Читателски Дневник: Таксата за лични документи - не Наредба 4, а Параграф 22

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Виталий Зарейчук
  Виталий Зарейчук
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Това според вас представлява ли проблем за обществото или е излишно вживяване при употребата на собствените ни права - при наличието на толкова други кардинални и глобални проблеми?"

  Проблем за обществото "+"
  Излишно вживяване "-"

 2. 2 Профил на pmihaylov55
  pmihaylov55
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Абсолютно не е редно да не се приемат държавни таксови марки като законно платежно средство в допустимите случаи. Аз също отправих запитване до МВР, но отговор така и не получих. Някой трябва да сложи ред в къщичката, но от какво ще живеят банките. Същото важи и за събирането на данъците и осигуровките - защо да бъде само по банков път?

 3. 3 Профил на emopeev
  emopeev
  Рейтинг: 217 Любопитно

  каде ми отиде коментара?

 4. 4 Профил на emopeev
  emopeev
  Рейтинг: 217 Неутрално

  ще повтарям...
  Защо никаде не мога да си платя таксата в коя да е държ.институция без да платя 2-3 лева такса на някоя банка?

 5. 5 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Да, истинският въпрос е защо институциите нямат собствени каси. Нямат ли счетоводители, където да се плащат парите, за да се дават комисионни на банките. От данъци се връщат част в държавата, останалата част обогатява малко хора. Да не се сравняваме с Европа, защото в една германия е безпроблемно плащането на таксите и с ПОС терминал, което излиза безплатно на платеца, а пък получателя на парите не събира в кеш. Всичко бързо отива в банковата сметка на инсттитуцията.

 6. 6 Профил на emopeev
  emopeev
  Рейтинг: 217 Разстроено

  До коментар [#5] от "alabalko":

  именно, при нас е добре за банковото лоби да плащаме 2-3 такса за услугата че плащаме през тях!

 7. 7 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1054 Весело

  Какви марки бе приятели?!? Както казва №2, от какво ще живее на ББ конкубината?!? Само да ви се "похваля" - миналата седмица си изкарвах паспорт с експресна услуга. Когото и в системата на МВР (на Цв.Цв. бащинията) да попитате - таксата е 200 лева. Ама не е. Защото има едно гишенце на банка, на което ти взимат и 12 лева такса за банков превод. Коя е банката всички знаем. Някои не знаят, че и мита, ДДС и акцизи при внос се плащат през нея, та можете да си представите за какви суми става дума. Някои люде са сбъднали мечтата на поета - "Да има кой да освободи България и да ми даде на мене солунската митница!"...

 8. 8 Профил на puncho
  puncho
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Без да знам, бих предположил, че банковите плащания се правят само през СиБанк (всички знаем защо). Моля сложете по един "+" ако е така, или "-" ако греша.

 9. 9 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 636 Весело

  Тази женица, която най-вероятно е с юридическо образование, или поне е учила право, просто е решила да си направи гаргара с институцията и си я е направила, защото държавата наистина заслужва такова отношение.
  Истината е, че таксовите марки, като форма на плащане на д.т., са крайно неудобни за държавната администрация, защото изискват една допълнителна отчетност, която в крайна сметка ще платим ние данъкоплатците, но пък е крайно удобна за потребителите, особено за тези в малките населени места.
  Прави са и тези, които питат защо, аджеба, не мога да си платя с карта и без такса, както е по белия свят.
  Не мога да разбера, обаче тези, които са тръгнали по опашки да плащат по 12 лева преводна такса. Ми не плащайте с касов превод, бре ора! Вие лични банкови сметки нямате ли? Защо не вземете да си направите едно интернет банкиране и да си плащате таксите от там? На мен всяко плащане към бюджета ми излиза точно 0,65 лв. Кой ви кара да правите касови преводи през Сибанк?

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 10. 10 Профил на Kobra
  Kobra
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#9] от "zumm":

  Това е напълно вярно. Колкото СИБанк, това е тотален рекет. За плащане на такса от 90 лв. ми искат 5 лв. такса обработка. Тотален абсурд. Предлагам на журналистите от Дневник да направят разследване по този въпрос. Проблемът в случая с личните документи е че няма как да представя на служитела от гишето документ че тези пари са преведени там. Ако вие знаете, казвайте. Писна ми от хегемонията на СИ Банк по всякакви гишета и бутки.

  Noone needs the truth.
 11. 11 Профил на green
  green
  Рейтинг: 384 Весело

  Браво! За позицията на авторката.
  А и за списването на текста.

 12. 12 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 531 Гневно

  Само да допълня един щрих: Когато подменях ЛК и межд. паспорт, преведох таксите с едно платежно, като в забележката ИЗРИЧНО записах такси за ЛК и МП. КАКВО БЕШЕ ИЗУМЛЕНИЕТО МИ, КОГАТО СЛУЖИТЕЛКАТА МИ ЗАЯВИ, ЧЕ ТРЯБВА ТАКСИТЕ ДА СА С ДВЕ ПЛАТЕЖНИ!!!!! Естествено едва не избухнах, при което служителката каза, че "ме предупредила и като ги върнат да се сърдя на себе си...". Процедих псувня през зъби и си тръгнах, решен, ако създадат проблем ИЗОБЩО ДА НЕ СИ ПОДНОВЯВАМ ДОКУМЕНТИТЕ! Е минаха, НО КАКВО ОТ ТОВА!???

 13. 13 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#10] от "Kobra":

  Как да няма такъв документ? Когато се прави плащане с интернет банкиране през собствена сметка, това става с платежно нареждане, което може да се разпечата в колкото си искаш екземпляра, които след това без никакъв проблем се заверяват в банката, където ти е сметката- поставя им се подпис и мокър печат и след това представяш този документ на служителката на гишето за подмяна на лични документи. Какъв е проблемът?
  Така си плащам данъци и такси към общината, данъци и осигуровки към държавата, че и тези на близките ми- просто, като задължено лице посочвам тях и тяхното ЕГН и сумай ти други неща. НЯМА НИКАКЪВ ПРОБЛЕМ по този начин е в много-много пъти по-евтино, по-лесно и не чакаш по миризливи опашки.

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 14. 14 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  На мен се опитаха да ми правят проблем, защото бях платила в пощенския клон. Много бяха изненадани, дали можело и по този начин да се плаща. Ама им се запънах и след разправии, запитвания към този и онзи, кандисаха.

 15. 15 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Доротея Колева!
  Ти си идиотка.
  Пълна, кръгла и завършена.
  Да такава си до мозъка на костите си.
  Както се сещаш в държавата на идиотите нормалните нали знаеш как ги наричат.
  Ами да - идиоти. Пълни, кръгли и завършени.
  Сочат ги с пръст и им се смеят. Както и теб сега - виж я тая патка, вместо да си плати на гише, носила марки. Егати идиотката.
  Инак разликата е съществена, макар и незабележима за теб - първо, марките нямат защита. Нямат никаква защита и скапанто МВР няма никакъв шанс да контролира разпространението и фалшификацията им.
  Самото им фигуриране в закона стои за да не ги осъди някой нормален като теб защото не са предвдили и друг начин на плащане, защото тогава има друг иск - нали се сещаш - че симата на данъка, налога, таксата е завишена с банковата такса.
  Затова не я отменят. Идиотите.
  Тия същите са извън времето и пространството. Те живеят в една среда - като на Кафка в Процесът - в собствена реалност, по собствени закони. За тях няма чекове, няма ПОС терминали (200 лв на година е бе мама му стара, даже има и безплатни вече), няма марки, няма дори и банков превод от вкъщи чрез онлайн банкирането. Но не, замълчи сърце.
  Те са нормалните.
  А ти, ти драга си идиотката.

  The biggest risk in life is not taking one.
 16. 16 Профил на tweety_bg
  tweety_bg
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#12] от "Коки":
  аз имах абсолютно същото преживяване... кифлата зад бюрото ми обясняваше как съм щяла да имам проблеми и т.н. ако нямам две отделни платежни за л.к. и за паспорт. На елементарния ми въпрос "Защо като е една сметката за личните документи, трябва да са две платежните, като може в едно, но на два отделни реда?" тя само мигаше умно и като мантра повтаряше, че съм щяла да имам проблеми. Какви точно и защо, не стана ясно, но пък сигурно тя е имала проблеми, че не ми е взела 3 -те лв за второто платежно

 17. 17 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 426 Неутрално

  И като ще правите предложения за промени в текстовете защо не предложите - в Закона за държавните такси да се добави:

  §49. Обработването на получаване на касови плащания от търговските банки и разкритите им клонове и офиси на територията на страната, нареждането и инкасирането им по сметки на бюджетни разпоредители е освободено от заплащането на такса.

  The biggest risk in life is not taking one.
 18. 18 Профил на Donix
  Donix
  Рейтинг: 531 Гневно

  Как може нявсякъде другаде в целия ЕС държавните институции да са достатъчно организирани и ориентирани към гражданите, че да имат касови автомати за директните плащания? А само в БГ са се лепнали навсякъде гишенцата на СИБанк и като някакви бирници събират от "клиентите" комисионни тук-там...

  Боян Р.
 19. 19 Профил на Швейк
  Швейк
  Рейтинг: 426 Неутрално

  въпросната жена трябва да отиде с двама свидетели, които да свидетелстват след това за отказа да й приемат документите. оттам насетне трябва да заведе дело в административния съд.

  партия ГРОБ - Граждани за Разсипване и Обиране на България. да ни е честит цар Боко Първи, цар на всички български тиквеници и на чичковите червенотиквеничета.
 20. 20 Профил на Швейк
  Швейк
  Рейтинг: 426 Любопитно

  До коментар [#15] от "Десен":
  нали се сещаш, че и ти си идиот, а нормалните няма да те разберат. нещо повече - ще скочат да те нападат, а мен току виж ме похвалят, че съм те нарекъл идиот.

  партия ГРОБ - Граждани за Разсипване и Обиране на България. да ни е честит цар Боко Първи, цар на всички български тиквеници и на чичковите червенотиквеничета.
 21. 21 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Ако въведат ПОС терминали, те сигурно пак ще са на СИБанк и ще са с някакви космични цени за поддръжка

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 22. 22 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1316 Весело

  СИБанк - дори и под ръба на тоалетната чиния !

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 23. 23 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1195 Любопитно

  Само как решихте, че вместо да платиш три лева комисионна е по- евтино да отидеш до твоята банка и да си завериш платежното от електронното банкиране. Минимум 30-45 мин. което се равнява на дневна надница около 30.00 лв. Това по повод електронното банкиране иначе с всичко останала съм съгласен. Вие искате таксови марки, те СИБАНк, дотам са се забравили, че в Пловдивския КАТ нямат пост терминал и като ти каже фуражко колко ти е акта или трябва да си подготвен с пари в брой или търчиш до банкомата на Практикер да теглиш от карта за да внесеш в брой парите в банковия клон!!! Какво повече да коментираме ЛОБИ, Нагло лоби. Между другото в съда таксови марки приемат. Темата е много дълга и винаги ме вбесява от наглостта на цялата верига, че нямам думи.

 24. 24 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 636 Неутрално

  2) Ще се окаже недвусмислена подкрепа на българските банки, защото всички средства по таксите без съмнение ще минават само през тях.

  ________________________________

  Няма такива банки. Включително и БНБ. Банките принадлежат на собственици и акционери, които може да са и марсианци. Но най-често са ченгета, комуняги и обикновени бандити. Не искам да им оказвам подкрепа на "българските" банки, но принудата е икономическа, административна и силова. Те друго не успяха да научат и никога не ще научат. А цялата им "икономика" на другарите е насочена всички да станем вечни длъжници на "българските" банки и това е неизбежно. Просто ще изобретят такива задължения, че никой няма да има избор.

 25. 25 Профил на Грую Груев
  Грую Груев
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Към коментар № 1 на Виталий Зеленчук !!!
  Това,което сте написали господине показва какъв тъпанар сте.Извинете,че съм така груб,но Вие друго не заслужавате.Коментар няма да правя.Излишно е.Вие се занимавайте с глобалните проблеми,а оставете нас да се занимаваме с проблемите,които ни късат нервите ежедневно.

  Хубав човек.Че и красив май.Аз си се харесвам!Какво ще кажете.
 26. 26 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 883 Неутрално

  Ако искат парите да отиват във ведомствените им сметки защо не върнат касите вместо да ги заменят с банкови гишета? Винаги се възмущавам от това че пълним гушите на банките с тези такси. В чужбина където банковата система е много по-добре развита банково гише в държавно учреждение никога няма да бъде допуснато. Таксите за паспорти, регистрация на коли, съдебни такси, глоби се приемат нагишето с заплащане в брой, дебитна/кредитна карта или дори чек. По-добре да увеличат таксата с 1 лев и това левче да отива за касиер на МВР отколкото да плащам няколко лева на частна банка.

 27. 27 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 883 Неутрално

  Предлагам ДНЕВНИК да потърси официално мнение на институциите както направи за митническите пратки, защото това не е личен проблем.

 28. 28 Профил на balina
  balina
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Такса за съд също не можеш да внесеш освен през банка - разликата е, че не е определена конкретно една, но те са посестрими. За 10 лв. държавна такса плащаш 7 лв на ПИБ, 5 лв на ОББ, за другите не знам, но ще е все в тоя диапазон. Да ни имам държавата

 29. 29 Профил на екс_перт
  екс_перт
  Рейтинг: 8 Весело

  Цаката е не в държавната марка, а в ТАКСАТА ПРЕВОД - защото при заплащане на такса за издаване на нов документи за самоличност се заплаща не само конкретната стойност на услугата "издаване на нов документ", която, да приемем, отива по сметка на съответното РУ, но и такса за псевдоуслугата "превод", която се прибира от обслужващата банка...

  Ясно е, че държавните таксови марки не са далавера - няма как да се облажат банките, а чрез тях и творците на всякакви тарифи и устни нареждания

  “Only the educated are free.” Epictetus http://thinkexist.com/quotation/naturally_the_common_people_don-t_want_war/339098.html
 30. 30 Профил на Stephane Dodev
  Stephane Dodev
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Точни и много поучителни наблюдения! Архаично законодателство, което на всичкото отгоре не се спазва. На нормалните общества са им били необходими някакви си двеста-триста години за да сложат нещата в ред. На нас поне не ни предстои да изобретяваме топлата вода. За съжаление, принципът за развитие по метода на пробата и грешката е винаги валиден. Просто на някои им отнема повече време.

 31. 31 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#26] от "canuck99":Напълно съгласен! Аз съм за премахване на банковите гишета, които са "на място"! След като на банките е рентабилна поддръжката им, защо тази дейност да не се извършва от самите институции? А как и защо една банка "накъка" гишенца във всяко РПУ, КАТ и гранични пунктове? Сигурно като спечели конкурс за най - високи такси

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 32. 32 Профил на lancelot
  lancelot
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Очакваме отговор от Цветан Цветанов и Симеон Дянков .. ?

 33. 33 Профил на kocetoo
  kocetoo
  Рейтинг: 217 Гневно

  Положението е напълно същото и в КАТ - София. Лично съм правил опит да платя глоба, чрез държавни таксови марки, но резултата беше аналогичен, с отговор на н-к КАТ: Ние не отказваме плащането, но понеже нямаме каса, може да си дадете марките на гишето на банката )))))

 34. 34
  ****

  Този коментар беше изтрит в 14:05 на 06/10/2010 от неговия автор.

 35. 35 Профил на tuj_to
  tuj_to
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Ей хора омръзна ми да чета за тия вопли за таксите в институциите!
  Толкова е просто - споделен опит от новата ми шофьорска книжка:
  1. Отваря се сайта на съответната институция и се взима ТОЧЕН списък на сметките за СЪОТВЕТНИЯ документ.
  2. Отваря се Мозила Файърфокс, пуска се електронното банкиране и се превежда нужната сума по нужната сметка. Такса - стандартна такса за банков превод от собствената ви сметка.
  3. (За съжаление е нужно) Минаване през офис на банката(в която е електронното Ви банкиране) за да Ви заверят с мокър печат копието от платежното, което сте пуснали през И-бенкинга.
  4. Отиване в съответното поделение на съответната институция и се подават документи ведно с платежния документ.

  5. ГОТОВО! ТОВА Е!

  Що за простотия са непрестанните вопли за банковите такси???Ами нали тази касиерка на банка в съответната институция е на заплата, нали има компютър, нали той харчи ток, нали институцията събира наем от банката за това гише????????? Вие да не си мислите, че паричното обръщение е безплатно??? Нали, ако институцията направи собствена каса, пак ще ги има тези разходи, ще плаща и за инкасо, защото тези пари тя трябва да си ги прехвърли по сметката, ако не трябва да си построи сейф и система от 5 касиерки да внасят и изнасят пари и 1 вътрешен одитор да им прави проверки за да не щипят. И тази институция пак ще ги взема от мен, но под друга форма - с по-високи данъци, нали тези разходи, все отнякаде следва да се вземат, т.е. пак от мен!
  Така поне е справедливо - плаща потребителя на услугата, този който не потребява - не плаща. А иначе - плащаме всички, защото държавните разходи нарастват за всички, нарастват ни и данъците - парите трябва да се вземат отнякаде за да се покрият тези разходи, държавата не ги фабрикува от само себе си.....вече!

 36. 36 Профил на news_expert
  news_expert
  Рейтинг: 426 Гневно

  Готово , но ... не !
  Защото плащаш и ТАКСА върху ТАКСАТА !
  За това става дума, ако не си вдянал - да НЕ се плаща такса върху таксата...

  Тъжно е , но тук можеш да "срещнеш" не един Български идиот...
 37. 37 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 426 Неутрално

  В дуплика днес в парламетнарния контрол питаха ЦвЦв за случая и той каза че нямали отчетост която да брои колко са приетите таксови марки за да си ги искат от републиканския бюджет.
  Бил възложил на Дянков да проучи какви са възможностите, но като цяло отби въпроса.

  The biggest risk in life is not taking one.
 38. 38 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  Добре дошли в Абсурдистан! Това трябва да пише по границите. Изумява ме как едно елементарно нещо за услеснение на гражданите и елиминиране на безумно високите банкови такси за преводи до бюджета не се направи. Спокойно може да се направи плащане с дебитна или кредитна карта. Може и много други услеснения да се направят. Но няма да го направят, защото как ще смучат кръвчица тия паразити - банките. Особено СИБанк, която има много тесни връзки с управляващите. Не случайно мног хора сменят държавата. А тя -държавата се издържа с нашите данъци.

 39. 39 Профил на dzhagalov
  dzhagalov
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Още един въпрос е кой и как избира банката която да има каса В приемната на Паспортна служба (и.е. Сибанк в Стара Загора) и защо плащане от такъв малък размер се 'обработва' от банката с почти 20% такса?

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK