Редакционен: На принципа на изтощаването

Управлението на ГЕРБ вчера заля и без това затъващото в неясноти и неориентираност и българско, и чуждо обществено мнение с нова вълна разколебаване на уж взети вече управленски решения.


След среща с министър-председателя представители на заплашените от национализация професионални пенсионни фондове изразиха оптимизъм, че вероятността парите на работодателите по личните сметки на заетите в І и ІІ категория труд да се изземат от НОИ намалява, но окончателното решение щяло да се вземе от Борисов, който им обещал да помисли.


Всъщност защитниците на прокламираната от премиера идея не само си останаха първоначалното каре - министърът на труда, шефката на НОИ, финансовият министър и синдикатите, но се озоваха и в ситуация на кръгова отбрана, която трудно ще удържат. Рядко се е случвало управленско решение да събере толкова единодушна съпротива, че да постави в една обща линия почти всички от политическия и експертния спектър - МВФ до БАН, а Първанов - до десните.
Впрочем заден ход беше даден и по друго решение, излязло дори в Държавен вестник под формата на Наредба 49 на Министерството на здравеопазването - болниците да се затварят по единствения признак "брой на леглата". То набързо беше "отложено" с една година. А доколкото евентуалната отмяна и на решението и за професионалните фондове няма да изненада никого, тревожният въпрос вече трябва да е: какво ще последва.


Защото с намерението си да придърпат парите от личните сметки за пенсии управляващите ни казват най-вече, че пари няма и след актуализацията на бюджета. И също толкова ясно показват, че нямат и грам намерение да съкращават административни разходи за сметка на социалните. "В криза реформи не се правят", заяви категоричната си позиция премиерът. Остава да видим - на принципа на изтощението - какво още друго има за правене вместо реформи в дневния ред на управляващите.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1016 Весело

  Остава да видим - на принципа на изтощението - какво още друго има за правене вместо реформи в дневния ред на управляващите.

  -----------------------------------------------------------

  Абе има какво. Филмчета от МВР пикчърс, рязане на ленти, викане от покриви. Ще се намери все нещо.

 2. 2 Профил на Сандокан
  Сандокан
  Рейтинг: 782 Весело

  Трябва да се въведе задължителен седмичен "drug test" за правителството!
  Поне да знаем какво пушат...

  Без мъдра мисъл!
 3. 3 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Главния слуга първи ще каталяса. Причината е, че не се постига отдръпването, апатията сред обществото към политическите процеси както е ставало при предишни мандати.

  Обстановката е винаги с постоянен предизборен заряд. Вероятно ще се стигне и до опцията, в която ще имаме и вече официално коалиционен кабинет.

  Главния слуга ще напусне поста за да се готви за евентуални президентски избори и вече ще го раздава важно важно на сбирки на коалиционните партньори ала Катарино.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 4. 4 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  С благодарско към Павлик Морозов!

  Коментарът му идеално пасва тук:

  "бойко няма нито познанията, нито опита, нито смелостта да кара на ръчно управление един сложен държавен механизъм, и все повече се превръща в будалата, който накрая ще опере пешкира за всички проблеми, понеже държи да се въвира навсякъде, но каквото и да пипне вместо да наложи волята си се оставя да го превърнат в нечие оръдие, в заложник на обстановката, и накрая безобразията (о)стават с неговия личен подпис и благословия."

  Оригинал:
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/10/26/982662_nacionalizaciiata_na_lichni_pensii_pred_nov_obrat/?p=0#comment-21

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 5. 5 Профил на Marin Pavlov
  Marin Pavlov
  Рейтинг: 523 Неутрално

  За година и половина се изчерпаха напълно. Следват 2 години на цирк, подобен на този от последните дни. След това 2-3 месеца - лапкане и хайде отново на избори - да избираме трактора.
  През това време децата заминават. Дори цигани няма да останат тук - и те заминават.

 6. 6 Профил на geny77
  geny77
  Рейтинг: 506 Гневно

  Проблемите са ТРИ :
  1. Бюджетните ( вкл. милиционери и военни ) трябва да плащат от ЗАПЛАТИТЕ СИ понастоящем социалните и здравни осигуровки !
  И никакво по-ранно пенсиониране от 60 годишна възраст !!
  И никакви „обезщетения „ при пенсиониране от 20 заплати !!!
  Големите им заплати ДОСТАТЪЧНО ги обезщетяват за НИЩОПРАВЕНЕТО !!!

  2. НАП да не се правят на улави, а да събират неиздължените осигуровки по принудителен ред.

  3. " Мургавите събратя " да получават социално и здравно осигуряване / грижи САМО срещу определено количество общественополезен труд , а който не иска да работи - извън системата !!!

  Иначе, както и да я въртим и сучем- сметката ВСЕ НЯМА ДА ИЗЛИЗА !!!

  ТРИ МИЛИОНА И СТО ХИЛЯДИ , извън пенсионерите и децата, НЕ ПЛАЩАТ , а САМО КОНСУМИРАТ !!!

  Това НЕ е солидарност - това е РЕКЕТ !!!
  А ние ВЕЧЕ СЕ ИЗГЪРБИХМЕ ДА НОСИМ ТОЗИ РЕКЕТ !!!

  http://i1121.photobucket.com/albums/l516/poprangelov/66.jpg
 7. 7 Профил на mickmick
  mickmick
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Всички са за запазване на статуквото.. да се пенсионират ако може на 40 с максимална пенсия и други да им я плащат.

  Напрво ми е чудно както толкова ги защитават тия ППФта - с тяхната отрицателна доходност/загуба/. Никакъв смисъл няма от тях - освен за управителите им - да прибират такси, независимо резултата.

 8. 8 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Питаме се постоянно защо средната заплата в България е 400 лева.Ами защото с това ,което се заработва от 1 600 000 в реания сектор са плащат високите заплати на около 160 000 /65 хиляди полицаи+ 40хиляди военни + другите чантаджии/,на здравното им осигуряване на високите им ранни пенсии +пари на куп при пенсиониране.Затова тия ,които реално произвеждат благата се бъхтят за някакви си 300-600 лева.Но вместо да изправят снага и да поискат преразпределение на произведените блага те чакат едни лалазжии- синдикатите, измекяри- политиците и чантаджиите сами да се откажат от лапането. Няма да стане.Докато работниците не излязат като в Гърция и Франция - друго,освен това което е сега и отива към 96-97 не ни чака.

 9. 9 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До #6:
  Абсолютно точно. Особено за т.1. Не е справедливо на някои да се увеличават осигуровките, на други не. Всички трябва да носят тежестите на кризата, по-възможно най-еднаквия начин.
  Но освен тези три неща има и други, също важни. Например:
  Съкращаване и реорганизация на държавни, непроизводителни структури. Преди няколко дена трябваше да подменям книжката си в КАТ. Бях изумен. Организацията на работа, манталитета на служителите не са мръднали от 1989 год. И подплатени с огромно самочувствие, преминаващо границата на презрение и гавра с гражданите.

 10. 10 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Всички знаят какво трябва да се направи за да съществува понятието пенсия. Всички виждат, че днешния модел даже в Европа е изчерпан. Модела е хем несправедлив хем докато пенсионния фонд е държавен от тях може да се краде. Точно това второто е причината властта да не иска промяна а дори се опитва да върне нещата както при социализма.

  Отделете време навреме.
 11. 11 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 782 Гневно

  Големи разбирачи се извъдихте бе.....
  Повече ли ви харесва да ви управляват, без да ви казват въобще какво се случва? И да мигате като хамстери в талаша?
  Ами викайте си Тройната коалиция и онзи - хидро специалиста, дето "раздава порциите" в държавата че да ви оправят!
  Или си търсете извънземни!
  Не се виждате какви сте голтаци (да не кажа "глупаци" - затънали сте до уши в лайна и пак отваряте усти като хипопотами.
  Пълно с Андрешковци - най-голямата им радост е провала на държавата!!!!
  Някой дава ли си сметка, че в момента "тича зад последния влак"?

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 12. 12 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 561 Весело

  След петнадесетина години очаквайте подобни сценки когато почват да се пенсионират тези без категории родени след 1965 ...

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 13. 13 Профил на Чико
  Чико
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Днес Костов много ясно нарече поведението на Б.Б. комунистическо.Сините се втвърдяват и това е добре.Днес при това правителство дясно мислещите хора нямат друго представителство освен Синята коалиция.И тя трябва да заеме твърда позиция,за да не изтърве момента и Яне да се яви като единственото дясно с Алексей/пази Боже/.Любопитно ми е как бате Бойко ще отвърне на Костов.Голям майтап!

 14. 14 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 893 Весело

  До коментар [#13] от "Чико":

  Бам Бам вече си изтърва нервите и отвърна : КОСТОВ Е ВИНОВЕН!!!

  Верно голям майтап!

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 15. 15 Профил на канибал
  канибал
  Рейтинг: 443 Весело

  До коментар [#10] от "dreamer":
  Накара ме да си спомня една карикатура във в-к "21 век", след излизането на Закона за земяга(закриване на ТКЗС-тата)
  Вуте казва на Нане:
  - Е сега кво? Ти ще требва да крадеш от мене, а аз от тебе.

  "Единстената неоспорима догма,това е отричането на догмите."Б.Шоу
 16. 16 Профил на 4i4olin
  4i4olin
  Рейтинг: 506 Весело

  До коментар [#11] от "The Core":

  Никак не те харесаха, друго си е да надраскаш "Долу тиквата излизайте на улицата да го свалим!" и ще дадат за пример Гърция, Франция, Румъния и другаде, където масово се протестира. Ако ги питаш каква е алтернативата ще предложат доказаните разбойници от БСП или Костов, който не може да събере и 2%. Питам се колцина от недоволстващите вярват в магия и колцина изпълняват партийно поръчение?

 17. 17 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#16] от "4i4olin": Спокойно! Бърдоква ще ви оправи!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK