Редакционен: АБВ на "политическото бракониерство"

От президентското кресло Георги Първанов даде старт на политическия си проект АБВ. Самият президент, който в правния си съвет се е обградил с почти целия Юридически факултет на Софийския университет, явно е пропуснал чл. 95, ал. 2 от основния закон, който му забранява "други държавни, обществени и стопански дейности и участие в ръководството на политически партии".


С всичките алабализми за "коалиции на духа" и "лабораториите за алтернативи" Първанов официално се заяви като алтернатива на управлението. И доколкото управлението е политическо, очевидно и неговата алтернатива е такава. В пряк текст беше казано още, че целта на начинанието е да приобщи хората по места към формирането на политиката.


Това, откакто е формирана политическата система, се случва чрез избори и очевидно Първанов си вербува избиратели. Когато говори за "нужда от граждански проект, който да събере най-силното от ляво, дясно, център", той директно търси политическа подкрепа за уж непартийния си проект.
Това дежа вю повтаря баналната формула, по която вече 10 години, от "царското движение" насам, се заявява интерес към властта. Така възникна и ГЕРБ - от кметската институция, с нововъведението "формален" лидер и неформален такъв. Така че заявлението на президента да е нечия алтернатива може да е знак единствено на победилата фасадна демокрация.


От днес Първанов е и де факто в предизборна кампания на "дълга позиция", в която поне през първата година ще обикаля страната с парите на данъкоплатците. Което си е АБВ на "политическото бракониерство" по доста точното определение на Волен Сидеров.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK