Румен Янков - Свободният

Румен Янков оставя погрешното впечатление, че е много, много възрастен човек, поне на 100 години. Причина за това видимо няма - той е на 67, мисълта му е бърза и ясна. Кара колело и се придвижва предимно пеша. Всъщност загадка няма -  мъдростта, която бившият председател на Върховния касационен съд (ВКС) и Конституционния съд (КС) излъчва, ни кара да го приемаме като старейшина.


Без да разбере, общуващият с него застава в естествен поклон. Не са известни хора на тази планета, които да са говорили на "ти" с него. Румен Янков чете вестник "Стършел", защото единствен казвал истината. Може да гледа с часове шахматистите в градинката пред Народния театър. Обича планините. Няма нищо по-трудно от това да намериш хора, които искат да говорят за него и да застанат с имената си.


Този проблем е познат на журналистиката, но в друга светлина - когато някой е много опасен и агресивен, никой не рискува да го цитира. Юристите, работили с Румен Янков, се страхуват по идентичен начин. Те могат да кажат само хубави неща за него, което обаче също не е добре, защото знаят, че той ще им се обиди. Все пак успяхме да убедим няколко души и се надяваме всичко да мине без последствие за тях.
Конституционният съдия Благовест Пунев се познава с Румен Янков от 40 години. Питаме го с какво чувство Янков си е тръгнал от съда: "Разочарован. Той е емоционален и това, което се случваше тук, не му се отрази добре."


"Това", за което съдия Пунев говори, е целенасоченото попълване на състава на КС от страна на парламента (първо НДСВ, а после и тройната коалиция) и президента Георги Първанов с юристи със спорни качества, чиято единствена задача е да гарантират, че казусите, стигнали до съда, няма да бъдат решени по начин, различен от волята на управляващите.
...
Преди да бъде избран за член на КС, близо шест години Румен Янков е председател на ВКС. Бившият председател на Софийския апелативен съд, а сега арбитър в арбитражния съд Евгени Стайков е бил младши съдия при него: "Фрапирало ме е, въпреки, че винаги е минавал за представител на демократичните сили, как винаги е безкрайно принципен при отстояване на политическата независимост."


Думите му потвърждава и Кристиян Таков, доктор по право и главен асистент по гражданско и търговско право в Юридическия факултет на СУ "Св. Кл. Охридски" и LLM – Хамбург: "Румен Янков е единственият председател на ВКС, който не е политическо назначение."


По думите на съдия Стайков Румен Янков е бил последователен в друго: "Той е твърд със силните на деня и готов да помогне на слабите." За това потвърждава и съдия Нели Куцкова от Софийския апелативен съд, която също е била младши съдия при Янков (за последното казва: "Всички искаха да бъдат младши съдии при него."): "Когато влизаше възрастна жена в съда, имах чувството, че ще й отстъпи стола си.


И обратното, когато някой беше нахакан, го правеше на нищо." Съдия Стайков продължава: "Той е изключителен демократ и по възпитание, и по убеждение. В тази посока са и всичките му актове. При него не става дума за еднократна проява в защита на демократичните ценности и морала.  Става дума за всекидневие. Между нас говорихме за морал "Янков" и за стила "Янков", за много от нас той е пример за подражание."


Румен Янков умело отклонява всички опити за вмешателство в работата му. Когато бивш министър-председател му се обадил да ходатайства за това даден съдия да стане зам.-председател на съда, Янков просто оставил слушалката отворена и започнал да си върши друга работа. "Защитаваше независимостта на съда, но по никакъв начин не търсеше показност в това", обобщава съдия Стайков.


"В неговата ценностна система на първо място са качества, върху които трудно може да се посегне - ум, достойнство, любов към хората. Тези неща трудно могат да ти бъдат отнети", казва съдията от ВКС Елена Авдева.
...
Кристиян Таков е бил стажант при Румен Янков: "Когато отидох при него за първи път, той ми даде едно дебело дело. Ставаше дума за делба на "Запорожец", такива бяха ценностите тогава. Прочетох всичко, разбрах малко. Отидох при него с някаква теза. Той ме изслуша и каза: "Когато имаш един казус, го претегли на сърцето си и каквото то ти каже - ако си добър юрист, ще го облечеш с правни факти."


Бях потресен. Чак напоследък разбирам какво е искал да ми каже." Таков продължава: "За това е необходим талант - или имаш усещане за справедливост или не." Това, което многократно е казвал Румен Янков в особените си мнения, е, че Законът никога не е сам по себе си, той винаги е свързан с нравственост, разум и обичай.


* Откъс от портрет, публикуван в "Капитал" на 23 декември 2009 г.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Naschenec
  Naschenec
  Рейтинг: 450 Разстроено

  Изглежда такива съдии ни трябват, но те не се задържат, защото са неугодни за управляващите !...

  Ненавиждам цензурата , мразя цензурите !
 2. 2 Профил на Naschenec
  Naschenec
  Рейтинг: 450 Разстроено

  Вечна му памет!

  Ненавиждам цензурата , мразя цензурите !
 3. 3 Профил на Deni Ruk
  Deni Ruk
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Румен Янков е един от най-истинските и достойни юристи на нова България! Рядко ценен човек, удоволствие е човек да чете негови съдебни решения или особени мнения.

  Дай Боже повече такива хора, светла му памет! поклон.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK