Когато мислиш с дистанционното

Когато мислиш с дистанционното

© Иван КутузовДа размекнеш сърцето на средния българин се оказа проста работа и особено ако не се искат много усилия - умствени или физически - гледай какво става, направо нация от алтруисти. Сираците на Хаити, недоносени бебета, децата от Могилино и прочее благотворителни каузи - няма проблем, с един SMS съм в редиците на благотворителите и мога да продължа да разрешавам световните проблеми в едната ръка с телефона, а в другата с дистанционното. Всичко това от дивана.


Не знам защо си мисля, че днес разсополивените и подсмърчащи телезрители, които със замъглен от сълзи поглед пращат своята сезонна SMS благотворителна лепта, вероятно са същите хора, които излязоха на протест срещу построяване на защитено жилище за деца с увреждания в квартала им.


Вероятно това са същите хора, които през 2008 г., след като момиче от дом за сираци в Трън беше убито, цъкаха около телевизионните камери, клатеха глави и разказваха на репортерите, че "те в този дом децата по принцип са си такива... половината град знаел, че другата половина от града се възползва сексуално от децата, абе изоставени деца - изпусната работа ...". Хората,
които възторжено искаха да осиновят сираче от Хаити, извръщат глава от циганетата


в българските домовете и главата ще си отрежа, ако поне един от кандидатите за шоколадови хаитянчета реално е подал документи за осиновяване на нашенско сираче. Така е – колкото е по-имагинерна и далечна каузата, толкоз по-лесно се благотворителства.


Как става така, че същите хора, които във всекидневието си презират децата в сиропиталищата и ги отписват априори от обществото, при вида на кълчеща се застаряваща гротеска се трогват и пращат SMS след SMS за каквато благотворителна кауза им се предложи, това мигновено превъплъщение никога няма да проумея - магията на медията, казват...


Преди около седмица в интернет беше публикувано писмо на Красимира Обретенова, "една от хилядите обикновени майки на три деца, едно от които НЕизоставено дете с увреждания". В писмото си тази умна, образована и вбесена жена казва, че от сърце се надява тазгодишните инфантилни благотворителни кампании да не успеят, та белким държавните институции си свършат работата, за която от години получават средства, дарения, европейски финансирания.


Проблемът не е нито в телевизионните водещи, нито в целта на големите медии да се продават максимално добре.


Бедата не е, че се предлагат кич и бутафория, а че има огромна публика за тях


която не само не се съпротивлява, а напротив - сама си дава. Разнежените от турските сериали в 17 часа сърца са добре подготвена почва за поемането на нова драма в 20 часа – кадри на истинска човешка трагедия, поднесени с планини от захарен памук, се редят с такъв интензитет, че скоро ще свикнем с тях както с праха за пране на леля Мария.


Та така от 17 часа следобед до среднощ - любов, страдание, паста за зъби. Изневери, скандали, самобръсначки за още по-гладко бръснене. Клатещи се в равномерен ритъм изоставени деца, клатеща се естрадна певица, спрей за кашлица. Подложен на такава терапия, и Айнщайн ще е със замъглено съзнание, и Менгеле ще прати SMS за ромско дете с увреждане.


Питам се само защо телевизионните зрители доброволно се съгласяват да участват в подобни шизофренични спектакли. Откакто има SMS благотворителни акции, макар и плахо се говори за разпределението на събраните суми. За всеки е ясно, че за "каузата" отива остатъкът, след като се платят: ДДС на държавата, таксите на мобилните оператори, хонорарите на участниците и целия масраф по осъществяване на предаванията – техника, заплати, съпътстващи разходи.


Отговорът не е сложен - изпратеният SMS е утешителната мисъл, че и "аз правя нещо". Мисълта, че истински реален, умален вариант на "Аушвиц" има в рамките на твоя град наистина е стряскаща, някак си неудобно ти става... безучастието ти в проблема те превръща в негов съучастник. Един SMS обаче решава всичките ти вътрешни противоречия - вече не си страничен наблюдател - 2.40 лв. те превръщат в смел рицар на доброто - рамо до рамо с телевизионни водещи, политици и естрадни певци.


Горчивият извод е, че домове в България ще има още дълго, концентрационни лагери за деца с увреждания също.


Причината е отвратително проста – от това се изкарват пари


Проекти, дарения, кампании, финансирания, акции и прочее. Всеки изпратен SMS за която и да било от благотворителните кампании подпомага извършването на тази отвратителност. Ако някой иска да направи добро, да отиде в който и да било от домовете за изоставени деца и да постои половин час с децата, да си поиграе с тях, да им прочете една приказка. Има начин, стига наистина да искаш, само трябва да оставиш дистанционното.


*Авторът е юрист в "Програма Достъп до информация"

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Конфронтирането с проблема "деца с увреждания" в България изисква поне минимална мозъчна активност и някакви остатъци от съвест. Писането на есемеси - не.

 2. 2 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1211 Разстроено

  "Ако някой иска да направи добро, да отиде в който и да било от домовете за изоставени деца и да постои половин час с децата, да си поиграе с тях, да им прочете една приказка. Има начин, стига наистина да искаш, само трябва да оставиш дистанционното."

  Така е, наистина! Не е лесно обаче да излезеш от собствения си малък и що годе подреден свят, да си нарушиш спокойствието и да протегнеш ръка за да помогнеш на другите! Казвам го съдейки по себе си. Нарича се егоизъм.

  TAKE THE RED PILL!
 3. 3 Профил на Bro
  Bro
  Рейтинг: 572 Весело

  "... българските домовете и главата ще си отрежа, ако поне един от кандидатите за шоколадови хаитянчета реално ...". Доста неприятен стил на изразяване .. Фани.

  "Only a government that is rich and safe can afford to be a democracy" - Mark Twain
 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  Въпросът с изоставените деца е като с ромите - много пари се наливат, но какво се случва с тях - не е толкова ясно. Няколко медийни фоейрверки под формата на благотворителни кампании няма да променят реалността, докато отговорните институции не поемат разрешаването на тези социални проблеми. Ако домовете за сираци разчитат само на "Българската Коледа" (PR продукт на г-н Първанов) и есенните сезони на продуцентските компании, все такава ще е и картинката - работа на парче. И всеобщото нехайство и прехвърляне на топката ще продължи.

  На гражданското общество не са му необходими индулгенции, за да промени средата, в която се развива.

 5. 5 Профил на glupcho
  glupcho
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Истина си е всичко написано!Браво на автора и жалко за повечето от нас!

  незнам що ги написах тези неща,ама ще се сетя
 6. 6 Профил на tanuco
  tanuco
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Поздравления за статията!

 7. 7 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Пропуснали сте да покажете и оригиналното писмо на Красимира Обретенова:

  http://frognews.bg/news_27294/Sreshtu_tsinizma_na_Velikolepnata_shesetorka_i_Bailando/

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 8. 8 Профил на mars_attack
  mars_attack
  Рейтинг: 466 Разстроено

  Голям бизнес въртят някои и с " проблемът" изоставени или деца с увреждания ! ...
  Но вече стават и банални ...
  Защото за 20 години направиха целия народ с увреждания , та не се знае на кого първо трябва да се помогне ...

  Тук ОЧЕВИДНО можете да намерите крещящо доказателство че има една НЕДОСТЪПНА за българина мозъчна функция - МИСЛЕНЕТО !
 9. 9 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 696 Разстроено

  До коментар [#4] от "Читател":

  Браво!
  Чета Ви и в Медиапул..

  По темата ще кажа, че съм изхвърлил от листинга си Нова ТВ и гледам само Диема 2 заради Футболната лига..
  и никога не пращам СМС на алчника Тупарев..

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
 10. 10 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 722 Неутрално
 11. 11 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Браво! Много добър текст! Подобни кампании съм виждал преди време на запад - предимно в сащ, където са наредени 100 телефониста и приемат номера на карти или не знам какво по телефона, за дарения, но не си спомням да имаше чак толкова ШОУ както при нашите. Естествено някой занимаваше публиката с нещо, но след една песен ще покажат 1 проблем... тук като гледам само водещите с какви рокли и костюми излизат... с една рокля, няколко сирачета ще се хранят цял месец! От друга страна - ако участниците не получават никакви хонорари и организаторите дадат 100% от приходите за благотворителност ще е наистина добре, но вероятно не става така!

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 12. 12 Профил на pjw
  pjw
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Браво на авторката! Логично, смело и точно в проблема.

  Ето и една презентазия, която представя много материал по проблема и достига до същия призив: "Не дарявайте!".

  http://vbox7.com/play:4b8a580a

 13. 13
  ****

  Този коментар беше изтрит в 11:19 на 21/11/2010 от неговия автор.

 14. 14 Профил на Black Dragon
  Black Dragon
  Рейтинг: 581 Разстроено

  Причината е отвратително проста – от това се изкарват пари
  ---------------------------
  Нека си признаем истината! България е пълна с нискочели субекти, за които салатката и ракийката са смисълът на живота им!

  https://www.facebook.com/Mlekarite
 15. 15 Профил на Минаващ
  Минаващ
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Има и едни пари, които никога не отиват за благотворителност:

  приходите от реклами в предаванията.

  Проверете сами какви са.

  "На нож препасан и на звяр, на тиха бара, на женски поглед и на цар да нямаш вяра." - Панчатантра
 16. 16 Профил на Трудно е да бъдеш бг
  Трудно е да бъдеш бг
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Всички коментари са излишни. Просто няма какво повече да се каже. И, за съжаление, нищо няма да се промени. Нито пък онзи танц ще промени света. Думата ми опротивя още някъде в средата на август...

 17. 17 Профил на Трудно е да бъдеш бг
  Трудно е да бъдеш бг
  Рейтинг: 466 Неутрално

  А, и още нещо - как така цялата тупурдия и дандания започна някъде около 10 дни преди началото на първата благотворителност? И при това на пресконференция на главния прокурор?

 18. 18 Профил на kurvare
  kurvare
  Рейтинг: Неутрално

  На мен пък ми е смешно да гледам изроди като Иво Инджев как се продават за къшей хляб.

 19. 19 Профил на greebo
  greebo
  Рейтинг: 729 Разстроено

  До коментар [#2] от "Beyond":

  Трудно е. Трудно е и друго - седяла съм с тези деца. Те те гледат в очите с надежда, все едно виждат истинския дядо Коледа или феята на зъбките. Казват ти "искам да си ми майка, нали ще ме вземеш". Не могат да разберат защо не ги взимаш и си мислят, че са лоши и че вината е тяхна. Увисват ти се по ръцете, по краката, по врата когато си тръгваш. Ето това е още по-тежко...

  Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.
 20. 20 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Хубава статийкам браво на автора. Само ще допълня:
  На гробищата се носят цветя не от уважение към умрелия, а от страх от смъртта.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 21. 21 Профил на lim
  lim
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Истинската благотворителност винаги е анонимна, и не е задължително с парично изражение! Но винаги има гнусари прехранващи се около благотворителните каузи. Дори и критиците звучат някак фалшиво. Моите уважения към авторката, но някак клиширано звучат: Айнщайн, Менгеле, Аушвиц, точно от нея!

 22. 22 Профил на Martin
  Martin
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Страхотна статия. Поклон за автора.

 23. 23 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  До коментар [#21] от "lim":

  Благотворителността не винаги е анонимна - справка Западна Европа и САЩ, където тя е мерило за социален успех и елемент от добрия бизнес образ ( http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3172151 ). Въпрос на ценности и традиция. А не на спорадични SMS-кампании.

  Въпросът е да искаш да допринесеш с нещо на обществото, в което живееш, а не просто да трупаш.

 24. 24 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  Благотворителността е хубаво нещо, но в България трябва първо да накараме институциите да си свършат работата! Не да вършим тяхната работа, че отгоре на всичко и да се чувстваме виновни за това.

  А благотворителите могат да подпомагат институциите там, където е необходимо.

 25. 25 Профил на Чико
  Чико
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Благотворителността има най различни форми,един ще поседи при децата,друг ще прати един смс,трети ще прати по-тлъста сума по сметка.Идеални варианти няма,винаги ще може да се успори искреността на жеста.Мисля,обаче,че е безспорно,че все повече благотворителността навлиза в нашия живот.Добре е,че и медийте проявяват такива инициативи,не само да манипулират хората,но и да сторят нещо добро.Друг е въпросът как го правят.Аз се дразня от приповдигнатия тон в "Великолепната шесторка" и бездарните участници-аматьори.Като че ли заслугата им е готовноста да се орезилят в името на каузата.

 26. 26 Профил на 4i4olin
  4i4olin
  Рейтинг: 524 Разстроено

  Поздравления за статията, но ще си позволя да добавя, че малцина ще си оставят дистанционните след като я прочетат - те се превърнаха в част от живота ни. В такъв случай похвален е поне поривът да изпратят ЕсЕмЕс-а дори като купуване на индулгенция. Все пак това е искра от неугаснала човещина, а тя става все по-дефицитна.

 27. 27 Профил на amasing
  amasing
  Рейтинг: 8 Неутрално
 28. 28 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1536 Любопитно

  Ако имате желание, прочетете това долу:
  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/obshtestvo/2010/08/13/946590_nevidimata_mreja_na_dobroto/

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 29. 29 Профил на daily
  daily
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Убийствена статия, както и да я погледнеш!
  Добре е обаче накрая да има предложение (я) какво ние, обикновените хора можем и трябва да предприемем.
  От безкрайните констатации, ругатни, въпроси и препоръки към отговорните фактори, засега - полза никаква...((((((((((

  Прави каквото трябва, да става к'вото ще!
 30. 30 Профил на Швейк
  Швейк
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "Питам се само защо телевизионните зрители доброволно се съгласяват да участват в подобни шизофренични спектакли. "

  уважаема г-жо/г-це Давидова, отговорът е пред носа Ви, но Вие не искате (или по-страшно, не можете) да го видите. в днешния забързан свят работещите хора нямат време и не искат да го пилеят. това е едно от следствията на урбанизацията. колкото и да Ви се иска, нямате шанс да го промените. неработещите хора пък нямат пари да свържат двата края и въпреки огромното си желание могат да дадат само толкова.

  много хора имат желание да помогнат, но са склонни да го направят само ако не се налага да отделят много време. хубаво предлагате някой да дари половин час от своето време на изоставените деца, но може би не се замисляте какво да направи доброжелателят ако има само 10-15 минути. а замисляте ли се какво му е на това дете да бъде обект на внимание 20-30 минути и после пак да бъде изоставено? замисляте ли се какво става в детската душа ако някой добър човек успее да отиде 3-4 пъти всяка неделя, но на 5тата седмица не успее?

  като вземете предвид, че самото посещение до въпросния дом може да отнеме час-два път в едната посока, то въпросният половин дарен час всъщност идва на цена 3-4 часа. т.е. до крайният получател пристига само 10-20% от дареното време, а другото е изядено от влакове, автобуси и живописни пътчета с огромни дупки. за сравнение ДДС-то, таксите на операторите и разходите на организаторите на СМС-кампании изяждат "скромно" 60-70%.

  отделен въпрос са финансовите възможности на дарителите. досетете се, че някои хора могат да отделят 1 СМС месечно и това ще им струва примерно 2,40 лв., но до децата все нещо ще стигне като храна, дрехи, тетрадки, играчки и др. от друга страна разходите за път доста лесно могат да са многократно по-големи, а след цялото бъхтане дарителят ще може само да даде половин час запъхтяно внимание. коефициентът на полезно действие и тук може да се окаже доста по-нисък от омразните Ви СМС-и.

  различните радетели и различните каузи постигат различни успехи в зависимост от това кой колко се е съобразил с тази част от народопсихологията. за жалост измамниците винаги са били по-гъвкави от добронамерените хора. това също е лесно за обяснение - първите са движени от личния интерес, а вторите само от високите си идеали.

  ако не сте го разбрали - опитите да засрамите обществото са обречени на неуспех. най-много да донесете още тъга и мъка на малкото всеотдайни дарители. потърсете начин да постигнете поне част от успехите на лапачите или поне да намалите/заобиколите забелязаните недостатъци!
  - потърсете начин да може хората да дарят бързо и безпроблемно 1, 2, 5 или 10 лева!
  - потърсете начин да намалите таксите на операторите в преки разговори с тях самите! един отказ от такси за СМС-ите ще покаже оператора като съпричастен в дадена благотворителна кауза и сам по себе си е реклама за него.
  - потърсете начин данъчното облагане на такива дарения да бъде избегнато! нали сте юрист, толкова ли не можете да съставите юридически издържан проект за изменения в ЗДДС?
  - нямате шанс да извадите дистанционното от ръката на потребителя. потърсете начин на това дистанцинно да се появи копче "Благотворителност - малко, но от сърце"!

  партия ГРОБ - Граждани за Разсипване и Обиране на България. да ни е честит цар Боко Първи, цар на всички български тиквеници и на чичковите червенотиквеничета.
 31. 31 Профил на ltk
  ltk
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#2] от "Beyond":

  плюс това лично да се конфронтираш с грозната реалност е сериозен удар по мирогледа на всеки... най-забавното е, че много от нас ще извлекат някакво извратено (но и напълно човешко) удовоствие дори и от самопризнанието, че са осъзнати егоисти. а и някаква помощ е по-добра от никаква помощ.

  You live and learn. At any rate, you live.
 32. 32 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1441 Весело

  Нещо много бътхърт се лее от тая статия и под нея. Ако верно ви стиска чепикът, че на българите масово не им пука за изоставените и болни деца в домовете за сираци -- окей, обаче лаете не под туй дърво, що требва. Проблемът е далеч по-длибок, отколко излиза от статията.

  Пръво, ни афторката, ни коментарите са открили нещо ново. За тия домове и тия проблеми още Г. Марков и ейджент Б. Димитрова пишеха сърцераздирателни репортажи, кой през 1962, кой през 1982, кой дълбоки, коя повърхностни. Резултатът от драмата е нулев -- домовете ги има, в тех цари същия ужас и светлина в тунела не се види.

  Второ, и тогава, и сега проблемът не е в това, че Бг-то е "нация от алтруисти", даже напротив. Проблемите са неколко, и всичките са встрани от елементарните писания на гневното Фани.

  Най-големият проблем, който, разбира се, не е засегнат, е откъде идва търсенето на услугите на тия домове и предлагането на матрял за тех. Докато не се премахне предлагането на матрял, домове ще има, с алтруизъм или без - понеже това е българското решение на проблема с изоставените деца.

  Фанито може и да не го знае, но децата идват предимно след секс. На бедна и с озверело от бедност население територия, чиито ценности са все още ценностите на "развития социализъм", има безгранично поле както за предлагане на безотговорен секс и секс срещу кинти, така и за фърляне на резултатите му в посока "обществото", което за децата се оказва съответният дом, в който царува същата атмосфера.

  Тая атмосфера на дивотия и непукизъм се самоподдържа идеално и цари практически навсякъде. У нас се присмиваме на "западняците" щото били консервативни. Просташките рекламки на голотии са навсякъде. Поведение и облекло, които пасват на проститутки, у нас минават за нормални, че даже "развити" и "отворени". Но иначе турските сериали и даренията по СМС ни бъркат яко ...

  Вторият голям проблем е, че държавата и медиите третират проблема или като сензация (ако някъде измрат 10-тина деца примерно), или като сезонна кампания по коледа, или се правят че го няма. Нема да задълбавам много, но е ясно що -- на медиите сензациите им джиткат продукцията. За държавата също е ясно -- всеки предпочита да го помнят как открива детски градини, а не как се рови в некви "цигански" мръсотии.

  И идваме до третият проблем -- основата на българщината, в която расизмът и ксенофобията (не ги осъждам, просто ги отбелязвам) са толкова неразделна част от милото ни общество, колкото мързелът, непукизмът и дебелокожието. Прилагайки тия ценности, "обществото" отдавна и удобно е отписало децата в тия домове като "цигански" и по тоя начин е "решило" и проблема - тия не са от нашите. И толкоз.

  Алтруизмът (който като технологична възможност) е нещо сравнително ново е, в сравнение с историческата ситуация, подобрение, макар и козметично и лицемерно.

  Осмиването му е най-малкото безотговорно, особено ако не се предлага нещо конкретно като решение. И не, "идете ги погалете" не е решение, а "алтруизъм" от същия вид като СМС-ния.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 33. 33 Профил на psiholog
  psiholog
  Рейтинг: Разстроено

  Никога не изпращам SMS
  Помагам само лично.

 34. 34
  ****

  Този коментар беше изтрит в 07:20 на 30/09/2010 от неговия автор.

 35. 35 Профил на shumkarov
  shumkarov
  Рейтинг: Неутрално

  До курвето 18
  "На мен пък ми е смешно да гледам изроди като Иво Инджев как се продават за къшей хляб."
  А весело ли ти е от кампанията "Българската Коледа" на Първанов, Ани Салич, Красимир Гергов (от правешкото котило) и М Тел-все красавци?

 36. 36 Профил на Станимир Вълков
  Станимир Вълков
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Изключително вярно,колкото и неприятно да звучи!

  soka
 37. 37 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Ето един нагледен пример. Преди време една приятелка, която от години живее в Щатите, се върна за два месеца тук. Заедно с местната църква там тя развива благотворителна дейност, като част от това беше посещението у нас на 15-тина американци на възрасти от 20 до 50 години. Посетиха и няколко домове за изоставени деца, като правеха с тях различни занимания и игри. Едно от нещата, които направиха, беше с техни пари и труд да оправят оградата на един от домовете (няма значение кой е той). Чухме се, тя ни предложи с жена ми да се включим в измазването на въпросната ограда, ние веднага приехме и така една съботна слънчева сутрин цъфнахме там.

  В този дом нямаше деца с увреждания, а "само" изоставени или такива, за които родителите им не могат да се грижат през седмицата и ги виждат само няколко пъти месечно. Тоест всички деца бяха в идеално физическо състояние. Оградата беше много дълга, все пак опасва целият двор, така че ние взехме боите и по една четка и нападнахме боядисването. Със съпругата ми почнахме дейността около 10:00. До към 11:30 бяхме единствените боядисващи. През това време 3-4ма от американците се занимаваха с малка група от децата. Останалите американци си говореха помежду си, а другите деца се шматкаха безцелно насам-натам, като 90% от тях пафкаха здраво цигарки. Очарователно беше, че през тоя час и половина всички ни гледаха усмихнати даже идваха от време на време да си побъбрим. Не че някой взе една от многото други четки, за да се свърши работата, но все пак си беше компания. Само ние почнахме да се чувстваме малко нещо баламурници.

  Около 11:30 към нас се присламчиха повечето американци и няколко деца. Сред цигарения дим рабоата тръгна по-бързо и по-весело. Точно в 12:20 американците казаха, че са огладнели и като по команда всички зарязаха четките и боите и се юрнаха към близката пицария. Децата се изтегнаха по пейките в двора на дома. Ние бахме отишли с нагласата да вършим работа, но след още 30-тина минути решихме да се присъединим към унищожението на пици. Поне аз в подобни случаи хапвам набързо и айде пак на тръстиката. Американският обяд продължи до към 15:30, след което ю-ес пийпъл прецениха, че работата им е дошла вповече и се оттеглиха на заслужен отдих по стаите си в хотела. Ние, вече по-сериозно раздразнени, се върнахме на "обекта". Тук=там по двора проблясваше по някоя цигара, другите деца ги нямаше. НИе побоядисвахме още 30-тина минути, когато ни свърши боята. И тъй като не знаехме къде има още, а и нямаше изобщо кой да ни каже, си тръгнахме.

  Ясно ми е, че това е един "случаен случай" и не е задължително всеки път да става така. Сигурен съм и че Хамериканците са свършили и по-полезна работа при заниманията си с децата. Просто очаквахме някак да се върши работа, а и да се разпространяват някакви трудови идеи в главите на децата. И да помагат, вместо да търкат пейките и да смучат цигари, докато друг върши някаква работа.

 38. 38 Профил на email
  email
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Много добра статия, браво!

 39. 39 Профил на Н.Н.
  Н.Н.
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Аз нямам дистанционно. Нито телевизор. Горната статия е силен аргумент в моя полза.

  Земята е космическият първенец по брой на идиоти на глава от населението.
 40. 40 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 577 Неутрално

  хубаво написано.
  благотворителните акции ,чрез ес ем ес-и са напълно в естетиката на съвременната чалга-култура.
  "кълчеща се застаряваща гротеска"!!!

 41. 41 Профил на tsvetanvarbanov
  tsvetanvarbanov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не съм се засилил да пращам смс-и, но ще пратя и ще кажа защо:
  1. Все пак нещо отива и за добра кауза, гаранция...;
  2. Ако чакаме някой друг да прави нещо в тази връзка, забрави...;
  3. Аз самият, моето семейство, също полагаме усилия извън тези смс-и... няма да обяснявам, нямам нужда... И сега какво - съвестта ми е чиста и да не пускам смс-и (с които все пак си мисля, че помагам на някого), защото някой печелел от това - и което било по лошо - имало такива сълзливи, глупави, умопомрачени зрители с дистанционни в ръка, които помагали в тази долна манипулация и играели по свирката на този някой - който както разбрам от статията - прави всичко друго, но не и да помага... е... съжалявам... но за мен - това може да го каже / напише само някой беден, ама много много беден духом.
  Хубаво е да има критични статии, но... ако пък идеята е била да се възбуди този спор - надявам се поне, че авторката взима пари и за набавяне на 'матриал' за психоанализа на български 'коментатор'... : )

 42. 42 Профил на damianrm
  damianrm
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Никога не съм пращал СМС за подобни неща, не защото не смятам че не е нужно, а защото НЕ ВИЖДАМ никакви гаранции за какво ще се използват парите! Дай боже 50 % от средставата да ходят по предназначение, но си мисля че процента е м/у 20 и 30 % ! Сещате ли се, имаше преди 2 год. и-я за злоупотреба в БЧК - и после нищо? 100 % - в БГ съд ..нищо не става !

 43. 43 Профил на Eric Cartman
  Eric Cartman
  Рейтинг: 581 Неутрално
 44. 44 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1568 Разстроено

  БРАВО!!
  Това което така болезнено точно описва автора се дължи на това че матрЯлът (знаем, да, пословично трудол*бив, честен, гостоприемен...) просто е загубил едно много просто не6то - ЧОВЕ6ТИНАТА!
  И не - не е въпрос на пари, а на ценности! "Ако някой иска да направи добро, да отиде в който и да било от домовете за изоставени деца и да постои половин час с децата, да си поиграе с тях, да им прочете една приказка."

  Но за това се иска както усилие, така и личностна инициатива, позиция и "дупе".
  А за съжаление има предимно прости задници!!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 45. 45 Профил на Musashi
  Musashi
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Много прав е # 23 от "Читател"

  Ако всички хора разбираха красотата на красивото, щяха да разберат и грозното!
  Ако всички хора разбираха добротата на доброто, щяха да разбират и злото!

 46. 46 Профил на Odin
  Odin
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Наистина ли още има хора, които гледат полюциите, наречени "български телевизии"

  Турски сериали, малоумни "реалитита" със събрани от кол и въже селяндури, "новини", в които нищо не се казва, трява да си бая голям мазохист за да се подложиш на това... и то при положение, че вече има интернет....

 47. 47 Профил на napbon
  napbon
  Рейтинг: Неутрално

  Швейк е формулирал добре въпроса как да се дарява, но май е пропуснал един ред от статията.
  Авторката заклеймява шоутата, не толкова като тип дарения, а казва, че държавата трябва да поеме тия разходи, та да няма нужда въобще от дарения.
  Едно общество, което не може да си гледа хората в неравностойно положение, за нищо не става.

 48. 48 Профил на whateva
  whateva
  Рейтинг: Неутрално

  Меки сърца, тесни души и меки мозъци - това са характеристиките на средностатистическите БГ телезрители.

 49. 49 Профил на Svetko
  Svetko
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Много добра статия! Написани са много неща, които ме учудват от известно време. Бих желал също така да видя точни цифри. От 2,40 лв. 40 ст. са ДДСто, как продължава нататък, с изброените от авторката пера?

 50. 50 Профил на Швейк
  Швейк
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#47] от "napbon":

  не съм съгласен с тълкуването - в статията има само две споменавания на държавата и те са: 1) в рамките на преразказа на писмото на Красимира Обретенова; 2) още един от лапачите на гърба на благотворителността - ДДС върху смс-ите.

  съществуват общества, които не се грижат за по-слабите си членове, но поне се грижат за по-голямата част от членовете си - най-високопроизводителнит. уви, нашето не е от тях и всячески се опитва да доунищожи или изгони тези с високо обществено съзнание (даващите помощ), а Вие очаквате мисловен процес в посока нуждаещите се от обществена помощ. според мен това е наивно.

  партия ГРОБ - Граждани за Разсипване и Обиране на България. да ни е честит цар Боко Първи, цар на всички български тиквеници и на чичковите червенотиквеничета.
 51. 51 Профил на Trendoffice
  Trendoffice
  Рейтинг: 240 Неутрално

  "Бедата не е, че се предлагат кич и бутафория, а че има огромна публика за тях" - хайде сега, само публиката е виновна! Ами отговорността на самите медии?

  trendoffice
 52. 52 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  Браво за позицията, Фани! Супер текст!

 53. 53 Профил на Една българка
  Една българка
  Рейтинг: 466 Неутрално

  От доста време говоря, че електората е мноооооооооооооого прост и от това идват всички беди. Вече започнаха да го казват в прав текст и журналята, бравоооо..... Ама какво от това? Важния въпрос е какво може да се направи? Май не е много.....

 54. 54 Профил на bel4er
  bel4er
  Рейтинг: Неутрално

  Ако позволите, ще кажа че забелязвам наличието на много хора от рода на "Най любим да мразим"
  Иначе, проблемите за които авторката говори са ТЕКУЩИ проблеми в света и Европа! Няма да ви разказвам какви страхотии стават дори в "давачката на уроци по моралност- Франция."

  Новородени и болни деца ВИНАГИ ще бъдат изоставяни. А и най-богатата държава НЕ МОЖЕ да замени любяща майка и татко.
  Който иска да направи добро, нека го прави по примера на баба ми: - "Направи добро, пък го хвърли на боклука. Все някому ще е от полза!"

  А на "раздаващи присъди" ще напомня ... да видят гредите в собствените си очи!
  Защото (пак от баба ми) стойностното е : "Направи мялко, но добро !!! "

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK