Обществени поръчки срещу данъкоплатците

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Naschenec
  Naschenec
  Рейтинг: 458 Разстроено

  ГЕРБЕРСКО мутрозрение ...

  Ненавиждам цензурата , мразя цензурите !
 2. 2 Профил на JPJ
  JPJ
  Рейтинг: 627 Неутрално

  просто в един момент ще спрем да им плащаме...

  уж властта е на народа, а няма никакви начини да бъде упражнявана.

 3. 3 Профил на Lord
  Lord
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Хайде пак репортерите от "Дневник" юруш на маслините... Немците са недоволни че в поръчките основен момент била цената. Познайте как ако беше спечелила офертата с най-високо качество и най-голяма цена, същите репортери, дето се чудят за какво да се заядат, щяха да пишат яко за това как се давали ненужни пари на вятъра. Ама нали трябва някой да плаща за такива статии, пък този някой не е доволен, че нещо му западат бизнесите напоследък...

 4. 4 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Принципно аторката е права, но малко й куца фактологията, първо търгове по ЗОП не се провеждат, второ, за по-голямата част от нарушенията на закона се предвижда и лична отговорност за възложителите, когато са физически лица, да верно е, че при нарушенията на чл.41 ал.3 се налага само имуществена санкция, ерго глобата я отнася юридическото лице, но това е един от малкото случаи, в които не е предвидена и възможност за налагането на глоба.т.е. санкцията да бъде понесена от възложителя на обществената поръчка, когато той е физическо лице. Практиката на КЗК досега показа, че в повечето случаи се налага глоба на физическите лица възложители, а не на юридическите, които те представляват! В случая наистина има ограничение и при нарушението на този член от ЗОП го относят данъкоплатците, но пак казвам, това е един от малкото случаи, в които при нарушение на закона санкцията не се налага на физическо лице, а на юридическото такова, което то представлява.! Ако някой си направи труда да погледне административно-наказателите разпоредби на закона ще види, че за повечето нарушения комулативно са предвидени и санкции и глоби, а моите наблюдения са, че в 99% от случаи когато има такава възможност КЗК налага глоби на физически лица, а и освен това, тези санкции, наложени на юридически лица по никакъв начин не пречат да се търси наказателна отговорност от съответните лица извършили нарушения, с които са нанесли щети, не мо га да разбера тази връзка, която прави авторката, явно не е юрист! Та не е зле да сме малко по-подготвени когато пишем статии!

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 5. 5 Профил на spoko
  spoko
  Рейтинг: 627 Гневно

  Ямболии да си удрят капите в земята!Щото в Сливен народонаселението плаща хем с парите си,хем със здравето си!

 6. 6 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  Българският суверен избра ГЕРБ, не му отваряйте очите за калпавия избор. Който отваря очите на народонаселението е като вестоносецът на лоши новини, в случая на лоши вести. Не го харесват.

 7. 7 Профил на dakl
  dakl
  Рейтинг: 515 Неутрално

  След като има хора които очакваха други неща от Б.Б. кой им е виновен.Същото е положението и с Брюксел, който пригласяше на Вашингтон , колко е добър Б.Б. , само че в Белия дом имат досието на нашия премиер и са спокойни , че той нито за миг няма да си позволи да накърни американските интереси, защото ..., а българските , кой го интересува, нали?

 8. 8 Профил на KOBA_STALIN
  KOBA_STALIN
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Другари,
  Общественото на "обществените" поръчки е само това, че обществото плаща за личните далавери на определени бизнесмени и техните партньори от "уж държавната" администрация, които си подават един на друг топката. А немците да престанат да се чудят! След като сравнят, което и да е населено място в България, с друго такова в Германия, би следвало веднага да осъзнаят, в какъв бантустан са попаднали. И ги съветвам да се омитат по най-бързия начин, преди да са прихванали балканския вирус, който ако бъде пренесен в Германия, може да заличи разликите в пейзажа.

 9. 9 Профил на ZEN
  ZEN
  Рейтинг: 330 Неутрално

  Ех, балъци...

 10. 10 Профил на Musashi
  Musashi
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Извадка от, "Отворено писмо", днешен сайт: http://www.bezhaberie.com
  Годината, края на 2007-ма!

  "............Това са все факти г-н Борисов, но за някой, който може да ги разчете. Ще попитате може би, защо Ви разказвам всичко това? Ами защото дали някой ще прави изводи ровейки се из боклуците на градското сметище или ще ги прави като се разхожда по улиците и наблюдава заобикалящата го градска среда е едно и също занимание. Само изводите ще са различни. В единия случай се анализират различни аспекти от стандарта на живот и икономиката на страната, в другия се анализират дейностите и действията на общинската администрация управляваща съответния град. Тази администрация или функционира, или не. Средно положение няма. В тези изводи не е важно кой или кои участват в корупционни схеми, кой колко пари е прибрал и по какъв начин. Не са важни и конкретни имена. Важен е извода, че Столична община вече 18 месеца под Вашето ръководство, също не функциони във видимите аспекти на заобикалящата ни действителност, а Вие не се чувствате като стопанин на този град. Град оставен 17 години на произвола на съдбата и обречен на разруха. Гражданите на София са обезверени и се чувстват излъгани г-н Борисов. Тях не ги интересуват “невероятните” инвестиции които е направила общината все в “интерес на столичани”, както се цитира в началото на това писмо.

  Предполагам не мислите, че отрудените пенсионери си пият сутрешното кафе в хотелите на София или като получат нищожните си пенсии тичат през глава да ги внесат в Общинска банка? Тези пенсионери които би трябвало да доизживеят старините си достойно и спокойно, с чувство на изпълнен дълг към страната, в среда гарантирана от Чл. 55 на конституцията. Каква трябва да бъде здравословната и благоприятна околна среда може да видите на снимки от 1204 до 1383 в папка "околно среда". Не смятате ли, че цялото население на тази страна има не само задължения, но и права г-н Борисов, гарантирани от Държавата?

  Вие като стопанин на София, трябва да знаете, че тя е вашия незаграден двор, който е пред погледа на всички. А всички ние, включително гостите на София виждаме, че стопанинът е лош. Дали двора на Вашата къща е в такова състояние? Съмнявам се.

  Трябва да Ви кажа, че управлението и грижите за едно семейство с неговия бюджет, бит, недвижима собственост и т.н., и управлението на един град или една държава се различават само по мащабите. А Вие имате амбиции и за управление на държавата. Или ние нямаме държава в истинския смисъл на тази дума и всеки би могъл да я управлява? То и затова резултатите от тези 17 години са плачевни.............."

 11. 11 Профил на hyram1
  hyram1
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Преди да се обяви една обществена поръчка , възложителя трябва да знае ,каква е стоиноста и.Това означава проектно сметната документация да е точна във всеки детайл.И ако дадена фирма спечели търга на значително по ниска цена от определената от възложителя стойност започват корупционните практики.
  Когато възложителите са общините или министерствата се поставят такива невероятни изисквания целящи точно определени фирми да спечелят търга,което си е
  чиста корупция,
  В момента правителството провежда политика на унищожаване на малкия и среден бизнес за сметка на корпоративните субекти . Няма и антимонополен закон.Всяка инциатива на честния предприемач законово се мачка точно със закона за обществените поръчки.Очаквайте изненади със строителството на лотовете от магистралите.

 12. 12 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#3] от "Lord":

  Немците не винаги избират по-висока цена при по-добро качество! И как да стане тази работа с качеството , като в строителните чертежи всичко си е описано, т.е. 99 процента от материалите са фиксирани. Ако има дървена греда на покрива /сметната от статика/ ще бъде ли по-високо качество, ако някой я направи стоманобетонова?

  Бил съм на конкурс за детска градина в една община на север от Щутгарт, Корнвестхайм. Представлявах строителя. Та тогава ни взеха обекта под носа с разлика по-малка от 100 марки.

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 13. 13 Профил на Илия Милушев
  Илия Милушев
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Ами като не са конкурентни немските фирми - законите тук са им криви. Когато едно нещо може да се направи за 5 лева няма нужда да се прави за 20 - това би бил някакъв своеобразен икономически мазохизъм. Като не могат да работят качествено и евтино - значи не стават - други ще го направят. Скоро си купих кола втора употреба - не е немска. Върши същата работа и то на същото добро качество.
  (Не съм гербер, но не съм и антибългарин - западняците хептен ни вземат за мезе)

 14. 14 Профил на Илия Милушев
  Илия Милушев
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#2] от "Hierophant": "уж властта е на народа, а няма никакви начини да бъде упражнявана."

  Има! Подкрепи подписката за Нова Конституция и да започваме отначало!

 15. 15 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 774 Весело

  До коментар [#14] от "Илия Милушев":

  Искаш,ама Костов не дава.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 16. 16 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#3] от "Lord":

  Немците се чудят, защото спаред аналогичния закон в Германия могат да те дисквалифицират за "нереално ниска цена". Там играят роля други работи - какъв опит имат фирмите, колко голям парк притежават, какви специалисти работят в тях и тн. Когато погледнеш немска магистрала и българска такава да кажем 5 години след въвеждането в експлатация, можеш сам да се светнеш къде е разликата. В момента се получава така, че фирми печелят с цени, които не покриват дори производствените разходи. Сети се откъде прибират, за да излезнат на печалба.

 17. 17 Профил на SATANAILOFF
  SATANAILOFF
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#16] от "arch_":

  Много сте прав колега! Нещата у нас не са това което ние си мислим че са! Смело мога да твърдя че се разчита на влагането на нискокачествени строителни материали или на "благосклонност" от страна на инвсетитосрския контрол, с когото нерядко са взаимносвързани лица! Примерите са много из цялата държава! И лицата са едни и същи! И сценарият се повтаря!

  Не напразно магистралите ни са евтини, ама след месеци за нищо няма да стават! Една по мокра и студена зима , ще покаже всички скрити дефекти и приложени недобри (порочни) стрителни практики. Не на празно Камарата на строителите е създаден именно за да се обезпечи монопола на точно определени фирми! А млади и кадърни, решени да работшт честно и без компромиси с професията хора да не могат да пробият! Само погледнете условията на всяка една обществена поръчка! Неясна документация! Липса на основни и много важни модули! Договори абсолютно НЕЗАЩИТАВАЩИ интересите на държавата като възложител!

  АБСУРДИСТАН!

  Писна ми разни тарикати да ни правят на маймуни! Самите те правейки се на такива!
 18. 18 Профил на Зора Чернева
  Зора Чернева
  Рейтинг: 571 Неутрално

  От всичко най-интересно ми се стори това, че дон Гоце е изпратил още един криминален тип е изпратен на работа в бивша република на СССР.

 19. 19 Профил на whateva
  whateva
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#4] от "Stavrogin":

  Това, че има и лична отговорност малко ще им накриви капите след като сделката не се разваля.
  Просто ще се спогодят за подкупче по-голямо от максималната отговорност, която по закон може да им бъде търсена.

 20. 20 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#17] от "SATANAILOFF":

  Определено най-голямото зло е мъглявият регламент. Според мен както всичко в България (ЗУТ е христоматиен пример) законовата база нарочно се поддържа неясна за да може да се оставят възможно най-много вратички. В Германия поръчките в строителството обикновено се правят по VOB, чиято част за конкурсите е към стотина страници и определя пределно ясно всеки аспект - от документацията, през сровете, етапите на оценяване, пригодността до начина на публикуване. Законът в България позволява да се пишат поръчки с условия "нагодени" към определени фирми или дори такива абсурди да се проверява пригодността СЛЕД излъчването на победители.

 21. 21 Профил на ganiubalkanski
  ganiubalkanski
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#20] от "arch_":
  До коментар [#17] от "SATANAILOFF":

  Вижте уважаеми господа:
  - Всичко си има решение, ако се допускат независими косултанти да провеждат всеки търг за всяка обществена поръчка! Това ми го сподели познат консултант, но проблема е че са малко "НЕЗАВИСИМИТЕ КОНСУЛТАНТИ"!
  За това бе най- прав! Повечето консултанти са дъщерни фирми на строителни фирми или на лица от дадена община.
  Къде е изхода попитах от ситуейшъна!
  А г-н инжинера ми каза да прочета "Параграф 22" и там сам да си намеря отговора.......

 22. 22 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#21] от "ganiubalkanski":

  Не знам дали "консултанти" биха помогнали, особено при положение че не се намира законодателство, което да следи доколко консултантите са независими. Докато при едно ясно и достатъчно подробно законодателство за конкурсите шмекеренето би било доста по-трудно и оборимо в съда. Факт е, че примерно в Германия функционира (е, не без засечки и напълно, но несравнимо по-добре, отколкото у нас)

 23. 23 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 740 Любопитно

  До коментар [#10] от "Musashi":Мусаши,народонаелението извън София гласува за Б.Б. гледайки го как той се "бори" със змея по тИлИвизура,ами "умните " и Ентелегентни софиянци защо гласуваха,след като това ,което си копирал е факт за всички?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK