Илюзорната победа над престъпността

Илюзорната победа над престъпността

© Иван КутузовИма политическа воля за борба с престъпността! Има политическа воля за борба с организираната престъпност! Правителството изви врата на организираната престъпност! Групировките се затаиха!


Следя в медиите широкопанорамната картина на победата над престъпността с известно неудобство, защото си спомням как преди повече от 30 години, когато слушах лекции по теория на държавата и правото, лекторът - благ професор, ни обясняваше как МВР е единствената структура в съвременното социалистическо общество, която работи за собственото си унищожение – като премахне престъпността, премахва обекта на своята дейност и следователно причината за съществуването си.


Днес като че не сме достигнали тази точка на социализма, в която е налице победата над престъпността, но, от една страна, е налице известно преклонение на най-високо ниво пред достиженията на т.нар. развит социализъм и Тодор Живков, а от друга, МВР е близо до пълен колапс.
Едно е да се представя всекидневно желанието за действителност, предположението за реалност, друго е да се превърне илюзията във факти.
Престъпността през последните пет години бележи устойчив спад на разкриваемост, която според експерти днес достига до 44.3% спрямо регистрираните престъпления. Неприятният спад е още по-скандален, ако се анализира съотношението на регистрираната към латентната - скритата, нерегистрираната престъпност. Според специалисти и граждански организации през 2000-2001 г. съотношението е било 80:20, а през 2008  - 2010 г. вече е 20:80. Простата аритметика довежда до факта, че


реалната разкриваемост е под 10%


Същевременно експерти вътре и извън МВР прогнозират трайност на тази ситуация.
Какво толкова не е наред през последните 7-8 години, че правоохранителните органи не успяват да си вършат работата, системата на МВР се затваря в себе си и съществува някак си изолирано и самоцелно, отдалечавайки се все повече от гражданите?


1. Липсата на доверие на гражданите в органите за обществен ред и сигурност довежда до намаляване на заявителския материал, оттам до намаляване на реалната работа по разкриване на извършителите на престъпления. Последствията са: трайно изградено недоверие към полицията; убеждението, че и да се оплачеш, никой не ти обръща внимание и резултат няма; още по-ниско ниво на информация за извършени престъпления.


Липсата на доверие се засилва и от различните подходи и хитринки, използвани от дежурните полицаи в районните управления, които всячески се стараят да не завеждат жалби на граждани. Една от тези хитринки, която вече е азбучна, е при опита на измамени възрастни хора от телефонни измамници (да им дадат пари за подкуп на длъжностно лице, защото синът/дъщерята/внукът са убили човек при катастрофа) да подадат жалба, е загриженото предупреждение, че всъщност и те подлежат на наказание според НК, защото са дали подкуп и може да влязат в затвора. Това, разбира се,


отказва голяма част от хората от подаването на заявление


2. Тоталната липса на информационни позиции в престъпните среди. Тази липса се дължи, както на продължилото вече 20 години публично заклеймяване на работата със секретни сътрудници, така и на придобиващата вече огромни размери тотална липса на знания, навици и умения, както на придобиване и работа със секретни сътрудници, а също и на елементарни комуникационни умения с обикновените граждани, възможни източници на информация за подготовка и извършване на престъпления.


3. Фаворизирането на специалните разузнавателни средства, при това в най-неефективната им част – подслушване на телефоните. Огромните количества на разрешени и проведени СРС – вече над 11 000 годишно, към които можем да добавим и още 7000-8000 искани и разрешени на прокуратурата, довеждат до по-малко от 2-3% доказателствени средства, представени в съда, а от тях под 1% са тези, довели до осъдителна присъда.


Само според комунистическата диалектика количеството неминуемо довежда до промяна на качеството, но това като че все още не е известно в средите, прокламиращи всеобщо подслушване. Практически тази неразумна практика довежда до огромен преразход на средства, а големият брой – до подозрения за злоупотреби, насочени към получаване на бизнес информация и следене на политически противници.


4. Очевидната мизерия в материално-ресурсното осигуряване на служителите – отвратителни условия на работа, липса на елементарни консумативи, празни куфарчета на експертите криминалисти, довеждащи до различни екзотични подходи за събиране на доказателства (например вземане на дактилоскопски отпечатъци с помощта на тиксо).


Липсват съвременни средства за защита, оръжия и комуникации, информационната система за противодействие на престъпността е все още в зародиш – оптическите кабели стигат само до областните дирекции, но не продължават до РПУ, което значи, че собствената комуникационна среда не надхвърля 10% от нуждите.


Протестите на служителите са насочени именно към преодоляване на тези проблеми. За тях е очевидно, че въпреки средствата, които влизат в МВР (над милиард вече), работното им всекидневие не се подобрява, дори униформите, които получават ежегодно, предсрочно се амортизират, което довежда до основателни подозрения за


корупция и финансови злоупотреби вътре в системата


5. Слабата работа по събиране на доказателства. Огромната натовареност на дознателите  – 100-200 дела годишно, означава по 1-2 дни отделено внимание на всяко от тях, което е крайно недостатъчно дори само за техническото им оформяне. Трансформирането на Главна дирекция "Досъдебно производство" според последните промени в закона за МВР едва ли ще доведа до по-качествена работа. В това направление е необходима сериозна трансформация, засягаща не само дознателите, а и целия апарат на полицията.


6. Абсолютната невъзможност за достигане на положителни резултати при разкриване на т.нар. поръчкови убийства, които през последните 15-20 години надхвърлят 170. Последното, което беше извършено в началото на тази година в центъра на столицата пред свидетели и в полезрението на камери – на Боби Цанков, потъна подобно на много други в забвение.


Статуквото довежда до основателни съмнения за възможността за разкриване, предотвратяване и пресичане на възможни терористични действия и актове, широко прокламирана през последните месеци.


Всички тези причини се коренят върху една много стабилна основа – слабо, некачествено управление, нежелание за реални промени в структурите на мегаминистерството, продължаваща


неприкосновеност на огромната по численост администрация


медиен шум и пропаганда. Видимо съкращение като че ли е реализирано само сред говорителите на отделните структури, чиято функция е поета от министъра на вътрешните работи. Това, разбира се, не довежда до реално подобряване на гражданската сигурност, доколкото тълпите арестувани с екзотични имена след кратък отдих в предварителния арест тихомълком се връщат там, откъдето са били прибрани.


Има ли реални възможности и ресурси за изход от това, изглеждащо безнадеждно положение? Практически да. Те са свързани с въвеждане на реални и ефективни управленски практики в структурата на МВР. В него все още има хора, които имат необходимите управленски знания и умения, но трябва да им се разреши да ги прилагат.


На оперативно ниво, както и сред дознателския апарат, голяма част от служителите са компетентни, а служителите, които са всекидневно сред хората, могат при правилно управление да дават качествен продукт – приемливо дори според европейските стандарти ниво на сигурност. Но за да се случи това, борбата с престъпността трябва да се премести от територията на медийния свят в реалността.


*Авторът е преподавател в Нов български университет, бивш секретар на МВР при управлението на ОДС


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 723 Любопитно

  "Авторът е преподавател в Нов български университет, бивш секретар на МВР при управлението на ОДС"

  Че по времето на автора не беше ли разцвета организираната престъпност?

  И в морето ми е до колене .....................
 2. 2 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Тази статия е пълен майтап. За разлика от посланниците на ЕС и на САЩ, Дневник и авторът не забелязват, че няма отвличания, няма повече поръчкови убийства, че мафиотите ги арестуват, че злоупотребите с европейските фондове прекъснаха, че започват да се разследват знакови убийства над които досега Гоце беше отворил чадър, че Филчев е ифициално заподозрян.

  Наистина доста от престъпниците не влизат в затвора защото съдът ги пуска, но се надявам когато дойде специализирания съд и това да се промени.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 3. 3 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Много точна статия.Не е нормално в МВР да работят над 55 хиляди души,а реално с противодействие на престъпността да се занимават не повече от 25 хиляди.Още по-ненормално е 1600 разследващи полицаи да разследват 250 хиляди дела на година.Е как да има качествено разследване?Същевременно 600 следователя стоят без работа.

 4. 4 Профил на new_ghost
  new_ghost
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Коментаторите влезте в час, МВР не е само полиция, там има и други необходими направления на работа. Ако бе само полиция щеше да се нарича Министерство на полицията. Престанете със спекулациите и коментирайте реалните проблеми.

 5. 5 Профил на tiramisu
  tiramisu
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#2] от "Български патриот":

  "Наистина доста от престъпниците не влизат в затвора защото съдът ги пуска, но се надявам когато дойде специализирания съд и това да се промени."

  Съдът ги пуска, защото прилага законите, приети от Народно събрание към доказателствата, събрани от разследващите органи и прокуратурата. По колкото и да умножиш нула, пак е нула, а като станат две нули, сещай се...

  А специализирания съд само ще улесни издаването на поръчкови присъди срещу неудобни конкуренти, ще донесе зрелища за народа и ще пръсне още от парите на данъкоплатците, не се надявай, че след създаването му ще живееш по-спокойно.

 6. 6 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  Много стегнат материал. Дано и дискусията, която ще породи да е на същото равнище.

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 7. 7 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Браво Дневник, добра статия.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 8. 8 Профил на Швейк
  Швейк
  Рейтинг: 440 Весело

  "... съкращение като че ли е реализирано само сред говорителите на отделните структури, чиято функция е поета от министъра на вътрешните работи. ..."

  колко деликатно казано, браво на автора!

  оттам насетне статията е твърде хубава за да се хареса на дежурните плювачи. а истината е ясна - МВР за последните 20 години се превръща в една мутренска структура. вече имаме мутри за министър на ВР, зам.- и министър-председатели.

  партия ГРОБ - Граждани за Разсипване и Обиране на България. да ни е честит цар Боко Първи, цар на всички български тиквеници и на чичковите червенотиквеничета.
 9. 9 Профил на Минчо Минчев
  Минчо Минчев
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ами, като е бивш секретар на МВР, би трябвало да знае /и да посочи/ раздутия управленски апарат на МВР, присъствието в това министерство на служби, нямащи нищо общо със сигурността - документи за самоличност, пожарна и пр. И, не на последно място - да каже как е било по негово време ...

 10. 10 Профил на lim
  lim
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Не съм фен на днешното МВР, дори го смятам за мудно и некомпетентно. То след Пазарджик и Симеоново, какво да очакваме?
  Заедно с това, обаче се вбесявам от писъци на псевдодесни лакеи на Вожда и Палето- днешната "Свиня коалиция".
  Че и неграмотни- ДИАЛЕКТИКАТА, тикво е на ХЕГЕЛ, а не на комунистите, ама отде ли да знаеш, като си "мозък" в НБУ.

 11. 11 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1743 Любопитно

  Очевидният ОБЩЕСТВЕН ИЗВОД е :

  РАДИКАЛНА ТРАНСФОРМАЦИЯ
  на МВР и превръщането му в нормално министерство.
  Друг е въпросът дали полицията трябва да има министерство. А също дали под вътрешни работи трябва да се разбира полиция.
  Държавата трябва да си застане на мястото, а не полицията да играе ролята на държава.
  Впрочем тази трансформация явно ще може да се извърши само от хора, които никога не са били част от това "братство на взаимната обвързаност" наречено полиция. Хора с гражданско съзнание, специалисти в сферата на националната сигурност и с непреклонна политическа визия за върховенство на гражданското общество. Такива хора в България има. Те не са учили в Пазарджик или в Симеоново. Учили са тук, но по програми и стандарти на НАТО. И не само тук разбира се ...
  Време е за ТРАНСФОРМАЦИЯ.

 12. 12 Профил на revival
  revival
  Рейтинг: 434 Неутрално

  това е най-обикновена поръчкова статия за оплюване на всичко наоколо.какво се чудите?

 13. 13 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#4] от "new_ghost":

  Здравей,

  Това е така т.к. следователите са високо квалифицирани, в повечето случаи не са и корумпирани, следователно има реалната възможност да достигнат до обективната истина. Дааа, ОБЕКТИВНАТА ИСТИНА е страшно нещо, тя е подкрепена с ВАЛИДНИ доказателства и следват ОСЪДИТЕЛНИ присъди. Не това е желанието на продажните и корумпирани политици, мврейци и всякоя организирана паплач. Много по-лесно е да се дават трохи на полисмените и да се потулват нещата, отколкото да се стига до следствено дело, съдебно такова и т.н.

  1-вия опит, 1999 г. - 2000 г. беше на Костов да подчини Следствието на изпълнителната власт - неуспешен.
  2-ия опит беше на Царот и той неуспешен.
  3-ия опит успешен, от Тройната Ламя - по-хитро изигран, подчини Следствието на Прокуратурата - хм, Прокуратурата е страна по едно дело, как изобщо нормални хора ще подчинят следствието, чиято цел е разкриването на обективната истина на една от страните??? В държавите, в които осъществува следствие като структура сходна на нашето, то е подчинено на РАЗСЛЕДВАЩ СЪДИЯ. В англосаксонското право адвоката на защитата има сходни права като обвинителя ...

  За мен лично, няма нишо учудващо в тази тъжна статия. Тя е само бледо отражение на низките процеси, които са обхванали татковината ни.

  Поздрави.

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 14. 14 Профил на Илия Милушев
  Илия Милушев
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#2] от "Български патриот": " ... няма отвличания, няма повече поръчкови убийства, че мафиотите ги арестуват ..."

  Това може да означава две неща: първо, че новата власт е започнало да работи изведнъж много добре в сравнение с времето когато ББ беше главен секретар на МВР, или второ, че новата власт е била организатор, ръководител и вдъхновител на организираната престъпност преди да вземе властта и е имала и продължава да има пълен контрол върху нея и в момента. Последното може да обясни защо и следствието и повдигнатите обвинения са такива, че хем да се демонстрира дейност, хем бандитите да не влизат в затвора.
  Според мен няма убедителни доказателства в подкрепа на нито една от двете тези, но други обяснения на ситуацията ми се струва, че не съществуват.
  Истината най-вероятно е някъде по средата.

 15. 15 Профил на zdra4
  zdra4
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До Тирамитсу (5),
  "По колкото и да умножиш нула, пак е нула, а като станат две нули, сещай се... "
  0х0= неопределеност,
  Не знам дали е по-добре или по-зле от твоята алузия,
  Не се заяждам, само уточнявам :0)

 16. 16 Профил на timber
  timber
  Рейтинг: 8 Неутрално

  “Министър Цветанов и неговият екип са предприели такива мерки за борба с организираната престъпност и корупцията, на каквито не сме били свидетели през последните 20 години. Нямам съмнение, че днес българските улици са по-безопасни.”

  Посланикът на САЩ Джеймс Уорлик след среща с вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов.

 17. 17 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#6] от "wreck":

  Отпусни малко менгемето, с което ти е стегната главата!
  Материала бил стегнат...

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 18. 18
  ****

  Този коментар беше изтрит в 01:23 на 18/11/2010 от неговия автор.

 19. 19 Профил на Handy
  Handy
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Коментарите и оценяването затвърждават мнението ми от пръв прочит, че авторът е допуснал една единствена сериозна грешка в тази статия: "Последствията са: трайно изградено недоверие към полицията".

  Според последните социологически проучвания, на които се натъкнах полицията се слави с най-добър рейтинг сред държавните институции.

  Което пък е доказателство, че независимо от аудиторията (дали ще е Дневник или някой ВАЦ), ПР-ът е по-забелязван от реално свършената работа.

  Което пък ни отвежда към два основни проблема:

  1. Огромното мнозинство има клоняща към 0 съвременно историческа аналитична способност (справка: избори 2005)

  2. Въпреки всеобщо налагащото се мнение, че обществото търси реформи, всъщност се оказва, че то се задоволява с полицейски акции. Така че за нас не е важно това, че данъците ни потъват в чудовищно голяма корумпирана и неефективна институция, стига тази институция да "отчита дейност".

  Отчитането на дейност е дълбоковкоренен феномен от период, който мисля, че няма нужда да назовавам. Заключението, до което стигам за напредъка на гражданското общество 21 години по-късно - също.

 20. 20 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Свидетели сме на един феномен. Българския съд, доминиран от кадри на блатния преход, демонстративно и провокативно отказва да правораздава. Всеки ден всеизвестни престъпници като Галеви, Друмев(фонд Земеделие), Цонев, като на конвейр получават оправдателни присъди. Какви ли ще са последиците?
  Ако съда надделее в конфронтацията си с правителството, ни очаква хаос, подобен на времето, в което се създаваха мутрите и техните силовашки формирования като ВИС и СИК. От такъв изход най-доволна ще е свинята Гоце, която отглеждаме в президентството.
  Ако правителството надделее, ще последва реформа в съдебната система, включваща търсене на отговорност за самозабравили се съдии. Опитите да се търси персонална отговорност от корумпирани и безотговорни съдии, колкото и очевадни да са доказателствата срещу тях, ще претърпи провал - в края на краищата те трябва да бъдат съдени, а гарван гарвану око не вади. Радикалната мярка, за да надделее правителството над съда, е да намери начин да го реформира. Това обаче означава да се намери легален начин за заобикаляне на калпавата ни Конституция. Възможно ли е това?

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 21. 21 Профил на dakl
  dakl
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Авторът твърди , че .."голяма част от служителите са компетентни,.." , което за съжаление е далеч от истината. Публична тайна е че в системата на МВР днес се влиза само по два начина: с пари , или по шуро-баджанашкия начин,тагава от къде обективно е възможно да се дойде до качество???Ерго, човекът , който си е платил единствено работи за да осребри в пъти инвестицията , а колегата му който е назначен по втория начин бърза също да реализира тази си възможност защото след смяната на поредното правителство баджанака -благодетел вече може да е безработен...И така скоро до 101% неразкриваемост на престъпленията!

 22. 22 Профил на Остап Сюлейман Берта-Мария Бендер-бей
  Остап Сюлейман Берта-Мария Бендер-бей
  Рейтинг: 1128 Весело

  "Тоталната липса на информационни позиции в престъпните среди. Тази липса се дължи, както на продължилото вече 20 години публично заклеймяване на работата със секретни сътрудници...Фаворизиранет на специалните разузнавателни средства, при това в най-неефективната им част – подслушване на телефоните."
  Ами оти да си дават зор, като може с пари.
  http://robstvo.wordpress.com/2010/11/17/%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0-%D1%81%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0-%D1%82%D0%B8-%D0%B5-%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%B2%D0%B0/

 23. 23 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Добре би било някой журналист публично да зададе въпроса на Цветанов, защо след като публично бяха изказани такива страшни обвинения срещу бившия главен прокурор Филчев все още той не е арестуван, или не е повдигнато обвинение?
  Все пак да не забравяме, едно е съпругата на Н. Колев да обвинява Филчев, и друго е министърът на МВР публично да обвинява някого!

 24. 24 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Е това, ще го копирам във всички статии относно ГЕРБ и мафията.
  Защото ни правят на маймуни..

  http://www.youtube.com/watch?v=mJ8jAGKLAnA

  .
 25. 25 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Айде, честито на ГЕРБаджиите. Браво за гласовете ви..
  http://www.youtube.com/watch?v=QW5q68Ou7so&feature=related

  .
 26. 26 Профил на revolution13
  revolution13
  Рейтинг: 434 Разстроено

  До коментар [#2] от "Български патриот":

  Само в илюзиите на малоумните СЛЕПЦИ няма отвличания, няма повече поръчкови убийства ... НЕ арестуват мафиотите ,а дребните риби и бият беззащитни жени и деца .Това, че няма данни , НЕ ОЗНАЧАВА че злоупотребите с европейските фондове прекъснаха... А че започват да се разследват знакови убийства все още не означава, че те ще бъдат разкрити...
  МИЛИЦИЯТА ни води само ПРОПАГАНДНИ АКЦИИ без никакъв реален резултат и демонстира НУЛЕВО КАЧЕСТВО на работата си , за сметка на ОГРОМНИЯ БЮДЖЕТ , който прахосва ...
  Паралелно с всичко се оказа , че МВР е сборище на криминално проявени персони – също !...
  http://www.radar.bg/redirect.php?newsid=6858907
  http://news.ibox.bg/news/id_665612462
  http://www.radar.bg/redirect.php?newsid=7551576

  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=642520
  и УКРИВА РЕАЛНО ШИРЕЩАТА СЕ ПРЕСТЪПНОСТ ...За експеримент можеш да отидеш до най-близкото РПУ и да се оплачеш, че са ти откраднали чантата с документите . Бъди сигурна, че ще те посъветват да кажеш, че си ги загубила, за да отчетат по-ниска престъпност и да не се занимават изобщо с тебе , ДАНЪКОПЛАТЕЦА ! Така картинката ще ти бъде още по-прегледна.
  Единствено дебил не може да отчете, че през всички 20 години на прехода не сме имали по-неудачно,по-неориентирао и по-некадърно правителство от настоящето !Вероятно има още някои, които смятат , че сегашното управление не е тотално сбъркано , но това се дължи единствено на увреденият им генетичен код ...

  NATO = North Atlantic Terroristic Organiztion.
 27. 27 Профил на Пешо Атома
  Пешо Атома
  Рейтинг: 381 Весело

  До коментар [#2] от "Български патриот":

  Министърът се срутва, губи политическа височина с невероятна скорост; оперативната работа в МВР не му е ясна, имаше воля, но не му е там мястото, констатира генерал Атанасов.

 28. 28 Профил на Пешо Атома
  Пешо Атома
  Рейтинг: 381 Весело

  До коментар [#23] от "shumkar":

  От Ямбол май ги навряха в. куч. г. з. и балканските и американските и немските обвинители. .

 29. 29 Профил на hartofilax
  hartofilax
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#2] от "Български патриот":

  Ти сериозно ли?
  Точно Бойко и Цецо ли ще се борят с престъпността.
  Вие хора живеете в няква илюзия! Престъпността е намаляла само в платените медии. Извади си главата от гъза на поредния гербер, и ще видиш света около теб. В момента няма борба с престъпността има само преразпределение и отстраняване! Иначе всеки "мафиот" до който се докосне въпросното компетентно правителсто е с почти 100% гарантирана оправдателна присъда, разбира се защото съдът е лош и корумпиран. Даже просто не знам, как престъпниците не се редят на опашка пред прокуратурата, да ги разследва, за да получат най-накрая оправдателни присъди, да спят спокойно хората!

 30. 30
  ****

  Този коментар беше изтрит в 10:44 на 18/11/2010 от неговия автор.

 31. 31 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#27] от "Пешо Атома":Министърът се срутва, губи политическа височина с невероятна скорост.

  Атанасов живее в някакъв измислен свят. Ето данните на НЦИОМ за ноември:

  Одобрението за правителството на ГЕРБ нараства с 4.5 на сто


  През ноември най-одобряваните членове на кабинета са вътрешният министър Цветан Цветанов (54%), земеделският министър Мирослав Найденов (53%) и строителният министър Росен Плевнелиев (52%).

  Къде го видя "срутването"?

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 32. 32 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 513 Весело

  До коментар [#11] от "AzDebil":

  Перфектно казано!

 33. 33 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#31] от "Български патриот":

  Ха! Тръгнал си пред тъмносин талибан да се аргументираш с рейтинги??? На тях основния им рейтинг го няма - ако Костов не беше направил апаратни фокуси с измислената СК, сега щеше да подсмърча пред задния вход на Парламента, а не да е вътре и високопарно да сочи "вярната" посока. За тях народа и мнението му нищо не значи. Те са капсулирана елитарна партия. Абе един файтон политикани. Ама кряскат, като че ли са всичките жаби в гьола, в който България е затънала.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 34. 34 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Наистина е време Цецо да си ходи.

 35. 35
  ****

  Този коментар беше изтрит в 13:40 на 18/11/2010 от неговия автор.

 36. 36 Профил на sting
  sting
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Поне със следователите е лесно-това са 6-700 обучени юристи със 10-20год стаж,кабинети компютри секретарки и те всички отиват сутрин на работа четат вестници и решават кръстословици,чакат да стане 5 часа и си отиват.Чакат си пенсията,защото знаят че съществуват по конституция ,конституцията не може да се промени заради невъзможносттта да се свика велико народно събранияи така всеки ден по цял ден бездействат.Защо-защото някой реши,че по НПК на тях повече няма да им се дават дела за работа.Това беше супер мъдро управленско решение.Нищо не пречи да се промени НПК отново и да се натоварят със сериозна работа.Това ще е борба с престъпността.

 37. 37 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1719 Любопитно

  Много ми е интересно мнението по въпроса на хората плащащи за СОТ.

 38. 38 Профил на Зора Чернева
  Зора Чернева
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До №10
  Диалектиката не е на Хегел. Разновидности на този метод(какъвто е и тази на Хегел) са били познати и и използвани от философи като Сократ, Аристотел и др. още от Античността. Но по различни (най-вече политически) причини нашето образоваание е било осакатявано, а вероятно се осакатява и днес, затова по-кротко в критиките.
  А аз подкрепям З. Стоянов и също казвам:
  "Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!"...З.Стояно

 39. 39 Профил на khankroum
  khankroum
  Рейтинг: 8 Гневно

  Нека този "експерт по сигурността" първо да разкрие връзките си с Мирчо Циганина - човека ограбил Държавния резерв и по- специално ролята на този "експерт" при кражбата на акциите на военния завод "Бета" - Червен бряг. А най-добре е вместо празнодумни статии като тази, първо да публикува снимка на къщата-палат, в която се шири в Горна баня, заедно с декларация за доходите си.

 40. 40 Профил на Моканина
  Моканина
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Обраха ми вилата! Дойде полицията, пудриха за отпечатъци, ама аз ги накарах да се събуят преди това коги улазят у къщи. Тъй ами! Местопрестъпление, ама жената беше прала църгите.
  Та да ви кажа - на Меверето много им миришат краката, тъй да знаете.

  Боже, колко мъка има по тоя свят, Боже!
 41. 41 Профил на drut6op
  drut6op
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "Български патриот":
  абе разградски селянино, абе тъпунгер недокласил, абе драскчо платен, абе фидоске некадърна, скрий се в панталона на гуруто ти кр.велчев и не ни занимавай с т.нар. успехи от тихия фронт. Няма такива

 42. 42 Профил на Power +
  Power +
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Много подръжници на мвр в сегашния му вариант и на сегашното статукво ,това е ъпсурдно !А за данните Цветан Цветанов (54%), земеделският министър Мирослав Найденов (53%) и строителният министър Росен Плевнелиев (52%). еми нормално и аз да имах толкова тв време и аз щях да имам 60%

  "Който не работи 'той и да не яде"
 43. 43 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 692 Неутрално

  До коментар [#2] от "Български патриот":

  Момче, тази статия ,според мен иска някакъв по-сериозен коментар! Това не ти е бира- скара, което ти е основно занятие, както подразбрах.Не се сърди приеми го като безобидна закачка и дано родиш нещо по -сериозно.

 44. 44 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 692 Неутрално

  До коментар [#37] от "ju.li":

  Да сменят СОТ-а със сюрмета или мандала!

 45. 45 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 692 Неутрално

  До коментар [#31] от "Български патриот":

  Ако искаш да фащаш вяра посочи и изследването на ГАЛЪП

 46. 46 Профил на kasabira
  kasabira
  Рейтинг: 381 Разстроено

  До коментар [#2] от "Български патриот":

  ... Ти си крещящо доказателство че има една НЕДОСТЪПНА за българина мозъчна функция - МИСЛЕНЕТО !

  Далеч по-сурова оценка на ситуацията в България даде в края на седмицата българският разследващ журналист Асен Йорданов на Първия медиен конгрес в Лайпциг. Там той бе отличен с престижната награда Leipzig Media Award, след което заяви: "Ако в Германия качествените хора са в авангарда на нацията и държавата, в България те са под похлупак, а ОБЩЕСТВОТО СЕ ОГЛАВЯВА ОТ КОНТРАБАНДИСТИ,КРАДЦИ и МАФИОТИ . С приемането на България в ЕС това положение е официализирано и народът е фрустриран и обезнадежден."

  http://i1121.photobucket.com/albums/l516/poprangelov/66.jpg

  http://bgpetition.com/dostoen-jivot-i-spokojni-starini/index.html

  "Въобще не ми пука какво са писали за мен, стига да не е истина."
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK