Героически популизми

Героически популизми

© Иван КутузовМного е досадно, когато политиците започнат да се правят на герои, готови да разкрият пред народа всичко за парите и имотите си. Обикновено от тази готовност нищо не произтича, но пък колко хубаво минава времето в приказки.


Пример? Акцията за политиците да не важи данъчна тайна. Ако политиците наистина искаха да разкрият всичко, нямаше да говорят за някакви изключения в данъчните правила, а щяха да поправят Закона за публичния регистър.


Акцията тръгна от това, че вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов разреши на шефа на Националната агенция по приходите да съобщи колко са доходите на семейството му за 10 години назад. Така Цветанов искаше да се защити от нападките, че притежава подозрително много имоти. Е, НАП оповести, че той и съпругата му са получавали достатъчно пари, а им е помагал и тъстът, за да купят апартаментите си. Щеше да бъде обидно, ако се беше оказало, че вицепремиерът не може да събере две и две.
Резонният въпрос е


защо трябва да се приемат някакви изключения в данъчните закони


заради политиците, след като има публичен регистър. Нали той бе създаден точно за това – да е ясно с какво влизат държавниците във властта, какво притежават и получават всяка година, докато са в нея, и с какво излизат. Няма нужда да пада никаква данъчна тайна, ако политиците, висшите чиновници и магистратите попълват изчерпателни декларации за регистъра.


Малка подробност обаче - Законът за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, беше направен така, че


не дава представа за истинските им доходи


Защото във въпросните декларации не се вписват парите от заплати. Когато преди десетина години депутатите приемаха правилата, решиха да спестят тази подробност. Не я включиха и когато няколко пъти поправяха закона. Така прозрачността се превърна в полупрозрачност. Но положението няма да бъде по-различно даже и да няма тайна върху данъчните декларации за доходите на държавниците. Защото те въобще не са длъжни да подават декларации, ако имат доходи само от трудови правоотношения.


Полупрозрачността в публичния регистър си е направо смътност, като се има предвид, че държавниците сочат суми, получени


извън заплатата за заеманата длъжност, но без да уточняват източника


В декларацията на Цветан Цветанов например пише, че е получил 34 931 лева по други трудови правоотношения, но не е ясно какви. Получил е от наем и 14 250 лева, но не се разбира какво е давал под наем. В крайна сметка колко общо е доходът за 2009 г. тъне в неизвестност.


Ако целта е прозрачност, много е просто - парламентът да приеме поправки в Закона за публичния регистър и да задължи държавниците да посочват изчерпателно доходите си и техните източници.
Пак в името на прозрачността ще е много полезно всяка година да попълват информация за всички притежавани имоти, а не само за новопридобитите. По сегашните правила имуществото се декларира при встъпване в длъжност, а в годишните декларации се вписват само промените. Ако няма промени, се подава само уведомление за това.


Така сумрачността се превръща в мрак, а


публичният регистър всъщност не е публичен


Макар в закона да пише, че "всяко лице има право на достъп до данните" в него, информацията е толкова разхвърляна и качена под "партизански" имена в сайта на Сметната палата, че са нужни интелигентност, търпение и хъс да бъде открита. Отваряте последната декларация примерно на Цветанов, а там няма никакви 9 имота, за които тече скандал.


За да ги видите, трябва да намерите декларацията при встъпването в длъжност. Тя фигурира в някаква рубрика "Публикуване в края на годината". Като съберете написаното в двете декларации, ще научите какво притежава вицепремиерът. При това той е лесен, защото заема поста едва от миналата година. За един съдия от Конституционния съд с 9-годишен мандат трябва доста повече да си поиграете.


С тези усложнения целта на закона – всеки да може да узнае какво е имуществото на хората, заемащи публични длъжности - всъщност не се изпълнява. Той е популизъм и привидност. Но не са нужни никакви героизми от сорта на откриване на данъчни тайни, а поправка, в която се казва, че лицата, заемащи висши държавни длъжности в Република България, всяка година декларират имуществото, доходите и разходите си. Просто и ясно, както уж беше замислено преди повече от 10 години. Сега ГЕРБ има жизнен интерес да направи публичния регистър истински и да докаже политическия си морал.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на аз
  аз
  Рейтинг: 488 Неутрално

  много хубава статия. истината е, че и това правителство не иска да има публичност и прозрачност, а е за все повече корупция...

  from all the things i've lost i miss my mind the most
 2. 2 Профил на KOBA_STALIN
  KOBA_STALIN
  Рейтинг: 1234 Весело

  Ако някой ден в тази държава има прозрачност, тогава депутатите ще трабва да бъдат вкарвани насила в парламента.

 3. 3 Профил на bate_Ventzi
  bate_Ventzi
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Наскоро един мой познат, който живее и работи в Англия(не като берач на ягоди) се завърна в отпуск и разказа,че в един от най-престижните картали на Лондон има луксозна сграда с 50 апартамента за по 2-3 млин.паунда единия, населявана изцяло от
  българи.
  Местните хора пък и посветени нашенци наричали шеговито сградата "Панагюрското съкровище".

 4. 4 Профил на KOBA_STALIN
  KOBA_STALIN
  Рейтинг: 1234 Разстроено

  До коментар [#3] от "bate_Ventzi":
  луксозна сграда с 50 апартамента за по 2-3 млин.паунда единия, населявана изцяло от
  българи.

  Другарю,
  Ще се гордея, когато за първи път някой българин бъде удостоен с Нобелова награда. Или даде принос, който е достоен за нея. А това кой колко е завлякъл, колко е откраднал, какво кара и в какво джакузи плакне безполезния си задник - слабо ме интересува. Панагюрското съкровище на България са талантливите и способни българи а не крадливите тюфлеци, заобиколени от лицемерните си деца, съпруги и любовници.

 5. 5 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Значи, чест и почитания на зам-редакторката на Капитал, но в случая не успява да маркира, и съответно разграничи, два съществени момента.
  Макар резултиращи в един и същ гаф действията тука са две:
  1. Важно е политиците ни, и в частност и Цветанов, да могат да докажат доходите си. 3 ли бяха 6 ли апартамента, къщи не се купуват на една милиционерска заплата. Консултации бил давал, вие питахте ли официално - аджеба кой консултирахте. Първо той каза - консултирах за правните синхронизации между ЕС и БГ право, а после смени версията, явно от ЕС са му казали да си огледа работата, и после каза че е от консултации по криминигенната обстановка. Кой консултирал - не е ясно. Кой е платил също. Ми питайте бе, вие сте медията. На Капитал/Дневник няма да откаже, къде ще иде.

  2. Тука иде интерсното и не толкова лицеприятното за вас. Има атака срещу правителството и то не особено благородна и тя идва от Гоце, защото иска да си състави кабинетче с което да прокара рубладжийските проекти на Белене, БА и ЮП.

  А вие уважаема госпожо Димитрана Александрова, от коя страна критикувате? От нашата - на народа или от Гоцевата?

  И ако позволите още един въпрос - ако е от нашата страна, това не означва ли че досега сте спали да питате откъде са тия пари за апартаменти и къщи?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 6. 6 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#2] от "KOBA_STALIN":

  Мисли с главата си. Има и честни депутати, тия на ДСБ примерно досега не са откраднали нито един единствен лев. Такива има и в ГЕРБ, има и в БСП, има и в ДПС.
  Важното на нас като народ е искаме полтическия елит да изготви правила по които да отсява корумпираните и клиентелистите от тия които да ни представляват честно нас.
  Начин има, само трябва да настояваме и да го искаме, независимо от коя партия!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 7. 7 Профил на KOBA_STALIN
  KOBA_STALIN
  Рейтинг: 1234 Весело

  До коментар [#6] от "Десен":

  Уважаеми другарю,
  Аз мисля изключително с главата си и ако вие използвате за тази цел някои други части от тялото си - не се учудвайте, че това прави впечатление и на другите участници във форума. Според мен, вие сте толкова "десен", колкото аз "ляв".

 8. 8 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 594 Неутрално

  За да има прозрачност в ПРЕЗИДЕНТСТВОТО, в КАБИНЕТА, всички министри до изтичане на мандата им, трябва да нямат никакви имоти, да живеят в блок като Ямболския №20. Да се хранят само с лук, чесън, хляб и сол. Само така ще СИ имаме СТАБИЛНО ПРАВИТЕЛСТВО.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 9. 9 Профил на Хан Крум
  Хан Крум
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Самата порода на Цветанов е по-интересна за коментиране.
  Той е най-обикновен селски алчен гъз, купуването на няколко апартамента ( и какви басни, че ги купил на ниски цени, няма ниски цени и подаръци при апартаментите в София, недругари и недругарки) вече говори за ниското му чело на плъх, искащ набързо ДА ИМА. Забогатяването е била първоначалната му цел, влизането в политиката е просто инструмент, следващ стремежа към власт, даваща богатството. Сега, докато може, колкото може.
  Ниската цена на апартаментите е обявена пред нотариуса просто за по-малко данъци при продажбата, всички така правят. Само Цветанов си знае какво е платил отгоре.
  Няколко апартамента в София означават няколкостотин хиляди евро, може и милион лева, ако щете. При екстра печалба от 10% всеки ще ви каже какъв оборот трябва да си организирал за това постижение с включени данъци. Десет процента е свръхпечалба у нас. Няколко стотин хиляди евро се вадят набързо без данъци само в тези среди, срещу които днешният милиционерски шеф смело се бори.
  Омерзението към тези, които размениха доверието на хората за палати в Драгалевци , за правителствени гаражи( всеки надолу -от маршрутките, през хотелите, самолетите и т.н , дори до няколко апартамента), съсипа вярата за промяна.
  Какво дадоха на обикновения човек политиците, сменили робовладелската зловеща комунистическа власт? Дадоха му нищета и феодалната зависимост да им бъхти безплатно и доживотно. В замяна искат от него да им плаща данъци, осигуровки, такси, паркинги, ДДС, образование, погребение, КАТ,паспорти .
  Дянков казва: - Нашите ставки са най-ниски в света! Ами най-ниски са, щото и най-ниската ни заплата от 1230 евро е най-ниска в света. Ама едно е да вземеш 400 евро данък от 4000 евро заплата, друго е да вземеш 150 лв. данък от 600 лв. заплата при цени, изравнени с тези страни, в които на хората им остават по 3600 евро за харчене.
  Как да не се подсигуриш с няколко апартамента бе ?

  този коментар написа безплатно за вас дедо ви Хан Крум
 10. 10 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1548 Разстроено

  "С тези усложнения целта на закона той е популизъм и привидност."

  Лека полека стигаме до корените на проблемите - че БГ е страната на ментето. Менте закони, менте политици, менте морал.

  Колото и да се въртят разните му "субекти" задникът им все е отъад, все е оцапан, та вече започва и да намирисва...

  Съмнява ме твърдението че "ГЕРБ има жизнен интерес да направи публичния регистър истински и да докаже политическия си морал." Това което гледаме 1.5 години е една говорилня в която много малко истинско има. Менте тук и там, от истински реформи следа липсва. Мъчно ми е че БГ ще загуби още години по ЕВРОПЕЙСКОТО си развитие, защото не стига да си сложиш един етикет, за да станеш истински европеец.
  Менте пак, ама то и матрлЯлът се оказва менте...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 11. 11 Профил на idiotche
  idiotche
  Рейтинг: 397 Неутрално

  До коментар [#9] от "Хан Крум":
  "Самата порода на Цветанов е по-интересна за коментиране.
  Той е най-обикновен селски алчен гъз..."
  това, драги , те интересува теб! а самите ти коментари за селски гъз и ниско чело свидетелстват за твоето ниско чело!
  за мен всичката тая шумотевица не цели изваждане на някакви далавери, защото яне янев можеше да се активизира още щом бойко го поряза за парламента! тъпо е след година управление да се сетят да ровичкат за имоти!
  тъпо е идиотчето, което не можеше да обясни откъде има пари за толкова билбордове сега да вика дръжте крадеца!

 12. 12 Профил на Хан Крум
  Хан Крум
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Изобщо новите излъчвания на шаманите са следните: щом някой журналист ги попита за нещо неудобно, веднага му се отговаря, че "първо да погледнем в ЕС", там процентите са такива и такива.
  Такова пряко и дебело заобикаляне на въпроса са тези заклинания "дайте да видим процентите в ЕС" се ползва масово в политическите предавания, журналистът получава откровен сигнал да не пита повече в тази посока и разговорът се отмята в по-плитки води.
  Сещам се за статията на Любослава Русева завчера, набързо свалена от менюто, щото никой политик, най-малкото Цветанов, ще пристъпи към сепуко след позора, какво сепуко, не му пука...

  този коментар написа безплатно за вас дедо ви Хан Крум
 13. 13 Профил на Хан Крум
  Хан Крум
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#11] от "idiotche":
  Бе ти за Яне Янев отваряш въпроса, сякаш и той не е алчно говно. Питай се, откъде тръгна с димките и кой му плащаше, па ще ти стане ясно. Щото по онова време Алексей си е бръмчал, ама ти не си знаел. Тръгни от Яне, мини през Марков, през ДС, през генералите от МВР, после се върни до мястото в началото.
  Ниската ни порода, селектирана грижовно от другарите, създаде паноптикумната политическа среда.
  Накъдето и да се обърнеш - все мизерници селяни и гейове, мечтаещи за колиби с двайсет стаи и тритонни метални каруци насред десетдекарово дворче, виждаш.

  този коментар написа безплатно за вас дедо ви Хан Крум
 14. 14 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#9] от "Хан Крум":

  точно!
  Водевила ,който разиграват обижда публиката.
  Няма лошо човек да печели и да влага спечеленото в материални ценности за себе си и за близките си.Лошо е когато няма обяснение как е спечелил за 4-5 години от една чиновническа заплата суми непосилни за останалите чиновници.Ма тия продължават да си мислят, че ядеме доматите с колците!

 15. 15 Профил на idiotche
  idiotche
  Рейтинг: 397 Весело

  кой е казал , че не е алчно говно?! казвам , че е време да престанем да се вторачваме натам, накъдето ни сочат такива омазани като яне!

 16. 16 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Ако Яни Янев се се порови в имотите на Рокафелер, Сорос, Бил Гейт, Де Понт и тях ще ги искара за най-големите крадци.
  Кой знай, този Яне, ДАЛИ НЕ Е МНОГО ТАЛАНТЛИВ?

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 17. 17 Профил на metilena
  metilena
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Абеее, вие нямате ли друга работа, та ще се ровите в имотния регистър. Айде по местата и на работа

 18. 18 Профил на Petko Dourmana
  Petko Dourmana
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Илюстрацията към статията май имаше глава снощи ))
  Стана като прикаската за Гюро и загубената му глава ...

 19. 19 Профил на Petko Dourmana
  Petko Dourmana
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Круме ти наистина трябва да издадеш книга с коментарите си
  Но трябва непременно да включва освен самите статиите и всички останали коментари под тях.

 20. 20 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 811 Неутрално

  У нас във властта не попадат случайни хора. Всички, и леви, и десни, и средни са паралии. Въпросът е, че нито един от тях не е забогатял с труд, пот, сълзи и предприемчивост. Ако беше иначе щяхме да знаем! Щяхме да видим и чуем! Забогатяването с труд и постоянство не е като да удариш шестица от тотото. Иска време! Повече от 20 години за парите, с които разполагат господата! Може би след време ще се появят истински честни или получестни (по-често) богаташи. Днешните български богаташи са чисто фалшименто.

 21. 21 Профил на umoren
  umoren
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Хубава статия и много вярна-проблема е ,не че все ни залъгват с парченца истина,а че всеки път е еднакво залъгването, но ние все му вярваме и смятаме,че този път е различно.Т.е.Проблема си е в нас като народ,хора,племе или както искате, може и матрЯл.БЛИЗЪК МОЙ КАЗВАШЕ-"Е*би УЧИ,е*би УЧИ ,и все ненаучено ходи..."Толкова си можем явно всички,толкова си творим и винаги с много екзалтираност вярваме на сладките приказки по"вечеря' 'на поредния "Месия",без въобще да анализираме причинно-следствените връзки на "Месията"/месиите/за да се появи на политическата сцена.Иска ми се да започнем да се вглеждаме в постъпките си,да се научим да си извличаме поуки от грешките си,да се наведем като сме сбъркали/айде да не е сепуко,както го пише Русева/и да си признаваме,че по-умните,по честните и по добрите от нас трябва да ни водят-морално,физически исторически.....

 22. 22 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1021 Гневно

  През вече 21 годишния преход на България тези, които успяха да станат политици, участващи в управлението на държавата, се ползват с абсолютен имунитет- няма нито един осъден сред тази категория. На практика те не само са над законите, важащи за останалите граждани на страната, но и най -нагло са си присвоили и ползват правото дейността им да не подлежи на отчет пред обществото. Схемата работи, защото в псевдодемократичната ни държава зависими от политиците ни са и "законотворците" в парламента, и "независимата " съдебна власт и "свободните " ни медии . Схемата работи , и защото цялата тази пасмина се погрижи да унищожи всяка наченка на гражданско общество в България.

  А политиците ни са продукт и маша на тези, който още в началото на прехода преразпределиха националното богатство в лично такова. И които също са над закона, защото "за милиони няма закони".

  И се очертава схемата да работи, докато затрие България.
  Ако ние не й попречим!

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 23. 23 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#7] от "KOBA_STALIN":

  Браво! +++++++++++

  The best way out is always through Robert Frost
 24. 24 Профил на Martin
  Martin
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Поредната смислена,задълбочена и независима статия. Тоя вестник не спря да ме изненадва, колко непопулистки и професионално работи. Браво!

 25. 25 Профил на dimaa
  dimaa
  Рейтинг: Неутрално

  До Десен - Грешите, господине, не съм зам.-главен редактор на "Капитал". Наистина бях, а сега съм журналист на свободна практика.
  Темата на текста не е Цветанов и имотите му, а общата не-прозрачност на имуществото на политическата класа.
  В текста съм написала, че т.нар. държавници трябва да бъдат задължени със закона за публичния регистър да посочват източниците на доходите си.
  Колкото до Цветанов, на него нищо не му забранява в промеждутъка между зам.-кметството и вицепремиерството да консултира когото си иска за колкото пари се спазари и с тях да си купи каквото си иска. Друг е въпросът, че нещо много евтинко си е купил апартаментите, но аз отдавна предложих той като вицепремиер да поеме и финансите, и икономиката, защото явно има талант
  За Гоце нещо не ви разбирам. Хем искате журналистите да разследват и да питат за Цветанов, хем твърдите, че който пита е от страната на Гоце?

 26. 26 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#25] от "dimaa":

  Права сте!
  Браво!
  От мен +!

  Хитростта пречи на мисълта!
 27. 27 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#25] от "dimaa":

  Не, не твърдя изобщо това! Твърдя че както се пише за Цвъки, така трябва да се пише и за Гоце.
  Ве пак Цвъки е няколко апартманета напред от Гоце който само за един мезонет изгони Ивката от Бтв.
  Твърдя че Гоце има власт в медиите, нещо което не маркирате, не сте и маркирали никога.
  Нищо де, аз поне маркирах че някои хора четем с разбиране за разлика от 90% ураджии.
  Благодаря за отговора.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 28. 28 Профил на Petko Dourmana
  Petko Dourmana
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Аз пак да попитам къде му е на умник Гюро главата ?
  http://balgarin.bravehost.com/elinpelin/tales/gyuro.htm

 29. 29 Профил на Чико
  Чико
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Чудесна статия.Така трябва да се пише и мисл-Най- често журналистите се впускат в подробности,неизяснености и изобщо търсят сензацията.Този журналист посочва проблема,ясно и точно и много важно,сочи и решаването му.Най-противното в нашия живот е демагогията,хитруването,и откровената лъжа.Години наред търпяхме червената демагогия,сега разчитахме на друго.Ще го доживеем ако всички журналисти пищат като тази статия.

 30. 30 Профил на Гоцэ
  Гоцэ
  Рейтинг: 8 Весело

  Съобщение на Прессекретариата на Президента на Република България

  28-10-2010 17:00 |

  Президентът на Република България проявява разбиране към силно притесненото положение, в което се намира вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов, очевидно затруднен да отговори на отправените към него въпроси по повод имотното му състояние. Вместо да даде конкретни и точни отговори, министър Цветанов се опитва да провокира изкуствено конфликт с държавния глава.

  Президентът призовава министър Цветанов да отговори на следните въпроси, които ще хвърлят светлина върху това кой е „политически гръб на Алексей Петров”:

  1. Кои политици са имали бизнес отношения с Алексей Петров и кои са техните фирми?

  2. Кой, по чие предложение, с какви мотиви и кога привлече Алексей Петров в службите? Кой и защо го назначи в ДАНС? С какви функции и задачи той е бил натоварен?

  3. Столичната община имала ли е бизнес отношения със застрахователната компания „Лев Инс” във времето, когато сегашният премиер беше кмет на София, а министър Цветанов - негов заместник по сигурността?

  4. Алексей Петров или негови фирми финансирали ли са предизборни кампании на ГЕРБ или на някой от нейните лидери?

  5. Президентът настоява да се огласят имената на всички политици, които са водили телефонни разговори с Алексей Петров.

 31. 31 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#30] от "Гоцэ":

  Добре!
  Ами сега?
  Каква стана тя?

  Хитростта пречи на мисълта!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK