Навсякъде е хубаво, но най-добре си е у нас*

Навсякъде е хубаво, но най-добре си е у нас*

© Иван Кутузов*По мотото на поредицата "Какви уводни статии бих писал, ако бях главен редактор на правителствен вестник"от Ярослав Хашек, началото на 20-те години на миналия век  


Навсякъде е хубаво...

17 май 2007 г.

Японският земеделски министър Тошикацу Мацуока се обесва, след като е обвинен в корупция. Шейсет и две годишният Мацуока декларирал 28 млн. йени (US $236 000) разходи за служебно помещение, което му било предоставено безплатно. Той бил обвинен, че е взимал и пари под формата на политически дарения от строителни предприемачи, които спечелили държавни търгове в министерството на земеделието. Мацуока оставя предсмъртно писмо, адресирано до премиера Шиндзо Абе и до народа, в което се извинява за стореното. Преди да се самоубие, написва и "Хайку за честта".

14 ноември 2009 г.

Бившият американски конгресмен Уилям Джеферсън е осъден на 13 години затвор по обвинение в корупция. Според следствието Джеферсън - демократ, представляващ в Конгреса Нови Орлеан, щата Луизиана, близо 20 години получавал подкупи на обща стойност 500 000 долара и поискал още над милион. Пред съда демократът, изчервен до уши, поискал извинение за всичките си грехове. "Знам, че няма да ми простите, но наистина си давам сметка, че бях алчен кучи син!" - извикал той, когато го отвеждали с белезниците.


...но най-добре си е у нас.

21 март 2010 г.

Лидерът на ДПС Ахмед Доган е взел 1.5 млн. лева като консултант по четири мегапроекта на предишното правителство - хидровъзел "Цанков камък", "Доспат", каскада "Горна Арда" и язовир "Тунджа", съобщава вестник "Труд". Изплащането на парите е уредено с договор за консултантски услуги от януари 2008 г. между Доган и Института по минно дело.

15 април 2010 г.

Главната прокуратура започва проверка по хонорара на Доган, получен, когато той е не просто депутат и лидер на една от управляващите партии в коалицията, а правителствен мандатоносител.

29 юли 2010 г.

Отсъствието на депутатите от ГЕРБ и БСП проваля заседанието на парламентарната комисия па корупция и конфликт на интереси, на което трябва да се гласува предаването на Ахмед Доган на съд.
1 август 2010 г.
Ротационният председател на антикорупционната комисия в парламента Димо Гяуров заявява, че казусът с консултантския хонорар на Доган е първият случай на констатирана политическа корупция в 20-годишната история на прехода. 

2 септември 2010 г.

Върховният административен съд дава ход на делото срещу Доган и изисква от неговия адвокат да докаже познанията на клиента му по минно дело и хидрология.

18 октомври 2010 г.

Тричленен състав на ВАС решава, че лидерът на ДПС не е изпаднал в конфликт на интереси. Един от съдиите подписва с "особено мнение" оневиняващата констатация на колегите си, че договорите му с "Институт по строителство и минно дело" са сключени през 2008 г., а законът за конфликт на интереси е влязъл в сила през 2009 г." 19 октомври 2010 г. Темата започва да затихва. Никой не се разкайва. Никой не получава извинения.


Навсякъде е хубаво...

12 октомври 2010 г.

Финландският парламент нарежда на полицията да започне разследване срещу бившия премиер Мати Ванханен за незаконно финансиране на партията му. Като премиер Ванханен взел решение за бюджетно "подпомагане" на Федерацията на младежта, на която бил президент. От своя страна федерацията предоставила над 23 000 "държавни" евро за неуспешната кандидатпрезидентска кампания на спонсора си през 2006 г.


Според главния прокурор бившият премиер написал няколко листа обяснения за парите, завършвайки с думите: "Ако съм виновен, готов съм да понеса своето наказание. С уважение към моята родина, сънародниците ми, семейството ми и самия мен: Мати Ванханен."

15 октомври 2010 г.

Хърватски съд осъжда бившия вицепремиер Дамир Поланчец на 15 месеца затвор за злоупотреба със служебно положение и с държавни средства. Така Поланчец се превръща в най-високопоставения държавник в Хърватия, осъден за корупция. Той е обвинен за финансово ощетяване на държавата, след като поръчал и платил 500 хил. хърватски куни (96 хил. долара) за ненужно експертно изследване. Пред съда навел глава и поискал прошка. "Излъгах – казал той – и никога няма да спя спокойно." Изглеждал искрено разкаял се.


...но най-добре си е у нас.

13 октомври 2010 г.

Току-що пуснатият под домашен арест Алексей Петров е посетен от лидера на РЗС Яне Янев. Пред Янев т.нар. глава на "Октопода" твърди, че акцията срещу него е лична поръчка на вътрешния министър Цветан Цветанов, който се опитвал да прикрие участието си в афера за 1 млн. евро, извършена по времето, докато е бил зам.-кмет по сигурността на София.

15 октомври 2010 г.

Семейството на вътрешния министър Цветан Цветанов е придобило неясно как през 2007 и 2008 г. шест имота в София, съобщават депутатите от РЗС на специална пресконференция. Министърът не можел да докаже произхода на 124 803 лева от средставата, с които са купени.

17 октомври 2010 г.

Шефът на НАП Красимир Стефанов не изключва възможността да бъде проверено имотното състояние на Цветан Цветанов. Яне Янев настоява и за парламентарна анкетна комисия. Самият Цветанов мълчи. Мълчи и премиерът.

18 октомври 2010 г.

Вътрешният министър обяснява, че всички плащания за апартаментите му са извършени по банков път. За тези в скъпия столичен квартал "Изток" казва, че са купени на по-ниска от пазарната цена, защото "човекът, от който съм купил, ние всъщност сме и приятелски семейства, дори аз съм кум със съпругата ми на дъщерята на Бояджиев, за който става въпрос, а станах и кръстник на детето им наскоро."

19 октомври 2010 г.

Премиерът Борисов дава "пълна подкрепа" на Цветанов. По-късно с декларация в негова защита излиза и парламентарната група на ГЕРБ.

21 октомври 2010 г.

Още преди да е приключила ревизията, шефът на НАП Красимир Стефанов оневинява Цветанов с думите, че министърът е давал консултации по хармонизиране на българското законодателство с европейското и оттам е получил големи хонорари.

22 октомври 2010 г.

Цветанов отказва да обясни какви консултации е давал. Казва само, че е получил възнаграждение по договори, свързани с криминогенната обстановка в България и чужденците, които посещават страната.

23 октомври 2010 г.

Темата започва да затихва. Никой не се разкайва. Никой не получава извинения.


Навсякъде е хубаво...


Американската психоложка Елеонор Рош съветва да се борим с тъгата и чувството за безсилие, като на първо място си наложим да не четем вестници.


... но най-добре си е у нас.


Точно обратното съветва нейна колега от София, която понастоящем работи в една малка книжарничка. След като една седмица не прочела нито един вестник, тя останала с впечатлението, че не живеем чак толкова добре. Ободрила се, едва когато прегледала пропуснатите броеве на любимия си всекидневник и мернала тлъстите заглавия ВАС: ДОГАН Е НЕВИНЕН и НАП НЕ ВИДЯ НИЩО НЕРЕДНО В ДОХОДИТЕ НА ЦВЕТАНОВ. "Видя ли – вика – Остап Бендер е прав, че онзи, който не чете вестници, трябва да бъде морално убиван на място!" Съгласих се, макар че щях да я питам какво щеше да мисли, ако беше финландка или японка.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1274 Весело

  Добра статия. Държи вода....

 2. 2 Профил на rori8
  rori8
  Рейтинг: Весело

  като се прибави към четенето на вестниците и гледане на телевизия "он мюте" (има даже там един мимик-професор забравих на какво беше) - всичко става още по-интересно

 3. 3 Профил на krasi_99
  krasi_99
  Рейтинг: 450 Неутрално

  А за авторите на наркопоправките в парламента, за различните лобисти които преправяха законите в една или друга посока в угода на своите спонсори, за Ямболския кмет и другите местни величия и т.н. и т.н. Да пием по едно хаче за забрава, че чуствота за тъга и несправедливост ще ни разбие напълно.

 4. 4 Профил на Shaka Zulu
  Shaka Zulu
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Поредното точно попадение на авторката

 5. 5 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Боклуци. Нашите визирам, разбира се. Дано рано или късно си понесат заслуженото, особено онзи шибан плужек Доган. Надявам се, че алкохолът бавно, но сигурно му разгражда черния дроб и скоро ще го гледаме изнемощяващ.

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 6. 6 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Каката вече става опасна за националната сигурност.
  Внимавай, много внимавай, че както си го подкарала утре ще осъмнем не само без президент, който би трябва да се е застрелял четейки предишната ти статия ако имаше барем капчица достойнство, а сега цялата ни съдебна система би трябвало вкупом да си направят по заран харакири пред съдебната палата, а тогава ще останем в беззаконие утънали.
  До това се стига защото:
  1. Съдиите не носят никаква отговорност
  2. Адвокатите не носят никаква отговорност
  3. Депутатите не носят никаква отговорност
  4. Народа не носи никаква отговорност, защото и не носи никакви задължения.
  Ни ще му опишат къщицата, ни нивицата, ни воловете, ни опинците. Виж ако ги вкарваха в трудов лагер, което ще се случи скоро, за да си изплащат борчовете, включително и данъчните такива както е в САЩ и Япония, тогава след 2-3 поколения и тука ще се бесят по подозрения в корпупция.
  Дотогава - надали.
  Много силна и точна статия, благодаря за което. Рядко съм се чуствал по-добра личност от нещо прочетено, но в случая - определено удряш десятката. Браво, все така!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 7. 7 Профил на читател
  читател
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Жалко е, че у нас парите са взели превес над морала и достойнството от най-високо до най-ниско ниво.

  "Man will be what he was born to be, free and independent" - John F. Kennedy
 8. 8 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  Няма БЪЛГАРИ!Всички от 60г.насам се опитват да я разсипят тая държава.Е вече са близо до пълния успех, родните ни политици.В целия свят политик е мръсна дума,но тук сме ненадминати гьон сурати.Толкова ли са тъпи или са много алчни,да не могат да разберат,че неистовото им крадене убива България.Бавно,но сигурно.Изроди безродни!
  Благодаря за статията!Дано някой му трепне нещо в сърцето,но тези които трябва да я прочетат....Те просто не четат.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 9. 9 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 822 Неутрално

  До коментар [#6] от "Десен":

  Май си прав. Любослава скоро ще я четем в WikiLeaks както е тръгнало.....

 10. 10 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Хубаво са споменати няколко пресни кокошкари и едри мошеници, но незаслужено са пренебрегнати стотици и стотици, вероятно хиляди примери от последните 20 години. От типа на Станишев, Симеон Хасан, Милен Велчев, Батко&Братко и т.н. и т.н. Вярно, че би се получил поменник, а не статия, но хората може да се обидят

 11. 11 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 702 Неутрално

  "Всяко чудо за три дни", "Кучетата си лаят, керванът си върви" и т.н.

  Ето, това ще ни затрие като нация. Робската търпимост на хората. А и малко ли пъти пишмян политици се изгавриха с надеждите на милиони българи. Изроди безродни.

  П.П. Благодаря на Любослава Русева за това, че не се е предала. Все още.

 12. 12 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#8] от "sandman":

  Четат Сандьо, четат. Кога лично, кога множеството им сътрудници и подчинени им докладват. И така се обучават, всеки следващ е по-нагъл и вече гьонсуратлъкът им е недостижим.
  Развръзката ще дойде ако почнат да се избиват като Илия Павлов, Иван Доктора, братята от ВИС. Но няма, щото са навързани като свински черва. Пресен пример е Тракторът и приятелчето му Тиквата, един дол дренки.

 13. 13 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  До коментар [#12] от "heineken":

  Мъка!

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 14. 14 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ ЗА ПРЕЗИДЕНТ - АХМЕД ДОГАН ЗА МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ и двамата кандидати ще бъдат издигнати от Новата Обновена и Рестартирана Формация наречена съкратено: "БСПГЕРБОДПС" с ПРЕДСЕДАТЕЛ - проф.Георги Първанов (Гоце), след изтичане на сегашния му 8 годишен мандат като президент на страната БУЛКОМУСТАН.

 15. 15 Профил на verin
  verin
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Двуликият Бойко Борисов. Защо двулик? Много просто. Беше комунист, стана антикомунист. Не знаел до промяната, че дядо му бил репресиран след 9 септември 1944 г.(не знаел до своята 30-годишна възраст, вярвате ли?), сега е превърнал съдбата на дядо си в свой политически билборд. Охраняваше телесата на Тодор Живков и Симеон Сакскобурготски, сега враждува с техните привърженици . Ругаеше Иван Костов, сега води любовен флирт с него. Говори против олигарсите, но не обяснява как самият той от прост пожарникар е станал толкова богат. Хвърля стрели срещу червената номенклатура, а спи или е спал, само той си знае, с едно от нейните най-изявени отрочета - банкерката Цветелина Бориславова, самата тя мултимилионерка. Обещава да разследва произхода на богатствата, но за нейното и за своето упорито мълчи. Прави се на християн-демократ (нали такава е доктрината на Европейската народна партия, към която се присламчи ГЕРБ), а открито се възторгва от Сталин, Хитлер и Мао. Като сподвижник на ЕНП би трябвало да споделя и да се придържа към нейните традиционни ценности, на първо място сред които е осветеният от църквата брак, а той, трампил съпругата си със съпруга на Цветелина, няма редовен брак.Уж е за верска и национална толерантност, а приема целите на възродителния процес (само методите му били неподходящи).
  Каква е разликата между двулик и двуличен, отсъдете сами.

 16. 16 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  Тъкмо се бях затъжил за Любослава и великолепните и' статии.
  Една от малкото мислещи журналисти! Една от малкото помнещи журналисти! Една от малкото добре пишещи журналисти!//Говоря за България. В дневник/капитал има и други.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 17. 17 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 506 Весело

  Морално е да се вземат пари(рушвети).Глупаво е да се връщат.Тъпо е да се надавяш на власта да разреши проблема.Ми нали тя ги взема.Защо да се връщат-никой не е обвинен или осъден.
  И за какви смешни суми се говори в чужбина...С един удар и ги неглежирахне.Направихме ги за смях.Хем им се изсмяхме,нем няма виновни.Няма виновни и няма извинения и съжаления.Не, че ако имаше виновни,те щяха да съжаляват.Съжаляват само ,че са хванати...при това не за дълго.Съдът си знае...
  Вместо да ни плюят за корупцията от Европата,нека да дойдат на обмяна на опит.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 18. 18 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 616 Неутрално

  "Навсякъде е хубаво, но най-добре си е у нас*"
  Ще ви цитирам думите на една бабичка от рожденото село на президента на България Първанов,” ВСИЧКИ СА В ЕДИН ДОЛ ЗА ДРЕНКИ”.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 19. 19 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#17] от "д-р Петроff":

  Та нашите политици,отвадна са им "събрали очите " на техните(политица). И на техните им се иска да се разпашат като нашите ама не може.
  Там данъкоплатеца си брои центовете които е дал на държавата под формата на данъци. И не търпи разни "експерти" като нашите.
  Нас от ден на ден ни привикват на наглостта си.
  Политиката се Петковизира ( визирам Румен Петков - "пикаещия във фонтани"! И наистина Доган реално командува всичко и ще е така до въвеждането на "задължително гласуване"(но да не се повтарям!)

  Хитростта пречи на мисълта!
 20. 20 Профил на usin
  usin
  Рейтинг: 0 Весело

  Дали ще доживея,някой ден да застане на трона на България нормален човек/за мен нормален българин е този който краде толкова колкото муе нужно да живее нормално/,та да взема да се върна и аз в татковината да си харча спестяванията и пенсията.
  От 22 години все бягам от премиери патриоти и моралисти.
  Но като гледам особено ГЕННО-МОДИФИЦИРАНОТО сегашно правителство,/с професионалисти минали през пуцовете на БКП,БСП,СДС ,ОДС ,НДСВ,ДПС,РЗС,и 10 партий на земеделците /,и тази петилетка нема да се върна,а тези въобще се готвят да командват като в Китай и Корея,ПОЖИЗНЕНО.

 21. 21
  ****

  Този коментар беше изтрит в 20:26 на 25/10/2010 от неговия автор.

 22. 22 Профил на Сони
  Сони
  Рейтинг: 782 Любопитно

  Дали сме страна на богати невежи, които дават луди пари за консултанти, или сме страна на универсални гении, които най-после , едва във властта, могат да се реализират? Не успявам да си отговоря, но съдът си знае...

  :) Усмихни се днес! Утре ще е по-зле!
 23. 23 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#15] от "verin":

  Вярно е, „Беше комунист, стана антикомунист”. Ако това се случваше преди 1989 год. щеше да го приемем за положително. Ситуацията сега е друга. Америка не е същата каквато беше спрямо източния блок до Ноември 1989 год. В Америка изплуваха и се възползваха от „ПАДАНЕТО” на комунизма най-радикалните сили на ционизма. Дори музиката, песните, певците, едни от ценностите на Америка се изгубиха. Настъпи социален мрак и модерна цигания, чалга, разврат и тъпотия. Такъв АНТИКОМУНИСТ, живей като чуждо тяло в нашето тяло, БОЛЕСТ. Какво ли още има да видим и теглим?

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 24. 24 Профил на bahil
  bahil
  Рейтинг: 8 Весело

  Меко казано- много добре... И се сетих че навярно щеше да още по-добра .ако България не е на 70 място по-свобода на печета и словото за 2010 г. Класация, която никой шеф от българските медии не опроверга... А Цицерон е казъл- не съм виновен, че другите правят глупостите.

 25. 25 Профил на PHARE
  PHARE
  Рейтинг: 450 Неутрално

  И на Красьо Мазния ще му дойде времето...

 26. 26 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#24] от "meko":

  Тъжно

  "А Цицерон е казъл- не съм виновен, че другите правят глупостите."

  ??? дали точно той го е казал? Или в какъв контекст? Звучи като оправдание на изпечен мошенник - "кво ме брига, че има баламурници".

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 27. 27 Профил на ghp
  ghp
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Според мен корупцията в България е стигнала до това ниво,на което е била във Франция през 19 век по времето на Луи Филип.Тогава един бизнесмен предлага на един министер да му свърши някаква работа,за която ще му даде 20000 фр. при условие ,че на никой няма да каже.Министерът му отговорил:-Ти ми дай 40000фр и на който си искаш кажи!

 28. 28 Профил на cbs
  cbs
  Рейтинг: 498 Любопитно

  off-topic, но е донякъде по темата. Julian Assange in Frontline club преди малко:

  Assange tries an analogy of its (the global security shadow state) undemocracy: “It’s a bit like Bulgaria on a grand scale. There it is, Bulgaria, a phantom state that adapts its overt policies to the stated desires of western Europe. But under the surface, the application of justice is non-existent, the control of resources is utterly undemocratic, all miasma and surface gloss, with the truth nowhere to be found...”

  http://frontlineclub.com/news/2010/10/welcome-to-the-global-shadow-state---julian-assange-talks-turkey-about-wikileaks.html

  брилянтно описание на бг-действителността!

 29. 29 Профил на cbs
  cbs
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#28] от "cbs":

  oops, това е от интервюто от 22 Окт, сега тече дискусията с Даниел Елсберг (pentagon papers).

 30. 30 Профил на marijka
  marijka
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Е, нали има консенсус, че тука е така - законът над морала (по Алексиева, 2010). Пък и дори да не е законно, голям праз, просто трябва човек да е достатъчно нагъл и всичко се нарежда от самосебе си.

 31. 31 Профил на 4i4olin
  4i4olin
  Рейтинг: 506 Любопитно

  Полезна статия. Питам се дали авторката е писала на тази тема и преди? Дано правите разлика между гражданска и конютктурна доблест!

 32. 32 Профил на Хан Крум
  Хан Крум
  Рейтинг: 616 Неутрално

  фрагменти от мой стар постинг:

  "Ето какво се случва в днешната българска страна, дето пак я дават в ЕС като пример за лошотия. Значи другарите изцяло отстраниха добрите от възможността да участват в управлението на страната. По сто, по двеста, по триста хиляди ченгета от ДС на ден торпилираха, разцепваха, крадяха, задигаха, приватизираха, преструваха се на "десни", гърмяха се, изнудваха и рекет и праха, контролираха трафика на всевъзможни контрабанди, наркотици, оръжия, проституция, магистрални грабежи, митнически престъпления, инфлации, производства на ментета, фалираха банки, засрояваха и бетонираха страната, парцелираха морето, изсякоха и палиха горите, съсипваха съдебната система, създаваха организирана престъпност, поставяха бомби, завардваха всички властови центрове и медии, ликвидираха вярата на народа в демократичните ценности, отвратиха Провидението и Справедливостта и ги изгониха заедно с милионите емигранти извън пределите на страната, разцепиха Синоди, мюфтийства, чалгаризираха и опростачиха населението, съсипаха културата, ограбиха археологическите ценности, обезобразиха градовете с архитектурен кич, взеха да правят сирене от хоросан и грес, вкараха месо, замразено преди появата на Адолф, накратко правиха и правят ежедневно такива гадости, че и хиляда страници няма да стигнат за изброяването само, без детайлизиране и споменаване на имена.
  В старите филми, дето ги даваха в "Цанко Церковски", обикновено лошият, виждайки какви чудовищни злини е сътворил, се затваря в кабинета си и се гръмва. Би трябвало утре сто, двеста, триста хиляди ченгета и още толкова комунисти да се гръмнат, ама бас държа, че няма да чуем и един гърмеж. Лошите у нас са толкова много, че нямат марка за лошотия, просто няма един добър оставен за пример. Дори някои отвратително лоши хора са съветници на президента ( забравих да ви кажа,че и той е от ДС), зам.министри, олигарси, дето се вика ,служат за пример

  И когато някой се опита макар и виртуално във форума да се направи на Джулиано Джема, тутакси го изкарват от лош по-лош. Искал бил да се изтрепят лошите, найш, ама че злодей! "

  Може би е поучително. И може би илюстрира казаното в статията.

  Нали ви казах, мярка няма, поне един едничък добряк да имахме, оставен за комка.


  този коментар написа безплатно за вас дедо ви Хан Крум
 33. 33 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 764 Весело

  Къде го изпусна Мавърското време,Любославче?

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 34. 34 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Няма какво да се учудваме всичко е въпрос на манталитет.В България хората са много отрицателно настроени спрямо далаверите.Но не защото по принцип не ги одобряват,а защото не участват в тях.Та мен учителката по литература ме учеше колко добър бил Андрешко ,и колко лош бил бирника.Голяма част от българите се обявяват против корупцията пък нямат нищо против да платят на катаджията и да избегнат глобата.Или пък изискват спазването на законите и се осигуряват на сума,която е под реалната им заплата.

 35. 35 Профил на Kobra
  Kobra
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Всекой народ си заслужава оправниците. Не се стряскайте!

  Noone needs the truth.
 36. 36 Профил на Carlin
  Carlin
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Каквото обшеството такива и политиците.Докато мнозинството хора в БГ смята че е ОК да се дават подкупи и да се краде "нормално" ще сме си все така.Иначе се обидихме на чеха че ни оприличи на тоалетна.Все сме тънко обидени ама нищо не правим по въпроса.Правенето на ДАЛАВЕРА за сметка на другия е издигнато в култ.Инакомислещите са "смотаняци" и "залупени"

  "Когато БОГОВЕТЕ говорят, ФАКТИТЕ мълчат"
 37. 37 Профил на Тот
  Тот
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#36] от "Carlin":

  Истерията с чешката инсталация беше резил голям. С едната ръка размахваш знамето а с другата отзад тайничко си бършеш з*****а.

 38. 38 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Та какво ново значи? Все същата отколешна песен в леко различна тоналност, но неизбежно със същия краен резултат - преливане от пусто в празно ... На мен ми писва от (литературни) анализи и диагнози, просто това някак не стига вече !

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 39. 39 Профил на ba
  ba
  Рейтинг: 333 Неутрално

  Поздравления Любослава!
  У нас "японците" са изтрепани още на 9-ти!
  Представяте ли си Ал.Цанков да краде, да трепе архари и да се люби с чалга- певици????
  След пияницата Г.Д. всичко стана възможно, даже простак и убиец като Живков да има паметник...
  Поздравления за хубавата статия.

 40. 40 Профил на ibryam_ali
  ibryam_ali
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Аферим сана,Любославче !
  Те на тва му се кае журналистика.
  Много често тука ма питат ка е животът у мойто олд кънтри и моят най-кратък отговор е "Мафия",на което ми отвръщат,че и туканкана сите пулитици са навързани кат свински чревца и,че и туканкана се покраднува.
  Да,ама туканкана е абсурд да минат както номерца с хидроенергийни проекти,тъй и гьонсуратлък с доходи,де били я подарок от тъщата,я па по некоя договорка,де била фирмена тайна.
  Милата България...все не случва на управници.
  Дано поне на журналисти случи.
  Журналисти кат Люба,а не гъзолизци.

 41. 41 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 672 Весело

  Бай Асане, ми научи ги некой мурафет, булгаристанче си зер, чунким, санким гаджалче малце

 42. 42 Профил на ibryam_ali
  ibryam_ali
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Гаджалче-каракачанче...тез номерца туканкана не минават,Светло пиво.
  Все пак тва не ти е майка България,де секи Компир,Куркудил и Октопод с повечко пари у джобо и хайникен у ръки е чунким,санким фанал Бого за шлиферо.
  Anladin mi,amcik aazli?

 43. 43 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 847 Неутрално

  От посочените примери ясно се вижда границата на европейското на изток. Европа свършва някъде към Унгария и Сърбия. На изток от там е Ориента населяван преобладаващо от хора с робска култура и народопсихология - остатък от османската империя. При бившите соц. държави населението е повредено частично и от 45-те години тоталитаризъм (създал също робско поведение в населението, неработене и крадене от общото). Робът няма общностно чувство, единствената му грижа е лично да оцелее.

 44. 44 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2594 Разстроено

  Винаги когато насвият на някого сърмите тръгва спасителната журналистическа нишка -всички са маскари. Ужким смело, ужким решително, но в края на краищата спасително. Така беше и преди, малко срещу БСП, малко срещу СДС, но всъщност все във спасителната за тях среда.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 45. 45 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Корупционен скандал около български политици, изявление на посланник, затихване на шумотевицата - една друга хронология на събитията.
  Статията може да е хубава, но подобно на много други сатии анализира последиците, а не търси причините и условията.
  Иначе България не е по-лоша от нито една европейска държава.

 46. 46 Профил на phh
  phh
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И знамето, червеното, свободно ГОЦЕ да го вей.
  В България беше и си е най-убаво.

  не бързай да се радваш на новата реформа
 47. 47 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#32] от "Хан Крум":

  Браво!
  Получавате + !
  Копнах си го ,този Ваш пост!
  Още веднъж , Браво!

  Хитростта пречи на мисълта!
 48. 48 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Защо се чудим?В България демокрация нямаше, почна се с клептокрация и завърши с плутокрация(но краденето не спря, напротив!)С една дума след 20 г. "преход" възцари клепто-плутократично управление вапцано с тънък, ама много тънък слой "демократична" боица

  ZeroOne
 49. 49 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 948 Неутрално

  32, Хан Крум

  Тъй е Хане, не че казваш нещо ново или неизвестно, но уцелваш жестоко и предизвикваш една трудна и жизнено важна за българина мозъчна функция - МИСЛЕНЕТО !

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 50. 50 Профил на A10
  A10
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Странно сте подредили пъзела в български вариант, госпожо Русева? И някак избирателно пропускате имена...?!
  Затова си е "най-добре" у нас, може би!

  "Същественото е невидимо за очите."
 51. 51 Профил на Yossarian
  Yossarian
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Само заради Вас си заслужава да се чете този вестник, който наред с другите медии почна да се превръща в "пълна боза".

  Имаше само една засечка и това беше § 22...
 52. 52 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 720 Весело

  Браво Люба !!!!

  Така е то най-добре си е у нас ....

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 53. 53 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#32] от "Хан Крум":

  Благодаря Ви!
  За пореден път слагам своя (+) !

  Има някаква сила във Вашите постинги. Те помагат на хората, чиито гласове не се сливат с многогласния хор на мнозинството у нас да не се чувстват безполезни, самотни и объркани. А това никак не е малко.

  The best way out is always through Robert Frost
 54. 54 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 720 Весело

  Чудесна статия !!! Браво Люба !!!! Доста точна.

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 55. 55 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 512 Неутрално

  За Япония съм чувал и друг път такива неща. Че населяващите я японци били чувствителни, нежни и деликатни хора. И когато някой японец бивал посрамен за нещо си, или най-малкото се чувствал такъв, се самоубивал. Или си режел корема, или, ако е по-съвременен, просто скачал под влака.

  Никога не съм ходил в Япония. Мерак ми е, но не съм, надали и ще ида някога. Дано, ама надали. За сметка на това, поради интереса си към тази страна, съм чел много за нея и съм гледал разни работи по телевизии и кина. И - странна работа! - информацията за невероятната чувствителност на японците, водеща до самоубийства, не се потвърждава никъде.

  Никъде. Напротив - японците се срамят един друг по същия начин, както китайците например. А чувството им за срам, по своята интензивност, е сравнимо с това на финландците. Масови самоубийства няма, кореми се режат рядко, под влаковете хората скачат по други причини, не от срам, че шефът им е бил недоволен от тях през последния месец.

  Имам впечатления, че финансистите на големите фирми (по нормалния свят, не в родината ни) са все японци или индуси. Защо е така не зная, но е факт. Та, тези финансисти, сред тях и японците, са често пъти доста безскрупулни типове и правят разни срамни неща. Не съм чул някой от тях да се е заклал...

  Така че - хайде стига с тези балади за непоносимостта на японците към корупцията, която води до самоубийство. Японците, казвам го от скромен опит, обичат да получават подкупи не по-малко от холандците и са склонни да предлагат подкупи като англичаните. Верно е, правят го фино, с такт и по азиатски изящно.

  Да, има случаи на самоубили се японски политици, сред разни срамни за тях разкрития. Има и такива случаи сред останалия свят. Те нищо не доказват и нищо не опровергават.

  В България обаче, след всяка една публикация за самоубил се от срам японец, се надига вълна на преклонение, възхита и не знам и аз още какво. Сигурно така са реагирали и жителите на Великденските острови, когато моряците на Кук са пушели пред тях лула и са изкарвали дим през носа си.

  Въпрос към всеки, който хълца от възторг и почит от това, че японец се е заклал, след като са го хванали да краде: ти, драги, ще направиш ли същото, ако ти се случи? Да? Значи, ти не си за нашата планета. Не? Няма какво да хълцаш от възторг тогава, това са глупости.

 56. 56 Профил на Naschenec
  Naschenec
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#39] от "ba":
  Боже , колко е изперкало това племе , Боже !...

  Което си е типично за увредения му генетичен код ...

  Ненавиждам цензурата , мразя цензурите !
 57. 57 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 782 Разстроено

  Благодаря, чудесна история и поучителна и тъжна. Жалкото е, че у нас никой никога няма да се засрами, защото просто не остана и сянка от морал след 45 години комунистически атеизъм, интернационализъм и марксически повърни.

 58. 58 Профил на bahil
  bahil
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар 26- Музар

  Глей М., все пак ако не си чел чичо Цицерон, прочети го. Ще я намериш тази мисъл Звучи зловещо, но е вярна.Макар да се знае кой е Цицерон.

 59. 59 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Хубава тема, написана с някои стилистични грешки.
  "...е демократ, представляващ в Конгреса Нови Орлеан, щата Луизиана..."
  Проява на лош вкус е да се превеждат нескопосано имена на градове. Нови Орлеан никога не е придобило в България гражданственост като име, за да го назоваваме по този начин. По същия начин би звучало да речем...Нови Йорк.

 60. 60 Профил на kasabira
  kasabira
  Рейтинг: 395 Весело

  До коментар [#57] от "aceton":

  Няма как да вменим във вина на комунистическия атеизъм, интернационализъм или марксическите учения " РОЖДЕННАТА ДАТА " на АНДРЕШКО и БАЙ ГАНЬО !

  Колкото и да им се иска на политиканстващите малоумници!
  И в случая твърдението ти е доказателство ,че има една НЕДОСТЪПНА за българина мозъчна функция - МИСЛЕНЕТО !

  "Въобще не ми пука какво са писали за мен, стига да не е истина."
 61. 61 Профил на kasabira
  kasabira
  Рейтинг: 395 Весело

  ИВАНЧО и МАРИЙКА :
  ПРОДАВАМЕ на ТЪРГ българското си гражданство, заедно с новите си паспорти !
  Първоначална цена - 100 000 евро за всеки , съгласно оценките на Божидар Димитров !
  Моля не се натискайте и си правете списъци , като в КАТ !

  "Въобще не ми пука какво са писали за мен, стига да не е истина."
 62. 62 Профил на Ивайло Йосифов
  Ивайло Йосифов
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Пак да повторим та дано поне влезе в малко повече от нашите глави.

  Съд на Европейската Комисия,
  прокурори от Европа,
  ротационни съдии от Европа,
  финансов, фискален и съдебен борд в Република България - тъжно е да предадеш суверенитета си до известна степен нали, но иначе колко от нашите деца ще имат на какво да казват Родина!

  http://5starhospitality.weebly.com/
 63. 63 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 727 Неутрално

  "Навсякъде е хубаво, но най-добре си е у нас" *


  * И ОБРАТНОТО!


  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 64. 64 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Копирам нещо, което намерих из нета:

  "
  Кой, какво и за какво, доверието или умът, дарованието и позицията

  Вчера в "Дневник" Любослава Русева една много даровита и със стремеж за по-културна и дори литературна журналистика, но все пак симпатизираща, като че ли, на Явор Дачков, журналистка, публикува статията:

  Навсякъде е хубаво, но най-добре си е у нас*
  http://www.dnevnik.bg/analizi/2010/10/25/981894_navsiakude_e_hubavo_no_nai-dobre_si_e_u_nas/

  Темата е за разликата в морала и европейската култура на българските политици и западните, а и дори балканските политици. Навсякъде по света политиците са крали, но като ги хванат и ги осъдят, те цивилизованите, си посипвали главите с пепел...

  А нашите, пита Русева и дава пример Догановия хонорар за хидроконсултации от 1.5 милиона и хонорара на министър Цветан Цветанов от 30 хиляди, за консултации относно криминогенната обстановка в България.


  Какво обаче вижда неевропееца в развитата така теза:

  - приравнява се милион на няколко десетки хиляди, като се използва всеизвестния вече факт за "хонорара" на Доган, за да се заклейми и Цветанов, - демек всички са едни и същи / да не забравяме, че това са тезите на Татяна Дончева и други апологети на морала /

  - аз обаче си мисля, че когато един човек тръгне да пазарува нещо и иска да си свърши работата първото което го интересува е доверието. Човек дори може да пренебрегне качеството пред доверието, защото то води и до много по-високо крайно качество. И докато на Запад, най-общо има висока степен на доверие към фирми и политици, то тук нещата са обърнати. На Доган, например, доверието гласувано от Минстрой е разбираемо. Това доверие сигурно е гарант за нещо друго...А какво е доверието към Цветан Цветанов от страна на една западна фирма, особено докато не е бил на власт. Ако съм представител на една западна фирма и не познавам страната бих се консултирал кой би ми свърши работата най-добре...Но ще искам на първо място да мога да се доверя... Няма да отида при съдиите, които пускат заподозрените и за чиито хонорари не става дума, а ще отида при този, на когото, според западните стандарти, може да се гласува доверие

  - така или инак, човек може да е много даровит, и дори много умен, но ако е на грешна позиция то крайния резултат е отрицателен. Освен ако не се окаже, че не бива да се задава този въпрос, а се запиташ - за какво е тъкмо така поставен проблема.


  "

 65. 65 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Нещо интересът е много слаб....
  много сходство с Я.Дачков,много нещо...

 66. 66 Профил на Една българка
  Една българка
  Рейтинг: 450 Гневно

  До 44 - Защо крадеш идеи, измисли си нещо твое!
  До останалите поклонници на Любослава - вижте Интервю-то с Иво Христов в последния брой на Гласове. http://www.glasove.com/article-10478.php
  И повече няма какво да се плещи по форуми и подобни....Само си чешете езиците...

 67. 67 Профил на nabliudatel
  nabliudatel
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Прави ми впечатление как в много коментари се казва, че политиците трябва да се засрамят, как у нас правели каквото искат.

  Народът има една хубава поговорка: Не е луд който изяжда зелника, а който му го дава.

  Ние сме лудите, които позволяват на политиците да правят каквото си искат. Ние, с овчедушието си и с мълчанието си. Ние, с преклонените глави и с услужливото навеждане всеки път, когато трябва да се изправим и да кажем: Стига толкова, махайте се от уютните си кабинети!

 68. 68 Профил на gwen
  gwen
  Рейтинг: 222 Разстроено

  Много тъжно, че живеем в отричане, като щрауси - с главата в пясъка.
  Човек, който се ползва от корупционни схеми, няма душа - той има дупка, която, колкото и пари да вземе, няма да може да запуши.
  Ето защо не бива да очакваме морал и разкаяние там, където те принципно, изначално не са сътворени да съществуват.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK