Здравни министри за временно ползване

Здравни министри за временно ползване

© Иван КутузовАз съм на върха на кариерата си, търсен лекар съм, обичана съм от пациентите. Питате се какво правя тук? Трябваше ми известно време, за да си помисля струва ли си. Взех решението бързо, защото съм твърд човек. Отстрани е много лесно да се критикува. Не съм тръгнала с голяма кошница, ще се радвам и на малка, но да я напълня."


С тези думи проф. Анна-Мария Борисова пое поста на здравен министър. Пет месеца по-късно тя си тръгна с обяснението, че има сериозни разминавания за здравната реформа с финансовия си колега Симеон Дянков.


Борисова е вторият здравен министър в управлението на ГЕРБ, който напуска поста предсрочно. Нейният предшественик Божидар Нанев също си отиде заради все още недоказани обвинения в злоупотреби. И на двамата оставките бяха поискани лично от премиера Бойко Борисов, и то под натиска от предстоящи лекарски протести.
Тези смени недвусмислено показват, че столът на здравния министър е един от най-проветривите във всяко правителство. Така беше и при предишния кабинет. Само че подмяната на хора (и идеи) в здравния сектор за ГЕРБ се превръща в рецидив. Защото в рамките на 13 месеца освен министрите бяха освободени и двама шефове на НЗОК, председателят на парламентарната здравната комисия и заместниците му. Това показва управленска немощ в този сектор.


Още повече че за това време не беше представена ясна концепция за предстоящите промени в здравеопазването. Ако все пак се лансираха някакви идеи, по правило на следващия ден те се отхвърляха. А цялостната визия за "реформи" се състоеше


само в ограничаване на и без това недостатъчните средства за здраве


За проф. Борисова ще се запомнят няколко неща. На първо място, че премиерът я срещнал на един разклон при Велико Търново и я поканил, защото била недиалогична. Едва ли само тази особеност на нейния характера й попречи да разкрие намеренията си за реформи пред обществото. Тя обиколи всички болници – за да си изгради представа от първа ръка за състоянието им и да реши как да ги преструктурира.


Основното, което все пак се разбра, е, че част от леглата в клиниките ще станат за долекуване и продължително лечение. Освен това някои дейности ще бъдат извадени от лечебниците и ще се извършват в доболничната помощ. Според министър Борисова по този начин ще се спестят пари и ще се намалят излишните хоспитализации. За смислената стъпка здравноосигурените да имат електронна здравна карта нямало средства.


Все пак проф. Борисова на финала реши да се разприказва и обяви идеята си за доплащане в болниците. Според нея срещу 5-6 лв. допълнително хората ще могат да се осигуряват във втори здравен фонд, който ще дофинансира лечението им. Въпреки че подобни намерения бяха лансирани от ГЕРБ още преди месеци, когато се говореше за втори и трети стълб на здравно осигуряване, за холандски и френски модели,


изведнъж се оказа, че идеята не е съгласувана


"Не мога да научавам какво смята да прави здравният министър, четейки вестници - тя обявява 20% доплащане за болниците, а аз не знам, ГЕРБ не знае, парламентарната група не знае. Тогава да си ходи!", бе краткият коментар на Бойко Борисов. След което премиерът разписа оставката й, но не отрече, че може да бъде въведено доплащане. Само уточни, че това няма да стане от 2011 г. Така "желязната лейди" в здравеопазването си отиде, но проблемите останаха.


За малко повече време – приблизително осем месеца, предшественикът й Божидар Нанев също не успя да свърши много. Всъщност варненският хирург беше абсолютно непознат за обществото, преди да стане председател на БЛС. Когато беше посочен от Борисов за министър, от него се очакваха доста неща – че ще рестартира реформите и ще защити интересите и на лекарската гилдия, и на пациентите.


За времето, което изкара във ведомството, Нанев събра недоволството и на медиците, и на премиера. Основните упреци към него бяха, че предлаганите реформи не са достатъчно обмислени и ще предизвикат още по-голям хаос в системата. Борисов пък не хареса бавния ход на промените в здравеопазването. Какво всъщност замисляше Нанев? Той пръв обяви, че ще има болници за долекуване, но не успя да ги създаде, защото не получи нужното финансиране.


Предложи още здравно неосигурените да не могат да излизат в чужбина, ако не си платят вноските, но тази идея срещна отвсякъде съпротива и отпадна. Колкото до реформите, Нанев смело обяви, че до края на годината ще бъдат затворени близо 100 болници. Това очаквано породи недоволство от страна на медиците, а както вече се знае, Борисов решава лесно всяко брожение - с отстраняване на "виновника".


Сега на ход е следващият здравен министър. За такъв премиерът вече номинира д-р Стефан Константинов, зам.-председател на БЛС. Според анализатори с този избор Борисов отново се опитва да  флиртува със съсловието, за да тушира лекарските протести. Само че медиците не се отказаха (засега) от  митинга на 15 октомври.


Парадоксът е, че доскоро самият Константинов участваше в подготовката на протеста
Бъдещият министър е добре познат в лекарските среди, наясно е с проблемите. Въпросът е дали ще му дадат възможност да направи някакви реформи, или също ще бъде употребен. Като предшествениците си.


"По никакъв начин не се чувствам жертвен агнец", побърза да заяви той пред медиите и допълни, че се надява да има свобода на действията. И според Константинов основният проблем в системата е липсата на адекватно финансиране. За което ще се бори в бъдеще.


В крайна сметка е ясно, че номерът с изгърмелите бушони няма да може да разреши проблемите в здравната система. Смяната на министри през няколко месеца само може да ги увеличи. Подобен ход за трети път няма да им се получи на управляващите.


Защото изводът е лесен – въпреки многократно заявяваната воля за реформи страхът надделя и в това правителство. Както впрочем и в предишното - на тройната коалиция, която обсъди десетки пъти здравната реформа в Боровец, Катарино и др. луксозни места, но не направи нищо. Така че точно те нямат право да искат вот на недоверие по тази тема.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2 Профил на shristov
  shristov
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Докато Борисов смята, че най-важното за едно правителство е да има одобрението на масите, нищо съществено няма да се промени.

  Винаги има недоволни, защото винаги има засегнати. Да се опитваш да угаждаш на всички е несериозно.

  Разбира се, горното е валидно само, ако наистина искаш да свършиш нещо полезно за страната си. Ако искаш просто дълго време да си на власт, за да можеш неусетно да забогатееш - както най-вероятно е целта на сегашното управление - добре е да държиш тълпата полу-задоволена колкото се може по-дълго. Следващите да му мислят ...

  Битият си е бит, както всички знаем. Това, което не казваме в прав текст е, че сме мазохисти.

 3. 3 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#1] от "uzur":

  "Държава от ЕС" не е декларирала, че не вярва на финансовото си министерство. Някой хора в тази държава са го декларирали, но не ЦЯЛАТА държава. А Дянков няма да си ходи. Просто Бойко ще му скръцне със зъби да спре с циганиите и да превежда всичко в срок.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 4. 4 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Уважаеми граждани, какво очаквате от мутрата министър председател? Той и кликата му не са дошли на власт за да направят нещо за нас, а за да направят нещо за себе си. Онзи първият Нанев показа, че е свързан счичкопаричковците в "здравеопазването" Тази лелка Борисова явно освен да поласкае суетата си, се оказа, че също се опаричи чрез фирмата на съпруга си. Този третия по ред сигурно за същото е дошел. Е, лошото е че няма измъкване, тъй като няма гражданско общество, а революция на хоризонта не се вижда. Но май без революция няма да мине. А то във "фермата" на чичко Оруел там за свинете, кучетата и овцете всичко е казано. От кои сте вие драги ГРАЖДАНИ???

 5. 5 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Разстроено

  Голямата слабост на Борисов е неговата нерешителност! За всички е ясно - реформите във всички отрасли се отлагат за януари 2012г. До есента на 2011г. ще се кърпи мизерията за да може ГЕРБ да "пичели" изборите - президентски и местни. Което още веднъж потвърждава максимата, че с изключение на Иван Костов /хубав, лош, но предприе радикални мерки за да ни извади от калта/ всички останали поставят партийните над държавните интереси....

 6. 6 Профил на andimo
  andimo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#3] от "abadobata":

  А аз съм дядо мраз

 7. 7 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Нерешителност. Това е най-точното определение на Борисов. Не разбра ли най-накрая, че няма как да се харесва на всички!

 8. 8 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1422 Разстроено

  Тъжното в цялата история е че 4 години се очертават да бъдат затрити...
  Който не подхване сериозни (да не кажа радикални) реформи, които естествено че за някого (може и да са много) се окажат болезнени и непопулярни, през първата година година и половина на мандата си, после може да се отпише...

  Особен Пожарникарят-слънце, които като никой премер в поседните 20 години е втренчен в "огледалцето" на електоралния барометър и иска безкрайно да се къпе в народното обование....

  Е Борисов, реформи така не стават! Ако толкоз можеш (по собствено откровение) ходи си по-скоро, че някой да запретне ръкави истински... Не визирам онези от 3/ката, те са доказани хайдуци!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 9. 9 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1422 Разстроено

  До коментар [#2] от "shristov": Битият си е бит, както всички знаем. Това, което не казваме в прав текст е, че сме мазохисти.

  Някой по-умен от мен бе казал "битият си е бит - и душевност на БГ народ".
  От там идват проблемите, Цар, Пожарникар или който е да е "оправяч" е просто диагноза за бягството от лична отговорност и даряването и ръцете на "месия" която видите ли знае и може много повече. Прави се веднъж на 4 години, после се псува и се гледа хатъра.
  Ако някой го наруши (пример Костов с всичките му чепове и откровенни грешки и вероятни зависимости), то той се намразва с цяло сърце. Обичат се тези които гладят по косъма, казват че можеш, че си готин, пият приспивна песен, а зад сцената си раздават картите/капиталите/поръчките/..

  Толкоз можем като колектив; тъжно, но...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 10. 10 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Разстроено

  Костов загуби власта в 2001г. но БВП на страната се удвои след неговите болезнени реформи...

 11. 11 Профил на Гражданин Н
  Гражданин Н
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#5]: Голямата уста Б.Б. е нерешителен само , когато се налага да се свърши нещо за хората.Когато става въпрос за далавера -негова, на аверите му - такава нерешителност няма. Да налееш 100млн в зала, на която основите са налети без строителен надзор, горивата да са едни от най скъпите в Европа а приходи в бюджета да няма, твоите хора да придобиват имоти в София с твоя"фалшив" подпис, едва ли говори за нерешителност.Нерешителнотта е черта на С.Станишев.Ако той бе решителен и В.Стоилов, заместник на Б.Б. и самият Б.Б. щяха да са в затвора за мафиотското разпределяне на линиите на софийския градски транспорт.

 12. 12
  ****

  Този коментар беше изтрит в 21:14 на 03/10/2010 от неговия автор.

 13. 13
  ****

  Този коментар беше изтрит в 17:22 на 04/10/2010 от неговия автор.

 14. 14 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1844 Любопитно

  "Здравни министри за временно ползване"....

  Не съвсем...
  По - скоро здравно министерство за ВРЕМЕННО ползване...
  До ФАЛИТ!
  /Последното - поздрав до всички. Със съжаление/

 15. 15 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 642 Весело

  Аз предлагам ББ и ГЕРБ да почнат до правят нещо след 1.1.2013г
  Ако се вярва на календара на маите 2012г приключва светът.

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 16. 16 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  До коментар [#2] от "shristov":

  Думата, която описва Борисов е „популист“

  Думата, която описва по-голямата част от българското общество е „наивно“ щом смята тази алтернатива за най-добрата

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 17. 17 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#16] от "mapto":
  Думата, която описва Борисов е „популист“ .
  Не съм съгласен. Ако трябва да опишем Борисов с една дума, то тя е "страхливец". По-точно "суетен страхливец".
  Думата, която описва по-голямата част от българското общество е „наивно“ щом смята тази алтернатива за най-добрата.
  Отново грешка. По-точно няколко такива. Първо няма такова нещо "българско общество", а още по-малко гражданско такова. Ние сме егоисти единаци. Второ алтернативата Бойко, сиреч ГЕРБ не е най-добрата, а възможно най-малко лошата и макар и несъзнателно така се възприе. За добра алтернатива у нас все още не може да се говори, тъй като такава няма. И трето, ако трябва с една дума да се опише сбирщината, която наричате общество то най-подходящата е "двулично". По-точно егоистично и двулично.

 18. 18 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Моя извод пък е, че щом "страхът" надделява и при днешните то те нямат разлика с предишните. Всички сме това което правим, а не което се говори и обещава. Просто са made in Катарино. Така, че трансформирането

  на тройната коалиция в сега властващата политическа сила е печелене на време, забавяне, закъснение в полза на легализирането на безобразията им. И ако повярваме, на героя на Майкъл Дъглас в

  тезата му за най-ценната стока можем да стигнем до още един извод. Закъснението на здравната и пенсионната реформа, освен че е антихуманно е и чиста печалба за слугите и огромна загуба за обществото днес и в бъдеще.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 19. 19 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 728 Неутрално

  И Нанев и Борисова си отидоха по една и съща причина- кошницата!

 20. 20 Профил на jkk
  jkk
  Рейтинг: Гневно

  задължително е редакцията да информира, че този автор не е журналист от изданието, а работи във вестника на лекарския съюз. Това би обяснило доста промени в позицията на автора през последните месеци.

 21. 21 Профил на 4itatel
  4itatel
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Анна-Мария Борисова свързана с ТИМ:

  Правилно прочетохте, министърът, за когото се знае, че е свързан с ТИМ е Анна-Мария Борисова, уж намерена от Бойко Борисов на разклон във Велико Търново (по пътя от или за Варна).
  Няколко дни преди това Юрген Рот от Брюксел и в присъствието на Цветан Цветанов изказа мнение, че отношението на властта към варненската групировка е лакмус за истинската воля за борба с престъпността.
  Не правя връзка между двете събития. Просто констатирам, че съпругът на Анна-Мария Борисов Стефан Кривошиев е управлявал фирма на ТИМ от 6.12.2003 до 19.5.2010.
  Става дума за "ДИАЛИЗА СОФИЯ-1" ООД, която пък е дъщерна на "Диализа-България", която пък е собственост на Химимпорт и на двама холандци.

  4itatel
 22. 22 Профил на 4itatel
  4itatel
  Рейтинг: 453 Весело

  задължително е редакцията да информира, че този автор не е журналист от изданието, а работи във вестника на лекарския съюз. Това би обяснило доста промени в позицията на автора през последните месеци. ..БРАВО за тази подробност!!!

  4itatel
 23. 23 Профил на Швейк
  Швейк
  Рейтинг: 426 Неутрално

  какво правят пишман-електротехниците в дома си:
  1. бушонът със стандартна заводска жичка изгаря.
  2. слагат на бушона нова жичка с що годе същите размери. тя също изгаря. ако имат зачатъци на разум, може да повторят тази стъпка повече от един път. идиотите може направо да я прескочат.
  3. слагат дебела жица в бушона и вместо него изгаря цялата инсталация. при така възникналия пожар може да изгори цялата сграда.

  какво правят пишман-политиците:
  1. след изборите назначават министър-председател и министри под очакващите погледи на цялото общество. като за първи опит те може дори да стават за употреба.
  2. сменят министър след министър с надеждата общественото мнение да ги заобича.
  3. някой от министрите (или самият министър-председател) се оказва тъп като букова талпа и цялата страна изгаря.
  4. идват "застрахователите" (Австро-Унгария, братския Съветски съюз, САЩ, НАТО, ЕС) и изкупуват изгорелите руини на безценица.

  партия ГРОБ - Граждани за Разсипване и Обиране на България. да ни е честит цар Боко Първи, цар на всички български тиквеници и на чичковите червенотиквеничета.
 24. 24 Профил на dakl
  dakl
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Никак не е лесно Б.Б. да уволни Дянков , защото зад него стоят солидни антибългарски интереси ,на които Б.Б. нито иска , нито сам може да се противопостави!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK