Редакционен: "Надлежно" груб лобизъм

Управляващите вече я подкараха съвсем през просото с т.нар. прозрачност, особено що се отнася  до намеренията им. Поредното изменение на закон "с оглед на личността" беше открито от природозащитници в Наказателния кодекс.


Там екоминистерството е предложило доста дърварска дабавка - унищожаването или повреждането на защитена територия или местообитание вече да се брои за престъпление само ако е "без надлежно разрешение". Тук здравият разум силно се затруднява в представата какво ще да е това "надлежно разрешение" за унищожаване на защитени природни обекти.


И нищо логично не се появява освен случайното съвпадение с казуса на фирма "Юлен", за която има съмнения, че е превишила допустимата площ от 995 дка по концесионния си договор и е се е разпростряла върху повече територия в Национален парк "Пирин" над Банско.
И докато тече проверката, Наказателният кодекс тихомълком се "хармонизира" със случая така, че дори да се окаже нарушител, множеството разрешения от екоминистерството и от община Банско, които е получавала през годините компанията, да се окажат подходящо "надлежни". 


Наказателният кодекс от 1968 г. добива все по-жалък вид след множеството поправки, вкарвани на парче и по спешност, за да предотвратят нечие "наказание". Към прословутия случай със спасяването на Ванко 1 от тежка присъда за трафик на проститутки можем да наредим неотдавнашното изменение, отървало десетки иманяри с безумната формулировка, че се наказва само този, който руши "свои паметници на културата".


Но поредният груб опит за лобизъм е определено обиден за активно ангажираните с каузата за защита на природата, за които се знае, че забелязват този вид намерения от птичи поглед и са в състояние шумно да им се противопоставят. И тъкмо фактът, че го прокарва министерство с претенции за цивилизованост и елегантност, оставя особено неприятен вкус.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK