В името на рейтинга

В името на рейтинга

© Иван КутузовАко в българските градски политически легенди имаше най-страшно проклятие, то сигурно щеше да гласи "Дано да ти се срине рейтингът". Рейтингите са светая светих на днешните български политици – за тях бленуват, заради тях страдат и което е най-лошото, единствено с тях съобразяват политиките и постъпките си.


Това, разбира се, е израз на пубертетната фаза на развитие на българската демокрация. В демократичната политика рейтингите са просто един инструмент, индикатор на други, много по-важни процеси. Не би трябвало да се забравя, че никакъв, дори ударилият тавана рейтинг не може да замени реалността.


В България
когато рейтингът тръгне надолу, връщане няма


През последните 20 години няма нито един случай, когато трайната тенденция към спад на общественото доверие и одобрение в правителство, партия или лидер да е била "обърната". Именно готовността в името на рейтинга да бъдат правени всякакви компромиси, включително с фундаментални ценности, цели и принципи на политиката, тегли общественото доверие към политиците надолу, като топуз към дъното.


На такава устойчива низходяща тенденция в доверието към управляващите сме свидетели сега. Индикации за началото й имаше още през есента на миналата година, когато се разклатиха позициите на правителството и отчасти на премиера сред хората, които през юли 2009 г. дадоха подкрепата си в последния момент и след сериозни колебания.


Тогава отбелязах, че реакцията към първите симптоми на спад на рейтинга ще бъде истински лакмус за бъдещите шансове на управлението. Така и стана. На симптомите на недоверие лидерите на ГЕРБ отговориха неадекватно – с


мерки, предназначени да лъснат имиджа


а не да преодолеят слабостите в начина на правене на политики и в комуникацията с обществото. Поради това проблемите се задълбочиха и се стигна до днешната ситуация.


Някои виждат в това парадокс. Няма друго правителство през последните двадесет години, което толкова често да е променяло позициите в резултат на реакциите в обществото. На пръв поглед чуваемостта и готовността за преразглеждане на решенията е несправедливо наказана. Но само на пръв поглед.


Една от най-сериозните и за съжаление, изглежда, непреодолима слабост на това управление и на неговите лидери е почти патологичната им зависимост от желанието да бъдат харесвани и хвалени. По тази причина 99 на сто от всички отстъпления и криволичения в управленската политика се дължат на страха от нехаресване, а не на задълбочено осмисляне на недостатъците на преразгледаните или отменените решения.


Това, което се представя за диалог и готовност за разумен компромис, всъщност често е мимикрия. Търси се начин непроменените по същество управленски решения да бъдат "продадени" в нова, по-харесвана "опаковка". Господства принципът "важно е как ще реагират хората", а не "важни са последиците за хората". А между първата емоционална реакция и трайните последици невинаги има тъждество.


Желанието на управляващите да


бранят рейтинга си като Термопилите


води към неизбежен и исторически известен резултат – те ще "погинат под сганта" на обстоятелствата, на лавината от проблеми, една част наистина наследени и неизбежни, други нововъзникнали или задълбочени през последните 15 месеца. Поне на теория този развой все още може да се избегне.


На първо място, управляващите трябва да се примирят с неизбежния факт, че няма да се къпят в народната любов. Това не се случва и в добри времена, а в период на криза е немислимо. Много по-важно е защо не те обичат, а също така дали това, което правиш, ти дава известни шансове в бъдеще.


Затова демонстрациите на емоционално съчувствие към изпитващите все по-тежки тегоби хора (които стават все повече), съпроводени с безсмислени или нискоефективни публични разходи, трябва да бъдат заменени от хладнокръвни, стратегически разчетени реформи. Вярно е, че в началния период те ще имат висока цена и ще генерират неодобрение и съпротива, но тази дан в бъдеще ще се изплати.


Преди няколко години правителството на Словакия в навечерието на изборите предприе наведнъж три тежки реформи. Същото се случи наскоро в Естония и Латвия. Някои нарекоха това политическо самоубийство, но реформите дадоха бърз резултат и обществото възнагради доблестта на управляващите. Разбира се, основната причина бе стратегическото умение и високата експертиза при подготовката и провеждането на тези политики.


Второ, ГЕРБ трябва да се откажат от илюзията, че с постоянни маневри могат да контролират и насочват недоволството в обществото. За известно време това работеше, но към настоящия момент обясненията на проблемите с БСП, президента, Доган, хленчещите държавни университети и прочие имат обратен ефект.


Освен наследените проблеми има и нови, предизвикани от действията или бездействията на това правителство. БСП и Първанов би трябвало да мълчат, тъй като наистина носят голяма вина за днешното положение. Но те не мълчат и няма да мълчат и говорейки, наред с инсинуациите и пропагандните клишета, изричат и верни констатации.


Опитите да се отхвърля всяка критика


към правителството само защото е изречена от опонентите, са контрапродуктивни. По този начин управляващите дават козове на своите противници и са на път да ги реанимират политически. ГЕРБ има само една разумна тактика – да говори за проблемите, а не да ги отрича. Да започне пълноценен диалог с обществото, с компетентните среди, да създаде условия за съвместно изработване на кооперативни стратегии, които да дават резултат.


Само по този начин, решавайки проблемите с помощта, идеите и участието на обществото, управляващите ще докажат, че са различни и по-добри от предшествениците си и че нападките на опозицията са лицемерни и користни. Не е достатъчно просто да признаваш грешката си, а на следващия ден да я повтаряш в леко изменен вид. Трябва да си готов да я поправиш, намирайки по-добро решение, от който и обществен субект да идват идеите за него.


Трето, идва решаващият момент, когато или някои от основните фигури на управляващите ще обуздаят словесните си фойерверки, или ще бъде платена висока цена, може би по-висока, отколкото обективно заслужава правителството. В основата на този проблем също е "рейтинговата суета". Министър-председателят и министрите не могат да бъдат говорители, още по-малко коментатори на своите действия и намерения. От


търчане по медиите с цел самореклама


не им остава време да правят политика и политики или поне да се консултират с хора, които имат знанията, уменията и опита в тази област. Този водопад от думи дразни, защото дори да отразява добри намерения и реални дела, говори за нескромност, да не говорим за изобилието от гафове.


Добрият политик, още повече държавник, говори малко, когато трябва и каквото трябва. Защото думите, изречени от един премиер, вицепремиер, финансов министър и т.н. сами по себе си стават политически факти и влияят на процесите.


Най-важно е да се разбере, че "прозорецът на възможностите" за овладяване на спада на доверие е на път да се затвори. Колкото и да е неприятно за ГЕРБ, все повече хора започват да се оглеждат за алтернатива на днешното управление. А едно от правилата на политиката гласи: когато народът започне да се оглежда за алтернатива, той винаги намира такава. Друг е въпросът, че тя невинаги е разумна.


*Авторът е доцент по публична администрация в СУ "Св. Климент Охридски"


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  ..."все повече хора започват да се оглеждат за алтернатива на днешното управление. А едно от правилата на политиката гласи: когато народът започне да се оглежда за алтернатива, той винаги намира такава. Друг е въпросът, че тя невинаги е разумна."

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 2. 2 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1548 Разстроено

  пубертетната фаза на развитие на българската демокрация

  За 20 години "преход" все тийнейджърска работа... Все накой да води "нацията" за ръчичка - било то цар или пожарникар...
  Последният е особено загрижен да не загуби "народното обожание" и поради това се върти като ветропоказател и вместо ОБЕ6ТАНИТЕ реформи губи времето на България с движение по линията на минимално съпротивление.
  Но проблемът си е в матрЯла - бол6инството от хората на искат пот и сълзи, напън и лична инициатива за смислено европейско бъде6те, ами рахат, усвояване и...
  Така че колкото и да е тъжно си заслужаваме "лидерите", вкл. сега6ния - с напомпано его, много приказки, а покритие - за него да не питаме...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 3. 3 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1548 Разстроено

  Докато хората не се откажат да бъдат поданници, а ре6ат да са граждани (с права и задължения), да си "спретнат" едно гражданско об6тество по европейски образец (а не на кланов принцип, както е до сега, по африкано-азиатско-феодален почин), с ясно разпределение на ролите и отговорностите - все една мотика 6те се настъпва, все кухи лидери 6те се появяват (сервирани примерно от ДС).
  И влаковете 6те отминават, а страната ни 6те си остава закономерно и неслучайно най-бедна и огрухана...
  Докато уроците не се усвоят истински-житейски, а не псевдо и при всяка трудност да се изпада обратно в познатите модели на поведение...
  А ако не стане - то до 50-100 години може и да няма България... Чалгария е една алтернатива, Пенсионерия е друга, Циганьория е трета...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 4. 4 Профил на 4i4olin
  4i4olin
  Рейтинг: 488 Весело

  Още един от комунист от висока позиция / беше председател на софийската организация на БСП по времето на Жан/ ни води към светлото бъдеще. Очевидно рейтинга и разследването на корупцията много ви боде очите.

 5. 5 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1248 Любопитно

  Най-очевидното вероятно е най-малко вярно. Или откровенна заблуда.
  Рейтингът е важен. Той отразява релното отношение към политиките. Ако се измерва реално. Ако не е елемент от пропагандата. Ако имаше у нас обективни социолози. Ако агенциите не бяха смукачки на пари и средство за финансово облагодетелстване. Ако рейтингът нямаше цена в банкноти.
  А проблемът на ГЕРБ е, че нямат идеология, а само табелка. На нея може да пише всичко. Само в случая е "десен". Другите партии и те са в подобно положение...
  Проблемът на правителството е още по сериозен. То не е екип. А не е екип защото има Главен разединител - Симеон Дянков. Този вирус играе една и съща роля вътре в кабинета и навън в обществото. Разделяй и владей. Насъсквай и използвай.
  Прехваленият финансист се оказва мозък, но в разрушението. И употребата му за лична изгода.
  Неговата политика е заместила политиката на кабинета. Превърнала се е в единствената видима за обществото политика.
  И на нейната проява хората отвръщат с рейтинг.
  Очевидно неодобрителен.
  Така че или кабинетът, или Вирусът Дянков ще трябва да си отидат.

 6. 6 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 730 Весело

  До коментар [#1] от "~":

  В последното изречение е разковничето.
  Но като си спомним и помислим..................

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 7. 7 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 701 Неутрално

  След неособено много време единствените хора, които ще си спомнят за герберонските герои или просто ще препсуват, или ще плюнат люто настрана, а за останалите просто няма да значат нищото, което са и сега.

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 8. 8 Профил на chiko
  chiko
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Присъствието на този автор е пълен сам. Той е доносник на ДС с псевдоним Майстора (вече го осветиха от Комисията по досиетата). Друг е въпроса, че беше шеф на софийското БСП по времето на Виденов. А сега се прави на доцент.

 9. 9 Профил на chiko
  chiko
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Ченгето Майстора бе водач на листата на партия „Българска социалдемокрация”. А председателят на партията Александър Томов (Лупи) бе девети.

  Ето тринайсетте имена:

  1. Александър Маринов
  2. Татяна Томова
  3. Веселин Марешки
  4. Галина Митева
  5. Димитър Митев
  6. Живко Алексиев
  7. Цако Бънчев
  8. Петър Жеков
  9. Александър Томов
  10. Тодор Велинов
  11. Цветина Петкова
  12. Лозка Василева
  13. Явор Димитров

  Политическият анализатор Александър Маринов е роден на 12 май 1957 г. Бивш председател на софийската организация на БСП по времето на Жан Виденов, член на ВС на БСП. Следва разрив с БСП. Депутат в 37-ото НС. Доктор по социология. В момента е преподавател в СУ “Климент Охридски”. 3 години е зам.-председател на ПГ на БСП в 36-ото и 37-ото НС. През юни 1996 г., след като различията му с тогавашното ръководство на БСП и парламентарната група достигат своя пик, той си подава оставката. Малко по-късно основава нова партия Български социално-либерален съюз. Опитва се да я развие, дори участва с партията си на местните избори през 1999 г., но без особен успех. През цялото това време продължава да се занимава с политически и социални анализи, тъй като е доктор по социология.
  Явно всестранно развито ченге))

 10. 10 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Неутрално

  А не си ли помислихте, че този Ал. М е "друг"?

 11. 11 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 730 Весело

  До коментар [#8] от "chiko":

  Ти кой друг би предложил?
  Това е управленския материал.
  По добре звучи матриал,но нека оставим въпрса висящ.......
  Трудна тема за размисъл,по повод наличноста.
  Дано след две читави поколения,се пръкне нещо с мисъл и усет за управление.
  Политиката е електорална нагласа относно присъстващите играчи на сцената.
  С две думи:
  Циганска работа.
  Балканджийска.
  Ако вярваш в друго, си е твое право......
  Поздравления.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 12. 12 Профил на chiko
  chiko
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До номер 11

  Просто казвам аман от ченгета. И сега пак поучават, анализират...Тоя Маринов утре и марсианец може да се пише, ако има далавера.

 13. 13 Профил на Musashi
  Musashi
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "За добрите древни владетели,
  хората са знаели само че съществуват."

  Лао Дзъ

 14. 14 Профил на 4i4olin
  4i4olin
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#11] от "Белия Негър":

  Дневник се напълни с комунистически активисти. Едните пишат, другите ги хвалят, всяко нещо, което се случва го изкарват фатален проблем и нескрито се радват до Бога.

 15. 15 Профил на chiko
  chiko
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До номер 10

  Не е друг. Това е Майстора.

 16. 16 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#9] от "chiko":

  То вече стана модно да се публикува такава плява тук от политически обременени мозъчни пигмеи... Вместо това може да пробват с някои политолози, само че те казват, че при настоящето положение на липса на мнозинство и политическата стабилност е най-важна! За това такива лаладжии като този издигащи пропагандни плакати как сме се нуждаели от радикални мерки, а в следващия момент простестира пред СУ защото бюджета бил намален, са много модни към момента! Разбира се, единствената идея в СУ за оптимизация на разходите беше да се спре обучението през най-студените месеци! Това е единственото градивно нещо, което дружно родиха и то не заради други ами защото просто няма да имат отопление! Та именно такива смешници, които не могат да оправят бюджета на един университет тръгнаха да дават акъл от какво имала нужда станата ни! То малко прилича на оная приказка, че който не можел да го работи отивал да го преподава!

 17. 17 Профил на dimaa
  dimaa
  Рейтинг: Неутрално

  Честно казано, не разбирам защо от години ни пласирате този автор. Аз пиша по-умно и по-интересно от него. Но за да ме публикувате, трябва ли да съм била и първи секретар на Софийския градски комитет на БСП? Извинявам се за резкия тон, ама не стига, че имате една страница коментари, та пускате на нея и посредствени текстове.

 18. 18 Профил на balina
  balina
  Рейтинг: 434 Весело

  Каге(р)берибистите с коронния си номер - като не могат да отговорят по същестно и с арументи, почват с плювни по тъча. И що народ вече са по форумите - ще разорите партията бе, тя на едни лихви от внесената в банка субсидия живее, както ни светна водачът

 19. 19
  ****

  Този коментар беше изтрит в 06:10 на 15/10/2010 от неговия автор.

 20. 20 Профил на владимир бояджиев
  владимир бояджиев
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Абе,хора,какъв ви е проблема?Това че е ченге или боклук или душегубец,значи ли че не е верно тва дет казва?Верно си е напълно!Толкова по-лошо,че идва от някой като него, защото честните и почтени анализатори мълчат по въпроса...а защо,те си знаят.

 21. 21 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Независимо и преди тази публикация, аз разширих първоначалната си характеристика на ББ от "медийна креатура, позьор и плачльо" на "фурнаджийска лопата, лъжльо и плашльо".

 22. 22 Профил на nanrico
  nanrico
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#17] от "dimaa":

  Пустото му ГЕРБерско "АЗ" !... Аз, аз, аз ...

  Иначе сте си " ...политически обременени мозъчни пигмеи..." !

  http://i1121.photobucket.com/albums/l516/poprangelov/66.jpg

  „Свестните у нас считат за луди” http://otkrovenia.com/main.php?action=show&id=236324
 23. 23 Профил на jtkjtk
  jtkjtk
  Рейтинг: Неутрално

  На ГЕРБ края се вижда, това си е истина, при това е важна истина. Какъв ще е този край, не знам точно, но изглежда че ще пробият борда!
  Важно е и кой го казва,но азбучните истини бсеки ги казва, щото не е много трудно, особено ако си доцент!
  Но всеки може да се произнася, и да си говори. Вие нали сте умни и можете да прецените, да дадете мнение......

 24. 24 Профил на alec
  alec
  Рейтинг: 9 Весело

  Харесаха ми някои коментари/1,2,3/само ,че никой не вижда от къде идва големият проблем.Свобода и демокрация не се дават ни подаряват.Свободата е вътрешно усещане което на 90% от българите липсва генетично.А конгениталните заболявания са много трудни за лечение.Затова на българина му харесва колянно-лакътната позиция в очакване да го оправят,ама така,че най-вече да оправят съседа му,не него.90% от българите са "възмутени"от кражбите ,от палатите само защото те не са успели така да краднат на едро,а им стига пипе само за дребни далаверки.Българина си избира политици само с една цел-да накажат предишните.Българина не го притеснява мизерията-затова не му пука,че е заграден от скитащи песове,от локви по улиците,от разбити тротоари с паркирани коли,от боклуци изхвърлени от терасите...защото ако му пукаше нямаше да го търпи.Българина се поболява обаче ,ако някой друг живее по -добре.Дали,ще е ГЕРП или МЕРП или ЗЕРП все тая.А на останалите 10% които предполагам се задушават има една римска максима-"всеки е от там където се чувства най-добре"т.е.търсете си мястото.Фактът ,че си роден на една географска ширина с някой не повод да се идентифицираш с него или да си му интимен приятел.Няма човешки рекурс в България за промени, а живота е много кратък и много хубав да се пропилее в невъзможни очаквания.

 25. 25 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2871 Неутрално

  Омазан до ушите, а дошъл мозък да ръси. Вън ченгето!

 26. 26 Профил на Чико
  Чико
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Когато чета аналитичен материал не се интерисувам кой е автора Той не съобщава факти а споделя свой разсъждения Опитътда се напада автора когато казва неприятни неща е недостоен Всеки има право на мнение Един такъв диалог напомня за вица -вие защо бесите негрите в Америка Авторът който и да е той е напълно прав в анализа си Подобни мнения са изказвани от не един по форумите

 27. 27 Профил на жорко
  жорко
  Рейтинг: 565 Неутрално

  До коментар [#26] от "Чико":
  Естествено че всеки има право на мнение,но когато трябва да правиш анализ, той трябва да върху 100% факти ,а не впечатления на автора.Например не е факт ,че ВСЯКО решение което се взима било с цел рейтинг,и това че понякога се изнася в медиите информация от разни обсъждания или предложения,и после се промени,не означава че има лутане или промяна на мнението по принцип.

 28. 28 Профил на poik
  poik
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това се каза, но и аз да се съглася: който не коментира думите, а човека, явно е безсилен срещу аргументите (а и му липсва основно възпитание и образование). И още нещо: ако наистина, както твърди коментар #9, е имал разрив с БСП точно 1996, то той поне е човек с принципи.

  А с #24 Alec съм съгласен, а и не само това, ами и отдавна не живея и не се чувствам добре в тази страна, защото не искам всеки ден да се сблъсквам с хора като коментиращите горе, хора бедни духом, завистливи, изнервени от живота и неуспехите си, мразещи целия свят за това, че цял живот, та и досега, само са ги лъгали и мамели. Но за това те са си виновни.

 29. 29 Профил на chiko
  chiko
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До номер 28

  Човек с принципи......Агент на ДС ???!!!! Ако същият с един донос ти беше съсипал живота, дали щеше да говориш, че е човек с принципи ?

 30. 30 Профил на sir__lanselot
  sir__lanselot
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#29] от "chiko":

  Бегай си смени памперса, че размириса нета бе !

 31. 31 Профил на rara avis
  rara avis
  Рейтинг: 499 Гневно

  Аз лично бях опозиционно настроен към настоящата власт още преди парламентарните избори, защото тази банда, воглаве с Бо. Бо., беше толкова очебийна подмяна на нещата (квази дясна партия) и толкова очебиен олигархически проект, че само изданията на "Икономедия", горният анализатор и още една сюрия анализатори и лумпени не виждаха и не разбираха за какво става въпрос. Някъде от февруари-март изданията на "Икономедия", спомогнали настоящата власт да бъде инсталирана във властта, започнаха да обръщат палачинката и ето ги днес пред нас в цялата си опозиционна прелест. Горният анализатор беше същият адепт на настоящата власт, хулеше до преди няколко месеца заедно с Бо. Бо. тройната коалиция (разбира се, да се хули тройната е задължение, ама въпросът е, че Бо. Бо. не е нейна алтернатива), ала вече го виждаме и него усетил се накъде отиват нещата. Такива конформистки и "вътреолигархични" анализатори с лопата да ги ринеш, а и са съвършено безполезни. Защо го наричам "вътреолигархичен" анализатор ли? Защото полага смехотворна и несъществуваща политическа борба между ГЕРБ и БСП/ДПС. Всъщност тя съществува, ама е театрална и за пред фасадата. Зад кулисите, т.е. в реалността, има олигархия и ГЕРБ и БСП са всъщност от един отбор. Фактите са толкова очебийни в тази посока, че от един "богоугоден" анализатор днес в България очакваме да осветлява и разобличава тази олигархическа мафия. Лицето Александър Маринов обаче я бетонира.

  Който щади лошите, вреди на добрите
 32. 32 Профил на poik
  poik
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#29] от "chiko":

  Ченгета много и всякакви, дори и в правителството ги има.

 33. 33 Профил на poik
  poik
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#31] от "вълк-единак":

  За фактите съм напълно съгласен, но изводите ти.... Тази статия няма да се чете от правителството (макар че би им било от полза), а от граждани на страната. И дано тя ги накара да се замислят за предишните си и бъдещи избори. Ти и да си бил опозиционно настроен, явно мнозинството не беше. Тази статия е точно за тях. Освен това тя въобще не противопоставя БСП / ДПС и ГЕРБ, а напротив, опитва се покаже доколко и двата избора се оказват в крайна сметка грешни.

 34. 34 Профил на gwen
  gwen
  Рейтинг: 214 Разстроено

  Диагнозата на това правителство е Нарцистично личностово разстройство, а поведението им - резултат от незрели защитни механизми, сред които отричане, отхвърляме, актинг аут.
  Всяка болест е преди всичко страдание - в случая за читавите хора, които искат да са тук и да бачкат по европейски в тази налудна система.

 35. 35 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  ...4 години е един много дълъг срок за неуспешни експерименти с предизвестен край, за претъпкан еднокамерен парламент - няма време за това при положението на страната днес...

 36. 36 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Харесва ми статията.Думам ти дъще сещай се снахо.Браво Дневник.ГЕРБ има още сили.Предадт ли се ..????.

  Ръй! Ръй!
 37. 37 Профил на Иван Кръстев
  Иван Кръстев
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Излияние на другаря Продажков, което наводни форумите.

  С радост съобщавам на читателите, че от няколко дена официално се казвам Партенко Продажков. Най-после се сбъдна детската ми мечта името ми напълно да отговаря на характера ми. И аз много мразя Костов, но също така и обичам - например парите на Трактора, но все пак най-обичам да мразя и най-вече Костов, тоя лош, зъл злодей, който ми мъти водата, но и ми дава материал да пиша гнусотии в мижавия си сайт и да изкарвам парички, а те не миришат.

  ивкръ
 38. 38 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Новинар:

  Спаска Митрова спечели родителските права за малката Сузана. Съдът в Гевгели отхвърли тъжбата на бившия й съпруг Воислав Савич, съобщиха от партия "Атака". Според нея за първи път съдът е взел справедливо решение.


  Ден преди заседанието бившият й съпруг заяви пред скопския "Утрински вестник", че очаква именно такова решение на съда. Според него с делото Македония ще се опита да излъска имиджа си на правова държава и да подобри отношенията си с България.

  Решението на съда може да бъде обжалвано в 15-дневен срок от обявяването му.

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 39. 39 Профил на fatih
  fatih
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#38] от ".dru":

  Дебил

 40. 40 Профил на rara avis
  rara avis
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#33] от "poik":

  "Опитите да се отхвърля всяка критика към правителството само защото е изречена от опонентите, са контрапродуктивни. По този начин управляващите дават козове на своите противници и са на път да ги реанимират политически."

  Горният цитат от текста на лицето Ал. Маринов съвсем експлицитно заявява, че ГЕРБ и БСП/ДПС са политически опоненти и противници. Това имах предвид под "вътреолигархически" анализ на ситуацията в България, това имах предвид с изказването си, че лицето Ал. Мар. полага бутафорната политическа борба между ГЕРБ и БСП/ДПС като същинска и оттам нататък няма как да излезе отвъд "вътреолигархическата" гледна точка.

  Който щади лошите, вреди на добрите
 41. 41 Профил на Карина
  Карина
  Рейтинг: 541 Неутрално

  анализът на Маринов е добър и точен, умният човек трябва да умее да се заслушва в казаното, дори и от хора които смята за свои противници. Само с риване срещу всеки не става ))

 42. 42 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Аз, като ви виках още преди и по време на изборте, че трябва да се мисли за алтернатива на Бойко, някой да ме е чул? Сега ще го търпим, докато не създадем алтернатива. Плявата в НС и от ляво и от дясно, както и квакащите около Прламента не са алтернатива! Доказано не стават. По-вредни са! Вместо да дърдорите по форумите и коментарствате в тъпите казионни медии вземете стегнете се! Направете алтернатива!

 43. 43 Профил на abfk
  abfk
  Рейтинг: 214 Неутрално

  Анализите на Ал. Маринов обикновено ми харесват.
  Не и този.
  Не ми харесва твърдението ми, че ГЕРБ и БСП а политически противници, освен ако счита, че са опоненти единствено за министерските кресла.
  Внушава ни Маринов, че хората искали алтернатива. То и през 2001 г. медиите пак ни внушаваха същото, и видяхме докъде ни докара жълтата алтернатива. Не съм ГЕРБ-ер, винаги съм гласувал за сините или тъмносините, защото и сега съм убеден, че ако реформите (дори и плахи) от 1997 бяха продължили още един мандат, щяхме да сме близо до централноевропейската Нова Европа. И тогава ни внушаваха, че хората искали алтернатива. Видяхме я, жълта и червенорозова, движението ни на запад но на заден ход, с поглед към Москва. И резултатът го виждаме, правителството реже всякакви програми, за да намери 250 млн долара да ги даде на Москва заради локвата Белене!
  А затова нещо всички мълчат! Като усти, пълни с лайна! Усти на български журналя!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK