Редакционен: Как работещите да платят тройно

Управляващите от ГЕРБ намериха най-накрая цаката на това как да накарат данъкоплатцитге да плащат тройно за едно и също нещо, като се разболеят.


Затова, въпреки че ни убеждават, че излизаме от кризата, решиха да трансформират въведената от юли като краткосрочна антикризисна мярка - работодателите да плащат първите три дни от болничните в размер на 70% от дневната заплата на заболелия служител, в дългосрочна, т.е. да действа и през цялата 2011 г.. 


Така Националният осигурителен итститут (НОИ), който пълни бюджета си със социални и здравни осигуровки в пълен размер, не плаща и стотинка за първите дни на болестта (какъвто е най-масовият случай).
За разлика от него работещите и работодателите, които пълнят и държавния бюджет, плащат двойно - работодателят поема пълния разход, а болният бива реално глобен с една трета от дневната си надница за това, че си е позволил да боледува. И за да е пълно прецакването, доплащането на пациентите и за престоя им в болница е на път да се регламентира и официално. На този фон не престават хвалбите, че заплатите и пенсиите не са намалени.


Че става дума за "източване" на работещите, беше ясно още през пролетта, когато се обясняваше, че мярката се въвежда заради нарасналия брой фалшиви болнични. А тъкмо в деня, в който беше гласувана, управителят на НОИ Христина Митрева съобщи, че болничните и обезщетенията са спаднали със 7%.


Сега удължаването на удобната за чиновниците мярка се пробутва отново като "антикризисна" и за догодина, за да бъдел "засилен контролът". Само че кой контролира контролиращите, се пита в задачата.


Колкото до другите аргументи за приемането й в средата на юни - покриване на дефицита във фонд "Пенсии" и пренасочване на средства към образованието, с абсолютно същия успех може да се измислят някакви "антикризисни" глоби за учители и ученици, за да се пренасочат средства към здравеопазването.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK