Кой да стане президент?

Кой да стане президент?

© Иван КутузовПремиерът заяви, че България нямала президент, защото президентът започнал нов политически проект, което му отнемало основното президентско качество – да бъде президент на всички българи и да не се занимава с партийна политика.


Проблемът всъщност е на друго място. Макар и да имаме вяла представа с какво не би трябвало да се занимава президентът, ние не сме съвсем наясно с какво той, или тя, би трябвало да се занимава.


Президентската институция е млада и сформирана набързо. Към нея са закачени няколко функции, които би било логично да са подчинени на изпълнителната власт. Другите логични функции на президента са свързани с националните церемонии на властта и с правото му да забавя за известно време закони, които не му допадат.
Основният проблем обаче не е в церемониите или в партийната активност на президента, а в това, че


липсва ясно обществено изискване за неговата роля


Затова навремето Първанов основа кампанията си на твърдението, че щял да бъде "социален президент", независимо че президентът не може да удължава отпуската по майчинство. Той би могъл само да играе ролята на привилегирована неправителствена организация, която води кампания за социални каузи, на които правителството може и да не обърне внимание.


Следващата президентска кампания вероятно ще се води на тема икономическа криза. Какво обаче може да направи президентът, за да смекчи ефекта от икономическата криза или да предотврати нейното задълбочаване. Нищо. Поне нищо, което пряко влиза в правомощията му. Това обаче няма да попречи на бъдещите кандидати да се надпреварват в територии, които не им влизат в работата. Защото ние не знаем какво им влиза в работата.


Двайсет години би трябвало да са достатъчни, за да се замислим къде президентът би бил полезен и къде не. Ясно е, че в социалната политика не би свършил добра работа. Нито пък енергетиката би трябвало да му влиза в длъжностната характеристика. Или пък туризмът, "Кремиковци", розовото масло или винарството. Не че президентът няма право на мнение по тези въпроси, но мнението му лесно би могло да се превърне в


обикновен неправителствен активизъм или съмнително лобиране


на един човек, който познава едни хора, които могат да уредят един въпрос.


В същото време през тези 20 години България има два основни проблема, които висят нерешени. Първият проблем е международното представителство на страната. Атаките срещу България са често основателни, но в повечето случаи те биха могли да бъдат предотвратени или смекчени, а във всички случаи биха могли да бъдат компенсирани с нещо позитивно.


Каква би могла да бъде тук ролята на президента? Голяма. Тази роля е дори формулирана в първия член от главата за президента в конституцията - "олицетворява единството на нацията и представлява Република България в международните отношения". Президентът няма нужда да олицетворява единството на нацията вътре в страната, освен когато се събираме на всенароден празник. Неговата работа по олицетворяването е вън.


Той би трябвало да бъде посланик на страната на първо място в Европейския съюз, после в цялата ОИСР, а ако се размечтаем – и в Китай, Индия, Бразилия, Южна Африка и други страни, които излизат на световната сцена и с които не се знаем добре.


Когато неотдавна и на България и дойде редът да влиза в ЕС, всички стари членки се заоглеждаха и се питаха коя е новодошлата държава. Тогава България демонстрира такава степен на външнополитическа свенливост, че международното любопитство срещна само вакуум, в който бързо нахлуха репортажи за бедни и гладни българи, които ще залеят Европа, за домове за изоставени деца, за корупция и бандитизъм. Някои от тези истории (особено Могилино) бяха болезнено основателни. Те обаче не бяха съпроводени с никаква смислена алтернатива отвътре.


България оставаше свитата в ъгъла безмълвна нова членка, оставена на произвола на жълтите медии, защитавана единствено от един еврокомисар, който си имаше друга работа, и малка армия доброволци - шепа опълченци - благотворители, фолклорни и оперни певци, Иво Папазов и още няколко таланти.


България загуби европейската битка за своята репутация


Би било пресилено да виним лично президента или да смятаме, че причината е в неумението ни да усвояваме еврофондове. По-основателно е да виним нашата неяснота за функциите на президента.


Вторият проблем, към който е логично да се обърне президентската институция, е свързан с първата й задача. България има нужда от глас, който постоянно да интерпретира международния дневен ред вътре в страната. Глас, който, освен да говори за Априлското въстание, да може да преразказва на достъпен политически език какъв дебат тече в Брюксел, Вашингтон или Пекин. За какво си говорят лидерите на Г-8, Г-20, Г-77 или Г-2 и какво общо би могла да има България с тези приказки.


Изяснявайки си ролята на президента, българският избирател може би е добре да си избере някой, който не се притеснява от чужденци, изпълнен е с личен чар, говори добре английски (и френски, ако се вълнуваме от подкрепата на французите), ориентира се бързо в постоянно променящия се калейдоскоп на европейската политика и е достатъчно енергичен, за да покрива пълноценно 27 страни членки плюс още няколко държави, в които е добре името на България да се чува. Това може би е работа за човек, който ще може да ни представя не такива, каквито се страхуваме, че може да се окажем, а такива, каквито би ни се искало да бъдем.


Други от същия автор може да прочетете на блога му www.julianpopov.com


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (80)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на soulwax
  soulwax
  Рейтинг: 531 Весело

  На мен лично президент не ми трябва.

 2. 2 Профил на nmemory
  nmemory
  Рейтинг: 322 Весело

  Здравейте,

  Искам да се кандидатирам за президент. Давам по 10лв на калпак. Пишете ми на имейла да ви обясня за условията. За сега съм купил 3 ромски махали в пловдив и 4 помашки града в родопите. Имам солиден бужет.

  Поздрави,

  рам памет решения
 3. 3 Профил на krasi1317
  krasi1317
  Рейтинг: 392 Гневно

  До коментар № 2. Смотаняк помаците не се продават. Провери как са гласували на всички избори до сега. А солидния БУЖЕТ не ти върши работа, трябва ти солиден БЮДЖЕТ.

 4. 4 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Весело

  До коментар [#1] от "radioglava":

  Прав си! Може да спестим на данъкоплатците 60 милиона годишен бюджет на президентството? В някои държави функциите на държавен глава изпълнява председателя на парламента....И без това нашето Гоце дори в ЕС не го канят!?

 5. 5 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Мама му стара, няма кой да стане президент на тая държава, и това е! Вижте кво сега. Да съм президент е последното нещо, което някога съм си мечтал. Даже никога не съм мечтал. И изобщо да съм президент на кочината - би било гадно. Обаче като всичките политици са едни комунобоклуци, комунонекадърници, комунопростаци и най-обикновени простаци, и ако толкова няма един поне малко читав за президент, .... ами да взема пък да се кандидатирам, а? Аз съм учен от световна класа, автор съм на половин дузина книги и т.н. По-велик президент от мен на тая държава няма дори да има в близката история. Ако хептен няма никакъв читав за президент, вземете, та издигнете моята кандидатура! Може да взема да се жертвам заради трите процента свестни хора в кочината, кво!

 6. 6 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#5] от "Красимир Кабакчиев":
  Ами ставаш за президент Кабак!
  Таман ще се получи приемственост -едно ново клепало на ДС ще смени клепалото Гоце!

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 7. 7 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Ха-ха-ха, търговецът navy се е произнесъл какъв е Кабакчиев.

  Бива, кво.

  Аз пък може ей-сега да се произнеса какви маратонки да едете да си купите от Илиянци.

  Майтаааааааап? Нека да е весело!

 8. 8 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1733 Весело

  До коментар [#7] от "Красимир Кабакчиев":

  Ако си беше лепнал веселяшкия зелен цвят всеки щеше да приеме сарказма.
  Но явно трябва да те питам - изтрещя ли?
  Или си пробвал нещо течно в непоносими количества.

 9. 9 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Да добавя нещо. Вижте, кво, трябва да намерите някакъв специален начин да ме накарате да се жертвам за трите процента свестни българЕ в кочината. Ако за нещо одобрявам Петър Стоянов като президент, то е, че в началото обърна гръб на полковник Максим и призна за патриарх главата на алтернативния синод. Предполагам, че помните. Иначе не одобрявам Петър Стоянов. Напълно е прав Христо Христов, като казва в "Убийте Скитник", че не си мръдна пръста за измиване огромното петно върху кочината България с убийството на светеца на българската демокрация Георги Марков. Вижте, по мое мнение така наречената България е една кочина, с една крайно недостойна популация. Но тъй като хората все пак се учат, и могат да прогресират, може пък да има някакъв смисъл да се жертваш за тях. Така че - помислете, и, ако искате, можете да ме издигнете за президент. Обещавам да си помисля.

 10. 10 Профил на boris_ivanov
  boris_ivanov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Това ми прилича на отговор на въпроса "Защо да изберем Меглена Кунева за президент". И да ви кажа -- въпреки гафа й с кандидатирането за евро депутат и оттеглянето й след това -- съм склонен да гласувам за нея.

 11. 11 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  При нас президента
  е мента!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 12. 12 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Игра на съдбата е защо единият сега да е премиер, а другия в затвора. Защото можеше да бъде и обратното. Говоря за Бой и Трактора. Биографиите им след 10.11.89г. не се различават много. Единият даже беше помагал на другия да излезе от ареста в Хърватска/ или Унгария според различни източници/ за организиране трафик на крадени коли към България.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 13. 13 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Значи, обединяваме се около извода, че всичките досегашни президенти са такива, че по-добре да ги е нямало! Държавата е истинска кочина - няма спор по въпроса. И със сигурност така наречените президенти са допринесли за това. А какъв президент да е следващият? Лично аз не бих искал да е прост селянин-комунист, мимикрирал като декократ, псевдофилософ, събирал се с разни като Илийката и т.н. Не бих искал да е демагог, предал надеждите на нормалните българи. Не бих искал да е прост селянин-комунист, нагъл, безочлив, държащ портрет на масовия българоубиец Гошо Тарабата в кабинета си. Обаче си мисля, че и следващият президент ще е същият. Не, ами даже съвсем съм сигурен. Щото знам, че нормален човек, вкл. като мен, не може да бъде избран за президент. Кочината изисква определен тип президент - и аз лично не отговарям на този тип. По-добре не ми издигайте кандидатурата!

 14. 14 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#7] от "Красимир Кабакчиев":
  Аз кабаче търгувам с разни промишлени изделия и инструменти ,за което съм и учил във бившия ВМЕИ "Ленин" и не се срамувам от това.С железа търгувам ,разбираш ли!
  Но ти кабаче по времето на соца си търгувал настоящето и бъдещето на колегите си докато си ги клепал пред ДС ,за да си осигуриш многобройните задгранични командировки и меден месец в Кралството.Тогава когато 99,99% от нас не ни пускаха без открит лист до Драгоман,Трън,Петрич и Харманли!
  Ето тук ги има част от командировките /лично ти си се похвалил/:
  http://www.liteos.de/biogrKK.htm

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 15. 15 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Ха-ха-ха! Тук един дава акъл как да си купуват стоката му на базата на съчинения на психиатрично болни жени.
  Голем търговец, нема що! Майтаааап!

 16. 16 Профил на pjw
  pjw
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Аз не харесвам този автор, смятам, че НЕ притежава автентична гражданска позиция, а позиция, силно повлияна от конюктурни обстоятелства, нужди от псевдо-"независим" глас ...

  Още ми сладни до горчиво слвоблудствената му възхвала на това как бавно сме взели да се оправяме, защото в България имало все по-малко мъже с бели хавлиени чорапи и жени с боядисани в червено коси ... Форума, помните ли?

  Та в този смисъл е много добър въпросът: кой плати за тази статия, др. Попов? Другарката Кунева, I suppose? Тъпо ...

 17. 17 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  Президентът трябва да се назначава служебно от комисия, съставена от бивши функционери на ДС и подчинена на Путин.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 18. 18 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 740 Любопитно

  Според мен добра и полезна за страната кандидатура би била Кристалина Георгиева.

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 19. 19 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#1] от "radioglava":

  Ми теб и Нс може да не ти трябва, и МВ да не ти трябва. Дай да си назначим за цар Алексей петров и сме готови. Евтинийка

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 20. 20 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  ПРЕЗИДЕНТСКАТА ИНСТИТУЗИЯ В БЪЛГАРИЯ Е ИЗЛИшНА, ТОВА СА СПЕСТЕНИ ПАРИ ВСЯКА ГОДИНА ОКОЛО СТО МИЛИОНА ГРЕшНИ ЛЕВА ИЛИ 50 000 000 ЕВРО, хай да каже някой ЗАКАКВО СА ДАДЕНИ ТЕЗИ ПАРИ ЗА 20 ГОДИНИ ТОВА СА ПОЛОВИН МИЛИАРД ЕВРО ЗА ТОЗИ ПЕРИОД, който знае нека да каже...

 21. 21 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  ...за мен това е една разсипиа на бюджетни средства от началото до този момент една жива разсипиа пред очите на всичкия беден и целокупен български народ...

 22. 22 Профил на makca
  makca
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Избираме си Президент без да знаем за какво ни е!Избираме си Правителство без да знаем какво искаме от него!Влизаме в ЕС без да сме наясно каква е идеята на ЕС !Влизаме в НАТО щото на Соломон Паси така му се искало!??

  София=мъдрост(превод от древногръцки) "Тъй града се казва ( ирония жестока) гдето глупостта е най-евтината стока" Проф. Иван ШиШманов преди 110
 23. 23 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#18] от "The Core":
  Сакън!
  Остави Кристалина да си развява полата при Барозуто.
  Отделно, че не можем да и плащаме такава заплата баш сега в тая криза.
  Ако слушаш Юлиан, нас ни трябва президент охлюв.
  Да слуша и да папка.
  Разбираемо е.
  Юлиан живее там където живота се изтича мазно-мазно и дорде се усетиш, то дошло време за умиране.
  А у нас ври и кипи - гърмежи, бомби, далавери.
  На нас в тоя момент ни трябва някой като Вацлав Клаус.
  В тая бъркотевица, когато американерите печатат пари на поразия, швабите са се урнали да намаляват световната температура с 2 градуса следващите десетина години, китайчетата затягат бурмите до скъсване, латиносите в Южна Америка усещат че и те са хора, младите африканери избръмчават с първия самолет далеч от маларията, русняка се чуди към Европа ли да хване или към Азия спънат в букаите на пишман КГБ бизнемените, на нас ни трябва президент който да постави България първо на балканската карта.
  Защото света ври и кипи и след десетина години ще изглежда по съвсем различен начин.
  Нашата задача тук и сега е да подредим нашата си къщичка и тя стане по-хубава и по удобна за живеене от комшийската.
  Света изгладнява и щото е глобализиран отвъдморски таркитати се натискат да ни продават стъкълца на кредит само и само да заробим следващите поколения да ги връщат и влязат във въртележката на хамстерите.
  Трябва ни мислещ президент прагматик, подозрителен към околния свят, отговорен, с чувство за мисия към народа си.
  Презедента по Конституция има огромни права.
  Той може да прави изявления и да говори на хората когато и каквото си иска. Това е огромна сила.
  Желю навремето с едно изявления на Боянските ливади свали правителството. За съжаление Желю се оказа наивник и слабохарактерен, страхливо селско момче - уплашиха го (най вече Бригадира), че ако пипнат ДС ченгетата кръв ще се лее и той кандиса на мафиозите.
  Гоцето е ясен - кукла на конци, шебек, в ръцете на водещия му офицер.
  Дано да е последния ни такъв "президент". 24. 24 Профил на Технолог
  Технолог
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Проблемът не е в това кой ще стане президент, а кое е това нещо което ще промени софтуера в главите на нас, българите.

  Аз залагам на две неща:
  - забогатяването на масата. Хората като имат пари, могат да видят че има и по-друг живот, и че си заслужава да мислят, когато гласуват.
  - навлизането на технологии за документиране, като видеонаблюдението. От опит знам, че хората започват да се държат по-честно и обективно, когато знаят, че са на фокус. Масовото публикуване на стенограми от заседания на управляващи е също полезно нещо.

  Ще отнеме време обаче....

 25. 25 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 950 Неутрално

  В сегашния си вид президентската институция е пето колело на раздрънканата талига, която кой знае защо наричаме държава.

  По конституция България е парламентарна република. Де факто парламентът е само една дъхава поляна, предоставена от избирателя за терен на мазни борби между изпълнителната жласт и президентството.

  Погледнете дроидите на Боко, гласуващи за квото им каже Боко.Е, и за цигарите, заменките и мечките.Тъпа купчина от излезли от партийната листа ботове, неспособни да представят избирателя, дори някой да им го нарисува на картинка.

  Погледнете първанката: избран директно от народа, но с ангажимента само да се здрависва с чужденците и да реже ленти( sorry Pumpkin). Никаква работа, равна легитимност с парламента и оттам идеална позиция за създаване на интрижки и игра на властови балансьор.

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 26. 26 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#24] от "Технолог":
  Човече, в България все още се забогатява по комунистически с кражби от общия казан.
  40% от дохода се събира на куп и който е близо до черпака с порциите пълни тумбака.
  Съм момента доход внасят единствено емигранти, сезонни берачи на маслини и портокали, девойчета от ромските махали вършеещи по европейските булеварди.
  Преди кризата влизаха пари и от имоти ама това секна.
  Трябва ни управление като през Крум.
  Положението е много разпасано.
  Инфраструктура се скапва, Европа се е видял в чудо с нашите апаши - крадат като за последно.
  Вальо Топлото с 14 годишна присъда за разспия чука тенис в Борисовата и никой не смее да го пипне да не се разплете чорапа.
  Помака тракторист изградил схемичка за шантаж и там никой не смее да ръчне, щото ги държи за топките.
  Положението смърди отвсякъде.
  Требе некой куражлия да ритне кошера.


 27. 27 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#25] от "wreck":
  Президента има право да прави изявления пред народа.
  Това е огромна сила, особено в кризисни моменти.
  Гоцето не смее, пък и не може, защото няма собствено мнение.
  Очаквам скоро срещу изборите да го активират и тогава съвсем ще стане за кашмер.

 28. 28 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1449 Любопитно

  От много десетилетия (или векове) българското племе има андрешковко отношение към елитите.
  Не обича много образованите, отворените към света, тези които имат виждане накъде да се развива държавата ни.
  Или ръпопляска при съсичането им, или се "разочарова" при липсата на бързи резултати.
  Но пък си обича да бъде потупвано по рамота, демек "един от нас", било то Тато или примерно един съвременен негов "фен".

  И закономерно в една "система" където адекватните елити са подменени с други "водачи" има лутане, бяг на място, безпътица, настъпване на мотиката и...
  Пусто ако имаше едни нормален комуникатор който да говори смислени неща. И тогава току виж матрЯлът започне да реагира на нормални послания може да има и нормално бъдеще...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 29. 29 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 950 Неутрално

  До коментар [#27] от "k_":

  Първанов използва ресурса си на max. Respect.

  Въпросът е дали това е добре за нас. Понеже на материала не му пука за това кво е демокрация и как по дяволите тя се упражнява, първанката е горе-долу полезен. Той се явява нещо като буфер между нас и инфантилния ни избор(Боко).
  Не вярвам да го прави от добро сърце.

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 30. 30 Профил на Julian Popov
  Julian Popov
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Време е да покажем, че не сме само ганьовци и пишман бабаити, а че имаме и нормално европейско измерение. Дали е М. Кунева, Н. Младенов, Кристалина Георгиева, Стефан Тафров, Филип Димитров или някой друг (не че има много като тях), все едно. Но защо да не можем да покажем нещо цивилизовано пред света. В крайна сметка не всички сме боклуци. Защо трябва да ни представят боклуци като Гоце.

 31. 31 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 950 Неутрално

  До коментар [#29] от "wreck":

  сега като се замисля, виждам че донякъде си противореча.

  Накратко: ако искаме да имаме парламентарна република(аз искам), президентът трябва да бъде избиран от народните представители, а не директно. В сегашната констелация Парламентът губи тежест и смисъл.

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 32. 32 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#30] от "naum":
  Аман от мерака за "показване пред света"!
  Нали си избархме Цар и ударихме в земята кампучийците.
  Е и кво?
  Човеко доде - бътка, бътка на развален български.
  Олепери някви гори, ченгетата от Външно (Първо Главно) откраднаха кината на София, напраиха тук таме по некой Мол и голф игрище, ама ги удари кризата и не можаха да ги продадат и толкоз.

  До коментар [#29] от "wreck":
  Първанката е шебек на сиджимка. Спомни си историята със "стенограмата и Дянков". Такваз плоска милиционерска история само тъпоумни ченгета могат да сглобят.
  Класика!
  Матряла има много добър усет за демокрация, според мен.
  И затва се обеси на врата на Боко.
  Щото бърка дълбоко в торбата и търси нещо ново.
  А какъв беше избора, а?
  Серго, шашавия Цар, ЛИДЕР - о, ужас. Или Костов, Костовица и дарителите и на фондацията, или това дето беше останало от СДС след Костов.
  Или може би Новото време на Миро Севлиевски дето беше ни цъфнал в офиса навремето с бели чорпаки в края на деведесетте да иска 30К долара да прокарал закон, когато работеше при Станчов.
  Това беше избора.
  Ако Евгени Минчев беше се записал и като нищо щеше и той да влезе.

 33. 33 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 950 Неутрално

  До коментар [#32] от "k_":

  супер пост^

  единствените 2 изречения, с които не съм съгласен е :"Матряла има много добър усет за демокрация, според мен....
  И затва се обеси на врата на Боко. "

  За мен това е все едно да си изкараш фалшива бележка, само и само да не участваш в управлението на шибаната ти собствена страна.

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 34. 34 Профил на ibryam_ali
  ibryam_ali
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Я предлагам за президентин наш Аамет.
  Лидерите на сички водещи партии се вредиха по едно или друго време я за Президент,я за Министор-председател,а саде Сокола цели четри петилетки я кара като един прост дипутатин /ако и да се весва у Парламенто от дъжд на ветор/.
  Допълнителен плюс,разбира се ,е и неговият опит в хидро- и спа-технологиите.
  ТОЙ Е !

 35. 35 Профил на 4i4olin
  4i4olin
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#25] от "wreck":

  Единствено се съгласявам с констатацията ти "В сегашния си вид президентската институция е пето колело на раздрънканата талига, която кой знае защо наричаме държава. ", която се покрива с авторовата. Добра метафора, можем да я разширим по посока и на БАН, ако щеш и лъвовете в герба ни - кичим се с тях не защото сме лъвове, нито виреят по нашите земи, а чрез символика се стремим да заприличаме на уважавана държава.
  Намирам за снователна авторовата идея след като плащаме лукса за президентска институция да се опитаме да я оползотворим. И АКО ТЯ НЕ СЛУГУВА НА ИСТОРИЧЕСКИ РЕТОГРАДНА ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ, ПРЕЗИДЕНТЪТ МОЖЕ ДА БЪДЕ КОРЕКТИВ НА ПАРЛАМЕНТА, КОЙТО ТРАДИЦИОННО РАБОТИ ГЛАВНО ЗА СЕБЕ СИ. Но за целта президентът трябва обезателно да бъде НАДПАРТИЕН. До сега единствено такъв се опита да бъде д-р Желев, заради което беше оплют от сини и червени. Явно, още не сме дозряли за президентска институция, но по света я има и високо се цени. Дай Боже да проработи и у нас!

 36. 36 Профил на dunkan
  dunkan
  Рейтинг: 374 Весело

  "Затова навремето Първанов основа кампанията си на твърдението, че щял да бъде "социален президент", независимо че президентът не може да удължава отпуската по майчинство."
  Сега се замислям защо Гоце се прави последните 2 години на икономист и социален министър, вместо да върши да си върши работата: международна дейност. Дори и по македонските въпроси.. Та нали на времето е бил консултант на ДС точно по тия въпроси? Във времена на люти гръко-македонски и сърбо-албански спорове, той ходи само из резерватите на съветски стан-републики. На лов за архари.

 37. 37 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  50 000 000 евро за 20 години нищоправене, кой направи нещо полезно и какво е то ЖЕЛЬО ЖЕЛЕВ, ПЕТЪР СТОЯНОВ или ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ кой и какво. И струва ли то парите си... Желев предаде демокрацията в ръцете на посткомунистите,като сметна ,че не са нужни радикални мерки, а създаде кръгли маси и боянски ливади както и Конституция полу комунистическа и полуграмотна НЕОСЪДИ ДИКТАТОРА -ХИТРЕЦ Тодор Живков пил благата и развратил номенклатурата 38 ГОДИНИ,като утвурди традицията че в България каквото и да правят политиците може и да е престъпно и противозаконно но трябва да си мислим, че е целесъобразно и никога ама никога да не сме посмели да помислим,че може да бъде ОСЪДЕН НИАКОЙ ОТ ТЯХ..... И КАТО ЗА ДА ДОКАЖЕ ПРАВИЛНОСТА НА ПРЕЗИДЕНТСТВАНЕТО СИ И ОПРАВДАЕ ПЕНСИЯТА СИ преди дни потвърди, че ПЪРВАНОВ(ГОЦЕ) НИКОГА НЕ Е ИЗЛИЗАЛ ОТ ПОЛИТИКАТА И НЯМА ЗНАчЕНИЕ чЕ СЕ Е ЗАЕЛ ДА РАБОТИ ДРУГИ РАБОТИ И ПАК ДА ПРОДЪЛЖАВА ДА СИ ВЗИМА ЗАПЛАТАТА и напрактика благослови раждането на новото полукомунистическо НЕДОНОСЕНО ДЕТЕ - "АБВ"За другите двама оставям други да допълнят,щото са пресни случаи и има повече свидетели на тяхната ежедневна дейност ,струвала на хазната 50 000 000 евро или умножено по 2 = 100 000 000 (сто милиона лева)...ТОВА Е НЕОПИСУЕМО РАЗТОчИТЕЛСТВО...

 38. 38 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  ...С УКАЗ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ПРЕДЛАГАМ ТАЗИ ИНСТИТУЦИЯ ДА БЪДЕ ЗАКРИТА...

 39. 39 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Грешка в АРИТМЕТИКАТА, моля за извинение 50 000 000 евро годишно или 60 000 000 долара по 20 години са равни на един милиард ЕДИН МИЛИАРД БИЛО И ЛЕВА ДА СА ТОВА СА МНОГО ПАРИ ЗА ЕДИН НЕАДЕКВАТНО РЕЖИСИРАН ТЕАТЪР, да оставим ами има и вицепрезидент и той кабинет и там обслужване, пътувания с екскурзионни цели и т. н...

 40. 40 Профил на mak1951
  mak1951
  Рейтинг: 426 Неутрално

  точни разсъждения за задълженията на президента, но е пропуснат въпроса защо при тези му права и задължения ни е необходим всенародно избран президент?
  Спокойно би могъл да се избира с 2/3 плюс един гласа в парламента.
  Сегашното положение с избора повече подхожда на други права и задължения на президента.
  Следва са се направи сега едното или другото: с начина на избор или с правата и задълженията на президента.

  mak1951
 41. 41 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 843 Неутрално

  Симеон доказа абсурдността на царската институция в България.
  Гоце доказа абсурдността на президентската институция в България.
  Бат'Бойко е на път да докаже абсурдността на министър-председателската институция в България.
  И пак ще се намерят идиоти, които да твърдят, че не сме абсурдна държава!

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 42. 42 Профил на Михал Мишкоед
  Михал Мишкоед
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Още от преди 3 или 4 години написах, че тази институция е ама напълно излишна, безполезна, консумираща нац. доход без нищо насреща, погледнато чисто практически и икономически. Тогава сума ти и народ ревна, че не съм бил прав. През последните 2 години БАтя извзе почти напълно фунцкиите на президента, само дето ордени не раздава, ама колко му е. Първанов много отдавна доказа и показа че и със, и без него - все тая, с което затвърди излишността на тази неработеща и нищо не-правеща институция. Може да звучи популистко, но замисляли сте колко нормални човешки живота биха могли да бъдат спасени с парите, давани на президентството? Колко проблеми биха били решени с тези стотици милиони лева, давани за нищо! Нам за къв ни е президент - та всеки знае, че от него зависят малко неща и дори когато се меси, пак не се получава, особено ако е от противоположната страна. Е, защо за целия този цирк ние трябва да плащаме? Както някой по-горе писа - на мен президент не ми е нужен, а на Вас? Фигура с чисто представителни функции, непрекъснато месеща се навред и най-важното - нито лев не се възвръща от това, което сме платили от джоба си на тези хора. Съвсем спокойно и нормално държавата би работила и фукционирала без тази институция; последните 2 гщодини просто го доказаха. Ако требе, ордените че ги давам ази и то без да сакам паре.

  Истината е някъде там ...
 43. 43 Профил на metilena
  metilena
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#41] от "charlyb":

  Подкрепям идеята ти. Всъщност тя е моя Отдавна говоря, че трябва да си внесем 20-30, най-много по 50 души за парламент, съд, правителство и прокуратура. Най-добре да са германци

 44. 44 Профил на Day Vampire
  Day Vampire
  Рейтинг: 426 Весело

  Една евентуална кандидат-президентска двойка :
  Б.Борисов (президент) - А.Петров (вице)
  би имала успех пред конкурентната двойка:
  В.Сидеров -Я.Янев.
  Първата двойка - сиамски свързани по мутро-бизнес.
  А вторите по нерушима сексуално-емоционална линия.
  Обаче най-добре е по наша стародавна традиция да разделим нашата татковина на четири равни части и да ги назначим за президенти и четиримата.
  Единия пак ще си разцъква следобедни мачлета, другия пак ще му поднася лоялно белите си пликчета. Третия пак ще размахва малките си ръчици във специфични жестове, а Янето естествено пак със неговото: "Този Воолен е тооолкова боолен"
  И всичко ще си остане толкова привично, познато и някак балкански-уютно.

  In The Death Car We Are Alive
 45. 45 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#22] от "makca":

  Не мога да разбера, защо толкова малко плюсове на такъв съществен коментар?

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 46. 46 Профил на Николай Ангелов
  Николай Ангелов
  Рейтинг: 8 Весело

  Как кой бе.... ей , ами АЗ , АЗ съм готов за президент!
  Знаеш ли колко положителни качества имама- не съм от Пернишко, не съм ловец и даже не харесвам Мариана Попова.
  Готов съммммммммммм. Дето се вика и това за родината ще изокам !

  аман от комунисти
 47. 47 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 732 Весело

  Толкова безмислена статия не бях че скоро.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 48. 48 Профил на Веселин
  Веселин
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Гоце още 2 мандата, че популацията от вълци нещо се е засилила.

 49. 49 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 747 Неутрално

  в текущия си вид президентската институция е напълно излишна.
  За какво ни е някой, който няма никакви реални правомощия /респ. отговорности/ и харчи 60 млн. лв. годишно?

  Да не говорим, че с текущия си обитател институцията от просто излишна се превърна във вредна. Покрай Гоце обществото непрекъснато е занимавано с агентурни истории, бременни певици и защитени козли
  ( или козели, как е мн. число на козел ? )

 50. 50 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#3] от "krasi1317":

  Краси, с огорчение отбелязвам, че смотаняците във форума са болшинство.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 51. 51 Профил на kazkad77
  kazkad77
  Рейтинг: 519 Весело

  КАК КОЙ? НЯКОЙ СЕДЕРАСТ ,РАЗБИРА СЕ. ПРЕДЛАГАМ НАШ ВАНЬО. ХУБАВЕЦ НИ Е, ДЛАГАЛЕВЧАНЧЕ, НЕ ЦЕПИ БАСМА НА МУТРАТА

 52. 52 Профил на galinr
  galinr
  Рейтинг: 531 Неутрално

  ББ става за президент.Нищо не прави,но изглежда много важен.

 53. 53 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#11] от "berbenkov":

  Браво! Ти го каза с една дума. А ако трябва да се кажат повече думи, то президентската институция в бантустана България е една подигравка, дори гавра, с демокрацията и народа. Всички гласуваме за един човек, който по Конституция не значи нищо. Докато премиера, за когото никой не гласува пряко, има подчертано доминираща управленска роля. Човек може да попита: Оти ги ручаме жабетата тогава? За какво ни е тази институция? За да харчи парите ни? И да създава конфликти и напрежение?

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 54. 54 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Авторът е прав - хората трябва да са наясно с правомощията на президента. Проблемът на кандидатите е и в това, че не могат да зашлевят публично в дебат опонента си, когато говори по въпроси, които не са му в компетенциите. Освен това, намирам за важно какво мисли един кандидат президент, включително по въпроси извън неговите компетенции, защото ако той ще е лицето на България, или обединител на нацията, то неговите възгледи са от съществено значение.

 55. 55 Профил на Станимир Станчев
  Станимир Станчев
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Единственото според мен за което е полезна президентската институция - това е за помилване на осъдените... като например нашумелия случай на скоро...

 56. 56 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 897 Неутрално

  От друга страна, не мога да се съглася, че ако президентът има мнение по определени въпроси, то това можело лесно да се превърне в съмнително лобиране. Всъщност, в правомощията на президента е да прави обръщения към нацията. Това, че агент Гоце или ненормалния чуждопоклонник Той е! Пешо не са способни да обединят хората в тази държава, си е техен проблем, а не на институцията.

  Категорично съм несъгласен с тезата, че парите за избори били много. Демокрацията никога не е твърде скъпа. По-добре да има демокрация, отколкото тирания. Въпросът е - какво правим ние с демокрацията? Каква позиция сте заявили вие (и извън нета) и какво сте постигнали?

 57. 57 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#56] от "Димитров":

  Демокрацията не е само свобода! Без ред тази свобода се изражда в слободия - всеки прави каквото си иска, без да му пука дали нарушава интересите на останалите. А реда в една демокрация е в правилата, еднакви за всички. Какви са правилата са функционирането на президентската институция? Отговарят ли на тежеста на всеобщия вот или са подигравка с този вот? Избираме го всички, за да можел да изрази всеобщото мнение...колко мухи има на тавана на лятното кино...Нима всеки от нас няма право свободно да изрази мнението, което счита за всеобщо? Или президента е безпогрешен в израза си? Едва ли не Бог? Сбъркана комуноидна Конституция!

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 58. 58 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 688 Разстроено

  То се вижда че си искаме направо Путин за президент.
  Въобще, променило ли се е нещо вече 130 г в Задунайскаята губерния?!

 59. 59 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#1] от "radioglava":

  Защо бе, може печелившо да го организираме. Вместо избори периодично обявяваме позицията на търг, като освен таксата прези-уонабито ще трябва да покрие и бюджета на институцията си. Като бонус президентът може да получава от Вежди Рашидов своя статуя в реален размер, личен химн от Веселин Маринов и правото да прерязва всяка трета лента на инфраструктурен проект. Също така президентът автоматично ще получава църковно-милиционерски сан Генерал-архонт, а при смърт ще бъде провъзгласяван за светец. Мисля ще се намерят желаещи.

  gradinko.bg
 60. 60 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Кой да стане президент?

  Койт каже Бойко тоя ... гледам 50 коментара са изтряскали по темата, но най-смешна ми е активността на червените кхмери, които си мислят че като пишат нещо зависи от тях ..

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 61. 61 Профил на daria_21
  daria_21
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Президентската "институция" е ялова и затова е излишна!

  Знаете ли, че служителите на президента наброяват около 900 души? Хрантутници на гърба на данъкоплатците!

  Предлагам функциите на държавен глава да се поемат от шефа на Парламента, г-жа Цачева!

 62. 62 Профил на verin
  verin
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Ето какво прочетох з медияпул:
  "В събота ( 06.11.2010 ) в телефонно включване от Италия пред журналиста Мартин Карбовски по Нова телевизия Борисов коментира: “Една стотна от това, което е построил за България Тодор Живков и което е направено за тези години, да направим, да достигнем икономическия ръст на тогавашната държава, би било огромен успех за всяко правителство". След което продължи: "Фактът, че 20 години след падането му от власт никой не го е забравил, показва, че доста неща са били направени. 20 години ние само приватизираме това, което е било построено тогава".
  Без коментар!

 63. 63 Профил на daria_21
  daria_21
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "24 часа": 400 хил. евро за отстраняването на Борисов
  08.11.2010 11:19
  Сумата и договорката са били засечени от българските спецслужби преди десетина дни в телефонни разговори и срещи на три знакови фигури, съобщава "24 часа"

  400 хил. евро ще бъдат платени, ако е успешен планът за физическо отстраняване на Бойко Борисов, съобщи "24 часа".

  Според изданието сумата и договорката са били засечени от българските спецслужби преди десетина дни в телефонни разговори и срещи на три знакови фигури.

  "24 часа" посочва, че засечената сега договорка е третата по-сериозна заплаха за живота на Борисов в последните 6 години.

 64. 64 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Или както казах през септември 2009-та
  ...
  Всички президентски действия до днес
  Бяха просто смешни - липсваше им чест.
  Защото философ, адвокат и агент
  от двайсет години, до този момент,
  папкаха мирно на тази софра
  какво точно правеха никой не разбра!
  ...

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 65. 65 Профил на daria_21
  daria_21
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Мафията и корумпираните бизнесмени са поръчали фиюическото отстраняване на Борисов!

  Що ли?

 66. 66 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  На бой , другариии..:"")))
  Тези дни ще има височайше посещение на императора..Всички сили на АБФК , велко вълканов , полу и псевдо-Ентелегенти , учили в русия , потомствени руски агенти, поназнайващи български-от легацията , смесени мафиотски фирми и "бели" ,руски мафиотои и кгб- пенсионери, тулупи и чукундури,мьеки молесани и други бояджии, фуражки и други отпадъци , комуно- 'аристкрати и червени фамилии ,советски Ендженери и нАучни работници , цялата червена сбирщина , глутница от дебили ...
  )))))))))))))))))))))))))
  ЩЕ НИ УБЕЖДАВА , че путин и АЕЦ-а , са нещо "добро", което трябва да прегърнем..Че трябва да има подходяща "обстановка " за посрещането на императора , че трябва да леем русофилски и "православни" сълзи ,че в края на краищата от Империята на злото - няма по- добро ......

  Затова е и този нервен НАПЪН по форумите..Българинът ГУБИ робската си психика , не иска да е крепостен и ТОВА вбесява другарите ...Не могат да ни пратят в белене , заради анти руските ни писания , не падаме наколене пред руските агенти , "псуем ги" и тех и семката им - амиговска ...Е , това не могат да преживеят , ТЕ - строителите и грабителите на България..)
  Затова губят самообладание и е този напън , във форума ..Искат си миналото - когато ПАК бяха нищо- но Партията ги пр

  BIG AL
 67. 67 Профил на fanbg
  fanbg
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Без да съ чел статията смятам че този, който получи най-много гласове на изборите трябва да стане президент.

  Сега ще я прочета и ще видя дали ще си променя мнението.

 68. 68 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#18] от "The Core": Още един с отворена уста чака да дойде поредният емисар и да го "оправи"! Само заради това, че е напуснала доброволно България и работи за чужди нам каузи - не!

 69. 69 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Смешен плач! Когато, както подкарват нещата умните българчета, президент стане не "Кой", а "Той", единствената ми надежда е, че в герба на Република България няма да бъде включена борковата, пардон, борческата бухалка. Някои ще опонират, че за промяна на герб е необходимо Велико народно събрание. Спокойно. Имаме ГЕРБ, следователно може да имаме и нов герб. При това само с "велико" безродно сборище!
  Както са казвали умни хора, когато вършиш нещо днес, мисли за утрешния ден. Е, какво е "утрешен ден" всеки знае, но ... какво беше това мисленето!?

 70. 70 Профил на Hristo Genev
  Hristo Genev
  Рейтинг: 479 Весело

  Автора! Автора!
  Недейте тъй, г-н Попов, нека с думи прости на простия народ да се обясни!
  Ми как иначи? Чи то простолюдието нимож разбра колко ни я бил добър "социалния президент Г. Първанов"
  Разяснети ни, ша ва замола, плиизз!
  А, амчи кат сте почнали, дан забрая да нъ , такова.. образовати де и за онуй с азбукъта , де, как му беши имито ....а " АБВ" -то ни де?!
  Ша съ надъми , да знаиш, на тебя , ама без онуй, като как беши то ...еврофундаменти, еврофрагменти , еврофакири ли....а еврофундуви , я как ги знайш тез, нъл тъй?
  Та ку можи с евуфундувите да нъ разясниш и за " АБВ"-то , нъл тъй?!

 71. 71 Профил на angeldust
  angeldust
  Рейтинг: 217 Неутрално


  8. "Будоинвест"-ООД Съдружници: Румен Цветков, Алексей Петров, Бойко Борисов (до м.август 1998 год.)

  9. "Би енд Пи Комерс"-ООД, регистрирано през м.май 2001 год. на адрес: София, ул. "Любен Каравелов" 83, ет. 2. Съсобственици - Бойко Борисов и Пламен Тачев Петров.

  10. "Цебра"- ООД, регистрирано през 1994 год. Съдружници - Бойко Борисов, Цветелина Бориславова, Живко Делчев.

  11. Ти Би Ай - 97". Съдружници - Бойко Борисов, Тодор Толев.

  12. "Сириус-2"- ООД, регистрирано през 1992 год.Собственици – Бойко Борисов и Цветелина Бориславова.

  13. "Химтекс"- АД. Членове на съвета на директорите Бойко Борисов, Цветелина Карагьозова и Мирослав Дерменджиев до 1997 год. Впоследствие в СД на дружеството влиза майката на Цветелина.

  ВРЪЗКИ

  1. Цветелина Бориславова Карагьозова, род. 27.09.1958 год. в София, председател на Надзорния съвет на СИБанк, разведена.

  Баща й - Борислав Карагьозов, преди 1989 год. е бил служител на ПГУ- ДС и е работил като материално отговорно техническо лице към български посолства (САЩ, Индонезия, Румъния).

  Майка й - Веселина Карагьозова, род. 28.06.1929 год. е акционер е в "Кемисол"- АД, Стара Загора – дружество, търгуващо с химически продукти.

  Има две дъщери от разтрогнат брак със Стефан Абаджиев (син на бившия член на Политбюро на ЦК на БКП и бивш посланик в Румъния Иван Абаджиев).

  До 18-годишната си възраст Цветелина живее със семейството си предимно зад граница. В Букурещ завършва гимназия към руското посолство.

  В Румъния започва да следва философия, но след една година прекъсва, поради завръщане на семейството й в България. В София Цветелина завършва английска и испанска филология. Докато следва, започва работа в международния отдел на СУ.

  След завършването, известно време работи в свързаното със спецслужбите външнотърговско дружество "Инко". По същото време следва и в УНСС, специалност "Международни икономически отношения". Първоначално е представител за Балканите на международна компания за автоматизирани системи. Впоследствие работи в стопанско обединение "Гъвкави автоматизирани производствени системи" (ГАПС). През 1989 год. напуска ГАПС и започва частен бизнес.

  Участие във фирми и др. стопански организации:

  - "Бентонит" - Кърджали (собственост на СИБанк - пряко и чрез офшорни фирми) - собственик и управител. Предприятието е закупено в периода 1998 – 1999 г. от РМД с участието на частни фирми, като сделката е финансирана от свързаната със Славчо Б. Христов БРИБ. Понастоящем има назначена прокурорска проверка за произхода на парите за неговата приватизация като част от разследването на кръга “Капитал”.

  "Консорциум каучукова индустрия"- АД, София - член на Съвета на директорите;

  - "Ай Ти Пи - България"- ЕООД - собственик и управител;

  - "Интерпрайм тобако"- ООД - съдружник и управител. Във фирмата участва Румен Николов “Пашата” чрез фирмата си “Арена 95”.

  - “Ипон-2"-ООД – съсобственик;

  - “Прахайм"-ООД - Червен бряг – съуправител;

  - "Цебра"- ООД (която от своя страна е съдружник в "ИПОН - Агенция за сигурност и охрана" – ООД) – съдружник;

  - "Сириус-2"- ООД –съсобственик;

  - "Химтекс"- АД - член на Съвета на директорите

  - "Трол", Лихтенщайн (офшорна фирма) - управител на търговското представителство на фирмата в България. Представителството се помещава на адреса на "Ипон";

  - председател на фондациите “Екофонд-Ра” и “Българска медицина” (свързана със Славчо Б. Христов). Двете фондации” държат 9.87% от акционерния капитал на СИБанк.

  От м.октомври 2001 год. Цветелина Бориславова е председател на Надзорния съвет на СИБанк (според договореност от проведена среща в Гърция през пролетта на 2001 год., на която присъства и Бойко Борисов).

  На 27.03.1997 год. е взривен джипа й, вследствие на което е тежко ранена и претърпява няколко операции.

  2. Бизнес-партньори:

  - Павел Алексиев, съдружник в Ипон-1" ООД. Фигурира в редица други фирми, по-интересните от които са в структурите на гравитиращия около КТ "Подкрепа" "Елтекс холдинг". Някои от фирмите на Алексиев са в списъка на т. н. кредитни милионери, а други са свързани с "Отворено общество" и Георги Прохаски. Алексиев е бил собственик на "Солекс" - с. Петърч - един от най-крупните длъжници на фалиралата БЗК.

  - Владимир Цонков Петев, род. 1959 год. във Варна, съдружник в "Ипон-Агенция за сигурност и охрана" ООД. Бивш служител в СГУ – ДС. Един от най-близките приятели на Бойко Борисов. Служили са заедно в ШЗО-Плевен и съвместно са тренирали карате.

  - Васил Калугеров, съдружник в "Ипон - Агенция за сигурност и охрана" ООД, бивш началник на охранителна полиция в СДВР. След напускането на МВР работи в "Ипон". До 1999 год. е съдружник в "Россия.Ком"-ООД. Заедно с бившия директор на СДВР Ангел Трифонов Трифонов е съдружник във "Флай инс"-ООД, София. Освободен в началото на 2000 г. и мястото му като съсобственик е заето от "БИУМ-99"-ЕООД – фирма на Б. Борисов, регистрирана през м.май 1999 год. в София, ул."Карнеги" 3 с капитал 5 млн.лв. и управител Йордан Здравков Йорданов. (Всъщност собствеността на Борисов в "Ипон" понастоящем е чрез "БИУМ".)

  - Младен Георгиев, управител на "Ипон - Агенция за сигурност и охрана" ООД. Към 1991 год. е бил шофьор и автомобилен механик в ЦСБОП. За известен период е оглавявал сектор "Автотранспорт" в същата служба. Завършил задочно школата в Симеоново, а впоследствие и право, след което е назначен за оперативен работник в сектор "Вътрешен тероризъм" - ЦСБОП. Освободен е със заповед на тогавашния директор Кирил Радев, като истинската причина е връзки с престъпни и силови групировки. Започва работа в "Ипон" и през лятото на 2001 год. пряко отговаря за охраната на царица Маргарита.

  - Иво Каменов Георгиев, член на Съвета на директорите Тео Интернационал"-АД, Бургас. Завършил ВИФ и защитил най-висок дан киокушинкай в Япония. Член на ръководството на “Химимпорт”. Един от главните съдружници във фирмите на империята ТИМ – варненска групировка, чието име се свързва с прокурора от Върховна касационна прокуратура Николай Колев. Започнала с охранителен бизнес и съмнения за участие в трафик на крадени коли. Извоювала правото на независима дейност след серия от сблъсъци с ВИС, СИК и „Аполо и Болкан". През 1996 г. участвала в престрелка с хора на бившите барети заради контрола на проститутките на Златни пясъци. През 1998 г. обвинена, че е взривила колата на собственика на, бургаската телевизия СКАТ, кандидатстваща да купи „Варна кабел". Заподозряна и в извършено през 1997 г. покушение срещу Иван Чолаков - тогавашния приватизатор на Варна. Понастоящем собственик на телевизия “М САТ”, “Химимпорт”, 30% дялово участие в Централна кооперативна банка (чрез офшорни фирми)

  - Евстати Борисов Гюров, род. 1959 год. в София, член на СД на "Интербулпред" АД и съдружник в "Джи енд Би травъл къмпани"(чрез "София Делта"-ООД). След 1982 год. е работил по линия на ДС в 05 РПУ и IV управление на ДС (икономическо направление), София. Напуснал системата на МВР и започнал частен бизнес през 1988 г. Кредитен милионер. Засичан във връзки с чеченски групировки.

  - Димо Генчев Кръстинов, член на СД на "Интербулпред" АД. О. з. офицер от ПГУ- ДС, близък с Максим Димов и Чавдар Чернев.

  - Чавдар Антонов Чернев, член на СД на "Интербулпред" АД и съдружник в "Джи енд Би травъл къмпани" (чрез "София Делта"-ООД). Бивш зам.началник по ДС на 02 РПУ, София. Директор на столичното управление на МВР през 1990-1991 г. (в периода на създаването на борческите структури; разрешил получаването на оръжие от група борци, извършили първата афиширана публична демонстрация на сила и законова недосегаемост през м. август 1991 г. - охраната на ресторант "Ла Страда" във ВС "Дюни" открито се противопоставя на извършването на полицейска проверка във връзка с осъществено тежко престъпление.). Сега бизнесмен и възлова фигура в кръга “Банкя”. Близък с Лора Виденлиева, Максим Димов, Виктор Вълков, Ивайло Трифонов Чернев, с които има съвместен бизнес. Неговият брат Тихомир Чернев от митнически инспектор на летище София е преназначен за главен секретар на ГУ “Митници” през 2002 г.

  - Румен Гоцов Николов ("Пашата", член на СД на "Интербулпред" АД. Род. 26.05.1962 год. в с. Миланово, Благоевградско, член на СД на "Интербулпред"-АД българомохамеданин, бивш служител от спецотряда за борба с тероризма, един от лидерите на силовите структури в България. Съдружник в "Интергруп" (на "СИК", "Интерпетролеум", ЗК "Спартак", "Ин- 80", "Сенатор-ПМ", "Ай-Джи-ЕМ"- АД, "Цебра"- ООД, "Тео интернационал"- ООД, "Ремекс"- ООД и др. Шеф на фирма "Омега- 93", собственик е на "Арена- 95". Според публикувания през януари 1998 год. списък на "кредитните милионери", "Тео интернационал"- АД има необслужван кредит към ПЧБ в размер на 1,27 млрд.лв.;

  - Живко Делчев Делчев, съдружник в Ипон-1" ООД и "Цебра" ООД. Има съвместна фирма с гравитиращия към СИК Рахмат Сукра – бивш борец, участващ чрез фирмата си “Бухал” в ПИМБ – банка публично известна като “банката на мутрите”. (Доклад на МВР от 1996 г.: "Като най-фрапиращ пример може да се посочи фактическото обсебване на ПИМБ от силовата криминално проявена групировка, действаща под прикритието на ЗПАД „СИК" и „Интергруп" АД." Всъщност освен „Интергруп" и „СИК" в ПИМБ участвуват и фирмите „Бухал" на Рахмат Сукра, „Омега" на Румен Николов - Пашата и др. Непосредствено след овладяването на банката в управителните й органи пряко участвува Младен Михалев - Маджо и Венцеслав Стефанов, които после формално се оттеглят. Наличието на подопечна банка е насъщно за мутрите, за да прекарат през нея натрупаните чрез рекет пари и да участвуват в приватизационните сделки - тъй като при приватизация с кредит необходимостта от доказване произхода на капитала отпада. …ПИМБ бе извадена от списъка за поставяне на банки под особен надзор, въпреки че финансовото й състояние бе по-тежко от това на някои банки, спрямо които беше приложена тази мярка. При това трябва да се подчертае, че опитите да се прави изкуствено дишане на ПИМБ са с по-стара дата. С рефинансирането в размер на 5 550 000 000 лв. от ДСК тя е втората поред след Бизнесбанк в класацията на банките, преживяващи чрез парите на българските спестители. При това огромната част от тях са излети в трезора на мутрите през първите шест месеца на 1996 г."

  - Алипи Алипиев, управител на “Прахайм" ООД - Червен бряг. Бивш служител на ПГУ-ДС. Според източници за известен период е имал интимна връзка с Цветелина Бориславова. Бил е привлечен от нея в управлението на СИБанк и напуснал по собствено желание през м. септември 2002 г. По негови твърдения истинската причина е натиск от страна на Цветелина Бориславова след отказа му да подпише искано от нея отпускане на необезпечен кредит на частна фирма.

  - Румен Цанков Цветков, съдружник в "Будоинвест" ООД. Известна фигура от силовите структури. До средата на 90-те години ръководи фирма "Реал", която е собственост на "Мултигруп" и осъществява вътрешната охрана на сградите и обектите на групировката.

  - Алексей Илиев Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД. Род. м. април 1962 г., бивш служител от спецотряда за борба с тероризма (до 1990 год.). Съосновател на сдруженията “Съюза на бившите барети”, "Българска национална федерация карате" и "Гражданска самозащита". Член на консултативния съвет на Гражданския съюз за стопанска инициатива и надзора на Националния осигурителен институт. Съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак". Участва в управата на "Лев интеркорпорация", "Квон България", Спартак-холдинг, "Булпетролиум”. Заподозрян за участие в наркотрафик. Прострелян и ранен в София през м. август т. г. от неизвестен извършител, което е втори опит за покушение срещу него след раняването му в крака през м. март 1999 г.

  - Пламен Тачев Петров (“Кашика”), съдружник в “Би енд Пи Комерс” – ООД – бивш служител във фирма “Василка”;

  - Мирослав Григоров Дерменджиев, член на СД на "Химтекс"- АД. Ръководил "Макском холд" (фирма - кредитен милионер), бил е изп. директор на фалиралата "Елитбанк", близък с Иво Георгиев. Контактувал е с Андрей Луканов.

  - Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97". Участвал в контрабанда на цигари. Близък роднина на бившия н-к служба “Полиция”-СДВР Емил Миланов и ген. Емил Танев (за които има много сведения за поддържани нерегламентирани контакти с криминално проявени лица и причастност към незаконосъобразни действия). Бивш съдружник на Ангел Стойчев – бивш зам.-началник на СГУ-МВР, сега бизнесмен, свързан с кръга “Банкя”, участник в контрабандни схеми. Бил е в бизнесотношения със Славчо Боянов Христов във фирма "Норд" ООД. Председателят на съвета на директорите на тази фирма Владимир Петев е съдружник от своя страна с Георги Лялев - член от управителното тяло на бившата СИК, уредил издаването на документи за завършено висше образование на Младен Михалев “Маджо” и Румен Николов “Пашата” от Благоевградския университет.

  3. Доверени служители в системата на МВР и спецслужбите:

  - о. з. ген. Атанас Атанасов. Макар и извън системата на МВР запазил пълен контрол над НСС чрез: назначените негови доверени лица за ръководители на всички по-важни звена в службата; назначените от него и ръководени понастоящем от приближения му Иван Драшков 22-ма офицери на прикритие; изградената лична агентурна мрежа – от 4 до 6 лица във всички сектори на НСС, повечето от които продължават да са действащи служители; преснетите, изнесени и активно ползвани понастоящем от него огромен брой оперативни дела, сигнали и други материали.

  С позиции в системата на МВР и спецслужбите, поставени в услуга на Бойко Борисов (макар и не в толкова разгънат мащаб), разполагат Богомил Бонев, Сашо Попов (бивш началник на кабинета на Богомил Бонев), Бриго Аспарухов.

  - ген. Васил Василев – директор на ДНСП. Като редови служител по "стопанска линия" в РУ-МВР - гр. Сливница наказван за кражба на бензин, а също така засечен с помощта на СРС да предлага подкуп с цел предрешаване изхода на футболен мач, за което е наказан с "непълно служебно съответствие". Издигнат за зам.-началник на РДВР-София с протекцията на Александър Сталийски пред тогавашния вътрешен министър Йордан Соколов. Като полицейски началник в РДВР – София разпоредил предоставянето на различни фирми на места за рекламни пана по протежение на магистралите "Тракия" и "Хемус". Поддържал е тесни връзки с Боян Петракиев "Барона" и Васил Илиев (ВИС). Отстранен от длъжност от системата на МВР през 1995 г. поради констатирани сериозни слабости в работата му при извършена проверка от служба "Инспекторат" - МВР. Преминал работа в служба “Сигурност” на “Тексимбанк” по линия на събирането на т. нар. лоши кредити, при което установил връзки и използвал съдействието на силовите лидери Юри Галев, Георги Илиев (ВИС) и др. за връщане на дългове към банката. Назначен за директор на РДВР- София през 19997 г. от Богомил Бонев. Издигнат за директор на ДНСП през 1998 г. с протекциите на Евгений Бакърджиев и Йордан Соколов. Брат му е митничар на Калотина. Счита се, че Василев е един от организаторите на контрабандната дейност на ГКПП-Калотина, заедно с:

  4Иван Илчов - н-к митница;

  4Боби Соколов - н-к ГКПП;

  4Николай Стефанов - зам.н-к РГС по ГКПП (през 1994 г. е почивал на Китен с група митничари на разноски на Ангел Кръстев “Геле Черния”, като “награда” за оказаната помощ по осъществяване на контрабандния трафик в периода на югоембаргото);

  4Христо Ангелов - н-к РГС.

  Данните са, че в периода на управлението на СДС Иван Илчов е предавал парите на Димитър Маринов - директор на РМД-София, а Николай Стефанов - на шефа на НДГП Валери Григоров и ген. Василев. Пак тогава е получавал по 500 ДМ на всеки камион преминал през който и да било ГКПП в страната. Според негови изказвания половината от парите е предавал на Ева Соколова, а 10% - на бившия главен секретар на МВР Божидар Попов.

  - ген. Красимир Петров, директор на РДВР- Бургас. Започнал работа в системата на МВР като районен инспектор. Бил е командир на СОБТ ("баретите" през периода на мащабния контрабанден трафик на гориво и други стоки през западната граница (1992 – 1995 г.). Налице са конкретни сведения, че е осигурявал охраната на ТИР-ове на Георги Агафонов, пренасящи цигари по трасето Бургас - ГКПП Калотина (стоката не е била собственост на Георги Агафонов, а на други лица и фирми). През 1995 - 1997 г. е директор на СДВР. Впоследствие последователно работи към звеното за сигурност на БРИБ (данните са, че понастоящем банката е напълно източена) и шеф на охранителната фирма "ЛУКома" на "ЛУКойл-Нефтохим", чийто тръбопроводи се охраняват от “Ипон”. Издигнат за директор на РДВР-Бургас от Бойко Борисов на мястото на Георги Пенев (осигурявал чадър над производството на фалшиви цигари във фабриката на Бойко Борисов в Крайморие, “пенсиониран с почести” и назначен за регионален директор на “Ипон”). Ползва се с доверието на Стефан Софиянски и Богомил Бонев.

  - полк. Иван Драшков, зам.-директор на НСС. В системата на МВР работи от 1985 г. (ВГУ ДС - 04 отдел, "немското" отделение). Напуснал през 1991 г. по собствено желание и започнал частен бизнес. През 1992 г. е върнат в НСС-МВР (заявен мотив от него – “Навън е много трудно. Няма "служба за родината", няма "България", просто бизнесът им не върви, няма пари, няма изгледи за успех в търговията”). Израства в йерархията (началник на “руския” сектор "Б - 02" от началото на 1997 г. и зам.-директор на НСС от м. октомври 1999 г.) с помощта на кръга “Банкя” (основно Чавдар Чернев) и бизнесмените Димитър Събев, Петър Манджуков и др. Връзката и сближаването с тях осигурява чрез брат си Петър Драшков – дипломат от кариерата, изп. директор на БОДК през 1994 г., когато е изведен от системата след скандал и следствие за отклоняване на средства. Семеен приятел с ген. Атанасов (посрещали са заедно Новата година`2001 в х-л “Кемпински – Зографски, луксозният апартамент на генерала в жк. Белите брези от контингента на БОДК е предоставен от Петър Драшков). Като зам. директор на НСС е изпълнявал негови поръчки по разработката на политически дейци и други неудобни по времето на управлението на СДС лица. Има сведения от митничари, че е осигурявал чадър над контрабандните канали. Петко Петков - бивш директор на РМД – София и ключова фигура в осъществяваната по време на кабинета “Костов” контрабанда, като нещатен сътрудник на НСС е бил ръководен от Иван Драшков. Понастоящем близките връзки между Драшков и ген. Атанасов не са прекъснати. Участвал е в срещи на последния с Бойко Борисов.

  - полк. Огнян Атанасов, директор на ДОИ-МВР. Заел длъжността след отстраняването на предишния директор Румен Паров, за когото предоставил събрани от него компрометиращи сведения. Понастоящем приближен на гл. секретар на МВР и използван от него за изпълнение на частни поръчки за проучване на интересуващи го лица и фирми. Свързан с регистрираната на действаща понастоящем секретна квартира на ДОИ-МВР и изпълняваща частни проучвателни задачи по следене и наблюдение на обекти Асоциация на бившите служители от II отдел на ДС и БОИ-МВР. (При учредяването на Асоциацията присъстващият представител на ДОИ-МВР - н-к отдел “легендировка” Владимир Русчев, открито обявява, че идеята за създаването на организацията е на Огнян Атанасов.) Приближен на Трендафил Трайков (прокурор от ГП с много налични данни, вкл. публикации в пресата, за корупционна обвързаност), Пламен Владимиров (шеф на столичната общинска фирма “Пътни съоръжения и мостове”, поел изплащането на някои разходи на О. Атанасов и негови приятели - GSM-сметките и СОТ на бившия юристконсулт на БОИ, сега военен прокурор, Данчо Данев).

  - полк. Стоян Велчев - зам.-директор на СДВР. Съученик и лично доверен на Бойко Борисов. Засичан в срещи с Косьо “Самоковеца” (вкл. и като участник в даден от него банкет в началото на т. г. в хотел на “Боровец”, заедно с Николай Григоров - зам.директор на СДВР и протежирания от директора ДНСП Васил Василев Цветан Сечанов – началник служба "Полиция" в РДВР – София окръг). Бил е началник сектор “Убийства” – СДВР в периода на създаването на организираните силови структури. Приближен и подконтролен на полк. Ботьо Ботев и Христо Георгиев (бивш началник Направление "Криминална полиция" в СДВР, приближен на Иво Карамански, сега адвокат на силова структура, с пряко участие в провокацията на Емил “Макарона” през 1999 г. - подкупа от $75 000, предаден на тогавашния началник на “Икономическа полиция” – СВДР).

  - полк. Ботьо Ботев, началник сектор “Тежки престъпления срещу личността”-ДНСП. Бил е приближен на Иво Карамански. Участник в случая "Белите брези". Пряко съпричастен към разстрела на агент на Паспортна служба - ДНП през 1993 г., както и към ликвидирането на трима издирвани ирански граждани, въпреки необходимостта от залавянето им живи, с оглед цялостно разкриване на престъпната им дейност и обслужвания от тях наркоканал;

  - полк. Александър Василев, началник на 02 РПУ – София. Свързан с групировката на Димитър Митрев "Богровеца", занимаваща се с магистрални грабежи. Запазил длъжността, въпреки наличните данни за поддържани от него нерегламентирани контакти и корупционни обвръзки, с оглед оказаното съдействие по издаването на разрешителни за оръжие на охранителите от “Ипон”.

  След назначаването му за гл. секретар на МВР офисът на "Ипон" често се посещава от бивши ръководни служители на органите за сигурност - Владимир Манолов, Васил Берберов, Николай Радулов и др. Регулярни контакти осъществява и с Милчо Бенгарски (бивш директор на полицията и секретар на МВР)
  я да видим отново, какво ни подхвърли добре сдъвкано Г-Н анти-пожарникар:

 72. 72 Профил на Julian Popov
  Julian Popov
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Това може би е работа за човек, който ще може да ни представя не такива, каквито се страхуваме, че може да се окажем, а такива, каквито би ни се искало да бъдем.

  хммммм добре...

 73. 73 Профил на pjw
  pjw
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#48] от "Веселин":

  и архари, и архари ...

 74. 74 Профил на Naschenec
  Naschenec
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#4] от "dobrich":

  Ти се майтапиш, нали ?
  Кака Цецка БКП-то , представляваща типичния политически хамелион-пригожденец и гъзолизец , влезла БЕЗ ИЗПИТИ и завършила РабФак ДА ПРЕДСТАВЛЯВА БЪЛГАРИЯ ?!...
  Стига бе !
  Не може да бъде ...

  Ненавиждам цензурата , мразя цензурите !
 75. 75 Профил на Naschenec
  Naschenec
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#46] от "Николай Ангелов":

  Ти добре, но и още 6 милона кретена на тази територия са с тези " качества " ... И всички считат,че са годни да бъдат президент!

  Ненавиждам цензурата , мразя цензурите !
 76. 76 Профил на liolio
  liolio
  Рейтинг: 479 Неутрално

  какво значение има , та се дига такава пушилка

 77. 77 Профил на Haflinger
  Haflinger
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Живях при правешки, веселиновски, пловдивски и сиришнишки президенти. Най-добре се живее при ... кралица

  “Който заменя свобода за сигурност, накрая губи и двете” Б. Франклин
 78. 78 Профил на conservoir
  conservoir
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Неговата работа по олицетворяването е вън." а този президент ни олицетворява отзад !

 79. 79 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Съгласен съм с основната теза на автора, че ролята на президента не е добре поставена и в известна степен размита в българската конституция.
  Разбира се, че не е работа на българския президент да се занимава с енергийни проекти и икономически форуми, и на тая база да създава многобройна кохорта от икономически съветници, сътрудници, експертни съвети и пр.Но не е и работа според мен президентът да се занимава с международна политика и представяне на страната в международните отношения. За тези цели си има правителство и парламент. Виж, назначаването на посланици може да бъде въвъ функциите на президента. Но не и подписване на международни договори , когато не е умълномощен например от парламента за това, или пък многобройни външнополитически изяви и посещения, дори без достатъчно съгласуване с правителството.
  В друга посока трябва да се търсят евентуално по-големи правомощия за тази институция, а не в сферата на международните отношения.
  Например защо не чрез по-голямо участие и активност по отношение на съдебната власт- чрез квота за избиране на част от СС ( съдебния съвет), чрез по-добро конституиране на т.н. съвет за национална сигурност, на който да уастват и тримата големи от съдебната власт. Чрез този съвет президентът да може да задава въпроси към тях, свързани с функционирането на тази система, доколкото доброто функциониране на съдебната система наистина е свързано с националната сигурност . За всички тези неща се изискват минимални промени в българската конституция.

 80. 80 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#42] от "Михал Мишкоед":Бих добавил: Предполаг ам, че знаете , че сме на първо място в ЕС по брой на съдии и прокурори на глава от населението, и то толкова напред,че на практика сме без реални конкуренти. Какъв е ефкета от това - прокурорите по време на досъдебното производство привеждат такива доказателства,че амбициозните и работещи с известна доза "спортна злоба" съдийки от СГС и САС ги разбиват на пух и прах. Макар че вече определено се съмнявам,че за 15 години, от когато съдия Куцкова започна да говори за некачествени доказа телства,преподавателите в ЮФ към СУ не можаха да обучат сту денти,които да привеждат убедителни доказателства за съдий ките от двата съда.Показателно е изказването на един прокурор в "Правен свят":Много са ми смешни, някои т.нар. съдии, които с повод и без повод търсят конфронтация с прокуратурата - ня кой съдия бил по-начетен от цял спецотдел в прокуратурата, написал по-долу някой си. "Абе, "колега", първо – съдиите в БГ са завършили точно същите факултети и са влезли в системата точно по същия начин, както и прокурорите.Второ, познавам съдии, завършили Симеоново, Монтанския и то в СГС, например. А познавам и прокурори с научни звания, които работят в систе мата и не само във ВКП - не ги подценявайте.И трето.Това, че някой си е станал съдия, не го прави по-добър юрист от проку рора.Просто системата за назначаване на съдии в България не е поставена по този начин,че съдии да стават най-подготвените, с утвърден авторитет и безупречна юридическа кариера, за разли ка от САЩ и дори Западна Европа." Показателно е спирането още същия ден на делото с/у Наглите.Магистрати дават обясне ние и на този факт в Правен свят: "Наистина е непонятно и явле нието като как така на основния обвиняем не му е връчен ОА? Е! Това пък минава всяка кви граници! Ами лицето отговорно за то ва простичко трябва да бъде дисциплинарно уволнено! Но това май няма да стане, защото сме в държавата Абсурдистан. В нея съдебната система не зависи от никого и нищо от нея не зависи. Както изглежда скоро отвлечениете няма да получат възмездие и като гледам някои от тях - може да минат на самоуправство и да потърсят сметка на похитителите си по друг начин след като не могат да получат удовлетворение от затънала в грехове и корупция правова система. Следващата стъпка на Абсурдистан е да им се спрат заплатите, защото тези и без това нищо не прав ят. За какво да получават възнаграждения, след като едно дело не могат да започнат?" И мнението на съдии относно реформата в съд.с-ма: "Навсякъде говорим за съдебна реформа, за независи мост и че съда сам трабва да се реформира. Въпросът ми е как ще стане това,като се мислим за идеални. В такъв случай за мен лично не е нужно нищо да правим и да си продължим. И много моля да не засипвате форума с обиди, задавам конкретен въпрос ." Отговор: "Единият начин е с огнехвъргачка, а другият е да се следва примера на Пабло Ескобар от 1985г. във Върховния съд на Колумбия. Едва тогава може да има ново начало... Лека поле ка няма кой да ви чака да се върнете от екскурзия в Москва..., че парите постоянно не ви стигат и сте лакоми за още и още...". "Чудно, когато става въпрос за големите недостатъци на съда, никой нищо не казва и не пише. Ако не можем да бъдем поне малко критични и към себе си, тогава вече наистина става страш но. Което е най-фрапиращо,в коментарите вече се вмъкват таки ва за участие на магистратите в опитите за оплюване и очерня не на правителството: "Критиките към ВСС не е нещо необичай но. Пагубното е, че се включват съдиите в опита на някои всяче ски да компрометират изпълнителната власт, задача поставена от жълти и сини." ; "Браво на съдиите от СГС! Сигурна съм, че никой от подписалите писмото няма да го вземат в специализи рания съд.... И като паднат от власт днешните, "специализирани те" ще слушкат утрешните. Тогава Цецко ще трябва да се разде ли с някое и друго апартаментче, та да си плати хонорарите на омразните адвокати.". И отговора на по-умерени съдии: "Така не се защитава независимостта на съда, нито пък се управлява. Пис мото ви е абсурдно, трябваше да изчакате, не може да пишете врели - некипели и да очаквате някой да ви обърне внимание. Вили, ти изпълни ли си задължението да предоставиш на ВСС информация по движението на това дело или реши да напишеш писмо." (Става въпрос за "Кървавото" писмо до ВСС); "Вие пък искате да вършите каквото си решите и никой да не ви контро лира. Не се изживявайте като безгрешни. Не може народа да ви плаща заплатите, а вие да не давате отчет. Половината от вас за нищо не стават.Какво скачате толкова."


За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK