Редакционен: Нещо шумкарско

Правителството реши  към Националния осигурителен институт (НОИ) догодина да бъде създаден нов солидарен фонд,  в който да бъдат прехвърлени натрупаните средства за категорийните работници по личните им партиди в частните професионални фондове.


И доколкото става въпрос за лични, т.е. поименни спестявания, думата наистина е национализация. Тя пък на свой ред описва най-съществената "реформа", с която управлението на ГЕРБ може да се похвали в рамките на целия 20-годишен преход.


В събота многострадалният тристранен съвет ще се събира отново, за да се изпълни законовото условие, преди да бъде внесено в парламента, решението да се санкционира от т.нар. социални партньори на властта. Ако оставим настрана идеологическата страна на въпроса, министърът на труда Тотю Младенов  трябва да се подготви с убедителен отговор на цял куп въпроси:
- Съгласни ли са хората, за които в продължение на 10 години (откакто професионалните пенсионни фондове съществуват) са внасяни средства по лични поименни сметки (които могат да се унаследяват), да се сложат парите им в общия кюп за пенсиите?


- Какво би станало с публичните компании, ако заради нуждата от пари НОИ  поиска от професионалните фондове да осребрят акциите си в дружествата, листвани на Българската фондова борса?


- Какво ще стане с материалните активи, които професионалните фондове са придобили за десетилетие и които НОИ няма нито право, нито техническа възможност да управлява - ще се изсипят ли на един умрял пазар, на който по-скоро ще бъдат подарявани, отколкото продавани?


Въпросите около неяснотите, които това решение поражда, разбира се, са поне 10 пъти по толкова. Колкото до общото впечатление от него, да се доверим на един от читателите на "Дневник", написал във форума: "Има нещо шумкарско у това правителство."


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на focus__radio
  focus__radio
  Рейтинг: 466 Гневно

  Значи осигуровките за едни са " ... за лични, т.е. поименни спестявания..." , а за други - фонд за издръжка на чантаджии милиционери, военни , мургавелчовци ...
  Не ни стигат на врата цялата тази кохорта от любимци на Боко , ами сега ще ни наденат и още един "гердан" от миньори , сапьори, химици, табуни, войници , цигански катуни и каквото им скимне още !

  Ще , ще , ама НЕ ! ...

  Сивия сектор ще стане 99 % и Боко ще бъде принуден да изкара на плаца любимите си БОКЛУЦИ , които така упорито защитава , за да му създават БВП , че да му плащат заплатата !

 2. 2 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  Комунистите навремето затриха пенсионния фонд на нацията, 20 години след рухването на комунизма ГЕРБ е на път да повтори същия пладнешки обир.

  Боже мой, май на България и е писано да я управляват хайдуци.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 3. 3 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1441 Гневно

  Нещо не разбирам.
  Министър Тотю е бивш синдикалист, за него е ясно защо развитието е възможно най-доброто.

  Но не мога да разбера ролята на Дянков каква е? Нали е големия капиталист, нали идва от световната банка, нали уж беше 110% laissez faire, аз лично до днес съм го подкрепял винаги и никога не смятал, че действията са му по някакъв начин грешни.

  Но ВТФ е това с фондовете? Имиджовият ефект от тази простотия няма да може да бъде изчистен дори след 10 години. Крайно съм разочарован.

  А изказванията на Борисов относно секретарките и колите е връх на простотията и порнографията. Че да не би шефовете на банки да нямата секретарки и да не се возят в с-класи. Да не би Цветелина Бориславова да се вози в москвич?

  Шумкари!!!

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 4. 4 Профил на kikot
  kikot
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Така е при Боко Чавес!

 5. 5 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 900 Разстроено


  Питали Радио Ереван:
  - Какво би казал Айнщайн ако знаеше за "реформите" на ГЕРБ?
  Отговорът:
  - "Като приемем, че само вселената и човешката глупост са безкрайни, то на ГЕРБ може да се гледа като на цяла вселена!"

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 6. 6 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 900 Любопитно


  До момента можеше да се гледа на хаотичните действия на ГЕЕЕРБ, като на плахи опити в управлението на партия без управленски опит, без знания и без истинска партийна програма и принципи, които да следва.

  Обаче, след поредната безумна идея (да се изземат личните пенсионни сметки на хората) може да се мисли, че ГЕЕЕРБ се стремят ЦЕЛЕНАСОЧЕНО да разрушат България.

  Г рупа за
  Е кстремно
  Р азрушаване на
  Б ългария!

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 7. 7 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Въпрос към "2":Бихте ли обяснили кои в България са създали този "пенсионен фонд на нацията"?Моля Ви учтиво ,посочете категорийте работници,селяни,служащи,кито са се осигурявали преди 09.09.44 г. и са създали този "пенионен фонд на нацията",унищожен от комунистите.При желание да отговорите на този въпрос,моля да имате предвид,че 09.09.44г. заварва в България 78% селско население,слабо развита промишленост,а това значи в градовете да преобладават полицаи,военни,държавни чиновници и ...слуги,слугини,перачки и чистачки по домовете на богатите.Очаквам с нетърпение компетентен отговор,а не псувни и ругатни,които по никакъв начин не бихаме засегнали.

 8. 8 Профил на miet
  miet
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Целта на правителството е да могат да изплащат от нашите осигуровки в НОИ , пенсиите на полицаи , военни и други такива "тарикати".Тези тарикати обаче вземат над 20 заплати накуп при пенсиониране и някои от тях държат само химикалката в ръка като средство за полагане на "обществено-полезен труд".За да ги пенсионират рано и при тези условия ще е справедливо , ако те са си заплащали пенсионните осигуровки в размер многократно по-голям от нас , обикновенните работещи за 40г. трудов стаж за пенсиониране.Те обаче това не са го правили и правителството няма намерение да го изисква законово от тях.Тогава не трябва да се пенсионират рано или ако се пенсионират рано ,нека тогава да получават многократно по-малка пенсия , защото почти всички от тях след това са "работещи пенсионери".

 9. 9 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Към тези,които цъкат -:Нищо против казалият за ограбените от комунистите фондове.Поисках малко повече информация като дадох изходни данни,които на мен са ми известни относно структурата на населението преди 09.09.44г.,възможният брой на осигуряващите се или осигуряваните,включително и селското население.Никъде не съм твърдял,че съм прав,нито пък съм изразил мнение,че този фонд не е съществувал или не е бил толкова голям.Не съм съвременник на този период от нашата история,но се опитвам да мисля със собствената си глава.Имам спомен от края на 50-те години на м.в. когато бяха дадени първите пенсии на хора,заети в селското стопанство.Разговарял съм с моите родители,цял живот живяли на село и занимаващи се само със земеделие.Те ми казваха,че никога не са били осигурявали и не знаеха някой в родното ми село да се е осигурявал за пенсия преди 09.09.44г.Родителите ми не бяха комунисти и никога след това не са били.

 10. 10 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3240 Неутрално

  Точен е въпросът за "материалните активи".
  Кво ще ги правят, наистина?
  Тия синковци от частните фондове никога не са мислили да плащат пенсии. Виж по придобиването на "материални активи" и то на безбожни цени са царе.
  То не бяха офиси, то не бяха коли, то не беше чудо!
  Вальо Топлото в сравнение с тях е смешник.
  А един фонд спокойно може да се управлява от 5 (пет) човека от едни офис в апартамент, ако ще и президентски заплати да им даваха и процент върху печалбата.

 11. 11 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Чакайте малко?! Фалирали ли са частните фондове? Могат ли да изпълняват задълженията си?!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 12. 12 Профил на €arthquak€
  €arthquak€
  Рейтинг: 666 Неутрално

  До коментар [#9] от "molesan2":

  Историята на социалното и в частност на пенсионноосигурителното осигуряване в България започва 8 години след Освобождението, с приемането на Закона за пенсиите за инвалидност на военните лица от 11 ноември 1886 г. Той е считан за доста несъвършен, затова някои приемат за първи подобен акт Закона за пенсиите на учителите от 15 декември 1888 г. (влязъл в сила на 12 януари 1889 г., след публикуването му в бр. 4 на Държавен вестник), прокаран от правителството на Стефан Стамболов. С него започва изграждането на осигурителната система. Първоначално тя обхваща само държавните служители и работниците в държавните предприятия, а от 1918 г. и работещите в частните предприятия.

  До войните за национално обединение, размерът на пенсиите е давал възможност за едно добро съществуване на пенсионерите, предвид малкия им брой и нарастващия демографски потенциал на страната. След двете национални катастрофи, завършили с подписания Ньойски договор, започва продължителен процес на обезценяване на пенсиите по обективни причини, който е прекъснат за кратко през 30-те години на 20 век и е възобновен отново по време на Втората световна война.

  С приемането на Закона за общественото осигуряване от 1924 г. и на Закона за пенсиите за изслужено време от 1932 г. е оформена фондовата система за социалното осигуряване в България.

  Следващият етап е изграждането на държавното обществено осигуряване, започнало със създаването на Института за обществено осигуряване през 1941 г., който се грижи за изграждането и доброто функциониране на обществените осигуровки в страната. Десет години по късно - през 1951 г. е ликвидирана системата на фондовото осигуряване и тя е заменена от изцяло държавна - с бюджетно финансиране на социалното осигуряване.

  Действащото до Деветосептемврийския преврат и малко след него пенсионно законодателство определя точни и ясни критерии за отпускане на пенсии, като от първостепенна важност са размерът и продължителността на внесените осигурителни вноски. Участието в даден пенсионен фонд се доказва със специални марки в осигурителната книжка и с т.нар. Сведения за пенсиониране, издадени от съответния работодател.

  През 1948 г. е приет нов Закон за общественото осигуряване, заменил действалия от 1924 г. такъв, който подменя фундаменталния принцип, че правото на пенсия се поражда от участието с осигурителни вноски в съответния фонд, а не от положения труд. Осигуровките на работниците и служителите по силата на новия закон се поемат изцяло от държавните предприятия и учреждения. Налице е в областта на осигурителните отношения и право през този период изцяло политическо законодателство - след 9 септември 1944 г. влиза в сила Закон за подпомагане на жертвите в борбата против фашизма и капитализма, който предвижда финансова помощ и безплатен ремонт на жилищата на "пострадалите". Постепенно кръгът на "пострадалите" правоимащи се разширява значително и обхваща и кръвните роднини на антифашистите до трета степен на родство, а също и тези по сватовство. Това е само началото на една цялостна законодателна поредица от мерки в подкрепа на тези лица, превръщайки пенсионната система на страната в част от широка мрежа от привилегии, които облагодетелстват една категория български граждани за сметка на основната част от българското общество, при това социално нуждаеща се.

  През юни 1945 г. е приета от "народната власт" Наредба-закон за народните пенсии. Според този нормативен акт право на такава пенсия имат всички български поданици, които в периода от 9 юни 1923 г. до 9 септември 1944 г. са пострадали в борбата против фашизма и в резултат на това са станали инвалиди с най-малко 30% изгубена работоспособност. От право на пенсиониране по този закон могат да се възползват и тези, които са допринесли за борбата против фашизма като общественици, хора на науката, изкуството и литературата. Такива пенсии се отпускат и като наследствени на съпрузите, непълнолетните деца и родителите на загиналите антифашисти. През 1959 г. ЦК на БКП институционализира съществуването на института на Активните борци против фашизма и капитализма (АБПФК), по силата на което обстоятелство в зависимост от това в коя от четирите категории попадат тези лица, получават и съответния размер на пенсия по силата на специалното осигурително законодателство за тази категория физически лица. За да се отпусне пенсия на АБПФК от 1959 г. не е необходимо наличието на процент на инвалидност. Осигурителната и законодателна аргументация в случая е насочена към тежките условия на антифашистката борба, които са влошили здравето на кандидатите и това се е отразило на тяхната работоспособност. От съществена важност в случая е обаче обстоятелството, през годините кандидатът да не е изменил на комунистическите идеи, като за целта представи и съответен документ от ръководството на БКП, РМС, ОФ, а за техните ръководства - от Министерския съвет.

  Преференциалното раздаване на пенсии след деветосептемврийския преврат на една социална група се осъществява паралелно с отнемането на осигурителните права на други български граждани, въпреки наличието на внасяни осигурителни вноски към субекти във фондовата система (които са одържавени). На 14 януари 1948 г. е обнародван Закон за лишаване от право на пенсия на лица, проявили фашистка дейност. Въз основа на него са спрени пенсиите на безследно изчезналите в периода от 9 септември 1944 г. до 30 март 1945 г. във връзка с преврата на 9 септември 1944 г., както и на осъдените от Народния съд, а също и на всички други физически лица, за които властта смята (т.е. по презумпция), че имат "фашистки прояви". В периода между 20 септември 1944 г. и 6 октомври 1944 г. убитите без съд и присъда и безследно изчезналите български граждани са около 20 000 души. Осъдени от Народния съд са 9155 души, но фактически броят на засегнатите от този специален и репресивен закон е реално много по-голям, особено предвид начина на правоприлагане и осъществяване на прасъдието в България през този исторически период. По силата този закон са отнети и наследствените пенсии, като не е признат за трудов стаж този положен от някои длъжностни лица преди 9 септември 1944 г. - кметове, помощник-кметове, полицаи и т.н.

  Пенсионното законодателство в периода от 9 септември 1944 г. до приемането на Закона за пенсиите, влязъл в сила от 1 януари 1958 г. е с ясно изразен политически характер. Идеята за право на пенсия е, претворена и в законодателството, че тя е средство за овъзмездяване, а не резултат от дългогодишно осигуряване на лицето, при това реално осъществявано. Правото на пенсия е превърнато от отечественофронтовската и комунистическа власт управлявала страната в средство за раздаване на привилегии и за налагане на рапресии на инакомислещите, което е в противоречие с основни правни пранципи. На практика са лишени от средства за съществуване правоимащи, които реално са внасяли през годините осигурителни вноски за това, което е обезсмислило основните осигурителни принципи на общественото осигуряване.

  Характерна черта на българската осигурителна и в частност пенсионносигурителна система в исторически контекст е, че тя е в много по-голяма степен обвързана с държавата, отколкото в развитите европейски страни в края на 19 и през 20 век. Одържавяването на социалното осигуряване в България по немски образец започва през 1941 г. със създаването на Института за обществено осигуряване, което е решителна стъпка за обхващането в осигурителната система на всички слоеве от активното население на страната от т.нар. свободни професии - земеделци, занаятчии и търговци, въпреки символичния размер на техните пенсии.

  След Априлския пленум в България е приет Закона за пенсиите, влязъл в сила от 1 януари 1958 г., и останал в сила до влизането в сила от началото на 2000 г. на сега действащия Кодекс за социалното осигуряване.

  Източник- Wikipedia

  ☭= ☠
 13. 13 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3240 Неутрално

  До коментар [#11] от "BBC":
  Не могат, щото нямат пари.
  Трябваше да почнат да плащат от 2011, обаче взеха да търсят под вола теле, като колбасарите със соята и дупетата.
  Нещо там не станало както трябва и те нямали да плащат

 14. 14 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3240 Неутрално

  До коментар [#12] от "earthquake":
  В уикито е пропуснато, че след девети отнемат трудовия стаж на всички, без изключение, служители в царската полиция и жандармерия за срока от 9 юни 23-та до 9-ти септември 44.


 15. 15 Профил на €arthquak€
  €arthquak€
  Рейтинг: 666 Неутрално

  До коментар [#14] от "k_":

  Не е пропуснато, просто не си чел внимателно

  " На 14 януари 1948 г. е обнародван Закон за лишаване от право на пенсия на лица, проявили фашистка дейност. Въз основа на него са спрени пенсиите на безследно изчезналите в периода от 9 септември 1944 г. до 30 март 1945 г. във връзка с преврата на 9 септември 1944 г., както и на осъдените от Народния съд, а също и на всички други физически лица, за които властта смята (т.е. по презумпция), че имат "фашистки прояви"

  ☭= ☠
 16. 16 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#13] от "k_":Ами тогава да се мине през процедура на фалит! Стига с този 9-ти септември! През 1944, почти всички национализирани фабрики са били фалирали или източени. А след това реституирахме работещи заводи! Кой не може да плаща - Фалит!!! Много просто! Тоя, мутрата за какъв се взима?! Господ?!!И се увеличават годините за ранно пенсиониране. кой не е доволен лично да навести секретарките и шефовете във фондовете!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 17. 17 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3240 Неутрално

  До коментар [#15] от "earthquake":
  Внимателно го четох.
  Отнемат пенсиите нацяло за поява на "фашистка дейност", каквото и да значи това. По тоя член попадат повечето висши чинове в полицията и по-низши, ако се намери някой дате натопи че си бил "фашист". Комунистите са го използвали за решаване на лични проблеми в повечето случаи.
  А на всички служители, абсолютно всички под пагон в полицията по списък, им отнемат само годините за стаж, не пенсиите.

 18. 18 Профил на €arthquak€
  €arthquak€
  Рейтинг: 666 Неутрално

  До коментар [#16] от "BBC":

  Ако беше написал "През 1944 национализирахме работещи фабрики, а след това приватизирахме източени предприятия" , щях да се съглася.

  ☭= ☠
 19. 19
  ****

  Този коментар беше изтрит в 23:31 на 20/10/2010 от неговия автор.

 20. 20 Профил на €arthquak€
  €arthquak€
  Рейтинг: 666 Неутрално

  До коментар [#17] от "k_":

  ОК, нямаме особено разминаване, но се съгласявам с теб.

  ☭= ☠
 21. 21 Профил на tub
  tub
  Рейтинг: 466 Неутрално

  В България няма да се осигурявам нито доброволно, нито задължително, нито никак! Няма смисъл! След 15-ина години едва ли ше остане работещ в БГ, от когото да вземат, яе да ми плащат пенсията...пък и да има някой, от цигани и инвалиди, едва ли ще се вредя...
  Предпочитам да си отида от този свят достойно...както съм и живял!

 22. 22 Профил на Чико
  Чико
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Днес слушах Боййко по БНТ.Очаквах да ми обясни,че не правят национализация на частните пенсионни фондове.Той,обачепърво се заяде кои медий били писали за национализация и ги оплю,второ започна да коментира какви разходи имали частните фондове.Това наистина е НЕСЕРИОЗНО /тази опротивяла дума/.Нали е нормално да се направи сериозен анализ на дейността на тези фондове и на основаниена това да се направят изводи.Така или иначе,тази реформа е обратната на "дясна"

 23. 23 Профил на zuckersusser
  zuckersusser
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Десите мислители крепиха Дянков до сега. Хак им е. Неолиберализмът не е десен, той е еднакво далеч и от десни и от леви, принтципът е "взимай парите я бягай".

 24. 24 Профил на jamm
  jamm
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Някои осигурени по категория нямали достатъчно за "висока" пенсия. А какво става с останалите, които имат?
  Например - родителите ми работят по 2ра категория и имат натрупани, да речем, по 10 000 лв. в ППФ до момента. След национализирането на фонда имат две опции:
  1. Решават да не се пенсионират по-рано, а да си работят до 60 и 63 г. - натрупаните средства от иначе индивидуалните партиди вече ги няма и не могат да си ги потърсят от НОИ. Аз като наследник също не мога да ги очаквам.
  2. Възползват се от правото си на ранно пенсиониране и НОИ по неведомите си механизми изчислява, че им се полагат по 200 лв. срочна пенсия, защото толкова се полагало от кюпа. Което според ББ пак ще е много, в сравнение с тези 50 лв., които сега частните фондове не могат да платят на някои хора (които не са осигурявани на реалния доход, примерно, или късно са включени в този вид осигуряване).
  Какво правим?

 25. 25 Профил на Philip
  Philip
  Рейтинг: 1032 Разстроено

  До коментар [#24] от "jamm":
  Как какво правим? Взимаме някакъв обществен транспорт и с него на Терминал 2. С еднопосочен билет!
  Никога не съм мислил да емигрирам, самата идея ми е била чужда. Но от няколко години, все по-сериозно обмислям подобна идея! За съжаление...

  PHILIP
 26. 26 Профил на sir__lanselot
  sir__lanselot
  Рейтинг: 466 Гневно

  Нищо против пенсионните фондове ! Те изобщо не ме касаят...
  НО ! ...

  Тогава пенсионните фондове да започнат да си изплащат пенсиите още от 1.01.2011 година !
  Ама пенсиите на миньори, химици и др. подобни щяли да бъдат малки - по 50 до 80 лева...

  ЧЕ НА МЕНЕ КАКВО МИ ПУКА - толкова са си внесли , толкова ще получават!!!!
  А да са си спестявани и от големите заплати ! ...


  Тези фондове бяха създадени , за да плащат пенсии от момента на РАННОТО ИМ ПЕНСИОНИРАНЕ до навършване на общата пенсионна възраст.

  А сега и ТАЗИ ТЕЖЕСТ искат да прехвърлят на НОИ т.е. ДА ИМ ПЛАЩАТ ОТ МОИТЕ ПАРИ !!!
  ТОВА Е КОМУНИЗЪМ !!! НЕ ПРИБИРАНЕТО НА ПАРИТЕ ОТ ФОНДОВЕТЕ !!!

  Вие ревете , че искат да ви вземат вашите пари, за да ви плащат пенсии НА ВАС , като ви допълват пенсиите с МОИТЕ ПАРИ !...

  А аз НА КОГО ДА РЕВА , че МЕ ОГРАБВАТ , за ДА ХРАНЯТ ТАКИВА КАТО ВАС ?

  Какво излиза ?

  Че вие сте привърженици на принципа " МОЕТО СИ Е МОЕ , а ЧУЖДОТО Е ОБЩО ! "

  Хайде , вървете на майната си с подобни тези !!!

 27. 27 Профил на jamm
  jamm
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#26] от "sir__lanselot":

  Напълно съгласен.
  Освен, че ще се изгуби капиталопокривния принцип и в тази връзка справедливото разпределение на средствата, има един куп други малоумни аспекти. Статията добре акцентира на най-фрапиращите, като загубата на средства при прехвърляне на парите към НОИ. От натрупаните 500 млн. към момента в бюджета може да отидат примерно 450 млн.
  А след като сринат БФБ, ще намалее доходността и в универсалните фондове и правителството ще вземе да обяви, че и те няма да имат пари за пенсии през 2020 г.. Хипотетично

 28. 28 Профил на danielson
  danielson
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Абе, Вие луди ли сте или сте подкокоросани от мутрите?
  Вие знаете ли кой и защо ги създаде тези частни пенсионни фондове? Знаете ли, че те отказват да плащат добавки към пенсиите, защото са поредната мутренска пирамида? Къде инвестират? Имат ли гаранция за съществуването си от държавата както в САЩ и регламент за инвестиране и отчетност?
  Според мен национализация не винаги означава лява политика и този ход на правителството е правилен

 29. 29 Профил на jamm
  jamm
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#28] от "danielson":

  1. Луди сме, че не сме емигрирали.
  2. След около месец КФН ще изнесе информация за реалните собственици. (не всички фондове са започнали от червените/сините куфарчета).
  3. Никой не може да ти откаже законово регламентирани плащания. Щяха да се водят десетки хиляди дела в момента.
  4. Гаранция-Франция, но регламент има, както и надзорен орган.
  5. www.fsc.bg - ако ти се четат регламенти и отчети

 30. 30 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 581 Весело

  До коментар [#18] от "earthquake": Национализирахме би трябвало да значи обществото, а не аз лично! Няма как да съм го правил поради физически ограничения! Иначе, мерси за забележката!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 31. 31 Профил на alec
  alec
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Moже точната дума да не е национализация.Но е сюрреализъм!Частното осигуряване -пенсионно,здравно и всякакво друго е договор между фонда и осигуряващият се.Фондовете котизитар на борсата и този който си дава парите там е акционист който се информира .Има и рискове,но вложителя-акционист ги знае.Английските пенсионери загубиха от фалита на Lehman brother.Никоя държава не може да ти премести обаче парите от една банка в друга,нито спестяванията от един фонт в друг без твое разрешение.Аз си определям на кой пенсионен и здравен фонд да имам доверие и аз си нося последствията.Случващото се мирише на "Chavismo"

 32. 32 Профил на gari
  gari
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До danielson Кои са мутри от фондовете? Има там един тимаджийски фонд, но пък има и Алианц, и Ай Ен Джи. Това са две от най-големите компании в ЕС, и те ли са мутри?

 33. 33 Профил на plamen.randjev
  plamen.randjev
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Явно последната надежда е в Парламента, дано видим как "власт власт възпира"...

 34. 34 Профил на danielson
  danielson
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#32] от "gari":

  Алианц е стабилен дългосрочен играч, който просто използува слабостите и пропуските на системата за да допълни изгодно ресурсите си
  Ай Ен Джи са фалирали американци, които бяха спасени от американското правителство, защото са най-голямата застрахователна компания в света.
  На повечето българи обаче им беше посочено съвсем точно къде да се пенсионно доброволно-задължително осигуряват...

 35. 35 Профил на uzur
  uzur
  Рейтинг: 466 Неутрално

  http://yphalachev1.blogspot.com/2010/10/14-465.html
  След като,БЛС скъса споразумението с правителството,и отказа приватизацията на около 1.4 млрд.лв.от здравни осигуровки, сега правителството с подкрепата на синдикатите се опитва да приватизира пенсионните вноски на категорийните работници(465 млн. лв.). Работодателите се страхуват,че тъй като техните активи са на борсата,то прехвърлянето им в държавния осигурителен стълб ще я декапитализира.След решението на правителството за национализация на личните сметки на осигуряващите се в професионалните пенсионни фондове лица и малкото останали индивидуални инвеститори на Българската фондова борса (БФБ) отговарят с разпродажби.Сесията на борсата приключи с близо 4 млн. лв. оборот, в това число и на извънрегулирания пазар и 2.27% спад на акциите, измерено през индекса SOFIX.

 36. 36 Профил на gari
  gari
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#34] от "danielson":

  Ай Ен Джи са холандци. Бъркаш ги с Ей Ай Джи, които са фалирали американци.

 37. 37 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1877 Неутрално

  Но аз се чудя защо само коментираме простотиите, които върши ГЕРБ и се вайкаме. Те толкова си могат, това им е интелектуалния багаж. А не се вдигнем и, както през зимата на 1997, когато изгонихме Виденов, не ги изринем от властта. Иначе нищо добро не ни чака.

 38. 38
  ****

  Този коментар беше изтрит в 23:28 на 21/10/2010 от неговия автор.

 39. 39 Профил на blag009
  blag009
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#7] от "molesan2":

  Лелеее, твоето е КАТО въпроса към България, Румъния и Турция за да влезнат в ЕС:
  България-Къде е хвърлена първата атомна бомба-Хирошима.Влизате в ЕС.
  Румъния-Къде е хвърлена втората атомна бомба-Нагазаки-Влизате в ЕС.
  Турция- Съберете ВСИЧКИ лични данни на загиналите от атомните бомби и ... тигава влизате!!!
  Кибик Блаже

 40. 40 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 581 Неутрално

  "Приземяване, приземяване, приземяване! Може некои да кажат: "Абе, другарю Борисов, партията така ли ще остане, бе? Нема ли партията нещо да направи?" Другари, ние решихме да изчакаме, да видиме... (Неподправен смях в залата - бел.ред.) и най-накрая, ако требва, ше се преустройваме. (Смях.) Нека така да погледаме, да видиме... Така ще се поснишиме да мине тая буря, па след това ша видиме какво да правиме. (Смях.) Но ние чакаме, така че ние ако накрая нещо... ако не мине бурята, тогава ше се преустройваме... Абе, глейте какво - как ще решиш проблема? Може да решава тоя, който има пари, бе! (Вълнение в залата.) Щом немаш пари, какво ще решиш ти, бе? (Смях, прерастващ в ръкопляскания.) Ти немаш право да решаваш!" (Продължителни аплодисменти, преливащи в бурни овации.)

  Дреме ни за мнението на гоите! И хич не ни трябва вашата прошка , стадо! КАРЛА
 41. 41 Профил на faleri11
  faleri11
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#26] от "sir__lanselot":

  май ти си привърженик на този принцип, дано не ти се случва да си харчиш от "големите" заплати на старини.. без солидарност няма държава, идеята е тъпа, защото няма да реши почти нищо а предизвиква толкова смут, иначе "правилен" модел осигурителен явно не е измислен, нито като ресурс за поддръжка, нито като справедлива премия

 42. 42 Профил на lilliolla
  lilliolla
  Рейтинг: 524 Гневно

  До коментар [#41] от "faleri11":

  Вашата " солидарност" си е чист ЕГОИЗЪМ и ОГРАБВАНЕ на другите !
  Добре ви го е казал Сир... РЕВЯЩИТЕ сте на принципа " МОЕТО СИ Е МОЕ , а ЧУЖДОТО Е ОБЩО ! "
  Но чуждото е МОЕТО и аз СЪЩО ИМАМ ПРАВО ДА СИ ГО БРАНЯ да НЕ МИ ГО ИЗЛАПАТ НАХАЛНИТЕ ХЛЕБАРКИ !...

  А и като сте толкова " солидарни " - ЗАЩО РЕВЕТЕ ?! Нека парите от фондовете да отидат " СОЛИДАРНО" за плащане на пенсии на циганите, които нямат и един ден трудов стаж например !

  ХАЙДЕ ДЕ , НАЛИ СТЕ ЗА СОЛИДАРНОСТТА ! ПОДКРЕПЕТЕ ИДЕЯТА !!!

  И това на герберските платени клакьори нищо не им говори! Изобщо една е бедата , че те нямат нищо във главата ...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK