine"
  За това Изкуство ставаше дума - за изкуството да мислиш със собствената си глава. Но:
  "- Пумба, ти мисленето не го можеш!"
  "Цар Лъв"
  И все пак, благодаря за пожеланието.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 21. 21 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  Sorry, PRINCIPALS да се чете PRINCIPLES.
  Ужасно ми се спи лека нощ на всички.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 22. 22 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 672 Разстроено

  Нали това правителство щеше да ни оправи,а?...Ами оправят ни,какво искате????? е както казва един приятел: " болката ще изтърпя,но срамът е голям".........
  Май е излишно ,но ....мислете бе,мислете преди да се обърне колата,защото после пътища много.

 23. 23 Профил на solen
  solen
  Рейтинг: 478 Весело

  Ако и министрите ги класират със звездички, кой ще бъде с пет звезди

 24. 24 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#11] от "rapidfire":

  Изглежда сте доктор. Поздравления за вижданията! Рядко ходя на лекар, но още по-рядко срещам лекари с подобно мислене. За мой късмет, щото ме има, в критични ситуации точно мислещи лекари са били около мен. В останалите случаи - е, имам си проблеми с години, докато организмът ми или се самооправи , или проблемът избие в остър...

  Надявам се да не ви са налага твърде често да оправяте грешки на колеги. Но и не вярвам, че вашето мнение ще бъде чуто от администраторите. Тъжно.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 25. 25 Профил на jiv
  jiv
  Рейтинг: 229 Весело

  абе имате ли пари за кеш плащане ще ви вдигнем категорията и в харманли

 26. 26 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#19] от "timtim": Здравето не е стока и хората са равни по презумпция! От това, че професорска ръка ще отреже апаендикса ти не значи, че последният струва повече от този на циганина, отрязан от лекар в районна болница! С твоя начин на мислене си или за Магурата, ако се сещаш за какво става дума или да развеждаш проститутките по магистралите!

 27. 27 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  До коментар [#11] от "rapidfire":

  Понеже никой не спазва алгоритми , които не са нищо друго освен принципи на диагностика и лечение, затова у нас вместо да се прави биопсия, първо се реже и след това се питат: 'Какво беше това което отрязахме...' . Примери колкото искаш.
  Цялата западна медицина се основава на алгоритми, а не на изкуство. Изкуство в добрия смисъл е да намериш контакт с пациента и да спечелиш доверието му. От там нататък той не разчита на самодейност и вижданията ти за изкуство, а какво знаеш за конкретния проблем и как той се решава според вижданията на водещите в медицината. Щото има и много виждания какво е това изкуство : От Леонардо до Кристо и от Бах до Азис.
  Впрочем учебниците също са един вид алгоритъм (Harrison's Principles of Internal Medicine пък e пълен с алгоритми. Той и затова е толкова известен). Ако нямаше нужда от учебници и алгоритми нямаше да има нужда и от учебни заведения за лекари и всички да се пробват да лекуват както си знаят. Всеки може да се занимава с изкуство и без да е изучавал живопис и солфеж ,да рисува и композира и без сертификат. Там е разликата с изкуството. А и изкуството винаги е експеримент. В медицината свободните виждания, интерпретации и последващите изпълнения са опасни. А и в съда едва ли някой ще обърне внимание на особените виждания за изкуството в медицината.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 28. 28 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Има само едно деление в здравеопазването - плащали или не осигуровки! Другото е конфликт на интереси!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 29. 29 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#28] от "BBC":

  Я ми обясни какво става, когато 50+ години плащам редовно и на 50 и N-тата съм без работа, съответно без осигуровки?

  Принципът на осигуряването (а не на застраховането) е натрупване в лична сметка. Една част, при това предварително и недвусмислено определена, отива за "преливник" - покриване на рисковите фактори (тук е по алгоритъм, който се обновява според достоверна статистика). Останалото си е мое. И трябва да зависи както от размера на вноските, така и от режима на ползването им.

  По сегашния начин се наказват всички хора, които са бачкали без да "манкират" и да боледуват при всеки удобен случай, а са се старали да ходят редовно на работа. Това понякога означава да си изкараш целия петъчен работен ден и да се лекуваш през двата почивни дни, без болничен. Не забравяй, че всеки болничен през месеца не само тегли от Кацата, но за това време няма и вноска в Кацата!

  Не приравнявай идиотизмите, които се правят на държавно ниво за вандализиране на циганите и абсолютно реалните отношения с непривилегированите обикновени граждани на територията бг.

  Това означава, че ако 50+

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 30. 30 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#27] от "Dr_Doolittle":

  Май бъркаш понятията. Ако под "алгоритъм" разбираш, че първо трябва да ти поставят диагнозата, а след това да ти предпишат лечение - това определено не се спазва! Многократно изпитано като пациент. При това в доста по-младите ми години, когато би трябвало докторът да е зацепил най-малкото заради вида ми, че не съм "пенсията", чието най-голямо постижение е да си тръгне с рецепта от кабинета

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 31. 31 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#27] от "Dr_Doolittle":

  Последно, за днес

  Алгоритмите се прилагат на различно ниво. Колкото по-ниско е то (по-подробно), толкова повече разклонения са възможни... На високо ниво няма съмнение, че жив организъм се лекува, а не се ремонтира , както и твоя фокус - да, трябва да се направят първо изследвания, да се определени диагноза и чак тогава да се предприемат интервенции. Има и изключения дори там - понякога се налага да се предприемат действия за овладяване на ситуацията, преди дори да е известно заболяването... Дали в такъв случай има общ и безусловен алгоритъм? Ако си запознат наистина с алгоритмите (защото ми се струва че само използваш думата), трябва да знаеш че в подобен случай има безумно много разклонения и дори самото им последователно проследяване отнема повече време, отколкото взимането на решение въз основа на опит, рутина или дори интуиция. А, и тези разклонения нямат йерархия и структура..., т.е. няма правило (алгоритъм) за обхождането им.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 32. 32 Профил на инж.Бъчваров , Казанлък
  инж.Бъчваров , Казанлък
  Рейтинг: 506 Неутрално

  За кой ли път,съграждани се убеждавам , че РИФОРМАТА в "ЗДРАВЕОПАЗАНЕТО" е поскоро български ФЕНОМЕН ,отколкото научно-обосновсн продукт за ОПТИМИЗИРАНЕ НА ЗДРАВНАТА СИСТЕМА.Именно СИСТЕМА,а не "реформа" на група болници,група направления "клинични пътеки",група лекарски "колективи" /..."а в колективът,все такива"!.../ и така нататък по "здравната верига" до ,..., НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО ПАЦИЕНТЪТ...Заради което трябва да се прави цялата тази "дандания и олелия". Нека си зададем елементарният въпрос: Каква е ЦЕЛЕВАТА ФУНКЦИЯ /ЦЕЛТА/ на Здравната система в една модерна капиталистическа Държава? Там, в центърът е РАБОТНИКЪТ И СЛУЖИТЕЛЯТ на НАЕМНИЯТ ТРУД! Тук споменавам само тази група граждани, защото другите групи /БОГАТИТЕ и СОЦИАЛНО СЛАБИТЕ И УЯЗВИМИТЕ/ си имат отделна ЦЕЛЕВА ФУНКЦИЯ /ред на обслужване и финансиране/ . Знаете ли Приятели ,че в САЩ ако до 14, максимо 20 дена един лекар не излекува своят ПАЦИЕНТ до степен да бъде пълноценен на пазара на труда /във фирмата, в която работи , се събира СПЕЦИАЛНА ЛЕКАРСКА КОМИСИЯ , която задълбочено разглежда ПРОФЕСИОНАЛНАТА ПРИГОДНОСТ /КВАЛИТЕТНОСТ на Лекарят или Екипът извършил ЛЕЧЕНИЕТО до този момент. И това е само началото за ТЕЗИ ЛЕКАРИ! БОЛНИЦАТА , в която е лекуван ПАЦИЕНТЪТ започва да се притиска :от Застрахователните дружества, от Банката , която осъществява инвестиционният процес,.., Местните Медии също се намесват с съответните критични публикации, ПР-арът на Болницата в града рязко спада и като резултат Ръковостото и, е принудено или да уволни виновните за СКАНДАЛЪТ лекари или или да направи НАУЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ТРУДА по посока на ОПТИМИЗАЦИЯ НА ПРОЦЕСИТЕ НА ЛЕЧЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИТЕ. Да не говорим ,че зад оградата на същата Болница ХИЩНО ПОГЛЕЖДАТ вече КОНКУРЕНЦИЯТА :другите Болници /ООД-та/, които биха желали да я отстранят от ПАЗАРА , за да завладеят ТОЗИ ПАЗАРЕН СЕГМЕНТ от ПАЦИЕНТИ !....Помислете си, моля как сегашната ЗДРАВНА РЕФОРМА ще повиши ЗДРАВНИЯТ СТАТУС на населението, особенно на това, свързано с наемният труд, с възпроизводсвото на НАЦИОНАЛЕН КАПИТАЛ , без да се доведе до ОН-ЛАЙН ПРОЦЕС НА КРАЙНО ИЗОСТРЕНА КАНКУРАНЦИЯ сред здравните специалисти /ЛЕКАРИТЕ!/. Защо един квалитетен ИТ- или Банков- наемен специалист да се стреми да работи все по-усърдно , заради конкуренцията на Трудовият ПАЗАР , а един "Доктор" да продължава да работи по тертипът показан в скечът "Нашенци" на "ТВ7":"Докторът и Попът играят на карти, отвън чака опашка от Пациенти и в зависимост от резултатът от играта , ако Докторът спечели ,Пациентът го чака ИЗЛЕКУВАНЕ, а ако Попът спечели играта, Пациентът е поет от "услугата" Последна утеха" от Попът! Да ! Сега ситуацията е подобна...А бъдещето? / с почит:инж.Бъчваров,Казанлъ /

 33. 33 Профил на biramore
  biramore
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#13] от "nikolaydkolev":

  Медицината е и наука и изкуство. Алгоритмите са си алгоритми, ама могат да се ползват само като основна насока. А не като крайно решение. Най-малкото защото лекаря лекува, а не алгоритъма. Вече има мощни компютри и бръз и сигурен Интернет. Ако можеха алгоритмите да лекуват - нямаше да има лекари. Щеше да има само парамедици. Парамедици, които са интерфейс между пациента и Алгоритъма.
  Науката е в търсенето на нови лекарства, начини на лечение, начини на диагностика. А изкуството е в прилагането според знанията и уменията на лекаря на новите лекарства, методи за диагностика и лечение.

 34. 34 Профил на biramore
  biramore
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#27] от "Dr_Doolittle":

  В същност точно заради съда се действа по алгоритъм. Защото ако проявиш своеволие, може да те осъдят. А алгоритъма по условие покрива само част от случаите. Просто няма начин да направиш алгоритми които покриват 100% от вариантите.
  В същност всеки ползва алгоритми. Снемаш анамнеза, статус по точно определен алгоритъм. Без мърдане. Назначаваш изследвания. Ако си добър лекар - ще следваш алгоритъма до момента до който решиш че трябва да го разшириш (ако решиш). Ако си зубър - ще си останеш в алгоритъма. А пациента - ако има късмет ще оздравее.

 35. 35 Профил на biramore
  biramore
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#18] от "Чико":

  Касата е създадена за да усвоява пари. Преди много години един мой (по умен от мен) колега ме изгледа странно и охлади ентусиазма ми от новосформираната каса.
  - Нима си видял някъде нещо в България да е направено за да се дават пари?
  Да - има надписване. Ама има и недофинансирани пътеки. Е вярния път (според мен) е като не те удовлетворява, да ходиш да правиш нещо друго или някъде другаде. Ама ако искаш да правиш медицина за хората в България, просто си принуден да "надписваш". Разбира се започваш надписването за оцеляване, а после вече няма спирка.....

 36. 36 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  До коментар [#27] от "Dr_Doolittle":

  Колега, бъркаш диагностиката с лечението, бъркаш умственият stiffness с неграмотността.
  А да слагаш Азис до Бах и да твърдиш че има нещо общо с каквото и да било изкуство...
  В името на всички богове, да оставим темата, защото ме навеждаш на ужасно тъжни мисли за тебе.
  Алгоритъмът е до време, след това започва мисленето.
  Да, знам, че с алгоритъм е по-лесно. Няма нужда да мислиш. Гащите са ти вързани. Някой друг е поел отговорността. Каквото и да стане, никой не може да те пипне за нищо.
  Да. Но тъкмо тези, които са имали смелостта да имат свободни виждания и да експериментират са направили великите открития в медицината.
  Придържането към алгоритмите е убило Земелвайс, а Листер, който е бил достатъчно корав да ги наруши категорично, е въвел антсептиката в медицината.
  Въпросът е лекарят да има достатъчни познания и смелост да поеме отговорността.
  Иначе и досега щяхме да лекуваме раните с нажежено желязо.
  Щото в средните векове алгоритъмът е бил такъв.
  И влизането в операционната е опасно и за лекаря и за пациента, но се налага и го правим.
  "За разбойник са иска дупе, ама не тричаво....!"
  "Ибрям Али", Диви разкази.
  Който лекар не може да приеме, че медицината е изкуство, завинаги ще си остане занаятчия.
  Въпрос на личен избор.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 37. 37 Профил на dimo 58
  dimo 58
  Рейтинг: 118 Неутрално

  И преди съм го писал във форума. Не може да има здравна реформа без ОСТОЙНОСТЯВАНЕ!Простичко казано кое колко струва /трудът, стоките, услугите и прочие/.
  Представете си, че правите бизнес. Как ще го ръководите без да знаете кое, колко струва? Ще фалирате на вторият месец! За това и здравеопазването е на този хал. Бъдете сигурни, че от тези пари които се вземат от нас се краде под една или друга форма. Най - лесно се краде когато не се знае реалната цена. Спомняте ли си как беше при социализма?
  Не ви ли прави впечатление , че по този въпрос срамежливо се мълчи?

  Пътят е целта! Конфуций
 38. 38 Профил на whateva
  whateva
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#36] от "rapidfire":

  Спорът ви в Дулитъл е странен.
  Какво неясно има за двама тук?
  Разбира се, че има алгоритми и разбира се, че това не освобождава никой лекар от задължението да мисли.

  Алгоритмите са удобна опора за клиничната мисъл. В крайна сметка никой лекар не може да си позволи само да разсъждава и да бъде освободен от задължението да знае какво е мнението на медицинската наука и колегия в дадения момент за дадена ситуация.

  Лекарят трябва да знае какво мисли медицината по въпроса, да знае какъв е общоприетият в момента алгоритъм (знаем, че това не значи, че утре ще е общоприет или въобще приет - така е в медицината) и след това със собствената си клинична мисъл да отсъди какво е най-адекватно да се направи в конкретната ситуация за конкретния пациент.

  Да, медицината е изкуство, защото се базира на твърде много основи и е необходимо мислене, опит, интуиция, талант. Не е възможно механичното спазване на твърди и неразрушми правила.
  От друга страна една от основите, на които се базира е науката и медицинската практика, което включва алгоритмите.

  С две думи, все едно спорите кое е важното тебеширът или черната дъска.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK