Фонд "Пенсии" за 2011 г. - лесна видимост за сегашните грешки

Фонд "Пенсии" за 2011 г. - лесна видимост за сегашните грешки

© Иван КутузовПарламентът прие на първо четене бюджета на ДОО и сега е моментът да откроим ефектите от промените при пенсионното осигуряване. За целта използваме бюджетите на фонд "Пенсии" за 2011 г. - във вида, в който е достъпен на сайта на парламента, и за 2010 г. - така, както е записан в закона.


Прогноза за изпълнението на бюджета на фонд "Пенсии" за 2010 г. няма, но ако се позовем на месечния бюлетин на Министерството на финансите, че постъпленията по бюджетите на социалноосигурителните фондове към септември 2010 г. са малко над 70% от разчетите, то можем да приемем, че заложеното в Закона за ДОО, в т.ч. и за фонд "Пенсии", ще бъде изпълнено в някакви нормални граници.


Заложените осигурителни приходи във фонд "Пенсии" за 2010 г. са  4.912 млрд. лв., а за 2011 г. се залагат 5.563 млрд. лв., тоест предвижда се ръст от около 650 млн. лв.
В осигурителните приходи обаче се включва и трансфер от републиканския бюджет в размер 12 на сто върху сбора на осигурителните доходи на всички осигурени лица за календарната година – това е т.нар. роля на държавата като "осигурител", което се различава от допълнителното покриване на дефицита на фонд "Пенсии" от държавата. Въпросната "вноска" на държавата като осигурител е заложена да бъде 2.304 млрд. лв. през 2010 г. и 2.481 млрд. лв. през 2011 г. Казано по друг начин,


държавата предвижда ръст на "всички осигурителни доходи" с около 8%


което да се отрази в по-голям трансфер, без самата "осигурителна" вноска на държавата (12%) да се променя. За сравнение, приходите във фонд "Общо заболяване и майчинство" също се залагат с около 5% по-високи, въпреки че там промени по отношение на вноските не настъпват. Това означава, че повечето приходи във фонд "Пенсии" няма да дойдат само от мерките на правителството, но и по принцип от нарастване на осигурителните доходи – този ефект очевидно е заложен в рамките на 5-8% ръст.


Извън тази държавна вноска остават приходите от вноските на работодатели, работници и самонаети в частния сектор във фонд "Пенсии", тоест точно тези вноски, които привличат общественото внимание и тежат на труда. Ето и разпределението за 2010 и 2011 година:
Приходи от вноски на работодатели – 1.469 млрд. лв. за 2010 и 1.733 млрд. лв. за 2011.
Приходи от вноски на работници – 927 млн. лв. за 2010 и 1.111 млрд. лв. за 2011.
Приходи от вноски на самоосигуряващи се – 182 млн. лв. за 2010 и 201 млн. лв. за 2011.
Общо от частните вноски във фонд "Пенсии" са заложени 2.578 млрд. лв. за 2010 г. и 3.045 млрд. лв. за 2011 г. Което означава тези


467 млн. лв. повече да бъдат допълнително иззети от гражданите и бизнеса


като допълнителна тежест върху труда в България. Промяната следва от повишената осигурителна вноска с 1.8 процентни пункта, както и от повишението на минималните осигурителни прагове. Според написаното в мотивите заложени са около 370 млн. лв. повече заради пенсионната вноска и 110 млн. лв. заради осигурителните прагове. Прави лошо впечатление, че ясна обосновка на тези числа няма, а сметките най-вероятно са статични.


Не е ясно и как правителството оценява стимулите за укриване на осигурителни вноски и до каква степен това ще има негативен ефект върху приходите. Очевидно опасенията за подобен сценарий са напълно реалистични, след като се стигна до идея за криминализиране на такива действия. С криминализацията на практика се признава, че тази политика има сбъркани стимули и съответно нещата трябва да се случват насила –


доверието в системата липсва, но принудата се засилва


Окончателното узаконяване на промените в социалноосигурителната политика само ще затвърди мнението за липсата на ясна визия и отказа от реформа. По време на проточилите се преговори в т.нар. тристранка станахме свидетели как правителството се лута под натиска на социалните партньори между разнопосочни стратегии за справяне с проблемите в осигурителната система.


Повишаването на пенсионната вноска се прие за наложително с оглед стабилизиране на приходите на ДОО до 2035 г., както пише в "Националното споразумение". Обратният завой, който направи правителството, след като намали вноската от началото на 2010 г., буди безпокойство за подобни бъдещи действия.


Видно е, че пенсионната система издъхва, страда от хронични дефицити и без структурна реформа няма как да се стабилизира. По-високата вноска няма да доведе до желания резултат и това ще се види още през следващата година. Тогава цялата дългосрочна стратегия (до 2035 г.) ще е официално компрометирана и дебатът ще се поднови – промяна или ново закърпване?


Хората, които направиха сегашните промени, ще си искат отново своето – запазване на всякакви привилегии и ново вдигане на осигурителните вноски. Но грешките от сегашната политика ще бъдат лесно видими – дългосрочната реформа на сегашната администрация ще се провали още през първата си година.


*Текстът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика "Преглед на стопанската политика"


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Няма грешки. Имам тотален провал на политиката в пенсионната реформа! Това което се прокарва сега не е пенсионна реформа!

  Пенсионната реформа за да даде резултат трябва да е направена както трябва:

  1. Преименуване на сегашното пенсионно осигуряване на "социално осигуряване" защото на солидарен принцип то е точно това и се финансира от социален ДАНЪК а не вноска.

  2. Въвеждане на идндивидуални онаследяеми пенсионни партиди над вноската за социално осигуряване.

  3. Намаляване на данъка за социално осигуряване от сегашните 21.5% на 6.5% за служителя и на 6.5% за работодател.

  4. Отмяна на таваните на пенсиите и на максималния осигурителен доход. Който колкото иска - толкова да си внася по пенсионната партида, и то където си избере - или в частен фонд или в държавния НОИ, както и отмяна на различните категории труд - да остане само 1, и да падне възрастта за пенсиониране - ако си си внасял достатъчно - пенсионирай се и на 30 ако щеш.

  5. Отмяна на плоския данък и въвеждане на необлагаем минимум равен на нивото на бедност в страната или на максималната пе нсия за 3 категория труд.

  6. Въвеждане на облагане на пенсионния доход при потребяването му, пак за сумата над необлагаемия минимум.

  ТОВА Е ПЕНСИОННА РЕФОРМА която ни трябва.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 2. 2 Профил на Naschenec
  Naschenec
  Рейтинг: 418 Гневно

  От 01.01.2011 година минавам в сиво-черния сектор ! Писна ми да ме считат за дойна крава , за да задоволяват лиготиите на разни готованци и боклуци !!!
  БЕТОННИТЕ глави на герберските управници трябва да осъзнаят най-елементарното :

  1. Бюджетните трябва да плащат от ЗАПЛАТИТЕ СИ понастоящем социалните и здравни осигуровки ! И никакво ранно пенсиониране по на 45 години !!
  И никакви „обезщетения „ при пенсиониране от 20 заплати !!!
  Големите им заплати ДОСТАТЪЧНО ги обезщетяват за НИЩОПРАВЕНЕТО !!!
  2. НАП да не се правят на улави, а да събират неиздължените осигуровки по принудителен ред.
  3. " Мургавите събратя " да получават социално и здравно осигуряване / грижи САМО срещу определено количество общественополезен труд , а който не иска да работи - извън системата !!!
  Иначе, както и да я въртим и сучем- сметката ВСЕ НЯМА ДА ИЗЛИЗА !!!
  ТРИ МИЛИОНА И СТО ХИЛЯДИ , извън пенсионерите и децата, НЕ ПЛАЩАТ , а САМО КОНСУМИРАТ !!!
  Това НЕ е солидарност - това е РЕКЕТ !!!


  Ненавиждам цензурата , мразя цензурите !
 3. 3 Профил на ║▌│█║█║║▌│█│║
  ║▌│█║█║║▌│█│║
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Хората искат да спестяват за старините си, а не да финансират утрепани държавни дейности, тумбаци от БАН с по 1200 лв пенсии, да плащат по 20 заплати на полицаи и военни и по 500 лв пенсии за тях.
  И са прави да не искат.
  Затова са избрали и ГЕРБ. А те защо не реформират системата ми е непонятно?
  Може би не им се поемат негативи. Ама то и това са негативи също - че бавят топката.

  Be all you can be.
 4. 4 Профил на mickmick
  mickmick
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#1] от "Десен":

  Добре, е това което казваш, но според мен само социалното осигуряване трябва да е задължително, над него - всеки както иска да се осигурява - фондове, депозити, застраховки. Щото в момента частните пенсионни фондове.. наготово им дават едни пари и като следствие - ги харчат вместо да ги инвестират.

 5. 5 Профил на birnic
  birnic
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Пак ли тези неолибералчета от соросовите фондациите "ОО" и "ИПИ" ? Пак ли те знаят всичко ? Достатъчно е само да им прочетеш имената, и оттук нататък на всеки става ясно, че е някоя неолиберална простотия.
  Ако са такива умници, нека се хващат на работа и да богатеят, а не да манипулират хората. Прекалено вредни са за обществото ни. Но издателите на този вестник, други идеи, освен неолиберални, не публикуват щото за това им плащат.
  Онзи, който може, прави нещо. Който не може, дава акъл на другите !

 6. 6 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#3] от "║▌│█║█║║▌│█│║";:

  За периода юли 2009-та септември 2010, средната заплата в сектор държавно управление е намаляла с 0.25%.
  Средната заплата за страната се е увеличила с 12.3%
  Броят на заетите в сектор Държавно управление е намалял с 11.26%
  Броят на заетите общо за страната е намалял с 8.34%

  Освен това има редица отрасли, в които средното ниво на заплащане е над това на държавните служители, в т.ч. и в добивната промишленост.

  През 2000-та година държаният служител е вземал с 25% повече от средното за страната.

  През юни 2009-та са вземали с 37.5% повече от средното за страната (!)

  Сега взема с 21% повече.

  Не разбирам всъщност, в какво обвинявате точно герберите, като те очевидно са първите, които са направили нещо!

  Не мога да разбера от къде идва озлоблението ви

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 7. 7 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Мд-а-а-а! Не е приятно, когато ти запушат устата с факти и единственото, което ти остава е да минусираш и да бягаш!

  Единствените сектори, които са се държали адкеватно на кризисната ситуация са Финансови и застрахователни дейности и държавно управление, където имаме намаление на заплатите. При всички останали имаме необяснимо увеличение, което за някои икономически дейности достига до 40%.

  По методите на кръчмарския анализ обаче, имено тези два отрасъла са станали причина за всички нещастия на недоучения, неначетения, неграмотния и нещастен български електорал.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 8. 8 Профил на old__bg
  old__bg
  Рейтинг: 418 Гневно

  До коментар [#7] от "tribiri":

  Ти тъп ли си или се правиш на улав ?
  Или си някоя фуражка ?

  .... НЕ ИСКАМЕ да плащаме социалните и здравните осигуровки на бюджетните изроди , които тежат като панел на врата ни !

  ........НЕ ИСКАМЕ да се пенсионират най-големите тулупи и мързеливци -милиционери и военни , по на 45 години.
  ......... НЕ ИСКАМЕ да плащат от НАШИТЕ пари на посочените тулупи по 20 заплати при пенсиониране , ЗАЩОТО галемите им заплати са ПРЕДОСТАТЪЧНИ, за да компенсират ТИЩОПРАВЕНЕТО и ЛЮПЕНЕТО НА СЕМКИ в работно време !!!

 9. 9 Профил на reostat
  reostat
  Рейтинг: 8 Неутрално

  аз незнам какво трябва да се направи за това избираме хора де разбират но тези кои сега преустроиват правят така 4е вси4ки да страдат а те да са добре а целия БГ народ мъл4и и не знам защо е така дали сме все още роби не трябва ли тези де са на власт да си хващат пътя към лудницата а на такива одговорни места да сядят одговорни и с вси4кия си хора кога БГ народ сте прогледне кога ще се изправи и заяжи 4е нейелае да се връща в 16 век

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK